28 C
Athens
Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Coronavirus ΕΚΤΑΚΤΟ: Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να δέχεται ως εγγύηση ελληνικά ομόλογα

ΕΚΤΑΚΤΟ: Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να δέχεται ως εγγύηση ελληνικά ομόλογα

Μοιραστείτε το άρθρο
  • 253
  •  
  •  

Ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες θα δέχεται κατ΄ εξαίρεση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο η ΕΚΤ θα δέχεται κατ΄ εξαίρεση ελληνικά ομόλογα (καθόσον δεν πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια) σε Πιστωτικές πράξεις του Ευρωσυστήματος.

Το συγκεκριμένο μέτρο είναι το δεύτερο κατά σειρά στοχευμένο μέτρο που λαμβάνει για την Ελλάδα η ΕΚΤ μετά την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα αγορών (PΕΕP ), για την βοήθεια των ελληνικών τραπεζών και την διατήρηση της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία.

Η ΕΚΤ υιοθετεί όπως αναφέρει η ίδια μια πρωτοφανή δέσμη μέτρων διασφάλισης προς να αμβλύνουν την ένταση των προβλημάτων που έχουν προκαλέσει οι τρέχουσες οικονομικές συνθήκες σε ολόκληρη την ευρωζώνη.

H EKT με τις αποφάσεις της διευκολύνει την χορήγηση δανείων με εγγυήσεις, διευκρινίζοντας ότι τα μέτρα αυτά είναι προσωρινά για τη διάρκεια της πανδημίας και θα επανεξεταστούν, πριν από το τέλος του 2020.

X. Σταϊκούρας: Με τη σημερινή απόφαση της ΕΚΤ διευρύνονται σημαντικά οι πηγές χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών

Με τη σημερινή απόφαση της ΕΚΤ διευρύνονται σημαντικά οι πηγές χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών και κατ’ επέκταση ενισχύεται η ικανότητά τους να στηρίξουν την πραγματική οικονομία, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, ενώ, επιπλέον, αναμένεται να υπάρξει θετική επίδραση στην εμπορευσιμότητα και τις αποτιμήσεις των ελληνικών ομολόγων. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας για την απόφαση τής Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να επαναφέρει την παρέκκλιση (waiver) που επηρεάζει την καταλληλότητα των ομολόγων που εκδίδει ή εγγυάται η Ελλάδα και τα οποία χρησιμοποιούνται ως εξασφαλίσεις στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος.

Η δήλωση του υπουργού έχει ως εξής:

«Με σημερινή απόφασή του το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επαναφέρει την παρέκκλιση (waiver) που επηρεάζει την καταλληλότητα των ομολόγων που εκδίδει ή εγγυάται η Ελληνική Δημοκρατία και τα οποία χρησιμοποιούνται ως εξασφαλίσεις στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος. Υπενθυμίζεται ότι από το 2018 τα ελληνικά ομόλογα δεν γίνονταν αποδεκτά ως ενέχυρα, καθώς δεν πληρούσαν τις ελάχιστες απαιτήσεις πιστοληπτικής διαβάθμισης που ορίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Η απόφαση αυτή, σε συνδυασμό με την προηγούμενη απόφαση της ΕΚΤ με την οποία τα ελληνικά ομόλογα θεωρούνται αποδεκτοί τίτλοι στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης λόγω πανδημίας (PEPP), διευρύνει σημαντικά τις πηγές χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών και κατ’ επέκταση ενισχύει την ικανότητά τους να στηρίξουν την πραγματική οικονομία, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Επιπλέον, αναμένεται να έχει θετική επίδραση στην εμπορευσιμότητα και τις αποτιμήσεις των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη στη χώρα μας. Με υπευθυνότητα, ενότητα και σχέδιο, δρώντας αποφασιστικά, θα βγούμε όρθιοι και δυνατοί από αυτόν τον αγώνα που δίνουμε, με το λιγότερο ατομικό, κοινωνικό και οικονομικό κόστος, και με τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συνοχή».


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 253
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

18 ΣΧΟΛΙΑ

18 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Digenis

Τι θελουμε ειπαμε ? 4 bel 10 Gowind και 10 saar .Βαλε και ακομα 4 bel μην αναβαθμιζουμε τζαμπα τις MEKo …15 δις γράψτε ένα ομόλογο παρακαλώ

Lefteris

Μια στιγμή.
Θα δέχονται λοιπόν τα ομόλογα ώστε να δώσουν “μετρητά” στις τράπεζες.
Το κράτος μπαίνει εγγυητής δίνει “μετρητά” στις ιδιωτικές τράπεζες, οι οποίες θα ξεκινήσουν τις κατασχέσεις σπιτιών των Ελλήνων φορολογουμένων των οποίων τα χρήματα χρησιμοποιεί το κράτος για να αποπληρώσει τα δάνεια που παίρνει για να τα δίνει στις τράπεζες.

Μάλιστα. Όπως πχ τα κανάλια δεν πλήρωσαν για τις άδειες τους, χρωστάνε 62 εκατομμύρια ευρώ και το κράτος τους δίνει 11 εκατομμύρια για την “πληροφόρηση” για τον κορονοϊο.

Ευτυχώς που έχουμε δημοκρατία.

Flight

Δεν είναι έτσι όπως τα λέτε, και το ξέρετε.

Fingolfin

Τα σπίτια δεν ανήκουν στους “Έλληνες φορολογουμένους” μιάς και δεν έχουν αποπληρώσει το δάνειο τους. Αν είναι έτσι να πάρω κι εγώ δάνειο και να πληρώσω το μισό. Τέλειο, μόλις ξεγέλασα το σύστημα ε; Δυστυχώς ή ευτυχώς ένα δάνειο έχει τα καλά του (άμεσο χρήμα για αγορά) και τα κακά του (αναγκαιότητα αποπληρωμής).

GiannisKr

Σωστό ότι δεν ανήκει σε αυτόν που παίρνει το δάνειο, αλλά όταν δεν το αποπληρώνει ο αγοραστής, αλλά η τράπεζα εγγράψει στα κέρδη της ανείσπρακτα δάνεια, τα οποία “κοκκινίζουν” και μετά μέσω ανακεφαλαιοποίησης, την οποία θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι και επιπλέον θα τα πουλήσει κιόλας σε κάποιο ξένο fund για να μειωθεί η “χασούρα” της, τότε τί είναι;

Paliouras

Χωρις να θελω να αντικρουσω τα λεγομενα, που ειναι αληθη, στην πραξη ομως γινεται ακριβως αυτο που λες.
Επιβραβευονται οι “μπαταχτσηδες” και “τιμωρουνται” οι συνεπεις (μιας και οι πρωτοι ζουν εις βαρος τους).
Ποσοι και ποσοι “μυτιλινιοι” ενω χρωστανε παιρνουνε αβερτα εργα κλπ?
Ποσες Ελληνικες επιχειρησεις χρωστανε στις τραπεζες πανω απο 200% του ΑΕΠ τους (τζιρου), λεφτα τα οποια σε πολλες περιπτωσεις εχουν γινει flats στο Manhattan και επαυλεις στη Μυκονο?
Πρεπει να βλεπουμε την μεγαλη εικονα.

Tasos

Καλό θα ήταν μετά από μια καλή είδηση να κοιτάμε και τι έρχεται, ίσως σαν αντάλλαγμα….Δεν μας αγάπησαν ξαφνικά! https://hellasjournal.com/2020/04/i-giochanson-ekviazi-emmesa-tin-ellada-gia-tous-metanastes-periergi-i-dilosi-tis-gi-aftous-pou-chrisimopiise-o-erntogan-ston-evro/

Tango.Alpha

Νομίζω ότι κάθε μέρα που περνάει η Ουγγαρία γίνεται όλο και πιο λαμπρό παράδειγμα στην Ευρώπη στην αντιμετώπιση του λαθρομεταναστευτικού: σύνορα κλειστά ερμητικά, αποτροπή κάθε παράνομης εισόδου και αν η ΕΕ θέλει να ασχοληθεί πολύ αμφίβολο, ρίχνει ένα πρόστιμο που μπορούμε να απαντήσουμε (μεταξύ αστείου και σοβαρού) : “γράψτο” όπως λέγαμε παλιά στην “Εβγα” της γειτονιάς.

chriss8

Ναι μωρέ το παιδί. Πρότυπο. Αρνήθηκε μόλις 600 πρόσφυγες και δουλεύει νυχθημερόν για να γ**** Ελλάδα και Ιταλία. Και εμείς αν ήμασταν Κ. Ευρώπη θα ήταν εύκολο να λέμε παπάντζες. Ούτε στον δρόμο κανενός είναι, ούτε θέλει κανένας να πάει Ουγγαρία. Έτσι γίνομαι και εγώ πρότυπο. Αν δεν ήταν οι Ορμπάνιδες, θα είχαμε κλείσει το θέμα του προσφυγικού από το 16 και θα είχαμε μια ΦΙΞ μικρή αναλογία για την Ελλάδα. Δεν θα ανησυχούσαμε πόσοι περνάνε κάθε μέρα. Θα λέγαμε, «ήρθαν 100 αυτή την βδομάδα. Παίρνουμε τους 2, στείλτε αεροπλάνο να πάρετε τους 98 και λιώστε την Τουρκία που τους… Read more »

Tasos

Σωστά μιλάς! Το πρόβλημα γιγαντώθηκε από αυτήν ακριβώς την πολιτική Ορμπάν και των ομοϊδεατών του εντός ΕΕ. Τους βολεύει η χώρα μας να γίνει και να παραμείνει αποθήκη ανθρώπων και δυστυχώς αυτήν την πολιτική εξακολουθούν….Το ζήτημα είναι εμείς πού ακριβώς αντιδρούμε, αν αντιδρούμε…..

Tango.Alpha

ΤΙΠΟΤΑ δε μας εμποδίζει να πούμε και τώρα αυτό με το αεροπλάνο αλλά απλά θα μας αγνοήσουν. Να σας θυμίσω ότι εμείς ανοίξαμε τα σύνορα όταν οι άλλοι τα έκλειναν και συνεχίζαμε να λέμε και να γελάμε (όχι εμείς ο Πρωθυπουργός που εμείς επιλέξαμε) “εχει σύνορα η θάλασσα και δεν το ξέραμε” ή “η φύση έδωσε λύση γκρεμίζοντας το φράκτη” Απλα αυτός έκλεισε τα σύνορα και είπε όχι εμείς συνεχίσουμε να τους δεχόμαστε. Και κάτι τελευταίο: να σας θυμίσω την ατάκα αυτού που κα Μπακογιάννη αποκάλεσε “(…)κότα τρίλειρη και μακροπουπουλάτη!” που απείλησε ότι θα στέλνουμε στην Ευρώπη τζιχαντιστές και το… Read more »

chriss8

Η Γερμανία άνοιξε τα σύνορα. Δεν είμαστε και τόσο ισχυροί ώστε να μπορούμε να δημιουργούμε τέτοιες ροές! τα υπόλοιπα ήταν αντιπολιτευτική προπαγάνδα που ακόμα μας κατατρέχει. Φυσικά και δεν λέω ότι οι προηγούμενοι χειρίστηκαν σωστά το προσφυγικό. Απλά απαντώντας και στον TASOS, έχω να πω ότι η αλήθεια είναι πικρή. Δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά. Το αεροπλάνο δεν πρόκειται να έρθει να πάρει τους 98…. Τί λύσεις έχω? Αν είχα ολοκληρωμένες λύσεις θα ήμουν υπουργός τώρα. Κανένας δεν έχει λύσεις. Αλλιώς πολύ απλά θα τις εφάρμοζαν και θα έκλεινε το πρόβλημα. Ο Ορμπάν δεν υπερασπίζεται τα σύνορα της χώρας… Read more »

Nikolaos

Δυό λόγια μόνο, για να τελειώνουμε επιτέλους με την κάθε Γιόχανσσον και το δυστοπικό κράτος εθελόδουλων, πολιτικά ορθών ανδραπόδων που λέγεται Σουηδία, και το οποίο διάφοροι μεγαλόσχημοι της κληρονομικής μας πολιτικής ελίτ μας σερβίρουν ως πολιτειακό ιδεώδες εδώ και 50 χρόνια: https://www.tovima.gr/2020/04/06/world/mou-zitoun-na-apokleiso-anthropous-apo-ti-meth-i-martyria-ellinidas-pneymononologou-sti-souidia/ Η ιστορία αυτή με την πανδημία γκρεμίζει συθέμελα πολλές βεβαιότητες, παραδοχές και κατά συνθήκην αλήθειες, βαθύτατα εμπεδωμένες επί δεκαετίες. Η Σουηδία, που μια ζωή φορολογούσε με 70% τους υπηκόους της (να μένει και ένα χαρτζηλίκι για σινεμά, τι στην ευχή …) για να οικοδομήσει κράτος προνοίας, έχει κατά κεφαλήν όσες κλίνες ΜΕΘ και η πτωχή πλην τιμία Ελλάς… Read more »

chriss8

Πάντα μου έκανε εντύπωση. Αφού εξόντωσαν τα 45.000 «παιδιά της ντροπής»- τα νόθα της Βέρμαχτ, κάνανε κύρηγμα σε όποιον τους στραβοκοιτούσε, κυνηγώντας τους για διωγμούς της τάξης 50-100 ατόμων. Δηλαδή για τόσο μικρά επίπεδα που θα μπορούσε να ήταν απλή συγκέντρωση όλων των περιπτώσεων κακοδιοίκηση και «κακής εφαρμογής» των νόμων.

Όσο για τις…. διώξεις μειονοτήτων που μας καταλογίζουν, είναι τόσο εκτός πραγματικότητας που σε κάνει να αναρωτιέσαι αν μιλάμε για την ίδια χώρα….

NIKOS_300

Καλόπιασμα για το ευρω-ομόλογο; :hmm:

Athan

Για να λυθεί ένας ακόμη “γρίφος” τον οποίον εκμεταλλεύονται οι κουτοπόνηροι Διχαστές, “περιποιούνται” αρκούντως οι οικονομικά αναλφάβητοι και χιλιοεπεξεργάζονται οι γνήσια αναρωτώμενοι, θα γράψω τα παρακάτω ολίγα επεξηγηματικά: Η Ε.Κ.Τ. θα δέχεται ως εγγύηση Ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΓΟΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΡΑΤΟΥΝ ΟΙ ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, για να παρέξει (η Ε.Κ.Τ.) εξαιρετικά χαμηλότοκη ρευστότητα στα εν λόγω Τραπεζικά Ιδρύματα. Έτσι πέφτει δραματικά ο Τραπεζικός Κίνδυνος, το κόστος του Τραπεζικού Δανεισμού και τέλος, ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ, δηλαδή ΤΑ ΜΕΤΡΗΤΑ που αποπληρώνει Ετησίως η Ελλάς από τον Προϋπολογισμό της προς εξυπηρέτησή των Τόκων τους. Αυτό λογικά και… Read more »

Nikolaos

Σωστά όλα, με μία εξαίρεση: Δεν εξασφαλίζουν τα κρατικά ομόλογα που διακρατούν οι τράπεζες την κεφαλαιακή τους επάρκεια, γιατί δεν είναι σταθμισμένα ίδια κεφάλαια Core Tier I ή ΙΙ. Δεν προσμετρώνται σε αυτά. Δεν είναι ίδια κεφάλαια ή μη επιστρεπτέα ξένα κεφάλαια.
Όμως έμμεσα φυσικά η στάθμισή τους σε ανώτερη βαθμίδα είναι ανάσα στον ισολογισμό.
Όπως και να έχει το πράγμα, είναι λαμπρή επιτυχία.

Captain_Kal

Χωρίς να ασχολούμε ιδιαίτερα με τα μακροοικονομικά, νομίζω ότι ήμασταν ήδη σε τέτοιο δρόμο και η κατάσταση με την πανδημία, επέσπευσε την ένταξη στο QE κατά ένα με ενάμιση χρόνο (τόσο χρονικό διάστημα χρειαζόταν η χώρα, να βελτιώσει το αξιόχρεο της σε επίπεδα που θα δικαιολογούσαν την ένταξη της σε αυτό).

Επίσης αν δεν κάνω λάθος, υπάρχει ένα όριο στο ποσό των ομολόγων, που μπορεί να αγοραστεί, περίπου 2 δις.

Το Σχόλιο της Ημέρας

Εδώ κυρώσεις, εκεί κυρώσεις, που είναι οι κυρώσεις; 

Η επιβολή ή όχι κυρώσεων στην Τουρκία είναι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν την ΕΕ στο υψηλότερο επίπεδο. Δεν θα ήταν υπερβολή...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ: Με Meteor τα ελληνικά Rafale, ο απόλυτος Α/Α πύραυλος της...

58
 Τον τελευταίο καιρό, οι θετικές ειδήσεις στο χώρο των αμυντικών προμηθειών, έχουν αρχίσει να πολλαπλασιάζονται. Μια ακόμη επιβεβαίωση της ορμητικότητας με την οποία έχει...
Card image

ΠΤΗΣΗ September 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 October #377

Αγορά 1.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 September 2016 #364

Αγορά 1.99

Related News

Συνάντηση Παναγιωτόπουλου με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων ΗΑΕ

Συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), Αντιστράτηγο Χαμάντ Μοχάμεντ Τάνι Αλ Ρουμάιθι, είχε χθες ο υπουργός Εθνικής...

Συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλο

ΑΠΕ-ΜΠΕΟ πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον νέο Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου, Σεβασμιώτατο κ. Κύριλλο και αντιπροσωπεία συλλόγων Ιμβρίων.Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε...

Επίσκεψη Αρχηγού ΓΕΑ στην 116ΠΜ

Τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020 ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, επισκέφθηκε την 116 Πτέρυγα Μάχης (116ΠΜ), στην Αεροπορική...

Η Αυστρία αποκτά 18 ελικόπτερα AW169M

Το υπουργείο Άμυνας της Αυστρίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα την επιλογή του ελικοπτέρου γενικής χρήσης AW169M, που κατασκευάζεται από τη Leonardo, για να αντικαταστήσει τα...

Συνάντηση Δένδια με τον πρέσβη του Αφγανιστάν

ΑΠΕ-ΜΠΕΣυνάντηση με τον πρέσβη του Αφγανιστάν, Μιρβάις Σαμάντι (Mirwais Samadi), πραγματοποίησε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.https://twitter.com/GreeceMFA/status/1308693776471412737
- Advertisement -