Παραδόθηκαν επιτέλους τα πρώτα IA-63 Pampa III στην αεροπορία της Αργεντινής

2
2062
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η εταριεία Fabrica Argentina de Aviones (Αργεντίνικο Εργοστάσιο Αεροσκαφών) έχει παραδώσει τα πρώτα τρία ελαφρά εκπαιδευτικά αεροσκάφη IA-63 Pampa III στην Αεροπορία της Αργεντινής.

Αυτά τα τρία Pampa III ήταν ήδη ολοκληρωμένα από το καλοκαίρι αναμένοντας την βαφή τους πριν την παράδοσή τους στην στην αεροπορική βάση Tandil, από όπου επιχειρεί η 6 Μοίρα Δίωξης (Grupo Aéreo 6 de Caza).

Το συγκεκριμένο αεροσκάφος εκτός από εκπαίδευση μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε περιορισμένο ρόλο παροχής πυρών υποστήριξης εναντίον στόχων εδάφους.

Αναπτύχθηκε την δεκαετία του ’80 κι η πρώτη του πτήση πραγματοποιήθηκε το 1984. Η έκδοση IA-63 Pampa III ανακοινώθηκε αρχές της τρέχουσας δεκαετίας, αλλά λόγω οικονομικών δυσχερειών η πρώτη πτήση του πρωτότυπου καθυστέρησε μέχρι το 2015.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία ιδιωτικοποιήθηκε το 1995 αφού αποκτήθηκε από την Lockheed Martin στα πλαίσια συμφωνίας για την πώληση μεταχειρισμένων A-4 Skyhawk στην Αργεντινή. Κρατικοποιήθηκε εκ νέου το 2009 από την τότε πρόεδρο Κριστίνα Κίχνερ.

Η Αεροπορία της Αργεντινής φιλοδοξεί να αποκτήσει περί τα 20 νέας κατασκευής αεροσκάφη του τύπου.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Spyros
Guest
Σπύρος

Τι εκτινασσόμενα καθίσματα έχουν, τελικά; Αν θυμάμαι καλά υπήρχε μια κοντρίτσα με την Martin-Baker, λόγω των όχι και τόσο φιλικών σχέσεων Αργεντινής – Μ. Βρετανίας.

chikichiki
Guest
chikichiki

Τι κακία βγάζουν κι αυτοί ρε παιδί μου, ούτε τα καθίσματα πια; Σιγά μη σου πάρουν τα νησιά επειδή εκτινάσσονται καλύτερα να ‘ούμε…