«Είμαι ο θάνατος, ο καταστροφέας των κόσμων»

9
2779

Ο διευθυντής του Σχεδίου Μανχάταν Ρόμπερτ Οπενχάιμερ, θα γίνει ένα δραματικό πρόσωπο που θα απολογηθεί για τις συνέπειες της ανακάλυψης της ατομικής βόμβας. Ως μάρτυρας στην έκρηξη της βόμβας συγκλονίστηκε από το θέαμα της έκλυσης εκτυφλωτικού φωτός και το περιέγραψε χρησιμοποιώντας ένα εδάφιο από την Μπαγκαβάτ Γκίτα του Ινδικού έπους Μαχαμπαράτα. Κατόπιν, θα γνωρίσει την πίεση του πολιτικού πολιτισμού του Μακαρθισμού και θα βιώσει την πλήρη τραγικότητα της επιστήμης και της επώνυμης σκέψης.

Το 1927 ο Οπενχάιμερ παίρνει το διδακτορικό του πάνω στην κβαντική θεωρία των μορίων» με τη δημιουργία της «προσέγγισης Born – Oppenheimer» που αποτελεί μέχρι και σήμερα τη βάση για οποιαδήποτε μελέτη των μορίων. Το ταξίδι του στην Ευρώπη τελειώνει το 1929. Επιστρέφει οριστικά πλέον στις Ηνωμένες Πολιτείες καλύπτοντας παράλληλα δύο θέσεις, τόσο στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ όσο και στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας στην Πασαντίνα. Λίγα χρόνια μετά αρχίζουν να κυκλοφορούν φήμες που θέλουν το Ρόμπερτ Οπενχάιμερ να έχει στενές επαφές με το κομμουνιστικό κόμμα – άλλωστε πολλά άτομα από το κοντινό του περιβάλλον ήταν μέλη του κόμματος ή ανήκαν σε οργανώσεις που πρόσκεινταν σε αυτό – χωρίς ποτέ ωστόσο να επιβεβαιωθούν. Τον Ιούνιο του 1942 διορίζεται επιστημονικός διευθυντής του προγράμματος Manhattan για την κατασκευή της ατομικής βόμβας.

Ο Οπενχάιμερ ιδρύει ένα νέο ερευνητικό σταθμό στο Los Alamos του New Mexico. Εκεί φέρνει τα καλύτερα μυαλά που υπήρχαν στη φυσική για να εργαστούν στην ανάπτυξη μιας ατομικής βόμβας καταλήγοντας στο τέλος διαχειρίζεται περισσότερους από τρεις χιλιάδες ανθρώπους. Η πρώτη δοκιμή ατομικής βόμβας γίνεται στην έρημο του Alamogordo στο Νέο Μεξικό στις 16 Ιουλίου 1945 – με το κωδικό όνομα «Trinity» – με τον Οπενχάιμερ λίγο καιρό αργότερα να συμφωνεί με την πλειοψηφία που τασσόταν υπέρ της χρήσης της βόμβας ενάντια στην Ιαπωνία. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό. Οι βόμβες ουρανίου της 6ης Αυγούστου και πλουτωνίου της 9ης Αυγούστου του 1945 ερημώνουν τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

 

Πηγες

antikleidi.com

tvxs.gr

9 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Av o KGBτης προεδρος του μεγαλου ξανθου γενους μας δανειζε κανα 3-4 κοματια από τα παληα πλουτωνια πουχει αποθηκευμένα δεν θα ξοδεύαμε δις για εξοπλισμούς.( Θα τα τρωγαμε σε καγιεν,μπουζουκια και ρωσιδες)

  2. Καλησπέρα,

    Η ευρυμάθεια και η καθαρότητα της γραφής του κύριου Επαχτίτη (ελπίζω να γράφω σωστά το όνομά του) με οδηγούν να προτείνω όπως αναλάβει αυτός το Forum του περιοδικού.

  3. “…θέαμα της έκκλησης εκτυφλωτικού φωτός…”

    Η σωστή λέξη είναι έκλυση και δοθείσης της ευκαιρίας να πω πως πολύ μεγάλος αριθμός συντακτών προτού παρουσιάσουν τα κείμενα των άρθρων τους δεν επανεξετάζουν την ορθογραφία και το συντακτικό τους για τυχόν λάθη με ένα από τα πολλά “εργαλεία” που διατίθενται και τα παρουσιάζουν ατελή και οπτικά τερατώδη…

  4. Αμφιβάλω πως η επιστήμη είναι τραγική. Μάλλον είναι από ηθική σκοπιά επιπόλαιη. θα φτιάξουν την βόμβα μόνο επειδή μπορούν, μόνο για να δουν την διάσπαση του ατόμου επί το έργο. Το βασικό κίνητρο τους είναι η περιέργεια, η διερεύνηση των ορίων. Αλλά επίσης πρέπει να πάρουμε πολύ σοβαρά τους ισχυρισμούς ότι ήταν επιχειρησιακά αναγκαία. Σε εμπόλεμη κατάσταση μετρώντας τους χιλιάδες νεκρούς νεαρούς Αμερικάνους της Οκινάβα είναι πολύ δύσκολο να νοιαστει κάποιος για τις κατοπινές επιπτώσεις της ραδιενέργειας στους πληγέντες και οι άμεσες επιδόσεις του όπλου είναι μικρές σε σχέση με τις χιλιάδες των B-29 που έκαψαν την Ιαπωνία και την Γερμανία. Μονο το Τόκιο μέτρησε 120000 νεκρούς σε έναν βομβαρδισμό. Συγνώμες κατόπιν εορτής είναι περιττές γιατί θα δοθούν σε μεταπολεμικό χρόνο και εντός τελείως διαφορετικών ηθικών συνθηκών από αυτές που ίσχυαν κατά τον πόλεμο

Comments are closed.