Το ιρανικό stealth (wannabe) μαχητικό F-313 Qaher εμφανίστηκε και πάλι σε βίντεο της κρατικής τηλεόρασης του Ιράν, και μάλιστα εμφανιζόμενο σαν έτοιμο για την πρώτη πτήση. Στο βίντεο εμφανίζεται να τροχοδρομεί, αλλά οι περισσότεροι διεθνείς αναλυτές αποκλείουν το ενδεχόμενο το εμφανιζόμενο αεροσκάφος να είναι ικανό να πετάξει (τουλάχιστον σε σύντομο χρονικό διάστημα). Οι Ιρανοί προπαγανδιστικά εμφανίζουν το αεροσκάφος σαν ένα υπερ-μαχητικό ικανό να κατατροπώσει το σύνολο των αντιπάλων του, ενώ του χρεώνουν και ικανότητα stealth. Κανείς όμως δεν παίρνει πολύ στα σοβαρά την όλη ιστορία, καθώς η χώρα δεν έχει την τεχνολογία για την ανάπτυξη ενός τέτοιου μαχητικού, ενώ θεωρείται πως εξοπλίζεται με κινητήρες από F-5. Μέχρι να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια, απολαύστε το!

15 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μου θυμίζει έντονα ένα παλιό μοντέλο που είχα φτιάξει κινέζικο…
  Η πλάκα θα είναι αν αυτό καταφέρει να πετάξει….επίσης ο πυργίσκος FLIR ή κάτι άλλο ελείψει-λογικά-ραντάρ;

 2. Συμπέρασμα: οι Πέρσες χωρίς πρόσβαση σε τεχνολογία αιχμής έφτιαξαν κάτι που πετάει και είναι ψιλο-stealth. Δηλαδή αν τα είχαν καλά με τη Δύση τι θα έφτιαχναν? Να τα βλέπουμε έμεις αυτά που όταν θα κηρυχθεί πτώχευση δεν θα έχουμε ούτε πάνινες κούκλες σε παραγωγή, για να μη μιλήσω και για τις μεγάλες προσπάθειες που έκαναν οι ΓΕΕΘΑ για την παραγωγή αρβυλών. Και φυσικά κάποια στιγμή θα μιλάμε για σοβαρό περσικό μαχητικό, αφού βλέπουμε ότι από βελτιωμένα f-5 πήγαν και πιο πέρα.

 3. Εάν σαν χώρα προσπαθούσαμε ποτέ να φτιάξουμε αεροπλάνο το αποτέλεσμα πιστεύω ότι θα ηταν ακριβώς το ίδιο, τα Μ.Μ.Ε θα το βάφτιζαν ο υπερκατάσκοπος των 5 ηπείρων και ας μην έφταναν τα καύσιμα από Ελευσίνα- Καλαμάτα, οι ειδικοί του Facebook στα σχόλια θα γράφανε για την ανωτερότητα και την υπεροχή του αεροσκάφους μας και πως θα κομματιάσουν τα τουρκικά f-35 μέσα σε λίγες ώρες. Και η πτήση και διάστημα θα προσπαθούσε να μας προσγειώσει αλλά όλοι θα της την πέφτανε. Χρόνια πολλά και καλή ανάσταση.

  • @ Δημήτρης Μαντζος 336, έχεις απόλυτο δίκιο! Ο δικός μας «αρχιστράτηγος του σπληνάντερου», έβγαζε selfie ακόμη και με το ultralight Archon SF-1 και είχε καταπιεί αμάσητο το παραμυθάκι πως είναι δήθεν «τεχνολογία stealth». Ωραία είναι να κάνουμε χιούμορ με τους Ιρανούς και το F-313, αλλά για τα της δικής μας καμπούρας ούτε λόγος…

 4. Χρόνια Πολλά, Χριστός Ανέστη. Νομίζω πως το επόμενο βήμα στην εξέλιξη του μαχητικού θα έρθει μέσα από τη συμπαραγωγή του με την Ελλάδα. Τότε θα μιλάμε πράγματι για υπερμαχητικό.

 5. Το μεγάλο στοίχημα θα είναι όντως να καταφέρει να απογειωθεί και να παραμείνει στον αέρα…Οι εισαγωγές αέρα και μόνο, με κάνουν να αμφιβάλλω σφόδρα για το εάν θα το καταφέρει. Ακόμα πάντως γελάω με το πιλοτήριο του «υπερμαχητικού», το απαρχαιωμένο εκτινασσόμενο κάθισμα, την (ανύπαρκτη) συναρμογή των μερών και τα όργανα του κόκπιτ, με μερικά να παραπέμπουν σε ραδιοκασετόφωνο AM/FM (αν δεν κάνω λάθος, ήταν Garmin για μικρά αεροσκάφη πολιτικής αεροπορίας στην πραγματικότητα). Πέραν των αστεϊσμών, μπορεί να μην είναι ένα υπερμαχητικό stealth που θα κατατροπώσει τους αντιπάλους, αλλά από την άλλη δεν μπορεί κανείς να μην επαινέσει την «ανησυχία» της ιρανικής αμυντικής βιομηχανίας στα πλαίσια του πενία τέχνας κατεργάζεται…

  • Απογειωθεί δεν απογειωθεί, προχωρούσε στο διάδρομο αυτονόμως. Εμείς ούτε τρακτέρ εγχώριο…….Να θυμίσω μια συζήτηση που είχε ανοίξει από την Π&Δ για τα φορτηγάκια της ΠΑ που θα έπρεπε να κλείνουν τις τρύπες στους διαδρόμους απογείωσης και είχαν μικρό κουβά….Αυτοί είμαστε!!!Θυμάμαι αρκετούς γνωστούς μου βιομήχανους-βιοτέχνες που ξεκίνησαν με αστείες κατασκευές και μας έκαναν όλους να τρίβουμε τα μάτια μας.

 6. Να θυμίσω απλά ότι τα ίδια λέγανε οι μηχανικοί (wannabe) – δημοσιογράφοι κ σχολιαστές για τα κινέζικα και ρωσικά μαχητικά 5ης γενιάς.

  Δε λέω λογικές οι επιφυλάξεις αλλά τη διαρκή πλάκα και την ειρωνεία δεν την καταλαβαίνω.
  Η αλήθεια είναι ότι τέτοιες προσπάθειες είναι -τουλάχιστον-αξιοθαύμαστες κάτω από τις αντιξοότητες που πραγματοπιούνται

  • Την επόμενη φορά να αναφέρετε για ποιους δημοσιογράφους και σχολιαστές μιλάτε, και όχι να ρίχνουμε λάσπη στον ανεμιστήρα.

 7. To ότι πέρασαν σε ένα βελτιωμένο μοντέλο από το αρχικό με δυο κινητήρες δεν σας λέει τίποτα;
  Οι αντιρρήσεις όλων τελείωσαν όταν κάποιος ερασιτέχνης έφτιαξε ένα μοντέλο υπό κλίμακα και το πέταξε με επιτυχία!
  Για να απογειωθεί θέλει δουλειά ακόμα πρέπει να διορθώσουν τα λάθη τους και να μην κάνουν λάθος κατά την απογείωση απαιτεί δηλαδή ειδικό σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου του αεροσκάφους.
  Το αεροσκάφος είναι ικανό για χαμηλά ύψη εκεί που υστερούν τα άλλα στελθ.
  Μια καλή ανάλυση για αυτό το πρότζεκτ θα την βρείτε εδώ:

  http://www.militaryfactory.com/aircraft/detail.asp?aircraft_id=1311

  Τεστ ενός προτοτύπου υπό κλίμακα.

  The (IRAN F-313) This is one great flying jet. Test Flight.

  https://youtu.be/5cNb5eoI8Uw

  The (IRAN F-313) This is one great flying jet. Test Flight.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here