Ισραήλ: η επιλογή των KC-46 προκαλεί τα «παράπονα» της ΙΑΙ

2
1536

Η Ισραηλινή Αεροπορία και το υπουργείο άμυνας του Ισραήλ σχεδιάζουν την απόκτηση 4-6 αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού KC-46 από την αμερικανική εταιρεία Boeing χωρίς τη διενέργεια διαγωνισμού, γεγονός που έχει ήδη προκαλέσει παράπονα από την εγχώρια κρατική εταιρεία IAI.

Η προμήθεια θεωρείται κρίσιμη, αφού με τα νέα αεροσκάφη θα ξεκινήσει η διαδικασία αντικατάστασης των διαθέσιμων B-707. Τα τελευταία, που φέρουν την κωδική ονομασία «Ram», έχουν κατασκευαστεί πριν περίπου 50 χρόνια και δέχονται συχνές εργασίες επισκευών από την IAI.

Η επιλογή των KC-46 θα βελτιώσει επίσης τις ικανότητες υποστήριξης των μαχητικών σε ακόμη μεγαλύτερες αποστάσεις, μία χρήσιμη παράμετρος έχοντας υπόψη το Ιράν. Όπως υποστηρίζει όμως η IAI, και τονίζει με τη σειρά του το «Globes», τα αεροσκάφη θα αγορασθούν σε τιμή διπλάσια από ότι αν υπήρχε ανάθεση του έργου στην ισραηλινή εταιρεία. Κάθε KC-46 κοστίζει $250 – 300 εκατ., όταν η μετασκευή επιβατηγού B-767 από την IAI απαιτεί $100 – 130 εκατομμύρια.

Αποσιωπάται φυσικά ότι το συνολικό κόστος επιβαρύνει τις ΗΠΑ, με τα «παράπονα» της IAI να αποσκοπούν πιθανότατα στην ανάθεση του επόμενου ισραηλινού συμβολαίου για ιπτάμενα τάνκερ.

Notify of
Γιάννης Μ.
Guest
Γιάννης Μ.
Offline

Προφανώς η αμερικανική βοήθεια πρέπει να “καταναλωθεί” σε λιγότερα οπλικά συστήματα προς το Ισραήλ μέσω υπερτιμολόγησης…

Mat
Guest
Mat
Offline

Προφανώς η αμερικανική βοήθεια πρέπει να καταναλωθεί σε αμερικανικές εταιρείες… εξολοκλήρου!