ΘΕΜΑ: Αν όχι F-35 για την Ελλάδα, τότε τι;

47
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

Το F-35A, στην προοπτική της εισόδου του σε τουρκική υπηρεσία, αντιμετωπιζόταν μέχρι σήμερα μόνο ως η ύστατη απειλή για την ελληνική Άμυνα. Η απόκτηση όμως S-400 από την Άγκυρα και η σταδιακή οικοδόμηση από τη γείτονα ενός ολοκληρωμένου, πολυεπίπεδου και ικανότατου συστήματος αεράμυνας, χωρίς να αναθεωρεί αυτή τη διάσταση του κινδύνου, θέτει πλέον το θέμα του JSF ως «πολιορκητικού κριού» για την ΠΑ. Αναλύουμε και τις δύο «αναγνώσεις» του αμερικανικού στελθ μαχητικού.

Του Βασίλη Παπακώστα. Επιπλέον στοιχεία Φαίδων Γ. Καραϊωσηφίδης και Ηλίας Παπανικολάου

Ένα μέρος των όσων ακολουθούν είχαν ξεκινήσει να γράφονται εδώ και καιρό, στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειάς μας να σας κρατάμε ενήμερους για λύσεις στο πρόβλημα της αντιμετώπισης της απειλής που αναδύεται από την -προ των πυλών πλέον- είσοδο σε υπηρεσία των στελθ F-35 στην τουρκική πολεμική αεροπορία (TDK). [Στο παρόν άρθρο λαμβάνεται ως δεδομένο ότι η Τουρκία εξακολουθεί πάντα να βρίσκεται πάνω στο άρμα του JSF, αν και την -υπαρκτή- παράμετρο περί του αντιθέτου την έχουμε αναλύσει ήδη με πολλαπλές αναρτήσεις στον ιστότοπό μας www.ptisidiastima.com]

Αναφερόμαστε στον «γόρδιο δεσμό» της αποκάλυψης και αναχαίτισης αεροσκαφών τεχνολογίας VLO (Very Low Observability), ο οποίος όμως έχει πλέον για την Πολεμική Αεροπορία (πέραν της απειλής) και μια άλλη «ανάγνωση» υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων της προμήθειας του ρωσικού συστήματος SAM S-400, αλλά και τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Τουρκίας να οικοδομήσει ένα ολοκληρωμένο (integrated) σύστημα αεράμυνας χρησιμοποιώντας εισαγόμενα και εγχώρια στοιχεία.

Ένα τέτοιο δίκτυο, όταν ολοκληρωθεί, θα αλλάξει (ακόμη περισσότερο) τα δεδομένα για την ελληνική αποτροπή, αφού θα αφαιρέσει από την ΠΑ τη δυνατότητα διεξαγωγής επιθετικών αεροπορικών επιχειρήσεων OCA (Offensive Counter Air, υπό τη μορφή προσπάθειας καταστροφής των υποδομών της ΤΗΚ), αλλά και των αντίστοιχων αμυντικών DCA (Defensive Counter Air) στο περιβάλλον του Αρχιπελάγους που θα βρίσκεται υπό τη σκιά των τουρκικών S-400. [Από τα δύο συντάγματα «Triumph» που αγοράζει η Άγκυρα, το ένα προορίζεται να τοποθετηθεί στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης και το άλλο να αναπτυχθεί στα σύνορα με τη Συρία. Τίποτε όμως δεν εμποδίζει την THK να τα αναδιατάξει κατά το δοκούν].

Η αντιμετώπιση αυτής της νέας εξέλιξης προστίθεται στην πρόκληση των τουρκικών F-35 για την ΠΑ αναθεωρώντας και αρκετές παραμέτρους από τις πιθανές λύσεις.

F-35A, όπλο πρώτου πλήγματος αλλά όχι μόνο!

Το F-35A είναι ένα μαχητικό κρούσης που θα αποκτηθεί από την Τουρκική Αεροπορία ως αντικαταστάτης του F-4E και ενσωματώνει το επιπλέον χαρακτηριστικό της χαμηλής παρατηρητικότητας (VLO-Very Low Observability), που το διευκολύνει στη διείσδυση στον αντίπαλο εναέριο χώρο, ειδικά στις πρώτες ώρες της σύγκρουσης, όταν το δίκτυο αεράμυνας είναι ενεργό. Είναι δηλαδή ένα αποτελεσματικό όπλο «πρώτου πλήγματος» ή όπλο της «πρώτης ημέρας του Πολέμου», όπως το χαρακτηρίζει η USAF, και εστιάζεται σε χειρουργικά πλήγματα υψηλής ακρίβειας εναντίον στόχων υψηλής αξίας (σταθμοί ραντάρ, κέντρα C2, συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραύλων κ.ά.).

Σε αυτήν τη φάση ο όγκος οπλισμού και η δυνατότητα συμμετοχής σε εναέριες εμπλοκές είναι ελάσσονος σημασίας. Το ζητούμενο λοιπόν γι’ αυτόν που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το F-35A είναι η ελαχιστοποίηση των πληγμάτων που θα επιφέρει μέσω του έγκαιρου εντοπισμού και της κατάρριψής του. Σημαντική παράμετρος λύσης του προβλήματος είναι φυσικά και η αποτροπή (για τον αμυνόμενο επίσης) μέσω χρήσης του F-35A ή εναλλακτικά η απόκτηση άλλων μέσων πρώτου πλήγματος (ή δεύτερου πλήγματος με την προϋπόθεση ότι θα επιβιώσουν από το πρώτο πλήγμα του αντιπάλου) που θα αποθαρρύνουν τη χρήση του JSF. Επομένως, το πρόβλημα είναι περίπλοκο και έχει πολλές διαστάσεις. Η ΠΑ πρέπει να επιλέξει σε ποια στρατηγική θα δώσει βάρος και φυσικά ποια στρατηγική είναι οικονομικά εφικτή. Συνοψίζοντας:

  • Έγκαιρος εντοπισμός και εξουδετέρωση απειλών στελθ
  • Απόκτηση αριθμού F-35A ως μέσο αποτροπής
  • Αγορά μαχητικών «4,5 γενιάς»
  • Απόκτηση άλλων μέσων πρώτου ή δεύτερου πλήγματος

Αναλυτικά, η απόκτηση μαχητικών «4,5 γενιάς» ως αντίμετρο αποτροπής στα τουρκικά F-35 (με δεδομένο ότι είναι και οικονομικά ανέφικτη) δεν θεωρούμε ότι θα προσδώσει κάτι ουσιαστικό στην παρούσα φάση σε σχέση με τα F-16V Viper. Τα τελευταία εξοπλισμένα με AESA ραντάρ, συσκευή IRST (Infra Red Search & Track, βλέπε εδώ), Link 16, βλήματα AGM-158A, βλήματα AIM-120C7 και μελλοντικά AIM-120D δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από ένα μαχητικό «4,5 γενιάς» και θεωρούμε ότι ειδικά στην εναέρια μάχη μπορούν να αντιπαρατεθούν με το F-35A της THK. Προσθετικά όμως σε αυτήν την πάγια θέση μας, θεωρούμε ότι η μελλοντική προσθήκη F-35A στο ελληνικό οπλοστάσιο που θα συνεπικουρούν τα F-16V είναι και αυτή εντελώς απαραίτητο μέτρο διασφάλισης της ελληνικής αποτροπής.

Χωρίς να θέλουμε να επεκταθούμε στο παρόν άρθρο μας (με την υπόσχεση ότι θα το κάνουμε μελλοντικά), εναλλακτικά μέσα αποτροπής που θα μπορούσαν να εξουδετερώσουν τόσο την απειλή των F-35A της THK όσο και τον απαγορευτικό κλοιό που θα απλώσουν οι S-400 υπάρχουν και άλλα. Θεωρούμε ότι είναι συμπληρωματικά και η προμήθειά τους θα πρέπει να υλοποιηθεί παράλληλα ή να έπεται της στρατηγικής για την απόκτηση μέσων εντοπισμού και κατάρριψης των F-35A (βλέπε παρακάτω). Κάποιες από αυτές τις επιλογές ενέχουν επίσης υψηλό κόστος αλλά σαφώς χαμηλότερο της απόκτησης των F-35A.

Μια λύση θα ήταν η υιοθέτηση βλημάτων MdCN-NCM για την κλάση υποβρυχίων U214HN, που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους υφιστάμενους τορπιλοσωλήνες των 533 mm χωρίς άλλες μετατροπές (η ενσωμάτωση του όπλου προϋποθέτει την «ολοκλήρωσή» του με το σύστημα μάχης ISUS-90-15). To βλήμα θα εισέλθει σε υπηρεσία στα υποβρύχια Barracuda το 2018, ενώ ήδη υπηρετεί στις FREMM του Γαλλικού Ναυτικού. Εκτιμάται ότι η μέγιστη εμβέλεια στην έκδοση βαλλόμενη από υποβρύχια φθάνει τα 1000 km και φέρει γόμωση 300 κιλών. Ο συνδυασμός U214HN και MdCN-NCM αποτελεί έναν πραγματικά «στρατηγικό» παράγοντα υπεροχής για την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

Μία άλλη επιλογή είναι η μελλοντική απόκτηση στελθ UCAV. Ενδεικτικά, το πρωτότυπο επίδειξης τεχνολογίας nEURon επιτυγχάνει μέγιστη ταχύτητα 0,8 mach και διαθέτει δύο εσωτερικούς σταθμούς ανάρτησης όπλων με δυνατότητα άφεσης δύο LGB βάρους 250 κιλών εκάστη, όπως για παράδειγμα δύο GBU-12 Paveway II. Συγκριτικά, ένα F-16 μπορεί να μεταφέρει τέσσερις βόμβες LGB GBU-24/B των 2.000 λιβρών, πλέον των δεξαμενών καυσίμων και των βλημάτων αυτοπροστασίας.

To nEUROn σε δοκιμές άφεσης όπλων

Τα στελθ UCAV θα δράσουν αρχικά εκτελώντας προληπτικά πλήγματα στην υποδομή αεράμυνας του αντιπάλου μέσω αποστολών SEAD, DEAD ή και ηλεκτρονικής καταστολής και θα ακολουθήσει η υποστήριξη των αποστολών των επανδρωμένων αεροσκαφών στο πλαίσιο κοινών επιχειρήσεων COMAO (Combined Air Operations). Σήμερα, ωστόσο, δεν είναι εφικτή η υλοποίηση μιας τέτοιας επιλογής, καθώς δεν υφίσταται στελθ UCAV σε υπηρεσία ή σε τελικό στάδιο ανάπτυξης με σαφή ορίζοντα για είσοδο σε υπηρεσία. Επιπλέον, τέτοια μέσα, ακόμη και όταν εξελιχθούν, είναι μάλλον απίθανο ότι θα μπορούν να αποδεσμευθούν για πώληση σε τρίτες χώρες.

Άλλη επιλογή είναι η απόκτηση βλημάτων TBM (Tactical Ballistic Missiles) όπως το ISKANDER-E, που είναι η εξαγωγική έκδοση του ISKANDER-M. Το ISKANDER-E είναι ένα βλήμα με κινητήρα στερεών καυσίμων ενός σταδίου που επιτυγχάνει εμβέλεια μεταξύ 50 και 280 km, εντός δηλαδή των ορίων της συνθήκης MTCR, και χρησιμοποιεί γόμωση βάρους 480 κιλών. Συγκριτικά, το F-35A μπορεί να μεταφέρει εσωτερικά δύο βλήματα αέρος-αέρος AIM-120C AMRAAM και δύο βόμβες GBU-31 JDAM των 2.000 λιβρών. Συνεπώς, είναι σαφές ότι απαιτείται πολλαπλάσιος αριθμός βλημάτων MdCN-NCM ή TBM για να ισοσκελίσουν το οπλικό φορτίο του F-35A.

Από την άλλη, μέχρι σήμερα, στη «μονόπλευρη ανάγνωση» του F-35 αποκλειστικά και μόνο ως απειλή, η απόκτηση JSF από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία είχε μία και μοναδική διάσταση, αυτή της ενίσχυσης της ελληνικής αποτροπής με την ύπαρξη μέσου «πρώτου πλήγματος» στο ελληνικό οπλοστάσιο. Η θέση αυτή, όσο και αν από στρατηγικής θεώρησης είναι σωστή και απολύτως ενδεδειγμένη, σκοντάφτει στη ρεαλιστική πραγματικότητα ότι η Ελλάδα (αντίθετα με την Τουρκία) δεν είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει μέσο «πρώτου πλήγματος», ακόμη και στην περίπτωση που έχει την οικονομική δυνατότητα να το αποκτήσει. Αυτή η παραδοχή αποδυνάμωνε τη θέση τής απόκτησης F-35 απέναντι στην απειλή των τουρκικών F-35, όπως την είχαμε αναπτύξει στο τεύχος μας Π&Δ Νο 367, «F-35, Οδηγός προς… υποψήφιους αγοραστές».

Η κατάσταση όμως έκτοτε έχει μεταβληθεί και πρέπει να ιδωθεί μέσα από το γεγονός ότι νωρίς μέσα στην επόμενη δεκαετία η τουρκική αεράμυνα θα έχει αξιοποιήσει δύο συντάγματα S-400 μεγάλου/πολύ μεγάλου βεληνεκούς, θα έχει ενισχύσει όλα τα ενδιάμεσα επίπεδα της επίγειας αεράμυνάς της με τουρκικής σχεδίασης και κατασκευής μέσα, θα εργάζεται στην επόμενη φάση του προγράμματος T-LORAMIDS (πιθανότατα ως πολυεθνική προσπάθεια), αλλά -κυρίως- θα έχει ολοκληρώσει αρκετές φάσεις δημιουργίας ολοκληρωμένης αεράμυνας (integrated air defence).

Η πρόκληση για την ΠΑ δεν θα είναι πλέον μόνο η αντιμετώπιση της απειλής πρώτου πλήγματος από τα F-35 της ΤΗΚ, αλλά και η ρεαλιστική πιθανότητα όσα μέσα επιβιώσουν από αυτό να μην διαθέτουν ικανότητα ανταποδοτικού πλήγματος. Άρα, η όποια ελληνική αποτροπή παύει να υφίσταται. Με τις παραπάνω συνθήκες το F-35 είναι πιθανότατα το μοναδικό μέσο που μπορεί να εγγυηθεί σε υψηλό βαθμό τη διατήρηση τέτοιας ικανότητας. Θα γίνει ο «πολιορκητικός κριός» που θα μπορέσει να ανοίξει ρήγματα στο τουρκικό δίκτυο αεράμυνας, όπως είναι σήμερα σχεδιασμένο να κάνουν τα ελληνικά μαχητικά κρούσης (αν και το έργο τους έχει γίνει πολύ πιο δύσκολο από την παρουσία των πλήρως εκσυγχρονισμένων τουρκικών F-16 Block 40/50 υπό τον συντονισμό των ικανότατων AEW&C E-7T), αλλά δεν θα μπορούν να συνεχίσουν να το κάνουν και στο μέλλον. Τη διατήρηση της ικανότητας αυτής δεν εγγυάται απολύτως ούτε και η αναβάθμιση των ελληνικών Viper σε F-16V, μετά την απόκτηση των S-400, αν και φυσικά η υλοποίηση του προγράμματος αυτού το συντομότερο δυνατόν είναι απολύτως επιβεβλημένη.

Επομένως, η προσθήκη του F-35 στο ελληνικό οπλοστάσιο, υπό το σκεπτικό ότι οι ικανότητες στελθ που διαθέτει θα εξουδετερώσουν τη ραγδαία κλιμάκωση της τουρκικής πυραυλικής GBAD, γίνεται πρακτικά μονόδρομος. Με τη σημερινή τους αρχική διαμόρφωση τα JSF μπορούν να μεταφέρουν το καθένα από δύο AGM-154C JSOW με κεφαλή BROACH 225 κιλών, και αν διεισδύσουν σε χαμηλό ύψος και πραγματοποιήσουν άφεση από τα 500 πόδια, θα επιτύχουν εμβέλεια 22 km, ενώ με άφεση από τα 40.000 πόδια θα επιτύχουν εμβέλεια 130 km.

Μελλοντικά θα είναι διαθέσιμο και το βλήμα JSM (Joint Strike Missile) με μέγιστη εμβέλεια 300+ ν.μ. ή 555 km σε προφίλ Hi-Hi-Lo. Σε κάθε περίπτωση η αδρανοποίηση των S-400 προϋποθέτει και απαιτεί τον προστατευτικό μανδύα της τεχνολογίας στελθ/VLO. Είναι τραγική ειρωνεία αλλά η ΠΑ με την τουρκική προμήθεια S-400 αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα που είχε (και σε κάποιο βαθμό εξακολουθεί να έχει) η THK απέναντι στους ελληνικούς S-300, μόνο που το ελληνικό πρόβλημα είναι ακόμη πιο δυσεπίλυτο!

Για τον λόγο αυτό, η Τουρκική Αεροπορία κατέφυγε τότε στην αξιοποίηση των ισραηλινών AGM Popeye και εκπόνησε το πρόγραμμα των εγχώριων πυραύλων κρουζ SOM (ήδη σε αρχική υπηρεσία). Θεωρητικά, ένα ισοδύναμο αποτέλεσμα πυρός θα μπορούσε να επιτευχθεί από ένα αεροσκάφος που δεν είναι στελθ αλλά διαθέτει βλήματα stand off εμβέλειας, μεγαλύτερης από τα όπλα που μπορεί σήμερα να μεταφέρει το F-35A. Η ΠΑ ήδη διαθέτει έναν ανάλογο συνδυασμό που είναι τα Mirage 2000-5 Mk2 και τα βλήματα SCALP-EG (ένα βλήμα ανά αεροσκάφος), αν και θα ήταν εφικτό τα F-16V να οπλιστούν με AGM-158 JAASM/-ER, που εκτιμούμε ότι μπορούν να αποδεσμευθούν για την Ελλάδα.

Και τα δύο βλήματα έχουν σχεδιαστεί με χαρακτηριστικά στελθ (άρα ίσως επιβιώσουν έναντι του S-400): για το SCALP EG η MBDA αναφέρει εμβέλεια «μεγαλύτερη» των 250 km (η RAF αποδίδει στο Storm Shadow εμβέλεια 300+ ν.μ. ή 555 km) και στο AGM-158A η Lockheed Martin αποδίδει εμβέλεια 370+ km. Για την ανάγκη εκσυγχρονισμού του οπλοστασίου αέρος-εδάφους της ΠΑ όμως με κατάλληλα όπλα PGM/stand off υπάρχει άρθρο στο τρέχον τεύχος μας ΜΑΡΤΙΟΥ.

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
aris32
Guest
aris32

αναβαθμιση φ16 – αγορα νεων οπλων και ενισχυση του αριθμου των ηδη υπαρχοντων – αγορα ατρακτιδιων σκοπευσης και ναυτιλιας – αναβαθμιση των υπαρχοντων ρανταρ – αναβαθμιση των ρανταρ των πατριοτ – πωληση των σ300- αγορα 1-2 συστοιχιων πατριοτ για την κρητη – αγορα κινητων ρανταρ – αναβαθμιση των ασεπε – αναβαθμιση των φρεγατων – αγορα νεων τορπιλων – αναβαθμιση των shorads ολων των κλαδων – συνεχιση του προγραμματος των 214 – 2 νεες φρεγατες ΑΑ και τελος αν τα ΗΑΕ πιστοποιησουν το μετεορ στα μ2000 νατο κανουμε και στα δικα μας . υ.γ μην ξεχασουμε τις αποθηκες του θειου σε… Read more »

Ionas
Member
Ionas

Δεν τα βάζεις σε πινακάκι με τιμές από δίπλα να ξέρουμε πόσο πάει το μαλλί.

dimitrov
Guest
dimitrov

Ο κυρ Φώτης ο Κουβέλης τι λέει;

Marinos Romanos
Guest

ειλικρινα εκλαψα!

Manolis
Member
Manolis

Ο κυρ Φώτης ο Κουβέλης ειναι στρατηγικο οπλο απο μονος του!
http://s.kathimerini.gr/resources/2018-03/stigmiotypo-2018-03-04-45227-mm-thumb-large.jpg

Παῦλος Πιτσελᾶς
Member
Παῦλος Πιτσελᾶς

‘…. η Ελλάδα (αντίθετα με την Τουρκία) δεν είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει μέσο «πρώτου πλήγματος», ακόμη και στην περίπτωση που έχει την οικονομική δυνατότητα να το αποκτήσει. Αυτή η παραδοχή αποδυνάμωνε τη θέση τής απόκτησης F-35 απέναντι στην απειλή των τουρκικών F-35……’ Η δικη μου αποψη: οχι αυτο που την αποδυναμωσε ειναι: 1.H Tουρκια εχει αναλαβει πανευρωπαικα τη συντηρηση των κινητηρων του F35, αρα που πας και τι πας να κανεις. 2. Τα λεφτα αγορας ειναι πολλα. 3. Καιει πολυ καυσιμο, και ειναι ασυμφορο οικονομικα στη συντηρηση. 4. Η αμεση μη οικονομικη ευχερεια για αγορα τετοιου μεγεθους.(ακομη και αν δεν… Read more »

Νικολάκη Εφέντης
Guest
Νικολάκη Εφέντης

Άρη, συμφωνώ σε όλα οσα αναφέρεις.

Λες να κάνει τίποτα ο μπαρμπα-Φώτης(…….);

aris32
Guest
aris32

o μπαρμπα φωτης θα δηλωσει παρον στις εξελιξεις ….

Κωνσταντίνος
Guest
Κωνσταντίνος

Κλαίω

Προβοκάτωρ
Guest
Παῦλος Πιτσελᾶς
Member
Παῦλος Πιτσελᾶς
evaggelos
Member
evaggelos

το προβλημα ειναι αλλου δεν εχουμε ευρωπουλο τι στιγμη που οι τουρκοι εχουν δεν ειχαμε λεει ανταλακτικα για τα μιραζ κ συζηταμε για f-35 su-30 fremm κλπ. ειμαστε στο ουκ αν λαβοις…αν ο θειος sam εχει τιποτε για πεταμα μπορει και να σου δωσει κατι να χαρεις… δεν υπαρχουν λεφτα δεν υπαρχουν εξοπλισμοι κριμα αλλα αυτη ειναι η αληθεια ολα τα αλλα ειναι να χαμε να λεγαμε

GK_
Member
GK_

Η Εννοια του «φτηνου αντιμετρου» τιθεται σε αμφισβητηση εαν καποιος παρατηρησει τα προγραμματα R&D των τουρκικων βιομηχανιων που ειναι σε φαση δοκιμων. Θα σταθω σε δυο σημαντικα: την δημιουργια ενος ΑΑ συστηματος των 35χλς, μεχρι τωρα εχει εμφανιστει το πρωτοτυπο της Α/Κ εκδοσης σε τροποιημενο σκαφος AIFV/M113 βασισμενου σε πυρομαχικα AHEAD με ικανοτητες αναλογες ή συγκρησιμες των ναυτικων συστηματων CIWS. Το δευτερο στην αναπτυξη ενος πυραυλικου συστηματος αντιπυραλυκιης αμυνας που «αντιγραφει» το ισραηλινο David Sling. Και στις δυο περιτπωσεις τα υπο αναπτυξη συστηματα «σβηνουν» το οποιοδηποτε πλεονεκτημα θα αποκτηθει απο την αγορα κατευθειαν απο το εξωτερικο των πυραυλικων συστηματων που… Read more »

Αλέξανδρος
Guest
Αλέξανδρος

υπάρχουν λύσεις (για τον ελληνικό τρόπο σκέψης θα χαρακτηρίζονταν “μη συμβατικές”) που μπορούν να δώσουν και προσβολή στόχων σε βάθος και αντιμετώπιση των S-400 και ικανές να δώσουν την δυνατότητα για προληπτικό χτύπημα και ενδεχομένως πολύ πιό φθηνές από τις “συμβατικές” που αναφέρετε http://www.military-today.com/missiles/sy_400.htm με εγκατεστημένους εκτοξευτές στην Θράκη μπορούν να προσβληθούν το Μπαλίκεσιρ και η Μπαντίρμα , από Λέσβο ως το Εσκίσεχιρ , από Κύπρο το Ιντσιρλίκ και Ικόνιο , ουσιαστικά στοχοποιείται κάθε στρατιωτική υποδομή και εγκατάσταση χωρίς να χρειαστεί να διακινδυνεύσουμε Α/Φ σε αρχική φάση για τους S-400 θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν είτε για την προσβολή τους είτε… Read more »

Παῦλος Πιτσελᾶς
Member
Παῦλος Πιτσελᾶς

@Αλέξανδρος

Πολυ ενδιαφερων, και ουσιαστικη αναφορα.

Συμφωνω.

——————

υγ Του οτι προτεινω κατι, δεν σημαινει οτι εχω δικιο σε οτιδηποτε θετω, προσπαθω οπως και εσυ πιστευω, σε μια χρεοκοπημενη χωρα να βρουμε λυσεις, σε θεματα (πχ το μειωμενο ιχνος και η δρασητου Φ35 και η μη συμμετοχη της χωρας μας στην αναπτυξη/τεχνογνωσια του F35) επειδη καποιοι δικοι μας δεν βρηκαν μια φορμουλα συμμετοχης στο προγραμμα οταν ‘λεφτα υπηρχαν’ και τωρα με συσωρευμενα τα προβληματα, βρισκομαστε σε αδιεξοδα.

ΓΑΤΑ
Guest
ΓΑΤΑ

Συμφωνω με την απαντηση οτι ειναι μια πολυ σωστη απαντηση οι πυραυλοι εδαφους-εδαφους. Οι atacms ειναι μια λυση επισης (300χλμ περιπου) εφοσον το κολπο με κινεζους χαλασει .

Σε ακομα πιο φτηνες λυσεις , το κλασσικο καλο πυροβολικο πλεον εχει φοβερο ογκο πυρος με ταχυβολιες για το pzh2000 10 βολες/λεπτο και εμβελειες πανω απο 50 χλμ με κατευθυνομενα βληματα . Για τα ναυτικα πυροβολα των MEKO μιλαμε για εμβελειες περιπου 100χλμ και ταχυβολιες εξωφρενικες (16/λεπτο).

Τελος κατευθυνομενες ρουκετες m31 απο τα m270

p270
Member
p270

Ξέρω ότι είναι ίσως αιρετικό η και στη σφαίρα τις φαντασίας αλλά η απόλυτη λύση λέγεται πυρηνικά όπλα δύσκολο έως αδύνατο να έχουμε αλλά αν τα έχεις δεν σου κουνιέται κάνεις ,ίσως ο παλαβός Κιμ ξέρει κάτι παραπάνω και όλοι όσοι τα έχουν

neverwill
Member

Ελεος …………δέν θέλω να σέ στενοχωρήσω , αλλά δέν είναι υποχρεωτική ή έκφραση σκέψης , υποχρεωτική είναι μόνον ή σκέψη …..

evaggelos
Member
evaggelos

κατι μου λεει παντως οτι ο στολος θα μειωθει κατω απο τα 100 κοματια

kostas meniothis
Guest
kostas meniothis

Καλησπερα σας… Πολυ ωραιο αρθρο… Το θεμα θεωρω δεν ειναι τι στρατηγικη θελει η Ελλαδα για να αντιμετωπισει τα f-35 και τους S400…αλλα τι δογμα θελει! Δηλαδη δεν γινεται συνεχως να ειμαστε “αμυντικοι” ή να κοιταζουμε αμυντικα…καποια στιγμη πρεπει να γινουμε επιθετικοι…οπως κανει και η Τουρκια. Καλη περιπτωση οι βαλλιστικοι Iskander e…καλη περιπτωση οι ναυτικοι scalp… Τωρα…οσον αφορα την αντιμετωπιση των f-35 και s400, πρεπει τα επιτελεια ( εκτος απο τα κοστη) να κοιταξουν και τη χρονικη διαρκεια των συστηματων που θα παραλαβουμε ή θα εκσυγχρονισουμε… Αν ειναι δηλ. Οι παραλαβες ή οι αναβαθμισεις να ερθουν σε 10 χρονια (και… Read more »

efstathios
Guest
efstathios

επισης τα οπλα αερος εδαφους του φ35 κ εντοπιζονται κ εξουδετερωνονται σε αντιθεση με το ιδιο(ολα υποηχητικα) κ οι εεδ διαθετουν πολλα αντιβαλιστικα συστηματα ΒΕΛΟΣ,Crotale NG/GR,TOR M1,Stinger(?),PATRIOT(?),S-300 PMU1(?),hawk(?),Phalanx,ram,ΟΤΟ Melara κλπ τα οποια φυσικα θα πρεπει κ να αναβαθμιστουν κ να ενισχυθουν επισης υπαρχουν κ πολλα νεα φθηνα συστηματα για την ιδια δουλεια πχ i ron dome,c-ram,Pantsir κλπ για την φυλαξη στρατηγικων στοχων

DEAD KENNEDYS
Guest
DEAD KENNEDYS

Για να αντιμετωπιστουν τα οπλα του f-35 πριν πληξουν το στοχο (ελληνικα αεροδρομια, ναυσταθμους κλπ)…χρειαζομαστε close-in weapon συστηματα, οπως phalanx, nbs mantis ή pantsyr s-1…

efstathios
Guest
efstathios

πχ ενα συστημα Iron Dome κοστιζει 50 εκ δολ με 500 εκ(10 ετη αποπληρωμη) διασπαρτα ανα την επικρατεια αποκτας ισχυρη αντιβαλιστικη ομπρελα,προσθετεις 10 υπερσυχρονα ρανταρ υψηλλων επιδοσεων (καλυψη 360 μοιρων,μεγαλη αποσταση εντοπισμου κλπ)αναβαθμιζοντας το συστημα,συνεργασια μεσω λινκ16 με υπολοιπες οπλικες πλατφορμες(παθητικη στοχοποιηση),συμβατο κ με εκτοξευτες φορεις stunner missile(μελλοντικα) κ αφοπλιζεις σε μεγαλο βαθμο προγραμμα φ35 κοστους 15 δις δολ με συγκριτικα μηδαμινο κοστος

tsimuha
Guest
tsimuha

H αναβαθμιση μονο (και οχι η αυξηση του αριθμου τους που ειναι ονειρο) ολων των παραπανω κοστιζει ενα σκασμο χρηματα, τα οποια απλα δεν υπαρχουν.Για να λειτουργησουν ομως ολα αυτα (ακομη και αν τα αναβαθμισουμε ) θα πρεπει πρωτα να αναβαθμιστουν ( και να ξαναμπουν σε λειτουργια οσα ειναι εκτος) ολα τα επιγεια, θαλασσια και εναερια ρανταρ τους συστηματος εγκαιρης προειδοποιησης που σημαινει ακομη περισσοτερα χρηματα.Επισης φθηνα συστηματα δεν υπαρχουν, ολα κοστιζουν και αν ειναι νεα ( πχ pantsir ) θα απαιτησουν νεα υποδομη και εφοδιαστικη υποστηριξη απο την αρχη.

PROMAXOS1
Member
PROMAXOS1

Ποσο θα κόστιζε μια 10αδα Phalanx ή Millenium ανά αεροδρόμιο και ναύσταθμο; Δηλαδή 11-15 10δες;

DEAD KENNEDYS
Guest
DEAD KENNEDYS

Καθε μοναδα Phalanx 1B ciws κοστιζει πςριπου 15 εκατ. δολ….το Mantis 55 και το Pantsyr-S1 13 εκατ. $.

dimitrov
Guest
dimitrov

Νομίζω τον σκότωσες τον από πάνω. Και τα ραμ πάνε κάνα 12άρι μύρια/τμχ άμα θυμάμαι καλά.

Georgetsl
Guest
Georgetsl

Καλά….ας ξεκινήσουμε να μάθουμε στα παιδιά μας να μην κλαίνε όταν πάνε θητεία ,ας μάθουμε στα παιδιά μας την ιστορία της Ελλάδας όπως είναι στην πραγματικότητα ,ας τα μάθουμε να έχουν εθνική συνείδηση ,ας τα μάθουμε να ψηφίζουν για το γενικό συμφερον της πατρίδας τους …..και όλα τα παραπάνω σχόλια θα ήταν διαφορετικά…..γιατί και f22 να αγοράσουμε ,πάλι θέματα θα έχουμε …..καμία πολιτική ηγεσία στην Ελλάδα δεν ασχολείται με τα εθνικά προβλήματα ….οι νταβατζηδες γείτονές μας κράζουν και εμείς τα μαζευουμε και δρόμο …..έτσι μάθαμε τα τελευταία 40 έτη ….όταν πέφτει η επιδότηση ,το ρουσφέτι ,η μίζα ,ο διορισμός και… Read more »

Κωνσταντίνος
Guest
Κωνσταντίνος

Συμφωνω σε ολα δυστηχως

LuckyLuke
Member
LuckyLuke

Αυτό λέω σε κάθε σχετικό topic. Ενδιαφέρει τον μέσο Έλληνα η ΑΟΖ κλπ κλπ; Ή μόνο κάνει κριτική σε όλους για όλα; Συγνώμη που θα το γράψω αλλά ίσως μας κάνει καλό να “χάσουμε” τα Ίμια για να καταλάβει ο απλός κόσμος σε τι κατάσταση βρισκόμαστε.

Κωνσταντίνος
Guest
Κωνσταντίνος

Τίποτα,ούτως ή άλλως για παρελάσεις τα έχουμε και όταν και αν πειράξει κάποιος την γερμανία θα πάρουμε εντολή απο αυτούς να αμυνθούμε υπέρ τους, οπότε πάλι θα πληρώσουμε για πράγματα που δεν είναι δικά μας,αν Ήταν δεν θα είμασταν ο καρπαζοεισπράκτορας των τούρκων

Abe lale
Guest
Abe lale

Θα ήταν ενδιαφέρουσα μία σύγκριση των οπλικών συστηματων και η αντιμετώπιση των τουρκικών, σε περίπτωση σύρραξης μέσα στον επόμενο χρόνο.
Δηλαδή πριν την παραλαβή από τους Τούρκους των f35 και των s400

Geo
Guest
Geo

Μια ειναι η λυση στα F35. Ιχθυοκαλλιεργειες και πορτοκαλεωνες με επιδοτηση της Ε.Ε.

chikichiki
Guest
chikichiki

Να γεμίσουμε τον τόπο ξύλινα ομοιώματα F-16. Δεδομένων των οικονομικών δυνατοτήτων δηλαδή…

Nick Koliopoulos
Guest
Nick Koliopoulos

Για την αντιμετώπιση των F-35 θα χρειαζόντουσαν τα εξής 1) Αλλαγή παιδείας από το σύστημα εκπαίδευσης. Το να αγαπάς την πατρίδα σου δεν κάνει αυτόματα φασίστα 2) Αλλαγή νοοτροπίας από τους πολίτες αυτής της χώρας στο σύνολό τους και τις ηγεσίες τους. Δεν αρκεί μια χούφτα μάχιμοι να φυλάνε Θερμοπύλες στα σύνορα. «αμυντική παιδεία» του πληθυσμού προωθώντας την στρατιωτική κουλτούρα, βλέπε άρθρο πτήσης Μάρτιος 2018 3) Αλλαγή νοοτροπίας απέναντι στην στρατιωτική θητεία. Δεν είναι υποχρέωση. Είναι τιμή και ευθύνη να υπερασπίζεσαι την χώρα σου. 4) Αλλαγή νοοτροπίας απέναντι στο συμφέρον της χώρας σου και το ατομικό συμφέρον. Προέχει το πρώτο… Read more »

Λαλαλα
Guest
Λαλαλα

Εκλογες ερχονται.

Αυτοι που εχουν τις καρεκλες καιγονται για την Ελλαδα η για 4 χρονια ακομα; Σκεφτειται αυτο και θα καταλαβετε που θα ξοδεψουν τα λεφτα

George
Member
George

Το F-35 είναι μονόδρομος. Αλλά όχι για πρώτο πλήγμα. Που σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχουν αφού η Ελλάδα έχει δεχθεί αυτή πρώτο πλήγμα. Με αυτό το σκεπτικό το F-35 μάλλον πρέπει να είναι το Β που είναι STOVL. Ενδιαφέρον έχει και το δόγμα χρησιμοποιήσης του συγκεκριμένου τύπου από USMC και RAF/RN Κρυμμένα και κατάλληλα προφυλαγμένα σε προωθημένες βάσεις διασποράς (κάθε ελικοδρόμιο αλλά ακόμη και δρόμοι κάνουν) κοντά στο μέτωπο αντιπαράθεσης. Πρακτικά μπορεί να υπάρχουν δεκάδες τέτοιες βάσεις σε ολόκληρο το Αιγαίο και όχι μόνο…. Φυσικά ο συγκεκριμένος τύπος χάνει σε ευελιξία και ακτίνα αλλά δεν μπορείς να τα έχεις όλα.… Read more »

Δημήτρης
Guest
Δημήτρης

Παιδιά σωστά σχεδόν όλα τα παραπάνω, κατά την γνώμη μου αλλά το θέμα, πάλι κατά την γνώμη μου, δεν είναι εκεί. Ας υποθέσουμε ότι αγοράζαμε F 35 να τα κάνουμε τι;;; Θα πέταγαν καμιά 15 έτια και μετά παλιοσίδερα γιατί δεν θα είχαμε αποφασίσει να τα υποστηρήξουμε και να τα αναβαθμίσουμε. Τα πράγματα είναι απλά εάν δεν αποφασίσουμε τι χρόνο ζωής θα έχει ένα σύστημα στην χώρα μας και εάν δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα από την αγορά του πότε θα κάνουμε τι είναι όλα πεταμένα λεφτά. Βλέπε τα υποβρύχια τα 214 αγορά χωρίς σύγχρονες τορπίλες χωρίς πρόβλεψη για τίποτα. Εάν… Read more »

Δημήτρης
Guest
Δημήτρης

ΥΓ Η ορθογραφία μου είναι χάλια

korkmaz
Guest
korkmaz

türkiyede hiç kimse yunanistanı düşman olarak görmüyor. türkiyedeki insanlar aksine yunanlıları dost olarak görüyor. türkiyenin yunanistanı işgal etme gibi niyeti yok. bence çok abartıyorsunuz. şunu anladım yunanistanda siyaset güçlü kalması için düşman olarak türkiyeyi görüyor. bizim sizin toprağınızda gözümüz yok

sotbak
Member

η μετάφραση του κειμένου του κ. Κορκμάζ: “Η Ελλάδα δεν έχει δει κανείς ως εχθρό της Τουρκίας. Σε αντίθεση με τους Έλληνες στην Τουρκία βλέπει τους ανθρώπους ως φίλους. Η Τουρκία δεν έχει καμία πρόθεση να εισβάλει στην Ελλάδα. Νομίζω ότι υπερβάλλετε πάρα πολύ. Καταλαβαίνω ότι η πολιτική στην Ελλάδα να παραμείνει ισχυρή όσο ο εχθρός βλέπει την Τουρκία. δεν έχουμε τα μάτια μας στο έδαφός σας”……
Τώρα τι να συμπληρώσω……

Παῦλος Πιτσελᾶς
Member
Παῦλος Πιτσελᾶς

Ευχαριστουμε για τη μεταφραση.

Η Τουρκια ειναι μεσα στην Κυπρο, και εισβαλει καθημερινα με τα αεροπλανα της και τα πλοια της στο Αιγαιο και στον Κυπριακο χωρο, και δειεκδικει τους ενεργειακους πορους της Ελλαδος και της Κυπρου.

Υπαρχουν στην κοινωνια της Ανατολιας και καλοι και φιλικοι ανθρωποι, αλλα η μεγαλη μαζα στοιχηθηκε με την Τουρκικη ηγεσια στο διωγμο των Ελληνων το 1954 απο την Κων/λη, και στην εισβολη στην Κυπρο το 1974.
Ειμαστε ετοιμοι ψυχικα για το επομενο διαστημα, αυτη ειναι η απαντηση.

Τάσος
Guest
Τάσος

Ρε παιδια αν …λέω αν. Με το που έμπαινε ένα ..ίχνος..στο fir το προειδοποιούσαν και μετά το πέρας 1 λεπτού..αν δεν είχε βγει..το πυροβολουσαμε με ότι είχαμε και τα f35 θα το σκεφτόταν. Γιατί δεν αντιλαμβάνεστε ότι τα κάστρα πέφτουν από μέσα ,πάντα.Αν πέσουν μερικά f16 φλεγόμενα στο Αιγαίο θα κοπούν όλα.Οι κυβερνητες όμως απλά …..δεν είναι Έλληνες και μην πάει το μυαλό σας στο ρατσιστικο,απλά έχουν έλλειψη … Κολοκοτρώνη