23 C
Athens
Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου, 2021
- Advertisement -

Η τελική φάση της ΤΑΜΣ «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2018» στο πεδίο βολής «ΑΕΤΟΣ»

- Advertisement -

Με την τελική φάση στο πεδίο βολής «ΑΕΤΟΣ» στην Αλεξανδρούπολη ολοκληρώθηκε η διακλαδική άσκηση ΤΑΜΣ «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2018».
Πρόκειται για την μεγαλύτερη άσκηση που πραγματοποιούν οι Ε.Δ με καθολική συμμετοχή προσωπικού και μέσων που διεξήχθη και αυτή τη φορά σε όλη την ελληνική επικράτεια, από τα Δωδεκάνησα έως τον Έβρο.

Την τελική φάση παρακολούθησαν ο Αναπληρωτής ΥΕΘΑ Παναγιώτης Ρήγας, η ΥΦΕΘΑ Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, και το σύνολο της στρατιωτικής ηγεσία αποτελούμενη από τον Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευ. Αποστολάκη ΠΝ, τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη ΠΝ και τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Χρήστο Χριστοδούλου.

Ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής συγχαίρει το προσωπικό μονάδων Τεθωρακισμένων του Δ ΣΣ που συμμετείχαν στην τελική φάση της άσκησης ΤΑΜΣ “ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2018”

Εντυπωσιακά τα στοιχεία για την κινητοποίηση των Ε.Δ
Το Δ ΣΣ για διάρκεια 7 ημερών κινητοποίησε 9.000 άνδρες  και γυναίκες, περί τα 200 άρματα μάχης, 400 Τεθωρακισμένα οχήματα, 140 πυροβόλα και τουλάχιστον 1500 οχήματα διαφόρων τύπων.
Διεξήχθησαν συνολικά 1200 ασκήσεις πολλές εκ των οποίων με πραγματικά πυρά. Η τεράστια αυτή κινητοποίηση που όμοια της δεν υπήρξε τα τελευταία χρόνια, καταδεικνύει την υψηλή δυνατότητα κινητοποίησης, αποφασιστικότητα και ετοιμότητας και χρηστικότητας των δυνάμεων του Δ ΣΣ αλλά και το υψηλό ηθικό του προσωπικού απέναντι σε όποιον επιβουλεύεται την Εθνική μας κυριαρχία.
Leopard 2HEL εκτελεί ταχεία προέλαση προς τις εχθρικές θέσεις, προσβάλλοντας στόχους με το πυροβόλο των 120mm

Η τελική φάση
Στο πεδίο ασκήσεων «ΑΕΤΟΣ» στην Αλεξανδρούπολη έλαβε χώρα στις 12 Οκτωβρίου, η τελική φάση της χερσαίας συνιστώσας της διακλαδικής άσκησης ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2018.  Ήδη το Δ Σώμα Στρατού είχε ολοκληρώσει την προηγούμενη νύχτα, την υψηλού ρίσκου άσκηση ΤΑΜΣ «ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΣ» με πραγματικά πυρά στο πεδίο ασκήσεων «Ψηλού Στάλου» στα Λάβαρα του Έβρου!
Όσοι παρακολούθησαν την άσκηση καθηλώθηκαν από τον εντυπωσιακό όγκο πυρός από όπλα καμπύλης και ευθυτενούς τροχιάς. Την περιοχή του πεδίου βολής έπληξαν συντονισμένα και με καταιγιστικό πύρ, πυροβολαρχίες Α/Κ Μ-109 των 155mm σε συνδυασμό με όλμους, βαρέα πολυβόλα των 0,50in, Α/Α πυροβόλα ZU-23 των 23 mm ενώ από αέρος βολές πραγματοποίησαν επιθετικά ελικόπτερα ΑΗ-64 A Apache καθώς και μαχητικά F-16C/D Block 50 της 347Μ με το σύστημα LANTIRN και F-16C Block 52+ Advanced της 335Μ με διόπτρες NVG.

Τα ξημερώματα της 12ης Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η ευρείας κλίμακας άσκηση «ΝΕΣΤΟΣ 2018» στην περιοχή της Ξάνθης η οποία σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε για πρώτη φορά φέτος μετά από 25 χρόνια. Η ιδιαιτερότητα αφορούσε το γεγονός οτι ήταν διπλής ενέργειας και νυχτερινή με τη συμμετοχή δύο Τεθωρακισμένων Ταξιαρχιών της 24ης και 25ης ΤΘΤ σε ρόλο φίλιων δυνάμεων που επιτέθηκαν στο απόλυτο σκοτάδι με διάβαση ευκαιρίας στον ποταμό Νέστο, στις θέσεις που κατείχε η 50η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία με ρόλο εχθρικής απεικόνισης.

Λίγες ώρες αργότερα η ΤΑΜΣ «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2018» εισήλθε στη τελική της φάση στο πεδίο ασκήσεων «ΑΕΤΟΣ» στην Αλεξανδρούπολη.

Εξαιρετικό αποτέλεσμα μιας μακράς και επίπονης προσπάθειας
Πρέπει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο οτι τα όσα είδαν όσοι παρακολούθησαν την τελική φάση της ΤΑΜΣ «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2018» αποτελούν ένα πολύ μικρό μέρος της ΤΕΡΑΣΤΙΑΣ προσπάθειας που έχει καταβληθεί εδώ και ένα χρόνο στον τομέα της εκπαίδευσης των μονάδων του Δ ΣΣ.
Έντονη δραστηριότητα με συνεχείς εκπαιδεύσεις έχει προηγηθεί σε όλες τις μονάδες με σκληρή και επίπονη δουλειά χιλιάδων ανδρών και γυναικών του ΕΣ ώστε να φτάσουμε στο αποτέλεσμα να βλέπουμε σύνθετες επιχειρήσεις μέρα και νύχτα, στις οποίες εμπλέκονται μεγάλος αριθμός αρμάτων μάχης, τεθωρακισμένων, πυροβόλα, μονάδες μηχανικού σε συνεργασία με επιθετικά ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη.
Από τον απλό στρατιώτη μέχρι και την ηγεσία των Σωμάτων και Σχηματισμών έχει καταβληθεί εντατικά αλλά αθέατα μια συνεχής προετοιμασία που μεταφράζεται κυριολεκτικά σε χιλιάδες ώρες εκπαίδευσης με κόπο και ιδρώτα ώστε να πετύχουν σήμερα οι Μονάδες του Δ ΣΣ να είναι ένας εξαιρετικά αξιόμαχος Σχηματισμός που δύναται να φέρει εις πέρας οποιαδήποτε αμυντική η επιθετική επιχείρηση με θανάσιμη ακρίβεια και αποτελεσματικότητα που όμοια της θα ζήλευαν πολλοί Στρατοί του ΝΑΤΟ.
Προκεχωρημένο Κέντρο Διοικήσεως στήνεται με επίκεντρο ενα Μ577 ενώ ε/π AH-64A+ Apache προσβάλλουν με πραγματικά πυρά εχθρικές θέσεις.

Ο Διοικητής του Δ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς τόνισε οτι η άσκηση κατέδειξε το υψηλό επίπεδο του προσωπικού όπως και την αποφασιστικότητα του αλλά και την υψηλή κινητικότητα, η οποία όπως διαπίστωσαν όσοι παρακολούθησαν την άσκηση ήταν απροβλημάτιστη.
«Το Δ ΣΣ στο πλαίσιο αυτών των ασκήσεων αποτελεί ένα πυλώνα ασφάλειας και εμπιστοσύνης στην περιοχή και ουσιαστικά δίνει ένα αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης σε όλους τους Έλληνες για να απασχολούνται απερίσπαστοι με τα ειρηνικά τους έργα! Γι αυτό το λόγο προσπαθούμε κάθε μέρα να κρατάμε πολύ ψηλά την αποτροπή»!
«Αυτά ήταν τα παιδιά της Ελλάδας που παρά τις αντίξοες επικρατούσες καιρικές συνθήκες επέδειξαν σε όλο το κόσμο και εντός – και εκτός – Ελλάδος ποιοί είμαστε»: δήλωσε με υπερηφάνεια ο Στρατηγός!
Ο Διοικητης του Δ ΣΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς προσφέρει τον αναμνηστικό θυρεό του Δ ΣΣ στην ΥΦΕΘΑ Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά

Παρά τον εντυπωσιακό όγκο πυρών, οι βολές που πραγματοποιήθηκαν ήταν μόνο το 1/10 από αυτό που προβλέπεται να βληθεί σε μια πραγματική επιχείρηση αυτής της μορφής από μια δύναμη όπως αυτή που συμμετείχε στην άσκηση. Και αυτό φυσικά έγινε για λόγους οικονομίας και εξορθολογισμού.
Άρα αυτό σημαίνει οτι σε ένα πραγματικό πεδίο μάχης αυτό που θα αντιμετωπίσει ο επιτιθέμενος εχθρός θα είναι μια τεράστια ισχύ πυρός, την οποία πολύ δύσκολα θα μπορούσε να αντέξει χωρίς να υποστεί οδυνηρές απώλειες. 

F-16C Fighting Falcon της 347Μ εκτελεί προσβολή με άφεση δύο βομβών Mk-84 των 2000lbs

Η στιγμή που οι βόμβες πλήττουν με απόλυτη ακρίβεια το στόχο τους παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή

Αξίζει να σημειωθεί οτι το νέο παρατηρητήριο στο πεδίο ασκήσεων «ΑΕΤΟΣ» ηταν μια προσπάθεια που είχε τεθεί εδώ και αρκετά χρόνια. Κατασκευάστηκε σε νεά θέση με γνώμονα την καλύτερη θέα. Οι παρατηρήσεις ως προς την πρόβλεψη της βέλτιστης θέσης για τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, ήταν μια λεπτομέρεια που χρήζει βελτίωσης και ελπίζεται οτι θα ληφθεί υπόψιν για τη διεξαγωγή μελλοντικών ασκήσεων στην περιοχή.
Άρμα Leopard του Μηχανικού διασκευασμένο σε ρόλο άρσης ναρκοπεδίων, εκτελεί εκκαθάριση δρομολογίου από νάρκες ακριβώς μπροστά από το παρατηρητήριο

Το άρμα περνούσε μέσα από τις εκρήξεις επιδεικνύοντας την ικανότητα του Μηχανικού να υποστηρίζει την ασφαλή  προέλαση τεθωρακισμένων σχηματισμών του Δ ΣΣ

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Διοικητής 12ης Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού Υποστράτηγος Δημήτριος Κούκος που παρουσίασε την εναρκτήρια φάση της ΤΑΜΣ «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2018» ανέφερε οτι η άσκηση αυτή αποτελεί το επιστέγασμα της εκπαιδευτικής προσπάθειας ενός έτους.
Ο Διοικητής 12ης Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού Υποστράτηγος Δημήτριος Κούκος (αριστερά), ο Διοικητης του Δ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς (κέντρο) και ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς Αντιστράτηγος Δημήτρης Ζερβάκης (δεξιά) ήταν οι “ενορχηστρωτές” της τελικής φάσης της ΤΑΜΣ “ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2018”.

«Για να φτάσουμε όμως σε αυτό το επίπεδο, καθημερινά υπάρχει επίπονη εκπαίδευση από τον απλό στρατιώτη μέχρι και τα επιτελεία των σχηματισμών της Μεραρχίας. Επενδύουμε τόσο στην υψηλή τεχνολογία των οπλικών συστημάτων αλλά κυρίως στο ανθρώπινο δυναμικό. Αυτούς τους χειριστές των οπλικών συστημάτων, τους οποίους θα παρακολουθήσετε σήμερα να εκτελούν βολές».

Βολή Hellfire απο AH-64A+ του 1ου ΤΕΕΠ

Στο πλαίσιο της χερσαίας συνιστώσας στις διακλαδικές επιχειρήσεις, η 12η Μεραρχία συνεργάστηκε με την Πολεμική Αεροπορία στην τελική φάση ενώ όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά έχει την ικανότητα συνεργασίας με οποιονδήποτε Κλάδο των ΕΔ, ώστε να εκτελέσει την αποστολή της, η οποία συνίσταται στην εξασφάλιση του νότιου τμήματος του Έβρου ποταμού.SONY DSC

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Οι συντάκτες της ΠΤΗΣΗΣ ψηφίζουν φρεγάτες: MEKO A200, για ένα ναυτικό συνολικά ενισχυμένο

Καθώς η κυβέρνηση εισέρχεται στο τελικό στάδιο της διαδικασίας επιλογής της νέας φρεγάτας, έπεσε η ιδέα οι συντάκτες της ιστοσελίδας μας να γράψουν για...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΕΞΕΛΙΞΗ: Αύριο περνά από τη Βουλή ο εκσυγχρονισμός των F-16C/D Block...

106
 Αύριο το απόγευμα περνά από την Αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ελληνικών μαχητικών F-16C/D Block 50 της ΠΑ. Υπενθυμίζουμε πως το...
- Advertisement -
Card image

September#16 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 December 2015 #355

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2013 October #329

Αγορά

Related News

Οι συντάκτες της ΠΤΗΣΗΣ ψηφίζουν φρεγάτες: MEKO A200, για ένα ναυτικό συνολικά ενισχυμένο

Καθώς η κυβέρνηση εισέρχεται στο τελικό στάδιο της διαδικασίας επιλογής της νέας φρεγάτας, έπεσε η ιδέα οι συντάκτες της ιστοσελίδας μας να γράψουν για...

Ρωσία: Ξεκίνησαν οι παραδόσεις των S-500

Η Ρωσία ολοκλήρωσε τις δοκιμές του νέου πυραυλικού συστήματός της επιφανείας-αέρος S-500 και έχει αρχίσει να το προμηθεύει στις ένοπλες δυνάμεις, δήλωσε σήμερα ο...

Η Αυστραλία θα αποκτήσει πυραύλους Tomahawk για τα αντιτορπιλικά της

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Scott Morrison ανέφερε σε δημοσιογράφους ότι η χώρα του θα κινηθεί για την προμήθεια πυραύλων cruise Tomahawk από τις ΗΠΑ, με...