Το Ιράν παρουσίασε τα συντρίμμια του RQ-4A Global Hawk που φέρεται πως κατέρριψαν οι Φρουροί της Επανάστασης

6
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Σε ένα περιστατικό στη διάρκεια ενός ιδιαίτερα τεταμένου καλοκαιριού, το Ιράν ανακοίνωσε στις 20 Ιουνίου του 2019 πως κατέρριψε ένα αμερικανικό Μη-Επανδρωμένο Αεροσκάφος (ΜΕΑ) παρακολούθησης πάνω από τα Στενά του Ορμούζ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αεροπορικής πτέρυγας των Φρουρών της Επανάστασης, που ελέγχουν τα μέσα αεράμυνας, το αμερικανικό αεροσκάφος παραβίασε τα όρια του ιρανικού εναερίου χώρου ενώ η αμερικανική πλευρά διατείνετο πως το ΜΕΑ πετούσε σε διεθνή εναέριο χώρο.

Με τις εκδοχές του Ιράν και των ΗΠΑ να είναι ακόμα σε αντιδικία, η κρατική τηλεόραση του Ιράν παρουσίασε πλάνα από δημόσια έκθεση των συντριμμιών του αμερικανικού ΜΕΑ RQ-4 Global Hawk. Τα κομμάτια του ΜΕΑ περισυνελέγησαν από τη θάλασσα και δεν είναι αρκετά για να ανακατασκευάσουν το πλήρες αεροσκάφος. Ο διοικητής της Αεροδιαστημικής Δύναμης των Φρουρών της Επανάστασης, Amir-Ali Hajizadeh, δήλωσε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ότι το Ιράν διαθέτει όλη την απαραίτητη τεχνολογία για να απενεργοποιήσει ένα αεροσκάφος του μεγέθους του Global Hawk ακόμα κι αν αυτό πετάει χιλιλάδες (!) χιλιόμετρα μακρυά από τα σύνορα του Ιράν.

ο ταξίαρχος Amir-Ali Hajizadeh, διοικητής της αεροπορικής πτέρυγας των Φρουρών της Επανάστασης (στιγμιότυπο από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν)

Όπως αποκάλυε την περασμένη Πέμπτη, ο ταξίαρχος Hajizadeh, περισσότερα συντρίμμια του αμεριανικού κατασκοπευτικού αεροχήματος ανασύρθηκαν από τη θάλασσα πρόσφατα: “Πλέον το Ιράν διαθέτει πρόσβαση στους μυστικούς (πηγαίους;) κώδικες (…) Έχουμε τη δυνατότητα να καταστήσουμε το αεροσκάφος ανενεργό από χιλιόμετρα μακρυά”. Ο Hajizadeh είπε πως η κατάρριψη έγινε στις 04:05 τοπική ώρα.

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος ανήκε στη δύναμη του αμερικανικού ναυτικού και ήταν τύπου RQ-4N, ένα αεροσκάφος μεγάλου ύψους, μακράς εμβέλειας (high-altitude, long-endurance: HALE) και καταρρίφθηκε από πύραυλο Khordad-3. Η επιβεβαίωση της αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης (US CENTCOM) ανέφερε πως “ένα αεροσκάφος ναυτικής παρακολούθησης μεγάλης εμβέλειας (Broad Area Maritime Surveillance ή BAMS-D) ISR καταρρίφθηκε από ιρανικό πύραυλο ενώ πετούσε σε διεθνή εναέριο χώρο περί τις 11:35 μ.μ. GMT στις 19 Ιουνίου 2019”. Ο πρόεδρος Τραμπ σε δήλωσή του λίγο μετά είπε πως δεν βλάφθηκαν Αμερικανοί στρατιωτικοί από την ενέργεια αυτή.

Μείζον περιστατικό RQ-4A του αμερικανικού Ναυτικού

Σύμφωνα με το National Interest, το αμερικανικό ΜΕΑ είχε απογειωθεί από τη βάση του, Al Dhafra, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα λίγο μετά τα μεσάνυχτα και αποτελούσε μέρος της Μοίρας Δοκιμών και Αξιολόγησης VX-20 του Ναυτικού. Αν και είναι δυνατόν να παρασύρθηκε εντός του ιρανικού εναερίου χώρου, είναι μάλλον αμφίβολο αφού το Global Hawk διαθέτει ισχυρότατες συσκευές που μπορούν να φωτογραφίσουν το έδαφος του Ιράν με ακρίβεια χωρίς να μετακινηθούν από τα όρια του εθνικού εναερίου χώρου.

Πηγή: fighter jets world.com – Tehran Times


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

6
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Skeptomenos_politisMy_name_is_NobodyMiscojonesΓ.Π.d.b Recent comment authors

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

” Έχουμε τη δυνατότητα να καταστήσουμε το αεροσκάφος ανενεργό από χιλιόμετρα μακρυά”

Μάλιστα.
Και αντί να το κρατήσουν επτασφράγιστο μυστικό και τα κατεβάσουν κάτω την κρίσιμη στιγμή π.χ. σε μια επίθεση , το διατυμπανίζουν για να βελτιώσει ο αντίπαλος – ΗΠΑ- τις όποιες αδυναμίες του συστήματος.

Γ.Π.
Guest
Γ.Π.

Μην ξεχνάς ότι πριν από περίπου 4 με 5 χρόνια τους κατέβασαν ένα κανονικά χωρίς καμμια ζημιά και το αντέγραψαν και αυτοί και οι Ρώσοι και στη συνέχεια το πήραν οι Κινέζοι.

Αρα το έχουν αποδείξει αυτό και οι Ιρανοί και οι Ρώσοι

My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

Αυτό δεν αναιρεί το υπερφίαλο της ανακοίνωσης, γιατί αν είχαν πραγματικά αυτή την δυνατότητα δεν θα κατέβαζαν μόνο ένα. Το UAV στο οποίο αναφέρεσαι ειναι το RQ-170 Sentinel ένα ημιαυτόνομο όχημα το οποίο δεν εξαρτάται καθόλη την διάρκεια της πτήσης από το κέντρο ελέγχου αλλά έχει αποθηκευμένες τις αρχικές του οδηγίες . Προφανώς και οι Ιρανοι/Ρώσοι εκμεταλλεύτηκαν κάποιο κενό ασφαλείας ή ένα τυχαίο γεγονός πχ επικοινωνία οχήματος με την βάση του λόγω βλάβης και κατάφεραν να το μπερδέψουν για το που βρίσκεται. Το περιστατικό έγινε το 2011, έκτοτε οι Ιρανοί δεν έχουν αναφέρει ανάλογο περιστατικό. Αν λοιπόν είχαν εδραιωμένη αυτή… Read more »

Skeptomenos_politis
Member
Skeptomenos_politis

Το οποιο ηταν το στελθ RQ-170 Sentinel !!!

d.b
Member
d.b

Τα συντρίμμια του Ουκρανικου επιβατικού που τα εχουν;

Miscojones
Member
Miscojones

….μπορούν να φωτογραφίσουν το έδαφος του Ιράν με ακρίβεια χωρίς να μετακινηθούν από τα όρια του εθνικού εναερίου χώρου…..
Μπορούν να κατοπτεύσουν πλαγίως μέχρι απόσταση 500χιλ εφόσον πετάνε σε πολύ μεγάλο ύψος. Και αυτό χωρίς ευκρίνεια γιατί πρέπει οι κάμερες να διαπεράσουν σχεδόν 500χιλ ατμόσφαιρα γεμάτη σκόνες, καυσαέρια και υδρατμούς. Τίποτα δεν αντικαθιστά την κατακόρυφη κατόπτευση. Εξ΄ου και η κατάρριψις.