Ποια είναι η «Αυτοκρατορική Ορθόδοξη Παλαιστινιακή Ένωση» που φέρεται να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα για λογαριασμό της Ρωσίας;

11
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 36
  •  
  •  

Αναμφίβολα, η είδηση της ημέρας είναι η απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης να απελάσει δυο Ρώσους διπλωμάτες και να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα μας άλλων δυο, με το αιτιολογικό των “παράνομων ενεργειών εις βάρος της εθνικής ασφάλειας.” Στο δημοσίευμα της “Καθημερινής” που πρώτη αποκάλυψε την είδηση, αναφέρεται η “Αυτοκρατορική Ορθόδοξη Παλαιστινιακή Ένωση,” ως μια οργάνωση που προωθούσε ρωσικά συμφέροντα στην Ελλάδα. Ποια είναι όμως αυτή η Ένωση;

Η Ορθόδοξη Αυτοκρατορική Ένωση Παλαιστίνης (ρωσικά: Императорское Православное Палестинское общество) (ή IPPO) ιδρύθηκε στις 8 Μαΐου 1882, κατόπιν διατάγματος του Τσάρου Αλεξάνδρου Γ΄ και πρώτος πρόεδρος ορίστηκε ο δούκας Σεργκέι Αλεξάντροβιτς Ρομανόφ. Σκοπός της Ένωσης ήταν η ακαδημαϊκή οργάνωση για τη μελέτη της Μέσης Ανατολής και η προάσπιση της ορθόδοξης πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά σήμερα δραστηριοποιείται στην υπεράσπιση των ρωσικών συμφερόντων στην ίδια περιοχή, παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, υπεράσπιση των δικαιωμάτων των χριστιανών κτλ.

Στις 14 Οκτωβρίου 2016, ιδρύεται το ελληνικό παράρτημα της Ορθόδοξης Αυτοκρατορικής Ένωσης Παλαιστίνης, με τελετή που πραγματοποιήθηκε υπό την παρουσία του Προέδρου της  και πρώην Πρωθυπουργού της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Σεργκέι Βαντίμοβιτς Στεπάσιν (πρώην στέλεχος της FSB), παρουσία του Μητροπολίτη Βέροιας κ. Παντελεήμων, του δήμαρχου Βέροιας κ. Δημήτρη Βοργιαζίδη, του πρώην υπουργού κ. Κων. Κιλτίδη, καθώς και του  Πρόεδρου του Ελληνικού Παραρτήματος κ. Σίμου Παναγιωτίδη.

Τα σημερινά νέα για τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών. έδωσαν λαβή για φήμες που κάνουν λόγο για “στρατολόγηση Ελλήνων πολιτικών από την IPPO τα τελευταία χρόνια.” Τονίζουμε ωστόσο πως πρόκειται για καθαρή φημολογία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «ΒΗΜΑτος» (2016) με τίτλο «Το παιγνίδι των Ρώσων στην Ελλάδα», «Οι ιδρυτές του παραρτήματος θεωρούν ότι λειτουργούν ως προάγγελοι της επαναπροσέγγισης της Ελλάδας με τη Ρωσία.» Ο πρόεδρος του IPPO κ. Στεπάσιν, έχει επισκεφτεί την Ελλάδα πολλές φορές τα τελευταία χρόνια για τη διοργάνωση φεστιβάλ και στα πλαίσια «επισκέψεων εργασίας

Ο κ. Σίμος Παναγιωτίδης, (πρόεδρος του ελληνικού παραρτήματος της Ένωσης) είναι διευθυντής του ρωσικού τμήματος του Ομίλου ΑΚΤΩΡ (και του σερβικού), που το 2014 πέτυχε τη συμφωνία αποκομιδής των απορριμμάτων, μεταξύ του ρωσικού τραπεζικού κολοσσού, «VTB Capital», και του ελληνικού Ομίλου «ΑΚΤΩΡ». Τα στελέχη του «ΑΚΤΩΡ» εκτιμούσαν εκείνη την εποχή πως το εν λόγω project, «θα φέρει νέες συμφωνίες συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ.» Το 2009, ο κ. Παναγιωτίδης και ο πρώην υπουργός κ. Κιλτίδης, πρωταγωνίστησαν στο ελληνο-ρωσικό deal για εξαγωγή 10.000 κοντέινερς κομπόστας ροδάκινου στη Ρωσία, το οποίο τελικά ναυάγησε.

Αναφορικά με τη «μητρική» Ορθόδοξη Αυτοκρατορική Ένωση Παλαιστίνης, φαίνεται πως διατηρεί δεσμούς με το ρωσικό κράτος. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, έχει δηλώσει πως σκοπός της Ένωσης είναι η διασφάλιση των ρωσικών συμφερόντων στη Μέση Ανατολή και η χρήση της ως ένα ακόμη «μέσο διπλωματίας.» Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Λαβρόφ επισημαίνει πως η δράση της IPPO δεν περιορίζεται μόνο στη Μέση Ανατολή, αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου, ακόμη και στην Ευρώπη όπου «οι Χριστιανοί που αποτελούν πλειοψηφία, βιώνουν καταπίεση στο βωμό της ανοχής της διαφορετικότητας.» Παραδέχεται επίσης πως η Ένωση έχει αποκτήσει μεγάλη επιρροή και σε άλλες περιοχές.

Η δράση της Ορθόδοξης Αυτοκρατορικής Ένωση Παλαιστίνης στη Συρία

Από το 2013, η IPPO έχει διοργανώσει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία, ωστόσο πρόσβαση σε αυτή φαίνεται να έχουν μόνο οι κάτοικοι που βρίσκονται στις περιοχές που ελέγχονται από το καθεστώς Άσαντ και κυρίως τη Δαμασκό. Ο Μπασάρ Αλ Άσαντ είναι ο σημαντικότερος σύμμαχος της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή και η στρατιωτική παρέμβαση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στη χώρα το 2015, ήταν που απέτρεψε τη κατάρρευση του καθεστώτος.

Συμπεράσματα

Από μια έρευνα ανοιχτών πηγών, είναι εξαιρετικά δύσκολο εάν όχι αδύνατο να προκύψει τυχόν δραστηριότητες εις βάρος της εθνικής ασφάλειας της Ελλάδας από το ελληνικό παράρτημα της IPPO. Είναι σαφές όμως, πως η εν λόγω «Ένωση» δρα υπό την «αιγίδα» του Ρωσικού Κράτους για τη προώθηση των ρωσικών συμφερόντων σε διάφορες περιοχές, κάτι που έχει παραδεχτεί ακόμη και ο Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ υπάρχουν αναφορές πως σχετίζεται ακόμη και με τις μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας.

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 36
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Gunner
Member
Gunner
Φαίδων Γ. Καραϊωσηφίδης
Admin
Noble Member

Αν το σχόλιό σας δεν ξεκινούσε με την γνωστή διαχρονική εμμονή σας θα μπορούσε να είναι εξαιρετικό θέμα για όλους μας. Δυστυχώς επιμένετε με την εμμονική σας στάση απέναντί μας η οποία αρχίζει και περνά στο επίπεδο του ανοήτου για να μην πούμε κάτι περισσότερο. Όταν και εάν την ξεπεράστε με χαρά θα εγκρίνουμε το επόμενο σχόλιό σας.
Αναφορικά με την ουσία σημειώστε και αυτό:
http://www.kathimerini.gr/974385/article/epikairothta/politikh/anadiplwsh-xan-den-anafer8hka-se-allagh-synorwn-elladas—alvanias

G-164g ag-cat
Guest
G-164g ag-cat

Προτείνω την μεταφορά του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Άγιον Όρος με παύση του αυτοδιοίκητου.

Gilan
Member
Gilan

Για τις βιτρίνες της CIA στην Ελλάδα θα μας πει η Καθημερινή;

Bob Batons
Guest
Bob Batons

Για πες μας εσύ που τις ξέρεις;

Gilan
Member
Gilan

Άνοιξε το μυαλό σου και θα τις δεις…!

montif74
Member
montif74

Κάντε επιτέλους τον διαχωρισμό εκκλησίας-κράτος. Οχι άλλο ρασοφόρους εθνοπατέρες ! Επίσης να επιβληθεί φόρος εισοδήματος σε όσους δηλώνουν Χ.Ο. (στα πρότυπα των σύγχρονων ευρωπαικών κρατών) και να πληρώνονται αποκελιστικά απο εκεί οι ιερωμενοι. Να δούμε ποιά θα είναι μετά η επιρροή της εκκλησίας και πόσοι θα δηλώνουν Χριστιανοι!

Fingolfin
Member
Fingolfin

Διαχωρισμός Εκκλησίας – κράτους είναι δύσκολο να γίνει. Αν δεν κάνω λάθος, ο Λεβέντης είχε πρόσφατα πει πως αν γίνει, το ελληνικό κράτος θα πρέπει να επιστρέψει πολλά περιουσιακά στοιχεία στην Εκκλησία, τα οποία η Εκκλησία τα είχε προσφέρει προς ενίσχυση του, εδώ και 20 χρόνια. Όποιος γνωρίζει κάτι παραπάνω ας με διορθώσει παρακαλώ. Επιπλέον, ακόμη και αν γίνει η Εκκλησία έχει αρκετές επενδύσεις/περιουσιακά στοιχεία για να πληρώνει τα έξοδα της και σίγουρα ξέρει να τα επενδύει/αξιοποιεί σωστά λειτουργώντας ως κανονική επιχείρηση. Πάντως είναι μια αξιόλογη πρόταση αλλά δύσκολα υλοποιείται γιατί εκτός του παραπάνω, έχει μεγάλο πολιτικό κόστος και μικρό… Read more »

Nikolaos
Member
Nikolaos

Ο κ. Τζιτζικώστας ποτέ δεν λείπει από ρωσικές πανηγύρεις. Όπως και από αφορώσες το Μακεδονικό. Όταν του ζητήθηκε όμως από το κόμμα της ΝΔ να κατεβεί για Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, αρνήθηκε να αντιπαρατεθεί με τον ανάδοχό του κ. Μπουτάρη (με τις γνωστές θέσεις για το Μακεδονικό). Είναι καλύτερα ασφαλώς το “ποίμνιο” της παρέας να ανταλλάσσει ψήφους (δήμος – περιφέρεια) … Αλλά σανό θέλει ο κόσμος, σανό λαμβάνει … Είναι λυπηρό ότι για το Μακεδονικό οι πολίτες που έβλεπαν (δικαίως, όπως αποδείχθηκε) με καχυποψία τις πρωτοβουλίες Τσίπρα-Κοτζιά δεν αυτοργανώθηκαν, όπως τότε το “Μένουμε Ευρώπη”, αλλά άφησαν με την αδράνεια τους το πεδίο… Read more »

viper3000ad
Member
viper3000ad

Τα πράγματα είναι πολύ πιο περίπλοκα από ότι ο μέσος πολίτης γνωρίζει ή νομίζει. Η σύγκρουση στην μεταψυχροπολεμική περίοδο των δύο υπερδυνάμεων, θα επηρεάσει τα Bαλκάνια πέρα από τα κουτά πολιτικάντικα παιχνίδια στην βουλή .

dokimos
Member
dokimos

με τους Ρωσους ολο ντυλ δις ετοιμαζωντε και στο τελος δεν γίνεται τιποτα
μας εχουν γεμισει σάλια ευχέλαια και θαυματουργούς Ρασπούτιν
τωρα τα 10.000 κοντέινερ κομπόστες του Κιλτιδη τι εγιναν μαλον γλυκα του κουταλιου
με ημερομηνία λήξεις 2060