10.8 C
Athens
Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου, 2022
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΕ-ΜΠΕΠρέσβης Ισραήλ: Η Ελλάδα πολύ σημαντικός παίκτης στην περιφερειακή διπλωματία

Πρέσβης Ισραήλ: Η Ελλάδα πολύ σημαντικός παίκτης στην περιφερειακή διπλωματία

- Advertisement -

Τη σημασία που αποδίδει το Ισραήλ στην τριμερή συνεργασία με την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή, ανέδειξε ο Ισραηλινός πρέσβης στην Αθήνα Γιόσι Αμράνι.

Σε σημερινή ενημέρωση δημοσιογράφων στην ισραηλινή πρεσβεία ενόψει της 9ης τριμερούς Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου στην Ιερουσαλήμ την ερχόμενη Τρίτη, ο Γιόσι Αμράνι τόνισε πως παρά την ακύρωση όλων των επίσημων επισκέψεων που έχουν επιβληθεί στο Ισραήλ για τις επόμενες δύο εβδομάδες, η συνάντηση αυτή ανάμεσα στους τρεις ηγέτες θα πραγματοποιηθεί ύστερα από προσωπική απόφαση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ. «Και νομίζω ότι αυτό είναι μια πολύ σαφής ένδειξη της σημασίας που αποδίδει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ στη σχέση με τις δύο αυτές χώρες. Και η τριμερής είναι μια τέτοια» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, διαμήνυσε πως η Ελλάδα είναι πολύ σημαντικός παίκτης στην περιφερειακή διπλωματία και τόνισε πως μπορεί να είναι η κόλλα στο να φέρει διαφορετικές χώρες σε διαφορετικές μορφές συνεργασίας για διαφορετικά θέματα.

Εστιάζοντας στην τριμερή, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Ελλάδα επισήμανε πως θα είναι μια ιδιαίτερη ευκαιρία να συναντηθούν οι τρεις ηγέτες, να αναπτύξουν μια προσωπική σχέση και επαφή και να συζητήσουν αμοιβαίου ενδιαφέροντος θέματα. Είναι η πρώτη προσωπική γνωριμία και των τριών ηγετών, μετά τις εκλογές στο Ισραήλ, θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις στην περιοχή, θα εξεταστούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τρεις χώρες και η περιοχή και θα διερευνηθούν τρόποι για την περαιτέρω καλύτερη συνεργασία, σημείωσε χαρακτηριστικά. Προσέθεσε πως η τριμερής θα είναι εξίσου μια εξαιρετική ευκαιρία να συζητήσουν οι τρεις ηγέτες και άλλα ζητήματα, να αξιολογήσουν την αξία και τη σημασία της σχέσης τους και να ανταλλάξουν ιδέες για το πού και πώς πιστεύουν ότι μπορεί να αναπτυχθεί η στρατηγική συνεργασία τους. «Στρατηγική συνεργασία δεν σημαίνει μόνο στρατιωτική, αμυντική συνεργασία. Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αποκλείεται μία χώρα ή ότι βρίσκεται στο στόχαστρο μία χώρα. Δεν είναι αυτή η ιδέα. Η ιδέα είναι ότι η συνεργασία μας σε διάφορες πτυχές μπορεί να ενδυναμώσει τη χώρα μας, διατηρώντας τη γεωστρατηγική συνάφειά μας στην περιοχή και πώς αντιμετωπίζουμε καλύτερα τις προκλήσεις. Υπάρχουν πολλές νέες ευκαιρίες» εξήγησε.

Αποκρυσταλλώνοντας περαιτέρω τις προσδοκίες του Ισραήλ από την επικείμενη τριμερή, είπε πως θα είναι επιτυχής αν συμβάλει στο να αναπτυχθεί προσωπική επαφή και σχέση ανάμεσα στους ηγέτες των τριών χωρών, αν δώσει το σωστό μήνυμα για τη δύναμη, τη σταθερότητα της σχέσης και «καταλήξει σε ένα συγκεκριμένο οδικό χάρτη, μια ορισμένη κατανόηση για το πώς θα προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός συγκεκριμένου όγκου ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών μας. Έχουμε την πολιτική πτυχή, την πολιτική συνεργασία, έχουμε τη στρατιωτική συνεργασία, έχουμε κάποια στοιχεία οικονομικής συνεργασίας. Πρέπει να σκεφτούμε πώς θα προχωρήσουμε, πώς θα σταθεροποιήσουμε τις σχέσεις χτίζοντας μια δυναμική για το μέλλον» επισήμανε χαρακτηριστικά. «Μια επιτυχημένη τριμερής θα είναι αυτή που θα εδραιώσει τη σχέση ανάμεσα στις τρεις χώρες και θα χτίσει μια δυναμική για το μέλλον» υπογράμμισε επιπροσθέτως.

Δεν παρέλειψε να αναφέρει και τη σημασία των Συμφωνιών του Αβραάμ, εκτιμώντας πως είναι μια εξέλιξη που δημιουργεί πολλές ευκαιρίες και για τις τρεις χώρες. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε πως η διπλωματική συνεργασία και των τριών χωρών με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μπορεί να μας βοηθήσει να προσδιορίσουμε μια ατζέντα, ένα πρόγραμμα συνεργασίας για την κλιματική αλλαγή, την επισιτιστική ασφάλεια, όπως επεξήγησε.

 

Η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος της Ευρώπης

Ειδικότερα, ο Ισραηλινός διπλωμάτης εστίασε στον τομέα της ενέργειας, υπογραμμίζοντας τον «πολύ σημαντικό ρόλο» της Αιγύπτου στη μεταφορά φυσικού αερίου από τις δεξαμενές του Ισραήλ, από την Αίγυπτο στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Πρόκειται, όπως επισήμανε, για ορισμένες πολύ σημαντικές εξελίξεις στη στρατηγική συνεργασία της Ελλάδας και του Ισραήλ τα τελευταία χρόνια και ανέδειξε τη συνεισφορά της ενέργειας στην άμυνα και την ασφάλεια των δύο χωρών.

Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία της Αιγύπτου και του Ισραήλ για την υγροποίηση του φυσικού αερίου και την εξαγωγή του στην Ευρώπη, είπε πως υπάρχουν συγκεκριμένες ενεργειακές ανάγκες, σημείωσε πως είναι μια ενδιάμεση λύση και έθεσε το ερώτημα: μπορούν να περιμένουν μέχρι να αποκτήσουμε τους αγωγούς; Πιο συγκεκριμένα, τόνισε πως η συνεργασία αυτή δεν περιορίζει τη σημασία του αγωγού EastMed και επισήμανε πως η Αίγυπτος πρωταγωνιστεί σε αυτόν τον τομέα. «Η Αίγυπτος γίνεται ο ενεργειακός κόμβος στη Μέση Ανατολή και η Ελλάδα θα είναι ο ευρωπαϊκός κόμβος για την ενέργεια» διαμήνυσε.

Αναφερθείς στις προσπάθειες επαναπροσέγγισης της Τουρκίας με χώρες της περιοχής, ο Ισραηλινός πρέσβης είπε πως είναι καλοδεχούμενες, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως πρέπει να ακολουθούνται από συγκεκριμένες αλλαγές στην πολιτική της, ειδικότερα αυτές που αφορούν την «πατρωνία, την υποστήριξη σε συγκεκριμένα ισλαμικά στοιχεία και στις πολιτικές/τρομοκρατικές ενέργειες τους σε περιοχές που ελέγχονται από το Ισραήλ», όπως είπε.

Επιπλέον, σημείωσε πως η σχέση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ είναι πολύ ισχυρή και προσέθεσε πως «δεν παίζουμε παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος», ότι «μπορούμε να είμαστε φίλοι με την Τουρκία και να έχουμε στενή συνεργασία με την Ελλάδα», χωρίς να υποτιμά κανείς αυτή τη στενή συνεργασία. Εκτίμησε μάλιστα πως η Τουρκία δεν αλλάζει την κατεύθυνση της πολιτικής της λόγω της οικονομικής κατάστασής της, αναγνωρίζοντας ωστόσο τη σημασία της οικονομίας στη λήψη των αποφάσεων.

Ερωτηθείς για την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μόσχα, είπε πως η Ρωσία είναι μια χώρα με ιστορία στην περιοχή και όλα τα κράτη της περιοχής πρέπει να τη λαμβάνουν υπόψη.

Σχετικά με τη συμφωνία ανάμεσα σε Αθήνα και Ιερουσαλήμ για τη δημιουργία διεθνούς αεροπορικού εκπαιδευτικού κέντρου στην Καλαμάτα, ο Γιόσι Αμράνι ενημέρωσε πως το πρότζεκτ συνεχίζεται και δήλωσε πως πιστεύει σε αυτό. Ανέφερε πως η συμφωνία είναι η καλύτερη που μπορούσε να επιτευχθεί και το πρότζεκτ αυτό είναι μια άμεση συνεισφορά στην εθνική ασφάλεια της Ελλάδας, δίνοντάς της εργαλεία να εκσυγχρονίζει τις εναέριες δυνατότητες της.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Αντί για κορβέτες, αγορά 6 μεταχειρισμένων Type 23 και εκσυγχρονισμός μαζί με τις 4 ΜΕΚΟ200ΗΝ

 Σήμερα η σελίδα μας θα προσπαθήσει να αλλάξει λίγο την “ατζέντα” της εξελισσόμενης “κορβετιάδας, και θα θέσει, τελείως θεωρητικά, στο τραπέζι μια άλλη “πρόταση”....

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ThinkOutOfTheBox: Αυτοκινούμενο πυροβόλο ELBIT SIGMA των 155 mm για τον Ελληνικό...

38
Πριν λίγες μέρες, η σελίδα μας άνοιξε για τα "καλά", το φάκελο του -άκρως απαραίτητου- εκσυγχρονισμού του Ελληνικού Πυροβολικού με νέα πυροβόλα. Τα νέα...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 4.49
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 17 Ιανουαρίου 1966: Επεισόδιο του Παλομάρες, πυρηνικές βόμβες...

0
Ένα αεροπορικό δυστύχημα, η σύγκρουση στον αέρα μεταξύ ενός ιπταμένου τάνκερ KC-135 κι ενός στρατηγικού βομβαρδιστικού B-52G στη διάρκεια του εναερίου ανεφοδιασμού του τελευταίου...
- Advertisement -
Card image

December_019 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

November_018 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49

Related News

Σ. Λαβρόφ: Επίσημοι Αμερικανοί αξιωματούχοι παραπληροφορούν σχετικά με την Ουκρανία

Επίσημοι Αμερικανοί αξιωματούχοι προέβησαν σε δηλώσεις πλήρους παραπληροφόρησης για την υποτιθέμενη προβοκάτσια που τάχα ετοιμάζει η Ρωσία, ώστε να αποκτήσει την πρόφαση για «την...

Γάλλος πρέσβης: Υπάρχει ευρεία συναίνεση μεταξύ των θέσεων της Ελλάδας και της γαλλικής Προεδρίας της ΕΕ

Τη σύσφιξη και τη σύγκλιση των σχέσεων Ελλάδας-Γαλλίας, όπως εκφράστηκε για ακόμη μια φορά σήμερα κατά το πρωινό εργασίας, που παρέθεσε ο Γάλλος πρέσβης...

Η Ελλάδα καταδικάζει την επίθεση στο Άμπου Ντάμπι

Την επίθεση με drone κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο Άμπου Ντάμπι, καταδικάζει έντονα, μέσω Twitter, το υπουργείο Εξωτερικών. Επίσης, εκφράζει τα πλέον ειλικρινή συλλυπητήρια στις...