Η Ινδονησία ανακοίνωσε πως απέρριψε τις κινεζικές διεκδικήσεις σε διαφιλονικούμενη ζώνη της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας ως “μη έχουσες νομική βάση” δύο μόλις μέρες μετά την διαμαρτυρία της για την παρουσία πλοίου της κινεζικής ακτοφυλακής στα χωρικά της ύδατα.
Το πλοίο πέρασε το όριο της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης κοντά στις ακτές της ινδονησιακής νήσου της Natuna στα βόρεια της χώρας, οδηγώντας Ινδονησίους αξιωματούχους να εκδόσουν “αυστηρή προειδοποίηση” στο Πεκίνο και να καλέσουν τον πρέσβη της Κίνας στη Τζακάρτα για εξηγήσεις.
Μιλώντας την Τρίτη από το Πεκίνο ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου εξωτερικών, Geng Shuang, δήλωσε πως η Κίνα έχει πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα επί των νησιών Σπράτλυ και των υδάτων τους και τόσο η Κίνα όσο και η Ινδονησία έχουν “φυσιολογική” αλιευτική δράση στην περιοχή.
Απαντώντας σε αυστηρό τόνο, το υπουργείο εξωτερικών της Ινδονησίας κάλεσε την επομένη την Κίνα να δώσει εξηγήσεις για “τη νομική βάση και τα ξεκάθαρα όρια” σχετικά με τις διεκδικήσεις της στην ΑΟΖ βασισμένες στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).
“Οι αξιώσεις της Κίνας επί της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης σχετικά με τους ψαράδες της και πως αυτοί ανέκαθεν δρούσαν σε αυτά τα νερά (…) δεν έχουν καμία νομική βάση και δεν αναγνωρίζονται από την UNCLOS του 1982”, δήλωσε το ινδονησιακό υπουργείο εξωτερικών.
Η Τζακάρτα σημείωσε ακόμα πως οι αξιώσεις του Πεκίνου καταρρίφθηκαν από την νομική ήττα της Κίνας έναντι των Φιλιππίνων το 2016 για τα διαφιλονικούμενα από την Κίνα ύδατα της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας στο Διαρκές Δικαστήριο της Χάγης.
Η Ινδονησία δεν έχει διεκδικήσεις επί των νήσων Σπράτλυ, που βρίσκονται Βορειο-Ανατολικά των νήσων Natuna. Το υπουργείο εξωτερικών επανέλαβε τη θέση της πως δεν υπάρχουν διαφιλονικούμενες περιοχές με την Κίνα.
Ωστόσο, η Ινδονησία έχει συγκρουστεί κατ’επανάληψη με την Κίνα για τις περιοχές αλιείας των νήσων Natuna, συλλαμβάνοντας και κρατώντας Κινέζους ψαράδες και επεκτείνοντας την στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή.
Η Κίνα διεκδικεί το μεγαλύτερο μέρος της Νότιας Κινεζικής θάλασσας, έναν σημαντικό εμπορικό και οικονομικό κόμβο, που πιστεύεται πως διαθέτει σημαντικές ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Πολλά όμορα κράτη της Ασίας αντιδρούν στις διεκδικήσεις του Πεκίνου και το ανταγωνίζονται για τα πλούσια κοιτάσματα αλιευμάτων και υδρογονανθράκων.
Το Πεκίνο από την πλευρά του ανεβάζει τον πήχυ στέλνοντας αεροναυτικές δυνάμεις και κατασκευάζοντας ένα ευρύ δίκτυο στρατιωτικών εγκαταστάσεως σε ακατοίκητες νησίδες και μικρονήσους ή δημιουργώντας τεχνικές κατασκευές σε σκοπέλους και ατόλες, που νομικά δημιουργούν οικονομική ζωή και πραγματικά δικαιώματα.
Η Ινδονησία απορρίπτει τις κινεζικές διεκδικήσεις στη Νότια Κινεζική Θάλασσα
- Advertisement -

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.
- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Login
Please login to comment
0 Comments
- Advertisement -
- Advertisement -
Κύριο Άρθρο
Η «ΠΤΗΣΗ» στη γραμμή παραγωγής του F-35. Οι εξελίξεις για τα...
Για να εκτιμήσει κάποιος την πραγματική δυναμική του προγράμματος του F-35 θα πρέπει να βρεθεί στο εργοστάσιο της Αμερικανικής Αεροπορίας No4 στο Fort Worth...
- Advertisement -

Μάρτιος 034 2023
Αγορά 3.99- Advertisement -
Σαν σήμερα
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 1 Απριλίου 1955: Έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της...
Αρχίζει, με προκήρυξη του στρατηγού Γεωργίου Γρίβα, ο αγώνας της ΕΟΚΑ για την απελευθέρωση της Κύπρου από τη Βρετανική αποικιοκρατία.https://www.youtube.com/watch?v=DpPabPraX-wΗ Κύπρος ήταν υπό βρετανική...
- Advertisement -

Φεββρούαριος Τεύχος 033 ΠΤΗΣΗ 2023
Αγορά 3.99- Advertisement -
