Θα μπορούσε η Συρία να μπέρδεψε το Il-20M για ισραηλινό G500/G550;

4
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 21
  •  
  •  

Στις 17 Σεπτεμβρίου 2018 συριακό Α/Α σύστημα S-200 κατέρριψε ρωσικό αεροσκάφος Il-20M ELINT σε απόσταση περίπου 35km από τη Λατάκεια, στοιχίζοντας τις ζωές του 15μελούς πληρώματος. Στη συνέχεια μάθαμε ότι η κατάρριψη οφειλόταν στην έλλειψη συστήματος IFF, χωρίς το οποίο η συριακή αεράμυνα δεν διέκρινε το Il-20M ως “φίλιο” αεροσκάφος.

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ: Καταρρίφθηκε ρωσικό ELINT  Il-20 και από ποιόν;

Θα μπορούσε να έχει προκαλέσει την κατάρριψη όμως κάτι άλλο; Ένα σενάριο, που περιγράφει το “Monch”, είναι ότι οι Σύροι υποπτεύθηκαν πως το ίχνος του Il-20M στο ραντάρ άνηκε σε ισραηλινό G500/G550. Άλλωστε, λόγω έλλειψης IFF δεν μπορούσαν να το διακρίνουν και ως ρωσικό. Οι Ισραηλινοί επιχειρούν τέτοια αεροσκάφη είτε ως ΑΣΕΠΕ είτε ως πλατφόρμες ΗΠ στην Ανατολική Μεσόγειο όποτε επιχειρούν να πλήξουν στόχους στη Συρία. Έτσι, η συριακή πλευρά θα μπορούσε να εικάσει ότι ένα τέτοιο αεροσκάφος υποστήριζε τα ισραηλινά μαχητικά.

Συριακός S-200 κατέρριψε το ρωσικό Il-20 «Coot»

Το πρόβλημα είναι, ωστόσο, αν το Ισραήλ μπορεί να διακινδυνεύσει την πτήση ενός τέτοιου συστήματος τόσο κοντά στη Συρία και, πιθανόν, εντός του φακέλου εμπλοκής του Α/Α συστήματος Buk-M2E, μέγιστης ακτίνας 45km…

Χωρίς IFF η συριακή πυροβολαρχία που κατέρριψε το IL-20


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 21
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
stepa
Guest
stepa

Ανετα….περαν τουτου η ευθυνη των ιδιων των Ρωσσων για την καταρριψη ειναι δεδομενη. Σε μια εμπολεμη περιοχη σαν αυτη της Συριας ο διαχωρισμος φιλιου η εχθρικου σκαφους ειναι δυσεπιλητη εξισωση…..για ποιο IFF μιλαμε….η υπαρξη συνδεσμων επικοινωνιας και κληαρινγκ απο πλευρας αμυνομενων ειναι εκ των ουκ ανευ….

ivychis
Guest
ivychis

Εφ΄όσον η Συριακή ΠΒ S-200 δεν είχε σύστημα αναγνώρισης IFF, οι Ισραηλινοί απαλλάσσονται και μόνο απ΄αυτό, αφού δεν μπορεί να τους κατηγορήσει κανείς για παρεμβολή. Πολύ σωστά ο Πούτιν μίλησε για ατυχές γεγονός γιατί οι ευθύνες πρέπει να μοιραστούν εξ ίσου στους Σύριους & στους Ρώσους. Δεν είναι δυνατόν να μη σήκωσαν ένα τηλέφωνο, ένα ασύρματο, μια προσπάθεια επικοινωνίας τέλος πάντων, όσο πρωτόγονοι κι αν είναι, για να ρωτήσουν το πλησιέστερο Συριακό ή Ρωσικό ραντάρ για το συγκεκριμένο ίχνος! Τη στιγμή δε που γνωρίζουν ότι το συγκεκριμένο ΑΦΝΣ πετούσε για αρκετή ώρα σε κύκλους εντός Συριακού εδάφους και υπεράνω Συριακού… Read more »

SozonLEV
Member
SozonLEV

Το θέμα του Airspace Management ειδικά σε περίοδο επιχειρήσεων είναι εξαιρετικά σοβαρό και κρύβει πολλαπλούς κινδύνους για περιστατικά αδελφοκτόνων πυρών (blue-on-blue). Ας θυμηθούμε λίγο τους περιορισμούς σε βολές BVR που υπήρχαν κατά τον πόλεμο του Βιετνάμ στα αμερικάνικα μαχητικά. Αν και σήμερα τα ηλεκτρονικά είναι πιο ικανά σε σχέση με τότε στην αντίπερα όχθη και τα Κ/Β έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες, τα συστήματα Ηλεκτρονικού Πολέμου έχουν γίνει ικανότερα αλλά και οι πιθανοί στόχοι περισσότεροι. Το IFF είναι ένα από τα πολλά εργαλεία που πρέπει να χρησιμοποιούνται για την κατηγοριοποίηση των Α/Φ. Ένα καμπανάκι για τη χώρα μας ίσως?

chikichiki
Guest
chikichiki

Σε κάθε περίπτωση πάντως, είναι ανησυχητικό που α)οι Σύριοι δεν γνώριζαν τις θέσεις α/φών συμμάχων τους στην περιοχή, και β)δεν έχουν ικανότητα για deconfliction, τουλάχιστον όχι με τις ρωσικές δυνάμεις. Υποτίθεται πως τα συστήματά τους αναβαθμίστηκαν και διασυνδέθηκαν με ρωσικά, τέτοια ατυχήματα θα έπρεπε να θεωρούνται αδύνατα.

Αναρωτιέμαι πάντως αν υπήρξαν παρεμβολές από το Il-20, αν δεν αντιμετώπισαν δυσκολίες στην πρόσκτηση του στόχου ίσως θα έπρεπε να είχαν προβληματιστεί από τότε…