Το γράψαμε και το φωνάξαμε χθες (ΕΔΩ). Ήλθαν όλα να επιβεβαιωθούν λίγες ώρες αργότερα με την μαρτυρία μέλους του πληρώματος του ΠΑΘ ΓΑΥΔΟΣ «090» που δέχθηκε την επίθεση του σκάφους της τουρκικής ακτοφυλακής στην εκπομπή Live News του Νίκου Ευαγγελάτου.

Ήμασταν σε περιπολία στο μίλι. Στο ρελαντί. Τους είδαμε που έρχονταν με ταχύτητα προς τη μεριά μας. Είχαμε εντολή για διακριτική παρακολούθηση. Ήταν μακριά και πιστεύαμε ότι θα έκοβαν ή θα άλλαζαν πορεία την τελευταία στιγμή, όπως κάνουν συχνά».

Εμείς τους φωνάζαμε ακολουθώντας τις οδηγίες: »Είστε στα ελληνικά χωρικά ύδατα! Απομακρυνθείτε!» Τους προειδοποιήσαμε τουλάχιστον πέντε φορές. Δεν λάβαμε καμία απάντηση. Συνέχιζαν να πλησιάζουν με ταχύτητα. Στα 50 μέτρα καταλάβαμε ότι δεν θα κόψει».

Τότε ο κυβερνήτης του ΠΑΘ 090 φώναξε “Πρόσω όλα! Πάσει δυνάμει!”» λίγο πριν το Το σκαρί της τουρκικής ακτοφυλακής πέσει με δύναμη πάνω στο πλωτό του λιμενικού, με τον κυβερνήτη να δίνει αμέσως διαταγή: «Στο μηχανοστάσιο γρήγορα! Δείτε αν βάζουμε νερά».

Μας βρήκε στα αριστερά. Ξήλωσε όλο το κατάστρωμα. Μας ρώτησαν αν μπορούμε να πλεύσουμε μέχρι τη Λέρο, απαντήσαμε θετικά και στην συνέχεια αποχωρήσαμε από το σημείο. Ήταν και το 060 στην περιοχή αλλά ήθελαν να χτυπήσουν το μεγάλο. Ήθελαν νεκρούς. Αν μας είχε πετύχει στην μέση, θα είχαμε θύματα. Δόξα τω Θεώ είμαστε καλά».

Κατά τα άλλα οι σημερινές ειδήσεις στο θέμα λένε… «αποκλιμακώνεται η ένταση στα Ίμια»…

«Ουδέν νεώτερον από το ανατολικό μέτωπο…»

14 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Έλα μωρέ τώρα σιγά, και τι έγινε;
  (τα λόγια ενός φιλου, ειναι ο μέσος Ελληνας μάλλον έλληνας με μικρό ε, οικογενειάρχης) και συνεχίζει- Γιατί μήπως είχες σκοπό το καλοκαίρι να πας για μπάνιο στα Ίμια; και τι έγινε αν μας τα πάρουν, μήπως θα έρθουν στην Αθήνα; Δυστυχώς αρκετοί Έλληνες σκέφτονται κατά αυτό τον τρόπο, βέβαια όταν η μισή Ελλάδα ζει στην Αθήνα, νομίζετε θα δώσουν σημασία για δύο βραχονησίδες Κάπου στο Αιγαίο; Όταν η μοναδική τους ασχολία είναι πως θα πάνε για φραπέ να πούνε σαχλαμάρες και να γελάνε, σοβαρότης μηδέν, κοιτάω την πάρτη μου και να περνάω πάντα καλά 1000%.

 2. Πριν λίγο καιρό έγραφα (ειρωνικά) πως πρέπει να δώσουμε Θράκη-Δωδεκάνησα-νησιά Β. Αιγαίου στους Τούρκους, και τη Μακεδονία στους Σκοπιανούς. Έτσι δεν θα έχουμε πια σύνορα με τη Τουρκία (θαλάσσια μόνον καισε σχετικά μεγάλες αποστάσεις) και θα μπορέσουμε να μειώσουμε πολύ τις αμυντικές μας δαπάνες..!

  Όπως πάμε όμως, είναι ώρες που αναρωτιέμαι αν κάποιοι σκέφτονται τέτοιες «λύσεις» στα σοβαρά.

 3. Δεν μπορώ να καταλάβω πως ο καπετάνιος του δικού μας πλοίου που ήταν πολύ πιο γρήγορο και ευέλικτο από το Τουρκικό, σε σημείο που μπορούσε να κάνει πλάκα στον Τούρκο καπετάνιο , και αντί να υποστεί επίθεση να κόβει για πλάκα βόλτες γύρω γύρω από το τουρκικό, καθόταν και τον έβλεπε απλά να έρχεται. Τι θα πει ότι στα 50 μέτρα κατάλαβε ότι πάει να πέσει πάνω του? Με την ορμή που έχει ένα πλοίο στην θάλασσα αν θέλει να «φρενάρει» ή να αλλάξει πορεία, έπρεπε να το κάνει πολύ νωρίτερα, άρα από πολύ μακρύτερα έπρεπε να καταλάβει ο δικός μας ότι πάει να πέσει πάνω του (έστω και όχι για εμβολισμό αλλά για τζαρτάρισμα), και ότι το δικό του είναι πιο soft από του αντίπαλου αλλά ποιο ευέλικτο και γρήγορο.

  Έπρεπε ήδη από πριν να πάρει άλλη θέση, ώστε σε περίπτωση που μια στις 10 ήθελε ο άλλος να πέσει πάνω του να το αποφύγει, για να μην πω ότι έπρεπε να πάει μηχανές στο φουλ και να πάρει την ουρά του τουρκικού σκάφους.

  Τζάμπα ρόμπα γίναμε.

  • Και ο κυβερνήτης αυτός θα πάρει παράσημο και προαγωγή. Τουλάχιστον στο Π.Ν. τους στέλνουν (για λίγο καιρό) σπίτι τους!

   • Tango Alpha,

    Γνωρίζεις τις ικανότητες και τα έργα του συγκεκριμένου κυβερνήτη?
    Μήπως ήταν στην γέφυρα, εκεί που έπρεπε να είναι?
    Μήπως αντέδρασε άμεσα, όταν αποδείχθηκε ότι δεν πρόκειται ο τούρκος να αλλάξει πορεία όπως κάνουν στο chicken game που παίζεται ακόμη και με το ΠΝ? Και ο τούρκος δεν είναι tanker που χρειάζεται 4 ν. μίλια για να στρίψει 2 μοίρες! Είναι κορβέτα.
    Μήπως έδωσε οδηγίες για αξιολόγηση ζημιών και όχι εγκατάλειψη πλοίου?
    Όσο για το ΠΝ, αν αναφέρεσαι στο περιστατικό με την Ψυτάλεια, είναι προφανές ότι ο καπετάνιος ανέβηκε στην γέφυρα για να δώσει οδηγίες να μην καβαλήσουν την ξέρα και για αυτό έπιασε μόνο τον θόλο του sonar.
    Κι αν αξίζει παράσημο και προαγωγή, δεν είσαι εσύ αυτός που θα το κρίνει, όταν αυτός ο καπετάνιος θαλασσοδέρνεται, ψαρεύοντας ανθρώπινες ψυχές που οι απέναντι πετάνε ως αν ήτανε σκουπίδια.
    Τα άλλα χουνέρια που έχει κάνει στους τούρκους αυτός ο καπετάνιος, όπως και στην θαλάσσια αστυνόμευση (λαθρεμπόριο κλπ) δυστυχώς δεν μπορώ να τα μοιραστώ μαζί σας.
    Όπως λοιπόν αντιλαμβάνεσαι, όταν ο τούρκος παίζει το chicken game, το πλήρωμα παίζει την ζωή του.

  • Chicken game λέγεται. Και όταν είσαι στα ΕΧΥ σου δεν το βάζεις στα πόδια, διότι δηλώνεις ότι καλά κάνει που με σπρώχνει παρά πέρα, διότι δεν θα έπρεπε εγώ να είμαι εδώ.

   agnostosependytis έχεις κάνει εσύ χρόνια καπετάνιος?

 4. Ξυπνήστε ρε!

  Συγνώμη για την έκφραση αλλά οι τούρκοι ήθελαν να βουλιάξουν το σκάφος.

  Ναι να το βουλιάξουν ήθελαν!

  Γιατί όμως;

  Για να μαζέψουν τους ναυαγούς και να τους ανταλλάξουν με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς.

Comments are closed.