16.7 C
Athens
Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου, 2020
- Advertisement -

Κασμίρ: Γιατί τα ινδικά Su-30MKI κρατήθηκαν μακριά από τα πακιστανικά F-16

- Advertisement -

Η πρόσφατη αερομαχία εκσυγχρονισμένων αλλά δεύτερης γενιάς μαχητικών MiG-21 Bison της ινδικής Αεροπορίας με πακιστανικά F-16 πάνω από την Γραμμή Ελέγχου (Line of Control) που χωρίζει την διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ προκάλεσε αρκετά ερωτηματικά, πρωτίστως γιατί οι Ινδοί δεν έστειλαν τα υπερσύγχρονα Su-30MKI που διαθέτουν. Πολλά είχαν γραφτεί τότε για την εμπλοκή της 27ης Φεβρουαρίου που έληξε με την κατάρριψη δύο μαχητικών όμως η εξήγηση, όπως υποστηρίζουν ινδικά ΜΜΕ, είναι απλή
Τα προηγμένα Flanker κρατήθηκαν στα μετόπισθεν επειδή οι ινδικές βάσεις κοντά στο Κασμίρ δεν διέθεταν σύγχρονα καταφύγια αεροσκαφών που θα προστάτευαν τα ρωσικής προέλευσης τζετ από επιθέσεις της πακιστανικής Αεροπορίας, εάν η κατάσταση κλιμακωνόταν περαιτέρω. Σύμφωνα την εφημερίδα ‘The Hindu’ τα ενισχυμένα καταφύγια που προβλεπόταν να κατασκευαστούν σε αεροδρόμια κοντά στην LoC –η μεθόριος μεταξύ των τμημάτων του Κασμίρ που ελέγχουν Ινδία και Πακιστάν– δεν είναι ακόμα έτοιμα εξαιτίας καθυστερήσεων λόγω «γραφειοκρατικών προβλημάτων».
Το πρόγραμμα για την κατασκευή περίπου 110 καταφυγίων νέας γενιάς σε βάσεις κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν και την Κίνα πήρε το «πράσινο φως» από την αρμόδια κυβερνητική επιτροπή μόλις στα τέλη του 2017, αναφέρει το δημοσίευμα. Τα Su-30MKI Flanker-H θεωρούνται από τα πλέον ικανά μαχητικά της ινδικής Αεροπορίας η οποία διαθέτει 272 αεροσκάφη του τύπου. Έτσι, για να μην βρεθούν εκτεθειμένα στο έδαφος, ευάλωτα σε ενδεχόμενη προσβολή, τα Flanker δεν αναπτύχθηκαν σε αεροδρόμια πλησίον της Γραμμής Ελέγχου.

Όταν εντοπίσθηκαν τα πακιστανικά τζετ να πλησιάζουν, τα MiG-21 Bison της 51ης Μοίρας που εκτελούσαν καθήκοντα επιφυλακής στην βάση του Σρίναγκαρ ήταν τα πρώτα που ανταποκρίθηκαν, σπεύδοντας για την αναχαίτισή τους. Στην αερομαχία που ακολούθησε ένα MiG-21 Bison κατερρίφθη από τους Πακιστανούς με βλήμα αέρος-αέρος ενώ ένα πακιστανικό F-16 φέρεται να έριξαν οι Ινδοί. Βεβαίως, επειδή η προπαγάνδα είναι επίσης μια μορφή πολέμου, οι πληροφορίες που προέρχονται από αμφότερες πλευρές θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με την δέουσα κριτική σκέψη.
Η απροθυμία των Ινδών να διακινδυνεύσουν την έκθεση ενός τόσο σημαντικού asset όπως τα Su-30MKI σε πιθανό βομβαρδισμό είναι λογική. Η πλειονότητα άλλωστε των σύγχρονων HAS (Hardened Aircraft Shelters) που πρόκειται να κατασκευασθούν προορίζεται για τα συγκεκριμένα μαχητικά, επισημαίνει το ινδικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΝΙ. Είναι όμως η έλλειψη καταφυγίων ο λόγος που δεν ενεπλάκησαν Flankers με F-16 ή ελήφθησαν υπ’ όψιν και άλλες παράμετροι; Όπως και να ‘χει, μια αναμέτρηση μεταξύ των δύο τύπων θα είχε αναντίρρητα τεράστιο ενδιαφέρον.
Αλέξανδρος Θεολόγου
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Jomasprot
Jomasprot (@jomasprot)
1 year ago

Με τις διαθεσιμότητες του τύπου, μάλλον θα περνούσαν τον περισσότερο χρόνο τους στο έδαφος, οπότε τα ενισχυμένα καταφύγια θα ήταν αναγκαία.

NIKOS
NIKOS (@nikos)
1 year ago
Reply to  Jomasprot

Έχεις δίκιο μπορει

Stavrogin
Κωνσταντίνος
1 year ago

Όσο κι άν είναι ανώτερο το Su-35 από το F16, αν τύχει και πέσει θύμα του αμερικάνικου μαχητικού η αξιοπιστία των ρωσικών όπλων στα μάτια των πολλών θα πέσει στο μηδέν (ξανά). Μήπως αυτό υπονοείτε;

Gilan
Active Member
Gilan (@gilan)
1 year ago

“Είναι όμως η έλλειψη καταφυγίων ο λόγος που δεν ενεπλάκησαν Flankers με F-16 ή ελήφθησαν υπ’ όψιν και άλλες παράμετροι;”
Μήπως να μην αφήνατε έωλο το ερώτημα αλλά να μας δίνατε κάποιες έστω εικασίες; 🙁

chikichiki
Trusted Member
chikichiki (@chikichiki)
1 year ago
Reply to  Gilan

Ας πούμε το ότι τα αεροπλάνα είναι πανάκριβα και πολύτιμα και τυχόν κατάρριψη ενός θα αποτελούσε μεγάλο πλήγμα στο γόητρο των ινδικών ΕΔ και στη φήμη του Su-30, στο οποίο η ινδική αεροπορία βασίζεται.

Gilan
Active Member
Gilan (@gilan)
1 year ago
Reply to  chikichiki

Η άποψή σου δίνει μία εξήγηση, αλλά δημιουργεί άλλη απορία: Γιατί πήρανε αεροπλάνα αυτού του τύπου για να κάνουν πόλεμο αν φοβούνται ότι θα καταρριφθούν;
Στο κάτω κάτω πόλεμος χωρίς απώλειες δεν υπάρχει.
Την απάντηση σου την θεωρώ λογική για τα Ινδικά δεδομένα, όντως έτσι μπορεί να σκέφτηκαν. :beg:

chikichiki
Trusted Member
chikichiki (@chikichiki)
1 year ago
Reply to  Gilan

Γιατί τα πήραν αναμένοντας ότι θα τα χρησιμοποιήσουν αν φτάσει ο κόμπος στο χτένι. Αν ο κόμπος δεν είναι στο χτένι, εμφανώς διστάζουν. Ινδοί είναι, δε ψάχνουμε και λογική…

m2000cg
Μ2000CG
1 year ago

Με αυτήν την τεράστια ακτίνα δράσης…Ας διάλεγαν που δεν μπορούσαν να φτάσουν τα F-16 και ας τα απογειωναν από εκεί.

kkalev
Active Member
kkalev (@kkalev)
1 year ago
Reply to  Μ2000CG

Λογικό. Σαν να λέμε ότι θα απογειώσεις αεροσκάφη από τη Λευκάδα για να αναχαιτίσεις μαχητικά πάνω από τη Λέσβο.

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
1 year ago

φόβος και τρόμος τα Φ-16……….

GUE
GUE
1 year ago

Εδώ είχαμε 1-1 με f16 vs mig21 κ αναρωτιεστε τι θα είχε γίνει αν πετούσαν flanker στην περιοχή?

Xouftalo
Sly
1 year ago

“Είναι λογική”
Βέβαια. Τα φυλάνε σε περίπτωση που γίνει πόλεμος ή κάποια σύρραξη. Ή για παρελάσεις. Ή για να πέφτουν. Ινδική αεροπορία.

GiannisKr
Γιάννης Μ.
1 year ago
Reply to  Sly

Ναι είναι μια λογική που επικρατεί και σε μια χώρα της ΝΑ Μεσογείου (ονόματα δε λέμε). Είναι η λογική του χαμένου που ενώ έχει αξιόλογο εξοπλισμό για παρελάσεις, φιέστες κλπ, αρνείται να τον χρησιμοποιήσει όταν απαιτείται με αστείες δικαιολογίες όπως πχ περιμένοντας κάποια φανταστική παγκόσμια σύρραξη για το κομμάτι γης που είναι το “κέντρο της κοσμοθεωρίας του”.

p270
Παναγιώτης
1 year ago

Θέλετε πολεμο δηλαδή

Kostas
Kostas (@kostas-2)
1 year ago
Reply to  Sly

Κυρίως για να πέφτουν!

Nikolaos
Noble Member
Nikolaos (@nikolaos)
1 year ago

Όσο πιο silver bullet το όπλο και όσο πιο κλώσσα η ηγεσία ενός έθνους, τόσο πιο απίθανο είναι να χρησιμοποιηθεί.
Για τα καθ’ ημάς, το όνειδος της Τηλλυρίας (Αύγουστος 1964), όταν ελληνικά στρατεύματα και άμαχοι βομβαρδίζονταν από την ΤΗΚ χωρίς ενόχληση από την Ελλάδα, είναι γνωστό.
Ευνόητο είναι και το τι θα γινόταν αν (αντί των 60 μπλοκ 52+) αγοράζονταν τα ιδίου τιμήματος 21 F-15H των Άκη/Λιακουνάκου. Θα πετούσαν μόνο στις εθνικές εορτές, δεν θα μεταστάθμευαν πουθενά εκτός από τη βάση τους (όπου θα έπρεπε να φταχθούν TAB-V shelters …), και θα ανελάμβαναν δράση μόνο όταν οι Τούρκοι θα έφθαναν στο Δομοκό …
Κακά τα ψέματα, 37 χρόνια τώρα τα πάντα στη Ν. Ασία περιστρέφονται γύρω από τα πακιστανικά F-16. Έδωσαν στους Πακιστανούς τη δυνατότητα να καταρρίπτουν σοβιετικά αεροσκάφη που προσέβαλλαν στόχους των Μουτζαχεντίν στο Πακιστάν την περίοδο του πολέμου, και έχουν καθηλώσει την Ινδία. Ποτέ η εισαγωγή ενός όπλου δεν επηρέασε τόσο τον τοπικό συσχετισμό δυνάμεων (με εξαίρεση τα Μιράζ ΙΙΙ του Ισραήλ, απέναντι στα οποία οι Άραβες ωστόσο δεν δίστασαν …). Λέει πολλά τόσο για το αεροσκάφος όσο και για την αεροπορία. Δεν μπορώ να φανταστώ τι θα γινόταν αν οι Πακ είχαν χρήματα για σύγχρονη αεροπορία. Και φυσικά, δεν διστάζουν να χρησιμοποιούν το silver bullet τους, γι’ αυτό και παίζουν πάνω από τα κυβικά τους …
Υ.Γ. 6 τεστ σήμερα για το ότι δεν είμαι ρομπότ. Λέω να εγκαταλείψω το άθλημα …

Yiannis
Γιάννης
1 year ago
Reply to  Nikolaos

Αγαπητέ Νικόλαε οι οκτώ καταρρίψεις σοβιετικών αεροσκαφών από πακιστανικά F-16 αφορούσαν Su-22 , Su-25, MiG-23 και ένα An-26, ενώ ένα πακιστανικό F-16 καταρρίφτηκε σε αερομαχία με σοβιετικά MiG-23. Και επειδή κανένα από τα καταρριφθέντα Su, MiG (το An είναι εκτός συναγωνισμού ούτως ή άλλως) δε το ‘χει με το F-16 θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον μια αναμέτρηση πακιστανών F-16 με σοβιετικά MiG-29. Εκεί να δεις αναλύσεις επί αναλύσεων….

Nikolaos
Noble Member
Nikolaos (@nikolaos)
1 year ago
Reply to  Γιάννης

Αγαπητέ Γιάννη,
δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι αν εμφανίζονταν MiG-29, ό,τι υπήρχε απέναντί τους θα έπεφτε σα μύγα, άλλη στάθμη της τεχνικής (off-boresight R-73 βλήματα και σκοπευτικό επί κράνους, ό,τι κοιτάς πεθαίνει), αυτό άλλωστε συνέβη σε όλες τις δοκιμές στις αρχές της δεκαετίας του ’90 στο ΝΑΤΟ με τα γερμανικά -29.
Αλλά: Άλλο θέμα ήθελα να αναδείξω. Ένα κράτος δεν διστάζει να χρησιμοποιεί τις ένοπλες δυνάμεις του. Ακόμη και κατά υπερδύναμης. Ξέρει ως πού να το φτάσει. Αλλά δημιουργεί εντυπώσεις στον γεωστρατηγικό του περίγυρο, και αποτρεπτικές παραστάσεις. Δεν είναι θέμα ότι η ΕΣΣΔ δεν μπορούσε να διδάξει ένα σκληρό μάθημα. Μπορούσε. Όπως άλλωστε και οι ΗΠΑ στην Κίνα, που κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις κατέρριψαν αμερικανικά α/φ που βρέθηκαν σε περιοχή ενδιαφέροντός της (F-4B, F-104C, A-6A) με τα τότε υπεραεροπλάνα J-6 (MiG-19). Μερικά F-8 Crusader αρκούσαν για να κάνουν την κινέζικη αεροπορία να μην απογειωθεί ξανά. Αλλά απλά δεν άξιζε να δεσμευτούν σπάνιοι πόροι. Όπως και τα (αναγκαία για την Ευρώπη, μέχρι ενός) Μιγκ-29 της ΕΣΣΔ. Αποτέλεσμα: Τότε η Κίνα πέρασε το μήνημα ότι είναι με το δάχτυλο στη σκανδάλη, έχει βέτο στα ασιατικά ζητήματα, δεν θα ανεχθεί αμερικανικό προγεφύρωμα σε επαφή με την επικράτεια της, και άφησε να πλανάται η υποψία εμπλοκής της στον πόλεμο (επανάληψης δηλαδή της Κορέας), που επηρέασε βαθύτατα τις ΗΠΑ και τις έκανε απρόθυμες να κλιμακώσουν. Αργότερα το Πακιστάν έκανε επίδειξη υπεροχής, με αποδέκτη την Ινδία (αλλά και τις ΗΠΑ, με την πάντα επαμφοτερίζουσα στάση τους απέναντι στο επικίνδυνο αυτό έθνος). Και οι δυο κέρδισαν πόντους.

GK_
GK
1 year ago

Μαλλον ειναι περισσοτερο πολυπλοκη η πραγματικη αιτια.
Υπαρχει μεν το θεμα των ενισχυμενων καταφυγιων, αλλα συνηπαρχουν και οι εξης λογοι:
1ο) Λογοι Εθνικης Υπερηφανειας! Το Mig-21 Bison απεδειξε οτι ειναι σε θεση να κρατησει ψηλα την σημαια της Ινδιας απεναντι στα νεοτερα Πακιστανικα F-16.
2ο) Το Mig-21 Bison απεδειξε οτι μπορει να «ψαλιδησει» αριθμητικα τον (περιορισμενο και πολυτιμο) πακιστανικο στολο των F-16 (αλλα θα προσθετα ισως και των JF-17) με αναπαντεχες εξελιξεις για το γοητρο και οχι μονο, των Πακιστανων. Η χρηση των ποιο προσφατων JF-17 ενισχυει αυτη την υποθεση.
3ο) Τα Su-30MKI οι Ινδοι τα χρειαζονται πρωτιστως για την Κινα, η οποια και αυτη διαθετει σημαντικο αριθμο απο Su-27/Su-30. Μπορει η αεροπορια να πολεμησε στο Κασμιρ αλλα η σημαντικοτερη απειλη προερχεται απο τα ΒΑ της χωρας.
4ο) Οι ινδοι επελεξαν να μην ριξουν ολο το λεγομενο «βαρυ πυροβολικο» της αεροποριας τους στην φωτια του Κασμιρ, αλλα περιοριστηκαν, για να μην προκαλεσουν μια γενικευμενη αναμετρηση, προσπαθωντας να περιορισουν την φωτια που αυτοι οι ιδιοι αναψαν. Αυτο γιατι στο βαθος … υπαρχει το τεραστιο θεμα του πυρηνικου ολοκαυτωματος στην ινδικη χερσονησο απο το γεγονος οτι και τα δυο κρατη ειναι πυρηνικες δυναμεις. αυτη ειναι και η βασικη αιτια που ενω οι δυο αεροποριες κονταροχτυπηθηκαν, σε πολιτικο επιπεδο οι ανακοινωσεις ετειναν να χαμηλωσουν τους τονους.
Σχετικα με την απωλεια του Πακιστανικου F-16, οι Πακιστανοι θα αναγκαστουν να αναθεωρησουν την αξια των παλαιοτερων ινδικων αεροσκαφων που εχουν ή προκειται να δεχτουν καποιου ειδους αναβαθμηση τις μαχητικες δυνατοτητες τους. Εδω περα, ειναι πολυ πιθανο οτι τουλαχιστον τα πακιστανικα mirage μαλλον θα αποκτησουν στο μελλον και εκεινα καποιο HMQS.
Μενει να δουμε εαν στο απωτερο μελλον το πακισταν θα γινει πελατης του τουρκικου TF-X ή καποιου αλλου μαχητικου (εκτος απο το JF-17 Block3 με AESA) για να εξισσοροπησει τις ποιο προσφατες αγορες σε μαχητικα που εκανε η Ινδια.

Λάμπρος Ε. Π. - Η.Π.Α.
Λάμπρος Ε. Π. - Η.Π.Α.
1 year ago
Reply to  GK

Γράφετε ότι οι Ινδοί “άναψαν την φωτιά”. Το γεγονός ότι 40 μέλη των Ινδικών παραστρατιωτικών εσωτερικών δυνάμεων ασφάλειας έχασαν την ζωή τους σε αυτοκτονική βομβιστική επίθεση από εξτρεμιστική Ισλαμική ομάδα στο Κασμίρ η οποία υποστηρίζεται από την διαβόητη Πακιστανική Διακλαδική Διεύθυνση Πληροφοριών (Inter Service Intelligence Directorate – ISI), μπαίνει μέσα στους απαραίτητους πολιτικούς υπολογισμούς της Ινδικής κυβερνητικής αντίδρασης; Το τακτικό ερώτημα για τα Ινδικά Su-30MKI είναι εάν έχουν διαθέσιμα τα απαραίτητα Κ/Β Α/Α πέραν οπτικής ακτίνας (beyond visual range – BVR). Το Πακιστανικό F-16 έκανε χρήση Κ/Β Α/Α ΑΙΜ-120 AMRAAM (και ο Ινδός χειριστής του καταριφθέντος MiG-21 ήταν τυχερός που επέζησε). Υπάρχει κάτι το αντίστοιχο Ρωσικής κατασκευής στο Ινδικό αεροπορικό οπλοστάσιο; Άν ναί, γιατί η Ινδική κυβ. κάνει τόσες πολλές (αλλά άχρηστες) πολιτικές διαμαρτυρίες προς Ουάσινγκτων για την Πακιστανική χρήση του συνδυασμού F-16 + AIM-120;

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Τουρκικά Type 214TN, ο νέος κίνδυνος για το ΠΝ, αν και πως τον αντιμετωπίζουν τα νέα MH-60R (και ίσως τα εκσυγχρονισμένα P-3B)

 Είναι κοινό μυστικό πως τα ελληνικά υποβρύχια 214ΗΝ είναι αυτή τη στιγμή ο βασικός πονοκέφαλος για το τουρκικό ναυτικό. Όχι πως τα άλλα υποβρύχια...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

H καναδική Bombardier αναστέλλει τις παραδόσεις κινητήρων UAV στην Τουρκία, τέλος...

24
 Σύμφωνα με καναδικά μέσα ηλεκτρονικής ενημέρωσης, η Bombardier Recreational Products (BRP) ανέστειλε τις παραδόσεις αεροπορικών κινητήρων σε χώρες που έκαναν "ασαφή χρήση". Η εταιρεία,...
- Advertisement -
Card image

October 2020

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2013 October #329

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 June 2014 #337

Αγορά

Related News

Berlin Airlift: O θρυλικός ‘Candy Bomber’ της Μεγάλης Αερογέφυρας έκλεισε τα 100

Η έκφρασή του αποπνέει την ηρεμία του ανθρώπου που γνωρίζει πως έφερε εις πέρας την αποστολή του κάνοντας την διαφορά –με μερικές μπάρες σοκολάτας....

Τουρκικά Type 214TN, ο νέος κίνδυνος για το ΠΝ, αν και πως τον αντιμετωπίζουν τα νέα MH-60R (και ίσως τα εκσυγχρονισμένα P-3B)

 Είναι κοινό μυστικό πως τα ελληνικά υποβρύχια 214ΗΝ είναι αυτή τη στιγμή ο βασικός πονοκέφαλος για το τουρκικό ναυτικό. Όχι πως τα άλλα υποβρύχια...

Πλήρης στήριξη Μητσοτάκη στον Μακρόν: Οι προσωπικές προσβολές της τουρκικής ηγεσίας τροφοδοτούν το θρησκευτικό μίσος

ΑΠΕ-ΜΠΕΤην πλήρη υποστήριξή του στον πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν ο οποίος δέχθηκε φραστική επίθεση από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, εξέφρασε ο...