12.4 C
Athens
Τετάρτη, 6 Ιανουαρίου, 2021
- Advertisement -

«Incirlik: Ώρα να φύγει ο στρατός των ΗΠΑ» δεύτερο στη σειρά αφιέρωμα του National Interest

- Advertisement -
Η αμερικανική δεξαμενή σκέψης / think tank που γενικά θεωρείται ότι εκπροσωπεί τον σκληρό πυρήνα της φιλοσοφίας κι ιδεολογίας του ρεπουμπλικανικού κόσμου στις ΗΠΑ, προχώρησε σε διάστημα λίγων ημερών σε δεύτερο αφιέρωμα όσον αφορά την αποχώρηση των ΗΠΑ από την στρατηγικού ενδιαφέροντος βάση στο Incirlik της Τουρκίας.
https://www.ptisidiastima.com/the-national-interest-us-turkish-relations/
Αν και το θέμα της βάσης αυτής έχει εξελιχθεί σε μείζον αγκάθι στις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών, και σίγουρα δεν είναι κάτι που βγαίνει στην επιφάνεια τώρα, η κλιμάκωση το τελευταίο διάστημα φαίνεται ότι έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.
Αναμφίβολα η τωρινή αρθρογραφία εντάσσεται σε μία ιδιαίτερη «δημιουργία» κλίματος, ουσιαστικά ώς ένας πλάγιος τρόπος να πει το «βαθύ κράτος» των ΗΠΑ στην Τουρκία κάτι που δεν μπορεί να πει δημόασια η επίσημη κυβέρνηση. Δώστε προσοχή στα επισημασμένα κομμάτια του κειμένου.
Διαβάστε σχετικά:
https://www.ptisidiastima.com/ekneyrismos-stin-agkyra-incirlik-souda/
Ακολουθεί το νεότερο αφιέρωμα:
Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο επισκέφθηκε την Κύπρο στις 12 Σεπτεμβρίου εν μέσω εντεινόμενων εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο καθ’ οδόν για τη Μέση Ανατολή. Λίγο πριν φτάσει ο Πομπέο, η Κυπριακή Εθνική Φρουρά ξεκίνησε μια εβδομάδα ασκήσεων με το αμερικανικό Ναυτικό. Ο γερουσιαστής Ρον Τζόνσον, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «ενισχύουν» τη στρατιωτική τους παρουσία στον κόλπο της Σούδας στην Κρήτη εν μέρει λόγω αβεβαιότητας σχετικά με το μέλλον της παρουσίας των ΗΠΑ στην αεροπορική βάση Incirlik έξω από τη νότια τουρκική πόλη Άδανα.
Τόσο η Τουρκία όσο και η Ελλάδα προσχώρησαν στην ΒορειοΑτλαντική Συμμαχία (ΝΑΤΟ) το 1952, αλλά ήταν η Τουρκία στην οποία βασίστηκαν κυρίως οι Ηνωμένες Πολιτείες. Όταν προσχώρησαν και οι δύο χώρες, η Τουρκία είχε τριπλάσιο πληθυσμό από την Ελλάδα. Σήμερα έχει οκταπλάσιο πληθυσμό. Επιπλέον, η Τουρκία τότε ήταν το ένα από τα μόνο δύο μέλη του ΝΑΤΟ που συνόρευαν με τη Σοβιετική Ένωση. Τέλος, πάρα από την αριθμητική υπεροχή σε πληθυσμό, ο τουρκικός έλεγχός στον Βόσπορο και η γεωπολιτική του θέση κατά μήκος της νότιας πλευράς της Σοβιετικής Ένωσης ήταν ζωτικής σημασίας (για τις ΗΠΑ).
Οι Ηνωμένες Πολιτείες προέβλεψαν την ανάγκη για αεροπορική βάση στην Τουρκία ήδη από την εποχή του Β ‘Παγκόσμιου Πόλεμου, αλλά θα περνούσε σχεδόν μια δεκαετία πριν ξεκινήσει η λειτουργία της νέας αεροπορικής βάσης. Μετονομάστηκε Incirlik το 1958 και η βάση έγινε βασική εγκατάσταση όχι μόνο για αποστολές αναγνώρισης στον Ψυχρό Πόλεμο ως ορμητήριο των U-2, αλλά και βασικός υλικοτεχνικός κόμβος καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες ανταποκρίθηκαν σε στρατιωτικές κρίσεις στο Ισραήλ και το Λίβανο. Παράλληλα, το Incirlik έγινε και κεντρικός κόμβος στην αποτροπή των ΗΠΑ εναντίον των Σοβιετικών, και πλέον και της Ρωσίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες μετέφεραν πυρηνικές βόμβες στο Incirlik το 1959 και, σήμερα περί τα πενήντα πυρηνικά όπλα είναι ακόμα αποθηκευμένα στη βάση.
Μετά την κατάρρευση του σιδηρού παραπετάσματος, η στρατηγική σημασία της βάσης αυξήθηκε αναμφισβήτητα. Η χρήση της κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Desert Storm ανάγκασε το Ιράκ να διαιρέσει τον πυρήνα της αεράμυνάς του εναντίον επιχειρήσεων τόσο από το Βορρά όσο και το Νότο. Ήταν ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της επακόλουθης ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στο Ιράκ και, μετά τις επιθέσεις της 9/11/2001 στη Νέα Υόρκη, έγινε κρίσιμη για τις αεροπορικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν. Το Πεντάγωνο θεωρούσε ότι η Τουρκία θα επέτρεπε στις Ηνωμένες Πολιτείες να χρησιμοποιήσουν τη βάση και κατά τον πόλεμο του Ιράκ το 2003. Η άρνηση της Τουρκίας ωστόσο υπονόμευσε τον στρατηγικό σχεδιασμό των ΗΠΑ και υποβάθμισε την μέχρι πρότινος αμοιβαία εμπιστοσύνη. Ωστόσο, η Τουρκία δέχτηκε να επιτρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες να χρησιμοποιήσουν το Incirlik για να επιχειρήσουν τα αεροσκάφη τους ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.
Κάθε φορά που οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας περνούν κρίση, το Incirlik καταλήγει γίνεται αντικείμενο διαξιφισμών. Αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν επιβάλει εμπάργκο όπλων τόσο στην Τουρκία όσο και στην Ελλάδα με αφορμή την εισβολή της Τουρκίας το 1974 στην Κύπρο, η Τουρκία τερμάτισε τις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις σχεδόν σε όλες τις αεροπορικές βάσεις της ενώ στο Incirlik επέτρεψε την παρουσία των ΗΠΑ αλλά μόνο στο πλαίσιο των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ. Αν κι η Τουρκία χαλάρωσε σταδιακά αυτούς τους περιορισμούς, η ηγεσία του Πενταγώνου συμμετείχε κάθε φορά τις διαπραγματεύσεις για τη χρήση του Incirlik με τον ίδιο ενθουσιασμό που θα συμμετείχε σε μία επίσκεψη στον οδοντίατρο για σφράγισμα: η Τουρκία παραδοσιακά επιδίωξε να εκμεταλλευτεί την εξάρτηση των ΗΠΑ για την συγκεκριμένη βάση με επιχειρησιακά, οικονομικά και διπλωματικά ανταλλάγματα. Πριν από τον πόλεμο του Ιράκ του 2003, για παράδειγμα, η αρχική θέση της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις κατά καιρούς σχετικά με την παρουσία των ΗΠΑ ήταν ότι η Τουρκία θα έπρεπε να έχει δικαίωμα βέτο για κάθε πτήση και αποστολή που θα ξεκινούσε από τη βάση, μια απαίτηση που προφανώς θα καθιστούσε τις επιχειρήσεις δύσκολες, αν όχι αδύνατες.
Η Τουρκία δεν έχει πλέον όμως το ειδικό βάρος που είχε κάποτε. Λόγω αυτού του βέτο της Τουρκίας για αμερικανικές επιχειρήσεις πολεμικές, διέλευσης και υλικοτεχνικής υποστήριξης πριν από την Επιχείρηση Iraqi Freedom, το Πεντάγωνο άρχισε να διερευνά εναλλακτικές λύσεις. Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, υπήρξε μεγάλη επέκταση της παρουσίας των ΗΠΑ στην αεροπορική βάση Mihail Kogălniceanu της Ρουμανίας. Η αναφορά του γερουσιαστή Τζόνσον στον Κόλπο της Σούδας αφήνει να εννοηθεί την θέληση για μια πιο μόνιμη, ισχυρή παρουσία εκεί. Το 2017 και το 2018, οι Ηνωμένες Πολιτείες δαπάνησαν 150 εκατομμύρια δολάρια για την αναβάθμιση μιας αεροπορικής βάσης στην Ιορδανία. Παρόμοια δυναμική μπορεί να υπάρχει και στην Κύπρο. Παράλληλα, δυνάμεις Πεζοναυτών με αμφίβια ελικοπτεροφόρα με μαχητικά αεροσκάφη AV-8B ή F-35, καθώς και υβριδικά αεροσκάφη Osprey και ελικόπτερα – αυξάνονται όλο και περισσότερο στην Ανατολική Μεσόγειο μειώνοντας την εξάρτηση από εγκαταστάσεις στην ξηρά.
Ενώ όμως οι προσπάθειες αυτές για τη μείωση της αμερικανικής εμπιστοσύνης στην Incirlik είναι οπωσδήποτε σημαντικές κι αξιέπαινες, το ερώτημα δεν είναι τόσο αν οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διαφοροποιήσει επαρκώς την αμυντική τους υποδομή στην περιοχή αλλά κυρίως εάν οποιαδήποτε στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Τουρκία είναι πρόβλημα. Ο Ερντογάν και οι σύμβουλοί του υποκινούν τακτικά τον αντι-αμερικανισμό μέσω μέσων ενημέρωσης τα οποία πλέον τα μονοπωλούν. Το αμερικανικό Ναυτικό έχει μειώσει τις επισκέψεις σε τουρκικά λιμάνια μετά από αυξανόμενες επιθέσεις στα πληρώματα των πλοίων από τουρκικές συμμορίες στην στεριά στα πλαίσια εθνικιστικού παροξυσμού. Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 – ένα γεγονός που έμπιστοι του Ερντογάν είναι πιθανόν αν δεν το οργάνωσαν οι ίδιοι, να το άφησαν τουλάχιστον να εξελιχθεί ελεγχόμενα ώστε να μπορέσουν έπειτα να δικαιολογήσουν την επακόλουθη εκκαθάριση των πολιτικών του αντιπάλων – η τουρκική κυβέρνηση έκοψε το ρεύμα (!) στη βάση και ομάδες υπέρ του Ερντογάν απαιτούσαν τις συλλήψεις των Αμερικανών πολιτών και στρατιωτικών που εργάζονταν ή υπηρετούσαν σε αυτήν.
Ο Ερντογάν δεν είναι αντίθετος με τη προσωποκράτηση ανθρώπων ως ομήρους. Η επιθυμία του να εκμεταλλευτεί τον συλληφθέντα Αμερικανό Πάστορα Andrew Brunson για πολιτικά ανταλλάγματα από τις ΗΠΑ ήταν ο λόγος που για την φυλάκισή του επί σειρά μηνών. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνεχίζει να προειδοποιεί τους Αμερικανούς και να εκδίδει ταξιδιωτικές οδηγίες να μην ταξιδέψουν στην Τουρκία λόγω του κινδύνου αυθαίρετης προσωποκράτησης. Εάν λοιπόν συμβεί είτε να εκδηλωθεί σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, είτε η Τουρκία να περνάει εθνικιστικές παρακρούσεις, είτε απλά ο Ερντογάν να θέλει να αποσπάσει τον πληθυσμό του από τα προβλήματα της καταρέουσας οικονομίας της Τουρκίας, ποιος εγγυάται ότι δεν μπορεί να διατάξει τις δυνάμεις ασφαλείας του να συλλάβουν Αμερικανούς στο Incirlik ή ακόμα και κάνουν τα στραβά μάτια, αν δεν ενθαρρύνουν κι όλας, ανεξέλεγκτο όχλο να επιτεθεί στο Αμερικανικό στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό που κατοικεί στη βάση κι αριθμεί γύρω στα 1000 άτομα;
Και βέβαια, το σενάριο ότι θα μπορούσαν να συλληφθούν Αμερικανοί στο Incirlik δεν είναι σε καμία περίπτωση τραβηγμένο. Αν και το αμερικανικό προσωπικό θεωρητικά θα μπορούσε να υπερασπιστεί τον εαυτό του με τα μέσα που έχει στην διάθεσή του, το ιστορικό προηγούμενο του 1979 όταν ένα πλήθος φοιτητών υπέρ του Αγιατολάχ Χομεϊνί κατέλαβαν την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τεχεράνη, η αμερικανικές δυνάμεις ασφάλειας θα διστάσουν να κάνουν χρήση όπλων για τον φόβο τηε επιδείνωσης του διπλωματικού αδιέξοδου ή ακόμη και να αποφύγουν το δικό τους λιντσάρισμα. Με απλά λόγια, για όσο οι διμερείς σχέσεις είναι προβληματικές, το προσωπικό των ΗΠΑ στο Incirlik θα μπορούσε να θεωρηθεί μελλοντικός ή δυνητικός… όμηρος.
Σίγουρα, το Πεντάγωνο ανησυχεί. Έχει ήδη αρχίσει να σχεδιάζει την απομακρυνση των πυρηνικών όπλων που είναι αποθηκευμένα στο Incirlik λόγω τόσο της εχθρότητας της τουρκικής κυβέρνησης όσο και της γειτνίασης του Incirlik με περιοχές που ελέγχονται από τζιχαντιστές στα σύνορα της Συρίας. Ειλικρινά, εάν το Πεντάγωνο δεν έχει ήδη απομακρύνει τα τακτικά πυρηνικά όπλα του από τη βάση, θα ήταν μία στρατηγική αβλεψία. Πέρα από την διπλωματική οπτική ωστόσο, εγείρεται ένα πιο βασικό ερώτημα: Εάν τα πυρηνικά όπλα δεν είναι ασφαλή στην Τουρκία, γιατί να είναι το προσωπικό;
Κάθε μέρα που περνάει και δυνάμεις και εξοπλισμός των ΗΠΑ παραμένουν στο Incirlik θέτουν τις ΗΠΑ σε κίνδυνο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να περιμένουν έως ότου εκδηλωθεί η αναπόφευκτη κρίση πριν από τη δρομολόγηση της απομάκρυνσης τους. Η σταδιακή απομάκρυνσή τους θα έθετε σε κίνδυνο τα στρατεύματα, καθώς η μείωση του αριθμού τους θα αύξανε τον κίνδυνο για αυτούς που θα έμεναν πίσω. Αντ ‘αυτού, το Πεντάγωνο θα πρέπει απλώς να δημιουργήσει ένα τετελεσμένο γεγονός: Μια εκκένωση μέσα στη νύχτα μετά την οποία οποία οι Τούρκοι θα ξυπνήσουν το πρωί για να διαπιστώσουν ότι όλο το προσωπικό και τα αμερικανικά αεροσκάφη έχουν αναχωρήσει πέρνοντας μαζί τους όσο περισσότερο εξοπλισμό μπορούσαν να μεταφέρουν. Θα έπρεπε να είναι το στρατιωτικό ισοδύναμο των Colt της Βαλτιμόρης που αναχώρησαν για την Ινδιανάπολη μέσα στη νύχτα.
Το μικρό λόμπι των φιλότουρκων στελεχών και γερουσιαστών στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Κογκρέσο σίγουρα θα αντισταθούν σε οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια. Έχουν εργαστεί εδώ και καιρό για να υπερασπιστούν την Τουρκία από τις συνέπειες των ενεργειών του Ερντογάν με την πεποίθηση ότι η Τουρκία είναι πολύ μεγάλη για να χάσει, ο αντι-αμερικανισμός της θα εξαφανιστεί κάποια στιγμή στην μετά Ερντογάν εποχή και ότι οποιαδήποτε μείωση της συνεργασίας θα είναι προς κέρδος της Ρωσίας. Όποιος επιδιώκει να αποκαταστήσει ισχυρούς δεσμούς μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας ωστόσο, θα πρέπει να συμφωνήσει και χαρεί με το τέλος της παρουσίας των ΗΠΑ στο Incirlik. Οι Ηνωμένες Πολιτείες μετέφεραν τις αεροπορικές επιχειρήσεις τους από τη Σαουδική Αραβία στο Κατάρ το 2003. Αντί να οδηγήσουν το Ριάντ στην αγκαλιά τη Ρωσίας ή της Κίνας, η αλλαγή στη στρατιωτική στάση επέτρεψε στην Ουάσινγκτον και το Ριάντ να τα βρουν καλύτερα σε μια δύσκολη στιγμή και να παρακάμψουν τον υφέρποντα αντι-αμερικανισμό στο βασίλειο αυτό.
Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκει να μειώσει το στρατιωτικό αποτύπωμα των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο. Τόσο το προοδευτικό στρατόπεδο εντός του Δημοκρατικού Κόμματος όσο και η φιλελεύθερη πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος, εν τω μεταξύ, θέλουν να μειώσουν τις στρατιωτικές δαπάνες. Πολλοί δε στο κέντρο, θέλουν να επενδύσουν εκ νέου στη διπλωματία: Ο πλήρης τερματισμός της παρουσίας των ΗΠΑ στο Incirlik θα επέλεγε ταυτόχρονα και τις τρείς λύσεις. Ήρθε η ώρα να φύγουν οι αμερικανικές δυνάμεις από το Incirlik, κι όσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -

14 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
14 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
epampapas

Mια ακόμα παράμετρος είναι ότι η απομάκρυνση των πυρηνικών, που υποτίθεται πήγαν εκεί για να προστατεύσουν τη σύμμαχο χώρα, θα δώσει μια δικαιολογία στον Ερντογάν να αναπτύξει δικά του. Θα πει, Ρωσία, Ισραήλ, Ιράν έχουν ή φτιάχνουν πυρηνικά και εσείς αμερικάνοι με πουλάτε έτσι;

Faethon

Σωστά.Φαίνεται όμως πως τελικά η Τουρκία απευθύνθηκε στον “εχθρό” για την ανάπτυξη πυρηνικής τεχνολογίας μέσω της προσφιλής μεθόδου δήθεν εγκατάστασης πυρηνικού εργοστασίου ηλεκτρικής ενέργειας.

nigozs

Αυτός είναι αντικειμενικός σκοπός για την Τουρκία, έτσι κι αλλιώς.
Η απόκτηση πυρηνικών με έτοιμη σε υποδομές την βάση του Ιντσιρλικ να τα υποδεχθεί !
Να θεωρούμε ότι μόλις αποκτήσουν πυρηνικό εργοστάσιο ταυτόχρονα θα αποκτήσουν και πυρηνικά όπλα καθώς Πακιστάν και Β. Κορέα θα παρέξουν κάθε δυνατή βοήθεια.

Last edited 3 months ago by anneu9046217878
AESA

Για ποιες εγκαταστάσεις μιλάς. Εμείς δεν φιλοξενούσαμε πυρηνικά όπλα; Άλλο αποθήκευση και άλλο παραγωγή. Το Ιράν είναι βλάκες που δεν μπορούν να αναπτύξουν; Έχει εκατομμύρια περισσότερους πόρους και δεν μπορεί γιατί δεν του επιτρέπουν. Τα πυρηνικά δεν είναι πατατάκια. Η τουρκία δεν είναι Ιράν. Μια τέτοια κίνηση τους αφήνει έξω από το ΝΑΤΟ θα αφήσουν Ισραήλ, Ελλάδα, Αίγυπτος, Γαλλία και ΗΠΑ την τουρκία να αναπτύξει πυρηνική τεχνολογία. Μήπως να το ξανασκεφτείς.

alter100

Το 1950 η Τουρκια είχε 20 εκατομμύρια!!

AESA

Και μέχρι σήμερα δεν έχουν όλοι ψυγείο.

Alexandros79

Λυπάμαι που θα το πω, αλλά οι χειρισμοί της Τουρκίας απέναντί στους Αμερικάνους, όσον αφορά την παραχώρηση του Ιντσιρλικ είναι παραδειγματικες. Έχουν αποκομίσει τα μέγιστα οφέλη διπλωματικα και στρατιωτικά σε αντίθεση με εμάς που μόνιμα έχουμε μια στάση “πάρτε και κάντε ότι θέλετε” χωρίς να έχουμε κανένα ουσιαστικό κέρδος, παρά μόνο χλιαρά λόγια…
Μακάρι κάποτε να ξυπνήσουμε και εμείς και να πράττουμε ως σοβαρό κράτος-σύμμαχος και όχι σαν επαίτες.

AESA

Δηλαδή μας λες πως είναι σοβαρός ο χειρισμός της τουρκίας σαν σύμμαχος του ΝΑΤΟ τα τελευταία 10 χρόνια; Εμείς κερδίσαμε από τα ´εξω οι βασεις του θανάτου, Αμερικανοί φονιάδες των Λαών … βγάζαμε τα μάτια μας μόνοι μας, με βραχυχρόνιες δεσμεύσεις για τις βάσεις που είναι ήδη στην Ελλάδα πάνω από 60 χρόνια. Ευτυχώς που ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε και εξέθεσε τις απόψεις του γιατί και πάλι θα είχαμε τα φαινόμενα της αλλοπρόσαλλης συμπεριφοράς. Νομίζω πως έχει ωριμάσει το κλίμα στην Ελλάδα για να έρθει όχι μόνο η Βάση στην Ελλάδα αλλά και να έχουμε μόνιμα την στάθμευση αεροπλανοφόρου και υποβρυχίων στην Σούδα.

Last edited 3 months ago by abrahamzxs
Alexandros79

Δεν εξάρω την συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στο ΝΑΤΟ ,αλλά το ότι “πατάνε πόδι” και παίρνουν ανταλλάγματα για αυτά που προσφέρουν .Εμείς τι πήραμε τόσα χρόνια που διατηρούμε την Σούδα,πιο παλιά την Ν.Μάκρη και τώρα την Αλεξανδρούπολη;;; την χούντα που μας επέβαλαν;,την προδοσία της Κύπρου;,τις “ίσες” αποστάσεις που φροντίζουν να μην είναι ποτέ ίσες,το “ευχαριστώ τους Αμερικάνους”;;την ανέλκυση της βυθοκόρου;; , τι;;
Δεν λέω ότι φταίνε οι Αμερικάνοι,η κούτρα μας φταίει που κανείς από αυτούς που επιλέξαμε να κυβερνήσει ,δεν έβαλε ποτέ το συμφέρον του Έθνους πάνω από το μικροπολιτικό δικό του…

Faethon

Το θέμα είναι ότι η Τουρκία για 10ετίες έχει βαρύνουσα γεωστρατηγική αξία , κοινώς “μαγαζί γωνία” που λένε σε σχέση με την αξία και δεδομένων των συνθηκών που έχει η Ελλάδα.Ο Αμερικανός θα σου πει “πάρε αυτά και άμα σ’αρέσει” , τόση είναι η αξία σου γεωστρατηγικά.Στάθηκαν τυχεροί οι τούρκοι..μας έκλεψαν τα καλύτερα εδάφη και οι ψυχροπολεμικές συγκυρίες τους ευνόησαν. Η Τουρκία όλες αυτές τις 10ετίες φάνταζε ως μία ευέλικτη και ικανή διπλωματικά χώρα για τον απλό λόγο ότι όλα της δίνονταν απλόχερα στο όνομα της γεωστρατηγικής της αξίας. Τίποτε άλλο.Μία μπαρούφα ήταν με γελοία επιχειρηματολογία όπου όλοι της έκαναν τα χατίρια στους Διεθνείς οργανισμούς και ειδικότερα μέσα στο ΝΑΤΟ μην τυχόν και “κλάψει το μωρό” που αποτελεί μεγάλη αγορά και εξυπηρετεί ως υπηρέτης τα συμφέροντα όλων .Η Ελλαδίτσα μέσα σε αυτό το “εχθρικό περιβάλλον” προσπαθούσε με σωστή επιχειρηματολογία, με τους πολλούς διπλωμάτες βέβαια “εν υπνώσει” αρκετές φορές, να αποδείξει τα αυτονόητα με πολλαπλάσιο κόπο και την διπλωματία μας να φαντάζει ανίκανη σε σημείο που να λέμε “άστο μην προσπαθούμε να μιλήσουμε άλλο μιας και παντού βρίσκαμε κλειστές πόρτες”. Θυμάμαι ειδικά τις δεκαετίες 80-90 πολλές φορές, όλα τα ΜΜΕ κατηγορούσαν την Ελληνική διπλωματία αλλά στην ουσία απλά οι άλλοι δεν ήθελαν να ακούσουν.Και όμως..οι βλακείες που τσαμπουνάει η Τουρκία σήμερα και όλοι γελάνε, παλαιότερα γίνονταν σημαία από πολλά κράτη. Ξαφνικά η μπαρούφα τους φούσκωσε τόσο που όλοι τελικά την κατάλαβαν πως πραγματικά ο “μικρός καραγκιοζάκος κουτοπόνηρος γείτονας” με ανατολίτικα φθηνά κόλπα πάει να τη γλυτώσει από τις έστω μικρές αθώες κυρώσεις ΑΛΛΑ που θα ήταν καμπανάκι προς τις αγορές για ανέβασμα του τέμπο προς οικονομική καταστροφή με δήθεν συμμάζεμα Ορούτς Ρεις και την άλλη μερά ξανά τα ίδια. Πιστεύω πως τα ψωμιά σε στρωμένο τραπέζι και η διπλωματική καλοπέραση των μογγόλων τελείωσε καθώς ακόμη και η Γερμανία δύσκολα θα μπορέσει να ελέγξει τις υπόλοιπες χώρες ειδικά τη Γαλλία με τα έκτροπα που κάνουν οι Τούρκοι.

Last edited 3 months ago by afrosinyajade
Alexandros79

Δεν θα διαφωνήσω στα περισσότερα,αλλά δεν μπορώ να πιστέψω ως νοήμον , πως οι “δικοί” μας πολιτικοί πίεζαν και ζητούσαν με αυτά που έχουμε δει από αυτούς.
Πίστεψε με ,δεν ανακάλυψαν τώρα το πρόσωπο της Τουρκίας οι δυτικοί ,απλά έκαναν πως δεν το έβλεπαν τόσα χρόνια για να κάνουν την δουλειά τους.Απλά τώρα τους μπήκε σφήνα στα συμφέροντα το τέρας που εξέθρεψαν και ψάχνουν πως να το μαζέψουν. Όπως και να έχει ,προσωπικά θα ήθελα και εμάς η εξ.πολιτική να είναι σταθερή προς το συμφέρον πρωτίστως της πατρίδας και να μην αλλάζει κατά το δοκούν ,ανάλογα με το πολιτικό τζάκι που κυβερνά.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Sigma 11515 HN, ιδού η ολλανδική πρόταση φρεγατών για το ΠΝ

Τους τελευταίους μήνες παρακολουθούμε την μεγάλη προσπάθεια της χώρας μας να προμηθευτεί νέα οπλικά συστήματα και να επαναφέρει την διαθεσιμότητα άλλων εκ των υπαρχόντων...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Κι όμως, προχωράει η κατασκευή το Σκάφος Ανορθόδοξου Πολέμου ΑΓΗΝΩΡ...

6
 Με δυο φωτογραφίες, θα θέλαμε να δώσουμε μια μικρή νότα αισιοδοξίας για τον Ναυπηγικό Τομέα στην Ελλάδα. Το ταχύπλοο σκάφος Ανορθόδοξου Πολέμου ΑΓΗΝΩΡ προχωρά...
- Advertisement -
Card image

January #008

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 June #373

Αγορά 2.29
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 December 2015 #355

Αγορά

Related News

Κίνα: Αντιγραφές, κλοπές, πειρατεία. Αλλά και υπερδύναμη

Η Κίνα κατάφερε μέσα σε συγκριτικά μικρό χρονικό διάστημα να περάσει από το στάτους μιας περιφερειακής δύναμης σ’ αυτό μίας παγκόσμιας υπερδύναμης. Ο δρόμος...

Tu-22 Blinder: Το «διαστημικό» βομβαρδιστικό του Ψυχρού Πολέμου

Το πιο hot σοβιετικό στρατηγικό βομβαρδιστικό του Ψυχρού Πολέμου την δεκαετία του ’60 ήταν το Tu-22 Blinder: με σχήμα σαν να βγήκε από κάποιο...

Οι φρεγάτες Κλάσης “S” του Πολεμικού Ναυτικού-Οι δυνατότητες αναβάθμισης (στο παρελθόν)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε το Νοέμβριο του 1997, στο τεύχος της Π&Δ 151. Τότε για πρώτη φορά εξετάσαμε το ενδεχόμενο εκσυγχρονισμού Μέσης Ζωής...