Η Ελλάδα είναι μια χώρα δικαίου και ειρήνης. Στους Έλληνες αρέσει η ειρήνη από την αρχαιότητα. Παρά το γεγονός ότι υπήρχε ο Άρης, η Ειρήνη γιορταζόταν επίσης σαν Θεά. Και όταν η Ελλάδα ζούσε σε ειρηνική περίοδο, διέπρεπε. Νομίζουμε ότι το ίδιο και κάθε άλλη χώρα, και φυσικά η Τουρκία.

Τις τελευταίες δεκαετίες, κάθε κυβέρνηση στην Ελλάδα που ήρθε στην εξουσία, ότι κομματικής ή πολιτικής απόχρωσης κι αν ήταν, προωθούσε πάντα μια ατζέντα ειρήνης. Κάθε φορά που χρειάστηκε, οι ελληνικές κυβερνήσεις έδειξαν την απαραίτητη πυγμή, αλλά δεν προχώρησαν ποτέ σε πολεμικό επεισόδιο.

Ιστορικά πάντα, όταν οι Έλληνες αναγκάστηκαν να πολεμήσουν, πάντα νικούσαν. Και πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όταν πολεμούσαμε με την Τουρκία, πάντα οι Τούρκοι έχαναν. Μόνο η διχόνοια μπόρεσε να κερδίσει τους Έλληνες στο πεδίο της μάχης, και αυτό έγινε το 1897, 1922 και 1974. Θυμόμαστε αυτές τις ημερομηνίες, αλλά είναι δεκάδες άλλες που η Ελλάδα κέρδισε. Ακόμη και το 1974, η ηρωϊκή αντίσταση των Ελλήνων και των Κυπρίων αδελφών μας απέτρεψε την κατάληψη του νησιού από έναν υπέρτερο εχθρό, που πολεμούσε δίπλα στην χώρα του, με απόλυτα αεροπορική υπεροχή.

Αλλά ιστορικά, η ύπαρξη της Ελλάδας οφείλεται στην ικανότητα των Ελλήνων να νικούν τους Τούρκους στο πεδίο της μάχης. Αλλιώς ακόμη θα είμασταν υπό τουρκικό ζυγό. Αυτό φαίνεται να το ξεχνάει ο κύριος Ερντογάν. Στο Σαγγάριο μπορεί να χάσαμε, αλλά εκεί πριν ηττηθούμε πρέπει να θυμόμαστε πως μια νεόκοπη χώρα κυνήγησε μια αυτοκρατορία στις εσχατιές της Μικράς Ασίας. Κι εκεί αλλά και στην Κύπρο, η Ελλάδα ηττήθηκε χάρη στον διχασμό.

 

Διχασμό δεν έχουμε κε Ερντογάν, μπορεί να μας έχει χτυπήσει η Κρίση, αλλά στα εθνικά θέματα είμαστε ενωμένοι.

Υπάρχουν προβλήματα σε όλο το μήκος και το πλάτος των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Αλλά πότε δεν υπήρχαν; Νομίζετε ότι το 1912 όλα ήταν τέλεια στον Ελληνικό Στρατό; θυμάστε τι συνέβη το 1912-13, έτσι; Την αναδίπλωση μιας αυτοκρατορίας και την ήττα του Στόλου από ένα και μόνο πλοίο;

Μπορεί να έχουμε λιγότερα F-16 από εσάς, αλλά τουλάχιστον έχουμε πιλότους να τα πετάξουμε όλα. Μπορεί να έχουμε λιγότερες φρεγάτες, αλλά δεν έχουμε βάλει στην φυλακή της αφρόκρεμα του Ναυτικού μας. Μπορεί να έχουμε λιγότερα άρματα, αλλά αυτά που έχουμε δεν μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε κε Ερντογάν.

Έχετε περισσότερα μέσα και στρατό, αλλά ξεχνάτε μια σημαντική παράμετρο. Καθώς εσείς θα επιτεθείτε, χρειάζεστε ούτως ή άλλως περισσότερα μέσα. Εμείς βρισκόμαστε σε άμυνα, προστατεύουμε τα σπίτια μας και την γη μας. Άρα σίγουρα θα χρειαστείτε περισσότερα μέσα ακόμη κι από αυτά που μπορείτε να διαθέσετε σήμερα.

Αν θέλετε, μπορούμε και να σας το εξηγήσουμε. Λιγότερα F-16 έχουμε, αλλά μάλλον έχετε το χειρότερο πρόβλημα, καθώς οι πιλότοι σας δεν μπορούν να πετάξουν πάνω από το 70% από αυτά που έχετε. Οι καλύτεροί σας πιλότοι, αυτοί που εμείς εκπαιδεύσαμε πάνω από το Αιγαίο, είναι στις φυλακές, κυνηγημένοι από ένα καθεστώς που μόνο δημοκρατία δεν θυμίζει.

Παλαιότερα και λιγότερα πλοία πράγματι έχουμε. Αλλά θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικός αν αποφασίσετε να βγάλετε τα πλοία σας στο Αιγαίο. Ξέρετε, το Αιγαίο είναι η θάλασσά μας, και μπορεί να σας φαίνεται εύκολη μια βόλτα, αλλά δεν θα είναι αν το Πολεμικό μας Ναυτικό αποφασίσει διαφορετικά. Η βόλτα θα καταλήξει σε βουτιά στην θάλασσα. Μην ψάξετε να βρείτε πότε κέρδισε το Τουρκικό Ναυτικό, το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, δεν θα το βρείτε. Πάντα έχανε.

Πόσα άρματα έχουν μείνει στον Έβρο; φτάνουν για να απειλήσετε την Ελλάδα; ή οι ανάγκες στην Συρία σας έχουν αναγκάσει να μεταφέρετε τα περισσότερα Leo2A4/M60T στο μέτωπο; Λογικό αυτό που κάνατε,ξέρουμε πως έχετε χιλιάδες Μ60/Leo1, αλλά θα σας θυμίσουμε πως τις Θερμοπύλες εκεί πάνω τις κρατάνε Έλληνες με LeoA6/A4, MLRS και PzH2000. Δεν αναφερόμαστε στα υπόλοιπα, τέτοια είπαμε πως έχετε κι εσείς. Ίσως τελικά να έχετε και στρατιώτες να τα επανδρώσετε αν χρειαστεί. Ή μήπως δεν έχετε, γιαυτό και ίσως και μιλάτε συνέχεια για επιστράτευση;

Καλά τα F-35A και οι S-400, αλλά σας έχει ξεφύγει μια λεπτομέρεια. Είναι σε παραγγελία. Τα F-35A δεν έχουν βγει ακόμη από την γραμμή παραγωγής, και οι S-400 το ίδιο. Εκτός αν έχετε κάνει μια μυστική συμφωνία με τους Ρώσους, αλλά και πάλι η Πολεμική μας Αεροπορία έχει λύση. Μην φοβάστε, έχει λύσεις για όλους τους «άσσους» στο μανίκι.

Είστε σίγουροι πως θέλετε να κάνετε πόλεμο κε Ερντογάν, και να χάσετε την αεροπορία και το ναυτικό σας για κανά βράχο στην άκρη του Αιγαίου, και κανά προγεφύρωμα πάνω σε κάποιο ελληνικό νησί; γιατί με την σημερινή κατάσταση δεν μπορείτε να καταφέρετε κάτι περισσότερο. Ούτε το ακριτικό μας Καστελόριζο, και την Νησί της Ρω δεν θα καταφέρετε να πάρετε, παρά το γεγονός ότι σας κόβουν στην μέση την ΑΟΖ σας. Κανάν βράχο μόνο, που απλά δεν θα προλάβει να ανακαταλάβει η Ζ ΜΑΚ πριν την λήξη των εχθροπραξιών.

Αξίζει ένας δυο βράχοι ένα εμπάργκο, μια αποκοπή της σύγχρονης Τουρκίας από τον υπόλοιπο πολιτισμένο κόσμο; Σας φτάνει να μιλάτε μόνο με το Κατάρ και το Πακιστάν; Μπορεί έτσι να εκλέγεστε μέχρι το 2100, αλλά γιατί να το κάνετε αυτό;

Μην το κάνετε λοιπόν κε Ερντογάν. Αφήστε τον αλυτρωτισμό για τα βιβλία της Ιστορίας. Ας μην θρηνήσουμε νεκρούς και οι δυο χώρες. Και ας μην χαθεί το μέλλον των μελλοντικών μας γενιών με ένα μίσος που δεν θα σβήσει ποτέ. Εκπληρώστε τα προαπαιτούμενα της ένταξής σας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κι αφήστε τον λαό σας να ευημερήσει.

 

 

ΥΓ: Αν και δεν το συνηθίζουμε, αναγκαζόμαστε να παρέμβουμε σε έναν δημόσιο διάλογο σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν. Αλλά οι πρόσφατες δηλώσεις μάλλον ξεχείλισαν και το δικό μας «ποτήρι». Συνήθως είμαστε πολύ «ήπιοι», αλλά πλέον τα πράγματα έχουν φτάσει σε ένα σημείο που δεν μπορούμε απλά να τα «παρακολουθούμε».

Οι πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν, περί ήττας των Ελλώνων στον Σαγγάριο και οι δημόσιες χειρονομίες του (Γκρίζοι Λύκοι) μάλλον δείχνουν κάποιον λαϊκιστή που θέλει να πάει σε εκλογές, παρά σοβαρό αρχηγό κράτους. Δυστυχώς για εμάς, αυτός ο λαϊστικής ηγέτης μας βρίσκει σε μια εξαιρετικά άσχημη κατάσταση, κυρίως οικονομικά, που όμως μας έχει επηρρεάσει και στρατιωτικά. Το μόνο που έπρεπε να κάνει ο Ερντογάν, ήταν να περιμένει να μας εξαντλήσει η κρίση, να δει αν τελικά «θα διακινδυνεύσουμε το αφοπλισμό» (όπως λέγαμε ότι θα κάνουμε) για να μας «στριμώξει».

Η ΠΤΗΣΗ είναι ένα περιοδικό που επιθυμεί να μένει μακρυά από πατριωτικές κορόνες, και εθνικοσωφρονιστικά sites. Σκοπός του άρθρου είναι περισσότερο να βάλει τα πράγματα στην θέση τους, παρά οτιδήποτε άλλο. Θεωρούμε πως ένα πόλεμος είναι καταστροφικός, και θα φέρει και τις δυο χώρες πολλά χρόνια πίσω. Επίσης θεωρούμε πως τα πάντα μπορούν να λυθούν με διάλογο. Απλά θέλαμε να καταθέσουμε την προσωπική μας άποψη σε περίπτωση που ο Ερντογάν αποφασίσει να διαβεί τον Ρουβίκωνα (όχι τον γνωστό, τον πραγματικό).

Και το ότι σήμερα, με αίμα οι Ένοπλες Δυνάμεις διατηρούν μια αποτρεπτική ικανότητα, δεν σημαίνει ότι αυτό θα γίνεται αιωνίως. Συνεπώς, ας σταματήσει αυτό το «γαϊτανάκι», κι ας πάρουμε άμεσα τις αποφάσεις που απαιτούνται για άμεση ενίσχυση των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Σήμερα μπορούμε να αμυνθούμε, αύριο όμως;

127 ΣΧΟΛΙΑ

  • Μάλλον πάει για φούντο η αναβάθμιση των F-16 και δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για ελληνικές καθυστερήσεις.

   • Δε θέλω να μπλεχτούμε με πολιτικά, αλλά απο λόγια χορτάσαμε. Εδώ και τρία (3) χρόνια η παρούσα κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα και θα κάνει τώρα;
    Τείνω να πιστέψω πως όλα είναι ένα πυροτέχνημα. Λόγια για να ακούνε οι γείτονες και στο τέλος θα μας πούνε «δε προλάβαμε να ολοκληρώσουμε το έργο μας στην παρούσα τετραετία». Να ‘χαμε να λεγαμε, να ‘χουμε να πουμε..

 1. 😀 😀 we have funny and drunk neighbour.. If you are winner everytime Why are you living on too small country? OOhh ok you do not like big country.. Do you think we don’t have enough pilot? Are you serious? Do not worry 😉 we are 80 million .. If you are strong, do not talk just do it.. and have a nice nights from İstanbul 😀

  • We have a small country, cause unlike you we don’t go to bed and wake up thinking of who to attack next.. We prefer thinking about the well being of our offspring, you know like making sure they will prosper instead of dying in a battle field…

  • Take it easy neighbour, this article is for your “supreme leader”, the “neo-sultan”….nothing to do with you.
   Tell your pilots after take off to check their “six”, we will be there 🙂

  • I will be crystal clear: No one wants a bloody war… no one here in Greece.
   Your politicians and a percentage of the population are making claims on our country, ignoring treaties, ignoring international law. This is not just populism, but extremism. If you (the citizens of Turkey) are fooled and tricked by a dictator and a bunch of militants into attacking our home, make no mistake we will defend it. It will be a bloodshed, you will gain nothing and you will be on the wrong side of the history (as the Nazis did)

   It will be really unfortunate for all the people that will die because of a madman and his massive ego.

  • Πόνεσαν τα ματάκια μου για να διαβάζω τα αγγλικά του μεμετιού . By the way have you checked your origins ? Because i wouldn’t be suprised to find out that you descend from Greeks or Armenians or Kurds or Jewish . But under no circumstances you are a Turk ! And if you don’t understand that , learn some English for crying out loud.

  • Dear neighbour (or Greek troll).
   Most probably you misunderstood the article, or you were misled by propaganda in your country. The article says that if you attack, we will defend successfully. Greeks do not care for even an inch of your soil (despite the fact that you live on soil that was once our home), Greeks laugh when your archeologists dig deeply to find any history of your and finding only Greek remains, which they have named roman despite all are in perfect Greek.

   Greeks are a strange race.

   They love arguing one with each other, from thousand years ago when all cities were battling one another. But always, in a strange twist of fate, when a common threat arrived, they united and fought together.

   Greece is one of the few places on earth where they celebrate not the ending of the war but the beginning of it. Greeks love peace but if fate calls for war, they are citizens and view it as an honour to fight for their values.

   Greece is one of the EU countries that voted that unbelievable commercial priviledges are given to Turkey, making it rich as it exports without duties to EU, as if it is in EU without the obligations of EU. This attracted investments and benefited the country to the expense of a number of EU countries. But this vote was given friendly, and can be taken back.

   Greece is rising from a financial cliff it has fallen with the help of allies, but Turkey is just now arriving at the edge of the cliff. TL has one third of the value it had few years ago, all global financial houses say to investors go away from there as the crash is coming. A war is not going to throw us in the cliff but will do so with you You are already falling in the cliff, but the controlled media tell you how your economy is flying sky high. It is like the propaganda minister of Sadam, who was speaking at TV saying how victorious they are and behind him US tanks were passing.

   The reason for all this increase of temperature is that you run out of money and a robber the only think that has in mind when runs out of money is steal some. Thus, there are only three directions, one is Iraq, one is Syria and the other is Cyprus and Greece. This shows panic, that the financial end is close.

   Lastly, yes, within the borders of the country that in the map is called Turkey, 80 million people live, but if you subtract Kurds, Alevites and other nationalities the number is not so high (the proportion would be further different but you have already almost deleted two races from the face of earth, something that even the Nazis did not do, however it is in the DNA of certain people). With such large percentages of other nationalities/races there, are you sure that you are a Turk by race?

  • The size of populazation is not aw important. China has 1,4 billions people. Indonesia 600 millions. USA has 350 million and is far stronger.
   Millitary Systems are weaponry, personel, doctrine and training, not population. Our 4th Corp can overrun your 1st Armee. It will penetrate it like the knife penetrates the butter. Your 80 millions are not pilots of fihter aircrafts. Your aircrafts will be just targets.

  • Dear neighbor, help yourself and laugh now, as long as you still can. As your dictator bet on wrong horses aiming to play anti-American games, it is Russia that has nightly plans with your country…. this artificial «partnership-friendship» of a fanatic sunni dictator with an Orthodox Christian super-power that is committed to support your enemies Shia (Assad’s Syria and Iran) cannot last much longer, as of now Turkey managed to have only enemies … USA, Israel, Gulf Countries, (not to mention of Greece, Armenia and Kurdistan). Turkey’s destiny unavoidable. Enjoy your nights in Konstantinople.

 2. Μπράβο σας! Κι επειδή τώρα τελευταία βλέπω ότι μας «διαβάζουν» κι οι απέναντι, να ξέρουν ότι εδώ υπάρχουμε ακόμα πολλοί που θα δώσουμε και την ψυχή και το αίμα μας, για μια πατρίδα που μας πονά αλλά την πονάμε κι εμείς. Κατά τα άλλα συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο όπως μέχρι σήμερα…

 3. Πάρα πολύ ωραία τα λέτε, νομίζετε όμως οτι αυτός ο…κύριος καταλαβαίνει τι του λέτε;
  Αυτός έχει ‘μεθύσει’ απο τις ‘λαμπρές’ του ‘νίκες’ εναντίων αδύναμων, και (ξανα)πουλημένων κατα τα φαινίμενα, Κούρδων, περίπου με αυτά που πέτυχαν εναντίον πρακτικά ανυπεράσπιστων Ελλήνων της Κύπρου το 1974…
  Ακόμη το…κράζουν…!

 4. Για να αναφερει ο Ερντογαν τον Σαγγαριο, σημαινει οτι φοβαται οτι θα ξαναπαμε στο Σαγγαριο.

  Αυτη ειναι η σκεψη και η ψυχολογια αυτου που λεει πως σκεφτεται τις πατριδες της καρδιας του, περα απο τα συνορα.
  Δεν ξεχνανε ποτε το Σαγγαριο.

  Σημειολογικα το αναφερω.

  • oute emeis ksexname ti pathame… kales oi korwnes tis ptisis, alla tin teleftaia fora kataferame na kserizwsoume politismo 2500 etwn. min ksexniomaste..

   • Αγαπητε @ panagiotis

    Δεν ειμεθα εμεις που θετουμε το θεμα, ειναι οι απεναντι,που μας πανε στο Σαγγαριο.

    Τους ευχαριστουμε πολυ.

 5. Επειδή τελευταία υπάρχουν κάτι μπουνταλάδες από απέναντι που παρακολουθούν κάντε ένα κόπο να το ανεβάσετε μεταφρασμένο.

 6. Τα τελευταία 2-3 χρόνια στη δίπλα χώρα οι με υγιή σκεπτόμενο τρόπο άνθρωποι ζουν κωμικοτραγικές καταστάσεις: φανφάρες άνευ προηγουμένου, φολκλόρ εκδηλώσεις, είναι σα να ζουν σε ένα διαρκές εθνικιστικό πανηγύρι. Επειδή υπάρχουν άνθρωποι στην Τουρκία που ούτε Ερντογάν ψηφίζουν και θέλουν να πιστεύουν ότι ανήκουν στη Δύση, όποιος καταφέρει να μιλήσει μαζί τους θα καταλάβει.

  Το θέμα είναι πόσο θα τραβήξει αυτό. Ο Έρντο το έργο το βλέπει: στη Συρία τώρα κερδίζουν, αλλά τα πράγματα μάλλον δεν θα είναι για πάντα έτσι, στην Αν.Μεσόγειο έχει καταφέρει με λεονταρισμούς να κερδίσει λίγο χρόνο, αλλά αν τα κοιτάσματα αποδειχτούν πλούσια, ξέρει ότι ο κλοιός θα σφίξει επικίνδυνα.

  Εμείς μπορεί να είμαστε φτωχοί και τίμιοι, αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν μας χαρίζεται τίποτα σε αυτόν τον κόσμο. Ποτέ δεν μας χαρίστηκε, από καταβολής του σύγχρονου Ελ.Κράτους έως σήμερα. Για παράδειγμα, το ’22 που αναφέρει ο αγαπητός συντάκτης της Π&Δ παραπάνω κάναμε εμείς τα τεράστια λάθη μας αλλά και ο Κεμάλ από τους αγαπητούς μας συμμάχους εξοπλίστηκε.

  Άρα λοιπόν, ό,τι κάνουμε θα το κάνουμε μόνοι μας. Και μπορεί όντως αν αύριο (κούφια η ώρα) γίνει το μπραφ και κυρηχθεί πόλεμος με την Τουρκία, να κερδίσουμε γιατί είμαστε ήρωες, ξέρουμε το Αιγαίο κλπ κλπ, μεθαύριο το ίδιο δεν θα μπορέσει να γίνει ενδεχομένως, γιατί οι οποιοιδήποτε εταίροι μας μπορεί να δουν ότι είναι πιο συμφέρον να μοιράσουν την πίτα αλλιώς. Στο χέρι μας είναι.

 7. Μα ξεχασατε τα Apache…ενταξει εσεις εχετε το δικαιωμα…
  Δικαιωμα που δεν εχουν οι γειτονες ομως

  • Οι γείτονες είναι που δεν τα ξεχνάνε. Είναι το μόνο οπλικό σύστημα που αναφέρουν, έντρομοι σχεδόν, στην βαριοπούλα.

 8. Ξεχασατε κατι αγαπητοι φιλοι: οποιος αποφασισει να περασει το Ρουβικωνα, θα εχει να αντιμετωπισει τη συσσωρευμενη αγανακτηση των Ελληνων. Αγανακτηση για ολα και για ολους: την «οικονομικη» κριση, τους υπο ορους και προυποθεσεις «συμμαχους» και εταιρες-εταιρους, την βαθια ριζωμενη πικρα του 1974 και το θυμο για οσα εκαναν οι ανατολικοι μας «συμμαχοι» απο τοτε στα ελληνικα κρατη. Ολα πανω στο κεφαλι τους θα ξεσπασουν, ολα αυτοι θα τα πληρωσουν, μεσα σε ενα τρελλο ντελιριο ανταποδωσης. Γιατι οι Ελληνες (ορθα) δεν επιθυμουμε τον πολεμο. Οταν ομως μας τον επιβαλλουν, θα παμε χαρουμενοι και τσαντισμενοι και θα φαμε λαρυγκια. Οπως το ’40.

 9. Σας διαβάζω χρόνια, αλλά πρώτη φορά σχολιάζω, συγχαρητήρια πιάσατε το σφυγμό του μέσου Έλληνα…

 10. Συγχαρητήρια αγαπητή πτήση!Καιρός ήταν κάποιος να πεί τα πράγματα όπως είναι!Μακάρι όλοι οι Έλληνες/ιδες να μπορούσαν να διαβάσουν το παρών άρθρο και οι πολιτικοί (εντός και εκτός Ελλάδος)…

 11. I dont agree with your title dear Autor.
  Because no one will win here….Either you will prevent Turkey taking an Island or not, but
  as mentioned especially these little crapy (Just look at Kardak, even goats would not like to stay on it)
  Island will come for both sides for a heavy price.

  I dont underestimate Greece strenght especially in Aagis, but you should also not understimate Turkeys real strenght. You cant know its strengh for sure, because Turkey has a Defence Industry and shows the equipment it wants you to know, and keeps the critical ones secret. How many years after later it was comissioned you first heard about for example the YILDIRIM missile?
  You should not worry about what you see what Turkey has, but what Turkey has and doesnt show you!

  • Dear @Can

   We do not underestimate noone. NOONE, neither the ant, neither the flower, neither the sword.

   It’s not Greeks that set the theme of borders and lands and attacks and gas resources and Treaty of Lausanne, but Turkey, and Turkish parliament leaderships and Erdogan himself.

   Erdogan invite Greeks to Sagarios, and claim to push Greeks to the sea back again.

   Just remember the words of Erdogan and that of Turkish leadership, newspapers, Tv channels, Turkish public opinion, etc

   Just have passion, in the name of God and Just.

   ==========================

   • Dear Neighbour,
    i had this impression before…
    I think your Greek Medias are exaggerating these whole thing about Erdogans words. Because I follow Turkish Media, pro and none Pro AKP daily and I can say, the «crisis» with Greece is either never mentioned or just between the lines in Turkish Media. If you follow Erdogans sayings, you will see that he also mentions Greece between the lines or just before his voters!

    Of course you cant know, this the electioneering propaganda has already begun in Turkey. And these Guy knows how to talk, to get the votes of the nationalists for the next Elections.

  • @ Can
   …You should not worry about what you see what Turkey has, but what Turkey has and doesnt show you!..»

   Wow !!!!!!!!!!
   …as if you know each and every weapon Greece has…
   Whatever….that’s how we want to be…arrogant…as usual…

   • @ Can
    …You should not worry about what you see what Turkey has, but what Turkey has and doesnt show you!..»

    Wow !!!!!!!!!!
    …as if you know each and every weapon Greece has…
    Whatever….that’s how we want YOU to be…arrogant…as usual…

  • I think we learned about Yildirim a bit earlier than turks learned about the cypriot BUK’s, for example. And believe me, there are a lot of people there, eager to show us secrets . Have you found the 2nd S300 battery or not yet?

 12. Μπράβο, μπράβο γουστάρω. Θα γίνει και τπτ με την εφεδρεία? Εμείς οι 40κάτι στο πηγάδι αφοδεύσαμε?

 13. Πατριωτισμος θα ηταν…….αν ολα αυτα τα χρονια ……γραφαμε και κανα αρθρο, για τα Δισ στις μιζεσ για τα εξοπλιστικα….πατριωτισμοσ θα ηταν να καναμε κα μια ερευνα να ξεμπροστιαζαμε τουσ υπουργουσ…τουσ στρατιωτικουσ τισ πολιτικεσ και στρατιωτικεσ ηγεσιεσ που υπεγραφαν με 15% μιζα……..θα ηταν πατριωτισμοσ αν γραφαμε πωσ ακριβωσ αλλαζαν χερια καθε 2 μηνεσ τα ναυπηγεια……πωσ τα υποβρυχια………πληρων0νταν πριν παραλειφθουν για να κανε ο κυριοσ Σαφασ διακοπεσ……..πωσ απαξιωνονταν η αμυντικη βιομηχανια για να πουληθει κοψοχρονια……..πατριωτισοσ θα ηταν να μαθαινε ο κοσμοσ μεσα απο τισ σελιδεσ………ποια οπλικα προτειναν οι αξιωματικοι και ποια τελικα αγοραζονταν…(πωσ πηραμε δηλαδη(π.χ) ΤΟR-crotale και οχι ADATS …πατριωτισμοσ θα ηταν να μαθαιναμε γιατι τη μεγαλυτερη κομπινα στισ αμυντικεσ προμηθειεσ τα….αντισταθμηστικα……(πρωτο αρθρο σας γραφτηκε φετοσ για τα αντισθαμηστικα)…………………..
  Aν τα ηξερε ο κοσμος αυτα….αν τα γραφατε……αν δεν ηταν μονο ο Τσοχατζο φυλακη αλλα….και αλλοι και πιλιτικοι
  ΚΑΙ
  στρατιωτικοι………..που ουτε αυτοι ηξεραν τιποτα, ουτε οταν υπηρετουσαν…ουτε οταν αποστρατευτηκαν……….μονο σε συλλαλητηρια βρισκουν ξαφνικα τον πατριωτισμο τους…….και αρθρογραφουν δευτερη σελιδα κιολασ…………..

  ΔΕ θα χρειαζονταν να ειμαστε εδω…δε θα χρειαζοταν να πολεμισουμε……….
  αλλα τοτε το ποτηρι δεν ξεχειλιζε………..και ο Ρουβικωνασ ηταν ακομα ρυακι

  • Είναι προφανές πως δεν μας διαβάζετε. Αλλιώς δεν θα μας κατηγορούσατε πως δεν έχουμε κάνει όσα μας καταλογίζετε. Αλλά στην Ελλάδα ζούμε, φταίνε όλοι εκτός από εμάς τους ίδιους, έτσι;

  • «πωσ πηραμε δηλαδη(π.χ) ΤΟR-crotale και οχι ADATS …»

   Eυτυχως που πηραμε TOR και CROTALE καθως αυτα τα συστηματα ειναι σε υπηρεσια και εχουν αναβαθμισμενες εκδοσεις ενω το ADATS το εφαγε η μαρμαγκα,o μοναδικος χρηστης πλεον ειναι η Ταυλανδη.

 14. What i forget to mention….
  Both sides should try to overthrow here its national proud and should try to find
  an agreement based on the special circumstances in the Aegis.
  As i first saw a picture of Kardak, I thought probably not even the goats would want to have these crapy Island. But two nations nearly went to war for this crapy little thing…

  • Dear Can, circomstances in Aegean sea are very clear (and will always be): Greece takes it all and Turkey is out.

   Please have in your mind that Greece does not need Yildirim or Iskander missiles to hold an island, except (as you say) some rocks that we could rent to Mr. Erdogan or the other guy named Kilincharoglou.

   I see that they love Imia (Kardak) so they could pay some money to rent them, if this is going to make them happy (and their animals as well).

  • Dear Can, the agreements for Aegean exist since many decades now and they are called International Treaties. I remind you that modern Turkey has signed them also. So, nothing to talk about. But if Turkey insists in making new agreements, then sorry my friend but our guns will talk.

  • There is nothing to discuss with you about the Aegean. It’s ours, period. If you want it you can’t have it on negotiations table, you have to come and get it…

  • Agreements = International Treaties
   Yeap, both Turkey and Greece have signed them loooong ago. Nothing to discuss on this matter anymore. Now, if you decide that you are unhappy with what you signed you can use your «toys» and try to claim our land. We will meet you at the border bringing our own «toys» as well.

   It will not end well for anyone, but at least we will be defending our homes. Our sacrifice will be noble.

 15. Ας ελπίσουμε να μην βρεθούν κοιτάσματα γιατί κινδυνεύουμε να γίνουμε (να μας κάνουν οι αγαπητοί «σύμμαχοι») αφρικανική χώρα προκειμένου να τα εκμεταλλευτούν. Τότε θα καταλήξουμε σε διαγωνισμό στησίματος με την γείτονα και δεν νομίζω πως θέλω να δω τον νικητή (ή τη διαδικασία) σε έναν τέτοιο διαγωνισμό. Καλοί και απαραίτητοι οι εξοπλισμοί, υψηλό το φρόνημα από την πλειοψηφία του πληθυσμού μας, αλλά – κακά τα ψέματα – διπλωματία χρειαζόμαστε κι εκεί άλλος έχει παραδοσιακά το πάνω χέρι.

  • »Ας ελπίσουμε να μην βρεθούν κοιτάσματα γιατί κινδυνεύουμε να γίνουμε (να μας κάνουν οι αγαπητοί «σύμμαχοι») αφρικανική χώρα προκειμένου να τα εκμεταλλευτούν» Μια δυτικη χωρα με κρατος δικαιου και μετοχος του σκληρου ευρωπαικου πυρηνα δεν μπορει να γινει »αφρικανικη» χωρα, μην ψάχνουμε μυθους περι »εκμεταλλευτων», όπως επισης αρκετα με τον μυθο περι τουρκικης διπλωματικης υπεροχης αγαπητε: http://www.onalert.gr/stories/poso-apotelesmatikh-ellhnikh-e3wterikh-politikh/63849 του Δημήτρη Καιρίδη.

   • Ωραίο άρθρο με μια σημαντική παράλειψη κατά την γνώμη μου: Τα ανίσχυρα κράτη, προκειμένου να αποκτήσουν το πάνω χέρι σε σχέση με αλλά ομοειδή (πάνω-κάτω) κράτη, τάζουν στους ισχυρότερους. Νικητής ο τάζων (και παραγγέλνων) τα περισσότερα. Εκεί κολλούσε & ο «διαγωνισμός στησίματος» που ανέφερα στο σχόλιό μου. Οι γείτονες παραδοσιακά κερδίζουν στο γονάτισμα. Αγοράζεις; Δίνεις προνόμια στις εταιρείες μου; Σε στηρίζω με την σειρά μου. Τα υπόλοιπα είναι για μαζική κατανάλωση.

 16. ne zaman dost olacağız. yapmayın yunanistan ve türkiye kardeş ülkelerdir. osmanlı hiç bir zaman yunanistanı asimilasyon yapmamıştır. eğer öyle birşey olsaydı yunanistan türkçe konuşuyor olacaktı. cumhurbaşkanınız Pavlopulos, «Türkiye bizi mecbur bırakırsa atalarımızın yaptığını yaparız» dedi. sakin olun. kışkırtmalara rağmen dost ve komşu kalacağız

 17. Αγαπητη Πτηση, το τελευταιο σας αρθρο -με ολο το σεβασμο- ειναι ισως το χαμηλοτερου επιπεδου που εχω διαβασει σε αυτη την ιστοσελιδα αλλα και γενικα. Θα ελεγα με ανεση ειναι ανταξιο διευθυντου δημοτικου σχολειου που αναφωνει λογο την 25 Μαρτιου εν ετει 1982 (με ΠΠΟ!)

  Λυπαμαι, λυπαμαι πολυ αλλα αντιφασκετε με τα ιδια τα γραφωμενα του ιστοτοπου σας οταν γραφατε οτι δυστυχως η τεχνολογια παντα κερδιζει! Και δυστυχως η τεχνολογια ειναι με τους απεναντι.

  Μου θυμιζετε τυπο που γνωριζωντας οτι ερχονται τα δυσκολα, προσπαθει να εμψυχωσει το λαο (populous).
  μονο που ξεχνατε ισως οτι ο μεσος Ελληνας απεχει απο τον ανθρωπο που θα ανυψωθει το φρονημα του απο τετοια αρθρα παρασαγκας.

  Σε μια πιθανη συγκρουση με την γειτονα χωρα, τα αποτελεσματα θα ειναι απολυτως καταστροφικα για εμας. Το ποση ζημια θα προκαλεσουμε στην γειτονα ειναι ασχετο, γιατι ουτε να τους εμποδισει αυτο προκειται και ουτε και τους νοιαζει ή τους απασχολει αυτο. Στο κατω κατω εχουν φυρα να χασουν. Εμεις οχι!

  ειναι μια απλη αληθεια, το να τη λεμε, δεν προκειται να κανει τους Ελληνες να πολεμησουν λιγοτερο ..

 18. Αγαπητή Πτήση…Η αλήθεια είναι πως θα προτιμούσα να μην έβλεπα ποτέ τέτοιου είδους άρθρο στο site σας. Πρώτον γιατί δεν ανταποκρίνεται στο ήθος, την ποιότητα και την επιστημονική και δημοσιογραφική αρτιότητα που μας έχετε συνηθίσει. Δεύτερον γιατί δεν θα το δημοσιεύατε ποτέ αν δεν υπήρχε πραγματικά κάποια πολύ ειδική και κρίσιμη κατάσταση που να το επιβάλει.
  Δεν κρύβω πως το δεύτερο με προβληματίζει πολύ, κανείς στην Ελλάδα δεν έχει ούτε επεκτατικές βλέψεις ούτε μίσος ενάντια στον Τουρκικό λαό, αλλά αν πράγματι ο παράφρων ηγέτης τους αυτή την περίοδο αποφασίσει πως θέλει να χυθεί αίμα εκατέρωθεν για λόγους ανεξήγητους στον κοινό νου, τότε να είναι σίγουρος πως οι Έλληνες θα πολεμήσουν σαν ήρωες όλοι τους μέχρι να μην μείνει κανείς !
  Κάποιοι, θεωρούν πως έχουν μετατραπεί σε υπερδύναμη επειδή τους το είπε ο εθνικιστής ηγέτης τους αλλά ξεχνάνε τα παθήματα των πραγματικών υπερδυνάμεων στο Αφγανιστάν, στο Βιετνάμ, στην Σερβία εναντίων λαών διαλυμένων και φτωχά οπλισμένων.
  Να είναι σίγουροι πως ότι έχουμε θα το χρησιμοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και αν αυτά καταστραφούν θα πολεμήσουμε με τις καραμπίνες και μετά απο αυτές με μαχαίρια και σφεντόνες !
  Μπορεί ακόμα και να χάσουμε, αλλά μαζί μας θα χαθούν κι αυτοί !
  Έχουμε πολλά να κερδίσουμε απο την ειρήνη και το ξέρουν πολύ καλά όσοι μένουν κοντά στα σύνορα (είτε θαλάσσια είτε χερσαία). Τα εδάφη της περιοχής μπορούν πραγματικά να γίνουν δικά μας και δικά τους μέσα στα πλαίσια της ΕΕ και της καλής γειτονίας.
  Μακάρι να πρυτανεύσει η λογική και όχι οι λαϊκιστές δικτάτορες που κοροϊδεύουν τους λαούς τους για να ικανοποιήσουν το άρρωστο εγώ τους.

  • Οτι πρεπει ειναι το αρθρο τη δεδομενη στιγμη. Η ΠΤΗΣΗ πρεπει να εξυπηρετει και αλλους σκοπους περα απο την ενημερωση στην αεροπορικη και διαστημικη τεχνολογια. Αυτη ειναι η παραδοση της. Ετσι ξεκινησε και ετσι πρεπει να ειναι. Δυστυχως τα πραγματα ειναι πολυ σοβαρα.

 19. I admire the imagination of the Greeks, I would like to teach you history lessons for a long time, but I do not need it, you have forgotten that we have governed you with 1 governor for 400 years, in fact the greeks are a puppet state and you do not understand this, you are low enough to see yourself as a competitor, you can feel the sea belonging to you, but the Aegean name is Turkish and a Turkish sea, even the Turkish armed forces are trying new technologies in the Aegean and your new corvette has stopped for a day in your territorial sea and your «so-called marvelous» we also have an experienced army who is experiencing afrin and city conflict, but your army is having a hard time even exercising for nothing. Do not let yourself be a great find because you are a puppet patrol … throughout history we are always and always exist …

  • Your knowledge in history is very small, about 700 years (when mongols immigrated for far Asia to minor Asia). By the way the first wave of Turks were tottally converted in Christianity…

   You know, history starts long before mongols immigration. Do you?

   ps: «»but the Aegean name is Turkish»» , Seriously???

  • Dear Hayal, thank you very much for your effort in commenting here.

   Please note that the Aegean Sea is named after the King Aegeas of Ancient Athens. I’d be more than interested to hear your side of the story in naming the Aegean Sea. The same goes with your version of history about turkish nations in the general vicinity of Eastern Mediterranean.

   We are more than happy with the evolution of Turkish technology and we are proud of your achievements. It is nice to see a neighboring country thriving.

   Also, it makes the challenge bigger for us! Defeating you will be even more pleasant than before.

   Hellas is a puppet state, yes. You are right about that. But what happens in Hellas is our concern. For instance, we are equally sympathizing about your having a dictatorship and lack of actual freedom, but we do not state that.

   So, I would really like to hear about your version of history and stay safe.

  • dear Hayal gucunun kuvveti
   Turkish armed forces technologies are about 10-15 behind from all west technologies that greek arrmed forces use today (patriot,s-300,scalp,u-214,MM40 Block 3,m2000-5,leo2hel,AH-64 Apache, PzH 2000 etc)

 20. ωραια ολα αυτα αλλα αμα γινει πολεμος λετε αυτοι που ειναι φυλακη να μην πολεμησουν? θα το κανουν και με χαρα.Το ανεκδοτο οτι θα πεσει ο ερντογαν και σωθηκαμε λες και τα αλλα μπουμπουκια ειναι καλυτερα.επισης ποτε ακριβως νικησαμε την οθωμανικη αυτοκρατορια? αν θυμαμαι καλα μας ειχαν παρει φαλαγγι κι αν δεν ηταν οι μεγαλες δυναμεις τιποτα δε θα γινοτανε.εμφυλιος γαρ.

 21. Δεν μπορεί να γίνει πόλεμος μεταξύ 2 χωρών μελών του ΝΑΤΟ. Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι ένα τοπικό θερμό επεισόδιο που θα έχει διάρκεια το πολύ 6 ώρες και θα λήξει κατόπιν ,,πυροσβεστικής,, παρέμβασης των μεγάλων δυνάμεων. Επίσης, μία ελληνο-τουρκική σύρραξη θα είναι κυρίως αεροναυτική.

  Η Τουρκία δεν θέλει πόλεμο με την Ελλάδα. Αν ήθελε θα τον είχε κάνει από χρόνια.
  Σε ότι αφορά την πρώτη φράση που έγραψα, κάποιος κάπου αλλού μου απάντησε μία μία λέξη. Κύπρος.
  Για να το προλάβω να μην μου απαντήσει κάποιος εδώ το ίδιο, το 1974 δεν ξέσπασε πόλεμος Ελλάδας-Τουρκίας ενώ η Κύπρος δεν ήταν μέλος του ΝΑΤΟ, και ούτε θέλει να γίνει.

  σημείωση. Επειδή βλέπω υπάρχει και άλλος που γράφει σχόλια με το όνομα Γιάννης αλλάζω το nick name μου.

 22. Τα είπατε όλα. Όσα νιώθουμε οι Έλληνες. Μπράβο σας. Οι απέναντι το ξέρουν πολύ καλά ότι θα φάνε τα μούτρα τους αν τολμήσουν να κάνουν το οτιδήποτε.

 23. You were transformed from Turkmen/ Asian Mongols to Turks after the battle of Matzikert…. Where and what are your roots? What are you doing here?

  Every neigboring country has problems with you…you ve invaded everyone… Well isn’t that an issue?

  Just work, live peacefully and joyfully and thrive…. war is bad….

  But you will be torn apart if you invade, you are going down with a big clash….

 24.    A Persian general sent a letter to the admiral of Lacedaemon Lysander, who threatened to pass through his country by fire and iron.
  «If I go into your country», he wrote, «I will not leave anything standing, I will fire it. I will break down your temples. I Will, I will, I will» …

  Lysander, in that multifaceted letter of threats, replied in his own letter, containing only one word: «If.»…

  Ένας Πέρσης στρατηγός έστειλε γράμμα στο ναύαρχο των Λακεδαιμονίων Λύσανδρο, με το οποίο τον απειλούσε ότι θα περνούσε δια πυρός και σιδήρου την πατρίδα του.
  Αν μπω στη χώρα σου, τού έγραφε, δεν θα αφήσω τίποτε όρθιο, θα την πυρπολήσω. Θα γκρεμίσω τους ναούς της. Θα, θα, θα…

  Ο Λύσανδρος, σ’ εκείνη την πολυσέλιδη επιστολή με τις απειλές απάντησε με δικό του γράμμα, που περιείχε μια και μόνη λέξη: «Αν».

  https://www.sansimera.gr/anekdota/40

 25. Η Τουρκία είναι πολύ προσεκτική στο τι κάνει (προφανώς όχι στο τι λέει). Για να πάει στο Afrin έκανε συμφωνίες με όλους. Μόνο τους Κούρδους δεν ρώτησε,
  Εριχνε επί μήνες άδεια για να καταλάβει αν την παίρνει.
  Κι αυτό γιατί την έχει στοιχειώσει για τα καλά η συνθήκη των Σεβρών.
  Και οι δύο προκλήσεις το πιθανότερο είναι ότι ήταν ¨προκλήσεις»
  Στα Ιμια έπεσαν πάνω στο πίσω μαύρο τμήμα του περιπολικού μας μέσα στη νύχτα, στον Εβρο το πιθανότερο οι δικοί μας να πιάστηκαν από τμήμα που αποστολή είχε να πιάνει Τούρκους στρατιωτικούς και απλά δεν ξέρανε τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις.
  Αν δηλαδή αφαιρέσουμε το προεκλογικό bravado (talk is cheap) δεν υπάρχει κάτι ουσιαστικά διαφορετικό.
  Δεν πρέπει να θορυβηθούμε από αυτά τα γεγονότα.
  Αλλού είναι το θέμα.
  Ως κοινωνία (ισχύει για «κέντρο», «δεξιά» κι «αριστερά») επιλέξαμε εδώ και πάνω από δεκαετία τον αφοπλισμό.
  Δίνουμε 30 δις/έτος για συντάξεις και 0,3-0,5 δις για εξοπλισμούς.
  Αυτό προφανώς είναι λάθος. Ετσι δεν υπάρχει ισορροπία. Με αυτό τον τρόπο φέρνουμε εμείς οι ίδιοι τον πόλεμο στη πόρτα μας. Δεν χρειαζόμαστε κανένα πολεμοχαρή κ. Ερντογάν δηλαδή. Φτάνουμε εμείς!
  Αν σοβαρευτούμε και βάλουμε τις προτεραιότητες σωστά (πρώτη είναι η άμυνα μιας χώρας) δεν θα υπάρξει κανένα θέμα.
  Αν…..

  • Οι συντάξεις ειναι 12 δις περιπου και οι εισφορές περιπου 8-9 δις ευρω τωρα στην κριση…Η σύνταξη δεν ειναι παροχή,ουτε μισθός είναι χρήματα που πληρωνει ο καθενας μας για αυτό το σκοπό.Τα συνολικα εσοδα του κράτους ειναι περιπου στα 50 δις …και με αυτα πρεπει να εξυπηρετηθει ενα χρέος 350 δις ευρω απο τα οποια το 25 % εχει αφετηρία αμυντικες δαπανες…

   • Οι συντάξεις είναι το 17,5 του ΑΕΠ και το ΑΕΠ 180 δις. Μια αναγωγή δείχνει τα πραγματικά νούμερα. Το ποσοστό είναι ~ διπλάσιο της Κύπρου.
    Είναι και ο λόγος που η Ελλάδα χρεοκόπησε μια και ο προυπολογισμός (με δανεικά) έβαζε άλλα τόσα στις εισφορές ως μη όφειλε. 200 δις σε 12 χρόνια! Οντως οι αμυντικές δαπάνες πρόσθεσαν 24 δις στο χρέος αλλά είναι ελάχιστο μπρος στο άλλο.
    Αυτά έχουν ήδη γίνει και δεν αλλάζουν. Το θέμα μας δε είναι εκεί αλλά στο ότι η χώρα δίνει σήμερα ούτε 1/2 % του ΑΕΠ για εξοπλισμούς. Αυτό είναι παράλογο. Και παραλογισμοί σε αυτό το θέμα πληρώνονται με αίμα. Το αν θες ειρήνη προετοιμάσου για πόλεμο δεν ειπώθηκε τυχαία….

 26. Η αποψη μου ειναι το αρθρο ειναι χαραμισμα φαιας ουσιας συγγραφικων και αλλων ικανοτητων. Και γενικα τσαμπα χαραμιζουμε φιλολογια πολλοι απο εμας. Ολοι ξερουμε ποια ειναι η δουλεια του καθενος, το καθηκον, οι υποχρεωσεις, και θα πρεπει να επικεντρωνομαστε σε αυτα. Δουλεια και αποτελεσμα. Να κοιταμε τη δουλεια μας και το επιπεδο μας. Και δεν καταλαβαινω τι θελουν οι φιλοι τουρκοι σε αυτο το Blog. Τοσο πολυ ελευθερο χρονο εχουν με την οικονομικη ευημερια που τους … διακρινει ? Εχουν ενα σοβαρο προβλημα λεγεται δικτατορια, ολοκληρωτισμος, φονταμενταλισμος, διαφθορα, πολιτισμικός μεσαιωνισμος, με αυτο θα επρεπε να ασχολουνται.

 27. Αγαπητή Πτήση , ίσως να ήταν απολύτως θεμιτό να μην δημοσιεύεις σχόλια τα οποία ξεπερνούν τα όρια της κριτικής και δρουν ως προπαγάνδα πεμπτοφαλαγγιτών .Και αναφέρομαι ειδικά στα σχόλια των πρακτόρων της ΜΙΤ , τα οποία εκτός από εχθρικά , είναι και βασανιστικά , ιδίως όσον αφορά στο επίπεδο χρήσης της Αγγλικής γλώσσας. Εκτός αν επιθυμείς να μας διατηρείς εν εγρηγόρσει και ταυτόχρονα να επιδεικνύεις το αξιοθαύμαστα υψηλό γραμματικό επίπεδο των αναγνωστών σου.

 28. Γιατί δεν βλέπετε την πολιτική πίσω από όλα όσα συμβαίνουν σήμερα. Για ποια μέθη από τις νίκες των τούρκων στην Συρία; Ποιον πολεμούν; Τι μέσα αντιπαραβάλουν;
  Γαυγίζουν ανατολικά γιατί γνωρίζουν πως δεν αντέχουν 2ο μέτωπο. Θέλουν να είναι σίγουροι πως δεν θα κάνουμε κάτι, γιατί γνωρίζουν την γύμνια τους που ξεδιπλώνουν καθημερινά με την επιχείρηση slow motion στην Αφριν.
  Ο ερντογαν προσπαθεί να συσπειρώσει το κόμμα του και τον λαό γύρω του. Η υποβάθμιση της S&P την προηγούμενη εβδομάδα, ήταν το εναρκτήριο λάκτισμα για έναν αγώνα με προκαθορισμένο το αποτέλεσμα. Ένα σαλπισμα σε αυτούς που νομίζουν πως η τουρκία ακμάζει.
  Από την άλλη ο τσίπρας είναι σε καλύτερη μοίρα; Ποιος θα πάει πιο γρήγορα σε εκλογες ο ερντογαν η ο τσίπρας; Ποιος έχει ανάγκη την συσπειρωση; Μήπως τώρα δένει η επίσκεψη ερντογαν στην Αθήνα; Οι μοίρα του τσίπρα είναι προκαθορισμένη αν χάσει τις εκλογες, αν δε έχει αυτοδυναμία η ΝΔ μιλάμε πως θα πρέπει να χτιστούν πολλές νέες φυλακές. Οι τακτικές αυτές είναι σενάρια που έχουμε δει στο παρελθόν. Ο άνθρωπος που θα έσκιζε τα μνημόνια τα υπέγραφε με 2 χέρια. Ο ρέκλιγκ υπολόγισε πως το κόστος της δημιουργικης ασάφειας ισοδυναμή με ένα ΑΕΠ σε ορίζοντα 30 ετίας. Μήπως η ένταση αυτή με την τουρκία συμφέρει περισσότερο τους δικούς μας παρά τους τούρκους; Στην τελική αν ρωτήσετε την ΕΕ και τις ΗΠΑ ποιον προτιμούν να νικήσει στις επομενες εκλογές, νομίζετε πως θα ακούσετε το όνομα του κυριάκου;

 29. Συνχαρητηρια για το υπέροχο και άκρως αληθινό άρθρο σας. Ευτυχώς που υπάρχετε σαν όαση μέσα σε αυτό το χάος των σαιτ που γράφουνε καθαρά και μόνο για πολιτικά τους συμφέροντα, και μόνο ψεύτικες είδησεις

 30. Μία σημαντική επισήμανση που ανατρέπει τα λόγια του ερντογάν.Όσες φορές νίκησαν οι τούρκοι,είχαν όλους τους ‘συμμάχους’ μας στο πλευρό τους.Αρκεί μία ματιά στην ιστορία.Κανείς δέν μπορεί να νικήσει όταν ο εχθρός υποστηρίζεται από παντού.Όταν σε δένουν τα χέρια και ο άλλος σε χτυπάει τότε η νίκη του είναι βέβαια αλλά δέν λέγεται νίκη αλλά ΘΥΛΗΠΡΕΠΙΣΜΟΣ.

 31. Erdogan is making those statements only for internal political reasons.In fact in Turkey nobody cares about Greece.Look at our newspapers and you will see not a word about Greece. However greek news are full with anti Turkish propaganda.Greeks always make turkey as a obsession in their mind.We have bigger problems to care about and for many years we dont see Greece as a rival or a threat against us.Turkish people are not bad ,evil or warmongers as you think.I admit that we are not the best neighbours as you would choose but neither as you.Greeks always make propaganda about Cyprus invasion but it was the greek side first who did a coup in a peaceful island.No greek news or articles mention about how many Turkish civilians murdered ,raped by greek racists before turkish interruption.It is the greek side that hides and accomodates pkk terrorists.There are lots of pkk camps inside greece and trained militans are sent to Turkey for mostly assoult,bombing missions.Are these actions seems peaceful for you?

  • You are very badly misled by your own propaganda. There were no murders or rapes in Cyprus. There was a coup, there was an invasion and occupation in nothern Cyprus critisised by the UN.

   You have done what Sadam did to Kuwait in Cyprus. There half the world fought Iraq, but you are left bragging in Cyprus, murdering and taking over land and homes. 200.000 Cypriots were forced to move to free sector and you brought colonels from turkey to populate the occupied part of the island. All these are crimes of war wich have been left unpunished…

   PS1: There are no PKK training camps in Hellas. Maybe there should have been, but there aren’t any…

   PS2: All turkish territory is ancient Hellenic homeland. Still you want more… You have always attacked us when we were in trouble, you might try that again since you think we are weak and you are powerfull. Let’s see how that goes!

  • Dear Ilker,

   Thank you for your taking the time to comment in here, although most of your compatriots do not care about us. I’d me more than happy to know what sparks your interest about us. Are you obsessed about Hellas?

   You see we here are not obsessed about Turkey, but we cannot do otherwise; you keep wanting to have access in the Aegean sea, you keep wanting to expand. We would not care about you doing that, but there is this problem that you want to expand over our lands. You have done so successfully in the past, unfortunately for you it is no more.

   It is really interesting to read about your version of the Cyprus history, honestly we would like to read some more. Also, it would be really interesting to let you know how the Turkish Cypriots feel about Turkey right now. To give you a hint, they are not so fond of you.

   The same goes for the for the Kurdish fighters training in my back yard. Today it was the day about planting tomatoes, tomorrow they’ll be training in cleaning up the field.

 32. εδώ προχτές στην Tούμπα κοντέψαμε να φαγωθούμε μεταξύ μας ανάμεσα σε βόρειους k νότιους κι αύριο σαν αδέλφια θα πάμε να πολεμήσουμε το σουλτάνο.. να πάρουμε και την Πολη ακολουθώντας τους ηγέτες μας (τωρινούς κι εν αναμονή…) κούνια που μας κούναγε..

 33. Χωρίς διάθεση αντιλόγου και χωρίς να είμαι ιστορικός, αλλά προσπαθώντας να διαγιγνώσκω τα διδάγματα της ιστορίας, έχω την υποψία, πως το πρόβλημα του εθνικού διχασμού, που όντως μας ταλανίζει σε μόνιμη βάση, ίσως να μην είναι το μοναδικό μας πρόβλημα! Στο Ματζικέρτ φαίνεται να κυριάρχησε η σύγχυση και η παρεξήγηση στις δυνάμεις των Βυζαντινών, με αποτέλεσμα την πρόωρη αποχώρηση! Ακόμα και στην προέλαση στον Σαγγάριο, οι Tούρκοι δεν φαίνεται να πέτυχαν νίκη μιά κι έξω(βλ. Wikipedia, υποθέτω μιά αντικειμενική πηγή πληροφόρησης…) Μήπως το πρόβλημα μας βρίσκεται στην προβληματική τακτική στόχων/μεθόδων, κάτι, που ενδεχομένως ευθύνεται για πολλές από τις εθνικές μας ήττες; Πόσο χρήσιμο, αλλά και δύσκολο, θα ήταν να το ψάξουμε αγαπητή Πτήση;

 34. «Μόνο η διχόνοια μπόρεσε να κερδίσει τους Έλληνες στο πεδίο της μάχης, και αυτό έγινε το 1897, 1922 και 1974. Θυμόμαστε αυτές τις ημερομηνίες, αλλά είναι δεκάδες άλλες που η Ελλάδα κέρδισε.»

  Δεκάδες; Μια δεκάδα μόνο θα αρκούσε να μας πείσει για την ισχύ του επιχειρήματος.

  «Αλλά ιστορικά, η ύπαρξη της Ελλάδας οφείλεται στην ικανότητα των Ελλήνων να νικούν τους Τούρκους στο πεδίο της μάχης. Αλλιώς ακόμη θα είμασταν υπό τουρκικό ζυγό.»

  Αν δεν είχαμε το Ναβαρίνο δεν θα είχε πετύχει η επανάσταση. Απλά αντί για οθωμανό τούρκο θα είχαμε οθωμανό αιγύπτιο αφέντη. Τα κάναμε μαντάρα και ήρθαν οι ξένοι και μας έσωσαν.

  «Θεωρούμε πως ένα πόλεμος είναι καταστροφικός, και θα φέρει και τις δυο χώρες πολλά χρόνια πίσω.»

  Ένας πόλεμος ναι. Ένα θερμό έως θερμότατο επεισόδιο όμως; Που θα μας επέτρεπε να βγάλουμε το αέριο να ξεχρεώσουμε και να εξοπλιστούμε μέχρι τα δόντια για το μέλλον; Αυτή είναι μια λογική σκέψη που φοβούνται και οι απέναντι. Τώρα έχουμε την ιστορική ευκαιρία αν επιλέξουμε εμείς τον χρόνο και τον τόπο να για μια σύγκρουση να έχουμε το πλεονέκτημα όσα τα όπλα μας, ο συσχετισμός δυνάμεων μας το επιτρέπουν. Και όσο η διεθνής συγκηρία είναι ενάντια στην παρούσα κυβέρνηση της τουρκίας. Αν δεν γίνει κάτι τέτοιο τώρα ιστορικά κινδυνεύουμε με βουλγαροποίηση, μια ακόμα γεωπολιτική δύναμη των Βαλκανίων να εκλείψει, μπροστά στην δημογραφική, οικονομική, στρατιωτική και πολιτική άνοδο της γείτονος. Αλλά με Τσίπρα και Καμμένο αποκλείεται να γίνει. Ούτε με την αντιπολιτεύση φυσικά.

 35. Πολύ ωραίο κείμενο. Θυμίζει πτήση ανύψωσης ηθικού στα νησιά.
  Δύο παρατηρήσεις μόνο.
  Ξεχάσατε τον εμφύλιο του 1822-24 που κόντευε να διαλύσει την επανάσταση.
  Το 1922 ο Ελληνικός Στρατός δεν ηττήθηκε, αποχώρησε.
  Η αγάπη για την πατρίδα δεν είναι εθνικιστικές κορώνες, οπότε μην απολογείστε. Αρκετά με τον φόβο να μην παρεξηγηθούμε.

 36. Μόνο που έχουν μπει τα μεμέτια και σχολιάζουν είναι αρκετό…, και λέει πολλά… 🙂
  Αφήστε τους να ονειρεύονται…

 37. Εξαιρετικό κειμενο. Αποψη μου είναι πως έχουμε ήδη μπει σε μια κατάσταση αναθεώρησης του status quo της περιοχής με έπαθλο τον διαχειριστή της. Αν δεν φανούμε ηττοπαθείς ώστε να μας προσπεράσουν, η Ελλάς είναι η μόνη κοινώς αποδεκτή χώρα στην περιοχή για να αποκτήσει αυτον τον ρόλο – και μιλάω για διαχείριση των νευραλγικών κόμβων, Στενά – Αιγαίο – κεντρικη και ανατολική Μεσογειος. Φυσικά αν γίνει αυτό θα γίνει μέσα από δύσκολες καταστάσεις και ως λύση νέας Γιάλτας και με ένα κράτος το οποίο θα συνεχισει/διαδεχτει την σημερινή Ελλάδα με σαφώς πιο πολυεθνική ομως μορφή τύπου Βυζαντινής αυτοκρατορίας.
  Μέχρι τότε ας είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι.

 38. Τ εγινε ειναι ανησυχα τα μεμετια και σχολιαζουν τοσο πολυ τ αη σηχτηρ μπορει να μεταφραστει στ αγγλικα η το καταλαβαινουν κ ετσι;

 39. δε βάλατε και το δικό μου που τους τα έχωνα χτες, στους πυγιστές να γίνει της μουρλής ….. τα ήθελε ο αφδρώνας τους ……. άφεριμ

  • Είμαστε σίγουροι ότι μπορείτε να το κάνετε με το γάντι, και με την απαραίτητη τεκμηρίωση!

  • Έχει πλάκα. Το περιοδικό το διαβάζουν και οι Τούρκοι! Ή ακόμα χειρότερα συριζοτρόλ. Αν συνεχίσουν λέω να το πάω στα άκρα. Να τους απειλήσω πως θα στείλουμε τον κυρ Φώτη τον Κουβέλη να τους ξηγηθεί.

 40. Μήπως αντί νά επικαλούμαστε τό (όχι πάντα) ένδοξο παρελθόν μας, νά αναφερόμαστε (απειλητικά;) σέ συγκεκριμένα αξιόλογα (μέν, επαρκή όμως;) οπλικά μας συστήματα καί μονάδες (Ζ ΜΑΚ!!) καί νά τούς υπενθυμίζουμε τήν στιγμιαία έλλειψη έμπειρων στελεχών (λές καί δέν τό ξέρουν οί ίδιοι), ξεχνώντας τίς δικές μας διαθεσιμότητες μέσων αλλά καί τή λειψανδρία, προκαλώντας τά ειρωνικά τους σχόλια καί στηρίζοντας μέ αστήρικτο τρόπο τό ηθικό μας, θά ήταν ουσιαστικότερο νά ξεκινούσαμε σάν χώρα, άμεσα καί διακριτικά, μιά προσπάθεια ταχύρρυθμης ανάκαμψης τής αμυντικής μας ετοιμότητας;
  Γιατί όταν ένας σκύλος σού γαβγίζει απειλητικά καί δέν μπορείς νά τόν αποφύγεις, κοιτάς νά βρείς ένα στυλιάρι γιά τά περαιτέρω. Γιατί άν αρχίσεις καί σύ νά γαβγίζεις σάν απάντηση, απλά θά είναι δύο σκυλιά γαβγίζοντα.
  Κατά τά άλλα τό κείμενο μού άφησε μάλλον μιά γεύση ομολογίας αδυναμίας.

 41. Οι καιροί είναι πονηροί και η αδράνεια δεν συγχωρείται. Πέρα από τα αυτονόητα και πολυσυζητημένα περί άμεσης πλήρωσης κενών σε ανταλλακτικά και όπλα και αύξησης θητείας, συνεχείς ασκήσεις επιστράτευσης με κλήση ακόμη και λευκών απολυτηρίων, που μπορεί να χρειασθούν σύντομα. Να ξεσκουριάσουμε λίγο και να θυμηθούμε τα όποια skills κατορθώσαμε να αποκτήσουμε κατά τη θητεία. Η φοβία για τον πόλεμο πρέπει να υπερβαθεί άμεσα, δεν μας τιμά ως έθνος και ως κοινωνία. Η ώρα του πολέμου σημαίνει κάθε μερικές δεκαετίες για κάθε έθνος, είτε το επιιθυμεί ή όχι. Ο εχθρός εκτελεί ήδη περίτεχνες ψυχολογικές επιχειρήσεις, όχι μόνο με την επίδειξη στρατιωτικής δυνάμεως, αλλά και εσωτερικά, βλέπω σε μεγάλες εφημερίδες έχει στηθεί στα σχόλια κανονικό τρολ φάκτορυ επιπέδου Αγίας Πετρούπολης στη γενική γραμμή «δεν πολεμάμε για τα αφεντικά κλπ». Μην εκπλαγούμε αν δούμε την ώρα της εισβολής του εχθρού νέα Δεκεμβριανά 2008. Δεν γνωρίζω αν υπάρχει επαρκής προπαρασκευή της πολιτείας για το ενδεχόμενο αυτό, σε επίπεδο πληροφοριών αφενός και δραστικής καταστολής αφετέρου.

  • Πραγματικα όπως σωστα εχεις διαπιστωσει, έχει ενεργοποιηθεί ολος ο μηχανισμος ψυχολογικων επιχειρήσεων της Τουρκίας. Τα πραγματα πριν μερικες ημέρες οδηγουσαν ολοταχως σε θερμό επεισόδιο οι δε, ασυντόνιστες και σπασμωδικες ενέργειες στις οποίες προέβησαν Έλληνες αξιωματούχοι θα μας εβγαζαν και φταίχτες επιπλέον, κατι, που με μεγαλη ευχαριστηση θα καταπιναν οι εταιροι μας. Οι τουρκοι εδώ και παρα πολλα χρόνια διατηρούν έναν τεραστιο, πολύπλοκο και ιδιαίτερα κοστοβόρο μηχανισμό προπαγάνδας, τα πλοκάμια του οποίου φτάνουν σε όλα τα επίπεδα της ΄παγκόσμιας κοινης και »ελιτ» γνωμης, χτηματοδοτουμενος από απορρητα κονδυλια, που προερχονται ως επι το πλειστον, από παράνομες δραστηριότητες. Εμεις ασυντόνιστοι και τραγικοι παιρνουμε αποφασεις βασιζόμενοι στο ακατάριπτο επιχειρημα »ξερεις ποιος είμαι εγω». Φερνω ένα παράδειγμα ατυχούς περιπτώσεως ψυχολογικων επιχειρήσεων.Η αριθμητικη αυξηση του προσωπικου των περιπόλων στον Εβρο και η ενίσχυση τους με ανδρες των ειδικων δυνάμεων που προφανώς διέταξε ο Αρχηγος ΓΕΣ. Δείχνει:
   α. Ότι έχουμε φοβικό σύδρομο.
   β.Οτι κλιμακώνουμε την ένταση.
   γ.Οτι το πεζικό μας είναι ανικανο να διεξάγει μια περιπολία επιτήρησης και πρέπει να ενισχυθεί.
   δ.Οτι το επεισοδιο τελικα δεν ήταν ένα λαθος των δυο στρατιωτικών όπως είπαμε ότι ήταν αλλα μια εχθρική ενέργεια υφαρπαγής της περιπόλου, οπότε για να είμαστε ασφαλείς »ας πάμε παρέα παρέα καμμιά δεκαπενταρέα».
   Κάνουμε τα ίδια λάθη όπως το1974 οπου μια κακώς υπολογισμενη ενέργεια, το πραξικόπημα στην Κύπρο, μας εκανε, με την κατάλληλη προπαγανδα, να απολογουμαστε εμείς και όχι οι Τουρκία και να ξεχάσουν όλοι την τότε κατασταση που επικρατούσε στην Κύπρο, δηλαδή ότι το νησί ηταν ήδη διαιρεμένο με Τ/Κ θύλακες σε ολες τις μεγαλες πόλεις οπου απαγορευόταν επι ποινή θανάτου η είσοδος σε Ε/Κ και με την Τουρκία να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μεγαλο μερος του κυπριακού πληθυσμού να κατηγορεί την Ελλάδα και να μας μισεί. Και περναει στο βρόντο το τεράστιο διπλωματικό κεφάλαιο που ξοδεψε η Ελλαδα για να καταστεί η κύπρος μέλος της Ε/Ε και η αρση του βέτο στο θεμα τελωνειακης σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας που είναι η αφετηρία της οποιας οικονομικης ανάπτυξης έχει η Τουρκία σήμερα. Τι άλλο να πω. Είναι να τρελλαινεται κανεις.Κρίμα.

 42. Dear Turks,

  Just abide to the international law and treaties and get on with your lives and development……

  You know, be human and civilized…. I am sure many of you are, thing is you get manipulated really easy by war and death culture of your government….bury the hatchet, abide with international law and be happy and prosperous….

  If you are foolish enough to invade, we will have great damage in our country, but you will have no country at all….

Comments are closed.