Πώς οι ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις αποκαλύπτουν πολλά για το πυραυλικό πρόγραμμα της Κίνας

8
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 33
  •  
  •  

Οι πρόσφατες επιθέσεις του Ιράν κατά αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ εξέπληξαν πολλούς στρατιωτικούς αναλυτές με την ακρίβειά τους. Μέχρι σήμερα η μικρή ακρίβεια των ιρανικών πυραύλων θεωρείτο ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα των όπλων αυτών. Όμως αυτό δεν φαίνεται να ισχύει πια.

Για τους περισσότερους ιρανικούς πυραύλους πστεύετο ότι η ακτίνα απόκλισης από τον στόχο (Circular Error Probable, CEP) ήταν αρκετές εκατοντάδες μέτρα. Επικίνδυνοι μεν, αλλά δίχως την απαιτούμενη ακρίβεια για να πλήξουν συγκεκριμένους στόχους σε ξηρά ή θάλασσα. Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι τα βλήματα που χρησιμοποιήθηκαν στις πρόσφατες επιθέσεις ενδεχομένως έχουν CEP της τάξης των 5-10 μέτρων καθώς κατάφεραν έξι άμεσα πλήγματα σε –άδεια– ενισχυμένα καταφύγια αεροσκαφών.

Η βελτιούμενη ακρίβεια των ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων είναι μια ανησυχητική εξέλιξη για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στην Μέση Ανατολή, όμως αυτό δεν είναι τίποτα αν αναλογιστεί κανείς τί προόδους έχουν κάνει οι Κινέζοι στον αντίστοιχο τομέα. Είναι κοινό μυστικό ότι η Κίνα βοηθούσε επί δεκαετίες το Ιράν στο πυραυλικό του πρόγραμμα –οι ιρανικές επιθέσεις εναντίον τάνκερ στα τέλη της δεκαετίας του ’80 στον Περσικό κατά τον πόλεμο Ιράκ-Ιράκ έγιναν με βλήματα Silkworm που είχαν αγοραστεί από την Κίνα.

Το 2012 έκθεση του ινστιτούτου Rand υποστήριζε ότι η Κίνα έπαιξε κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη του ιρανικού στρατιωτικο-βιομηχανικού τομέα, εκφράζοντας υπόνοιες ότι το Ιράν είχε αμέριστη βοήθεια όσον αφορά την τεχνολογία βαλλιστικών πυραύλων. Με αυτό ως δεδομένο και με τους ιρανικούς πυραύλους να μπορούν πλέον να χτυπούν στόχους με απόκλιση μερικών μέτρων, το συμπέρασμα ότι οι κινεζικοί πύραυλοι έχουν την ίδια ή και μεγαλύτερη ακρίβεια δεν δείχνει τόσο παρακινδυνευμένο.

Οι βαλλιστικοί πύραυλοι Dong Feng 26 (DF-26) έχουν χαρακτηριστεί από το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών ως «απειλή» τόσο για τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα όσο και για την στρατηγικής σημασίας βάση των ΗΠΑ στο Γκουάμ. Ο συγκεκριμένος τύπος πιστεύεται ότι έχει CEP μεταξύ 150 και 450 μέτρων, αρκετό για να απειλήσει μια στρατιωτική βάση ή αστικά κέντρα, όμως κατά πόσο δύναται να πλήξει ένα αεροπλανοφόρο και την Ομάδα Κρούσης του εν κινήσει είναι κάτι που συζητείται.

Οι πύραυλοι DF-21D, αναφερόμενοι συχνά ως ‘carrier killers’ φέρονται να διαθέτουν CEP της τάξης των 20 μέτρων, μια σημαντική βελτίωση εν σχέσει με τους παλαιότερους DF-21 και DF-21C με CEP των 700 και 40-50 μ. αντίστοιχα. Φυσικά υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα αρχίσει να «βρέχει» πολλαπλές κεφαλές, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες πλήγματος.

Αν το εκτιμώμενο CEP των DF-21D ισχύει, τότε μια ομοβροντία 10-20 πυραύλων του τύπου, σε συνδυασμό με βλήματα cruise κατά στόχων επιφανείας εκτοξευόμενων από κινεζικά πολεμικά, βομβαρδιστικά ή υποβρύχια εν καταδύσει, θα έχει εξαιρετικά υψηλή πιθανότητα καίριου πλήγματος σε κάποιο αεροπλανοφόρο ή τα συνοδά του σκάφη. Το σενάριο αυτό δεν είναι καινούργιο για το Πεντάγωνο. Η πιθανή βελτίωση της ακρίβειας των κινεζικών πυραύλων όμως είναι.

Οι Κινέζοι σχεδιαστές επιχειρήσεων έχουν μελετήσει καλά τα μαθήματα της χρήσης πυραύλων στον ναυτικό πόλεμο ώστε να κρατηθεί μια ισχυρή αντίπαλη δύναμη σε ασφαλή απόσταση. Οι «επιθέσεις κορεσμού» έως και με 20 πυραύλους είναι κάτι πάνω στο οποίο οι επιτελείς του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού δουλεύουν επί δεκαετίες. Αν οι πύραυλοι έχουν την ίδια ή ανώτερη ακρίβεια από τους ιρανικούς, οι πιθανότητες καίριου πλήγματος σε αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ είναι «απαράδεκτα υψηλές» επισημαίνουν αναλυτές.

Σημειωτέον ότι το Πεντάγωνο έχασε και τα 18 πολεμικά παίγνια που προσομοίωναν σύγκρουση με την Κίνα στα Στενά της Ταϊβάν. Με τους Κινέζους να διαθέτουν 980 με 2.110 βαλλιστικούς πυραύλους μικρού, μέσου και ενδιάμεσου βεληνεκούς, η προοπτική για το αμερικανικό Ναυτικό να αντιμετωπίσει σε ενδεχόμενη ένοπλη αντιπαράθεση με την Κίνα κύματα πυραύλων με CEP 5-20 μέτρων δεν δείχνει καθόλου καλή. Για το Πεκίνο, αυτό λέγεται αποτροπή.

Βεβαίως, το να συμπεραίνει κανείς τον βαθμό ακριβείας των κινεζικών βαλλιστικών πυραύλων βάσει του CEP των ιρανικών δεν είναι και πολύ επιστημονικό. Κανείς εκτός από τους ίδιους τους Κινέζους δεν μπορεί να γνωρίζει το αληθές CEP των πυραύλων τους αφού δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε πόλεμο. Ωστόσο το γεγονός ότι το υποδεέστερο τεχνολογικά Ιράν επέδειξε υψηλό βαθμό ακρίβειας στα πρόσφατα πυραυλικά του πλήγματα έχει την σημασία του και παράλληλα «λέει πολλά» για το κινεζικό πυραυλικό πρόγραμμα.

Το μικρό CEP των ιρανικών πυραύλων που χτύπησαν αμερικανικούς στόχους στο Ιράκ ήταν κάτι σαν αφύπνιση, γκρεμίζοντας προκαταλήψεις με τον πιο θεαματικό τρόπο. Η προκατάληψη ότι οι Κινέζοι διαθέτουν πολλούς βαλλιστικούς πυραύλους αλλά περιορισμένης ακρίβειας μήπως είναι η επόμενη που πρέπει να αρθεί;

Αλέξανδρος Θεολόγου     

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 33
  •  
  •  

8
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
Skeptomenos_politischikichikineuromancerVasiliosKaimakisBluesBand Recent comment authors

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Mageiras
Member
Famed Member
Mageiras

Ψιλό βαράει και για εμάς το καμπανάκι… Οι τουρκικοι βαλλιστικοι που βασίζονται?

chriss8
Member
Famed Member
chriss8

Κάνανε οι Αμερικάνοι προσομοιώσεις και χάσανε… Και το δημοσιεύσανε…
Αυτό είναι το πρώτο βήμα για να διορθώνεις μια αδυναμία….

BluesBand
Member
BluesBand

Κάτι που συχνά παραλείπεται. Το CEP ενός πυραύλου σπανίως είναι το ίδιο σε όλες τις αποστάσεις – συνήθως βολή σε μεγαλύτερη απόσταση επιφέρει και μεγαλύτερη διασπορά. Αναλόγως της τεχνολογίας τερματικής κατεύθυνσης του πυραύλου, η επιδείνωση του CEP δύναται να είναι από μηδενική έως δραματικά μεγαλύτερη.

VasiliosKaimakis
Member
Active Member
VasiliosKaimakis

Ο Κωσταντίνος Γρίβας (καθηγητής στην σχολή Ευελπίδων) τα έλεγε αυτά 4 χρόνια πριν τα ανακαλύψουν οι Αμερικανοί. Ψάξτε μια ομιλία του στο YouTube και θα το επιβεβαιώσετε μόνοι σας. Μάλιστα πρότεινε να αλλάξουμε και εμείς το δόγμα πολέμου μας σε βληματοκεντρικό. Τελικά έχουμε καλούς θεωρητικούς αλλά οι πολιτικοί μας δεν θέλουν να τους ακούσουν.

Skeptomenos_politis
Member
Noble Member
Skeptomenos_politis

Φυσικα, καλα τα λεει ο Γριβας, ειναι η μονη λογικη λυση και με μικρο κοστος. Μια εγχωρια επενδυση σε βαλλιστικους πυραυλους, η ακομη καλυτερα, σε βληματα κρουζ εμβελειας 500 χιλιομετρων θα αυξανε την αποτρεπτικη ισχυ της χωρας. Και αυτο μπορει να γινει με ελαχιστα χρηματα. Τα βληματα κρουζ ειναι ευκολο να κατασκευαστουν, οπως εδειξαν οι βομβαρδισμοι των ανταρτων Χουτι στη Σαουδικη Αραβια. Ουσιαστικα ειναι παρομοια με τους ιπταμενους στοχους που κατασκευαζε η Ελληνικη εταιρια 3 Sigma η οποια ειχε αγοραστει απο την EADS. To μονο που χρειαζεται ειναι η προσθηκη γομωσης (π.χ. μια βομβα 500-1000 λιβρων) και ενα συστημα ναυτιλιας… Read more »

neuromancer
Member
Trusted Member
neuromancer

Αν δεν παράγεις ο ίδιος πυραύλους, πυραυλικές επιθέσεις κορεσμού είναι λίγο δύσκολο (ως ακριβό) να το κάνεις. Μπορεί να σχολιάζουμε τους γείτονες αλλά έχοντας δική τους παραγωγή είναι πιο ικανοί σε κάποια θέματα.

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Η ακρίβεια αυτή με εξέπληξε κι εμένα όταν βγήκαν οι πρώτες BDA εικόνες. Μέχρι πριν λίγες δεκαετίες η έλλειψη ακρίβειας ήταν η θεμελιώδης αδυναμία των βαλλιστικών πυραύλων, και ο λόγος που ήταν τόσο περιορισμένη η στρατιωτική τους χρησιμότητα. Φαίνεται πως αυτή η κατάσταση έχει ανατραπεί δραματικά. Βέβαια δεν λησμονείται πως αν δεν κάνω λάθος μιλάμε για SRBM και άρα η ακρίβεια που είδαμε ίσως να μην μειώνεται “απλώς” γραμμικά με την αύξηση του βεληνεκούς. Είναι όμως εν πάση περιπτώσει έμπρακτη απόδειξη πως οι βαλλιστικοί πύραυλοι έχουν εν πολλοίς υπερβεί την άλλοτε Αχίλλειο πτέρνα τους και ίσως να μπαίνουν σε μια… Read more »

Skeptomenos_politis
Member
Noble Member
Skeptomenos_politis

Για πλοηγηση ακριβειας θα υπαρχει και το Ευρωπαικο διαβαθμισμενο σημα Galileo PRS.