ΕΚΤΑΚΤΟ: Οι ΗΠΑ αποσύρονται από την Συνθήκη INF (βίντεο)

8
1859
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πριν λίγο ότι οι ΗΠΑ αποχωρούν από την Συνθήκη INF, που προέβλεπε την απαγόρευση κατασκευής επίγειων βαλλιστικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς, ως απάντηση στην παραβίαση της Συνθήκης από τη Μόσχα.

Η σημερινή απόφαση έρχεται μετά από μήνες αντιπαράθεσης, αναφορικά με τον ρωσικό πύραυλο 9M729, ο οποίος παραβιάζει την Συνθήκη, σύμφωνα με τις ΗΠΑ.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε δώσει προθεσμία 60 ημερών για τη συμμόρφωση της Ρωσίας, η οποία λήγει στις 2 Φεβρουαρίου.

Οι ΗΠΑ τόνισαν ωστόσο πως η αποχώρησή τους είναι προσωρινή (6 μήνες) και θα μπορούσαν να επιστρέψουν στη Συνθήκη, εάν η Μόσχα συμμορφωθεί.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Ganesha_Mahesvari
Guest
Ganesha Mahesvari

Καλά έκαναν οι ΗΠΑ, είτε η Ρωσία παραβιάζει είτε όχι, αυτή η συνθήκη είναι νεκρή από την στιγμή που δεν την υπογράφουν όλα τα φανερά και αφανή μέλη του πυρηνικού club.Έχουν αλλάξει πλέον οι εποχές και πρέπει ή όλοι να συμμορφωθούν ή ο καθένας να τραβήξει τον δρόμο του.

Γεώργιος παρασκευοπουλος
Guest
Γεώργιος παρασκευοπουλος
Α.Τ.
Guest
Α.Τ.

Έχει αυτο καποια συναφεια με το θεμα του αρθρου;

spy
Guest
Spy

Σχέση όχι βέβαια αλλά κίνητρο?
http://prntscr.com/mfbghf

chikichiki
Guest
chikichiki

1. Εφόσον η κίνηση γίνεται με διάθεση για επαναδιαπραγμάτευση, ειδικά αν είναι να συμπεριληφθούν και άλλες χώρες κάτοχοι βαλλιστικών όπλων, είναι καλό νέο. 90% όμως δε γίνεται για αυτό, άρα είναι κακό νέο και είτε στηρίζεται σε αμερικανικές υπερβολές σε αναζήτηση παραθύρου για ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων είτε σε πραγματική παραβίαση της INF από τη Ρωσία, ίσως στο πλαίσιο απόκτησης κάθε δυνατού πλεονεκτήματος απέναντι του ΝΑΤΟ. 2. Και που αποσύρθηκαν, οι τωρινοί προϋπολογισμοί άγνωστο τι περιθώρια αφήνουν για νέα βαλλιστικά όπλα. Ειδικά όταν η τέχνη έχει ατονήσει στις ΗΠΑ εδώ και χρόνια. 3. Μάλλον θα έχουμε πάλι επαναλήψεις των ατέρμονων συζητήσεων… Read more »

Chris
Guest
Chris

Σε συνδυασμό με την αποχώρηση από την Unesco, τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα και τη Γερμανία, μπορούμε να υποθέσουμε ότι οι διεθνείς κανόνες του παιχνιδιού που είχε ορίσει η Αμερική ως κυρίαρχο κράτος μετά το ΒΠΠ, και κυρίως μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου, έπαψαν να εξυπηρετούν πιά τα Αμερικανικά συμφέροντα. Πάμε σε αύξηση ανταγωνισμών σε όλα τα επίπεδα μέχρι να μπορέσει να επαναβεβαιώσει νέους κανόνες προς το συμφέρον της ή να μπορέσουν οι ανταγωνιστές να τη ρίξουν από την πρώτη θέση. Οι ελπίδες βέβαια να γίνει αυτό με ειρηνικό τρόπο είναι πολύ μικρές αν κρίνουμε από τα μέτωπα… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ

O λόγος είναι ο DF-21D και γενικά η ανάπτυξη της κατηγορίας αυτής από την Κίνα που δεν έχει υπογράψει την συνθήκη και αποκτά πλεονέκτημα έναντι των ΗΠΑ η οποία μέχρι τώρα δεν μπορούσε να απαντήσει.
Αλλά η αποχώρηση από την συνθήκη για τους αμερικάνους πρέπει να γίνει με κάποιο εύσχημο πρόσχημα και τι καλύτερο από το να ρίξουμε το φταίξιμο στον παλιό κακό δράκο του παραμυθιού;

Nikolaos
Guest
Nikolaos

Πρόκειται για αποσταθεροποιητική και επικίνδυνη κατηγορία όπλων. Δεν είναι σαφές αν οι ΗΠΑ έχουν μια σαφή στρατηγική στο θέμα, ή σε τι σημείο βρίσκεται η προοπτική ανάπτυξης τέτοιων όπλών από αυτές. Επειδή η Προεδρία στερείται σοβαρότητας, μπορεί να πρόκειται απλώς για πυροτέχνημα “ξεκαρφώματος” του Προέδρου, που δακτυλοδεικτείται ως πρόσωπο με εξαρτήσεις από τη Ρωσία. Το επόμενο ζήτημα είναι “IRBM πού;”. Η – απόμακρη προς το παρόν – προοπτική εγκατάστασης νέας γενιάς ευρωπυραύλων μέσου βεληνεκούς πρόκειται να έχει σημαντικότατες συνέπειες για τα ευρωπαϊκά έθνη, και ιδίως για τη Γερμανία. Κράτη που θα δεχθούν την εγκατάσταση των πυραύλων θα αναβαθμισθούν θεαματικά και… Read more »