8.9 C
Athens
Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021
- Advertisement -

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφήνει ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο αναστολής της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας»

- Advertisement -

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ακόμη και το ενδεχόμενο αναστολής της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας ως απάντηση στις συστηματικές παραβιάσεις της εν λόγω συμφωνίας από την πλευρά της Τουρκίας, αφήνει ανοικτό ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βλάντις Ντομπρόβσκις, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του ΕΚ και ευρωβουλευτής της ΝΔ, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στην απάντησή του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και αρμόδιος για θέματα Εμπορίου, «εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για τις αυξανόμενες παραβιάσεις από την πλευρά της Τουρκίας της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, σημειώνοντας εμφατικά ότι η λήψη μονομερών μέτρων από την Τουρκία (πρόσθετοι δασμοί, πιστοποιητικά καταγωγής, διάφορα άλλα μη δασμολογικά εμπόδια) υπονομεύει την ίδια τη λειτουργία της Τελωνειακής Ένωσης εις βάρος της οικονομίας και των δύο μερών». Αναφέρει, επίσης, ότι «η ΕΕ κάλεσε τις τουρκικές αρχές να σημειώσουν σαφή πρόοδο όσον αφορά τη συμμόρφωση της χώρας προς τις αρχές και τους κανόνες της Τελωνειακής Ένωσης» και δηλώνει ότι «εξετάζει όλες τις διαθέσιμες επιλογές εντός του νομικού πλαισίου που διέπει την Τελωνειακή Ένωση και τις σχετικές αρχές του δημοσίου διεθνούς δικαίου για τη διαφύλαξη των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η ερώτηση είχε κατατεθεί έπειτα από πρωτοβουλία της κ. Ασημακοπούλου και με την υποστήριξη όλων των ευρωβουλευτών της ελληνικής και της κυπριακής αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης και της απάντησης:

«Ερώτηση: Λήψη μέτρων προστασίας και αναστολή της συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ -Τουρκίας ως απάντηση στην κατά συρροή παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

(20/10/2020)

Στην από 19.10.2020 επιστολή του προς τον επίτροπο Γειτονίας και Διεύρυνσης, κ. Oliver Varhelyi, η οποία κοινοποιήθηκε στον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Επιτροπής για μια Οικονομία στην Υπηρεσία των Ανθρώπων, κ. Valdis Dombrovskis, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, κ. Νικόλαος Δένδιας σημειώνει ότι η Τουρκία παραβιάζει την τελωνειακή ένωση με την υιοθέτηση, μονομερώς, μη προβλεπομένων νομοθετικών, δασμολογικών και ισοδύναμων μέτρων, όπως αποτυπώνεται και στην πρόσφατη Έκθεση Προόδου του 2020 και ζητά ως απάντηση σ’ αυτή την αντισυμβατική συμπεριφορά της Τουρκίας την άμεση υιοθέτηση περαιτέρω μέτρων προστασίας σύμφωνα με το άρθρο 60 του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου 1970 και το άρθρο 58 της Απόφασης 1/95 του Συμβουλίου Συνδέσεως ΕΕ-Τουρκίας.

Επιπλέον ζητά να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης με βάση την Σύμβαση της Βιέννης για το Δίκαιο των Συνθηκών (άρθρο 60 επ.) ως μήνυμα αποδοκιμασίας προς την κατά συρροή παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της ΕΕ.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάστε: Ποια είναι η θέση σας σχετικά, πρώτον, με την υιοθέτηση των παραπάνω μέτρων προστασίας και, δεύτερον, με τη λήψη του μέτρου της συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας;

Απάντηση E-005740/2020

Από τον Επίτροπο Dombrovskis (5/01/2021)

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για τις αυξανόμενες παραβιάσεις εκ μέρους της Τουρκίας των διατάξεων της απόφασης 1/95 του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας. Μονομερή μέτρα που επιβάλλονται από την Τουρκία με τη μορφή πρόσθετων δασμών σε προϊόντα τρίτων χωρών που βρίσκονται σε ελεύθερη κυκλοφορία στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), καθώς και τα πιστοποιητικά καταγωγής που απαιτούνται από τους φορείς λειτουργίας της ΕΕ και διάφορα άλλα μη δασμολογικά εμπόδια, σαφώς και δεν συνάδουν με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας στο πλαίσιο της Τελωνειακής ‘Ενωσης, και υπονομεύουν την ίδια τη λειτουργία της, εις βάρος της οικονομίας και των δύο πλευρών.

Η ΕΕ έχει αναδείξει τις παραβιάσεις εκ μέρους της Τουρκίας -των αρχών και κανόνων της Τελωνειακής Ένωσης- τακτικά στα σχετικά φόρουμ στο πλαίσιο της Τελωνειακής Ένωσης, καθώς και σε διμερείς επαφές σε υψηλότερο επίπεδο. Η ΕΕ κάλεσε τις τουρκικές αρχές να σημειώσουν σαφή πρόοδο όσον αφορά στη συμμόρφωση της χώρας προς τις αρχές και τους κανόνες της Τελωνειακής Ένωσης.

Η Επιτροπή εξετάζει όλες τις διαθέσιμες επιλογές εντός του νομικού πλαισίου που διέπει την Τελωνειακή ‘Ενωση ΕΕ-Τουρκίας και τις σχετικές αρχές του δημοσίου διεθνούς δικαίου για τη διαφύλαξη των συμφερόντων της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του κατά πόσον θα ήταν δυνατόν να υιοθετηθεί οποιοδήποτε μέτρο σύμφωνα με το άρθρο 58 της απόφασης 1 / 95. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου 2020 ξεκίνησαν μια ευρύτερη στρατηγική θεώρηση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας».

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -

2 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
stelios1974

Δεν καταλαβαίνω.
Γιατί «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφήνει ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο αναστολής της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας»;
Αφού ξεκίνησαν οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, και ετοιμάζετε και η πενταμερής  για το κυπριακό.  Άρα όλα καλά. Η Τουρκία συμμορφώθηκε. Τι, όχι;

Συγγνώμη, δικό μου το λάθος. η Ε.Ε. θέλει  να αναστείλει την τελωνειακή ένωσης ΕΕ-Τουρκίας διότι η Τουρκία επιβάλει αυθαίρετα δασμούς. Δηλαδή, με αυτή την συμπεριφορά της η Τουρκία στρέφετε κατά και άλλων κρατών της Ε.Ε. ( πλην Ελλάδος και Κύπρου).
Εντάξει, τώρα το κατάλαβα.

Thras

Ενδεχόμενη αναστολή της τελωνειακής Ένωσης, αποτελεί το ιδανικότερο μέσο πίεσης προς την Τουρκία. Φυσικά αν κάτι τέτοιο συμβεί, δεν πρέεπι σε καμία περίπτωση να συνεναίσουμε στην επανασύνδεση (τελωνειακή) της Τουρκίας με την ΕΕ στο μέλλον, αφού στρέφεται απόλυτα ενάντια στα συμφέροντα των κρατών μελών της ΕΕ!

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αμυντική βιομηχανία στα χρόνια του COVID-19: Είναι ο κρατικός προστατευτισμός το μέλλον;

Γράφει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος συστημάτων Άμυνας & Ασφάλειας της Embraer SA. Jackson SchneiderΕνώ έγραφα αυτό το άρθρο, ο κόσμος αντιμετώπιζε τη μεγαλύτερη παγκόσμια...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Το πρώτο F-16V ανοίγει φτερά και έπεται άμεση συνέχεια στα Viper!

31
Για πολλούς το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ελληνικών F-16 Peace Xenia III και IV σε F-16V δεν είναι -ακόμη- κάτι το χειροπιαστό. Eντούτοις η διαδικασία...
- Advertisement -
Card image

January #008

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 April

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Ιούνιος #397

Αγορά 4.49

Related News

Ακάρ προς ΗΠΑ: Παράθυρο για τους S-400 αλλά και απειλές για νέα προμήθεια τους

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι θα ήταν «πολύ προβληματικό» για την Άγκυρα να υπαναχωρήσει στο ζήτημα του ρωσικού αμυντικού συστήματος...

1.450 αλλοδαπούς ζητά να επιστρέψει στην Τουρκία η Ελλάδα

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη Frontex για την άμεση επιστροφή 1.450 αλλοδαπών που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, βάσει της Κοινής Δήλωσης...

Παραπέμφθηκε ο Τραμπ σε δίκη, οι Δημοκρατικοί θα ζητήσουν και να μην μπορεί να ξαναεκλεγεί σε δημόσιο αξίωμα

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε, όπως ήταν αναμενόμενο, την παραπομπή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη στη Γερουσία με την κατηγορία...