Σημαντική νίκη για την Τουρκία, το Αφρίν στα χέρια του Τουρκικού Στρατού

31
3062

 

Επιβεβαιώνεται πλέον από όλες τις διεθνείς πηγές η είδηση πως το Αφρίν έπεσε στα χέρια του Τουρκικού Στρατού, ολοκληρώνοντας τη νίκη της χώρας στην εισβολή που ξεκίνησε το στις 20 Ιανουαρίου. Με την επιτυχή κατάληξη της υπόθεση Αφρίν, επιβεβαιώνεται η ΠΤΗΣΗ όταν στις 28 Ιανουαρίου είχαμε γράψει το άρθρο με τίτλο “Η Τουρκία μάλλον κερδίζει στο Αφρίν“. Δεν είμασταν μάντες, απλά μαθηματικά είναι (του στυλ ένα και ένα κάνουν πάντα δυο)…

Αν διαβάσετε τα σχόλια που δεχτήκαμε στο facebook και το site μας σχετικά με αυτό το άρθρο, μπορεί να διαπιστώσει κάποιος πως είμαστε κάτι ανάμεσα σε “πράχτορες” της τουρκικής ΜΙΤ και σε μπατζανάκηδες του Ερντογάν. Φυσικά τα υπόλοιπα πεφωτισμένα sites συνέχιζαν να μιλούν για ένα νέο Στάλινγκραντ, για “λιοντάρια” που θα φάνε τα “γατάκια”, για τον τάφο των Τούρκων κοκ.

Εμείς κόντρα σε όλα αυτά, προσπαθήσαμε να δώσουμε την πραγματική διάσταση του πολέμου στο άρθρο μας με τίτλο “Πως η τεχνολογία κερδίζει τον μαχητή, μήπως να σταματήσουμε με τις εθνικές μας αυταπάτες;“. Όσο κι αν κάποιοι θέλουν να εθελοτυφλούν, από την στιγμή που οι Κούρδοι πολέμησαν χωρίς διεθνή υποστήριξη, ήταν καταδικασμένοι να χάσουν. Οι απώλειες που δέχτηκαν ήταν συντριπτικές, καθώς ήταν άντρες εκπαιδευμένοι από την Δύση για τον πόλεμο κατά του ISIS. Το YPG δεν θα μπορέσει να τους αναπληρώσει ποτέ.

Βέβαια το άρθρο αυτό το “τσίμπησαν” τα τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, το μετέφρασαν λάθος, και μας χαρακτήρισαν “Έλληνες Εθνικιστές”. Αν δείτε, ακόμη μας βρίζουν στο twitter κάτω από αυτό το άρθρο, αλλά την ίδια στιγμή για πολλούς εδώ στην Ελλάδα “δεν είμαστε αρκετά Έλληνες”.

Σε κάθε περίπτωση, η Τουρκία πέτυχε μια μεγάλη νίκη, κατέλαβε μια δύσβατη περιοχή με περιορισμένες απώλειες, κατάφερε αποφασιστικό πλήγμα στο YPG που θεωρεί πως συνδέεται με το PKK, ενώ εξουδετέρωσε και σημαντικό ποσοστό του οπλισμού των Αμερικανών που είχε παραδοθεί στους Κούρδους. Ότι κι αν πιστεύουμε εμείς, η Τουρκία έκανε αυτό που είπε. Δήλωσε πως θα εκδιώξει τους “τρομοκράτες” από το Αφρίν, και το έκανε. Με περιορισμένες απώλειες, με περιορισμένη χρήση μέσων, χωρίς να παρασυρθεί σε κυκλωτικές κινήσεις τύπου Γκουντέριαν, ή αεραποβάσεις τύπου Αριέλ Σαρόν, ούτε σε επικές επιθέσεις “χωρίς να υπάρχει αύριο” τύπου Πάτον.

Θα πρέπει να πούμε πως οι κινήσεις των Τούρκων στρατηγών μπορεί να ήταν πιο αργές, λιγότερο εντυπωσιακές, αλλά πέτυχαν το στόχο τους χωρίς άσκοπη σπατάλη δυνάμεων. Αυτό που κατάφεραν οι Τούρκοι στο Αφρίν, δεν το κατάφεραν οι Αμερικανοί στο Ιράκ/ Αφγανιστάν, ούτε οι Ισραηλινοί στη Παλαιστίνη. Αναμφίβολα η επιχείρηση του Αφρίν θα τύχει ειδικής στρατιωτικής μελέτης, καθώς ο αντίπαλος νικήθηκε χωρίς πολλές “φανφάρες”.

Ελπίζουμε εμείς τώρα πλέον στην Ελλάδα να αποκτήσουμε την απαραίτητη σοβαρότητα, και να αξιολογήσουμε τις νέες ικανότητες του Τουρκικού Στρατού, ειδικά στην διείσδυση σε εχθρική περιοχή, χωρίς ιδιαίτερα ερίσματα και υποστήριξη, και κατάληψή της με το μικρότερο δυνατόν κόστος. Δεν χρειάζεται να μιλήσουμε και για την χρήση τουρκικής κατασκευής μέσων και πυρομαχικών κατά κύριο λόγο. Τα πράγματα δεν είναι πλέον τόσο “απλά”. Αν μην μείνουμε στον δικό μας, θαυμαστό “κόσμο”.

Στο θέμα θα επανέλθουμε, καθώς αργά αλλά σταθερά θα γίνονται διαθέσιμα περισσότερα στοιχεία για τις μάχες που έλαβαν χώρα.

31 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Οι Τούρκοι πέτυχαν πραγματικά μια νίκη έχοντας πολύ λίγες απώλειες. Χρησιμοποίησαν όμως ένα πάρα πολύ καλό και δυνατό χαρτί που είχαν στο “μανίκι ” τους . Τους γηγενείς τουρκόφωνους Συριους .Ένας πολαπλασιαστης δύναμης ο οποίος έχει και γνώση του συγκεκριμένου χώρου δράσης, γείτονες ήταν άλλως τε, αλλά και είχαν λόγω να φανούν ότι είναι πιο Τούρκοι από τους Τούρκους. Ας μας γίνει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ μάθημα και ας αφήσουμε τις πομφολογιες κι ας δούμε τα πράγματα οπως είναι. Η Τουρκία δεν έχει αφήνει περιθώριο εφυσηχασμου. Μήπως κάποιοι ονειρεύεονται να γίνουν τα ίδια… στην Θράκη ας πούμε;

  • Εχεις δικιο και το προβλημα με τους ”θυλακες στη Θρακη” ειναι υπαρκτο.
   Πιστευεις ομως οτι το θρασσος της Τουρκιας ή το αποτελεσμα θα ηταν το ιδιο με μια Συρια χωρις
   εμφυλιο που θα την απειλουσε με ολοκληρωτικο πολεμο σε περιπτωση εισβολης?

   • Δυστυχως τα τόσα χρόνια ανυπαρξίας του Ελληνικού κράτους στην περιοχη δεν με αφηνει και πολύ αισιόδοξο ! Το τουρκικό κράτος έχει επιδοθεί , εδώ και πάρα πολλά χρόνια , σε μια συστηματική διείσδυση στην Θράκη και οι χειρισμοι των ελληνικώ κυβερνήσεων έχει “σπρώξει” αρκετούς στην αγκαλιά της Τουρκίας. Όπως αρέσκεται να λέγεται σε κάθε πολεμική σύγκρουση ότι δοκιμάζονται νέα οπλικά συστήματα , ποιός μας λέει οτι η Τουρκία δεν δοκιμάζει να χρησιμοποιήσει “ντόπιους” πλυθισμους για να κάνει την “βρώμικη” αλλά ουσιώδη δουλειά; Προσωπική μου άποψη πάντα, δεν είναι καιρός για εφησυχασμούς και πρέπει να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτα.

  • Αγαπητέ Κε. Νίκο: Είσθε απόλυτα σίγουρος ότι οι Συριακές παραστρατιωτικές δυνάμεις που επιβοηθούν τον Τουρκικό ΣΞ στην Συρία αποτελούνται ΜΟΝΟ από “Τουρκόφωνους Σύριους”; Άλλη αρθρογραφία σχετικά με Μέση Ανατολή ενδεικνύει ότι αυτές οι Συριακές παραστρατιωτικές ομάδες έχουν απορροφήσει και επιζώντες αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους – και αυτή η συνομοταξία ΔΕΝ βασίζεται μόνο σε γηγενείς Σύριους. Άς μην ξεχνάμε ότι ο “μεγάλος Σουλτάνος” Ερντογκάν και ο Κος. Χακάν Φιντάν, πάλαι και τούδε Διευθυντής Τουρκικής ΜΙΤ, είχαν ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΩΣ βοηθήσει την διάβαση εξτρεμιστών Ισλαμιστών ανταρτών από πολλά κράτη και οπλισμού τους προς Συρία, ιδιαίτερα στο χρονικό διάστημα 2012-2013. Πιό παληά, στην δεκαετία του ’90 κι επί πρωθυπουργίας Κας. Τανσού Τσιλλέρ (κρίση Ιμίων 1996), μετά από ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα είχε αποκαλυφθεί το Τουρκικό “σκανδαλάκι” ότι οι Τουρκικές υπηρεσίες εσωτερικής ασφάλειας χρησιμοποιούσαν άτομα του κοινού ποινικού δικαίου καθώς και γηγενείς Τούρκους με εξτρεμιστικές πολιτικές πεποιθήσεις εναντίον της ανταρτικής οργάνωσης Πέ-Κά-Κά. Μήπως καλλιεργούμε την εσφαλμένη εντύπωση ότι το Τουρκικό κράτος “διστάζει” από το να χρησιμοποιήσει τις ίδιες μεθόδους και στην Συρία εναντίον “παντός Κούρδου”; Από προπαγανδιστικής πλευράς, η κυβ. Ερντογκάν ήδη δικαιολογεί την Τουρκική στρατιωτική εισβολή στην Συρία ότι συντείνει στην “παλλινόστηση των ΑΡΑΒΩΝ Σύριων προσφύγων στις οικίες τους” (όταν το Αγγλικό δίκτυο BBC ενδεικνύει ότι ο θύλακας Αφρίν πλειοψηφικώς έχει Κουρδικό πληθυσμό).

 2. Συγχαρητήρια πραγματικά για το συγκεκριμένο άρθρο, θέτει τα πάντα στη σωστή τους διάσταση, ήταν θέμα χρόνου να γίνει κι ας κάγχαζαν κάποιοι για… άχρηστους μπουνταλάδες που σφαγιάζονται σωρηδόν κι είναι ανίκανοι να νικήσουν έναν ανύπαρκτο αντίπαλο (ελπίζω μόνο να μην χρειαστεί να διαβάσω πάλι σχόλια σε κακομεταφρασμένα ελληνικά, αγγλικά και τούρκικα).

 3. Συμφωνώντας με τις παραπανω γνώμες σημαντικό είναι ότι πέτυχε τουλάχιστον προς το παρόν, να μην αντιδράσει καποιος από τους υπολοιπους παίκτες στην ευρυτερη περιοχή.

 4. Kάθε φορά που διάβαζα σχόλια για “νέο Στάλινγκραντ” απορούσα για το πόσο χαμηλό είναι το IQ ορισμένων στην Ελλάδα.

  Στην Ελλάδα έχουμε σοβαρό πρόβλημα με την πραγματικότητα και τον ρεαλισμό. Δεν μας αρέσει σαν λαός ούτε η πραγματικότητα ούτε ο ρεαλισμός, και αν τυχόν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί με την στρεβλή αντίληψη που έχουμε για την πραγματικότητα, τότε τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα (φράση η οποία προέρχεται οχι τυχαία απο τα Κομμουνιστικά καθεστώτα που θαυμάζει η πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού).

  Οπως έγραψε κάποιος και διασκευάζω εγώ εδώ, η Ελλάδα είναι σαν ένα Φίατ Πούντο που κινείται ανάποδα στην εθνική σε ευθεία τροχιά σύγκρουσης με την νταλίκα και το συρόμενο της πραγματικότητας.

  Για δεκαετίες επιλέξαμε να χώνουμε το κεφάλι στην άμμο όταν αυτά που βλέπαμε γύρω μας δεν μας άρεσαν ή δεν ταίριαζαν στο προπαγανδιστικό αφήγημα της πραγματικότητας που είχαμε επιλέξει. Οπως συμβαίνει πάντα με τα άτομα ή τα Εθνη τα οποία αρνούνται να δούν την πραγματικότητα (βλ Βυζάντιο όπου το κυρίαρχο θέμα στα τρία τελευταία χρόνια πρίν την άλωση ήταν το αν οι Αγγελοι του Θεού είχαν φύλο ή όχι) πάντα οι αυτάπάτες τελειώνουν με συντριπτικά αρνητικό τρόπο και για τα μεμονωμένα άτομα και για τα Εθνη τα οποία τις ετρεφαν.

  Δυστυχώς σαν Εθνος δεν διδασκόμαστε απο τα λάθη μας γιατί είμαστε ανεπίδεκτοι μαθήσεως και φοβάμαι ότι θα το πληρώσουμε με πολύ αίμα και πολλές καταστροφές όπως και στο παρελθόν.

  • Συμφωνώ με όλα όσα έχουν προαναφερθεί. Οι “γείτονες” κατασκευάζουν αξιόλογα οπλικά συστήματα τα οποία χαίρουν υψηλής εκτίμησης (πωλήσεις στο εξωτερικό), δημιουργούν στρατιωτικές βάσεις σε διάφορα σημεία ακόμα και πέρα από την εγγύτερη περιοχή (Αφρική), εκτελούν στρατιωτικές επιχειρήσεις εντυπωσιάζοντας μέχρι και τις ΗΠΑ (τόσο για την αποτελεσματικότητα στο πεδίο μάχης, όσο και την ικανότητα επάνδρωσης π.χ. των αεροσκαφών μετά το πραξικόπημα), οι οποίες μάλιστα αναφέρουν ότι “πρέπει να την κρατήσουμε πάσι θυσία με το μέρος μας”.

   Η απάντηση μας σε όλα τα παραπάνω; δεν έχουν πιλότους, ακέφαλος στρατός, οπλικά συστήματα της πλάκας, ανεκπαίδευτοι στρατιώτες. Λες και εμείς έχουμε “εξαντληθεί” στα πολεμικά σενάρια και τη συστηματική εκπαίδευση, και λόγω των πολεμικών επιχειρήσεων στις οποίες μετέχουμε τοοοόσα χρόνια, έχουμε μία τεράστια εμπειρία που μας επιτρέπει την αξιολόγηση στρατών (ικανός-ανίκανος) παρά τη συμμετοχή τους σε πραγματικά πεδία δράσης (η δική μας συμμετοχή περιοριζόταν σε αστυνόμευση).

   Για το σενάριο δε, των σχέσεων της Τουρκίας με τις μεγάλες δυνάμεις, όλοι οι “γνώστες” έχουν έτοιμη την απάντηση: θα τους εξαφανίσουν, θα τη διαμελίσουν, θα ,θα, θα. Κάτι σαν το στόλο που ήρθε για να προστατέψει το γεωτρύπανο, και όχι για τις προγραμματισμένες ασκήσεις. Ή την περιβόητη ΜΗ παραλαβή των F35. Κάποιοι ένστολοι μάλιστα είναι και σίγουροι για την άρνηση των ΗΠΑ (μακάρι να κάνω λάθος). Δυστυχώς, όταν διακατεχόμαστε από τον γνωστό “Ωχαδερφισμό”, περιμένουμε και τον “σωτήρα ” ο οποίος και θα βγάλει το φίδι από την τρύπα. Βέβαια, το να ζητά ανταλλάγματα είναι κάτι το “απαράδεκτο” για μας, όπως απαράδεκτο είναι και το γεγονός να τον ευχαριστήσουμε δημοσίως για τη μεσολάβηση του για κατευνασμό (βλέπε Ίμια), αφού θα μπορούσαμε να το λύσουμε από μόνοι μας (λέμε τώρα).

   Όλα τα παραπάνω γίνονται για ένα και μόνο σκοπό: να εφησυχαστούμε και να συνεχίσουμε να ζούμε στην κοσμάρα μας, χωρίς το ζόρισμα της θητείας (εάν γίνεται να μειωθεί κι’άλλο κανένα πρόβλημα) και συνεχίζοντας την καλοπέραση μας. Και μη μου πει κανείς ότι τα πράγματα είναι ζόρικα οικονομικώς γι’αυτό και “συμβαίνουν αυτά”, γιατί απ’ότι θυμάμαι ΚΑΙ το ’40 τα οικονομικά στην Ελλάδα δεν ήταν ανθηρά…

   Δυστυχώς δε βλέπω να βάζουμε μυαλό, και θα πάθουμε τα ίδια με το 1453, το ’22, το ’74. Ίδια νοοτροπία είχαμε με τη σημερινή.

   Υ.Γ. 1) Συγγνώμη εάν κούρασα, αλλά βαρέθηκα αυτό τον ωχαδερφισμό. Εσείς στη ΠκΔ μιλάτε για τα σχόλια
   που κάνουν εναντίον σας. Στην ίδια μοίρα βρισκόμαστε. Θα με αποκαλέσουν (αποκαλούν) Κινδυνολόγο, Πολεμοχαρή, φιλότουρκο………
   Υ.Γ. 2) Γράψτε τους εκεί που ξέρετε (και τα έχετε!!!)…..

 5. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν

  α) Η δήλωση των Τούρκων ότι μετά την Αφρίν θα διώξουν τους Κούρδους από Μανπίτζ, Κομπάνι και Qamishli. Απομένει να δούμε αν θα πραγματοποιήσουν την απειλή τους

  β) Η δήλωση των Κούρδων ότι θα προχωρήσουν σε εκτεταμένο ανταρτοπόλεμο και όχι απευθείας αντιπαράθεση με την Τουρκία. Από το γεγονός αυτό και την εξέλιξη των πραγμάτων προκύπτει ότι δεν είχαν και δεν έχουν τα μέσα και την υποστήριξη για απευθείας αντιπαράθεση με την Τουρκία. Ερώτημα παραμένει
  1)αν οι Κούρδοι χρησιμοποίησαν ανορθόδοξα όπλα και τακτικές έναντι του Τουρκικού στρατού και των συμμάχων του (πχ μικρά Drone με εκρηκτικά) όπως π.χ ο ISIS (π.χ ειδικές καλύματα παραλλαγής και χαμηλής ανιχνευσιμότητας από drone) και
  2)τα αντίμετρα του τουρκικού στρατού όπως και
  3) ποιος ήταν ο ακριβής εξοπλισμός των Κούρδων σε βαριά όπλά, ανταεροπορικά, αντιαρματικά κτλ.
  4) Σημαντική είναι επίσης η γνωστοποίηση των ηλεκτρονικών συστημάτων που χρησιμοποίησαν οι Τούρκοι κατά την επιχείρηση (π.χ επίγεια ραντάρ και θερμικοί-ηλεκτροοπτικοί αισθητήρες, συστήματα υποκλοπής πληροφοριών και παρεμβολών, συστήματα ανίχνευσης πυρών κτλ) πέρα από τα … πολυδιαφημισμένα UCAV bayraktar

  γ) Τα μέτρα τα οποία θα λάβουν οι Κούρδοι για να προστατέψουν τις υπόλοιπες περιοχές με κουρδικούς πληθυσμούς. Εδώ αξίζει να αναφερθεί η επιμονή τους στη διατήρηση εδαφών σε όλο το κομμάτι της Συρίας ανατολικά του Ευφράτη, σε μέρη που δεν κατοικούν Κούρδοι ΑΛΛΑ είναι μακριά από τα Τουρκο-Συριακά σύνορα και είναι πλούσια σε πετρέλαιο

  δ) Αν οι Τούρκοι θα βάλουν σε δεύτερο χρόνο στο στόχαστρο τους εδάφη στο βόρειο Ιράκ στα οποία έχουν αυτονομία οι Κούρδοι και είναι πλούσια σε πετρέλαιο.

  ε) Σημαντικό είναι το αν θα διατηρηθούν τα εδάφη υπό Τουρκική κατοχή ή αν κάποια στιγμή περάσουν υπό Συριακό έλεγχο. Αν και η δήλωση των Τούρκών είναι ότι ο στόχος τους είναι μόνο η εκδίωξη των Κούρδων κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι σκοπεύουν να διατηρήσουν τα εδάφη υπό τον έλεγχο τους επ’ αόριστο

  στ) Η διαπίστωση ότι Κουρδικό κράτος δεν μπορεί να σταθεί στα νότια σύνορα της Τουρκίας εκτός εάν το επιτρέψει η Αγκυρα

  ζ) Η οικονομική αποτίμηση της εκστρατείας αυτής

  η) Η αξιολόγηση των πεπραγμένων στην Αφρίν από την ελληνική πλευρά και οι κατάλληλοι τρόποι αντιμετώπισης της Τουρκικής επιθετικότητας. Δημόσιες δηλώσεις του τύπου ότι σε ένα θερμό επεισόδιο θα χάσουμε δεν μας επιτρέπουν ιδιαίτερα περιθώρια αισιοδοξίας…

  • Λογικα στην ΒΔ Συρια (Ιντλιπ-Αφριν-Μανμπιζ-Κομπανι) θα δημιουργηθει καποιο papet state υπο τον FSA, οτι κατακτας με τα οπλα δεν το δινεις ποτε πισω (μονη εξαιρεση το Σινα).

   • Ναι αλλά μόλις τελειώσει με την Ανατολική Γκούτα ο Άσαντ, λογικά θα στραφεί στην εν λόγω περιοχή. Τότε τι θα κάνουν οι Τούρκοι;

 6. Σε γενικές γραμμές το αποτέλεσμα ήταν προδιαγεγραμμένο. Εκεί που έχω μια επιφύλαξη είναι οι απώλειες. Χρησιμοποιήθηκαν άλλοι αντάρτες εναντίον των Κούρδων οπότε οι πραγματικές απώλειες είναι αρκετά μεγαλύτερες από τις “επίσημες”. Ωστόσο συμφωνώ ότι φαίνονται περιορισμένες σε σχέση με το μέτωπο της επιχείρησης.

  Θα πρέπει να συγχαρούμε τους Τούρκους στρατηγούς για την μεθοδικότητα και ψυχραιμία που έδειξαν στο πεδίο της μάχης! Δεν παρασύρθηκαν σε μια κατά μέτωπο επίθεση και είχαν σχεδιάσει με μεγάλο βαθμό τις λεπτομέρειες της κάθε επιχείρησης. Υπήρχε πλάνο, σχέδιο προσεκτικά μελετημένο. Δεν είναι λοιπόν καθόλου μπουνταλάδες και ξέρουν να αξιοποιούν τα σύγχρονα μέσα.

  Δυστυχώς ο μέσος Έλληνας έχει εκπαιδευτεί στο να του φταίει για όλα το “σύστημα”. Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει πια και τόσο. Εάν δεν αυξηθεί το ΑΕΠ και οι πολιτικοί δεν πάρουν δυναμικές πρωτοβουλίες (αύξηση θητείας, αύξηση αμυντικών δαπανών, παλλαϊκή άμυνα) είναι θέμα χρόνου να κλαίμε πάλι. Μετά θα μας φταίνε οι μεγάλες δυνάμεις, οι ξένοι που κοιτάνε μόνο τα συμφέροντα τους κλπ.

 7. Ναι κατάφεραν να καταλάβουν το Αφρίν αλλά δεν είναι και κανένα τόσο μεγάλο κατόρθωμα. Οι τούρκοι κατέλαβαν μια σχετικά μικρή περιοχή της Συρίας που υπερασπίζονταν μερικοί Κούρδοι οι οποίοι δεν είχαν κάτι παραπάνω από αντιαρματικούς πυραύλους ενώ οι τούρκοι έκαναν μαζική χρήση πυροβολικού, αεροπορίας αρμάτων, ειδικών δυνάμεων ελικοπτέρων ( και μάλιστα έχασαν ένα ) και ότι άλλο όπλο υπήρχε σχεδόν στο τουρκικό οπλοστάσιο.
  Οι Κούρδοι δεν δέχτηκαν καμία ουσιαστική βοήθεια από πουθενά με εξαίρεση μερικές δυνάμεις πιστές στο καθεστώς Άσσαντ που ήταν περιορισμένες και μάλλον αδύναμες.
  Οι τουρκικές απώλειες είναι μεγαλύτερες από αυτές που επίσημα παραδέχονται οι Τούρκοι, είναι έτσι και αλλιώς αναμενόμενο κάτι τέτοιο από ένα καθεστώς που ψεύδεται με την ευκολία που αναπνέει.
  Και όλα αυτά ενώ ο τουρκικός στρατός δεν κατέλαβε μόνος του το Αφρίν αλλά το αιματηρότερο μέρος των επιχειρήσεων μάλλον το ανέλαβαν οι τζιχαντιστές του FSA.
  Κατέλαβαν το Αφρίν μετά από δυο μήνες με τεράστια κατανάλωση πυρομαχικών, κάποιες απώλειες ( αν και όχι μεγάλες ) και με την υποστήριξη και όχι απλή ανοχή μέρους της διεθνούς κοινότητας. Από εδ’ω και πέρα τι θα κάνουν, που θα πάνε? Θα μπορέσουν να κρατήσουν τα εδάφη αυτά? Η τουρκία μάλλον κερδίζει στο Αφρίν αλλά σίγουρα δεν έχει φτάσει ούτε στο μισό δρόμο από αυτόν που έχει μπροστά.

 8. είμαι από αυτούς που διαφωνήσα με το άρθρο και εξακολουθω να διαφωνω. το αρθρο μιλουσε για το εάν η τεχνολογικη υπεροχη μπορεί να επιτυχει νίκη σε σχέση με πιο συμβατικες μεθοδους και αναφερθηκα στο παραδειγμα του αφγανισταντ οι Τούρκοι
  δεν κερδισαν χάρη στα drone αλλά κυρίως χάρη στην συριακη αντιπολίτευση και τους Τούρκμενους

 9. Πολύ καλά τα γράφετε! Ας ξινίζουν οι φραπέλληνες όσο θέλουν.

  Ο Ερντογάν είπε θα κάνει εισβολή και το έκανε. Και το έκανε καλά χρησιμοποιώντας τις πολύ χρήσιμες εφεδρείες του FSA.

  Ενώ οι δικοί μας… Λίγο γέροντας, λίγο προφητεία και ο διορισμός μου στο δημόσιο.

 10. Το χειροτερο ειναι οτι σιγα σιγα εχουν καταφερει να πεισουν τον οχλο οτι ειναι ανικητοι, μετα τα οσα τους ταιζουν στην ΤιΒι κ εχουμε κ μεις αφησει να συμβουν σε Κυπρο Αιγαιο κ τελευταια στον Εβρο ηρθε κ η Συρια με το ρωσικο αεροπλανο κ το Αφριν κ εδεσε το γλυκο.
  Σας διαβαζουν απο Καστελοριζο ?

 11. Οι Τουρκοι χρησημοποιησαν το πυροβολικο σε μεγαλες ποσοτητες,ασταματητα,απο μακρια ,εκ του ασφαλους.Τα ισοπεδωσαν ολα.Αληθεια,τι λυσεις μπορουμε να εχουμε εμεις σε αυτο ?

 12. Ναι όντως…, φοβερή νίκη…, επιβεβαίωσε την φήμη του ανίκητου και πανίσχυρου τουρκικού στρατού, με αντίπαλη δύναμη ένα τακτικό στρατό με αεροπορία, αντιαεροπορική άμυνα, με πυροβολικό, με ειδικές δυνάμεις με…, με…
  Ειδικά το σχόλιο “Αυτό που κατάφεραν οι Τούρκοι στο Αφρίν, δεν το κατάφεραν οι Αμερικανοί στο Ιράκ/ Αφγανιστάν, ούτε οι Ισραηλινοί στη Παλαιστίνη…” νομίζω παραείναι υπερβολικό.
  Άραγε αν οι Τούρκοι έκαναν εισβολή και αντιμετώπιζαν τον συριακό στρατό ποιά θα ήταν η έκβαση της επιχείρησης…?
  “Ελπίζουμε εμείς τώρα πλέον στην Ελλάδα να αποκτήσουμε την απαραίτητη σοβαρότητα, και να αξιολογήσουμε τις νέες ικανότητες του Τουρκικού Στρατού, ειδικά στην διείσδυση σε εχθρική περιοχή, χωρίς ιδιαίτερα ερίσματα και υποστήριξη, και κατάληψή της με το μικρότερο δυνατόν κόστος.” Σοβαρά μιλάτε?
  Υποστηρίζετε οτι αυτό που έγινε στο Αφρίν μπορεί να γίνει και κάπου αλλού στην γύρω περιοχή με το ίδιο αποτέλεσμα? Δηλαδή οι αρμόδιοι για την άμυνα της χώρας πετάνε αετό? Δεν ξέρουν την δουλειά τους? Αν μη τι άλλο εσείς που έχετε επαφή με στελέχη, γνωρίζεται περισσότερα.

  Κατα τη γνώμη μου το άρθρο είναι άστοχο. Εκτός και αν εσείς γνωρίζετε καταστάσεις μέσα στις Ένοπλες Δυνάμεις τις οποίες δεν γνωρίζει ο υπόλοιπος κόσμος και είναι υπο διάλυση… Σε διαφορετική περίπτωση το άρθρο είναι άσχετο.

  • Η Ελλας είναι μια μεγαλη στρατιωτικη δυναμη της δυτικης ευρωπης για το μέγεθος της, αυτά στο Αφριν απλα εδώ δεν δυναται να εχουν χρηση. Από το αρθρο περι ελληνικης νικης τωρα αγαπητη πτηση παμε στην ηττοπαθεια;

   • Οπότε χαλαρά, μιας και τους έχουμε, ας πάμε για κανά καφέ, να πάνε τα φαρμάκια κάτω…

 13. Δυστυχως απ’οτι ολα δειχνουν δεν προκειται να δημιουργηθει κουρδικο κρατος…προς το παρον τουλαχιστον…
  Η θεση της Τουρκιας εοναι τετοια στο γεωγραφικο γιγνεσθαι, που οι Αμερικανοι ακομη κανουν πισω σε πολλα…
  Οι Τουρκοι θα μπουν και στη Μανπιζ…και ενδεχομενως να μπουν και στο Ιρακ…
  “Ξερογλυφονται” για Μοσουλη και τα πετρελαια της…

 14. Είναι παντελώς άκαιρη η σύγκριση των Τούρκων με τους Αμερικάνους και γενικότερα τη συμμαχία που πολεμά τον ISIS και τους πάντες εκεί στη Συρία.
  Κατ’αρχάς, οι Τούρκοι πολεμούσαν έναν αντίπαλο που πολεμούσε ήδη σε ένα άλλο μέτωπο και κατ’ουσίαν οι Τούρκοι χτύπησαν στα μετόπισθεν αυτού του αντιπάλου.
  Κατά δεύτερον, σε αντίθεση με τους Αμερικάνους (και τους λοιπούς Δυτικούς), η επιχείρησή τους είναι επικεντρωμένη εναντίον ενός μοναδικού αντιπάλου, εις αντίθεση της σούπας που αποτελεί τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Συρία.

  Αυτό που θα έπρεπε να μας προβληματίσει είναι το εξής: οι Τουρκικές Ε.Δ. διαθέτουν πλέον υπερπολύτιμη εμπειρία από πολεμικές επιχειρήσεις και δη με την χρήση “γηγενών” φίλια προσκείμενων προς την Τουρκία δυνάμεων.

 15. Εγω νομιζω οτι οι Κουρδοι “σοφά” την εκαναν προσωρινά.,διασωζοντας την δύναμη τους,η οποία δεν μπορεί να κερδίσει μια συγκρουση με τον Τουρκικό στρατό.Λογικα θα ακολουθησει ενας ανταρτοπόλεμος,χαμηλής έντασης,που σποραδικα θα στέλνει φέρετρα στην Τουρκία.η οποία με την σειρά της δεν μπορεί να αποχωρήσει ,ευκολα.καθώς θα χασει το γόητρο ..του πανίσχυρου.Αρα θα πρέπει να διατηρεί ετοιμοπόλεμες “καλες” που δεν διατηρουσε πριν. Θα ειναι εκτεθειμένη σε μια πιο σοβαρή σύγκρουση που πλέον δεν θα ελέγχει την έναρξη της..Αυτο σημαίνει 2 καλες μοίρες F-16,τα καλα της ελικόπτερα.200-250 απο τα καλύτερα της άρματα
  300-250 ελαφρα θωρακισμένα και το 1/3 καλό πυροβολικο που έχει.Γιατι πλέον κατέχει ξένο έδαφος..και αυτη η δύναμη πρέπει να ειναι εσαεί παρούσα ,γιατι η Συρία δεν προκειται να το δεχτεί..και η Συρία δεν ειναι η μικρή Κύπρος.

 16. ” Δημόσιες δηλώσεις του τύπου ότι σε ένα θερμό επεισόδιο θα χάσουμε δεν μας επιτρέπουν ιδιαίτερα περιθώρια αισιοδοξίας…” Ποιος σας ειπε ότι θα χασουμε, λιγο σεβασμος και πιστη για τους συναδελφους μου, που αυτή την στιγμη σε Ανδραβιδα και θαλλασα (Βροντη) κανουν επιδειξη της μεγαλης δυναμης μας, δυναμη που πολλες χωρες της δυσης δεν εχουν…

  • Αγαπητέ φίλε, το θέμα είναι αν θα πάρουν ποτέ την εντολή να χρησιμοποιήσουν αυτή τη μεγάλη δύναμη εναντίον του προκλητικού γείτονα…Το πολιτικό μας προσωπικό ειδικεύεται στις αξίες της ..αυτοσυγκράτησης και της επίκλησης του διεθνούς δικαίου αν και έχει να αντιμετωπίσει έναν ξεκάθαρο πειρατή στην ευρύτερη περιοχή! Εδώ αναμένουμε να μας υποστηρίξουν οι ξένοι και οι δήθεν σύμμαχοι για τον εμβολισμό του σκάφους του ΛΣ στα Ίμια, αν και είχαμε να κάνουμε με μια ξεκάθαρα εχθρική και προκλητική ενέργεια που έχρηζε αντίστοιχης δυναμικής απάντησης η οποία ποτέ δεν δόθηκε…Οι στρατιωτικοί μας είναι φυλακισμένοι στην Αδριανούπολη για ένα απλό μεθοριακό συμβάν όταν ο δολοφόνος του Ηλιάκη έφυγε σαν κύριος….Το θέμα είναι αν θα δοθεί η εντολή για δυναμική απάντηση στα απανωτά χαστούκια που δεχόμαστε…Αυτός ο λαός δεν υπήρξε ποτέ καρπαζοεισπράκτορας πόσο μάλλον το στρατιωτικό του προσωπικό….

 17. Αγαπητέ ptisidiastima; έγραψαν την αλήθεια από εννέα έθνη. δεν θα σας αρέσουν, αν το λέτε σωστά.
  dear ptisidiastima; they spelled the truth from nine nations. they will not like you if you say it right.

  I love this site. greetings from Turkey.

 18. The greatest advantage of the Turkish Army, Experience. A very experienced bi army, city wars, guerrilla warfare, special forces, the most operational army … Technology will use it no matter how good the soldier is not good, whatever is on the inventory is useless. EXAMPLE: Saudi Arabia Yemen is also in a difficult situation. Two F-15 was shot, hundreds more such examples in the conflict … Turkey has learned after years of experience, though this was easy, but difficult to win.

  I apologize for the errors (google translate)

Comments are closed.