Οι αμερικανικές “αντίκες” του Ιράν θα συνεχίσουν να πετούν μέχρι το 2040 (τουλάχιστον)

7
5251
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η πολιτική απομόνωση του Ιράν σε συνδυασμό με τη διστακτικότητα τρίτων χωρών να του πουλήσουν νέο εξοπλισμό, σημαίνει πως τα αμερικανικής προελεύσεως μαχητικά που αγοράστηκαν σωρηδόν στα μέσα της δεκαετίας του ’70, θα συνεχίσουν να πετούν μέχρι το 2040, ή ακόμη περισσότερο.

Το Ιράν υπήρξε στενότατος σύμμαχος των ΗΠΑ έως το 1979 και την Ισλαμική Επανάσταση και την ανατροπή του Σάχη. Τα ιρανικά πετροδόλαρα της εποχής, επέτρεψαν την αγορά μεγάλου όγκου αμερικανικού εξοπλισμού, ανάμεσά τους, 166 μαχητικά F-5E/F Tiger II, μια έκδοση βασισμένη στο F-5A/B Freedom Fighter.

Από το 1979 και μετά όμως, η υποστήριξη των αμερικανικών οπλικών συστημάτων σταμάτησε, και το Ιράν αναγκάστηκε να καταφύγει σε λύσεις ανάγκης, όπως η αντίστροφη κατασκευή υποσυστημάτων, για να μπορέσει να κρατήσει ενεργά αυτά τα όπλα.

Η περίπτωση των ιρανικών Tiger II, αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα. Σύμφωνα με το Aviation Week & Space Technology, το Ιράν διαθέτει 44 μονοθέσια F-5E και 15 διθέσια F-5F, σε ενεργή κατάσταση. Για να επιτευχθεί αυτό, το ιρανικό καθεστώς απευθύνθηκε στα μέσα της περασμένη δεκαετίας, στον στρατό και την τοπική ακαδημαϊκή κοινότητα, για να βρεθούν τρόποι να συνεχίσουν τα αεροσκάφη να πετάνε.

Ως αποτέλεσμα, το Ιράν σήμερα είναι σε θέση να κατασκευάζει μόνο του τα περισσότερα (αλλά όχι όλα) υποσυστήματα και ανταλλακτικά για το F-5. Ότι “απομένει”, κανιβαλίζεται από αεροσκάφη που δεν είναι πλέον σε πτητική κατάσταση. Για παράδειγμα, ο κινητήρας J85-GE-21, κατασκευάζεται εγχώρια σε ποσοστό 80%, ενώ το υπόλοιπο 20% προέρχεται από παλαιά αποσυρμένα αεροσκάφη.

Συνολικά, το Ιράν μπορεί να κατασκευάσει το μεγαλύτερο μέρος των F-5, πλην του 20% του κινητήρα που προαναφέραμε και του 5% των ηλεκτρονικών υποσυστημάτων. Περίπου το 75% του αεροσκάφους, μπορεί να κατασκευαστεί εγχώρια, ενώ το υπόλοιπο προέρχεται από τα 100 περίπου αποσυρμένα αεροσκάφη, και την ελεύθερη (μαύρη) αγορά.

Μέχρι το Ιράν να αλλάξει καθεστώς και να αποκτήσει πάλι φιλικές σχέσεις με την Δύση, θα αναγκαστεί να πετάει με αεροσκάφη 60 και πλέον ετών, έως το 2040, παρά το γεγονός πως έχει παρουσιάσει ως “καινούργια” τα αεροσκάφη Azarakhsh, Saeqeh και εσχάτως το Kowsar, που δεν είναι τίποτα άλλο από αντίγραφα του F-5.

Saeqeh


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Από τι φαίνεται αυτοί μία μέρα θα φάνε τόσους Tomahawk, GBU-28 κτλ όπλα που μετά από τι θα έχει απομείνει από τα αεροπλάνα τους θα τα μαζεύουν με σκούπες και φαράσια.

Stavrogin
Guest
Κωνσταντίνος

Αυτοί έχουν βρεί έναν τρόπο να είναι δυνατοί και να κερδίζουν τις μάχες και τους πολέμους που δίνουν. Η Χεσμπολάχ που νίκησε το Ισραήλ το 2006 είναι δικό τους δημιούργημα και παρά την τεχνολογική τους υστέρηση εισχωρούν στην Συρία, μαλώνουν και νικουν την Σαουδική αραβία στην Υεμένη, απαντούν στα ίσα με κυβερνοπόλεμο στον κυβερνοπόλεμο τον ΗΠΑ. Εμείς;

chikichiki
Guest
chikichiki

Αυτός είναι ο ρόλος της άλλωστε, οι Φρουροί μάλλον δε τους θέλουν να αποκτούν δύναμη και πρωτοβουλίες μέσω νέων α/φών και άρα δυνητική μόχλευση. Οι συμβατικές δυνάμεις εν πολλοίς υπάρχουν απλά για να φάνε το ξύλο, η “σημαντική” αντεπίθεση θα συμβεί από τους γνωστούς-αγνώστους.

Nikolaos
Guest
Nikolaos

Πάντως, 40 χρόνια αρκούν για έναν πρώτο πρόχειρο απολογισμό της “Επανάστασης”: Οι κυρώσεις φαίνεται ότι είναι δραστικές. Εντάξει, οι Δυτικοί έχουν επιβάλλει εμπάργκο όπλων (και όχι μόνο, πριν και μετά τη συμφωνία για τα πυρηνικά …). Αλλά ούτε Ρωσία ή Κίνα τους πωλούν. Δηλαδή πωλούν, αλλά όχι συστήματα αιχμής, όχι game changers. Γιατί; Δεν έχουν χρήματα λόγω κυρώσεων; Έχει μήπως διαμηνυθεί σε Ρωσία και Κίνα πως ό,τι πουλήσουν θα καταστραφεί τη στιγμή της εκφόρτωσης, οπότε απλώς θα διασυρθούν ως προμηθευτές; Ή μήπως κατά βάθος Ρωσία και Κίνα, που έχουν επικίνδυνες ισλαμικές μειονότητες στην επικράτεια τους (αν και όχι σιιτικές βέβαια… Read more »

GMT-I
Guest
GMT-I

Το ξενόγλωσσο άρθρο έρχεται από κάποιον αρθρογράφο που ενώ έμαθε τα ποσοστά αυτονόμησης στην δημιουργία των F-5 όμως τα εν λογω μαχητικά τα δηλώνει ως μονοκινητήρια. Άραγε πόσο αξιοπιστία μπορεί να έχουν τα λεγόμενα του χωρίς να μην σημαίνει ότι απλά μπέρδεψε το Tiger II με το F5G/F-20. Πάντως ακόμα και αν αυτά ισχύουν όπως αναφέρονται δεν παύει να μην αποτελεί επίτευγμα η αυτονόμηση σε τόσο μεγάλο βαθμό και σε τόσο κρίσιμο τομέα. Στο δια ταύτα η ιρανική αεροπορία και οι υπόλοιποι κλάδοι του Ιράν έχουν δημιουργήσει ένα δόγμα που δεν βασίζεται στην αεροπορική ισχύ(και πως θα μπορούσε με το… Read more »

chikichiki
Guest
chikichiki

Προτείνω να βάλουμε ένα στοίχημα με τους αεροπόρους τους να δούμε ποιος θα αποσύρει πρώτος τα Φάντομ του, ή μάλλον ποιανού θα του καταρρεύσουν πρώτα.

ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΑΣ
Guest

http://www.proelasi.org/ipa-to-naytiko-tha-epekteinei-tin-ypiresiaki-zoi-44-maxitikon-f-5/ ΗΠΑ: Το Ναυτικό θα επεκτείνει την υπηρεσιακή ζωή 44 μαχητικών F-5 Δούκας Γαϊτατζής 15 Φεβρουαρίου 2019 Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2018, ότι σχεδιάζει να επεκτείνει την υπηρεσιακή ζωή του μαχητικού αεροσκάφους F-5 Tiger II. Σύμφωνα με ανακοίνωση που αποδεσμεύθηκε, από το υπουργείο άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ), την 12η Φεβρουάριου, η εταιρεία Northrop Grumman ανέλαβε σύμβαση από τη Διοίκηση Ναυτικών Συστημάτων Αεροπορικών Επιχειρήσεων για τις ενισχύσεις που προορίζονται να επεκτείνουν την υπηρεσιακή ζωή 44 αεροσκαφών F-5N/F της εφεδρείας του Ναυτικού και Σώματος Πεζοναυτών. Η Northrop Grumman ανέλαβε σύμβαση αξίας $16,8 εκατομμυρίων για την τροποποίηση σύμβασης… Read more »