Το υπουργικό συμβούλιο της Ινδίας ενέκρινε την Τετάρτη την πολυαναμενόμενη συμφωνία ύψους $6,56 δις για την απόκτηση 83 μαχητικών Tejas, που κατασκευάζονται από την HAL.
Η Ινδική Αεροπορία αναμένεται πλέον να υπογράψει τη σύμβαση με την HAL τον επόμενο μήνα, στο περιθώριο της αεροπορικής έκθεσης Aero India, που διοργανώνεται στη Μπανγκαλόρ.
Σύμφωνα με το «The Print», η Ινδική Αεροπορία θα προμηθευτεί 73 Tejas Mk1A και 10 Tejas Mk1, οι παραδόσεις των οποίων θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το 2026. Η πρώτη Μοίρα προγραμματίζεται να συγκροτηθεί το 2024.
Σε μήνυμά του ο Ινδός υπουργός Άμυνας Rajnath Singh χαρακτήρισε ορόσημο την απόφαση και υπενθύμισε ότι το Tejas θα γίνει η ραχοκοκαλιά της Ινδικής Αεροπορίας μελλοντικά.
Το Tejas Mk1A περιλαμβάνει 43 βελτιώσεις σε σχέση με το Tejas Mk1, όπως ραντάρ AESA, ικανότητα λήψης καυσίμου κατά την πτήση, δυνατότητα αξιοποίησης πυραύλων αέρος-αέρος μέσης εμβέλειας και πιο προηγμένο σύστημα αυτοπροστασίας.
‘Εναρξη προγράμματος το 1983….Πρώτη πτήση προτύπου το 2001…πρώτη πτήση Tejas Mk1a το 2022….
Αντιθέτως το Marut υπό τον Kurt Tank έκανε την πρώτη πτήση το 1961 και το πρώτο αεροσκάφος παραγωγής παραδόθηκε το 1967.
Και οι Ινδοί τελικά θέλουν τον Γερμανό τους.
Τότε όμως οι τεχνολογικές απαιτήσεις ήταν μηδαμινές σε σχέση με τις απαιτήσεις του σημερινού σύγχρονου αεροπορικού πολέμου.Η “περιπέτεια” των Ινδών μας δείχνει που πάνε ή για την ακρίβεια που έχουν μπλέξει οι μεμέτηδες με τα όνειρα του πασά για TFX και άλλα πράσινα άλογα.Μπάλα δεν παίζεις σήμερα μόνος σου αν θέλεις να κατασκευάσεις τόσο προηγμένο αφος όπως F-35 ή Tempest κ.α. Και να φανταστείτε ότι δυσκολεύετε η Ινδία , μία ανερχόμενη παγκόσμια δύναμη , πυρηνική, με οικονομική επάρκεια κ.α.Πόσο μάλλον το κουτσό άλογο που πάει βουρ για ΔΝΤ.
Σωστα, εδω η Σουηδια με αεροπορικη βιομηχανια σχεδον 100 χρονια και βασιζεται σε ξενους κινητηρες
Εδώ διαβάζουμε σήμερα στη πτήση πως ούτε οι Κινέζοι δεν τα καταφέρνουν με τους εγχώριους κινητήρες…. Οι Τούρκοι θα τα πάνε καλύτερα??
Οι Τούρκοι έχουν συμφωνήσει για κινητήρες RR με την Αγγλία.
Μήπως όμως τελικά οι γείτονες ακολουθήσουν το δρόμο του Ιράν (βλέπε νέο μαχητικό 5ης γενιάς stealth εξέλιξη του F-5) και εμφανίσουν κάτι για εσωτερική κατανάλωση και εθνική σανοφαγεία.
Faithon, ευχαριστώ για το σχόλιο σου.
Μπορεί στο παρελθόν οι τεχνολογικές απαιτήσεις να ήταν χαμηλότερες. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι και ή τεχνολογία δεν ήταν εξελιγμένη. Ήταν άθλος για την Ινδία να κατασκευάσει ικανό υπερηχητικό μαχητικό σε λίγα χρόνια χωρίς καμία γνώση και εμπειρία στον τομέα.
Αντίθετα, το Project Management του Tejas αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγήν. Και παρεπιπτόντως δεν κατάφεραν ποτέ να αναπτύξουν ραντάρ και κινητήρα για το Tejas, κάτι που ήταν δεδηλωμένος στόχος.
Τουλάχιστον οι Σουηδοί, οι Ταϊβανοί κτλ, θέτουν ρεαλιστικούς στόχους και αναπτύσουν μαχητικά σε λογικούς χρόνους, έστο με ξένους κινητήρες.
Αν οι Τούρκοι παρασυρθούν σε φαραωνικά σχέδια για το μαχητικό, τα ίδια θα πάθουν με τους Ινδούς.
Φιλικά,
CKS
Αν γινότανε αυτό το πράμα στην Ελλάδα θα ζητούσαμε και δίκαιος να μπούνε φυλακή οι υπεύθυνοι .
Στα 80 εκατομμυρια το κομματι δεν το λες και ευκαιρια…
Αν παρουν τα τριπλασια ομως ισως ριξουν την τιμη
Είναι ήδη λίγο υψηλότερη από φ16 , ανιλαμε για σκέτο κόστος τεμαχίου με κινητήρα
και κλάσεις κατώτερο του
Θα μπορουσαν να αγοραζαν τα δικαιωματα κατασκευης του Mirage-2000 και να κανανε την δουλεια τους με ενα γνωστο και ικανο μαχητικο.
σαν να βλεπω το μελλον του φαραωνικου εργου TFX.
Απο το 1983 που ξεκίνησε το πρόγραμμα η πρώτη επιχειρησιακή μοίρα αναμένεται να συσταθεί το 2024,
Μόλις 41 χρόνια μετά….
Και φυσικά μιλάμε για ένα αεροπλάνο που παρότι θα εισέλθει το 2024 σε μάχιμη υπηρεσία θα είναι υποδεέστερο από οποιοδήποτε αεροσκάφος, ανατολικό ή δυτικό έχει εισέλθει σε υπηρεσία τα τελευταία 30 χρόνια.
Θα αντικαταστήσει τουλάχιστον τα mig-21 τους που πέφτουν σαν μύγες
Με τα λεφτά που έχουν ρίξει για το Tejas συνολικά, θα μπορούσαν να πάρουν το Grippen με πλήρη μεταφορά τεχνογνωσίας ή ακόμη και το Rafale.
Με το tejas θα αντιμετωπίσουν τους Κινέζους;