26.6 C
Athens
Σάββατο, 11 Ιουλίου, 2020
Αρχική ΝΕΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ Η ινδική αγορά Rafale: της σκανδαλολογίας το ανάγνωσμα

Η ινδική αγορά Rafale: της σκανδαλολογίας το ανάγνωσμα

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η συμφωνία πώλησης μαχητικών αεροσκαφών Rafale μεταξύ Ινδιάς και Γαλλίας το 2016 φαίνεται ότι έχει φέρει σε δύσκολη θέση τον Ινδό πρωθυπουργό Μόντι, με την αντιπολίτευση να τον κατηγορεί για διαφθορά. αεροπορικών πτήσεων με τη Γαλλία για τα αεροπλάνα του 2016 αρχίζει να προκαλεί προβλήματα στον πρωθυπουργό Modi, του οποίου οι δράστες τον κατηγορούν για διαφθορά. Τι ισχύει όμως πραγματικά;

Ακολουθούν 10 βασικά σημεία για τη συμφωνία μεταξύ Νέου Δελχί και Dassault Aviation, όπως τα κατέγραψε η DW.

1. Το 2007, μετά από αρκετές προειδοποιήσεις της ινδικής Αεροπορίας ότι ο στόλος των αεροσκαφών της ήταν ξεπερασμένος, η ινδική κυβέρνηση υπό τον πρώην πρωθυπουργό Μανμόχαν Σινγκχ του κόμματος του Ινδικού Εθνικού Κογκρέσου (INC), ζήτησε προσφορές από διεθνείς κατασκευαστές για 126 μαχητικά αεροσκάφη. Επρόκειτο για τον περιβόητο διαγωνισμό MRCA.

2. Πέντε χρόνια αργότερα, επικράτησε η γαλλική εταιρεία Dassault Aviation, η οποία προσέφερε τις χαμηλότερες τιμές σε σύγκριση με ανταγωνιστικές προσφορές από άλλες εταιρείες από ΗΠΑ, Ρωσία και Ευρώπη. Η συμφωνία ορίζει ότι αρχικά 18 αεροσκάφη θα εισαχθούν στην Ινδία για άμεση χρήση απ’ ευθείας από την Γαλλία. Τα υπόλοιπα θα κατασκευαστούν στην Ινδία μαζί με την ινδική εταιρία Hindustan Aeronautics Limited (HAL). Μέχρι τότε όμως, δεν είχε υπάρξει τελική απόφαση για την τιμή του αεροσκάφους.

3. Τον Ιανουάριο του 2016, ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι και ο τότε Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ υπέγραψαν μνημόνιο συμφωνίας για την αγορά αεροσκαφών Rafale. Λίγους μήνες νωρίτερα, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στο Παρίσι, ο Μόντι ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του θα αγοράσει 36 αεροσκάφη άμεσα. Αυτά θα παραδίδονταν έως τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2018 με κόστος 7,8 δισ. Ευρώ. Επιπλέον, η Ινδία θα παραλάμβανε πακέτο ανταλλακτικών και πύραυλους Meteor, που κατασκευάζονται από την ευρωπαϊκή εταιρεία MBDA.

4. Μια πρόσθετη προϋπόθεση της συμφωνίας ήταν ότι η Γαλλία θα έπρεπε να επενδύσει 20% από τα σχεδόν 8 δισεκατομμύρια ευρώ της αξίας της συμφωνίας για την παραγωγή απαρτίων του αεροσκάφους στην Ινδία. Επιπλέον, το 30% θα χρησιμοποιηθεί για την προώθηση της Έρευνας και Ανάπτυξης στην αεροναυπηγική και την άμυνα.

5. Στα τέλη του 2016, ο Ινδός επιχειρηματικός μεγιστάνας Ανίλ Αμπάνι ανακοίνωσε μια κοινοπραξία της εταιρείας του Reliance Defense με τη γαλλική Dassault Aviation.

6. Τα προβλήματα άρχισαν να βγαίνουν στην επιφάνεια δύο χρόνια αργότερα, όταν ο πλέον πρώην Γάλλος πρόεδρος Ολάντ δήλωσε στη γαλλική ιστοσελίδα Mediapart ότι η κυβέρνησή του δεν είχε καμιά συμμετοχή στην επιλογή του ινδικού εταίρου της Dassault στην Ινδία και ότι η Reliance Defense διορίστηκε από την ινδική κυβέρνηση. Λίγο αργότερα, η Dassault Aviation δημοσίευσε μια δήλωση στην οποία ισχυρίζεται ότι η απόφαση για την κοινοπραξία με τη Reliance ήταν δική τους.

7. Το αντιπολίτευόμενο κόμμα του Κογκρέσου στην Ινδία, με προεξάρχοντα τον επικεφαλής του Ραχούλ Γκάντι, κατηγόρησε την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μόντι για την αθέμιτη ανάθεση της σύμβασης στην Reliance Defense αντί για την κρατική εταιρεία αεροναυπηγικής HAL. Επίσης, τον κατηγόρησαν ότι κατέβαλε τρεις φορές το ποσό που είχε αρχικά συμφωνηθεί.

8. Μετά από καταγγελίες για διερεύνηση κατηγοριών δωροδοκίας, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας δήλωσε τον Δεκέμβριο του 2018 ότι δεν βρήκε «καμία ένδειξη αμφιβολίας για τη διαδικασία» υπογραφής της συμφωνίας με τη Dassault Aviation.

9. Στις 13 Φεβρουαρίου 2019, μία αναφορά του Ραχίβ Μεχρίσι, γενικού ελεγκτή εσόδων, ο οποίος ελέγχει όλα τα κεφάλαια και τα έξοδα της ινδικής κυβέρνησης, σημείωνε ότι η ινδική κυβέρνηση υπό τον Μόντι κατέβαλε 2,8% λιγότερο από το ποσό που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση υπό τον Σινγκχ.

10. Ωστόσο, η έκθεση αυτή όταν κατατέθηκε στην Rajya Sabha την ανώτερη Βουλή της Ινδίας, δεν αναφέρεται καθόλου στο θέμα της τιμολόγησης. Το υπουργείο Άμυνας της Ινδίας δήλωσε ότι τα στοιχεία που αφορούν την τιμολόγηση ήταν εμπιστευτικά. Επιπλέον, η έκθεση μπορεί να εκληφθεί ως αναξιόπιστη, δεδομένου ότι ο Μεχρίσι ήταν ο γραμματέας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης – και επομένως διαπραγματευτής – όταν υπογράφηκε η συμφωνία το 2016.

Πρέπει να σημειωθεί ότι παραδοσιακά, οι συμφωνίες προμήθειας αμυντικού υλικού της Ινδίας μαστίζονται από κατηγορίες περί δωροδοκιών και διαφθοράς και όχι τώρα αλλά ανέκαθεν.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  
- Advertisement -

9 ΣΧΟΛΙΑ

9 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
G...

Υπαρχει χωρα που δεν γίνονται αυτα?
Καμμια.

Αναγνωστης

Ηθελα να γραψω το σκωπτικο σχολιο ‘Αυτοι ειναι χειροτεροι απο μας!’ αλλα με κατεκλυσαν οι σκεψεις και το μετανιωσα.Δεν ειμαι σιγουρος ποιος ειναι πιο δυσκινητος και προβληματικος.

ΒΑΣΙΛΗΣ

Η παραλλαγή στην αρχική φωτό.., έτοιμος για το Αιγαίο ο Γάλλος!!!

agnostosependytis

Αν κατάλαβα καλά και η τιμή είναι 7,8 για 36 αεροπλάνα (συν ίσως κάποια ανταλλακτικά και μετεορ αν είναι στην τιμή).

Νομίζω ότι αν ισχύει αυτό, παίρνουν χαλαρά το βραβείο της καλύτερης μίζας αυτοκινήτου, θα βλέπουν τους δικούς μας και θα λένε εεε γατάκια, πιο 10%, 150% και λίγα είναι

Konstantinos_Zikidis

Το κόστος όντως φαίνεται υπερβολικό, όπως και σε όλες τις ανάλογες προμήθειες τα τελευταία έτη, ιδίως εάν πρόκειται για εισαγωγή νέου τύπου και όχι για αγορά επιπρόσθετων Α/Φ. Μία ανάλυση του κόστους της υπόψη προμήθειας υπάρχει στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://defencereview.gr/to-kostos-enos-neoy-machitikoy-aeroska/ Από την ανάλυση προκύπτει ότι το κόστος προμήθειας για κάθε Rafale ανέρχεται σε 85 εκ. δολ.

Konstantinos_Zikidis

Ο διαγωνισμός MMRCA (Medium Multi-Role Combat Aircraft) αποτέλεσε μάλλον το μεγαλύτερο πρόγραμμα για μαχητικά Α/Φ που έπαιξε τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως, καθώς αφορούσε 126 αεροπλάνα και αγορά τάξης μεγέθους 10 δισ. δολ. Ο αγώνας ξεκίνησε με τα ακόλουθα Α/Φ: F/A-18E/F Super Hornet, Rafale, Eurofighter Typhoon, F-16IN Super Viper (με το ραντάρ APG-80 AESA των ΗΑΕ), MiG-35, Gripen. Στην short list μπήκαν τα: Super Hornet, Rafale, Eurofighter και F-16IN. Τελικά τον διαγωνισμό κέρδισε το Rafale. Παρ’όλ’αυτά, δεν υπεγράφη η ανάλογη σύμβαση, παρά τις ατελείωτες διαπραγματεύσεις. Κατά το τέλος του 2015 η Ινδία αποφάσισε την αγορά 36 Rafale, ατόφιων από Γαλλία (χωρίς… Read more »

ivychris

Τα €40 Εκ για αναβάθμιση Μ2000 σε -5 είναι ατόφια, ενώ τα < €80 εκ για προμήθεια Rafale, δεν ισχύουν, όπως έχεις αναφέρει πολλές φορές, γιατί πρέπει να προστεθούν στο πακέτο, όπλα, pods, δεξαμενές, εργαλεία, υποδομές, εκπαίδευση κλπ, + το 2πλάσιο κόστος χρήσης, ασχέτως των υψηλότερων δυνατοτήτων.
Οι Ινδοί τα όποια Α.Ω. θα έπρεπε να τα αφιερώσουν αποκλειστικά στην παροχή τεχνογνωσίας για την εξέλιξη του Tejas ή του νέου Ινδικού Α/φους 5ης γενιάς.
Εκεί θα είχαν τη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία και όχι στη συμπαραγωγή του Rafale

Scalp_eg

Αραγε πόσο θα κόστιζαν 12 Rafale πρώτης παραγωγης 2003-2006 μεταχειρισμένα? 50 εκατομμύρια το κομμάτι? με δεδομένο ότι και αυτά αναβαθμίζονται σε F3, μήπως αξίζει να τα αγοράσουμε για 600 εκατομμύρια και τα μισα (300) να τα βγάλουμε απο την πώληση των F16 block 30? Επίσης απο τα 37 mirage 2005-F πετανε καμια 25αρια και σε 2-3 χρόνια θα πετάνε λιγότερα (αποσύρονται) ηδη υπάρχουν απάρτια (ρανταρ, υπολογιστες, αρτηρια δεδομενων, link 16) που σε συμβολικό κόστος θα μπορούσαμε να τα παρουμε και να αναβαθμίσουμε τα 16 δικα μας παλια διλιτρα mirage στην ΕΑΒ. Με 12 Rafale, 40 mirage 2000-5, 85 viper, 38… Read more »

montif74

Εδώ ο καθένας γράφει το καημό του: Στο άρθρο περιγράφεται ένα τεράστιο σκάνδαλο και οι αναγνώστες γράφουν να πάρουμε μια 50δα Ραφαλ. Χαχα.

Το Σχόλιο της Ημέρας

1821: Αυτός ο άγνωστος, έρευνα του ΚΕΦίΜ-MARC αποκαλύπτει την άγνοια της Ελληνικής κοινωνίας

Με την 200ή επέτειο της Εθγερσίας να απέχει πλεόν λιγότερο από ένα χρόνο, μια έρευνα της MARC Α.Ε. για λογαριασμό του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών-Μάρκος...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Τι έγινε στη Λιβύη; Ποιοι βομβάρδισαν τους τουρκικούς MIM-23 HAWK, τι...

240
 Την περασμένη Κυριακή, η μέρα ξεκίνησε το πρωί με μια "περίεργη" είδηση. Τουρκικές δυνάμεις στη Λιβύη έγιναν στόχος αεροπορικής (!) επιδρομής, στην αεροπορική βάση...
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Δεκέμβριος #403

Αγορά 3.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 November 2014 #342

Αγορά $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 January 2014 #332

Αγορά $

Related News

Το Βιετνάμ καθελκύει τρίτο αρματαγωγό τοπικής ανάπτυξης

Το τρίτο αρματαγωγό εγχώριας ναυπήγησης για λογαριασμό του Λαϊκού Ναυτικού του Βιετνάμ καθελκύστηκε στις 22 Ιουνίου από τα ναυπηγεία Song Thu Corporation, στο Da...

Όλμους των 60 mm της Hirtenberger αγοράζει ο Γαλλικός Στρατός

Η αυστριακή εταιρεία Hirtenberger Defence Europe GmbH είναι ο νικητής του διαγωνισμού του Γαλλικού υπουργείου Αμύνης για την προμήθεια όλμων των 60 mm, ο...

Μια πρώτη προσέγγιση στο Εθνικό Τυφέκιο Μ21 ΑΟΡ

Μου ζητήθηκε από την ΠΤΗΣΗ, και ευχαριστώ γι αυτό, να κάνω ένα σύντομο σχολιασμό σχετικά με την «παρουσίαση στον ΓΕΣ του τυφεκίου Αορ».Εξ αρχής...

Ξεκινά η ανάπτυξη του ‘PANG’, του νέας γενιάς γαλλικού αεροπλανοφόρου αντικαταστάτη του ‘Charles de Gaulle’

Έτοιμος να εξουσιοδοτήσει την ανάπτυξη του νέας γενιάς αεροπλανοφόρου του Γαλλικού Ναυτικού (στα γαλλικά: Porte-Avions de Nouvelle Génération) ή 'P.A.N.G.' είναι ο πρόεδρος Emmanuel...

Η Ιαπωνία θα δαπανήσει (μέχρι) $23,1 δις για 105 F-35!

Η Ιαπωνία ετοιμάζεται να γίνει ο μεγαλύτερος διεθνής χρήστης του μαχητικού 5ης γενιάς F-35, που κατασκευάζεται από την αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin. Το υπουργείο Εξωτερικών...
- Advertisement -