Όπως μπορούμε να δούμε από το MarineTraffic, οι τουρκικές μονάδες που είχαν «κατασκηνώσει» γύρω από τα Ίμια αποχώρησαν, με τις δυο τελευταίες μονάδες να βρίσκονται σε πορεία επιστροφής στις βάσεις τους. Δεν γνωρίζουμε αν αυτή είναι κάποια κίνηση αποκλιμάκωσης, καθώς όπως έχουμε ήδη γράψει, οι ΗΠΑ παραμένουν «απαθείς».

Leave a Reply

13 ΣΧΟΛΙΑ

 1. …ντάξει, μ’άλλα λόγια να αγαπιόμαστε! Οι Τούρκοι κάνουν μπαλαδοκαθετή στα Ίμια και οι δικοί μας πανηγυρίζουν για την σταδιακή αποχώρηση των Τούρκικων πλοίων απο την περιοχή!

 2. Διάβασα πως μετά τον υποτιθέμενο εμβολισμό οι τούρκοι ρώτησαν για ζημίες και αν μπορεί να πλεύσει σε λιμάνι. Αν είναι αλήθεια τότε είναι ένα chicken game που πήγε λάθος.
  Αν δεν μπορείς να εμβολίσεις σταματημένο 70 μετρο σκάφος, με τόσο ευκ´ινητο πλοίο τότε είσαι άχρηστος.
  Σε αυτό συνηγορεί και το γεγονός πως μετά έφυγαν όλοι.
  Αν ήθελε να το βυθίσει θα το πετύχαινε, ή θα το κυνηγούσε πάλι.

 3. Η απομάκρυνση πιθανόν συνδέεται με την αυριανή επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Άγκυρα. Μάλλον θέλουν να του δείξουν ότι αυτοί είναι τα «καλά παιδιά».

 4. Απο χθές γράφτηκε πως συμφωνήθηκε η σταδιακή αποχώρηση των Τουρκικών πλοίων με «αντάλλαγμα» να μην προσεγγίσουν ελληνικά πλοία την περιοχή.

   • Επιτρέψτε μου να κάνω λάθος ώς προς την διατύπωση. Παρόλα αυτά όμως, γράφτηκε πως υπήρξε συμφωνία αποκλιμάκωσης. Καταλαβαίνουμε όλοι μας πως αυτό δεν θα γινόταν αν στέλναμε δικά μας πλοία στην περιοχή. Τα Ίμια είναι γκρίζα και γκρίζα θα παραμείνουν (ίσως και με μια απόχρωση του κόκκινου πλέον).

  • Πάντως η συμφωνία του ’96 ήταν για «no ships, no flags, no troops». Ακόμα και αν παραμείνουμε στα αυστηρά πλαίσια εκείνης της συμφωνίας ο αποκλεισμός των Ιμίων από τις ναυτικές μονάδες της Τουρκίας σε συνδυασμό με επιθετικές ενέργειες προς τα δικά μας πλοία αποτελεί παραβίαση της.

Απάντηση