24.4 C
Athens
Πέμπτη, 9 Ιουλίου, 2020
Αρχική ΝΕΑ ΑΜΥΝΑ Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης ως παράγοντας αναγέννησης του Ελληνικού Πεζικού

Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης ως παράγοντας αναγέννησης του Ελληνικού Πεζικού

Μοιραστείτε το άρθρο
  • 439
  •  
  •  

Σε προηγούμενο άρθρο μιλήσαμε για την ανάγκη ύπαρξης ενός Τεθωρακισμένου Οχήματος Μάχης (στο εξής, ΤΟΜΑ) στον Ελληνικό Στρατό ως προϋπόθεση για τον εκσυγχρονισμό του πεζικού του και την είσοδό του στην ένοια του πολέμου συνδυασμένων όπλων αντί αυτής της γενικής ιδέας της “υποστήριξης μηχανοκίνητων επιχειρήσεων” που επικρατεί δεκαετίες τώρα και έχει αποτύχει να δώσει έναν σαφή ρόλο στο πεζικό. Μια δύναμη με ασαφή αποστολή δεν έχει τύχη ούτε να καθορίσει τη θέση της στο πλαίσιο ενεργειών μιας μάχης ούτε να συντάξει σαφώς την αποστολή της.

Γιατί «τρώγεται» ο ΕΣ να αποκτήσει M2 Bradley; Τι είναι αυτό που του λείπει και απαξιώνονται τα Leopard 2HEL; Νέο ΤΟΜΑ ή πατέντες;

Αυτός είναι ο λόγος που το ελληνικό πεζικό δεν είναι ικανό να καθορίσει με ακρίβεια τί όπλα χρειάζεται, τί εξοπλισμό θα φέρει στο πεδίο της μάχης και πώς θα πολεμήσει. Τα ερωτήματα αυτά πρέπει να καθοριστούν με σαφήνεια διαφορετικά είναι αδύνατον να δούμε αν ο πεζός στρατιώτης πρέπει να έχει σακίδιο 25 ή 125 λίτρων, τυφέκιο 5.56 ή 7.62 mm, κράνος high-cut ή όχι και εξαρτύσεις ελαφρού τύπου ή γιλέκο.

HS.30 του Στρατού της (τότε) Δυτικής Γερμανίας. Αποτελεί επίσημα το πρώτο ΤΟΜΑ της ιστορίας μετά την απόρριψη του αμερικανικού δόγματος του “ταξί μάχης”. Μπορούσε να μεταφέρει μισή ομάδα μάχης (5 άνδρες) και έφερε ένα πυροβόλο των 20 mm για την αντιμετώπιση ελικοπτέρων και εχθρικών ελαφρά θωρακισμένων οχημάτων

Το ΤΟΜΑ είναι συστατικό στοιχείο όλων των σύγχρονων μηχανκίνητων δυνάμεων από το 1960. H απόρριψη του αμερικανικού δόγματος του “ταξί μάχης” που σκοπό είχε την μεταφορά και απόβαση στην γραμμή μάχης κοντά στα άρματα μάχης αριθμού διμοιριών κρούσης του πεζικού από τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς που στη συνέχεια θα αποσύρονταν χωρίς να εμπλέκονται (κατά κάποιον τρόπο όπως το έφιππο πεζικό του 1860-1910), ευρωπαϊκοί στρατοί με μεγάλη εμπειρία στον πόλεμο μηχανοκινήτων, όπως ο γερμανικός αρχικά και ο σοβιετικός στη συνέχεια παρέταξαν οχήματα εξοπλισμένα με πυροβόλα για την μετακίνηση και υποστήριξη βήμα-προς-βήμα της ομάδας πεζικού. Οχήματα όπως το αρχετυπικό Schützenpanzer 12-3 (HS.30) με πυροβόλο Hispano-Suiza των 20 mm ή το Боевая Машина Пехоты 1 (BMP-1) με το κοντόκαννο πυροβόλο καταστροφών των 73 mm άλλαξαν παντελώς την αντίληψη μάχης του πεζικού στα επόμενα χρόνια. Σύντομα, ακολούθησαν νεώτερα και πολύ πιο εξεζητημένα μοντέλα.

Η Ιταλία θέλει νέο ερπυστριοφόρο ΤΟΜΑ, εξετάζει το πρόγραμμα της PESCO (που συμμετέχει η Ελλάδα)

Είναι αδύνατον να συνεχίσουμε χωρίς να αναφερθούμε στο ότι και ο Ελληνικός Στρατός ενέταξε δύο εξαιρετικά δείγματα ΤΟΜΑ στο οπλοστάσιό του. Το 1974 παραλήφθηκαν τα πρώτα γαλλικά ΤΟΜΑ δεύτερης γενιάς ΑΜΧ-10Ρ. Τα οχήματα είχαν παραγγελθεί από την κυβέρνηση των συνταγματαρχών ως μέρος ενός σημαντικού πακέτου οπλισμού από τη Γαλλία σε μια προσπάθεια να “σπάσει” το εμπάργκο όπλων από χώρες του ΝΑΤΟ προς την Ελλάδα λόγω της κατάλυσης του πολιτεύματος. 105 οχήματα παραλήφθηκαν ως το τέλος της δεκαετίας συνοδεύοντας τα 204 άρματα μάχης και οχήματα περισυλλογής ΑΜΧ-30 που υπηρέτησαν ως τα μέσα της δεκαετίας του ’90 πριν αποσυρθούν μάλλον πρόωρα. Επιπλέον, την εποχή απόσυρσης των γαλλικών ΤΟΜΑ, ο ΕΣ ενέτασσε με γοργούς ρυθμούς 501 ΤΟΜΑ ΒΜΡ-1 OST από τα αποθέματα του διαλυμένου στρατού της Ανατολικής Γερμανίας. Τα τελευταία βοήθησαν στην απόσυρση των τελευταίων Μ-59 και άλλων παλιότερων οχημάτων συμβάλοντας στα σχέδια του ΓΕΣ για μηχανοποίηση των περισσοτέρων ταγμάτων πεζικού.

Τα γαλλικά ΑΜΧ-10Ρ ήταν τα πρώτα ΤΟΜΑ του ΕΣ. Ελαφρά θωρακισμένα, ευέλικτα, αμφίβια, έφεραν πύργο του ενός ή δύο ατόμων με πυροβόλο των 20 mm και μια ομάδα πεζικού 8 ανδρών

Τα οχήματα αυτά αφέθηκαν, όπως και τα γαλλικά, να υποβληθούν στη φθορά του χρόνου και του δύσκολου περιβάλλοντος της χώρας χωρίς να αναβαθμιστούν εκτός από την τοποθέτηση ενός πολυβόλου Browning M-2 στην οροφή του πύργου. Παρά το γεγονός ότι τα στελέχη του Στρατού που υπηρέτησαν σε μονάδες με ΒΜΡ-1 εκτίμησαν ιδιαίτερα το προσόν του βαρέως οπλισμού τους για την αποστολή κατίσχυσης επί του εχθρικού πεζικού σε σύγκριση με τα απλά ΤΟΜΠ, το επιτελείο δεν είχε την ίδια άποψη και τα οχήματα ήλθαν και παρήλθαν από τους καταλόγους του στρατιωτικού υλικού.

Οι (φτωχές) επιδόσεις των BMP-1/2 στη Συρία

Ποιός είναι ο λόγος που το Ελληνικό Πεζικό δεν μπορεί να αντιληφθεί την αξία του ΤΟΜΑ; Είναι το υψηλό κόστος; Είναι η άγνοια για τη χρησιμότητά τους; Είναι η εμμονή σε παλιά, παρωχημένα δόγματα μάχης;

Ως προς το κόστος, ο ΕΣ έχει επενδύσει σε πανάκριβα οπλικά συστήματα στο παρελθόν, συχνά όχι με την απόδοση που θα περίμενε. Η υψηλή τιμή υπήρξε για πολλούς ο βασικός λόγος που το πρόγραμμα ΤΟΜΑ έχει αποτύχει και να αναβαθμίσει τα ΤΟΜΠ και ΤΟΜΑ που πέρασαν από τις γραμμές του (ούτε τα Μ-113 ούτε τα ΕΛΒΟ “ΛΕΩΝΙΔΑΣ” έχουν τύχει ποτέ σοβαρής αναβάθμισης) αλλά και η αποτυχία τόσο της προμήθειας του αυστριακού ASCOD το 1998 και η ανάπτυξη του “εγχώριου” ΕΛΒΟ “ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ” το 2003. Το τελευταίο αναπτύχθηκε στη σχεδιαστική βάση του “ΛΕΩΝΙΔΑΣ” αλλά με στόχο να προσφερθεί ένα ΤΟΜΑ συγκρίσιμων χαρακτηριστικών με τα 2ας Γενιάς ΤΟΜΑ χωρίς να φτάσουν στο κόστος τους, που ανερχόταν σε 3,5-5 εκατομμύρια Ευρώ ανά όχημα (υπολογίζοντας και επενδύσεις τεχνικής υποστήριξης, πυρομαχικά κλπ.).

Η εικόνα του ελληνικού πεζικού του σήμερα μοιάζει να έχει κολλήσει στον χρόνο και το ίδιο ισχύει και για το δόγμα μάχης που αδυνατεί να ακολουθήσει τις εξελίξεις

Μια τελευταία αναλαμπή για την απόκτηση 400 ΤΟΜΑ ΒΜΡ-3 το 2007 προσέκρουσε και αυτή στο αυξανόμενο κόστος, αφού ούτε τις ευκολίες πληρωμών που έδιναν τα FMS και τα ευρωπαϊκά προγράμματα ίσχυαν στην περίπτωση της Ρωσίας, ούτε το κόστος του οχήματος ΒΜΡ-3 ήταν στο ύψος που το αποκτούσε το ρωσικό κράτος (περίπου 600,000 δολάρια ανά όχημα το 1998) αλλά πλησίαζε εκείνο ενός δυτικού ΤΟΜΑ. Μοιραία, η προσπάθεια απέτυχε.

Ως προς την άγνοια, αυτή είναι δεδομένη ως ένα σημείο. Ο ΕΣ δεν έχει συμμετάσχει σε πολεμικές επιχειρήσεις με μηχανοκίνητο πεζικό ποτέ στην ιστορία του. Μετέχει ωστόσο στο ΝΑΤΟ και διατηρεί στενούς δεσμούς με τα σχολεία αξιωματικών των ΗΠΑ και του Ισραήλ, δύο από τους πιο σύγχρονους και έμπειρους σε επιχειρήσεις στρατούς, για αυτό η έλλειψη πείρας δεν δικαιολογείται απόλυτα.

Το ΤΟΜΑ “ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ” της ΕΛΒΟ εξέπληξε ευχάριστα όλους όσους πίστεψαν στην παραγωγική Ελλάδα για ένα όχημα προσαρμοσμένο στις ανάγκες του ελληνικού στρατού. Ωστόσο, όταν πάνω από τα μισά κρίσιμα στοιχεία του κατασκευασμένα στο εξωτερικό, δεν μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε ούτε “εγχώριας ανάπτυξης” ούτε ελληνικό. Η προσπάθεια όμως προδόθηκε από το ίδιο το Πεζικό που δεν έδειξε να έχει αποφασίσει τί ακριβώς κάνει ένα σύγχρονο ΤΟΜΑ. Οι αντικρουόμενες προϋποθέσεις και οι διαρκείς παρεμβάσεις σε μια βιομηχανική προσπάθεια χωρίς παρελθόν και εμπειρία καταδίκασε μια φιλόδοξη αλλά υπό προϋποθέσεις κατορθωτή προσπάθεια.

Περισσότερο πρέπει να εμμείνουμε στο σημείο πως τα μέσα εξυπηρετούν συγκεκριμένους σκοπούς και δόγματα χρήσης και η χρήση ΤΟΜΠ από το μηχανοκίνητο πεζικό ανταποκρίνεται σε ένα είδος πολέμου που ταυτίζεται με τη χρήση οχημάτων μάχης σε συνδυασμό με την κίνηση πεζών. Ο ΕΣ εμμένει στο δόγμα του “ταξί μάχης” γιατί τα Μ-113 είναι ένα ελαφρά θωρακισμένο όχημα μεταφοράς αλλά θα είναι αυτοκτονικό να το θέσει στην πρώτη γραμμή του πυρός εκθέτοντάς το στα σύγχρονα αντιαρματικά πυρά και φραγμούς πυροβολικού. Η άφιξη των ΑΜΧ-10Ρ και ΒΜΡ-1 έδωσε την ευκαιρία στο πεζικό να εφαρμόσει -έστω και περιορισμένα- το δόγμα χρήσης ενεργητικής άμυνας και συνδυασμένης επίθεσης που επικράτησε στη δεκαετία του 1970 και εξής αλλά χωρίς άλλη εξέλιξη, σε δόγματα και τακτικές, τα οχήματα μάχης χρησιμοποιήθηκαν από το πεζικό σαν ΤΟΜΠ.

Το ΤΟΜΑ ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ της ΕΛΒΟ που δεν μπήκε ποτέ σε υπηρεσία δίπλα στα Leopard 2HEL (ΑΡΧΕΙΟ)

 

Αλλαγή δόγματος μάχης είναι ένα μεγάλο άλμα και απαιτεί μεγάλη τριβή και προετοιμασία σε όλα τα επίπεδα. Αξιωματικοί πρέπει να μελετήσουν τις τάσεις και την εμπειρία χρήσης του συνδυασμού ΤΟΜΑ-πεζών, τακτικές πρέπει να αναλυθούν συστηματικά και αν είναι δυνατόν να προσαρμοστούν στα δεδομένα του εδάφους και των αναγκών των ελληνικών δυνάμεων, ομάδες βαθμοφόρων και στρατιωτών πρέπει να εκτελέσουν άπειρα σενάρια στις σχολές Πεζικού και Ιππικού/Τεθωρακισμένων, η εμπειρία του όπλου των τεθωρακισμένων πρέπει να ζητηθεί, αφού όλο το δόγμα βασίζεται στη στενή συνεργασία μαζί του και παράλληλα να ενωθεί με την δράση του μηχανικού μάχης, της αεροπορίας και του πυροβολικού για να περάσουμε στη συνέχεια στις μονάδες όπου θα ακολουθήσουν μήνες και χρόνια εντατικής εκπαίδευσης σε επίπεδο ομάδας και διμοιρίας έως τάγματος και ταξιαρχίας.

Συμπερασματικά, η δουλειά είναι πολλή, είναι επίπονη, δεν γίνεται με ημίμετρα (τοποθέτηση ελαφρού πύργου σε ΤΟΜΠ…) και δεν γίνεται αν δεν αλλάξει το Πεζικό τα ΤΟΜΠ με ΤΟΜΑ και η εκπαίδευση δεν κάνει άλματα εμπρός. Κανείς σύγχρονος στρατός που έχει σοβαρά σκοπό να υποστηρίξει μηχανοκίνητο πόλεμο ελιγμών δεν χρησιμοποιεί ΤΟΜΠ (βαρέα ή ελαφρά) για να υποστηρίξει τις δυνάμεις αρμάτων του. Στο Ιράκ, το 2003 οι αμερικανικές δυνάμεις διέσπασαν τις γραμμές των ιρακινών με τεθωρακισμένες ομάδες M-1 Abrams και M-2 Bradley ενώ οι ακολουθούσες δυνάμεις (κυρίως βρετανικές) εκκαθάρισαν τους θύλακες αντίστασης με προσεκτική χρήση TOMA Warrior και αρμάτων Challenger 2. Η αξία των ΤΟΜΑ φάνηκε και σε συγκρούσεις σε αστικό περιβάλλον στο Γκρόζνι το 2000, στη Γεωργία το 2008 και στη Συρία από το 2011. Το πεζικό έχει ακόμα κομβική θέση στο πεδίο της μάχης αλλά η θέση του στον μηχανοκίνητο πόλεμο απαιτεί την ύπαρξη ενός ισχυρού οχήματος μάχης που θα μετακινεί, μεταφέρει και θα μάχεται δίπλα στην ομάδα αποτελώντας τον καταλυτικό παράγοντα προστασίας και ισχύος.

Σκηνή από συγκρούσεις στο Ιράκ το 2003. Βρετανός πεζός καλύπτεται πίσω από ΤΟΜΑ Warrior. Το όχημα όπως μαρτυρούν τα σημάδια πάνω του έχει χτυπηθεί ήδη δύο φορές τουλάχιστον από εχθρικά βλήματα αλλά εξακολουθεί να παραμένει αξιόμαχο. Η ισχυρή θωράκιση παραμένει βασικό συστατικό στοιχείο των ΤΟΜΑ, για να επιτελέσουν την αποστολή τους προστατεύοντας τους πεζούς στρατιώτες.

Και το ερώτημα τίθεται ξανά στον ΕΣ: πώς θα επιτευχθεί το πέρασμα από το παρωχημένο σχήμα δεκαετιών στη νέα εποχή; Και πώς θα γίνει αυτό σε καιρό οικονομικής κρίσης που τα χρήματα είναι λίγα έως καθόλου; Η απάντηση είναι “δύσκολα”, όπως όλες οι μεγάλες προσπάθειες. Η δουλειά απαιτεί να σηκώσουν πολλοί άνθρωποι τα μανίκια και να δουλέψουν σκληρά και αυτό απαιτεί χρήμα, θυσίες και πολύ τρέξιμο. Απαιτεί επίσης κοινή απόφαση και προσήλωση στον στόχο για να τεθούν οι δυνάμεις όλης της ιεαραχίας πίσω από αυτήν την ιδέα. Προσπαθούμε πάντα να είμαστε ρεαλιστές: με ελάχιστα ή καθόλου χρήματα θα πρέπει να παρθούν σημαντικές αποφάσεις. Η πραγματικότητα αυτή έκανε τον ΕΣ να θέτει πάντα προτεραιότητες και η θέση προτεραιοτήτων ήταν εκείνη που άφησε το Πεζικό αρωγό των εξελίξεων, χωρίς ΤΟΜΑ και με τα Μ-113 όπως παραλήφθηκαν τη δεκαετία του 1960. Αυτό όμως πρέπει να αλλάξει, με δημιουργικότητα, συνέπεια και μακροχρόνιο σχεδιασμό. Οι ευκαιρίες, αν υπήρξαν ποτέ, για μεταχειρισμένα ΤΟΜΑ ή ανάπτυξη ενός δικού μας χάθηκαν και δεν αξίζει να τις ξαναθυμόμαστε. Στο επόμενο άρθρο θα αναφερθούμε στις επιλογές του άμεσου μέλλοντος για ΤΟΜΑ στον ΕΣ και την αναδιοργάνωση της δύναμης πεζικού σε επίπεδο ομάδας και διμοιρίας.

Η Ελλάδα θέλει την αμερικανική επιδότηση για ΤΟΜΑ Bradley ή θωρακισμένα οχήματα M1117 Guardian


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 439
  •  
  •  
- Advertisement -

50 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
50 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
skylos

To ελληνικό πεζικό για να αναγεννηθεί δεν χρειάζεται τεθωρακισμένα.Νοοτροπία και εκπαίδευση χρειάζεται αρχικά και εμπιστοσύνη στον κληρωτό…τα υπόλοιπα έπονται

Stavrogin1

Αν ο ΕΣ αγνοεί την χρήση τόμα στο σύγχρονο πεδίο μάχης, κινδυνεύει να να τα αποκτήσει ενω η εποχή τους θα έχει περάσει. Ένας σύγχρονος στρατός οφείλει να χει έναν μηχανισμό που να αντιλαμβάνεται τις εξελίξεις σε τεχνολογικό επίπεδο και να ρισκαρει ριζοσπαστικές ιδέες, πρότυπες μονάδες κι αντίστοιχες ασκήσεις πάντα προσαρμοσμένος στα οικονομικά του. Συνεπάγεται ότι θα υπάρχει ένας στρατος 2 ταχυτήτων, πχ μια “ελιτ” μονάδες σε κάθε όπλο που θα εφαρμόζουν νεες τακτικές προετοιμάζοντας το μέλλον για τους υπολοιπους.

phormio

Βλεπουμε απο τον διαγωνισμο της Τσεχιας ποσο ακριβα ειναι τα δυτικα ΤΟΜΑ. Ξερουμε επισης οτι να αναβαθμισουμε 35χρονα bradley θα βγει σχεδον το κοστος καινουριου. ΑΙΡΕΤΙΚΟ: Καντο οπως οι Τουρκοι. Κορεα. Το Κ21 βγαινει στα 3,4 εκατομμυρια δολαρια, δηλαδη 3,12 εκατομμυρια ευρω. Αναλαμβανει η ΜΕΤΚΑ τη συναρμολογηση με πιθανο επιπλεον υποκατασκευαστικο εργο. Μεταφορα τεχνογνωσιας απο προηγμενη βιομηχανικη χωρα που ειναι συμμαχος των ΗΠΑ. Bonus το γεγονος οτι μπορει να χρησιμοποιησεις το σασι για μελλοντικη κατασκευη hybrid biho, το πιο φτηνο αλλα συναμα ικανο vshorads στην αγορα. Θελει βιομηχανικη πολιτικη σε βαθος 10ετιας και σχεδιασμο απο τον ΕΣ αναλογο. Δηλαδη δεν… Read more »

d.b

Καλές οι σκέψεις σου αλλά κάτι τέτοιο δεν εξετάζεται από αυτούς που αποφασίζουν. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, ο ΕΣ δεν είναι επαγγελματικός στρατός. Ειναι δημόσιο αλλά και κομμάτι της κοινωνίας. Ότι συμβαίνει αλλού συμβαίνει και στον στρατό και όσοι υπηρέτησαμε σε κανονική θητεία το ξέρουμε (ως κανονική θεωρώ σε απλή μονάδα, ούτε ειδικές δυνάμεις ούτε όμως και βύσματα). Όπως σε μια υπηρεσία αυτός που θέλει να κάνει καλά την δουλειά του παραγκωνιζεται ως λεπρος έτσι και στον στρατό. Θα καταθέσω και εγώ μια πρόταση. Σε διάφορους διαγωνισμούς υπάρχουν και αυτοί που έρχονται δεύτεροι. Που μπορεί να… Read more »

phormio

Γεια στο στομα σου αγαπητε! Αυτα τα γραφω γιατι μερικες φορες βλεπω να τα ριχνουμε ολα στους πολιτικους (ορθως) και να ξεχναμε ομως τους αξιωματικους. Απο οσα εχω βιωσει στο ελληνικο δημοσιο, κανενας τομεας δεν ειναι τοσο δυσλειτουργικος οσο ο ΕΣ. Υπηρετησα σε ακριτικο νησι της Ασδεν προ 7ετιας, σχετικα μεγαλος σε ηλικια, εχοντας ολοκληρωσει σπουδες και με εργασιακη εμπειρια 2 ετων στο εξωτερικο. Πουθενα αλλου δεν ειδα τετοια επιβραβευση του θεαθηναι, να κανουμε κατι που να φαινεται να λειτουργει στην επιφανεια μονο. Πολυ τεμπελια, πραγματικα. Τελευταιους μηνες με ειχαν βαλει στο 1ο γραφειο και επαθα πλακα απο την αχρηστη… Read more »

Gunner

Είναι που το μοναδικό πρόβλημα που έχει το ΠΖ είναι τα Μ113.

Sousourada

Καλησπέρα,
Θα σημειώσω μόνο ένα πράγμα από όσα ανέφερες: για ΜΕΤΚΑ δεν θέλω καν να ακούω. Ακριβώς επειδή αυτό το μαγαζί τρέφει ελπίδες ότι θα φάει με χρυσά κουτάλια από την αγορά ενός νέου ΤΟΜΑ / ΤΟΜΠ βρισκόμαστε σήμερα στη δυσάρεστη θέση να πορευόμαστε με τα Μ113. Βλέπεις, όταν η Γερμανία πρόσφερε τα Marder, η ΜΕΤΚΑ έδρασε παρασκηνιακώς ώστε να μην πάρουμε ούτε μια ερπύστρια, περιμένοντας το παχυλό συμβόλαιο των νέων οχημάτων. Μετά ήρθε η κρίση και όλα αυτά πήγαν περίπατο, αλλά αν η ΜΕΤΚΑ δεν είχε διαπλεκόμενα βάλει το χεράκι της, σήμερα οι στρατιώτες μας μπορεί να είχαν Marder.

Gunner

Η ΜΕΤΚΑ πριν τις εκλογές του 2004 ήταν να κατασκευάσει 150 CV9030MK2 για λογαριασμό του ΕΣ, με υπόσχεση και για άλλα προγράμματα. Άλλαξε η κυβέρνηση και όλα πάγωσαν. Μετά είχαμε τα MArder1A3 που θα έπρεπε να πληρώσουμε 250 εκατ € για να πάρουμε 415 οχήματα που η ΕΛΒΟ δλδ η ΜΕΤΚΑ, θα έκαναν βαφές και τοποθέτηση ασυρμάτων σε όλα και ΣΔΕ σε 150 από αυτά. Μετά είχαμε τα ΒΜΡ-3 που η ΕΛΒΟ δλδ η ΜΕΤΚΑ θα έκανε και πάλι βαφές και κατασκευή των καθισμάτων και τοποθέτηση ασυρμάτων αν θυμάμαι καλά. Μετά από αυτό το θέατρο του παραλόγου, Η ΜΕΤΚΑ, παράτησε… Read more »

phormio

Αν ο μεγαλομετοχος της ΜΕΤΚΑ εξυπηρετουσε τα συμφεροντα του, τοτε επρεπε να εβγαινε ενας στρατηγος να παραιτηθει αφου εκανε καταγγελια δημοσια. Ο ρολος της ηγεσιας δεν ειναι να εξυπηρετει επιχειρηματικα συμφεροντα. Αν απλα βγαζουν διαρροες μετα, δεν μ απασχολει. ΕΝΑΣ να παραιτουνταν καποτε με οσα τραγικα εχουμε δει, θα το ξανασκεφτονταν μετα καποιοι, εστω και μονο για να γλιτωσουν το σκανδαλο.

Εγω αναφερω τη μετκα γιατι με τη λιγη γνωση που εχω φαινεται να ειναι η μονη ελληνικη εταιρια που θα μπορουσε να κανει ενα τετοιο εργο.

Stavrogin1

και η δική μου εμπειρία αυτό λέει δυστυχώς. στον Εβρο απο τους 10-12 αξιωματικούς υπαξιωματικούς της μονάδας εμπιστευόμουν 3-4 το πολύ που είχαν την ικανότητα την σοβαρότητα και το αίσθημα ευθύνης

Hyperion54

Το κενταυρος ηταν μια χαρα τομα.. και για εμενα παραμενει ακομα ιδανικο και φυσικα ελληνικο.. Μερικες σημερινες αναβαθμισεις θελει γιατι η τεχνολογια προχωρησε και θα εχουμε κατι δυνατο… Κακα τα ψεμαμτα τα υπολοιπα κοστιζουν πολλα χρηματα τα οποια δεν υπαρχουν..

evaggelos

υπομονη ας δουμε που θα κατσει η μπιλια στην ελβο κ απο κει κ περα πορευομαστε.
τομα ο στρατος χρειαζεται οπως κ τα γκαρντιαν ακομα κ τα erc 90saige που αποσυρει η γαλλια.

Ccd

Τι εννοείς; Μπορείς να γίνεις πιο σαφής, να περιμένουμε τι;

Steve

Υπάρχει διαγωνισμός… ο κάθε πλειοδότης θα φέρει πιθανώς και δικιά του πρόταση για νέα οχήματα…
https://www.kathimerini.gr/1063276/article/oikonomia/epixeirhseis/pente-omiloi-endiaferontai-gia-e3agora-ths-elvo

evaggelos

ποια ετερεια θα αναλαβει την εβο,λογικα εκει θα μαθουμε κ ποιο οχημα θα αποκτησουμε

Vassilis13

Θα ήθελα πολυ μια απάντηση απο πλευράς της πτήσης:

Σαν ιστορικό περιοδικό ΓΙΑΤΙ δεν παίρνετε συνέντευξη τον Παναγιωτόπουλο;

Έχουμε πολλές απορίες, πολλές ερωτήσεις…. ερωτήσεις που άλλα μέσα δυστυχως δεν κάνουν….

Flight

Λίγη υπομονή!

Vassilis13

Μακάρι. Σας έχω εμπιστοσύνη

Steve

Πρέπει να είναι το επόμενος σας βήμα που θα σας πάει σε νέα εποχή….

Οι αναγνώστες έχουμε κουραστεί να βλέπουμε δημοσιογράφους άσχετους με την άμυνα να κάνουν συνεντεύξεις σε υπουργούς χαϊδεύοντας τους και μη γνωρίζοντας και φλέγοντα θέματα…
Σαν να βάλεις έναν άσχετο να πάρει συνέντευξη τον υπουργό οικονομικών.
Όπως βαρεθήκαμε και τους απόστρατους που εμφανίζονται δεκάδες και κράζουν ενώ όταν ήταν αυτοί στο στράτευμα δεν έβγαζαν άχνα…

Εμείς σαν αναγνώστες πάντως θα στηρίξουμε την προσπάθειά σας…

flashg

Κατά τα άλλα ονειρευόμαστε προέλαση στην Θράκη και ισοδύναμα τετελεσμένα. Ενάντια σε έναν υπεράριθμο αντίπαλο ο οποίος έχει κάνει και σημαντικά βήματα στο ψηφιακό πεδίο μάχης.

sotbak

παρντόν, τί ονειρευόμαστε;;;;;

phormio

Προσωπικα εγω ονειρευομαι να σταματηθει μια εχθρικη ενεργεια στο ποταμι. Βλεποντας ομως τι εκπαιδευση γινεται, φοβαμαι μην φτασουν στις Σαπες.

sotbak

δεν είναι τόσο εύκολο να φτάσουν στις Σάπες, αλλά θα εξαρτηθεί από το πόσο έτοιμοι θα είμαστε την κατάλληλη στιγμή

chriss8

Ίσως είναι μονόδρομος η αγορά καινούριων ΤΟΜΑ και τροχοφόρων ΤΟΜΠ (πχ Stryker). και μάλιστα σε μεγάλους αριθμούς για να μας βγει φτηνότερα αλλά και για να αποδεσμευτούν περισσότερα όπλα. Πχ οι Αμερικανοί 2.500 Bradley τα είχαν πάρει λίγο πάνω από 3 εκ $! Όσο δλδ χρειάζεται για να αποκαταστήσουμε τα παλιά!
Αλλά φυσικά για να γίνει αυτό θα πρέπει να αλλάξουν οι προτεραιότητες της κοινωνίας μας!

massey-ferguson-65

Η Αμερική αγοράζει σε διαφορετικές τιμές τα όπλα από τις στεριές του από ότι οι ξένες χώρες…μην το ξεχνάς αυτό…εάν αυτοί τα αγόρασαν 3,5 εμάς θα μας τα πούλαγαν 5 και με υποδομές,αφερεις ,διακρατική συμφωνία…6 εκατ. το κομμάτι…δεν είναι όλα όπως φενονται,εδω μας πουλάνε σχεδόν 3 εκατομ. ανακατασκευασμένο bradley…..σκευου πωσο θα μας χρεοναν ένα ολοκαίνουριο…

SAAB

Εάν δεν μας δώσουν τζάμπα πράμα οι ΗΠΑ, η πιο σύντομη και συνάμα οικονομικότερη λύση είναι η πρόταση της EODH. 1 εκατ. το κομμάτι και από τους 12 μήνες αρχίζουν οι παραδόσεις.

epampapas

Δεν πρόκειται να πάρουμε ποτέ γιατί απλούστατα η γνωστή αμερικανική εταιρία που αποφασίζει στα επιτελεία δεν έχει τέτοιο είδος στα προϊόντα της.

Οπότε αρκεστείτε σε P-3, MH-60R και έρχονται και οι φρεγάτες για να τελειώνουμε με τους θρασύτατους Γάλλους που τολμήσαν να μπλεχτούν στα πόδια μας..

evaggelos

Lockheed Martin JLTV κ ειναι η αρχη μην εισαι σιγουρος για τιποτε.

Gunner

Η γνωστή εταιρία παράγει πύργους ΤΟΜΑ, οπότε μπορεί να λάβει μέρος στην παραγωγή ενός εγχωρίου οχήματος, δίνοντας τον πύργο και υποσυστήματα.

https://www.lockheedmartin.com/en-gb/products/armoured-vehicles.html

dokimos

δηλαδή εάν βάλεις όλη την εξίσωση κάτω Χ=(ανάγκη για Τομα ” κοστος) / άδεια τσεπη =)
Χ= (ελεημοσύνη από θειο Sam ) η Χ= (δώστε ότι εχεται ευχαρίστηση) δηλ Brandley η M1117 ολλα τα άλλα είναι ις άτοπον απαγωγή no money no honey

Dimitris_jp

Εγω λεω να δουμε τι γινεται με τα Μ1117.

ETS

Ελά ντε..
Μου άπάντησάν σε σχολιο άλλου οτι δεν ειχάμε χρηματα λογω κορονοιου να στειλουμε ατομα μιας επιτροπης του ΕΣ να τα δει αφου στοιχιζε πολλα το εισητηριο ανα ατομο..Ακουγεται αστειο αλλα ετσι μου εγραψαν.Τωρα ξεχαστηκαν ολα?
Μου φαινεται με προσχημα τον ιο πως ολοι αιτουνται χρηματα αλλα εκει που τελικα δεν θα δωθουν θα ειναι στην αμυνα μας αφου οι διορισμενοι αφωνοι στρατιωτικοι ουτε απεργειες κανουν ουτε φυσικα εχουν καποια βαρυτητα στα μυαλα των κυβερνωντων που απεχθανονται την στρατιωτικοποιηση οπως ανεκραξε προσφατα γνωστος πολιτικος κηφηνας.

BGK
jim40

Κατ’ αρχάς ο ΕΣ ψωνίζει μέχρι εκεί που φτάνει η φαντασία του υπουργού (βλέπε Τσοχατζόπουλος, Παπαντωνίου πχ). Συνεπώς ΤΟΜΑ δεν πρόκειται να αποκτηθεί αν η πολιτική ηγεσία δεν το θεωρήσει απαραίτητο. Και καθώς οι περισσότεροι από αυτούς (άν όχι όλοι) δεν έχουν υπηρετήσει ή υπηρέτησαν μέχρι την Λαμία) Δεν μπορούν να αντιληφθούν την ανάγκη ΤΟΜΑ. Πέρασαν πολλές ευκαιρίες ανεπιστρεπτί. Η τελευταία είναι τα Bradley. Δεν βλέπω να τα παίρνουμε ούτε να δίνουμε τα ίδια χρήματα για ένα Κένταυρος 2 γιατί διαχρονικά οι κυβερνήσεις νοιάζονται για χορήγηση επιδομάτων σε λαθρομετανάστες και εγχώριους. Η χρηματοδότηση της άμυνας είναι χαμηλα΄από την στιγμή που… Read more »

filon26

Ερπυστριοφόρα ΤΟΜΑ, τροχοφόρα ΤΟΜΠ. Τα μεν μεταχειρισμένα από τις ΗΠΑ, τα δε με συμπαραγωγή με την Paramount. My 2c. http://paramountgroup.com/capabilities/land/mbombe-8/ Ανερχόμενη εταιρία, με τεχνογνωσία αλλά νοτιοαφρικανική, επομένως αναζητούσα απεγνωσμένα συνεργασίες και πρόσβαση σε αναπτυγμένες αγορές. Είναι η νοτιοαφρικανική εταιρία που αναφέρει το άρθρο της Καθημερινής που παρέθεσε ο Steve. Για να μην φανεί σαν αστείο, η Paramount, είχε και στο παρελθόν δείξει ενδιαφέρον για την ΕΛΒΟ, γιατί θέλει ένα πάτημα στην Ευρώπη, αλλά είχε αρχικά αποσύρει το ενδιαφέρον της (το 2018), όταν διέρευσαν στον τύπο πληροφορίες ( https://doureios.com/giati-tetoia-epimoni-me-tin-paramount-group/) για “ειδικές σχέσεις” με τον τότε ΥΠΑΜ, που αποδυκνείονταν (κατά τους δημοσιογράφους)… Read more »

kv11

Μπορει καποιος να απαριθμισει τους λογους που εγκαταληφθηκε το ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ? Εχω διαβασει για κοστος αλλα δεν μπορω να βρω κατι παραπανω.

Gunner

Είχε διάφορα προβλήματα: μονοθέσιο πύργο, όχι ανεξάρτητο σκοπευτικό αρχηγού, μικρή μεταφερόμενη ομάδα κτλ και κόστιζε πιο πολύ από ένα σύγχρονο δυτικό ΤΟΜΑ της περιόδου. Το αποτέλεσμα ήταν να επιλέξουν μεταξύ του CV90 και του ASCOD. Μετά άλλαξε η κυβέρνηση και το πρόγραμμα μπήκε στον πάγο και τελικά ακυρώθηκε με την επιλογή του ΒΜΡ-3, που και αυτό στο τέλος ακυρώθηκε.

Lebowski

Τα παραδείγματα του Γκροζνι και της Συρίας είναι τουλάχιστον ατυχή , όσον αφορά ΤΟΜΑ με μεγάλη ισχύ πυρός έναντι μικρής θωράκισης.
Στο Ισραήλ γιατί δεν αναφερθήκατε;

Stavrogin1

To Ισραήλ δεν έχει τομα, τα ναμερ και οι άλλες μετασκευες είναι βαριά τομπ. Γιατι το Ισραήλ δεν έχει τόμα; Δεν έχει να αντιμετωπίσει πια θωρακισμένους σχηματισμούς, και μάλλον την Αίγυπτος δεν την θεωρεί απειλή για το προσεχές μέλλον. Δεν φαίνεται να έχει αποστολή για τομα που να μην την καλύπτει με συνδυασμό αρμα-τομπ-μπουλντόζα.
Μήπως δεν χρειαζόμαστε ούτε εμείς; Μηπως ένας συνδυασμός 2 οχημάτων όπου το 1 βαρύ τομπ θα μεταφέρει πλήρη ομάδα 8-10 ατομων κι ένα όχημα μάχης με ισχυ πυρος, μετασκευασμένο αλλά BMPT, αμφοτερα στο σασι leopard1 είναι καταλληλότερη και οικονομικότερη λύση;
Και θα δουλέψει και η ελβο.

Ionas

Στο άρθρο σωστά αναφέρεται ο κρίσιμος παράγοντας της προτεραιότητας σε συνάρτηση με το κόστος. Πράγματι το Πεζικό έπεφτε θύμα αυτής της διαδικασίας η οποία όμως είναι άκρως απαραίτητη. Ακόμα και τώρα οι προτεραιότητα δεν είναι το πεζικό. Ούτε καν ο ΕΣ. Μη γελιόμαστε, τα πολλά λεφτά θα πέσουν στο ΠΝ και την ΠΑ. Ο ΕΣ θα πρέπει να βολευτεί με ότι περισσέψει και ότι προσφέρει δωρεάν ή σχεδόν δωρεάν ο θείος Σαμ. Και εδώ είναι η ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί για κανέναν λόγο. Ο ΕΣ έχει πολλά πεπαλαιωμένα ΤΟΜΠ-ΤΟΜΑ τα οποία χρήζουν αντικατάστασης. Ακόμα και αν αναβαθμιστούν αυτή… Read more »

sotbak

κι όμως, αν υπήρχε μια συμπαραγωγή με το κράτος του Ισραήλ στη Σίνδο στην ΕΛΒΟ ενός εξελιγμένου ΤΟΜΑ που να πληροί τις προδιαγραφές και των 2 κρατών (ουσιαστικά 2 εκδόσεις με πολλά κοινά στοιχεία) και εμπορικά θα πετύχαινε στην γύρω περιοχή και εμείς θα βρισκόμασταν με ένα εξελιγμένο ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ….

Ionas

Και να φτιάξουμε πόσα; 2.000 οχήματα;
Με τι κόστος ανά μονάδα; Να βάλω 3 εκατομμύρια/όχημα;
Do the math που λένε και στο χωρίο μου. 6 δισ για το πεζικό!!!!
Λατρεύω το πεζικό αλλά προτιμώ μια μοίρα F-35 και 2 Belhara με τα ίδια χρήματα.

sotbak

δεν θα στοίχιζε τόσο ανά όχημα η εγχώρια κατασκευή

Ionas

Μάλλον θα στοίχιζε περισσότερο. Αλλά ακόμα και αν στοίχιζε λιγότερο (πράγμα που θα με έκανε να ανησυχώ για την ποιότητα), πόσο λιγότερος θα μας έβγαινε ο λογαριασμός; Με το ίδιο ποσό τι άλλο θα μπορούσαμε να προμηθευτούμε; Μια μοίρα F-35 και 1 Belhara αντί για 2. Και πάλι προτιμότερο θα ήταν. Ο μόνος λόγος για να καταστεί βιώσιμη και συμφέρουσα η επιλογή εγχώριας παραγωγής θα ήταν η εξασφάλιση εξαγωγών του προϊόντος. Αυτό δηλαδή που προσπαθούν και οι γείτονες αλλά ΔΕΝ έχουν καταφέρει σε σημαντικό βαθμό ακόμα. Και για αυτό θεωρώ λάθος τις επιλογές που έχουν κάνει. Αν είχαν επιλέξει την… Read more »

sotbak

αν υποθέσουμε ότι 2000 ΤΟΜΑ θέλουμε εμείς και 2000 το Ισραήλ + τις εξαγωγές, το κόστος στην ΕΛΒΟ θα ήταν πολύ χαμηλότερο των ποσών που παραθέτεις. Απλώς δεν υπάρχει πολιτική βούληση διαχρονικά για την αξιοποίηση της εσωτερικής ικανότητας παραγωγής της χώρας σε συνδυασμό με τη βοήθεια από το εξωτερικό (Ισραήλ) όπου απαιτείται.

Ionas

Αν υπήρχε το σενάριο Ισραήλ + εξαγωγές και εγώ μαζί σου. Και ποιότητα και βιωσιμότητα.
Αλλά δεν υπάρχει.

zap

Εχουμε και λεμε. ΤΟΜΑ, 200 χ 5εκ =1 δις + 800εκ για παρελκομενα κατ ελαχιστον Νεο τουφεκι πεζικου; Κανενα δις ? ας πουμε 0,8. Εκσυχρονισμο των Λεο2 που ηδη επρεπε να εχει γινει, να πουμε κανα 2δις; 10 Φρεγατες …οσο περισσοτερες παιρνεις τοσο φτηνοτερα, να πουμε 7 δις; Κορβετες; να πουμε 5 απο αυτες; να πουμε αλλα 2.5 δις; Ελικοπτερα στρατου; Αλλο δραμα. Να πουμε κανα 2 δις; Ελικοπτερα αεροποριας; αλλα 2. Νεα μεταφορικα ..εδω κλαιμε. θα θελουμε κανενα 2-3 δις. Αεροσκαφη; με τα 140 F-16 θα μεινουμε. Εδω πεφτει το πολυ το κλαμα. 6-8 δις μινιμουμ. Πυροβολικο; Κανενα δις… Read more »

Dimitris_jp

Οπως πολυ σωστα λες οι αναγκες των Ε.Ε.Δ ειναι πανω απο 32 Δις για να μην πουμε 40.
Αρα για μενα εχουμε τις εξης επιλογες:

1) Ε.Δ μουσειου καταλληλες μονο για παρελασεις (για εκει παμε)
2) Ε.Δ σε πολυ μικροτερους αριθμους αλλα με καποια υπερσυγχρονα συστηματα σε αμελυταιες ποσοτητες.(φ-35, μπελχαρες)
3) Ε.Δ που μαζευουν οτι αξιολογο κινειται στην αγορα, και εκσυγχρονιζουν οτι αξιολογο εχουν ή ακομα οτι αγοραζουν μεταχειρισμενο. ΣΠΑΝΙΕΣ αγορες καινουριων και μονο οταν δινουν πραγματικες νεες δυνατοτητες.

Γνωμη μου ειναι οτι ορθολογικοτερη ειναι η τριτη επιλογη.

adpanos

Αν ξεκινήσεις να τα παράγεις εσύ, δεν θα κοστίζουν 32,6 δις σε εξαγωγή συναλλάγματος …
Θα κοστίσουν 10- 12 – 15 δις .
Όποιος δεν το έχει πιάσει ακόμα, ότι για να συντηρείς στράτευμα χρειάζεται πρώτα να έχεις ενεργή βιομηχανία και σχεδιαστικά γραφεία …. κοιμάται ….

adpanos

Το μόνιμο πρόβλημα της Ελλάδας ….

Έχουμε βιομηχανίες όπλων.
Έχουμε βιομηχανίες οχημάτων.
Έχουμε ναυπηγεία.
Έχουμε βιομηχανία αεροσκαφών.
====================================

Δεν έχουμε όμως ΟΥΤΕ ΜΙΑ ενεργή Ελληνική σχεδίαση για το οτιδήποτε μπορεί να παραχθεί από τις άνωθεν βιομηχανίες.

Ως εκ τούτου, οι βιομηχανίες αυτές είναι δεδομένο …. πως θα παρακμάζουν όλο και περισσότερο, φτάνοντας σε εταιρίες ερείπια .

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αντιτορπιλικά 8.000 τόνων, κορβέτες 1.000 τόνων, ή [email protected]/MMSC των 4.000 τόνων για το ΠΝ; Κι όμως το δίλημμα είναι ίδιο με το F-16 vs...

 Η παρουσίαση της ελαφριάς κορβέτας ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ από την ΟΝΕΧ (ή καλύτερη, η συμφωνία για την με άδεια κατασκευή της στην Ελλάδα), και τα άρθρα...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Τι έγινε στη Λιβύη; Ποιοι βομβάρδισαν τους τουρκικούς MIM-23 HAWK, τι...

42
 Την περασμένη Κυριακή, η μέρα ξεκίνησε το πρωί με μια "περίεργη" είδηση. Τουρκικές δυνάμεις στη Λιβύη έγιναν στόχος αεροπορικής (!) επιδρομής, στην αεροπορική βάση...
Card image

ΠΤΗΣΗ July 2020

Αγορά 299 RUB
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 September 2016 #364

Αγορά 149 RUB
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Ιούλιος #398

Αγορά 299 RUB

Related News

Τι έγινε στη Λιβύη; Ποιοι βομβάρδισαν τους τουρκικούς MIM-23 HAWK, τι ζημιές έγιναν, τι όπλα χρησιμοποιήθηκαν;

 Την περασμένη Κυριακή, η μέρα ξεκίνησε το πρωί με μια "περίεργη" είδηση. Τουρκικές δυνάμεις στη Λιβύη έγιναν στόχος αεροπορικής (!) επιδρομής, στην αεροπορική βάση...

Πόσο θα κοστίσουν στη Λιθουανία εξι ελικόπτερα Black Hawk;

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει δώσει το «πράσινο φώς» για την πιθανή πώληση έξι ελικοπτέρων γενικής χρήσης UH-60M Black Hawk στη Λιθουανία, με...

«Λάθος» η κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας;

Πολιτική θύελλα προκάλεσαν οι δηλώσεις της Γερμανίδας πολιτικού Εύα Χογκλ (SPD) ότι ήταν «λάθος» η κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας το 2011, μια απόφαση...

Η Βραζιλία ξεκίνησε την εγχώρια παραγωγή του Gripen

Η Βραζιλία έχει αρχίσει την κατασκευή τμημάτων για το σουηδικό μαχητικό Gripen σε ένα εργοστάσιο που βρίσκεται κοντά στο Σάο Πάολο, σύμφωνα με ανακοίνωση...

Το Γαλλικό Ναυτικό ζητά E-2D Advanced Hawkeye, «έλεγχος τιμών»

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει εγκρίνει την πιθανή πώληση τριών Αερομεταφερόμενων Συστημάτων Έγκαιρης Προειδοποίησης & Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ) E-2D Advanced Hawkeye στη Γαλλία, με...
- Advertisement -