Κασμίρ: Γιατί τα ινδικά Su-30MKI κρατήθηκαν μακριά από τα πακιστανικά F-16

20
8422
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η πρόσφατη αερομαχία εκσυγχρονισμένων αλλά δεύτερης γενιάς μαχητικών MiG-21 Bison της ινδικής Αεροπορίας με πακιστανικά F-16 πάνω από την Γραμμή Ελέγχου (Line of Control) που χωρίζει την διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ προκάλεσε αρκετά ερωτηματικά, πρωτίστως γιατί οι Ινδοί δεν έστειλαν τα υπερσύγχρονα Su-30MKI που διαθέτουν. Πολλά είχαν γραφτεί τότε για την εμπλοκή της 27ης Φεβρουαρίου που έληξε με την κατάρριψη δύο μαχητικών όμως η εξήγηση, όπως υποστηρίζουν ινδικά ΜΜΕ, είναι απλή

Τα προηγμένα Flanker κρατήθηκαν στα μετόπισθεν επειδή οι ινδικές βάσεις κοντά στο Κασμίρ δεν διέθεταν σύγχρονα καταφύγια αεροσκαφών που θα προστάτευαν τα ρωσικής προέλευσης τζετ από επιθέσεις της πακιστανικής Αεροπορίας, εάν η κατάσταση κλιμακωνόταν περαιτέρω. Σύμφωνα την εφημερίδα ‘The Hindu’ τα ενισχυμένα καταφύγια που προβλεπόταν να κατασκευαστούν σε αεροδρόμια κοντά στην LoC –η μεθόριος μεταξύ των τμημάτων του Κασμίρ που ελέγχουν Ινδία και Πακιστάν– δεν είναι ακόμα έτοιμα εξαιτίας καθυστερήσεων λόγω «γραφειοκρατικών προβλημάτων».

Το πρόγραμμα για την κατασκευή περίπου 110 καταφυγίων νέας γενιάς σε βάσεις κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν και την Κίνα πήρε το «πράσινο φως» από την αρμόδια κυβερνητική επιτροπή μόλις στα τέλη του 2017, αναφέρει το δημοσίευμα. Τα Su-30MKI Flanker-H θεωρούνται από τα πλέον ικανά μαχητικά της ινδικής Αεροπορίας η οποία διαθέτει 272 αεροσκάφη του τύπου. Έτσι, για να μην βρεθούν εκτεθειμένα στο έδαφος, ευάλωτα σε ενδεχόμενη προσβολή, τα Flanker δεν αναπτύχθηκαν σε αεροδρόμια πλησίον της Γραμμής Ελέγχου.

Όταν εντοπίσθηκαν τα πακιστανικά τζετ να πλησιάζουν, τα MiG-21 Bison της 51ης Μοίρας που εκτελούσαν καθήκοντα επιφυλακής στην βάση του Σρίναγκαρ ήταν τα πρώτα που ανταποκρίθηκαν, σπεύδοντας για την αναχαίτισή τους. Στην αερομαχία που ακολούθησε ένα MiG-21 Bison κατερρίφθη από τους Πακιστανούς με βλήμα αέρος-αέρος ενώ ένα πακιστανικό F-16 φέρεται να έριξαν οι Ινδοί. Βεβαίως, επειδή η προπαγάνδα είναι επίσης μια μορφή πολέμου, οι πληροφορίες που προέρχονται από αμφότερες πλευρές θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με την δέουσα κριτική σκέψη.

Η απροθυμία των Ινδών να διακινδυνεύσουν την έκθεση ενός τόσο σημαντικού asset όπως τα Su-30MKI σε πιθανό βομβαρδισμό είναι λογική. Η πλειονότητα άλλωστε των σύγχρονων HAS (Hardened Aircraft Shelters) που πρόκειται να κατασκευασθούν προορίζεται για τα συγκεκριμένα μαχητικά, επισημαίνει το ινδικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΝΙ. Είναι όμως η έλλειψη καταφυγίων ο λόγος που δεν ενεπλάκησαν Flankers με F-16 ή ελήφθησαν υπ’ όψιν και άλλες παράμετροι; Όπως και να ‘χει, μια αναμέτρηση μεταξύ των δύο τύπων θα είχε αναντίρρητα τεράστιο ενδιαφέρον.

Αλέξανδρος Θεολόγου

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Jomasprot
Guest
Jomasprot

Με τις διαθεσιμότητες του τύπου, μάλλον θα περνούσαν τον περισσότερο χρόνο τους στο έδαφος, οπότε τα ενισχυμένα καταφύγια θα ήταν αναγκαία.

nikos
Guest
nikos

Έχεις δίκιο μπορει

Stavrogin
Guest
Κωνσταντίνος

Όσο κι άν είναι ανώτερο το Su-35 από το F16, αν τύχει και πέσει θύμα του αμερικάνικου μαχητικού η αξιοπιστία των ρωσικών όπλων στα μάτια των πολλών θα πέσει στο μηδέν (ξανά). Μήπως αυτό υπονοείτε;

Gilan
Guest
Gilan

“Είναι όμως η έλλειψη καταφυγίων ο λόγος που δεν ενεπλάκησαν Flankers με F-16 ή ελήφθησαν υπ’ όψιν και άλλες παράμετροι;”

Μήπως να μην αφήνατε έωλο το ερώτημα αλλά να μας δίνατε κάποιες έστω εικασίες; sad

chikichiki
Guest
chikichiki

Ας πούμε το ότι τα αεροπλάνα είναι πανάκριβα και πολύτιμα και τυχόν κατάρριψη ενός θα αποτελούσε μεγάλο πλήγμα στο γόητρο των ινδικών ΕΔ και στη φήμη του Su-30, στο οποίο η ινδική αεροπορία βασίζεται.

Gilan
Guest
Gilan

Η άποψή σου δίνει μία εξήγηση, αλλά δημιουργεί άλλη απορία: Γιατί πήρανε αεροπλάνα αυτού του τύπου για να κάνουν πόλεμο αν φοβούνται ότι θα καταρριφθούν;

Στο κάτω κάτω πόλεμος χωρίς απώλειες δεν υπάρχει.

Την απάντηση σου την θεωρώ λογική για τα Ινδικά δεδομένα, όντως έτσι μπορεί να σκέφτηκαν. beg

chikichiki
Guest
chikichiki

Γιατί τα πήραν αναμένοντας ότι θα τα χρησιμοποιήσουν αν φτάσει ο κόμπος στο χτένι. Αν ο κόμπος δεν είναι στο χτένι, εμφανώς διστάζουν. Ινδοί είναι, δε ψάχνουμε και λογική…

Μ2000CG
Guest
Μ2000CG

Με αυτήν την τεράστια ακτίνα δράσης…Ας διάλεγαν που δεν μπορούσαν να φτάσουν τα F-16 και ας τα απογειωναν από εκεί.

kkalev
Guest
kkalev

Λογικό. Σαν να λέμε ότι θα απογειώσεις αεροσκάφη από τη Λευκάδα για να αναχαιτίσεις μαχητικά πάνω από τη Λέσβο.

sotbak
Guest
sotbak

φόβος και τρόμος τα Φ-16……….

GUE
Guest
GUE

Εδώ είχαμε 1-1 με f16 vs mig21 κ αναρωτιεστε τι θα είχε γίνει αν πετούσαν flanker στην περιοχή?

Sly
Guest
Sly

“Είναι λογική”
Βέβαια. Τα φυλάνε σε περίπτωση που γίνει πόλεμος ή κάποια σύρραξη. Ή για παρελάσεις. Ή για να πέφτουν. Ινδική αεροπορία.

GiannisKr
Guest
Γιάννης Μ.

Ναι είναι μια λογική που επικρατεί και σε μια χώρα της ΝΑ Μεσογείου (ονόματα δε λέμε). Είναι η λογική του χαμένου που ενώ έχει αξιόλογο εξοπλισμό για παρελάσεις, φιέστες κλπ, αρνείται να τον χρησιμοποιήσει όταν απαιτείται με αστείες δικαιολογίες όπως πχ περιμένοντας κάποια φανταστική παγκόσμια σύρραξη για το κομμάτι γης που είναι το “κέντρο της κοσμοθεωρίας του”.

p270
Guest
Παναγιώτης

Θέλετε πολεμο δηλαδή

Kostas
Guest
Kostas

Κυρίως για να πέφτουν!

Nikolaos
Guest
Nikolaos

Όσο πιο silver bullet το όπλο και όσο πιο κλώσσα η ηγεσία ενός έθνους, τόσο πιο απίθανο είναι να χρησιμοποιηθεί. Για τα καθ’ ημάς, το όνειδος της Τηλλυρίας (Αύγουστος 1964), όταν ελληνικά στρατεύματα και άμαχοι βομβαρδίζονταν από την ΤΗΚ χωρίς ενόχληση από την Ελλάδα, είναι γνωστό. Ευνόητο είναι και το τι θα γινόταν αν (αντί των 60 μπλοκ 52+) αγοράζονταν τα ιδίου τιμήματος 21 F-15H των Άκη/Λιακουνάκου. Θα πετούσαν μόνο στις εθνικές εορτές, δεν θα μεταστάθμευαν πουθενά εκτός από τη βάση τους (όπου θα έπρεπε να φταχθούν TAB-V shelters …), και θα ανελάμβαναν δράση μόνο όταν οι Τούρκοι θα έφθαναν… Read more »

Yiannis
Guest
Γιάννης

Αγαπητέ Νικόλαε οι οκτώ καταρρίψεις σοβιετικών αεροσκαφών από πακιστανικά F-16 αφορούσαν Su-22 , Su-25, MiG-23 και ένα An-26, ενώ ένα πακιστανικό F-16 καταρρίφτηκε σε αερομαχία με σοβιετικά MiG-23. Και επειδή κανένα από τα καταρριφθέντα Su, MiG (το An είναι εκτός συναγωνισμού ούτως ή άλλως) δε το ‘χει με το F-16 θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον μια αναμέτρηση πακιστανών F-16 με σοβιετικά MiG-29. Εκεί να δεις αναλύσεις επί αναλύσεων….

Nikolaos
Guest
Nikolaos

Αγαπητέ Γιάννη, δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι αν εμφανίζονταν MiG-29, ό,τι υπήρχε απέναντί τους θα έπεφτε σα μύγα, άλλη στάθμη της τεχνικής (off-boresight R-73 βλήματα και σκοπευτικό επί κράνους, ό,τι κοιτάς πεθαίνει), αυτό άλλωστε συνέβη σε όλες τις δοκιμές στις αρχές της δεκαετίας του ’90 στο ΝΑΤΟ με τα γερμανικά -29. Αλλά: Άλλο θέμα ήθελα να αναδείξω. Ένα κράτος δεν διστάζει να χρησιμοποιεί τις ένοπλες δυνάμεις του. Ακόμη και κατά υπερδύναμης. Ξέρει ως πού να το φτάσει. Αλλά δημιουργεί εντυπώσεις στον γεωστρατηγικό του περίγυρο, και αποτρεπτικές παραστάσεις. Δεν είναι θέμα ότι η ΕΣΣΔ δεν μπορούσε να διδάξει ένα σκληρό… Read more »

GK_
Guest
GK

Μαλλον ειναι περισσοτερο πολυπλοκη η πραγματικη αιτια. Υπαρχει μεν το θεμα των ενισχυμενων καταφυγιων, αλλα συνηπαρχουν και οι εξης λογοι: 1ο) Λογοι Εθνικης Υπερηφανειας! Το Mig-21 Bison απεδειξε οτι ειναι σε θεση να κρατησει ψηλα την σημαια της Ινδιας απεναντι στα νεοτερα Πακιστανικα F-16. 2ο) Το Mig-21 Bison απεδειξε οτι μπορει να «ψαλιδησει» αριθμητικα τον (περιορισμενο και πολυτιμο) πακιστανικο στολο των F-16 (αλλα θα προσθετα ισως και των JF-17) με αναπαντεχες εξελιξεις για το γοητρο και οχι μονο, των Πακιστανων. Η χρηση των ποιο προσφατων JF-17 ενισχυει αυτη την υποθεση. 3ο) Τα Su-30MKI οι Ινδοι τα χρειαζονται πρωτιστως για την… Read more »

Λάμπρος Ε. Π. - Η.Π.Α.
Guest
Λάμπρος Ε. Π. - Η.Π.Α.

Γράφετε ότι οι Ινδοί “άναψαν την φωτιά”. Το γεγονός ότι 40 μέλη των Ινδικών παραστρατιωτικών εσωτερικών δυνάμεων ασφάλειας έχασαν την ζωή τους σε αυτοκτονική βομβιστική επίθεση από εξτρεμιστική Ισλαμική ομάδα στο Κασμίρ η οποία υποστηρίζεται από την διαβόητη Πακιστανική Διακλαδική Διεύθυνση Πληροφοριών (Inter Service Intelligence Directorate – ISI), μπαίνει μέσα στους απαραίτητους πολιτικούς υπολογισμούς της Ινδικής κυβερνητικής αντίδρασης; Το τακτικό ερώτημα για τα Ινδικά Su-30MKI είναι εάν έχουν διαθέσιμα τα απαραίτητα Κ/Β Α/Α πέραν οπτικής ακτίνας (beyond visual range – BVR). Το Πακιστανικό F-16 έκανε χρήση Κ/Β Α/Α ΑΙΜ-120 AMRAAM (και ο Ινδός χειριστής του καταριφθέντος MiG-21 ήταν τυχερός που… Read more »