11.5 C
Athens
Σάββατο, 23 Ιανουαρίου, 2021
- Advertisement -

Πως οι επενδύσεις στην Εθνική Άμυνα μπορούν να αποδώσουν υπεραξία για την Ελλάδα

- Advertisement -

Όπλα ή κοινωνικές παροχές; Πρόκειται για ένα δίλημμα το οποίο απαντάται συχνά σε συζητήσεις. Και οι δυο απόψεις έχουν τους υποστηρικτές τους. Η άποψη υπέρ της επένδυσης χρημάτων στην Εθνική Άμυνα, “σκοντάφτει” στο επιχείρημα πως τα όποια χρήματα διατεθούν, δεν πρόκειται ποτέ να αποδώσουν. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;
Κάποιοι λένε πως οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα στελέχη της είναι ο ορισμός της αντιπαραγωγικότητας. Εδώ θα μπορούσε κάποιος να απαντήσει πως οι ΕΔ συμβάλουν σε διάφορα πεδία όπως η κατάσβεση πυρκαγιών, διακομιδές ασθενών κτλ. Ακόμη και η συνεισφορά τους στο προσφυγικό/μεταναστευτικό, είναι ο ορισμός της κοινωνικής προσφοράς. Και φυσικά, είναι η μοναδική αποτρεπτική δύναμη που εμποδίζει οποιονδήποτε επιβουλεύεται την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας. Καθότι η χώρα μας δεν συνορεύει με το Μονακό, αλλά με έναν άκρως επιθετικό γείτονα με αναθεωρητικές βλέψεις, οι επιλογές είναι προκαθορισμένες. Παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας, “φινλανδοποίηση”, ή διατήρηση ισχυρής αποτρεπτικής ισχύος, για να αποφευχθούν οι δυο πρώτες επιλογές.
Τα νέα δεδομένα
Θεωρητικά ή πρακτικά, τα προαναφερθέντα ίσχυαν μέχρι πρότινος και συνεχίζουν να ισχύουν. Ωστόσο τα δεδομένα αλλάζουν, οι εξελίξεις τρέχουν, και όποιος θέλει να βρίσκεται μπροστά από αυτές και όχι στο παρασκήνιο, θα πρέπει να αλλάξει την τακτική του και το σχεδιασμό του.
Όλοι πλέον γνωρίζουν πως η Ανατολική Μεσόγειος είναι το νέο ενεργειακό Ελ Ντοράντο. Ενδείξεις ύπαρξης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων υπάρχουν επίσης στο Αιγαίο, νότια της Κρήτης, αλλά και στο Ιόνιο.
Αργά ή γρήγορα, η Ελλάδα θα βρεθεί σε δίλημμα. Να ανακηρύξει ΑΟΖ, ή να υποκύψει στις τουρκικές απειλές, ή να αποδεχτεί κάποιου είδους “συνεκμετάλλευση”. Αν υποθετικά η Ελλάδα σήμερα προχωρούσε σε ανακήρυξη ΑΟΖ, η οποία δικαιωματικά θα έφτανε μέχρι την κυπριακή ΑΟΖ, ενδεχομένως θα είχε πρόβλημα να την διαφυλάξει. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την έλλειψη, ή παλαιότητα των μέσων που διαθέτει. Καλώς ή κακώς, η διαφύλαξη αρχικά, και εκμετάλλευση σε δεύτερο χρόνο της ελληνικής ΑΟΖ, απαιτεί την ανάλογη προβολή ισχύος. Εξυπακούεται πως οι γείτονες, δεν θα καθίσουν με σταυρωμένα χέρια και θα απειλήσουν ακόμη και με πόλεμο. Ωστόσο έχει διαφορά στο κατά πόσο αυτές οι απειλές θα μετουσιωθούν σε πράξη, με βασικό παράγοντα τη δυνατότητα αποτρεπτικής ισχύος της Ελλάδας.
Si vis pacem, para bellum
“Αν θες ειρήνη, προετοιμάσου για πόλεμο” λέει το λατινικό ρητό. Εξυπακούεται πως ουδείς μέσος λογικός Έλληνας (ή Τούρκος), δεν ονειρεύεται μυθικές εκστρατείες και εκπλήρωση ποθούμενων. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα. Το μόνο βέβαιο είναι πως το “πλήρωμα του χρόνου” θα έρθει κάποια στιγμή, και δεν θα είναι με τη μορφή εκπλήρωσης “προφητειών” για την ανακατάληψη της Πόλης, αλλά τη δυνατότητα ή μη εκμετάλλευσης των ενεργειακών μας πόρων. Είμαστε πολεμοχαρείς; Σαφέστατα όχι. Ωστόσο θα πρέπει να είμαστε πραγματιστές.
Η επενδύσεις στην Εθνική Άμυνα και η υπεραξία τους
Ας δεχτούμε λοιπόν πως η Ελλάδα θα μπορέσει στο μέλλον να εξορύξει τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που πιθανότατα διαθέτει, ή έστω να βοηθήσει την Κύπρο να εκμεταλλευτεί τα δικά της, χωρίς το φόβο του “μπαμπούλα”. Με απλά λόγια, οι σημερινές επενδύσεις στην Άμυνα, μπορούν να επιστρέψουν (και να επιτρέψουν) στην Ελλάδα ως “υπεραξία” από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.
Είτε μας αρέσει είτε όχι, η οικονομία της χώρας βασίζεται εν μέρει στην αποτρεπτική της ισχύ. Για να είμαστε σε θέση στο μέλλον να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά και οικονομικά μας δικαιώματα, θα πρέπει να επενδύσουμε στην Άμυνα σήμερα. Μια θεωρητική μελλοντική ανακάλυψη μεγάλου και εκμεταλλεύσιμου κοιτάσματος, που θα μπορούσε να αποδώσει μεγάλα οικονομικά οφέλη, σε μια περιοχή που “αμφισβητείται”, πιθανότατα δεν θα εξορυχθεί ποτέ (ή στην καλύτερη των περιπτώσεων θα συνεκμεταλλευτεί), εάν δεν υπάρχει η δυνατότητα φύλαξης του, μέσω της προβολής ανάλογης ισχύος. Δεν είναι τυχαίο πως η Γαλλία απέστειλε φρεγάτα στην κυπριακή ΑΟΖ, για να προβάλει ισχύ και να υπερασπιστεί τη γαλλική εταιρία Total, που απέκτησε δικαιώματα από την Κυπριακή Δημοκρατία. Στην περίπτωση της Ελλάδας, ένας κούκος (φρεγάτα), δεν θα φέρει την “άνοιξη”. Η γεωπολιτική και οικονομική ισχύς της χώρας μας, (θα πρέπει να) ξεκινά από την Αδριατική και να καταλήγει στην Ανατολική Μεσόγειο.
Με απλά λόγια, αν θέλουμε στο προσεχές μέλλον να δρέψουμε τους “καρπούς” των κοιτασμάτων, θα πρέπει να μπορούμε να προβάλουμε την ανάλογη αποτρεπτική ισχύ. Σαφώς οι διεθνείς συμμαχίες είναι απαραίτητο στοιχείο στην εξίσωση, και σίγουρα θα βρεθούν οι σύμμαχοι που θα θελήσουν να συνδράμουν, με την προοπτική απόκτηση μεριδίου, ωστόσο αυτό δεν επαρκεί. Οι επενδύσεις που πρέπει να γίνουν σήμερα στην άμυνα, είναι το κλειδί εξασφάλισης των ελληνικών δικαιωμάτων. Και οι επενδύσεις αυτές, θα αποδώσουν την υπεραξία, που δεν είναι άλλη από τα οικονομικά (και όχι μόνο) οφέλη για τη χώρα μας.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
alexmark

Στου κουφού και χρεωμενου τη πόρτα όσο θέλεις βροντα…

chriss8

Οι διεθνείς συμμαχίες θα αποδώσουν πολλά! Αλλά για να γίνει το σωστό deal θα πρέπει να είσαι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Για να σε βάλουν στο τραπέζι θα πρέπει να έχεις δύναμη.
Αν δεν έχεις δύναμη δίνεις στους ξένους ένα post-it με τις προτάσεις σου, για το πώς θα μπορούσαν να επωφεληθούν αυτοί αν σε βοηθήσουν. Τότε αυτοί θα καθίσουν στο τραπέζι με τους έχοντες ισχύ και θα παζαρέψουν τα δικά τους συμφέροντα. Το αποτέλεσμα θα είναι ανάλογο του παζαριού των άλλων με τους απέναντι….
Θέλουμε αμυντική ισχύ τώρα.
1) Για την προστασία του ελληνικού κράτους.
2) Για την προστασία των 700.000 Ελλήνων της Κύπρου.
3) Για την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και την διεκδίκηση των θησαυρών της γειτονιάς (που αντίστοιχα θα ενισχύσουν και την ασθενική μας οικονομία).
4) Για την προστασία των εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων που αυτή την στιγμή βρίσκονται σε κρίσιμες περιοχές και εμείς τους ξεχνάμε
5) Για την προστασία των υπερποντίων συμφερόντων της ναυτιλίας μας. Δεν γίνεται να ζητάμε μόνο φιλανθρωπίες. Ας γίνουμε ισχυρό και υπολογίσιμο κράτος που θα βάζει πλάτη σε όσους θελήσουν να το βοηθήσουν.
6) Για την φυσική μας παρουσία εκεί που πάνε οι σύμμαχοι μας (όχι φυσικά άκριτα και όχι παντού). Όσο μας βλέπουν σαν “free riders” τόσο δεν θα μας υπολογίζουν και στην κοπή της πίτας.

dokimos

είσαστε από της λίγες ιστοσελίδες που κάνετε πραγματικά αγωνα για της ΕΔ
θέλω να πιστεύω πως η προσπάθεια σας θα πιάσει τόπο

stepa

ευχολογια για μια χωρα που εξοφλει γραμματια διπλωματικης { ? } υποστηριξης χρησιμοποιωντας τις αμυντικες της αναγκες αγοραζοντας απο το ραφι επι πιστωσει οτι της επιτρεπουν…..

Faceof

Καλησπέρα σε όλους…
Είναι παρα πολύ απλά τα πράγματα…είτε επενδύεις στην Εθνική άμυνα και επιβιώνεις στο διηνεκές με όλα όσα μπορείς να απολαύσεις η καταντάς σκλάβος του κάθε απάνθρωπου δεσπότη/κυρίαρχου και απλά κλαις την μοίρα σου!!!
Είμαστε ευλογημένοι με μια αρχαία παρουσία στην ιστορία η οποία δεν διακόπτεται διαμέσου των αιώνων στη συγκεκριμένη περιοχή παρόλο των περιόδων υποδούλωσης από διάφορους εχθρούς χωρίς να έχουμε εκφυλιστεί ως φυλή /έθνος από αλλογενείς/αλλοεθνείς προσμίξεις σε μεγάλο βαθμό … ΑΛΛΑ πλέον κινδυνεύομε πραγματικά με εξάλειψη…και επίσης με αυτό θα μας καταγράψει η Ιστορία, ως οι τελείως ανίκανοι /άχρηστοι που αφήσαμε όλα να καταστραφούν και να τα χαίρονται άλλοι που κάποτε τους νικήσαμε και απλά μας κατέκτησαν με τον πιο απλό τρόπο!!!
Δυστυχώς το μέλλον της Ελλάδος είναι προδιαγεγραμμένο καθώς βρισκόμαστε σε επιτήρηση και μειωμένης εθνικής κυριαρχίας και χωρίς να έχουμε ικανούς πολιτικούς με προσόντα και δεξιότητες που θα μπορούσαν να μας τραβήξουν από το κινούμενο τέλμα που μας ρουφάει σιγά σιγά…
Η μόνη λύση που θα μπορούσε να κρατήσει αυτή την χώρα ζωντανή πριν διαμελισθεί και αυτοκαταστραφεί είναι να γίνουν γενναίες επενδύσεις σε άμυνα ώστε να ξυπνήσουμε το ελληνικό σθένος στον ελληνικό πληθυσμό της χώρας όσο αυτός ακόμα υπάρχει…δεν ξέρω και δεν βάζω το χέρι στην φωτιά…τα πράγματα είναι πολύ άσχημα!!!
Εύχομαι και ελπίζω πως κάποιος άλλος θα μας σώσει για ακόμα μια φορά…γιατι απλά εμείς είμαστε ΆΧΡΗΣΤΟΙ/ΑΝΙΚΑΝΟΙ!!
ΜΕ ΤΙΣ ΥΓΕΙΕΣ ΜΑς!!!

antonios

Ωπα ρε παιδια…. Για σταθητε. Τι αλλαξε απο το περιβοητο αρθρο που εξυμνουσατε την κυβερνηση 1990-1993 ΠΟΥ ΕΘΑΨΕ την Ελληνικη Αμυντικη Βιομηχανια για να παρει ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΑΠΙΑ Μ-113, φορτηγα και πλοια που υπηρετησαν λιγοτερο απο μια δεκαετια λογω παλαιοτητας? Ξεχασατε τι γραφατε σε εκεινο το αρθρο? Τι σας εκανε να αλλαξετε ΞΑΦΝΙΚΑ γνωμη? Να υποθεσω η πιθανοτητα (και μονο πιθανοτητα) για ναυπηγηση 2 [email protected] σε βαθος χρονου απο ναυπηγεια που θεωρητε αναξια να ναυπηγησουν ακομα και βαρκα οπως μου εγραψε στο Facebook ο φιλος σας απο την naval analyses? Μηπως ονειρευεστε νεους “Αλεξανδρους” 30 χρονια μετα απο τις πρωτες τους δοκιμες? Μηπως ονειρευεστε νεα βληματα Μακεδων που εμειναν μακετες? Μηπως ονειρευεστε νεα αντι-στελθ ρανταρ που για μια χρηματοδοτηση 10 εκ ευρω δεν προχωρησε το πρωτοτυπο του? Τελικα τι λετε για να ξερουμε την “γραμμη” του περιοδικου γιατι μας εχετε λιγακι μπερδεψει.

Genesis

antonios, αν σου είναι εύκολο βάλε ένα link του άρθρου που αναφέρεις για όσους από εμάς διαφεύγει.

Athan

Μαζί με τα M113 ξέχασες να αναφέρεις τα 312 Άρματα M-60A3 TTS, τα M-60A1 RISE, τον εκσυγχρονισμό 396 Μ-48Α5 σε MOLF, τα 170 Leo1V, την έναρξη παραλαβών Leo1a5, πολλά M-88, Γεφυροφόρα, τα 4 ΑΝΤΙΤΟΡΠΙΛΙΚΑ Κ/Β τύπου Charles F. Adams, τις 3 ΦΡΕΓΑΤΕΣ τύπου KNOX, την ΦΡΕΓΑΤΑ “ΥΔΡΑ” δηλαδή την 1η ΜΕΚΟ 200 ΗΝ, την ΦΡΕΓΑΤΑ “ΑΙΓΑΙΟΝ” Κλάσης S, την έναρξη αναβάθμισης (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ NEPTUNE I) των Υποβρυχίων “ΤΡΙΤΩΝ” και “ΠΡΩΤΕΥΣ” (εγκατάσταση Harpoon, αλλαγή sonar και ΣΔΒΤ, ηλεκτρονικών κ.ά.), τις ΚΑΝΟΝΙΟΦΟΡΟΥΣ OSPREY-55, τις ΚΑΝΟΝΙΟΦΟΡΟΥΣ HSY-56, το ΠΓΥ ΑΞΙΟΣ, το ΑΠΟΒΑΤΙΚΟ “ΠΑΡΟΣ”, το ΑΠΟΒΑΤΙΚΟ “ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ”, την δωρεάν παραλαβή 55 αεροσκαφών F-4E Phantom II (RF4 και SRA), τα 5 C130B ΗΡΑΚΛΗΣ, την παραγγελία των πρώτων APACHE AH-64+, την αναβάθμιση 9 CH-47C CHINOOK σε CG, την απόκτηση σωρού Huey, την παραλαβή των πρώτων Κ/Β Stinger, την παραγγελία 5 Ελικοπτέρων S-70Β-6 Αegean Hawk και χιλιάδες μονάδες Υλικού, Πυρομαχικών και Ανταλλακτικών.
Ά, ξέχασες να πεις πως τα περισσότερα από τα παραπάνω ΗΤΑΝ ΔΩΡΕΑΝ.
Όπως είναι φανερό σε όλους πλέον, η Κυβέρνηση 1990-1993 πραγματικά διέλυσε τις Ένοπλες Δυνάμεις. Και τις διέλυσε με τον πιο σατανικό τρόπο:
ΦΟΡΤΩΣΕ ΤΟΣΟ ΚΥΡΙΟ ΥΛΙΚΟ ΣΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ, ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΞΗΡΑ, που δεν χρειάστηκε βίδα για τα επόμενα χρόνια, με αποτέλεσμα να κοιμηθεί βαθύ Αριστερό ύπνο ο Ελληνικός Λαός, κι έτσι να φάει στη μάπα ο Σημίτης τα αξέχαστα και αιματηρά Ίμια.
Τόσο προδοτική ήταν αυτή η Κυβέρνηση του ’90-93, της εποχής δηλαδή ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ, ΟΠΟΥ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΠΕΦΕΥΧΘΕΙ Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ.
ΥΓ
Φιλική αλλά οργισμένη ερώτηση:
Έχεις διαβάσει ποτέ στην ζωή σου ΠΤΗΣΗ ή έστω οποιαδήποτε έκδοση του Ειδικού Αμυντικού Τύπου;

antonios

Μαλλον μπερδευεις τις ημερομηνιες. Μπερδευεις τις ελαχιστες παραγγελιες 1990-1993 με τις ΤΕΡΣΑΤΙΕΣ το 1995-2004. Αλλες κυβερνησεις. Το 1990-93 πηραμε ΜΟΝΟ τα περισσοτερα απο τα μεταχειρισμενα που αναφερεις συν καποια καινουργια. Στον αντιποδα: Ακυρωσαμε το ΑΛεξανδρος, σταματησαμε την παραγωγη του Αρτεμις 30 λογω του σκανδαλου Siemens, ακυρωσαμε τους ολμους των 120mm, ακυρωσαμε τον εξυγχρονισμο των Μ-114 με κανη 39 διαμετρηματων , ακυρωσαμε τις βαφες Ιντερματ, ακυρωσαμε το Αρης 4 , ακυρωσαμε τα πειραματικα βληματα πυροβολικου … Σε απαντηση σου λοιπον. Διαβαζω ΠΤΗΣΗ απο το 1989 (ποσο χρονων εισουν τοτε) , ημουν στρατιωτης στη ΧΧΙ ΤΘΤ/646ΜΤΠ το 1996 με διοικητη τον Θαλλασα που πολλοι τον ξερουν, δεν εχω ΧΑΣΕΙ ουτε ΕΝΑ τευχος την ΠΤΗΣΗΣ , σταματησα την ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ οταν εγινε καθαρο φερεφωνο της Ρωσιας, διαβαζω Αμυνα και Τεχνολογια και ειμαι Ιστορικος . Σπουδασα και μηχανολογος με ονειρο το σχεδιασμο οπλικων συστηματων ανεξαρτητα αν η ζωη τα εφερε αλλιως τα πραγματα. Γι’αυτο οταν θα απαντας σαν αυτοκλητος υπερασιστης καποιων καλο θα ειναι να εισαι πιο ενημερωμενος. Δεν μπηκες σε Μ-113 που μολις ειχε αριβαρει απο τα εργοστασια βασης Θεσ/νικης αφου οταν ηρθε απο την ερημο του Ιρακ ηταν γεματο ΤΡΥΠΕΣ με κινητηρα που δεν λειτουργουσε! Για την πληροφορηση σου λοιπον σου παραθετω αρθρο το 1991 με τα υποψηφια ΤΟΤΕ αρματα προς αγορα για τον ΕΣ , διαγωνισμος που σταματησε γιατι πηραμε τα Μ-60! Ο Διαγωνισμος εγινε ΞΑΝΑ επι Τσοχατζοπουλου και χαρακτηριστηκε ο ποιο εξαντλητικος ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ. Πριν λοιπον οργιστεις με καποιον ξανα να εισαι σιγουρος οτι εισαι ΓΝΩΣΤΗΣ του αντικειμενου που υπερασπιζεσαι. Κια αλλη φορα με προσβαλες αν θυμασαι. Ειχα ενα καθηγητη Θρησκευτικων στο Γυμνασιο που ελεγε κατι πολυ βαθυστοχαστο “την αγγιδα που εχει ο αλλος στο ματι του την βλεπουμε , το ΠΑΛΟΥΚΙ που ειναι καρφωμενο στο ματι μας δεν το βλεπουμε”. Ετσι λοιπον να φροντιζεις πρωτα να γνωριζεις καλα ενα αντικειμενο πριν κριτικαρης οργισμενα και προσβλητικα οπως σε αλλο λυμα, καποιον που δεν ξερεις.

Athan

Θα ήθελα να εξηγήσω, έστω αργοπορημένα, τον λόγο που έγραψα ό,τι έγραψα παραπάνω. Λοιπόν, απεχθάνομαι να σχολιογραφεί κάποιος σε ένα site ειδικού τύπου και μάλιστα με εμφανή πολιτικά κίνητρα αλλά και πλασματικά “στοιχεία”, τα οποία βολικά δικαιολογούν τις όποιες θεωρίες συνομωσίας οι οποίες “επιβεβαιώνουν” τα πολιτικά του κολλήματα.
Τεσπα, το υλικό που απαρίθμησα είναι κατά το μεγαλύτερο ποσοστό ΔΩΡΕΑΝ.
Οι αμυντικές προμήθειες δισεκατομμυρίων της μετα-Ίμια εποχής, οι (θεμιτές) αγορές Τσοχατζόπουλου δηλαδή, έγιναν σε μία χρονική στιγμή που η Ελλάδα δανειζόταν με την σέσουλα, έχοντας μία σχετικά σταθερή οικονομία κι επίσης είχαν μία “υποχρεωτικότητα”, μία πολιτική χροιά: Έπρεπε να βάλουμε την Κύπρο στην Ε.Ε. αλλά και την Ελλάδα στην ΟΝΕ. Κι έπρεπε να πληρώσουμε…
Όμως οι προμήθειες του 1990-93 έγιναν κατά την διάρκεια μίας χρεοκοπίας.
Τις ανέφερα γιατί νομίζω πως η Ελλάδα του σήμερα ομοιάζει κατά πολύ.
Επί πλέον, εάν δεν είχε γίνει το “συμμάζεμα” του ’90-93 ΔΕΝ θα μπορούσε να αγοράσει ο Τσοχατζόπουλος ούτε βίδα.
Οπότε, οι ΔΩΡΕΑΝ προμήθειες και ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ του ’90-93 έχουν πολύ μεγαλύτερη πολιτική βαρύτητα από τις δανεικές του ’98-2003.
Συγκεκριμένα τώρα για την Αμυντική Βιομηχανία και τα προϊόντα της.
Η Οικουμενική Κυβέρνηση παρέλαβε εκατοντάδες “προβληματικές¨Επιχειρήσεις στις οποίες δεσπόζουσα θέση κατείχαν οι Κρατικές Βιομηχανίες Όπλων.
Πούλησε και έκλεισε πολλές αλλά κράτησε τις Αμυντικές. Τις έσωσε.
Το ΤΟΜΑ Αλέξανδρος δεν ακυρώθηκε ποτέ, απλά γιατί ήταν μια “ιδιωτική” προσπάθεια της ΕΛΒΟ και όχι Συμβόλαιο του ΥΠΕΘΑ.
Η ΕΛΒΟ τότε, όχι μόνο ΔΕΝ ήταν σε θέση να υλοποιήσει κανένα πρόγραμμα αλλά ετοιμαζόταν να κλείσει, κάτι που ευτυχώς αποφεύχθηκε ( με συνεχείς ΑΜΚ).
Το Artemis-30 είχε κιόλας “ρουφήξει” δεκάδες δις δραχμές, ΟΝΤΑΣ ΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ, λόγω ΑΞΕΠΕΡΑΣΤΩΝ προβλημάτων ολοκληρώσεως του ραντάρ με το ΣΕΠ, ενώ ο Ε.Σ. καί ο Πλανήτης έφευγε από τα Α/Α Πυροβόλα ολοταχώς προς τα Πυραυλικά Συστήματα.
Οι όλμοι των 120mm θα χρειαζόταν πυρομαχικά που ο Ε.Σ. ΔΕΝ είχε και ΔΕΝ μπορούσε να παράξει σε αριθμούς που θα κάλυπταν τους Βασικούς Φόρτους. Θεωρήθηκε, σωστά, πως ο όλμος των 4,2ιντσών (106χιλ.) ήταν αρκετός ΑΦΟΥ Η ΠΥΡΚΑΛ ΕΙΧΕ ΕΞΕΛΙΞΕΙ ΕΙΔΙΚΑ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΑ ΓΙ’ΑΥΤΟΝ, όπως και για τα ΠΑΟ του ίδιου διαμετρήματος. Θεωρήθηκε, πάλι σωστά, πως θα πρέπει να επενδυθεί προσπάθεια ΣΤΗΝ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΣΗ των Στοιχείων των Όλμων κάτι που έγινε με τα ΤΟΜΟ 4,2” Μ106, τα οποία “ζουν και βασιλεύουν” ακόμα μιά χαρά.
Για να μην επεκταθώ σε όλα αυτά που αναφέρεις ως “ακυρώσεις” θα σου πω πως ήταν απλά ιδέες και προϊόντα ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΠΟΧΗ, μιά εποχή “παχιών αγελάδων” ‘οπως η Τσοχατζοπουλιάδα που ανέφερες.
Έπρεπε να καλυφθούν βασικές ανάγκες, ΓΡΗΓΟΡΑ, ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ, ΚΑΙ ΕΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΔΩΡΕΑΝ. Κι αυτό έγινε.
Γενικώς λοιπόν, οι ισχυρισμοί σου δεν στέκουν.
Πάμε στα προσωπικά τώρα.
Είμαι αρκετά μεγαλύτερός σου, έχω την ΠΤΗΣΗ απ’το 2ο Δίμηνο Τεύχος της, γνωρίζω πολλά “παιδιά” του Ειδικού Τύπου, έχω καλή βιβλιογραφία, καλό αρχείο, είμαι Αρχαιολόγος με ειδίκευση στα Όπλα και τις Τακτικές της Ύστερης Εποχής του Χαλκού της Ελλάδος, και το 1989 ήμουν στην Γιουγκοσλαυΐα της οποίας τον Εμφύλιο έζησα από μέσα μέχρι το ’95. Έχω Πιστοποίηση Μεταφραστή σε (κάποιες) Σλαϋικές Γλώσσες, δύο Ευρωπαϊκές, καλή Τουρκική, ενώ είμαι ακόμη αρχάριος στην Ελληνική.
Επίσης με ξενίζει που δεν κατάλαβες από τον Θυρεό του άβατάρ μου πως ανήκω στην XXV ΤΘ Ταξιαρχία.
Όταν εσύ ήσουν Πεζικάριος στην Κομοτηνή, εγώ ήμουν Τεθωρακισμένος στην Ξάνθη (Βαθμός/Ειδικότητα/Υπομονάδα δεν χρειάζεται). Έτσι, αγαπητέ Συνάδελφε, μπορεί να σε είδα σε καμμιά βολή σου στη Μαχαίρα αν κι εμείς πηγαίναμε για ουζάκι στον Καπετάνιο στο Αγίασμα ή στον Κυρ Νίκο στους Ασώματους και δεν είχαμε μούτρα για Στρατηγούς του Πεζικού . Ή μπορεί να σε “ψάρωσα” καμμιά φορα άν έκανες ΑΜίτης στην Πύλη της Μονάδας σου, καθώς το πατρικό της γυναίκας μου δεν ήταν τότε μακρυά απ’του Παράσχου από όπου περνούσα πολύ συχνά. Είδες πόσο μικρός είναι ο κόσμος τελικά;
Τώρα, όσον αφορά το “φιλικά και οργισμένα” που έγραψα, πράγματι δεν έπρεπε να σου το απευθύνω. Αφού πια γνωριστήκαμε κατάλαβα το λάθος μου. Το παίρνω πίσω. Δεν άξιζε, ούτε καν ως προτροπή για να σιγάσεις, let alone να κάνεις αυτοκριτική.
Φιλικά σκέτα.

chikichiki

Ασ’το…

chikichiki

Το άρθρο μιλάει για επένδυση στην άμυνα. Όχι στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Ορίστε, σε ξεμπέρδεψα.

IliasSkaltsas

Με την εμπειρία 30 ετών στην εκπαίδευση χρειάζεται συνεχής ενημέρωση και υπενθύμιση των βασικών αρχών υπεράσπισης των συμφερόντων μας. ΟΛΟΙ μα ΟΛΟΙ στον πλανήτη υπερασπίζονται τα συμφέροντά τους εμπράκτως και όχι στα λόγια τα οποία περισσεύουν σε αυτόν τον τόπο. Εκτός των οικονομικών συμφερόντων περιλαμβάνονται η πλούσια ιστορία και η πολιτιστική μας κληρονομιά χιλιετιών. Παράλληλα τις τελευταίες δεκαετίες είναι έντονη η προσπάθεια απαξίωσης της παιδείας σε όλα τα μέτωπα όπως φάνηκε από την ετήσια έκθεση της “Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην Εκπαίδευση”. Ένα παράδειγμα είναι η κατάργηση των εξετάσεων στο Γυμνάσιο των Αρχαίων Ελληνικών και της Χημείας. Θέλουμε εξόρυξη υδρογονανθράκων και δεν γνωρίζουν τα παιδιά βασική Χημεία? “Δεν πειράζει αν χρειαστεί θα το κάνουν οι ξένοι”, είναι η απάντηση. Βεβαιότατα, τα κενά που δημιουργούμε κάποιος άλλος θα τα καλύψει αργά ή γρήγορα. Νόμος της φύσης.

Athanasios-Georgisis

Συζητάει το ΥΠΑΜ της Ελλάδος για να δώσει 2,4 Δίς για δύο πλοία με τα όπλα τους υποθέτω.
Έτσι θα έχουμε ΠΝ των 6 μονάδων 2 Βελ και 4 ΜΕΚΟ.
Αυτό είναι απαράδεκτο για την περιοχή στην οποία πρέπει να δείχνουμε μόνημα την σημαία μας.
Οπότε αφού ασχολούμαστε με λύσεις που δεν είναι λύσεις λέω να πω κι εγώ το δικό του σκεπτικό.
Προτείνω ναυτικό με 4 ΜΕΚΟ και ότι μας χαρίσουνε οι σύμμαχοι (πλοία β΄ κατηγορίας).
Τα 2,4 Δίς θα πάνε στην Ελλάδα για επένδυση και δημιουργία εργοστασίου παραγωγής πυραύλων πλεύσης από την στεριά. Εννοείτε από εταιρία του εξωτερικού θα αγοράσουμε την άδεια να παράγουμε όσα θέλουμε για Ελλάδα και τις χώρες του εξωτερικού για εξαγωγές.
Τα λεφτά θα πάνε σχεδόν όλα στην Ελλάδα θα δώσουμε δουλειά σε Έλληνες και θα μπει η Ελλάδα στο κλαμπ των χωρών που παράγουν πυραύλους πλεύσης. Θα παράξουμε 2.000 πυραύλους πλεύσης για την Ελλάδα. Όλα αυτά με διεθνή διαγωνισμό.
Επιπλέων θα υπάρχει ένας σοβαρός λόγος η Τουρκία να μην επιτεθεί στην Ελλάδα 2.000 κεφαλές έτοιμες να σκάσουνε σε στρατηγικούς στόχους.
Επιπλέων ένα πολύ καλό σε αυτήν την περίπτωση είναι το σχεδόν μηδενικό κόστος στην χρήση των πυραύλων εν καιρό ειρήνης σε κάθε φορτηγό 2 πύραυλοι δηλαδή 1.000 φορτηγά που θέλουνε συντήρηση και οι Επ.Οπ. που θα πρέπει να επανδρώσουνε αυτά τα οχήματα.

Eman202

Όλα καλά κ όλα ωραία αλλά αν είχαμε πολιτικούς με @@@ εδώ κ αρκετά χρόνια θα είχαμε κανει τις κινήσεις που έπρεπε στο Ιόνιο, στον Πατραικο, στα Γιάννενα κ την Αιτωλοακαρνανια όπου αποδεδειγμένα υπάρχουν κοιτάσματα κ δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα από τρίτους (Τουρκία, Αλβανία, Λιβύη) για να τα εκμεταλλευτουμε δεν θα είχαμε περάσει καμία κρίση σαν αυτή που περνάει η χώρα 10χρονια.
Δεν είναι δυνατόν ο κάθε οικολογος κ ο κάθε δήμαρχος που έχει συμφέροντα να σταματάει έργα που αφορούν το μέλλον της χώρας.
Σε όλων τον κόσμο γίνονται γεωτρήσεις κ βγαίνει αέριο κ πετρέλαιο κ σχεδόν πουθενά δεν γίνονται αυτά που γίνονται στην Ελλάδα.Κ άλλες χώρες με τουρισμό βγάζουν τα πετρέλαια τους κ ο τουρισμός δεν έπαθε καμία ζημιά.
Αν είχαμε σοβαρούς πολιτικούς Δεν θα παρακαλουσαμε εμείς για χρηματοδότηση για νέες φρεγάτες, αεροσκάφη, άρματα, ΤΟΜΑ, αναβαθμίσεις κ πιστοποιήσεις ΟΠΛΩΝ κ πυρομαχικών αλλά θα έκαναν ουρές οι κατασκευαστές για να πουλήσουν κ να μας δώσουν ότι θέλουμε .
Κ θα αγοράζαμε με καλύτερους όρους, με ότι διαμόρφωση μας βολεύει, με ότι πυρομαχικά χρειαζόμαστε, με μεταφορά τεχνογνωσίας-τεχνολογίας αλλά κ κατασκευαστικο έργο.

Babis_UK

Συμφωνω με οσα αναφερονται με τις υπεραξιες της ισχυρης αμυνας αλλα ξεχαστηκε ενας εξισου αν οχι περισσοτερο σημαντικος παραγοντας
Αν η επαρκια ποιοτικου αμυντικου εξοπλισμου βασιζεται σε εγχωρια τεχνογνωσια και παραγωγη υπαρχουν επιπλεον τα ακολουθα οφελη
1. Δημιουργια νεων καλα αμοιβωμενων θεσεων εργασιας για Ελληνες επιστημονες που σε αντιθετη περιπτωση θα απασχολουνται στο εξωτερικο ή θα υποαπασχολουνται στην Ελλαδα
2. Τα χρηματα που δαπανονται για εξοπλισμους ανακυκλωνονται σε σημαντικο ποσοστο μεσα στην ιδια τη χωρα
3. Η τεχνογνωσια που αναπτυσεται μεσω της αμυντικης βιομηχανιας δεν παραμενει εκει αλλα διαχεαιται σε μερκα χρονια και σε πολικους τομεις της οικονομιας. Ετσι αναστηθηκε μετα τον πολεμο η Γερμανικη οικονομια, ετσι το Ισραηλ ειναι απ τους κορυφαιους παικτες παγκοσμιως στις τηλεπικοινωνιες και τεχνολογιες αιχμης, ετσι τα Αμερικανικα πανεπιστημια στον τεχνολογικο τομεα θεωρουνται απ τα καλυτερα του κοσμου, ετσι και οι γειτονες μας σε 10-20 χρονια θα αναπτυξουν βιομηχανιες υψηλης τεχνολογιας
4. Καποια πραγματα δεν αγοραζονται τα φτιαχνεις μονος σου. Η πληρης δικτυωση ολων των αισθητηρων και οπλων των Ελληνικων ενοπλων δυναμεων, ή η αναπτυξη πυρηνικων οπλων για παραδειγμα μπορει να γινει μονο απο Ελληνικα χερια και μυαλα.
Αν συνδιασουμε τις πολυπλευρες θετικες οικονομικες επιπτωσεις της ισχυρης εθνικης αμυνας που αναφερθησαν αλλα και καποιες αλλες που δεν αποτιμουνται αμεσα με οικονομικους ορους (εθνικη υπερηφανεια, σεβασμος απο εχθρους και φιλους, ψυχικη ηρεμια,..) οι επενδυσεις στην αμυνα, και ιδικα στην εγχωρια αμυντικη βιομηχανια πρεπει να αποτελουν μια απ τις πρωτες πρωτερεοτητες σε καθε προυπολογισμο.

Shadowfax

Mάλλον είσαι καιρό εκτός Ελλάδος…
“Δημιουργια νεων καλα αμοιβωμενων θεσεων εργασιας για Ελληνες επιστημονες”
Update…
Ο νέος κατώτατος μισθός για άγαμους εργαζομένους, χωρίς προϋπηρεσία διαμορφώνεται σε 650 ευρώ μεικτά, που αντιστοιχεί σε 546 ευρώ καθαρά…
Ο λόγος που με το 18% ανεργία (με τις αλχημίες) 600εκ Ελληνες μετανάστευσαν…
“Τα χρηματα που δαπανονται για εξοπλισμους”
Ποιά χρήματα? Το 70% πάει σε μισθούς και συντάξεις…
“Η τεχνογνωσια που αναπτυσεται μεσω της αμυντικης βιομηχανιας”
Την ποιά???
“τα Αμερικανικα πανεπιστημια στον τεχνολογικο τομεα θεωρουνται απ τα καλυτερα του κοσμου”
Update…
“-Ανεξάρτητη Αρχή για την Εκπαίδευση έκανε έρευνα και διεπίστωσε ότι οι Έλληνες μαθητές αποφοιτούν λειτουργικά αναλφάβητοι!!
Έκθεση της Κομισιόν μας πληροφορεί, μετά από μία εβδομάδα, ότι, σύμφωνα με έρευνα, οι Έλληνες μαθητές έχουν το κακό χάλι σε μαθηματικά, έκθεση, φυσική – χημεία. Ομοίως, έχουν πρόβλημα στην ανάγνωση σε ποσοστό 27,3%!!!” Κων. Φράγκος Militaire News -14/10/2019
“η αναπτυξη πυρηνικων οπλων για παραδειγμα μπορει να γινει μονο απο Ελληνικα χερια και μυαλα. ”
no comment…

My_name_is_Nobody

«Ο πιο αντιπαραγωγικός κλάδος του ελληνικού λαού είναι οι στρατιωτικοί και τα Σώματα Ασφαλείας»
Αν νομίζουμε πως αυτή αντίληψη διατρέχει μόνο τις σκέψεις; του εγγονού του ομώνυμου δικτάτορα πλανώμαστε πλάνην.

Tango.Alpha

Δυστυχώς η προηγούμενη εμπειρία έχει δείξει ότι αυτά δε γίνονται: οι μέχρι τώρα αγορές στρατιωτικού υλικού σκιάζονται από αδιαφανείς διαδικασίες, πλουτισμό των υπευθύνων και διάφορα άλλα παρόμοια ζητήματα. Ετσι δυστυχώς στην εθνική συνείδηση οι αμυντικές δαπάνες έχουν συνδεθεί ως άχρηστες δαπάνες κι όχι ως κάτι που έχει ανταπόδοση. Οι εξέλιξη και κατασκευή στη Ελλάδα αμυντικού υλικού μέχρι τώρα έχει αποδειχθεί μια δύσκολη υπόθεση καθώς τα περισσότερα έργα έχουν υπερβεί τους υπολογιζόμενους χρόνους και προϋπολογισμούς.
Αυτό δεν είναι κατ’ ανάγκη αρνητικό αλλά μέχρι ένα σημείο αναμενόμενο καθώς η δημιουργία υποδομής και γνώσης κοστίζει. Το ζήτημα όμως είναι ότι εμείς δε δημιουργούμε κάτι από αυτά: Η ΕΛΒΟ, η ΕΑΒ και τα ναυπηγεία είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα που θεωρούν ότι τα κρατικά συμβόλαια είναι το εύκολο εγγυημένο και σταθερό εισόδημα χωρίς απαιτήσεις. Σε συζητήσεις με στελέχη και φίλους που τους ενδιαφέρει το ζήτημα έχω υποστηρίξει την ανάγκη ενός πλοίου μεγέθους μεγάλης κορβέτας / μικρής φρεγάτας που θα κάλυπτε τις ανάγκες ναυτικού λιμενικού, θα υποχρεώναμε τους Κύπριους να το αγοράσουν και θα το προωθούσαμε όπου μπορούσαμε. Ετσι τα ναυπηγεία θα είχαν χαμηλού ρυθμού παραγωγή αλλά εγγυημένη απασχόληση (μια ή δυο μονάδες το χρόνο). Μέχρι που συνειδητοποίησα ότι την επόμενη της ανάθεσης του συμβολαίου θα ξεκινούσαν συνδικαλιστικές κινητοποιήσεις για αύξηση των μισθών και βελτίωσης των συνθηκών απασχόλησης.
“Κάποιοι λένε πως οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα στελέχη της είναι ο ορισμός της αντιπαραγωγικότητας.” Μήπως γιατί είναι κάτι που συμβαίνει και το βλέπουμε όσοι έχουμε κάνει τη θητεία μας ή παρακολουθούμε την ειδησιογραφία;

Diogenis

Πως οι επενδύσεις στην Εθνική Άμυνα μπορούν να αποδώσουν υπεραξία για την Ελλάδα Και οι εθνικοί προμηθευτές αντιπρόσωποι τι θα απογίνουν ;

Chris Ain.

Πραγματικά τώρα υπάρχει κάποιος που να πιστεύει οτι μπορεί κάτι να αλλάξει με την νοοτροπία της πολιτικής ηγεσίας η οποία είναι σταθερά αδιάφορη τόσο για την άμυνα της χώρας όσο και για την αμυντική βιομηχανία? Δεν έχουν καθίσει καν να μελετήσουν νέους τρόπους και πηγές χρηματοδότησης ή μάλλον δεν τους ενδιαφέρει να το κάνουν!

agnostosependytis

Το θέμα είναι να επενδύσεις, και οι επενδύσεις να αποδώσουν. Εμείς είχαμε μια περίοδο που ξεσκιστήκαμε στην επένδυση, αποκτήσαμε υπεροπλία σε μια εποχή που η Τουρκία ήταν στο καναβάτσο, και τελικά απόδοση από την επένδυση δεν είχαμε γιατί δεν χρησιμοποιήθηκε. Είναι σαν να λέει κάποιος να επενδύσει σε ένα τρακτέρ για να παράγει πιο πολλά και να αυξήσει το βιοτικό του επίπεδο, να έχει αγοράσει τελικά 2 και να χρεωθεί παραπάνω από όσο άντεχε, και μετά να το έβαλε στον στάβλο μη παράγοντας τίποτα.
Τώρα 20 χρόνια σχεδόν μετά, όταν έχουν σαπίσει τα τρακτέρ, να λέμε πάλι για επένδυση, γιατί ο γείτονας που έχει πάρει εκείνος ένα τρακτέρ 10 χρόνια μετά από εμάς, έχει αρχίσει να γυροφέρνει τα χωράφια μας και να σκέφτεται να τα οργώσει

chikichiki

“Ποια υπεραξία, κ. Επαχτίτη; Αυτή που θα πάρουν τα αφεντικά της Total και της Exxon; Τα δικά σας αφεντικά, κ. Επαχτίτη;”
-Ο ελληνικός λαός

ptisidiastima

Δουλεύει ο Επαχτίτης για την EXXON;

evaggelos

ειπαμε η πτηση φταιει για ολα γιατι ειστε με το νατο την εε, το πενταγωνο των ηπα τα τσιμπατε και απο γαλλια κ τα σουφρωνεται και απο την γερμανια. Προφανως ο τσικι ενοει οτι υποστηριζεται τους αμερικανους αρα και της αντιστοιχες ετερειες.Πραγμα στο οποιο δεν συμφωνο.

chikichiki

Και εισαγωγικά έβαλα, και απόδοση της φράσης σε άλλο πρόσωπο έκανα, μα πόσο πιο ξεκάθαρη να την κάνω την ειρωνεία;;;;

chikichiki

Και για τον Α Κενταύρου δουλεύει άμα λάχει, άμα χαλάει το λαϊκό αφήγημα!

antonios

Περα απο τις “αντιπαλοτητες” και διαφωνιες. Το αρθρο θετει ενα σωστο ερωτημα (ανεξαρτητα αν αργησε να τεθει). Ας παρουμε ενα υποθετικο σεναριο οτι η Ελληνικη Βιομηχανια δεν ειχε αποξιωθει την δεκαετια το ’90. Περα απο τις “εισαγωγες” μεταχειρισμενου υλικου που θα κερδιζαν χρονο στην βιομηχανια μας μεχρι να παραγει κατι αντιστοιχο (βλεπε Altay στην Τουρκια), πρωτα απ’ολα θα γινοταν εισαγωγη τεχνογνωσιας. Μην ξεχνατε οτι ελληνικη εταιρεια παρηγαγε αμερικανικο δυχτι παραλλαγης εμπλουτισμενο με δικη της πατεντα και εσωσε τα αρματα του Σερβικου στρατου απο τα ΝΑΤΟικα αεροσκαφη! Εκτοτε τα δυχτια παραλλαγης της εταιρειας εγιναν αναρπαστα απο πολλες χωρες γιατι απεδιεξαν την αξια τους. Ας υποθεσουμε οτι παρα την εισαγωγη 1000 Μ-113 απο το 1991 μεχρι το 1993 Η Ελλαδα παρεμενε στο προγραμμα Αλεξανδρος αλλα με παραγωγη λιγοτερων κομματιων ανα ετος για τη μη επιβαρυνση ετησιων προυπολογισμων. Θυμιζω οτι στο ολο πακετο η Stayer Austria ΠΡΟΣΦΕΡΕ και τη εγχωρια παραγωγη του 8×8 Pandur σε ολες τις διαμορφωσεις. Εστω και με λιγοτερα κατ’ετος κατασκευασμενα οχηματα με αυξανομενο αριθμο σε παραγωγη θα ειχαμε και αυξανωμενη προστιθεμενη αξια (δηλαδη περισσοτερα κομματια απο το καθε οχημα θα κατασκευαζονταν στην Ελλαδα). Με τις σχεσεις με τον Αραβικο Κοσμο παντα σε καλο σημειο , τα “ελληνικα” οχηματα θα μπορουσαν να πετυχουν εξαγωγες πατωντας στο μικροτερο κοστος παραγωγης (λογω ημερομισθιων) αρα και σε μικροτερο κοστος αποκτησης απο τον αγοραστη. Με την εμπειρια που θα αποκτουσε το προσωπικο θα μπορουσε να αποροφησει αποφοιτους του ΤΕΙ Οχηματων Θεσ/νικης και με τα νεα μυαλα να αρχισει να πειραματιζεται σε ολο και περισοτερο “ελληνικα” προιοντα. Ας παμε στην ΕΒΟ…Οταν οι γερμανοι αντιμετωπισαν το προβλημα υπερθερμανσης της κανης του Mauser 30F ηρθαν οι ελληνες να τις κατασκευασαν με ψυχρη σφηρυλατιση λυνοντας το προβλημα και οδηγοντας στην αναπτυξη ουσιαστικα στο Mauser 30Mk2 χωρις ομο οφελος για την ΕΒΟ! Ας υποθεσουμε οτι αποδεχωμασταν την ολλανδικη προταση για καννη 39 διαμετρηματων για τα παλαια Μ-114. Το επομενο βημα θα ηταν η αναπτυξη καννης 45 διαμετρηματων για τα Μ-109Α και Μ-109Β και επιτυχης εφαρμογης της στον υφισταμενο πυργο οπως απεδειξαν τα εργοστασια βασης σε αλλαγες πυροβολων σε αρματα Μ48Α5 και Λεο 1Α4 ! Ας υποθεσουμε οτι παραγαμε το ARIS-4 με το μικρο βεληνεκες των 400μ αλλα και την εκδωση με βεληνεκες 600μ ….Την εποχη που παρουσιαστηκε το ARIS-4 μονο οι Σουηδοι ειχαν να επιδειξουν κατι αντιστοιχο. Φανταστητε λοιπον τι πιθανοτητες εξαγωγων θα υπηρχαν! Στο Κιλκις στα μεσα της δεκαετιας του ’90 ΦΤΙΑΧΤΗΚΕ η πρωτη εταιρεια με ανηχοικο θαλαμο για την ολοκληρωση και αναπτηξη/εφαρμογη προιοντων ηλεκτονικου πολεμου. ΕΚΛΕΙΣΕ γιατι πολυ απλα δεν υπηρξε καμια συνεχεια σε αναπτυξη αεροδυναμικων συστηματων που θα χρειαζοταν τεσταρισμα με τα προτυνομενα για αυτα ηλεκτρονικα! Ας υποθεσουμε οτι η ΕΑΒ (που ηταν πρωτοπορα σε αναπτυξη συνθετικων υλικων για αερο-σκαφη) υποστηριζε το Μακεδον . Η Ελλαδα θα ειχε στη φαρετρα της ενα βλημα cruise κατωτερων επιδοσεων ισως απο το SCALP αλλα διαθεσιμο οποτε θα το χρειαζοταν. Και τελος μια παραμετρος που μας διαφευγει. Το Ισραηλ ανεπτυξε το Lavi. Λιγοι θα το θυμαστε. Οι ΗΠΑ για να μην χασουν την τεραστια εξαγωγη F-16 σε αυτη τη χωρα προσφεραν καλυτερες τιμες, μεταφωρα τεχνογνωσιας σε αλλους τομεις. Τι θα γινοταν αν η Ελλαδιτσα εφταχνε ενα υβριδιο με την ατρακτο το Μ-2000 και τις πτερυγες του F-16 (που θα εμοιαζε πολυ με το πακιστανικο αεροσκαφος)? Μπορει και οι Γαλλοι να ηταν ποιο διαλακτικοι για να μην βγουν απο το παιχνιδι το ιδιο και οι ΗΠΑ! Σκεφτηκε κανεις αυτη τη παραμετρο? Οσο για τα πλοια…Η ελλαδα θα επρεπε να αρχισει με παραλλαγη των ΜΕΚΟ που μολις ειχε ναυπηγησει μεχρι να ναυπηγησει 100% δικα της σχεδια που σημερα θα διεκδικουσαν -λογω των γεωστρατηγικων ισοροπιων- εξαγωγες σε Αιγυπτο , Αραβικες χωρες κα.

Στέφανος

Δυο μόνο παρατηρήσεις στο άρθρο που κατα κοινή ομολογία απηχεί την κοινή λογική. α) Ο επανεξοπλισμός της χώρας οφείλει να στηρίζεται σε ορθολογικές βάσεις. Καλές οι “ψηφιακές” φρεγάτες, αλλα εδώ υπάρχει ένα τεράστιο κόστος και ο αριθμός δύο, μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να εκληφθεί. Αν οι δυο φρεγάτες, συνοδεύονται απο “εγχώριο” ναυπηγικό πρόγραμμα (αν δεν κάνω λάθος κατα τα πρότυπα της Δανίας) με ταυτόχρονη αξιοποίηση μέρους του οπλισμού των υπαρχόντων πλοίων, τότε αρχίζουμε και βλέπουμε το θέμα σοβαρά και ρεαλιστικά. Σε περίπτωση ρήξης, ας πακτωθεί στον εγκέφαλο όλων, οτι κανείς δεν θα προστρέξει σε βοήθει΄μας. Θα είμαστε μόνοι μας, όπως κατα καιρούς ορθά τόνισε η στρατιωτική ηγεσία. Σε περίπτωση ρήξης, το εμπάργο όπλων (και προς τους δυο “συμμάχους” στο ΝΑΤΟ) είναι ένα ιδιαίτερα πιθανό σενάριο. Και όποιος δεν στηρίζεται στα πόδια του, θα υποστεί δυσανάλογο πλήγμα. Αν οι δυο ψηφιακές φρεγάτες συνοδεύονται απο…δέκα εγχώριες ναυπηγήσεις, αν επιλεγεί κοινός οπλισμός (πχ SM-2) τότε μπορούμε να μιλάμε σοβαρά για επανεξοπλισμό με οικονομία κλίμακας. Πάμε τώρα στη δεύτερη παρατήρηση. Αποτελεί πεποίθηση της ΠκΔ οτι ορθά προχωρήσαμε στην εκχώρηση πλήθους προνομίων στους αμερικανούς. Η εκχώρηση του λιμένος Αλεξανδρούπολης, το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Λάρισας, η Σούδα εκχωρήθηκαν εκ νέου στους συμμάχους μας. Θα ήθελα να ρωτήσω, αν πιστεύετε οτι εξασφαλίσθηκε επαρκές αντίτιμο. Βλέποντας την κατάντια των Κούρδων που επέλεξαν να βάλουν όλα τα αυγά τους στο αμερικάνικο πανέρι, μου έρχονται ιδιαίτερα άσχημοι συνειρμοί. Και είμαι βέβαιος πως παρόμοιοι συνειρμοί έρχονται και σε πολλούς ομοεθνείς μας. Εκχώρηση ονόματος Μακεδονία στα Σκόπια, εκχώρηση βάσεων, κλπ,κλπ. Ποιό το όφελος για το ελληνικό έθνος; Όφελος για κάποιους προφανώς θα υπάρχει. Εδώ όμως μιλάμε για Εθνικό συμφέρον. Όχι για το συμφέρον μιας κάστας εφοπλιστών-επιχειρηματιών. Φαίνεται πως η ώρα της κρίσης για τις πολιτικές επιλογές τόσο της πρώην, όσο και της νυν κυβέρνησης πλησιάζει. Όποιος νομίζει πως ο εκλεκτός της τουρκικής μεγαλοαστικής τάξης, θα λογαριάσει “κυρώσεις”, “ψηφίσματα καταδίκης” και πράσινα άλογα, ας αλλάξει πλευρό! Η πρόσφατη διαπραγμάτευση με τον αμερικάνικο παράγοντα, δεν πρέπει να άφησε την παραμικρή αμφιβολία στον τελευταίο πως έχει να κάνει με μια χώρα πρόθυμων και χρήσιμων ηλιθίων. Και ας μην έχουμε την παραμικρή αμφιβολία πως θα τύχουμε αντίστοιχης μεταχείρισης, λύαν συντόμως. Διόλου τυχαία, όλο και περισσότερο ακούγεται τελευταία πως είναι έτοιμες οι “Πρέσπες νο2″ με αντικείμενο τον υποθαλάσσιο πλούτο του Αιγαίου. Όπως λοιπόν αντιλαμβάνεστε, ‘Πρέσπες 2” και επανεξοπλισμός δεν μπορούν να συνυπάρξουν. “Πρέσπες 2” και επιδόματα εξαθλίωσης (στηριζόμενα σε υποκειμενικές θετικές κρίσεις-αντιπαροχής της εθνικής οικονομίας), ίσως. Όλα αυτά βεβαίως, υπο το πρίσμα της “στρατιγικής αναβάθμισης της χώρας”.

GK_

Θελω να επιστησω την προχοχη σε μια λεπτομερεια. Η εννοια «επενδυση στην Εθνικη Αμυνα» παει διπλα διπλα με την εννοια «Εθνικη Αμυντικη Βιομηχανια» οπως οι Σιμαιοι αδερφοι. Το οτι στην Ελλαδα γιναμε μαρτυρες μια οικτρης αποτυχιας του συστηματος της Εθνικης Αμυντικης Βιομηχανιας, θα επρεπε να μας ειχε οδηγησει σε δευτερες σκεψεις με σκοπο να εντοπιστουν τα λαθη που οδηγησαν στην αποτυιχα και οχι να απαρνηθουμε σαν απιστοι Θωμαδες τα αυτονοητα, και ιδιαιτερα οταν αυτα τα αυτονοητα, στα αλλα κρατη λειτουργουν ορθα.
Ειναι λογικο οτι η ελληνικη κοινωνια δεν ειναι σε θεση να παιξει τν ρολο του Αϊ Βασιλη για τις εξοπλιστικες επιθυμιες του οποιουδηποτε, οπως και να λεγεται, οποιο «χρωμα» στον πολιτικο στοιβο και να υποστηριζει.
Ειναι υποχρεωτικο να γινουν αντιληπτα τα λαθη που οδηγησαν στην σημερινη πολυ ασχημη κατασταση. Ειμαστε μαρτυρες της αδυναμιας να εκσυγχρονιστουν ή και να αποκτηθουν νεα του «κουτιου» μαχητικα για την ΠΑ, νεες ναυτικες μοναδες για το ΠΝ, που να επιτρεπουν να διατηρηθουν σε καποια αποδεκτα επιπεδα οι λεγομενες «οροφες».
Ειμαστε μαρτυρες της διαβοητης «διπλοματιας των εξοπλισμων», που μυρια δεινα εφερε μεχρι σημερα.
Σεγενικες γραμμες οταν διαβαζουμε για «500 τοσα εκ € /ετησιως..» για εξοπλιστικες δαπανες εκ των πραγματων η αναφορα αυτη δεν υποδηλωνει πραγματικο ρευστο χρημα, αμεσα διαθεσιμο για την αποκτηση οπλων, αλλα στην πλειονοτητα του, εαν οχι στο συνολο του, την λεγομενη «εξυπηρετηση της Δημοσιας Πιστης» εξαιτιας των παρελθοντων αγορων με την χρηση του τραπεζικου (πολυχρονου) δανεισμου. Θεωρω αυτονοητο οτι ο μηχανισμος αυτος, με την μορφη που απεχτησε και διατηρηθηκε μεχει τις ημερες μας, εχει προκαλεσει μια σημαντικη διαστρεβλωση σε ολα το φασμα των δραστηριοτητων που συνδεονται με την Εθνικη Αμυνα και τα εξοπλιστικα. αποτελει επισης και μια αιτια που η Εθνικη Αμυντικη βιομηχανια ειναι αποκομμενη πλεον σχεδον σε καθολικη βαση απο οποιαδηποτε ουσιωδη συμμετοχη στις προσπαθειες ανανεωσης των οπλικων και μη συστηματων των ΕΕΔ. Μια αλλη αιτια αποτελει το ιδιαιτερο καθεστως της ΔΕΚΟ, που διατηρησαν μεχρι σημερα, εστω και ατυπα (πχ ΕΛΒΟ), οι ποιο σημαντικες ετιαριες του λεγομενου δημοσιου τομεα, με αποτελεσμα και εκει περα να υπαρχει μια αλλη διαστρεβλωση της λειτουργιας τους και της αντιληψης για ποια εινια η αποστολη τους και ο σκοπος για τον οποιο δημιουργηθηκαν. Ειναι λογικο οτι ηΠολιτικη, σε διαχρονικη βαση, δεν προσπαθησε ποτε ουσιαστικα να «ξεβαλτωσει» τις ΔΕΚΟ της Εθνικης Αμυνας και να τις θεσει σε μια τροχεια ανπτυξης, καθως επελεξε να χρησιμοποησει αυτες για κομματικες και αλλες «διευκοληνσεις» που ξεπερνουν τα ορια δημιουργιας τους.
Απο εκει και περα, εχοντας υποψη το μικρο «πορτοφολι», τους περιορισμους στα δημοσιονομικα, εαν ειμαστε μαρτυρες πραγματικων ευκαιριων για την συμμετοχη των ελληνικων βιομηχανιων σε «εργο» και αυτο δεν γινεται αντιληπτο προς εκμεταλευση, αλλα επιλεγεται η καθολικη «οδευση» του αποκλειστικα, ή περιπου σε εταιριες του εξωτερικου, μην περιμενετε οτι θα ερθει ποτε εκεινη η «ασπρη μερα» που ειναι και ο ποθος πολλων. Οποτε το προβλημα θα διαιωνιζεται δια παντός, ασχετως των καλων προθεσεων και μεγαλοστομων δηλωσεων.

Katman

Συγχαρητήρια για το άρθρο σας.δυστυχως λέτε και εσεις πράγματα που η “πτηση”επαναλαμβανει από τη δεκαετία του 1970και κανείς πολιτικός δεν λέει να καταλάβει!αυτη η χωρα βαδιζει με βήμα ταχύ προς ένα χειρότερο 1922.η λογικη στο απεραντο φρενοκομειο που ζουμε έχει εξαφανιστεί. Η πολιτική ελίτ που κυβερνάει από το 1974,το μόνο που ξέρει να κάνει είναι να μοιράζει λεφτα(κατά κανόνα στους τζαμπατζήδες και ανέργους ξεπουλώντας το μέλλον και τον πλούτο του εθνους)και με αυτά να εξαγοράζει ψήφους δηλαδή την διαιώνιση της ύπαρξης της,όμως δεν έχει καταλάβει ότι τίποτα δεν είναι αιώνιο.θα έρθει και για αυτη η στιγμή που θα πληρώσει…

evaggelos

το προβλημα ειναι τεραστιο και δε λυνεται σε ενα αρθρο, το θεμα ειναι οτι το ελληνικο κρατος δεν θελει να δωσει χρηματα στην αμυνα ουτε για αγορες σκεψου δηλαδη να τους βαλεις να κανουν αναπτυξη σε καποιο συστημα,το αμεσως επομενο ειναι οτι δεν υπαρχει εκεινος ο ιδιωτικος τομεας ο οποιος θα δωσει το εναυσμα για κατι (δηλαδη δεν εχουμε πχ κραους μαφει), κ φυσικα κανεις απο τους ευρωστους δεν ασχολειται με εξοπλιστηκα αρα αυτο που μας συμβαινει ειναι απολυτα λογικο.
Το παραλογο ειναι που δεν κανουμε ουτε κατι απλο να ζητησουμε τεχνογνωσια -κατασκευη απο καποια χωρα η οποια και θα αναλαβει το εγχωριο στρατιωτικο αλλα και θα μπορει να πουλα εξω πχ ναβαλ παιρνουμε της μπελαρα οσες θελει το ναυτικο δινουμε επιπλεον παραγγελια για υποβρυχια κ για οτιδηποτε αλλο το ιδιο και με την ελβο θα μπορουσαμε να την δωσουμε στην κραους οπως και την εαβ στην λοκχιντ αλλα δυστηχως και σε αυτο το απλοικο και για πολους λυπηρο ειμαστε παντελως αχρηστοι.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Τι πραγματικά συμβαίνει με τις φρεγάτες; Αγοράζουμε γαλλικές, τελείως ξαφνικά, και δεν το ξέρουμε; (και ούτε το ΠΝ)

 Το τι διαβάσαμε, διαβάζουμε, και θα διαβάσουμε για το πρόγραμμα των 4 νέων φρεγατών, είναι πέρα από κάθε λογική. Έχουμε την τάση να μην...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΕΚΤΑΚΤΟ: Η Ελλάδα πάει Μάλι, το δήλωσε σήμερα η Φλοράνς Παρλί!

44
Η Φλοράνς Παρλί ενημέρωσε πριν λίγες ώρες τη γαλλική Γερουσία για την κατάσταση στο Μάλι και προανήγγειλε ελληνική συνεισφορά τους επόμενους μήνες!Αν και αυτό...
- Advertisement -
Card image

January #008

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 January 2015 #344

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 March 2016 #358

Αγορά 2.29

Related News

Τι πραγματικά συμβαίνει με τις φρεγάτες; Αγοράζουμε γαλλικές, τελείως ξαφνικά, και δεν το ξέρουμε; (και ούτε το ΠΝ)

 Το τι διαβάσαμε, διαβάζουμε, και θα διαβάσουμε για το πρόγραμμα των 4 νέων φρεγατών, είναι πέρα από κάθε λογική. Έχουμε την τάση να μην...

ΕΠΙΣΗΜΟ: Η Παρλί έρχεται τη Δευτέρα για επαφές με Παναγιωτόπουλο και τη σύμβαση των Rafale

Πριν λίγη ώρα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προχώρησε σε ανακοίνωση για την άφιξη της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας Φλοράνς Παρλί στην Ελλάδα, για επαφές με...

Η Μόσχα θα ανταποδώσει την απέλαση ενός Ρώσου διπλωμάτη από τα Τίρανα

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα πως θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο στην κίνηση της Αλβανίας να απελάσει έναν Ρώσο διπλωμάτη, μια κίνηση...