Ο πληροφοριακός πόλεμος πριν την τελική έφοδο στο Ιντλίμπ

0
1392
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Το Κυβερνείο του Ιντλίμπ αποτελεί ένα από τα τελευταία και ισχυρότερα οχυρά αντίστασης των αντικαθεστωτικών που μάχονται τον Μπασάρ αλ Άσαντ. Ο τελευταίος έχει δηλώσει πως ο επόμενος στόχος του είναι η ανακατάληψή του. Ρωσία και ΗΠΑ έχουν επιδοθεί τις τελευταίες ημέρες σε έναν πρωτοφανή πόλεμο πληροφοριών, πιθανότατα για να ετοιμάσουν το έδαφος πριν την τελική έφοδο.

Τις τελευταίες ημέρες, παρατηρήθηκε μια έντονη “κινητικότητα” στα ρωσικά ΜΜΕ (παράδειγμα Sputnik, TASS & RT), τα οποία ισχυρίζονται στο σύνολό τους, ότι δυτικοί πράκτορες της Olive Group (που πλέον δεν υφίσταται) σε συνεργασία με αντικαθεστωτικούς (ανάμεσά τους τα Λευκά Κράνη), ετοιμάζουν προβοκάτσια με επίθεση χημικών στο Ιντλίμπ, για να δικαιολογήσουν επίθεση των ΗΠΑ, Μεγάλης Βρετανίας και Γαλλίας σε 2ο χρόνο. Ο Ρώσος Πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Ανατόλι Αντόνοφ σε δήλωσή του τόνισε:«Ευελπιστούμε ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για να εμποδίσουν τη χρήση χημικών όπλων από τρομοκράτες και πως θα δράσουν υπεύθυνα». Πάντως τα στοιχεία που επικαλείται η ρωσική πλευρά, βασίζονται αποκλειστικά σε ανώνυμες μαρτυρίες.

Το παρακάτω tweet της Πρεσβείας της Ρωσίας στη Νότια Αφρική, χρησιμοποιεί εικόνα από την ταινία “Revolution Man” ως δήθεν σκηνοθετημένη διάσωση έπειτα από επίθεση με χημικά.

Στις 26/8, το Sputnik μετέφερε την είδηση πως σύμφωνα με το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, είναι πιθανή σκηνοθετημένη επίθεση με χημικά στη Συρία τις επόμενες 48 ώρες. Σήμερα και αφού παρήλθε το χρονικό διάστημα των 2 ημερών, ο τίτλος έχει αλλαχτεί.

Η Ρωσία πάντως έχει συγκεντρώσει μεγάλη ναυτική δύναμη και ετοιμάζεται για ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο το διάστημα μεταξύ 1-8 Σεπτεμβρίου, γεγονός που ίσως παραπέμπει σε έναρξη της επίθεσης κατά της Ιντλίμπ κάποια στιγμή προς τα μέσα του επόμενου μήνα.

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία ενισχύει τη παρουσία της στα φυλάκια που έχει κατασκευάσει στη περιοχή.

Οι αιτιάσεις της Μόσχας έχουν προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις στη Δύση. Ο Βρετανός Αντιστράτηγος Felix Gedney (δεύτερος στην ιεραρχία της Επιχείρησης Inherent Resolve), χαρακτηρίζει τα ρωσικά δημοσιεύματα ως προπαγάνδα. Ενώ σχεδόν σύσσωμος ο δημοσιογραφικός κόσμος, τα καταδικάζει ως παραπλανητικά. Και δεν είναι ο μοναδικός.

Αξίζει να αναφερθεί πως στις 26 Αυγούστου, εντοπίστηκαν στην Ιντλίμπ εκτοξευτές παρόμοιοι με εκείνους που χρησιμοποιήθηκαν από τον Συριακό Στρατό στην επίθεση με χημικά στη Δαμασκό το 2013.

Με πάνω από 200 καταγεγραμμένες περιπτώσεις χρήσης χημικών όπλων στη Συρία κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου, αυτό που όλοι στη Δύση φοβούνται είναι πως ο Άσαντ ετοιμάζει ακόμη μια, πριν την τελική έφοδο στην Ιντλίμπ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο ρωσικός μηχανισμός προπαγάνδας προσπαθεί να “θολώσει” τα νερά, διότι η Ρωσία για κάποιον άγνωστο λόγο, δεν είναι σε θέση να ελέγξει τον Άσαντ και να τον πείσει να μην επιτεθεί με χημικά. Το σενάριο είναι φυσικά τραβηγμένο, όπως τραβηγμένες είναι και οι ρωσικές αιτιάσεις, αλλά επειδή τέτοιου μεγέθους πληροφοριακό πόλεμο (πριν από μια επίθεση), έχουμε να δούμε πολλά χρόνια, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως κάτι σημαντικό θα συμβεί το προσεχές διάστημα στην Ιντλίμπ.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •