Πως οι επενδύσεις στην Εθνική Άμυνα μπορούν να αποδώσουν υπεραξία για την Ελλάδα

32
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Όπλα ή κοινωνικές παροχές; Πρόκειται για ένα δίλημμα το οποίο απαντάται συχνά σε συζητήσεις. Και οι δυο απόψεις έχουν τους υποστηρικτές τους. Η άποψη υπέρ της επένδυσης χρημάτων στην Εθνική Άμυνα, “σκοντάφτει” στο επιχείρημα πως τα όποια χρήματα διατεθούν, δεν πρόκειται ποτέ να αποδώσουν. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Κάποιοι λένε πως οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα στελέχη της είναι ο ορισμός της αντιπαραγωγικότητας. Εδώ θα μπορούσε κάποιος να απαντήσει πως οι ΕΔ συμβάλουν σε διάφορα πεδία όπως η κατάσβεση πυρκαγιών, διακομιδές ασθενών κτλ. Ακόμη και η συνεισφορά τους στο προσφυγικό/μεταναστευτικό, είναι ο ορισμός της κοινωνικής προσφοράς. Και φυσικά, είναι η μοναδική αποτρεπτική δύναμη που εμποδίζει οποιονδήποτε επιβουλεύεται την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας. Καθότι η χώρα μας δεν συνορεύει με το Μονακό, αλλά με έναν άκρως επιθετικό γείτονα με αναθεωρητικές βλέψεις, οι επιλογές είναι προκαθορισμένες. Παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας, “φινλανδοποίηση”, ή διατήρηση ισχυρής αποτρεπτικής ισχύος, για να αποφευχθούν οι δυο πρώτες επιλογές.

Τα νέα δεδομένα

Θεωρητικά ή πρακτικά, τα προαναφερθέντα ίσχυαν μέχρι πρότινος και συνεχίζουν να ισχύουν. Ωστόσο τα δεδομένα αλλάζουν, οι εξελίξεις τρέχουν, και όποιος θέλει να βρίσκεται μπροστά από αυτές και όχι στο παρασκήνιο, θα πρέπει να αλλάξει την τακτική του και το σχεδιασμό του.

Όλοι πλέον γνωρίζουν πως η Ανατολική Μεσόγειος είναι το νέο ενεργειακό Ελ Ντοράντο. Ενδείξεις ύπαρξης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων υπάρχουν επίσης στο Αιγαίο, νότια της Κρήτης, αλλά και στο Ιόνιο.

Αργά ή γρήγορα, η Ελλάδα θα βρεθεί σε δίλημμα. Να ανακηρύξει ΑΟΖ, ή να υποκύψει στις τουρκικές απειλές, ή να αποδεχτεί κάποιου είδους “συνεκμετάλλευση”. Αν υποθετικά η Ελλάδα σήμερα προχωρούσε σε ανακήρυξη ΑΟΖ, η οποία δικαιωματικά θα έφτανε μέχρι την κυπριακή ΑΟΖ, ενδεχομένως θα είχε πρόβλημα να την διαφυλάξει. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την έλλειψη, ή παλαιότητα των μέσων που διαθέτει. Καλώς ή κακώς, η διαφύλαξη αρχικά, και εκμετάλλευση σε δεύτερο χρόνο της ελληνικής ΑΟΖ, απαιτεί την ανάλογη προβολή ισχύος. Εξυπακούεται πως οι γείτονες, δεν θα καθίσουν με σταυρωμένα χέρια και θα απειλήσουν ακόμη και με πόλεμο. Ωστόσο έχει διαφορά στο κατά πόσο αυτές οι απειλές θα μετουσιωθούν σε πράξη, με βασικό παράγοντα τη δυνατότητα αποτρεπτικής ισχύος της Ελλάδας.

Si vis pacem, para bellum

“Αν θες ειρήνη, προετοιμάσου για πόλεμο” λέει το λατινικό ρητό. Εξυπακούεται πως ουδείς μέσος λογικός Έλληνας (ή Τούρκος), δεν ονειρεύεται μυθικές εκστρατείες και εκπλήρωση ποθούμενων. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα. Το μόνο βέβαιο είναι πως το “πλήρωμα του χρόνου” θα έρθει κάποια στιγμή, και δεν θα είναι με τη μορφή εκπλήρωσης “προφητειών” για την ανακατάληψη της Πόλης, αλλά τη δυνατότητα ή μη εκμετάλλευσης των ενεργειακών μας πόρων. Είμαστε πολεμοχαρείς; Σαφέστατα όχι. Ωστόσο θα πρέπει να είμαστε πραγματιστές.

Η επενδύσεις στην Εθνική Άμυνα και η υπεραξία τους

Ας δεχτούμε λοιπόν πως η Ελλάδα θα μπορέσει στο μέλλον να εξορύξει τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που πιθανότατα διαθέτει, ή έστω να βοηθήσει την Κύπρο να εκμεταλλευτεί τα δικά της, χωρίς το φόβο του “μπαμπούλα”. Με απλά λόγια, οι σημερινές επενδύσεις στην Άμυνα, μπορούν να επιστρέψουν (και να επιτρέψουν) στην Ελλάδα ως “υπεραξία” από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Είτε μας αρέσει είτε όχι, η οικονομία της χώρας βασίζεται εν μέρει στην αποτρεπτική της ισχύ. Για να είμαστε σε θέση στο μέλλον να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά και οικονομικά μας δικαιώματα, θα πρέπει να επενδύσουμε στην Άμυνα σήμερα. Μια θεωρητική μελλοντική ανακάλυψη μεγάλου και εκμεταλλεύσιμου κοιτάσματος, που θα μπορούσε να αποδώσει μεγάλα οικονομικά οφέλη, σε μια περιοχή που “αμφισβητείται”, πιθανότατα δεν θα εξορυχθεί ποτέ (ή στην καλύτερη των περιπτώσεων θα συνεκμεταλλευτεί), εάν δεν υπάρχει η δυνατότητα φύλαξης του, μέσω της προβολής ανάλογης ισχύος. Δεν είναι τυχαίο πως η Γαλλία απέστειλε φρεγάτα στην κυπριακή ΑΟΖ, για να προβάλει ισχύ και να υπερασπιστεί τη γαλλική εταιρία Total, που απέκτησε δικαιώματα από την Κυπριακή Δημοκρατία. Στην περίπτωση της Ελλάδας, ένας κούκος (φρεγάτα), δεν θα φέρει την “άνοιξη”. Η γεωπολιτική και οικονομική ισχύς της χώρας μας, (θα πρέπει να) ξεκινά από την Αδριατική και να καταλήγει στην Ανατολική Μεσόγειο.

Με απλά λόγια, αν θέλουμε στο προσεχές μέλλον να δρέψουμε τους “καρπούς” των κοιτασμάτων, θα πρέπει να μπορούμε να προβάλουμε την ανάλογη αποτρεπτική ισχύ. Σαφώς οι διεθνείς συμμαχίες είναι απαραίτητο στοιχείο στην εξίσωση, και σίγουρα θα βρεθούν οι σύμμαχοι που θα θελήσουν να συνδράμουν, με την προοπτική απόκτηση μεριδίου, ωστόσο αυτό δεν επαρκεί. Οι επενδύσεις που πρέπει να γίνουν σήμερα στην άμυνα, είναι το κλειδί εξασφάλισης των ελληνικών δικαιωμάτων. Και οι επενδύσεις αυτές, θα αποδώσουν την υπεραξία, που δεν είναι άλλη από τα οικονομικά (και όχι μόνο) οφέλη για τη χώρα μας.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
alexmark
Member
Noble Member
alexmark

Στου κουφού και χρεωμενου τη πόρτα όσο θέλεις βροντα…

chriss8
Member
Famed Member
chriss8

Οι διεθνείς συμμαχίες θα αποδώσουν πολλά! Αλλά για να γίνει το σωστό deal θα πρέπει να είσαι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Για να σε βάλουν στο τραπέζι θα πρέπει να έχεις δύναμη. Αν δεν έχεις δύναμη δίνεις στους ξένους ένα post-it με τις προτάσεις σου, για το πώς θα μπορούσαν να επωφεληθούν αυτοί αν σε βοηθήσουν. Τότε αυτοί θα καθίσουν στο τραπέζι με τους έχοντες ισχύ και θα παζαρέψουν τα δικά τους συμφέροντα. Το αποτέλεσμα θα είναι ανάλογο του παζαριού των άλλων με τους απέναντι…. Θέλουμε αμυντική ισχύ τώρα. 1) Για την προστασία του ελληνικού κράτους. 2) Για την προστασία… Read more »

dokimos
Member
dokimos

είσαστε από της λίγες ιστοσελίδες που κάνετε πραγματικά αγωνα για της ΕΔ
θέλω να πιστεύω πως η προσπάθεια σας θα πιάσει τόπο

stepa
Guest

ευχολογια για μια χωρα που εξοφλει γραμματια διπλωματικης { ? } υποστηριξης χρησιμοποιωντας τις αμυντικες της αναγκες αγοραζοντας απο το ραφι επι πιστωσει οτι της επιτρεπουν…..

Faceof
Member
Trusted Member
Faceof

Καλησπέρα σε όλους… Είναι παρα πολύ απλά τα πράγματα…είτε επενδύεις στην Εθνική άμυνα και επιβιώνεις στο διηνεκές με όλα όσα μπορείς να απολαύσεις η καταντάς σκλάβος του κάθε απάνθρωπου δεσπότη/κυρίαρχου και απλά κλαις την μοίρα σου!!! Είμαστε ευλογημένοι με μια αρχαία παρουσία στην ιστορία η οποία δεν διακόπτεται διαμέσου των αιώνων στη συγκεκριμένη περιοχή παρόλο των περιόδων υποδούλωσης από διάφορους εχθρούς χωρίς να έχουμε εκφυλιστεί ως φυλή /έθνος από αλλογενείς/αλλοεθνείς προσμίξεις σε μεγάλο βαθμό … ΑΛΛΑ πλέον κινδυνεύομε πραγματικά με εξάλειψη…και επίσης με αυτό θα μας καταγράψει η Ιστορία, ως οι τελείως ανίκανοι /άχρηστοι που αφήσαμε όλα να καταστραφούν και… Read more »

antonios
Member
antonios

Ωπα ρε παιδια…. Για σταθητε. Τι αλλαξε απο το περιβοητο αρθρο που εξυμνουσατε την κυβερνηση 1990-1993 ΠΟΥ ΕΘΑΨΕ την Ελληνικη Αμυντικη Βιομηχανια για να παρει ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΑΠΙΑ Μ-113, φορτηγα και πλοια που υπηρετησαν λιγοτερο απο μια δεκαετια λογω παλαιοτητας? Ξεχασατε τι γραφατε σε εκεινο το αρθρο? Τι σας εκανε να αλλαξετε ΞΑΦΝΙΚΑ γνωμη? Να υποθεσω η πιθανοτητα (και μονο πιθανοτητα) για ναυπηγηση 2 [email protected] σε βαθος χρονου απο ναυπηγεια που θεωρητε αναξια να ναυπηγησουν ακομα και βαρκα οπως μου εγραψε στο Facebook ο φιλος σας απο την naval analyses? Μηπως ονειρευεστε νεους “Αλεξανδρους” 30 χρονια μετα απο τις πρωτες τους… Read more »

Genesis
Member
Noble Member
Genesis

antonios, αν σου είναι εύκολο βάλε ένα link του άρθρου που αναφέρεις για όσους από εμάς διαφεύγει.

Athan
Member
Famed Member
Athan

Μαζί με τα M113 ξέχασες να αναφέρεις τα 312 Άρματα M-60A3 TTS, τα M-60A1 RISE, τον εκσυγχρονισμό 396 Μ-48Α5 σε MOLF, τα 170 Leo1V, την έναρξη παραλαβών Leo1a5, πολλά M-88, Γεφυροφόρα, τα 4 ΑΝΤΙΤΟΡΠΙΛΙΚΑ Κ/Β τύπου Charles F. Adams, τις 3 ΦΡΕΓΑΤΕΣ τύπου KNOX, την ΦΡΕΓΑΤΑ “ΥΔΡΑ” δηλαδή την 1η ΜΕΚΟ 200 ΗΝ, την ΦΡΕΓΑΤΑ “ΑΙΓΑΙΟΝ” Κλάσης S, την έναρξη αναβάθμισης (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ NEPTUNE I) των Υποβρυχίων “ΤΡΙΤΩΝ” και “ΠΡΩΤΕΥΣ” (εγκατάσταση Harpoon, αλλαγή sonar και ΣΔΒΤ, ηλεκτρονικών κ.ά.), τις ΚΑΝΟΝΙΟΦΟΡΟΥΣ OSPREY-55, τις ΚΑΝΟΝΙΟΦΟΡΟΥΣ HSY-56, το ΠΓΥ ΑΞΙΟΣ, το ΑΠΟΒΑΤΙΚΟ “ΠΑΡΟΣ”, το ΑΠΟΒΑΤΙΚΟ “ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ”, την δωρεάν παραλαβή 55 αεροσκαφών F-4E Phantom II… Read more »

antonios
Member
antonios

Μαλλον μπερδευεις τις ημερομηνιες. Μπερδευεις τις ελαχιστες παραγγελιες 1990-1993 με τις ΤΕΡΣΑΤΙΕΣ το 1995-2004. Αλλες κυβερνησεις. Το 1990-93 πηραμε ΜΟΝΟ τα περισσοτερα απο τα μεταχειρισμενα που αναφερεις συν καποια καινουργια. Στον αντιποδα: Ακυρωσαμε το ΑΛεξανδρος, σταματησαμε την παραγωγη του Αρτεμις 30 λογω του σκανδαλου Siemens, ακυρωσαμε τους ολμους των 120mm, ακυρωσαμε τον εξυγχρονισμο των Μ-114 με κανη 39 διαμετρηματων , ακυρωσαμε τις βαφες Ιντερματ, ακυρωσαμε το Αρης 4 , ακυρωσαμε τα πειραματικα βληματα πυροβολικου … Σε απαντηση σου λοιπον. Διαβαζω ΠΤΗΣΗ απο το 1989 (ποσο χρονων εισουν τοτε) , ημουν στρατιωτης στη ΧΧΙ ΤΘΤ/646ΜΤΠ το 1996 με διοικητη τον Θαλλασα… Read more »

Athan
Member
Famed Member
Athan

Θα ήθελα να εξηγήσω, έστω αργοπορημένα, τον λόγο που έγραψα ό,τι έγραψα παραπάνω. Λοιπόν, απεχθάνομαι να σχολιογραφεί κάποιος σε ένα site ειδικού τύπου και μάλιστα με εμφανή πολιτικά κίνητρα αλλά και πλασματικά “στοιχεία”, τα οποία βολικά δικαιολογούν τις όποιες θεωρίες συνομωσίας οι οποίες “επιβεβαιώνουν” τα πολιτικά του κολλήματα. Τεσπα, το υλικό που απαρίθμησα είναι κατά το μεγαλύτερο ποσοστό ΔΩΡΕΑΝ. Οι αμυντικές προμήθειες δισεκατομμυρίων της μετα-Ίμια εποχής, οι (θεμιτές) αγορές Τσοχατζόπουλου δηλαδή, έγιναν σε μία χρονική στιγμή που η Ελλάδα δανειζόταν με την σέσουλα, έχοντας μία σχετικά σταθερή οικονομία κι επίσης είχαν μία “υποχρεωτικότητα”, μία πολιτική χροιά: Έπρεπε να βάλουμε την… Read more »

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Ασ’το…

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Το άρθρο μιλάει για επένδυση στην άμυνα. Όχι στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Ορίστε, σε ξεμπέρδεψα.

IliasSkaltsas
Member
Active Member
IliasSkaltsas

Με την εμπειρία 30 ετών στην εκπαίδευση χρειάζεται συνεχής ενημέρωση και υπενθύμιση των βασικών αρχών υπεράσπισης των συμφερόντων μας. ΟΛΟΙ μα ΟΛΟΙ στον πλανήτη υπερασπίζονται τα συμφέροντά τους εμπράκτως και όχι στα λόγια τα οποία περισσεύουν σε αυτόν τον τόπο. Εκτός των οικονομικών συμφερόντων περιλαμβάνονται η πλούσια ιστορία και η πολιτιστική μας κληρονομιά χιλιετιών. Παράλληλα τις τελευταίες δεκαετίες είναι έντονη η προσπάθεια απαξίωσης της παιδείας σε όλα τα μέτωπα όπως φάνηκε από την ετήσια έκθεση της “Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην Εκπαίδευση”. Ένα παράδειγμα είναι η κατάργηση των εξετάσεων στο Γυμνάσιο των Αρχαίων Ελληνικών και της Χημείας. Θέλουμε εξόρυξη υδρογονανθράκων… Read more »

Athanasios-Georgisis
Member
Athanasios-Georgisis

Συζητάει το ΥΠΑΜ της Ελλάδος για να δώσει 2,4 Δίς για δύο πλοία με τα όπλα τους υποθέτω. Έτσι θα έχουμε ΠΝ των 6 μονάδων 2 Βελ και 4 ΜΕΚΟ. Αυτό είναι απαράδεκτο για την περιοχή στην οποία πρέπει να δείχνουμε μόνημα την σημαία μας. Οπότε αφού ασχολούμαστε με λύσεις που δεν είναι λύσεις λέω να πω κι εγώ το δικό του σκεπτικό. Προτείνω ναυτικό με 4 ΜΕΚΟ και ότι μας χαρίσουνε οι σύμμαχοι (πλοία β΄ κατηγορίας). Τα 2,4 Δίς θα πάνε στην Ελλάδα για επένδυση και δημιουργία εργοστασίου παραγωγής πυραύλων πλεύσης από την στεριά. Εννοείτε από εταιρία του εξωτερικού… Read more »

Eman202
Member
Eman202

Όλα καλά κ όλα ωραία αλλά αν είχαμε πολιτικούς με @@@ εδώ κ αρκετά χρόνια θα είχαμε κανει τις κινήσεις που έπρεπε στο Ιόνιο, στον Πατραικο, στα Γιάννενα κ την Αιτωλοακαρνανια όπου αποδεδειγμένα υπάρχουν κοιτάσματα κ δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα από τρίτους (Τουρκία, Αλβανία, Λιβύη) για να τα εκμεταλλευτουμε δεν θα είχαμε περάσει καμία κρίση σαν αυτή που περνάει η χώρα 10χρονια. Δεν είναι δυνατόν ο κάθε οικολογος κ ο κάθε δήμαρχος που έχει συμφέροντα να σταματάει έργα που αφορούν το μέλλον της χώρας. Σε όλων τον κόσμο γίνονται γεωτρήσεις κ βγαίνει αέριο κ πετρέλαιο κ σχεδόν πουθενά δεν γίνονται… Read more »

Babis_UK
Member
Babis_UK

Συμφωνω με οσα αναφερονται με τις υπεραξιες της ισχυρης αμυνας αλλα ξεχαστηκε ενας εξισου αν οχι περισσοτερο σημαντικος παραγοντας Αν η επαρκια ποιοτικου αμυντικου εξοπλισμου βασιζεται σε εγχωρια τεχνογνωσια και παραγωγη υπαρχουν επιπλεον τα ακολουθα οφελη 1. Δημιουργια νεων καλα αμοιβωμενων θεσεων εργασιας για Ελληνες επιστημονες που σε αντιθετη περιπτωση θα απασχολουνται στο εξωτερικο ή θα υποαπασχολουνται στην Ελλαδα 2. Τα χρηματα που δαπανονται για εξοπλισμους ανακυκλωνονται σε σημαντικο ποσοστο μεσα στην ιδια τη χωρα 3. Η τεχνογνωσια που αναπτυσεται μεσω της αμυντικης βιομηχανιας δεν παραμενει εκει αλλα διαχεαιται σε μερκα χρονια και σε πολικους τομεις της οικονομιας. Ετσι αναστηθηκε… Read more »

Shadowfax
Member
Noble Member
Shadowfax

Mάλλον είσαι καιρό εκτός Ελλάδος… “Δημιουργια νεων καλα αμοιβωμενων θεσεων εργασιας για Ελληνες επιστημονες” Update… Ο νέος κατώτατος μισθός για άγαμους εργαζομένους, χωρίς προϋπηρεσία διαμορφώνεται σε 650 ευρώ μεικτά, που αντιστοιχεί σε 546 ευρώ καθαρά… Ο λόγος που με το 18% ανεργία (με τις αλχημίες) 600εκ Ελληνες μετανάστευσαν… “Τα χρηματα που δαπανονται για εξοπλισμους” Ποιά χρήματα? Το 70% πάει σε μισθούς και συντάξεις… “Η τεχνογνωσια που αναπτυσεται μεσω της αμυντικης βιομηχανιας” Την ποιά??? “τα Αμερικανικα πανεπιστημια στον τεχνολογικο τομεα θεωρουνται απ τα καλυτερα του κοσμου” Update… “-Ανεξάρτητη Αρχή για την Εκπαίδευση έκανε έρευνα και διεπίστωσε ότι οι Έλληνες μαθητές αποφοιτούν… Read more »

My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

«Ο πιο αντιπαραγωγικός κλάδος του ελληνικού λαού είναι οι στρατιωτικοί και τα Σώματα Ασφαλείας»
Αν νομίζουμε πως αυτή αντίληψη διατρέχει μόνο τις σκέψεις; του εγγονού του ομώνυμου δικτάτορα πλανώμαστε πλάνην.

Tango.Alpha
Member
Tango.Alpha

Δυστυχώς η προηγούμενη εμπειρία έχει δείξει ότι αυτά δε γίνονται: οι μέχρι τώρα αγορές στρατιωτικού υλικού σκιάζονται από αδιαφανείς διαδικασίες, πλουτισμό των υπευθύνων και διάφορα άλλα παρόμοια ζητήματα. Ετσι δυστυχώς στην εθνική συνείδηση οι αμυντικές δαπάνες έχουν συνδεθεί ως άχρηστες δαπάνες κι όχι ως κάτι που έχει ανταπόδοση. Οι εξέλιξη και κατασκευή στη Ελλάδα αμυντικού υλικού μέχρι τώρα έχει αποδειχθεί μια δύσκολη υπόθεση καθώς τα περισσότερα έργα έχουν υπερβεί τους υπολογιζόμενους χρόνους και προϋπολογισμούς. Αυτό δεν είναι κατ’ ανάγκη αρνητικό αλλά μέχρι ένα σημείο αναμενόμενο καθώς η δημιουργία υποδομής και γνώσης κοστίζει. Το ζήτημα όμως είναι ότι εμείς δε δημιουργούμε… Read more »

Diogenis
Member
Diogenis

Πως οι επενδύσεις στην Εθνική Άμυνα μπορούν να αποδώσουν υπεραξία για την Ελλάδα Και οι εθνικοί προμηθευτές αντιπρόσωποι τι θα απογίνουν ;

Chris Ain.
Guest
Chris Ain.

Πραγματικά τώρα υπάρχει κάποιος που να πιστεύει οτι μπορεί κάτι να αλλάξει με την νοοτροπία της πολιτικής ηγεσίας η οποία είναι σταθερά αδιάφορη τόσο για την άμυνα της χώρας όσο και για την αμυντική βιομηχανία? Δεν έχουν καθίσει καν να μελετήσουν νέους τρόπους και πηγές χρηματοδότησης ή μάλλον δεν τους ενδιαφέρει να το κάνουν!

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

Το θέμα είναι να επενδύσεις, και οι επενδύσεις να αποδώσουν. Εμείς είχαμε μια περίοδο που ξεσκιστήκαμε στην επένδυση, αποκτήσαμε υπεροπλία σε μια εποχή που η Τουρκία ήταν στο καναβάτσο, και τελικά απόδοση από την επένδυση δεν είχαμε γιατί δεν χρησιμοποιήθηκε. Είναι σαν να λέει κάποιος να επενδύσει σε ένα τρακτέρ για να παράγει πιο πολλά και να αυξήσει το βιοτικό του επίπεδο, να έχει αγοράσει τελικά 2 και να χρεωθεί παραπάνω από όσο άντεχε, και μετά να το έβαλε στον στάβλο μη παράγοντας τίποτα. Τώρα 20 χρόνια σχεδόν μετά, όταν έχουν σαπίσει τα τρακτέρ, να λέμε πάλι για επένδυση, γιατί… Read more »

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

“Ποια υπεραξία, κ. Επαχτίτη; Αυτή που θα πάρουν τα αφεντικά της Total και της Exxon; Τα δικά σας αφεντικά, κ. Επαχτίτη;”

-Ο ελληνικός λαός

Flight and Space
Admin
Famed Member

Δουλεύει ο Επαχτίτης για την EXXON;

evaggelos
Member
Famed Member
evaggelos

ειπαμε η πτηση φταιει για ολα γιατι ειστε με το νατο την εε, το πενταγωνο των ηπα τα τσιμπατε και απο γαλλια κ τα σουφρωνεται και απο την γερμανια. Προφανως ο τσικι ενοει οτι υποστηριζεται τους αμερικανους αρα και της αντιστοιχες ετερειες.Πραγμα στο οποιο δεν συμφωνο.

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Και εισαγωγικά έβαλα, και απόδοση της φράσης σε άλλο πρόσωπο έκανα, μα πόσο πιο ξεκάθαρη να την κάνω την ειρωνεία;;;;

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Και για τον Α Κενταύρου δουλεύει άμα λάχει, άμα χαλάει το λαϊκό αφήγημα!

antonios
Member
antonios

Περα απο τις “αντιπαλοτητες” και διαφωνιες. Το αρθρο θετει ενα σωστο ερωτημα (ανεξαρτητα αν αργησε να τεθει). Ας παρουμε ενα υποθετικο σεναριο οτι η Ελληνικη Βιομηχανια δεν ειχε αποξιωθει την δεκαετια το ’90. Περα απο τις “εισαγωγες” μεταχειρισμενου υλικου που θα κερδιζαν χρονο στην βιομηχανια μας μεχρι να παραγει κατι αντιστοιχο (βλεπε Altay στην Τουρκια), πρωτα απ’ολα θα γινοταν εισαγωγη τεχνογνωσιας. Μην ξεχνατε οτι ελληνικη εταιρεια παρηγαγε αμερικανικο δυχτι παραλλαγης εμπλουτισμενο με δικη της πατεντα και εσωσε τα αρματα του Σερβικου στρατου απο τα ΝΑΤΟικα αεροσκαφη! Εκτοτε τα δυχτια παραλλαγης της εταιρειας εγιναν αναρπαστα απο πολλες χωρες γιατι απεδιεξαν την… Read more »

Στέφανος
Guest
Στέφανος

Δυο μόνο παρατηρήσεις στο άρθρο που κατα κοινή ομολογία απηχεί την κοινή λογική. α) Ο επανεξοπλισμός της χώρας οφείλει να στηρίζεται σε ορθολογικές βάσεις. Καλές οι “ψηφιακές” φρεγάτες, αλλα εδώ υπάρχει ένα τεράστιο κόστος και ο αριθμός δύο, μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να εκληφθεί. Αν οι δυο φρεγάτες, συνοδεύονται απο “εγχώριο” ναυπηγικό πρόγραμμα (αν δεν κάνω λάθος κατα τα πρότυπα της Δανίας) με ταυτόχρονη αξιοποίηση μέρους του οπλισμού των υπαρχόντων πλοίων, τότε αρχίζουμε και βλέπουμε το θέμα σοβαρά και ρεαλιστικά. Σε περίπτωση ρήξης, ας πακτωθεί στον εγκέφαλο όλων, οτι κανείς δεν θα προστρέξει σε βοήθει΄μας. Θα είμαστε μόνοι μας, όπως… Read more »

GK_
Member
Noble Member
GK_

Θελω να επιστησω την προχοχη σε μια λεπτομερεια. Η εννοια «επενδυση στην Εθνικη Αμυνα» παει διπλα διπλα με την εννοια «Εθνικη Αμυντικη Βιομηχανια» οπως οι Σιμαιοι αδερφοι. Το οτι στην Ελλαδα γιναμε μαρτυρες μια οικτρης αποτυχιας του συστηματος της Εθνικης Αμυντικης Βιομηχανιας, θα επρεπε να μας ειχε οδηγησει σε δευτερες σκεψεις με σκοπο να εντοπιστουν τα λαθη που οδηγησαν στην αποτυιχα και οχι να απαρνηθουμε σαν απιστοι Θωμαδες τα αυτονοητα, και ιδιαιτερα οταν αυτα τα αυτονοητα, στα αλλα κρατη λειτουργουν ορθα. Ειναι λογικο οτι η ελληνικη κοινωνια δεν ειναι σε θεση να παιξει τν ρολο του Αϊ Βασιλη για τις… Read more »

Katman
Guest
Katman

Συγχαρητήρια για το άρθρο σας.δυστυχως λέτε και εσεις πράγματα που η “πτηση”επαναλαμβανει από τη δεκαετία του 1970και κανείς πολιτικός δεν λέει να καταλάβει!αυτη η χωρα βαδιζει με βήμα ταχύ προς ένα χειρότερο 1922.η λογικη στο απεραντο φρενοκομειο που ζουμε έχει εξαφανιστεί. Η πολιτική ελίτ που κυβερνάει από το 1974,το μόνο που ξέρει να κάνει είναι να μοιράζει λεφτα(κατά κανόνα στους τζαμπατζήδες και ανέργους ξεπουλώντας το μέλλον και τον πλούτο του εθνους)και με αυτά να εξαγοράζει ψήφους δηλαδή την διαιώνιση της ύπαρξης της,όμως δεν έχει καταλάβει ότι τίποτα δεν είναι αιώνιο.θα έρθει και για αυτη η στιγμή που θα πληρώσει…

evaggelos
Member
Famed Member
evaggelos

το προβλημα ειναι τεραστιο και δε λυνεται σε ενα αρθρο, το θεμα ειναι οτι το ελληνικο κρατος δεν θελει να δωσει χρηματα στην αμυνα ουτε για αγορες σκεψου δηλαδη να τους βαλεις να κανουν αναπτυξη σε καποιο συστημα,το αμεσως επομενο ειναι οτι δεν υπαρχει εκεινος ο ιδιωτικος τομεας ο οποιος θα δωσει το εναυσμα για κατι (δηλαδη δεν εχουμε πχ κραους μαφει), κ φυσικα κανεις απο τους ευρωστους δεν ασχολειται με εξοπλιστηκα αρα αυτο που μας συμβαινει ειναι απολυτα λογικο. Το παραλογο ειναι που δεν κανουμε ουτε κατι απλο να ζητησουμε τεχνογνωσια -κατασκευη απο καποια χωρα η οποια και θα… Read more »