30.2 C
Athens
Δευτέρα, 2 Αυγούστου, 2021
- Advertisement -

ΘΕΜΑ: Αν όχι F-35 για την Ελλάδα, τότε τι;

- Advertisement -

 
Το F-35A, στην προοπτική της εισόδου του σε τουρκική υπηρεσία, αντιμετωπιζόταν μέχρι σήμερα μόνο ως η ύστατη απειλή για την ελληνική Άμυνα. Η απόκτηση όμως S-400 από την Άγκυρα και η σταδιακή οικοδόμηση από τη γείτονα ενός ολοκληρωμένου, πολυεπίπεδου και ικανότατου συστήματος αεράμυνας, χωρίς να αναθεωρεί αυτή τη διάσταση του κινδύνου, θέτει πλέον το θέμα του JSF ως «πολιορκητικού κριού» για την ΠΑ. Αναλύουμε και τις δύο «αναγνώσεις» του αμερικανικού στελθ μαχητικού.
Του Βασίλη Παπακώστα. Επιπλέον στοιχεία Φαίδων Γ. Καραϊωσηφίδης και Ηλίας Παπανικολάου
Ένα μέρος των όσων ακολουθούν είχαν ξεκινήσει να γράφονται εδώ και καιρό, στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειάς μας να σας κρατάμε ενήμερους για λύσεις στο πρόβλημα της αντιμετώπισης της απειλής που αναδύεται από την -προ των πυλών πλέον- είσοδο σε υπηρεσία των στελθ F-35 στην τουρκική πολεμική αεροπορία (TDK). [Στο παρόν άρθρο λαμβάνεται ως δεδομένο ότι η Τουρκία εξακολουθεί πάντα να βρίσκεται πάνω στο άρμα του JSF, αν και την -υπαρκτή- παράμετρο περί του αντιθέτου την έχουμε αναλύσει ήδη με πολλαπλές αναρτήσεις στον ιστότοπό μας www.ptisidiastima.com]

Αναφερόμαστε στον «γόρδιο δεσμό» της αποκάλυψης και αναχαίτισης αεροσκαφών τεχνολογίας VLO (Very Low Observability), ο οποίος όμως έχει πλέον για την Πολεμική Αεροπορία (πέραν της απειλής) και μια άλλη «ανάγνωση» υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων της προμήθειας του ρωσικού συστήματος SAM S-400, αλλά και τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Τουρκίας να οικοδομήσει ένα ολοκληρωμένο (integrated) σύστημα αεράμυνας χρησιμοποιώντας εισαγόμενα και εγχώρια στοιχεία.
Ένα τέτοιο δίκτυο, όταν ολοκληρωθεί, θα αλλάξει (ακόμη περισσότερο) τα δεδομένα για την ελληνική αποτροπή, αφού θα αφαιρέσει από την ΠΑ τη δυνατότητα διεξαγωγής επιθετικών αεροπορικών επιχειρήσεων OCA (Offensive Counter Air, υπό τη μορφή προσπάθειας καταστροφής των υποδομών της ΤΗΚ), αλλά και των αντίστοιχων αμυντικών DCA (Defensive Counter Air) στο περιβάλλον του Αρχιπελάγους που θα βρίσκεται υπό τη σκιά των τουρκικών S-400. [Από τα δύο συντάγματα «Triumph» που αγοράζει η Άγκυρα, το ένα προορίζεται να τοποθετηθεί στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης και το άλλο να αναπτυχθεί στα σύνορα με τη Συρία. Τίποτε όμως δεν εμποδίζει την THK να τα αναδιατάξει κατά το δοκούν].
Η αντιμετώπιση αυτής της νέας εξέλιξης προστίθεται στην πρόκληση των τουρκικών F-35 για την ΠΑ αναθεωρώντας και αρκετές παραμέτρους από τις πιθανές λύσεις.

F-35A, όπλο πρώτου πλήγματος αλλά όχι μόνο!
Το F-35A είναι ένα μαχητικό κρούσης που θα αποκτηθεί από την Τουρκική Αεροπορία ως αντικαταστάτης του F-4E και ενσωματώνει το επιπλέον χαρακτηριστικό της χαμηλής παρατηρητικότητας (VLO-Very Low Observability), που το διευκολύνει στη διείσδυση στον αντίπαλο εναέριο χώρο, ειδικά στις πρώτες ώρες της σύγκρουσης, όταν το δίκτυο αεράμυνας είναι ενεργό. Είναι δηλαδή ένα αποτελεσματικό όπλο «πρώτου πλήγματος» ή όπλο της «πρώτης ημέρας του Πολέμου», όπως το χαρακτηρίζει η USAF, και εστιάζεται σε χειρουργικά πλήγματα υψηλής ακρίβειας εναντίον στόχων υψηλής αξίας (σταθμοί ραντάρ, κέντρα C2, συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραύλων κ.ά.).
Σε αυτήν τη φάση ο όγκος οπλισμού και η δυνατότητα συμμετοχής σε εναέριες εμπλοκές είναι ελάσσονος σημασίας. Το ζητούμενο λοιπόν γι’ αυτόν που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το F-35A είναι η ελαχιστοποίηση των πληγμάτων που θα επιφέρει μέσω του έγκαιρου εντοπισμού και της κατάρριψής του. Σημαντική παράμετρος λύσης του προβλήματος είναι φυσικά και η αποτροπή (για τον αμυνόμενο επίσης) μέσω χρήσης του F-35A ή εναλλακτικά η απόκτηση άλλων μέσων πρώτου πλήγματος (ή δεύτερου πλήγματος με την προϋπόθεση ότι θα επιβιώσουν από το πρώτο πλήγμα του αντιπάλου) που θα αποθαρρύνουν τη χρήση του JSF. Επομένως, το πρόβλημα είναι περίπλοκο και έχει πολλές διαστάσεις. Η ΠΑ πρέπει να επιλέξει σε ποια στρατηγική θα δώσει βάρος και φυσικά ποια στρατηγική είναι οικονομικά εφικτή. Συνοψίζοντας:

  • Έγκαιρος εντοπισμός και εξουδετέρωση απειλών στελθ
  • Απόκτηση αριθμού F-35A ως μέσο αποτροπής
  • Αγορά μαχητικών «4,5 γενιάς»
  • Απόκτηση άλλων μέσων πρώτου ή δεύτερου πλήγματος


Αναλυτικά, η απόκτηση μαχητικών «4,5 γενιάς» ως αντίμετρο αποτροπής στα τουρκικά F-35 (με δεδομένο ότι είναι και οικονομικά ανέφικτη) δεν θεωρούμε ότι θα προσδώσει κάτι ουσιαστικό στην παρούσα φάση σε σχέση με τα F-16V Viper. Τα τελευταία εξοπλισμένα με AESA ραντάρ, συσκευή IRST (Infra Red Search & Track, βλέπε εδώ), Link 16, βλήματα AGM-158A, βλήματα AIM-120C7 και μελλοντικά AIM-120D δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από ένα μαχητικό «4,5 γενιάς» και θεωρούμε ότι ειδικά στην εναέρια μάχη μπορούν να αντιπαρατεθούν με το F-35A της THK. Προσθετικά όμως σε αυτήν την πάγια θέση μας, θεωρούμε ότι η μελλοντική προσθήκη F-35A στο ελληνικό οπλοστάσιο που θα συνεπικουρούν τα F-16V είναι και αυτή εντελώς απαραίτητο μέτρο διασφάλισης της ελληνικής αποτροπής.
Χωρίς να θέλουμε να επεκταθούμε στο παρόν άρθρο μας (με την υπόσχεση ότι θα το κάνουμε μελλοντικά), εναλλακτικά μέσα αποτροπής που θα μπορούσαν να εξουδετερώσουν τόσο την απειλή των F-35A της THK όσο και τον απαγορευτικό κλοιό που θα απλώσουν οι S-400 υπάρχουν και άλλα. Θεωρούμε ότι είναι συμπληρωματικά και η προμήθειά τους θα πρέπει να υλοποιηθεί παράλληλα ή να έπεται της στρατηγικής για την απόκτηση μέσων εντοπισμού και κατάρριψης των F-35A (βλέπε παρακάτω). Κάποιες από αυτές τις επιλογές ενέχουν επίσης υψηλό κόστος αλλά σαφώς χαμηλότερο της απόκτησης των F-35A.

Μια λύση θα ήταν η υιοθέτηση βλημάτων MdCN-NCM για την κλάση υποβρυχίων U214HN, που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους υφιστάμενους τορπιλοσωλήνες των 533 mm χωρίς άλλες μετατροπές (η ενσωμάτωση του όπλου προϋποθέτει την «ολοκλήρωσή» του με το σύστημα μάχης ISUS-90-15). To βλήμα θα εισέλθει σε υπηρεσία στα υποβρύχια Barracuda το 2018, ενώ ήδη υπηρετεί στις FREMM του Γαλλικού Ναυτικού. Εκτιμάται ότι η μέγιστη εμβέλεια στην έκδοση βαλλόμενη από υποβρύχια φθάνει τα 1000 km και φέρει γόμωση 300 κιλών. Ο συνδυασμός U214HN και MdCN-NCM αποτελεί έναν πραγματικά «στρατηγικό» παράγοντα υπεροχής για την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

Μία άλλη επιλογή είναι η μελλοντική απόκτηση στελθ UCAV. Ενδεικτικά, το πρωτότυπο επίδειξης τεχνολογίας nEURon επιτυγχάνει μέγιστη ταχύτητα 0,8 mach και διαθέτει δύο εσωτερικούς σταθμούς ανάρτησης όπλων με δυνατότητα άφεσης δύο LGB βάρους 250 κιλών εκάστη, όπως για παράδειγμα δύο GBU-12 Paveway II. Συγκριτικά, ένα F-16 μπορεί να μεταφέρει τέσσερις βόμβες LGB GBU-24/B των 2.000 λιβρών, πλέον των δεξαμενών καυσίμων και των βλημάτων αυτοπροστασίας.

To nEUROn σε δοκιμές άφεσης όπλων

Τα στελθ UCAV θα δράσουν αρχικά εκτελώντας προληπτικά πλήγματα στην υποδομή αεράμυνας του αντιπάλου μέσω αποστολών SEAD, DEAD ή και ηλεκτρονικής καταστολής και θα ακολουθήσει η υποστήριξη των αποστολών των επανδρωμένων αεροσκαφών στο πλαίσιο κοινών επιχειρήσεων COMAO (Combined Air Operations). Σήμερα, ωστόσο, δεν είναι εφικτή η υλοποίηση μιας τέτοιας επιλογής, καθώς δεν υφίσταται στελθ UCAV σε υπηρεσία ή σε τελικό στάδιο ανάπτυξης με σαφή ορίζοντα για είσοδο σε υπηρεσία. Επιπλέον, τέτοια μέσα, ακόμη και όταν εξελιχθούν, είναι μάλλον απίθανο ότι θα μπορούν να αποδεσμευθούν για πώληση σε τρίτες χώρες.

Άλλη επιλογή είναι η απόκτηση βλημάτων TBM (Tactical Ballistic Missiles) όπως το ISKANDER-E, που είναι η εξαγωγική έκδοση του ISKANDER-M. Το ISKANDER-E είναι ένα βλήμα με κινητήρα στερεών καυσίμων ενός σταδίου που επιτυγχάνει εμβέλεια μεταξύ 50 και 280 km, εντός δηλαδή των ορίων της συνθήκης MTCR, και χρησιμοποιεί γόμωση βάρους 480 κιλών. Συγκριτικά, το F-35A μπορεί να μεταφέρει εσωτερικά δύο βλήματα αέρος-αέρος AIM-120C AMRAAM και δύο βόμβες GBU-31 JDAM των 2.000 λιβρών. Συνεπώς, είναι σαφές ότι απαιτείται πολλαπλάσιος αριθμός βλημάτων MdCN-NCM ή TBM για να ισοσκελίσουν το οπλικό φορτίο του F-35A.
Από την άλλη, μέχρι σήμερα, στη «μονόπλευρη ανάγνωση» του F-35 αποκλειστικά και μόνο ως απειλή, η απόκτηση JSF από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία είχε μία και μοναδική διάσταση, αυτή της ενίσχυσης της ελληνικής αποτροπής με την ύπαρξη μέσου «πρώτου πλήγματος» στο ελληνικό οπλοστάσιο. Η θέση αυτή, όσο και αν από στρατηγικής θεώρησης είναι σωστή και απολύτως ενδεδειγμένη, σκοντάφτει στη ρεαλιστική πραγματικότητα ότι η Ελλάδα (αντίθετα με την Τουρκία) δεν είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει μέσο «πρώτου πλήγματος», ακόμη και στην περίπτωση που έχει την οικονομική δυνατότητα να το αποκτήσει. Αυτή η παραδοχή αποδυνάμωνε τη θέση τής απόκτησης F-35 απέναντι στην απειλή των τουρκικών F-35, όπως την είχαμε αναπτύξει στο τεύχος μας Π&Δ Νο 367, «F-35, Οδηγός προς… υποψήφιους αγοραστές».

Η κατάσταση όμως έκτοτε έχει μεταβληθεί και πρέπει να ιδωθεί μέσα από το γεγονός ότι νωρίς μέσα στην επόμενη δεκαετία η τουρκική αεράμυνα θα έχει αξιοποιήσει δύο συντάγματα S-400 μεγάλου/πολύ μεγάλου βεληνεκούς, θα έχει ενισχύσει όλα τα ενδιάμεσα επίπεδα της επίγειας αεράμυνάς της με τουρκικής σχεδίασης και κατασκευής μέσα, θα εργάζεται στην επόμενη φάση του προγράμματος T-LORAMIDS (πιθανότατα ως πολυεθνική προσπάθεια), αλλά -κυρίως- θα έχει ολοκληρώσει αρκετές φάσεις δημιουργίας ολοκληρωμένης αεράμυνας (integrated air defence).
Η πρόκληση για την ΠΑ δεν θα είναι πλέον μόνο η αντιμετώπιση της απειλής πρώτου πλήγματος από τα F-35 της ΤΗΚ, αλλά και η ρεαλιστική πιθανότητα όσα μέσα επιβιώσουν από αυτό να μην διαθέτουν ικανότητα ανταποδοτικού πλήγματος. Άρα, η όποια ελληνική αποτροπή παύει να υφίσταται. Με τις παραπάνω συνθήκες το F-35 είναι πιθανότατα το μοναδικό μέσο που μπορεί να εγγυηθεί σε υψηλό βαθμό τη διατήρηση τέτοιας ικανότητας. Θα γίνει ο «πολιορκητικός κριός» που θα μπορέσει να ανοίξει ρήγματα στο τουρκικό δίκτυο αεράμυνας, όπως είναι σήμερα σχεδιασμένο να κάνουν τα ελληνικά μαχητικά κρούσης (αν και το έργο τους έχει γίνει πολύ πιο δύσκολο από την παρουσία των πλήρως εκσυγχρονισμένων τουρκικών F-16 Block 40/50 υπό τον συντονισμό των ικανότατων AEW&C E-7T), αλλά δεν θα μπορούν να συνεχίσουν να το κάνουν και στο μέλλον. Τη διατήρηση της ικανότητας αυτής δεν εγγυάται απολύτως ούτε και η αναβάθμιση των ελληνικών Viper σε F-16V, μετά την απόκτηση των S-400, αν και φυσικά η υλοποίηση του προγράμματος αυτού το συντομότερο δυνατόν είναι απολύτως επιβεβλημένη.

Επομένως, η προσθήκη του F-35 στο ελληνικό οπλοστάσιο, υπό το σκεπτικό ότι οι ικανότητες στελθ που διαθέτει θα εξουδετερώσουν τη ραγδαία κλιμάκωση της τουρκικής πυραυλικής GBAD, γίνεται πρακτικά μονόδρομος. Με τη σημερινή τους αρχική διαμόρφωση τα JSF μπορούν να μεταφέρουν το καθένα από δύο AGM-154C JSOW με κεφαλή BROACH 225 κιλών, και αν διεισδύσουν σε χαμηλό ύψος και πραγματοποιήσουν άφεση από τα 500 πόδια, θα επιτύχουν εμβέλεια 22 km, ενώ με άφεση από τα 40.000 πόδια θα επιτύχουν εμβέλεια 130 km.
Μελλοντικά θα είναι διαθέσιμο και το βλήμα JSM (Joint Strike Missile) με μέγιστη εμβέλεια 300+ ν.μ. ή 555 km σε προφίλ Hi-Hi-Lo. Σε κάθε περίπτωση η αδρανοποίηση των S-400 προϋποθέτει και απαιτεί τον προστατευτικό μανδύα της τεχνολογίας στελθ/VLO. Είναι τραγική ειρωνεία αλλά η ΠΑ με την τουρκική προμήθεια S-400 αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα που είχε (και σε κάποιο βαθμό εξακολουθεί να έχει) η THK απέναντι στους ελληνικούς S-300, μόνο που το ελληνικό πρόβλημα είναι ακόμη πιο δυσεπίλυτο!

Για τον λόγο αυτό, η Τουρκική Αεροπορία κατέφυγε τότε στην αξιοποίηση των ισραηλινών AGM Popeye και εκπόνησε το πρόγραμμα των εγχώριων πυραύλων κρουζ SOM (ήδη σε αρχική υπηρεσία). Θεωρητικά, ένα ισοδύναμο αποτέλεσμα πυρός θα μπορούσε να επιτευχθεί από ένα αεροσκάφος που δεν είναι στελθ αλλά διαθέτει βλήματα stand off εμβέλειας, μεγαλύτερης από τα όπλα που μπορεί σήμερα να μεταφέρει το F-35A. Η ΠΑ ήδη διαθέτει έναν ανάλογο συνδυασμό που είναι τα Mirage 2000-5 Mk2 και τα βλήματα SCALP-EG (ένα βλήμα ανά αεροσκάφος), αν και θα ήταν εφικτό τα F-16V να οπλιστούν με AGM-158 JAASM/-ER, που εκτιμούμε ότι μπορούν να αποδεσμευθούν για την Ελλάδα.
Και τα δύο βλήματα έχουν σχεδιαστεί με χαρακτηριστικά στελθ (άρα ίσως επιβιώσουν έναντι του S-400): για το SCALP EG η MBDA αναφέρει εμβέλεια «μεγαλύτερη» των 250 km (η RAF αποδίδει στο Storm Shadow εμβέλεια 300+ ν.μ. ή 555 km) και στο AGM-158A η Lockheed Martin αποδίδει εμβέλεια 370+ km. Για την ανάγκη εκσυγχρονισμού του οπλοστασίου αέρος-εδάφους της ΠΑ όμως με κατάλληλα όπλα PGM/stand off υπάρχει άρθρο στο τρέχον τεύχος μας ΜΑΡΤΙΟΥ.
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
aris32

αναβαθμιση φ16 – αγορα νεων οπλων και ενισχυση του αριθμου των ηδη υπαρχοντων – αγορα ατρακτιδιων σκοπευσης και ναυτιλιας – αναβαθμιση των υπαρχοντων ρανταρ – αναβαθμιση των ρανταρ των πατριοτ – πωληση των σ300- αγορα 1-2 συστοιχιων πατριοτ για την κρητη – αγορα κινητων ρανταρ – αναβαθμιση των ασεπε – αναβαθμιση των φρεγατων – αγορα νεων τορπιλων – αναβαθμιση των shorads ολων των κλαδων – συνεχιση του προγραμματος των 214 – 2 νεες φρεγατες ΑΑ και τελος αν τα ΗΑΕ πιστοποιησουν το μετεορ στα μ2000 νατο κανουμε και στα δικα μας . υ.γ μην ξεχασουμε τις αποθηκες του θειου σε οτι αφορα τον στρατο . αρματα μαχης – τομα – πυροβολικο – υλικα υποστηριξης κτλ κτλ

dimitrov

Ο κυρ Φώτης ο Κουβέλης τι λέει;

Pavlos

‘…. η Ελλάδα (αντίθετα με την Τουρκία) δεν είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει μέσο «πρώτου πλήγματος», ακόμη και στην περίπτωση που έχει την οικονομική δυνατότητα να το αποκτήσει. Αυτή η παραδοχή αποδυνάμωνε τη θέση τής απόκτησης F-35 απέναντι στην απειλή των τουρκικών F-35……’
Η δικη μου αποψη:
οχι αυτο που την αποδυναμωσε ειναι:
1.H Tουρκια εχει αναλαβει πανευρωπαικα τη συντηρηση των κινητηρων του F35, αρα που πας και τι πας να κανεις.
2. Τα λεφτα αγορας ειναι πολλα.
3. Καιει πολυ καυσιμο, και ειναι ασυμφορο οικονομικα στη συντηρηση.
4. Η αμεση μη οικονομικη ευχερεια για αγορα τετοιου μεγεθους.(ακομη και αν δεν συνετρεχε κανεις απο τους 3 προηγουμενους λογους).
———————————— –
᾿……….η προσθήκη του F-35 στο ελληνικό οπλοστάσιο…..”
Η προσθηκη συζητειται, διοτι δεν υπαρχει εδω και τωρα, εναλακτικη stealth προταση για να αντιμετωπιση την Τουρκικη επιθετικοτητα.
————–
Τι κανουμε τωρα , αμεσα.
1.Τωρα ομως πρεπει να αναπτυξουμε αυτα που μπορουμε πχ να φτιαξουμε μια ποιο μεγαλη και ισχυρη εκδοση του Πηγασσος η οποια να φερει οπλισμο, ανεξαρτητα απο τα uav που θα ‘νοικιασουμε'[ισραηλ], αγορασουμε η μας παραχωρηθουν (αν υπαρχει τετοια περιπτωση-Ηπα)
2.Αμεσα να μπουμε μεσα στο προγραμμα FutureCombatAirSystem (#FCAS) για τη μεγαλη κατηγορια, και αν ζητησουμε εξ αρχης να φτιαχθει και μια επανδρωμενη εκδοση του. Αυτο ειναι κινηση που αμεσα επρεπε ηδη να εχουμε κινηθει.
3.Αν μπορουν οι Τουρκοι να παιρνουν s-400 ας αναβαθμισουμε τα βληματα των s-300 , με αυτα των s-500 αυξανοντας την ταχυτητα καιτην εμβελεια, και βαφτιζοντας τα s-300 gr , αναβαθμιζεις και το λογισμικο και ηλεκτρονικα σε οποιο σημειο μπορει να γινει, και ολο αυτο ονομαζεται πακετο αναβαθμισης s300 (και οχι αγορα καθως οι Αμερικανοι ειναι εμμονικοι με το θεμα αγορας οπλων), s300 που προστατευει και τη Σουδα και τις Αμερικανικες δυναμεις εκει.
4. Αν για πολιτικους λογους πρεπει να δουλεψουν τα Γαλλικα ναυπηγεια, παραγγελνεις πακετο [email protected] (με προοπτικη κατασκευης και στην Ελλαδα καποιων πχ 2+2) μαζι με την αμεση αναβαθμιση του λογισμικου των mirage ωστε να μπορουν να εκτοξευουν meteor, και αμεσα αγοαραζεις meteor, ωστε αμεσα να βρεθεις με ενα δυνατο οπλο αποτροπης και εναεριας κυριαρχιας.
5. Αμεση αναβαθμιση των ιπταμενων ρανταρ, και ευρεση τροπου εναεριας
6. Με τα του ηλεκτρονικου πολεμου θα επρεπε να ασχοληθουμε, οποτε ειτε καποια πλατφορμα απο ισραηλ ειτε απο Γαλλια, φυσικα η ΠΑ γνωριζει ακριβεστερα τι χρειαζεται.
7. Δεν γνωριζω αν πυραυλοι αα μπορουν να εκτοξευθουν απο επιγειους εκτοξευτες, πχ αν ανιχνευτει ενα αεροσκαφος stealth η μη, πανω απο ενα νησι, και απογειωνεται απο τη Σκυρο ενα δικο μας, το οποιο θα εχει ηδη την πληροφορια, τοτε θα μπορει να φθασει ποιο γρηγορα στον στοχο του ο πυραυλος καθοδηγουμενος απο το αεροσκαφος.
Επισης δεν γνωριζω το εγιναν οι αποσυρμενοι NIKE-HERCULES, και εφοσον υπαρχουν και ειναι διαθεσιμοι αν μπορουν να χρησιμοποιηθουν εναντια σε μεγαλες μοναδες του εχθρικου στολου.
8. Αναπτυξη λογισμικου για ελεγχο αεροσκαφων, ετσι ωστε να βγαλουμε απο τη ναφθαλινη τα a7 corsair ελεγχωμενα εξ αποστασεως για μια τελευταια αποστολη αυτοκτονιας εναντια στον εχθρικο στολο η σε εχθρικα αεροδρομια, ναυσταθμους κλπ
Αν δεν εχουμε χρονο για να το κανουμε αυτο, η να τροποποιησουμε υπαρχον που χρησιμοποιουμε στα uav, θα πρεπει να αγορασουμε ετοιμο απο Ηπα τετοιου ειδους λογισμικο εφοσον βιαζομαστε και παμε για πολεμο.
Υπαρχουν και αλλα βεβαιως (προμηθεια επιπλεον Scalp κλπ), το ερωτημα θα επρεπε να ειναι ποιες οι οικονομικες λυσεις για την ενισχυση της χωρας.
Διοτι αυτη η απαντηση θα δοσει και τη λυση και συνδεει την αοζ και τα την αξιοποιηση των ενεργειαξων πηγων.
——————

Νικολάκη Εφέντης

Άρη, συμφωνώ σε όλα οσα αναφέρεις.
Λες να κάνει τίποτα ο μπαρμπα-Φώτης(…….);

Προβοκάτωρ
evaggelos

το προβλημα ειναι αλλου δεν εχουμε ευρωπουλο τι στιγμη που οι τουρκοι εχουν δεν ειχαμε λεει ανταλακτικα για τα μιραζ κ συζηταμε για f-35 su-30 fremm κλπ. ειμαστε στο ουκ αν λαβοις…αν ο θειος sam εχει τιποτε για πεταμα μπορει και να σου δωσει κατι να χαρεις… δεν υπαρχουν λεφτα δεν υπαρχουν εξοπλισμοι κριμα αλλα αυτη ειναι η αληθεια ολα τα αλλα ειναι να χαμε να λεγαμε

GK_

Η Εννοια του «φτηνου αντιμετρου» τιθεται σε αμφισβητηση εαν καποιος παρατηρησει τα προγραμματα R&D των τουρκικων βιομηχανιων που ειναι σε φαση δοκιμων.
Θα σταθω σε δυο σημαντικα: την δημιουργια ενος ΑΑ συστηματος των 35χλς, μεχρι τωρα εχει εμφανιστει το πρωτοτυπο της Α/Κ εκδοσης σε τροποιημενο σκαφος AIFV/M113 βασισμενου σε πυρομαχικα AHEAD με ικανοτητες αναλογες ή συγκρησιμες των ναυτικων συστηματων CIWS. Το δευτερο στην αναπτυξη ενος πυραυλικου συστηματος αντιπυραλυκιης αμυνας που «αντιγραφει» το ισραηλινο David Sling. Και στις δυο περιτπωσεις τα υπο αναπτυξη συστηματα «σβηνουν» το οποιοδηποτε πλεονεκτημα θα αποκτηθει απο την αγορα κατευθειαν απο το εξωτερικο των πυραυλικων συστηματων που προτεινοτναι.
Πρεπει να τονιστει οτι ηδη η Aselsan προσπαθει με ιδια μεσα να αναπτυξει ενα συστημα βασισμενο στην τεχνολογια Laser ακριβως για να αντιμετωπιζει αναλογες απειλες.
Θα ηθελα να επιστησω την προσοχη στο οτι τα S400 ειναι κατα κυριο λογο αντιεροπορικα συστηματ προς αντιμετωπιση μαχητικων αεροσκαφων και οι αντιβληματικες/βαλλιστικες δυνατοτητες ειναι σαφως και ποιο περιορισμενες, ισως αναλογες των ελληνικων Patriot MIM104A & “D” PAC-2GEM.
Το σκηνικο που μπορει μελλοντικα καποτε να στηθει ειναι ενα αναλογο με εκεινο που οι δυο αντιπαλοι ειναι σε θεση ο ενας να αναιρεσει τα οπλα του αλλου οδηγοντας σε «ισοπαλια».

Αλέξανδρος

υπάρχουν λύσεις (για τον ελληνικό τρόπο σκέψης θα χαρακτηρίζονταν “μη συμβατικές”) που μπορούν να δώσουν και προσβολή στόχων σε βάθος και αντιμετώπιση των S-400 και ικανές να δώσουν την δυνατότητα για προληπτικό χτύπημα και ενδεχομένως πολύ πιό φθηνές από τις “συμβατικές” που αναφέρετε
http://www.military-today.com/missiles/sy_400.htm
με εγκατεστημένους εκτοξευτές στην Θράκη μπορούν να προσβληθούν το Μπαλίκεσιρ και η Μπαντίρμα , από Λέσβο ως το Εσκίσεχιρ , από Κύπρο το Ιντσιρλίκ και Ικόνιο , ουσιαστικά στοχοποιείται κάθε στρατιωτική υποδομή και εγκατάσταση χωρίς να χρειαστεί να διακινδυνεύσουμε Α/Φ σε αρχική φάση
για τους S-400 θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν είτε για την προσβολή τους είτε για κορεσμό της τουρκικής αεράμυνας (6 εκτοξευτές βάλουν συνολικά 48 πυραύλους) , αν φυσικά επιχειρήσουν να τα αναχαιτήσουν τότε το πιθανότερο να ξεμείνουν από πυραύλους
φυσικά για προληπτικό χτύπημα με προσβολή αεροδρομίων και εγκαταστάσεων είναι πιο ιδανικά από Α/Φ που εντοπίζονται με την Α/Γ αφού είναι ουσιαστικά “αόρατα” αν βάλουν από καλυμμένες θέσεις
σίγουρα είναι πιο φθηνά από τις λύσεις που προτείνετε ενώ μπορούν να αποκτηθούν με δανεισμό από Κίνα και μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής αφού δεν έχουμε να κάνουμε με εταιρία αλλά με κράτος και θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε τις ήδη πολύ καλές οικονομικές σχέσεις
είπα και πιο πάνω ότι είναι μη συμβατική λύση και τολμηρή με τα ελληνικά δεδομένα αλλά όχι απίθανη (και οι Τουρκικοί εκτοξευτές και πύραυλοι σε κινεζικά σχέδια βασίζονται) και σίγουρα έχει μια δυναμική αν γίνει η σωστή επεξεργασία και εκμετάλλευση …

p270

Ξέρω ότι είναι ίσως αιρετικό η και στη σφαίρα τις φαντασίας αλλά η απόλυτη λύση λέγεται πυρηνικά όπλα δύσκολο έως αδύνατο να έχουμε αλλά αν τα έχεις δεν σου κουνιέται κάνεις ,ίσως ο παλαβός Κιμ ξέρει κάτι παραπάνω και όλοι όσοι τα έχουν

evaggelos

κατι μου λεει παντως οτι ο στολος θα μειωθει κατω απο τα 100 κοματια

kostas meniothis

Καλησπερα σας…
Πολυ ωραιο αρθρο…
Το θεμα θεωρω δεν ειναι τι στρατηγικη θελει η Ελλαδα για να αντιμετωπισει τα f-35 και τους S400…αλλα τι δογμα θελει!
Δηλαδη δεν γινεται συνεχως να ειμαστε “αμυντικοι” ή να κοιταζουμε αμυντικα…καποια στιγμη πρεπει να γινουμε επιθετικοι…οπως κανει και η Τουρκια.
Καλη περιπτωση οι βαλλιστικοι Iskander e…καλη περιπτωση οι ναυτικοι scalp…
Τωρα…οσον αφορα την αντιμετωπιση των f-35 και s400, πρεπει τα επιτελεια ( εκτος απο τα κοστη) να κοιταξουν και τη χρονικη διαρκεια των συστηματων που θα παραλαβουμε ή θα εκσυγχρονισουμε…
Αν ειναι δηλ. Οι παραλαβες ή οι αναβαθμισεις να ερθουν σε 10 χρονια (και να βγει κουκος-αηδονι)…δυστυχως δεν καναμε τιποτα…
Οτι ειναι να γινει προς οφελος της χωρας εξοπλιστικα…πρεπει να γινει συντομως!

efstathios

επισης τα οπλα αερος εδαφους του φ35 κ εντοπιζονται κ εξουδετερωνονται σε αντιθεση με το ιδιο(ολα υποηχητικα) κ οι εεδ διαθετουν πολλα αντιβαλιστικα συστηματα ΒΕΛΟΣ,Crotale NG/GR,TOR M1,Stinger(?),PATRIOT(?),S-300 PMU1(?),hawk(?),Phalanx,ram,ΟΤΟ Melara κλπ τα οποια φυσικα θα πρεπει κ να αναβαθμιστουν κ να ενισχυθουν επισης υπαρχουν κ πολλα νεα φθηνα συστηματα για την ιδια δουλεια πχ i ron dome,c-ram,Pantsir κλπ για την φυλαξη στρατηγικων στοχων

tsimuha

H αναβαθμιση μονο (και οχι η αυξηση του αριθμου τους που ειναι ονειρο) ολων των παραπανω κοστιζει ενα σκασμο χρηματα, τα οποια απλα δεν υπαρχουν.Για να λειτουργησουν ομως ολα αυτα (ακομη και αν τα αναβαθμισουμε ) θα πρεπει πρωτα να αναβαθμιστουν ( και να ξαναμπουν σε λειτουργια οσα ειναι εκτος) ολα τα επιγεια, θαλασσια και εναερια ρανταρ τους συστηματος εγκαιρης προειδοποιησης που σημαινει ακομη περισσοτερα χρηματα.Επισης φθηνα συστηματα δεν υπαρχουν, ολα κοστιζουν και αν ειναι νεα ( πχ pantsir ) θα απαιτησουν νεα υποδομη και εφοδιαστικη υποστηριξη απο την αρχη.

Georgetsl

Καλά….ας ξεκινήσουμε να μάθουμε στα παιδιά μας να μην κλαίνε όταν πάνε θητεία ,ας μάθουμε στα παιδιά μας την ιστορία της Ελλάδας όπως είναι στην πραγματικότητα ,ας τα μάθουμε να έχουν εθνική συνείδηση ,ας τα μάθουμε να ψηφίζουν για το γενικό συμφερον της πατρίδας τους …..και όλα τα παραπάνω σχόλια θα ήταν διαφορετικά…..γιατί και f22 να αγοράσουμε ,πάλι θέματα θα έχουμε …..καμία πολιτική ηγεσία στην Ελλάδα δεν ασχολείται με τα εθνικά προβλήματα ….οι νταβατζηδες γείτονές μας κράζουν και εμείς τα μαζευουμε και δρόμο …..έτσι μάθαμε τα τελευταία 40 έτη ….όταν πέφτει η επιδότηση ,το ρουσφέτι ,η μίζα ,ο διορισμός και κλπ…..ωχ ρε αδερφέ τι πολεμο και μαντολες ;χεστικαμε για τα Ίμια την Θράκη την ήπειρο κλπ…..

Ten700

Τίποτα,ούτως ή άλλως για παρελάσεις τα έχουμε και όταν και αν πειράξει κάποιος την γερμανία θα πάρουμε εντολή απο αυτούς να αμυνθούμε υπέρ τους, οπότε πάλι θα πληρώσουμε για πράγματα που δεν είναι δικά μας,αν Ήταν δεν θα είμασταν ο καρπαζοεισπράκτορας των τούρκων

Abe lale

Θα ήταν ενδιαφέρουσα μία σύγκριση των οπλικών συστηματων και η αντιμετώπιση των τουρκικών, σε περίπτωση σύρραξης μέσα στον επόμενο χρόνο.
Δηλαδή πριν την παραλαβή από τους Τούρκους των f35 και των s400

Geo

Μια ειναι η λυση στα F35. Ιχθυοκαλλιεργειες και πορτοκαλεωνες με επιδοτηση της Ε.Ε.

chikichiki

Να γεμίσουμε τον τόπο ξύλινα ομοιώματα F-16. Δεδομένων των οικονομικών δυνατοτήτων δηλαδή…

NickKoliopoulos

Για την αντιμετώπιση των F-35 θα χρειαζόντουσαν τα εξής
1) Αλλαγή παιδείας από το σύστημα εκπαίδευσης. Το να αγαπάς την πατρίδα σου δεν κάνει αυτόματα φασίστα
2) Αλλαγή νοοτροπίας από τους πολίτες αυτής της χώρας στο σύνολό τους και τις ηγεσίες τους. Δεν αρκεί μια χούφτα μάχιμοι να φυλάνε Θερμοπύλες στα σύνορα. «αμυντική παιδεία» του πληθυσμού προωθώντας την στρατιωτική κουλτούρα, βλέπε άρθρο πτήσης Μάρτιος 2018
3) Αλλαγή νοοτροπίας απέναντι στην στρατιωτική θητεία. Δεν είναι υποχρέωση. Είναι τιμή και ευθύνη να υπερασπίζεσαι την χώρα σου.
4) Αλλαγή νοοτροπίας απέναντι στο συμφέρον της χώρας σου και το ατομικό συμφέρον. Προέχει το πρώτο ακόμη και αν δεν στο έχουν μάθει στο σχολείο..
5) Αντικειμενική ενημέρωση του λαού για τους κινδύνους και τις προκλήσεις στην περιοχή μας και τα Εθνικά Θέματα. Ανάδειξη των εξωτερικών προβλημάτων της χώρας έναντι εσωτερικών μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων. Ας προσπαθήσουμε να κατανοήσει και ο τελευταίος πολίτης αυτής της χώρας ότι καλές είναι οι συμμαχίες με άλλα κράτη αλλά ο καθένας τελικά δεν θα πολεμήσει για την χώρα σου αλλά για τα συμφέροντα της χώρας του (εξαιρούνται μια χούφτα φιλέλληνες)
6) Αποκατάσταση της στρατιωτικής εκπαίδευσης σε χρονικό διάστημα και ρεαλισμό ώστε κάποιος να εκπαιδεύεται ουσιαστικά σε τακτικές μάχης και χρήση όπλων όσο υπηρετεί την θητεία του. Επανεκπαίδευση ανά τακτά διαστήματα ώστε να συντηρούνται κάποιες βασικές γνώσεις
7) Χορήγηση οπλισμού σε εθνοφύλακες ώστε την ώρα της κρίσης ο καθένας να μπορεί να έχει πρόσβαση τουλάχιστον στο ατομικό του όπλο. Φυσικά αυτό δεν είναι αρκετό από μόνο του και δεν αρκεί όπως προείπαμε μια χούφτα μάχιμοι να φυλάνε Θερμοπύλες.
8) Ενημέρωση των πολιτών της χώρας ότι τα έθνη τα οποία έχασαν την συνείδησή τους και ξέχασαν την ιστορία τους έχουν εξαφανιστεί στο πέρασμα των αιώνων.
9) Ενημέρωση των πολιτών της χώρας ότι σε περίπτωση που ισχύουν έστω και τα μισά από αυτά που αναφέρονται για τους υδρογονάνθρακες της χώρας μας θα χρειαστούν πιθανότατα ακόμη και στρατιωτικά μέσα για να μπορέσουμε να τα προστατεύσουμε από γείτονες που τα επιβουλεύονται και να μπορέσουμε να τα εκμεταλλευθούμε με βάσει τα συμφέροντα της χώρας
Αυτά τα μέτρα δεν κοστίζουν οικονομικά και αποτελούν την βάση πριν από οποιαδήποτε προμήθεια υλικού. Με δεδομένη την οικονομική κατάσταση της χώρας τα χρήματα επαρκούν ουσιαστικά για την συντήρηση των υπαρχόντων συστημάτων, απόκτηση μικρού αριθμού νέων συστημάτων χαμηλού κόστους και μικρής (οικονομικά) έκτασης εκσυγχρονισμούς
1) συστήματα ATACMS Αγορά μικρού αριθμού συστημάτων MGM-168 ATacMS – Block IVA (300 km ακτίνα δράσης) ή συστημάτων Deepstrike Raytheon όταν αυτά γίνουν διαθέσιμα. Εξέτασης συμπλήρωσης αριθμού συστημάτων MLRS από τα αμερικάνικα αποθέματα με χαμηλό κόστος
2) Εξέταση υιοθέτησης συστημάτων συλλογής πληροφοριών MALE όπως το MQ-1a predator από τα αμερικάνικα αποθέματα σε χαμηλό κόστος ή σαν αντισταθμιστικό όφελος για τις αμερικάνικες βάσεις στην χώρα μας(λίγο πιο ρεαλιστικό από την παραχώρηση f-35 για τον ίδιο λόγο)
3) Υιοθέτηση και μεταφορά τεχνογνωσίας για την κατασκευή loitering munitions όπως το σύστημα hero της Uvision με διάφορες εκδόσεις που φθάνουν σε εμβέλεια έως 300 km. Αναζήτηση φθηνών τρόπων ταχείας παραγωγής πρόσθετων τέτοιων συστημάτων σε περίοδο κρίσης (3d printing)
4) Εκσυχρονισμό και περαιτέρω διασύνδεση με συστήματα διαχείρισης πληροφοριών μάχης των ενεργών και παθητικών αισθητήρων που βρίσκονται σε Αιγαίο και Έβρο ώστε να λαμβάνονται υψηλής ποιότητας πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο
2) συστήματα JASSM ή JSOW-ER (300 km ακτίνα δράσης) για τα F-16. Έχοντας ως δεδομένο ότι ακόμη και τα F-16V θα ανιχνεύσουν (αν μπορέσουν και αν προλάβουν…) δεύτερα τα F-35 ερώτηση για αναβάθμιση του συστήματος προστασίας με προσθήκη συστήματος MAWS
3) εξέταση υιοθέτησης παραγώγων του πυραύλου scalp eg για εκτόξευση από πλοία επιφανείας και υποβρύχια. Επί οικονομικής αδυναμίας θα μπορούσε εναλλακτικά να εξετασθεί η προσθήκη εκτοξευτήρων loitering munition (hero) με ακτίνα δράσης έως 300 km από σκάφη επιφανείας
4) Ενίσχυση των ειδικών δυνάμεων σε αριθμούς, οπλισμό και εξοπλισμό (εξελιγμένα φορητά συστήματα συλλογής και διανομής πληροφοριών μάχης, εξελιγμένες στολές χαμηλής παρατηρησιμότητας) και απόκτησης αριθμού ελικοπτέρων και σκαφών επιφανείας με εξειδικευμένο οπλισμό, συστήματα αυτοπροστασίας και επικοινωνιών
5) Εξέταση του ενδεχομένου απόκτησης μικρού αριθμού συστημάτων αυτοπροστασίας αρμάτων μάχης -trophy- αναβάθμιση θερμικών σκοπευτικών
6) αγορά σύγχρονων τορπιλών για τα εν υπηρεσία υποβρύχια, με πρόβλεψη για ενσωμάτωση χαρακτηριστικών παραπλάνησης, αποφυγής των αντιστοίχων συστημάτων αυτοπροστασίας των αντίπαλων σκαφών – υποβρυχίων
7) Απόκτηση πυραύλων αέρος αέρος με εξελιγμένους αισθητήρες ανίχνευσης και εγκλωβισμού μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενεάς (stunner??) εφόσον θεωρηθεί ότι ο IRIS-T δεν καλύπτει τις ανάγκες
Επιπλέον
1) Αναβάθμιση συστημάτων ανίχνευσης διάταξης πεδίου μάχης (erieye σε er, επίγεια ραντάρ). Υιοθέτηση αντίληψης ότι πλέον με την απόκτηση ελικοπτεροφόρων και αεροπλανοφόρων από φίλες και σύμμαχες χώρες τα οποία θα κυκλοφορούν σε όλη της Μεσόγειο ο κίνδυνος δεν μπορεί να προέλθει απαραίτητα από τα ανατολικά αλλά και από τα δυτικά… Σε περίπτωση που τα οικονομικά της χώρας το επιτρέπουν αγορά επίγειων συστημάτων ραντάρ με αναβαθμισμένες ικανότητες ανίχνευσης στόχων χαμηλής παρατηρησιμότητας σε σχέση με τα υπάρχοντα..
2) Αγορά συστημάτων παθητικής συλλογής πληροφοριών (VERA-NG , BORAP) και ενσωμάτωσης τους στο ενοποιημένο σύστημα τακτικής αεράμυνας – τακτικής κατάστασης
3) Αναβάθμιση αντιπυραυλικών συστημάτων αυτοπροστασίας για τα κύρια και δευτερεύοντα σκάφη επιφανείας του στόλου (RAM, Phalanx)
4) Αναζήτηση ευρωπαικών κονδυλίων που προορίζονται για την φύλαξη των συνόρων της Ευρώπης για τον εκσυγχρονισμό των σκαφών του λιμενικού με σύγχρονα συστήματα συλλογής και διανομής πληροφοριών, όπως και λοιπών μέσων. Εξέταση εξοπλισμού των σκαφών του λιμενικού σώματος με πυροβόλα όπλα
5) Εκσυχρονισμό αντι-αεροποριkών συστημάτων (Patriot, Tor-M1, Stinger) ώστε να μπορούν αντιμετωπίζουν αποτελεσματικότητα στόχους χαμηλής παρατηρησιμότητας. Εξέταση χρήσης κονδυλίων FMS για τον εκσυγχρονισμό των Patriot. Εξέταση μερικής χρηματοδότησης του εκσυγχρονισμού στα πλαίσια των αντισταθμιστικών οφελών για τις αμερικάνικες βάσεις.
Τέλος θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές στους φίλους και γείτονες της ευρωπαϊκής ένωσης ότι
1) τυχόν άλωση των νοτίων συνόρων της από χώρες με ηγεμονικές βλέψεις (βλέπε Τουρκία) θα είναι μόνο η αρχή καθώς υπάρχουν άνθρωποι στην χώρα αυτή που ονειρεύονται μια ΠΟΛΥ μεγαλύτερη σε έκταση χώρα.
2) Με δεδομένη την στρατιωτική ισχύ και την νοοτροπία της χώρα αυτής οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να αντιληφθούν ότι θα αποτελέσει στρατηγικό ολίσθημα της Ευρώπης ο όποιος έλεγχος της Τουρκίας στα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου της ανατολικής Μεσογείου, καθώς αυτά αναμένεται να τροφοδοτήσουν την Ευρώπη τις επόμενες δεκαετίες. Οποιοσδήποτε έλεγχος των κοιτασμάτων αυτών από την Τουρκία δύναται να θέσει σε ενεργειακή ομηρία ολόκληρη την Ευρώπη.
3) Επιπλέον θα πρέπει να τους επισημάνουμε ότι τυχόν οικονομική βοήθεια ή μεταφορά τεχνογνωσίας (βλέπε Γερμανία, Αυστρία, Αγγλία) στην χώρα αυτή βλάπτει σοβαρά και θα βλάπτει μελλοντικά σε μεγαλύτερο βαθμό τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οικονομικά τους συμφέροντα καθώς η Τουρκία αντιγράφει ότι μπορεί και δεν φροντίζει να καλύπτει μόνο τις εσωτερικές της ανάγκες αλλά εξαγάγει ότι μπορεί, ανταγωνιζόμενη με αξιώσεις την αντίστοιχη ευρωπαϊκή βιομηχανία.
4) Η εικόνα για την Τουρκία της μεγάλης αγοράς των 80.000.000 κατοίκων- καταναλωτών εισαγόμενων προϊόντων θα πρέπει σταδιακά να αντικατασταθεί στην συνείδηση των Ευρωπαίων πολιτών από την εικόνα μιας χώρας με αναπτυσσόμενη οικονομία με εξαγωγικό χαρακτήρα και επιθετική πολιτική οικονομικής διείσδυσης, που πολύ περισσότερα θα εξάγει από αυτά που θα εισάγει και που θα δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει ακόμη και στρατιωτικά μέσα προκειμένου να υπερασπίσει τα οικονομικά και γεωστρατηγικά της συμφέροντα.

Λαλαλα

Εκλογες ερχονται.
Αυτοι που εχουν τις καρεκλες καιγονται για την Ελλαδα η για 4 χρονια ακομα; Σκεφτειται αυτο και θα καταλαβετε που θα ξοδεψουν τα λεφτα

George

Το F-35 είναι μονόδρομος. Αλλά όχι για πρώτο πλήγμα. Που σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχουν αφού η Ελλάδα έχει δεχθεί αυτή πρώτο πλήγμα.
Με αυτό το σκεπτικό το F-35 μάλλον πρέπει να είναι το Β που είναι STOVL.
Ενδιαφέρον έχει και το δόγμα χρησιμοποιήσης του συγκεκριμένου τύπου από USMC και RAF/RN Κρυμμένα και κατάλληλα προφυλαγμένα σε προωθημένες βάσεις διασποράς (κάθε ελικοδρόμιο αλλά ακόμη και δρόμοι κάνουν) κοντά στο μέτωπο αντιπαράθεσης.
Πρακτικά μπορεί να υπάρχουν δεκάδες τέτοιες βάσεις σε ολόκληρο το Αιγαίο και όχι μόνο….
Φυσικά ο συγκεκριμένος τύπος χάνει σε ευελιξία και ακτίνα αλλά δεν μπορείς να τα έχεις όλα.
Στα χρήματα για εξοπλισμούς δεν είμαστε σοβαροί. Πρακτικά έχουμε επιλέξει συντάξεις και αφοπλισμό. Δίνουμε 500 εκ/έτος για εξοπλισμούς και 30,000 εκ/έτος για συντάξεις.
Λεφτά δηλαδή έχουμε αλλά είναι πολιτική απόφαση το βούτυρο αντί για κανόνια.
Φυσικά ότι “ειδικοί” θεωρούν δεδομένη αυτή την οροφή είναι απλά για γέλια.
Αλλά αυτή η πολιτική (διακομματική και που εκφράζει την Ελληνική κοινωνία) σταματάει αμέσως μόλις οι συνταξιούχοι χρειαστεί να θάψουν τα παιδιά τους.
Κάπου εκεί το εφάπαξ αποκτάει άλλο νόημα μια και εφαπαξ έχεις χάσει το παιδί σου.
Πάντα έτσι γίνεται στις κοινωνίες που έχουν χάσει το δρόμο τους.
Χρειάζεται να χυθεί πρώτα αίμα για να υπάρξει focus. Δυστυχώς.

Drakos

Παιδιά σωστά σχεδόν όλα τα παραπάνω, κατά την γνώμη μου αλλά το θέμα, πάλι κατά την γνώμη μου, δεν είναι εκεί.
Ας υποθέσουμε ότι αγοράζαμε F 35 να τα κάνουμε τι;;;
Θα πέταγαν καμιά 15 έτια και μετά παλιοσίδερα γιατί δεν θα είχαμε αποφασίσει να τα υποστηρήξουμε και να τα αναβαθμίσουμε.
Τα πράγματα είναι απλά εάν δεν αποφασίσουμε τι χρόνο ζωής θα έχει ένα σύστημα στην χώρα μας και εάν δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα από την αγορά του πότε θα κάνουμε τι είναι όλα πεταμένα λεφτά.
Βλέπε τα υποβρύχια τα 214 αγορά χωρίς σύγχρονες τορπίλες χωρίς πρόβλεψη για τίποτα.
Εάν δεν αλλάξουν μυαλά οι πολιτικοί ταγοί όσα λεφτά και να χαλάσουμε όσο φιλότιμο και να υπάρξει όσο αυταπάρνηση δεν θα κάνουμε τίποτα.
Είναι σαν να αγοράζεις ένα αυτοκίνητο όσο είναι στην εγγύηση κάνεις τα πάντα γιατί εάν δεν τα κάνεις χάνεις την εγγύηση όταν τελείωση και αρχίζει να παθαίνει βλάβες και το φτιάχνεις μόνος σου γιατί δεν έχεις κάνει σωστό προγραμματισμό όσο λιγότερα λεφτά και να σου στοιχίζει σε κάποιο διάστημα δεν θα έχεις αυτοκίνητο οπότε η χασούρα είναι μεγαλύτερη.
Εκτός αυτού δεν ξέρουμε και τη θέλουμε σαν κράτος.
Εδώ κάνουν δηλώσεις και εάν κάποια μέρα υπάρχει κρίση δεν θα ξέρουμε τι να κάνουμε γιατί δεν προετοιμαζόμαστε.
Και όλο αυτό το σκηνικό είναι και μία καλή ευκαιρία να αυξήσουν τον αμυντικό προυπολογισμό εάν θέλουν, αλλά δεν θέλουν ούτε καν το συζητάνε.
Τώρα ξαφνικά ανακαλύψαμε την τεράστια ανάπτυξη τις Τούρκικης αμυντικής βιομηχανίας και εμείς εδώ ψάχνουμε να βρούμε αγοραστές για τις δικές μας.
Εμείς εδώ τσακωνόμαστε για το άσυλο στα πανεπιστήμια και οι Τούρκοι από τα πανεπιστήμια τους παίρνουν τεχνολογία. Εάν το κάναμε εμείς αυτό δεν θα στεκόταν καμία κυβέρνηση
Εάν αναλύσουμε σωστά το παρελθών θα βρούμε λύσεις για το μέλλων αλλά ούτε αυτό δεν κάνουμε
Ευχαριστώ

Drakos

ΥΓ Η ορθογραφία μου είναι χάλια

korkmaz

türkiyede hiç kimse yunanistanı düşman olarak görmüyor. türkiyedeki insanlar aksine yunanlıları dost olarak görüyor. türkiyenin yunanistanı işgal etme gibi niyeti yok. bence çok abartıyorsunuz. şunu anladım yunanistanda siyaset güçlü kalması için düşman olarak türkiyeyi görüyor. bizim sizin toprağınızda gözümüz yok

sotbak

η μετάφραση του κειμένου του κ. Κορκμάζ: “Η Ελλάδα δεν έχει δει κανείς ως εχθρό της Τουρκίας. Σε αντίθεση με τους Έλληνες στην Τουρκία βλέπει τους ανθρώπους ως φίλους. Η Τουρκία δεν έχει καμία πρόθεση να εισβάλει στην Ελλάδα. Νομίζω ότι υπερβάλλετε πάρα πολύ. Καταλαβαίνω ότι η πολιτική στην Ελλάδα να παραμείνει ισχυρή όσο ο εχθρός βλέπει την Τουρκία. δεν έχουμε τα μάτια μας στο έδαφός σας”……
Τώρα τι να συμπληρώσω……

B-2SpiritPilot

Ρε παιδια αν …λέω αν. Με το που έμπαινε ένα ..ίχνος..στο fir το προειδοποιούσαν και μετά το πέρας 1 λεπτού..αν δεν είχε βγει..το πυροβολουσαμε με ότι είχαμε και τα f35 θα το σκεφτόταν. Γιατί δεν αντιλαμβάνεστε ότι τα κάστρα πέφτουν από μέσα ,πάντα.Αν πέσουν μερικά f16 φλεγόμενα στο Αιγαίο θα κοπούν όλα.Οι κυβερνητες όμως απλά …..δεν είναι Έλληνες και μην πάει το μυαλό σας στο ρατσιστικο,απλά έχουν έλλειψη … Κολοκοτρώνη

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

F-36Α Kingsnake, θα μπορούσε να είναι το “αντί του F-35” που ψάχνουν όλοι; Κάνει για την ΠΑ;

 Το F-35 θα ήταν μια εξαιρετική πτητική μηχανή, αόρατη στα εχθρικά ραντάρ, που όμως θα είχε τη δυσκολότερη αποστολή από όλες όσες είχαν ποτέ...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Προχωρά η αγορά των Rampage και των SPICE για τα ελληνικά...

94
Μετά το καλοκαίρι, ο ΥΕΘΑ θα πάει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τους φακέλους κρίσιμων προμηθειών για την Πολεμική Αεροπορία, και για τα F-16...
- Advertisement -
Card image

August #15 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 May #372

Αγορά 2.29
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Μάιος #396

Αγορά 4.49

Related News

F-36Α Kingsnake, θα μπορούσε να είναι το “αντί του F-35” που ψάχνουν όλοι; Κάνει για την ΠΑ;

 Το F-35 θα ήταν μια εξαιρετική πτητική μηχανή, αόρατη στα εχθρικά ραντάρ, που όμως θα είχε τη δυσκολότερη αποστολή από όλες όσες είχαν ποτέ...

Και η Αστυνομία διαψεύδει το φερόμενο περιστατικό στον Έβρο

Αναφορικά με το "περιστατικό" στον Έβρο, όπου σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, Έλληνες σκότωσαν έναν Τούρκο πολίτη, η Ελληνική Αστυνομία διέψευσε τον ισχυρισμό μέσω ανακοίνωσης...

ΥΠΕΞ: Κατηγορηματική διάψευση για το φερόμενο περιστατικό στον Έβρο

Η Επιτετραμμένη στην Άγκυρα, κατόπιν σχετικών οδηγιών, απαντώντας σε σχετικό έκτακτο διάβημα στο οποίο κλήθηκε νωρίτερα σήμερα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, απέρριψε στο σύνολο...