Τέλος εποχής για την ινδική Αεροπορία – ξεκινά η απόσυρση των MiG-21

15
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η Ινδία σχεδιάζει να αποσύρει όλα τα μη αναβαθμισμένα μαχητικά αεροσκάφη MiG-21 Fishbed μέχρι το τέλος του 2019. Πρόκειται για επίσημη θέση της Αεροπορίας μέσω δηλώσεων του αρχηγού της πτέραρχου Birendra Singh Dhanoa την Τρίτη 20/8.

Όπως δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο Σπούτνικ, το θρυλικό αυτό αεροσκάφος αγοράστηκε από την πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση κατά εκατοντάδες βρισκόμενο σε υπηρεσία για πάνω από 4 δεκαετίες: «Πλέον πετάμε με αεροσκάφη MiG-21 που είναι 44 ετών, αλλά κανείς δεν οδηγεί αυτοκίνητα τέτοιας ηλικίας».

Στην Ρωσία, διάδοχο κράτος της Σοβιετικής Ένωσης, το MiG-21 έχει αποσυρθεί οριστικά ήδη από τη δεκαετία του ’90. Ωστόσο η Ινδία διαθέτει δικές της εγκαταστάσεις στο έδαφός της για την διεξαγωγή εργασιών βαριάς συντήρησης στα αεροσκάφη, ενώ σχεδόν 95% όλων των απαρτίων του κατασκευάζονται στην Ινδία.

Ο πτέραρχος αποκάλυψε επιπλέον ότι το σύνολο των 10 πολεμικών Μοιρών (18-20 αεροσκάφη ανά Μοίρα) που αποτελούνται από αεροσκάφη MiG-21 και MiG-27 προγραμματίζεται να αποσυρθούν μέχρι το 2024, μετά την ολοκλήρωση της TTC (Συνολική Τεχνική Ζωή).

Η ινδική έκδοση του MiG-21 έχει περάσει πρόγραμμα αναβάθμισης και έχει έναν μοναδικό κωδικό MiG-21 Bison, που βρισκόταν σε παραγωγή μέχρι το 1985.

Η Ινδία έλπιζε να αποκτήσει 127 μαχητικά αεροσκάφη προκειμένου να αντικαταστήσει τα περισσότερα MiG-21. Ωστόσο ο πολύπαθος διαγωνισμός MRCA που διεξήχθη από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας εξελίχθηκε σε φιάσκο με την Ινδία τελικά να αγοράζει μόλις 36 Rafale με απευθείας ανάθεση, εν αναμονή κήρυξης νέου διαγωνισμού…


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Konstantinos_Zikidis
Member
Noble Member
Konstantinos_Zikidis

…και να εξετάζει την προμήθεια άλλων 36 Rafale: http://www.opex360.com/2019/08/23/vers-une-commande-indienne-de-36-avions-rafale-supplementaires/
…χωρίς να αποκλείονται άλλες εναλλακτικές, που φτάνουν έως και τα 200 Rafale: http://www.opex360.com/2019/08/19/commande-de-200-rafale-de-su-30-mki-de-mig-29-les-rumeurs-sur-lavenir-de-laviation-indienne-fleurissent/

Lefteris
Member
Noble Member
Lefteris

Ίδιας ηλικίας σχεδιαστικά με το F16. Και το αποσύρουν.

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Σχεδιαστικά το MiG-21 είναι καμιά 20αριά χρόνια αρχαιότερο του F-16.

DFN
Member
Active Member
DFN

Ο τιτλος ειναι λαθος. Θα επρεπε να γραψετε οτι τελειωνει η αποσυρση. :))))))

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Όνειρο ζω, μη με ξυπνάτε!

Yiannis
Member
Active Member
Yiannis

Και τώρα που αποσύρονται τα MiG-21 ποιός τύπος θα τα αντικαταστήσει στο ρόλο ‘τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε;’. Επειδή τα έρμα δε πέφτουν από άποψη και δε βλέπω τους Ινδούς να αλλάζουν συνήθειες….

Agamemnon
Member
Noble Member
Agamemnon

Ερχονται τα αλλα παλτα,τα Tejas…

Panos71
Member
Noble Member
Panos71

Το mig 21 παλτο ητανε;

Agamemnon
Member
Agamemnon

Με 400 πτωσεις σε ινδικη υηρεσια επιτυχημενο δεν το λες…

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Δεν αμφιβάλλω ότι πολλοί από τους φίλους αναγνώστες θα αντιπαρέλθουν την είδηση (και εν μέρει δικαίως), ως ένα ακόμη επεισόδιο στο σήριαλ των εξοπλισμών μιας βαθιά διεφθαρμένης χώρας με σοβαρές αγκυλώσεις. Υπάρχουν όμως σημαντικά συμπεράσματα που μπορούμε να αρυσθούμε ως έθνος: α) Μια ορθολογική, βιομηχανικά και επιχειρησιακά, στην εποχή της επιλογή μπορεί να γίνει κάτι σαν την παροιμιώδη σχεδία του βουδιστή μοναχού: Βαρίδι. β) Σε αντίθεση με μας και τα κορυφαία Mirage F1C, που απαξιώνονταν από τη μέρα προμήθειας τους (τα πρώτα χρόνια είχαν μόνο πυροβόλα, ούτε ΑΙΜ-9 ούτε RWR …), οι Ινδοί τα εφοδίασαν αμέσως με R.550 Magic I… Read more »

Konstantinos_Zikidis
Member
Noble Member
Konstantinos_Zikidis

Δραττόμενος της ευκαιρίας φίλε Νικόλαε, αν και όπως είπατε η βιομηχανική και επιχειρησιακή εμμονή με ένα μαχητικό μπορεί να αποδειχθεί βαρίδι, υπάρχει και η άλλη ανάγνωση: να χάσεις την ευκαιρία και να μην επικεντρωθείς σε ένα αεροπλάνο με δυνατότητες εξέλιξης, καταλήγοντας σε σημαντική πολυτυπία, με μικρό επιχειρησιακό και βιομηχανικό όφελος. Τιμώντας τον ρόλο που έχω ηθελημένα αναλάβει με σκοπό την συνέχιση του διαρκούς διαλόγου (δηλ., ως γνωστόν, τον συνήγορο του διαβόλου, βλ. Mirage), θα θέσω το ακόλουθο ρητορικό ερώτημα: μήπως θα ήταν καλύτερο για την Ινδία να είχε επικεντρωθεί στο Μ2000 από την δεκαετία του ’80, συνεχίζοντας με την φυσική… Read more »

Agamemnon
Member
Noble Member
Agamemnon

Πολυ σωστη σκεψη.Το διλιτρο ακομα και τωρα παραμενει πολυ ικανοτερη πτητικη μηχανη και κατασκευη απο το παλτο Tejas.

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Ως συνήθως, έχετε απόλυτο δίκιο. Όπως στη δεκαετία του ’70 η Ινδία ορθά απέρριψε τα Viggen & MIrage F.1 υπέρ του Jaguar (αφού σκοπείτο η αντικατάσταση των Canberra & Hunter σε ρόλους CAS/BAI αλλά και βαθείας κρούσεως, μαχητικά αερομαχίας υπήρχαν δε σε αφθονία στη μορφή του ικανότατου MiG-21 bis με τα R.550 Magic I), έτσι στη δεκαετία του ’80 όφειλε να επικεντρωθεί στο Μ2000 μόλις διέγνωσε τις ικανότητές του (το χρησιμοποιεί κατ’ εξοχήν σε ρολους κρούσεως, ιδίως με Rafael LITENING & LGB τα τελευταία 20 χρόνια) και να αφήσει τις άγονες αναζητήσεις προς MiG-29 κλπ. Το Μ2000, με ελάχιστο λειτουργικό… Read more »

George_K
Member
Famed Member
George_K

Λογικά είναι διαθέσιμος ο F110 GE 132 για νέα αεροσκάφη.

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Λογικά έτσι συμβαίνει, απλά γνωρίζω ότι απαιτείται να καταβάλει ο αγοραστής στα ΗΑΕ μερίδιο από τα κόστη έρευνας και εξέλιξης του -132, που καλύφθηκαν αποκλειστικά από τα ΗΑΕ. Μου κάνει εντύπωση ότι κανείς από τους πελάτες των τελευταίων 52+Adv & -V δεν τον έχει παραγγείλει ….