Επιχειρησιακό το INS Arihant, υποβρύχιο βαλλιστικών πυραύλων της Ινδίας

0
750
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 32
  •  
  •  

Το INS Arihant είναι αυτή τη στιγμή το μοναδικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο βαλλιστικών πυραύλων (SSBN) της Ινδίας που είναι εφοδιασμένο με υποβρυχίως εκτοξευόμενους βαλλιστικούς πυραύλους (SLBM) τύπου B-O5 με εμβέλεια 650 χιλιομέτρων.

Καλλιτεχνική απεικόνιση του υποβρυχίου, αρκετά κοντά στο πραγματικό.

 

Οι Ινδοί επιστήμονες έχουν αναπτύξει πύραυλους SLBM και μεγαλύτερης εμβέλειας, ώστε να παράσχουν στη χώρα την ιδιαίτερα απαραίτητη δυνατότητα προσβολής στόχων από ασφαλείς αποστάσεις.

Με τον τρόπο αυτό, η Ινδία έχει προσχωρήσει στο πολύ κλειστό κλαμπ των χωρών που έχουν την δυνατότητα να εκτοξεύουν βαλλιστικούς πυραύλους από υποβρύχια. Μέχρι πρότινος, αντίστοιχη ικανότητα διέθεταν μόνο οι ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία.

Σε επίσημη ανακοίνωση για το ινδικό αυτό επίτευγμα, ο υπουργός Άμυνας της χώρας κ. Nirmala Sitharaman ευχαρίστησε τους A. Joseph και M Ugender, που ήταν οι δύο επιστήμονες που ανέπτυξαν τους πυραύλους, και βραβεύθηκαν κατά τη διάρκεια της ετήσιας τελετής βραβεύσεων του Οργανισμού Ανάπτυξης κι Αμυντικών Ερευνών στο Νέο Δελχί τη Δευτέρα.

Η Ινδία είχε πραγματοποιήσει με επιτυχεία δοκιμαστικές εκτοξεύσεις του πυραύλου B05 από το υποβρύχιο στην ακτή του Βισακαπατνάμ ήδη από τον Ιανουάριο του 2013. Παράλληλα γίνονται προσπάθειες και για ανάπτυξης επίγειας έκδοσης του πυραύλου.

Εν τω μεταξύ έχουν ήδη γίνει δοκιμές και με βαλλιστικούς πύραυλους της σειράς Κ, που έχουν σημαντικά μεγαλύτερη εμβέλεια. Η τελευταία δοκιμή έγινε τον Δεκέμβρη του 2017, αλλά δεν ήταν επιτυχημένη καθώς ο πύραυλος K-4 εμβέλειας 3.500 δεν ενεργοποιήθηκε σωστά κατά τη διάρκεια της δοκιμής.

Σε ανάπτυξη βρίσκεται κι ο πύραυλος K-5, ο οποίος έχει εμβέλεια 5.000 χιλιόμετρα, καθώς και ο K-6, με εμβέλεια έως και 6.000 χλμ.

H Ινδία εκτός από το INS Arihant βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ναυπήγησης και δεύτερου υποβρυχίου της κλάσης, του INS Arighat.


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 32
  •  
  •