Blast from the past! Η Ιρανική Πολεμική Αεροπορία σήμερα

14
3366

Η Πολεμική Αεροπορία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, διαθέτει έναν φαινομενικά μεγάλο αεροπορικό στόλο, αποτελούμενο από τουλάχιστον 750 αεροσκάφη. Όντας στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, μέχρι τη πτώση του Σάχη το 1979, προμηθεύτηκε έναν τεράστιο αριθμό αμερικανικών και γενικότερα δυτικών αεροσκαφών κατά τη δεκαετία του ’70. Το παράδοξο είναι πως πολλά από αυτά τα αεροπλάνα, βρίσκονται ακόμη σε πτητική κατάσταση (κάποιοι από τους αντίστοιχους τύπους έχουν αποσυρθεί από τα οπλοστάσια των δυτικών χωρών), όντας κυριολεκτικά ιπτάμενα «μουσεία».

Το παρόν άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στις 7/2/2018

Θα πρέπει σαφώς να τονίσουμε την ιρανική εφευρετικότητα, που κατάφερε να διατηρήσει πολλά από τα αεροσκάφη σε πτητική κατάσταση, παρά το γεγονός πως η χώρα βιώνει (επισήμως*) πλήρες εμπάργκο όπλων από τη Δύση τα τελευταία 38 χρόνια. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, ήταν να στραφεί το Ιράν σε άλλες πηγές, όπως η Ρωσία και η Κίνα. Αναγκάστηκε επίσης να διατηρήσει σε μάχιμη υπηρεσία αεροσκάφη όπως το F-14, F-5, F-1 κτλ. Οι παρακάτω εικόνες είναι ενδεικτικές του «κατορθώματος» του Ιράν.

*Από το 1981 έως το 1984, η CIA, εις γνώση του προέδρου Ρήγκαν, στήριζε τους αντάρτες Contras στη Νικαράγουα. Το 1986, ξεσπά μεγάλο πολιτικό σκάνδαλο, όταν αποκαλύφθηκε πως Αμερικανοί αξιωματούχοι, πωλούσαν όπλα (επισήμως βλήματα TOW και Hawk) στο Ιράν για να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν του Contras και να διαπραγματευτούν την απελευθέρωση Αμερικακανών ομήρων που βρίσκονταν στα χέρια της Χεσμπολάχ.

Μη χάσετε στο τρέχον τεύχος της Πτήσης & Διάστημα το αφιέρωμα για τα F-4D της IRIAF.

Διαβάστε επίσης

Το Ιράν επαναφέρει στις πτήσεις μαχητικά F-5 και Mirage F1

Notify of
Γιωτόμπαλο
Guest

Η απορία μου;Γιατι προσπαθούν να συντηρήσουν “αρχαία” συστήματα του ’70 και δεν αγοράζουν Κινεζικα ή Ρώσικα;Τα χρήματα τα έχουν από τα πετρέλαια.

ivychris
Guest
ivychris
Offline

Αγαπητέ, ας όψονται οι Αμερικανοί που ήθελαν να βγάλουν απ΄τη μέση τη Northrop προς όφελος της Lockheed Martin, αλλιώς τα F-14 με τη δεδομένη εξέλιξη θα πετούσαν ακόμη για το US Navy.
Αφού αναγκάστηκαν να τα αποσύρουν και οι Αμερικανοί και να κλείσουν τη παραγωγή και προφανώς όχι επειδή τους το ζήτησε το Ναυτικό, αλλά άλλοι…που είχαν λόγο
Είχαν αγοράσει το original, το πλέον εξελιγμένο Α/φος έως ότου εμφανίστηκε το F-22.
Τι θα πήγαιναν για τις κόπιες?
Εξ άλλου δεν είχαν US$ και οι Κινέζοι & Ρώσοι μόνο με $ πουλάνε.
Τώρα που απέκτησαν $ θα αρχίσουν τις αγορές.

gm
Guest
gm
Offline

Στην συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα που έκαναν με τους Αμερικάνους(2014), είχε ρήτρα ότι το Ιράν δεν θα αγοράσει όπλα για 5 χρόνια

dimitrov
Guest
dimitrov
Offline

Κατάθλιψη!

Zipo's
Guest
Zipo's
Offline

Αυτοί πάλι καλά. Με μία στρατιωτική βιομηχανία χωρίς τεχνογνωσία, με περιορισμένες σχετικά αμυντικές δαπάνες και με ένα εμπάργκο όπλων (έστω και με κάποια ερωτηματικά), έχουν καταφέρει πραγματικά πολλά. Όχι μόνο ανακατασκευή παλαιών οπλικών συστημάτων,αλλά και ανάπτυξη νεότερων, αξιόμαχων θα έλεγα. Υπόψη ότι τους γονάτισε οικονομικά και ο 8ετής πόλεμος.
Υπάρχουν όμως και κάποιοι “άλλοι”, που από τα χέρια τους πέρασε ένας πακτωλός χρημάτων και τα έκαναν βίλες, αυτοκίνητα, ταξίδια και θέσεις στο δημόσιο, και τώρα παρακαλάνε σαν τους ζητιάνους (δεν έχω πρόβλημα με τους “πραγματικούς”) μήπως και τους δώσουν κάποιο μεταχειρισμένο, πριν αυτό γίνει παλιοσίδερα…

Νικος
Guest
Νικος
Offline

Η χαρα του μοντελιστη και του spotter (και δικια μου)

antonis
Guest
antonis
Offline

Δεν είναι και τόσα πολλά τα έσοδα από το πετρέλαιο, όσο σε άλλες χώρες της περιοχής και οι τιμές δεν είναι καλές. Επιπλέον οι έμποροι όπλων δεν είναι χαζοί, ξέρουν ότι οι Ιρανοί δεν έχουν άλλη επιλογή και προσπαθούν να τους πασάρουν δεύτερο πράγμα σε ακριβές τιμές, καθόσον πώληση εξελιγμένων συστημάτων μάλλον θα προσκρούσει στις αντιρρήσεις των αντιπάλων του Ιράν, οι οπολιοι δεν είναι και λίγοι..

Νεοκλης
Guest
Νεοκλης
Offline

Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την εφευρετικοτητα των Ιρανών και την πιθανότητα να έχουν ολοκληρώσει συστήματα από την παγκόσμια αγορά, και δυτικά και ανατολικά. Αποτελούν άγνωστο υλικό για όποιον αντίπαλο με μη προβλέψιμη συμπεριφορά σε παρεμβολές πχ. Σίγουρα χρήματα για νέα αεροπλάνα θα υπάρχουν αλλά και η εμμονή αν θέλετε σε αυτό το υλικό κάτι θα κρύβει… Κανείς δεν γνωρίζει πχ αξιόπιστα τι απόδοση είχαν τα βλήματα Χοκ που εκτόξευσαν τη δεκαετία του 80…..Και φυσικά τις γνώσεις τους σε reverse engineering….

Em.Ti
Guest
Em.Ti
Offline

Οι Ιρανοί είχαν καταφέρει κάποια στιγμή να πιστοποιήσουν HAWK σε F-14. Και ουσιαστικά δημιούργησαν τον AIM-23.

tsimuha
Guest
tsimuha
Offline

Δεν σημαινει οτι επειδη το δοκιμασαν ειχαν και αποτελεσμα,οτι ειχε θετικη καταληξη δηλαδη, και τον ΑΑ-10 δοκιμασαν καποια στιγμη.

Em.Ti
Guest
Em.Ti
Offline

Ναι, δε γνωρίζω την κατάληξη της προσπάθειας αυτής. Σε κάθε περίπτωση όμως έχει ενδιαφέρον.

STRATOS
Guest
STRATOS
Offline

Τυχαίνει να έχω 1 γνωστό που δραστηριοποιείτε στον τομέα της πώλησης ανταλλακτικών για αεροσκάφη της Πολιτικής Αεροπορίας, και έχει επισκεφθεί πρόσφατα το Ιράν (μετά την άρση του εμπάργκο (επί Ομπάμα) και τις τεράστιες πωλήσεις που εξασφάλισαν Boeing και Airbus). Γενικά μου είπε ότι βλέπεις εργοστάσια που κατασκευάσουν τα πάντα!!! Με την γνωστή μέθοδο του Reverse engineering….κατασκευάσουν μέχρι και landing gear για Β747!!!! Τα πάντα! είναι αξιέπαινοι!! Βέβαια όλα αυτά είναι πιστοποιημένα μόνο από την υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας του Ιράν.. Δυστυχώς αντίστοιχες δυνατότητες έχουμε (ή τουλάχιστον είχαμε αν έχει συνταξιοδοτηθεί το αντίστοιχο προσωπικό??) και εμείς στο ΚΕΑ και την ΕΑΒ αλλά… Read more »

KT
Guest
KT
Offline

Τί πιθανότητες επιβίωσης έχουν οι Ιρανοί απέναντι σε αεροπορικές δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας;

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Offline

Έχουν να φάνε AMRAAM που θα πάει σύννεφο….

Ενδιαφέρον το άρθρο της ΠΤΗΣΗΣ για τα -μουσειακά- ιρανικά F-4D. Διαβάζοντας το βγάζει κανείς συμπεράσματα και για την κατάσταση της ιρανικής αεροπορίας.