Η Ισραηλινή Αεροπορία και το υπουργείο άμυνας του Ισραήλ σχεδιάζουν την απόκτηση 4-6 αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού KC-46 από την αμερικανική εταιρεία Boeing χωρίς τη διενέργεια διαγωνισμού, γεγονός που έχει ήδη προκαλέσει παράπονα από την εγχώρια κρατική εταιρεία IAI.

Η προμήθεια θεωρείται κρίσιμη, αφού με τα νέα αεροσκάφη θα ξεκινήσει η διαδικασία αντικατάστασης των διαθέσιμων B-707. Τα τελευταία, που φέρουν την κωδική ονομασία «Ram», έχουν κατασκευαστεί πριν περίπου 50 χρόνια και δέχονται συχνές εργασίες επισκευών από την IAI.

Η επιλογή των KC-46 θα βελτιώσει επίσης τις ικανότητες υποστήριξης των μαχητικών σε ακόμη μεγαλύτερες αποστάσεις, μία χρήσιμη παράμετρος έχοντας υπόψη το Ιράν. Όπως υποστηρίζει όμως η IAI, και τονίζει με τη σειρά του το «Globes», τα αεροσκάφη θα αγορασθούν σε τιμή διπλάσια από ότι αν υπήρχε ανάθεση του έργου στην ισραηλινή εταιρεία. Κάθε KC-46 κοστίζει $250 – 300 εκατ., όταν η μετασκευή επιβατηγού B-767 από την IAI απαιτεί $100 – 130 εκατομμύρια.

Αποσιωπάται φυσικά ότι το συνολικό κόστος επιβαρύνει τις ΗΠΑ, με τα «παράπονα» της IAI να αποσκοπούν πιθανότατα στην ανάθεση του επόμενου ισραηλινού συμβολαίου για ιπτάμενα τάνκερ.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Προφανώς η αμερικανική βοήθεια πρέπει να «καταναλωθεί» σε λιγότερα οπλικά συστήματα προς το Ισραήλ μέσω υπερτιμολόγησης…

  2. Προφανώς η αμερικανική βοήθεια πρέπει να καταναλωθεί σε αμερικανικές εταιρείες… εξολοκλήρου!

Comments are closed.