Άγγλοι πεζοναύτες καταλαμβάνουν ιρανικό τάνκερ που θα έσπαγε το συριακό εμπάργκο

11
1893
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Απόσπασμα των βασιλικών Πεζοναυτών πραγματοποίησαν καταδρομική επιχείρηση και κατέλαβαν πετρελαιοφόρο πλοίο (τάνκερ) το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο και επρόκειτο να επιχειρήσει να σπάσει το διεθνές εμπάργκο στην Συρία.

Η επιχείρηση κράτησε λίγα λεπτά. Το πρώτο κύμα της επίθεσης πραγματοποίησε καταρρίχηση από ένα ελικόπτερο Wildcat υπό την κάλυψη της νύχτας και το δεύτερο κύμα επιβιβάστηκε στο πλοίο από ταχέα σκάφη που το προσέγγισαν και πλεύρισαν.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν και 16 αστυνομικοί από την αντίστοιχη υπηρεσία του Γιβραλτάρ καθώς πραγματοποιήθηκε στην περιοχή ευθύνης του. Οι δε Άγγλοι Πεζοναύτες είχαν πετάξει από τη βάση τους στο Ντέβον για να συμμετάσχουν στην επιχείρηση.

Το δεξαμενόπλοιο, που επιχειρούσε υπό λιβανική εταιρεία, ήταν ύποπτο ότι μεταφέρει αργό πετρέλαιο από το Ιράν στη Συρία κατά παράβαση των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πλήρωμά του δεν προέβαλε καμία αντίσταση.

Οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών παρακολουθούν ύποπτα πλοία στη Μεσόγειο που συνδέονται με τη Συρία και έχουν εντοπίσει ρωσικά πλοία που πιστεύεται ότι μεταφέρουν εκατομμύρια δολάρια αεροπορικού καυσίμου στη Συρία μέσω Κύπρου ή Ελλάδας.

Κάποια από τα καύσιμα πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκαν για τη Συριακή Αεροπορία και κάποια για τα ρωσικά αεροσκάφη. Μερικά πλοία μάλιστα απενεργοποιούν τις συσκευές GPS τους για να προσπαθήσουν να κρύψουν τις κινήσεις τους.

Τα ιρανικά πετρελαιοφόρα έχουν μάλιστα κατηγορηθεί ότι στέλνουν λανθασμένα δορυφορικά σήματα που συγχέουν τα παγκόσμια συστήματα εντοπισμού και πιστεύεται ότι αποτελούν μέρος των προσπαθειών για απόκρυψη ταξιδιών άλλων πλοίων στη Συρία.

Ορισμένα από τα στοιχεία ταυτότητας που εκπέμπουν υπερισχύουν εκείνων των υπόπτων πλοίων λαθρεμπορίου, έτσι ώστε η πραγματική διαδρομή τους να αποκρύπτονται. Ταυτόχρονα, τα ιρανικά πλοία ενδέχεται να φαίνονται ότι πλέουν στην ανατολική Μεσόγειο, όταν στην πραγματικότητα βρίσκονται στον Ινδικό Ωκεανό, σύμφωνα με την ιστοσελίδα standard.co.uk.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Stamatis
Member
Active Member
Stamatis

Αν το κάνανε οι Ιρανοί σε βρεταννικό τάνκερ που έπλεε στον Κόλπο θα αρχίζανε οι Άγγλοι να κλαίγονται για πειρατεία…. Interesting case study….

Tazos
Guest
Tazos

Οι κυρώσεις αφορούν ευρωπαϊκές εταιρίες και ευρωπαϊκά προϊόντα. Από την στιγμή που το πλοίο έπλεε σε διεθνή ύδατα δεν μπορώ να καταλάβω με ποια αιτιολογία κατέλαβαν το πλοίο ακόμα και αν το πετρέλαιο προορίζονταν για την Συρία; Φυσικά αν το πλοίο ήταν Ρώσικο δεν πιστεύω οι Αγγλοί να τολμούσαν να κάνουν κάτι τέτοιο σε διεθνή ύδατα.

filon26
Member
Famed Member
filon26

Το πλοίο ( Grace-1) οδηγήθηκε στο Γιβραλτάρ επειδή υπήρχαν υπόνοιες πως το φορτίο είχε προορισμό το διυλιστήριο Baniyas στη Συρία (υπάρχουν στοιχεία πως είχε φορτώσει στο Ιράν αλλά τα χαρτιά λένε πως η προέλευση ήταν το Ιράκ). Σε κάθε περίπτωση, (1) η επιχείρηση έγινε σε εφαρμογή του εμπάργκο που η ΕΕ έχει επιβάλει στη Συρία, (συγκεκριμένα στο καθεστώς του Άσαντ, καθώς οι κυρώσεις είχαν χαλαρώσει για τους αντιφρονούντες) και ανανεώνεται μέχρι τώρα σε ετήσια βάση, κάθε Ιούνιο. (2) Από τον Ατλαντικό στη Μεσόγειο, πριν μπεις σε διεθνή ύδατα, διασχίζεις τα χωρικά ύδατα του Μαρόκου ή (συνήθως) της Ισπανίας και στη… Read more »

Φου Μαντσου
Guest
Φου Μαντσου

Με δυο λογια, το δεξαμενοπλοιο δεν χρησιμοποιησε το Σουεζ αλλα επελεξε να κανει τον γυρο της Αφρικης για να μεταφερει Ιρανικο πετρελαιο στην Συρια. Μαλιστα ….

Epoly
Guest
Epoly

Το πλοιο ειναι VLCC ,δεν χωραει να περασει το Σουεζ φορτωμενο…

Ganesha_Mahesvari
Member
Trusted Member
Ganesha Mahesvari

Δεν θα αργήσει να έρθει η απάντηση των Ιρανών και είμαι περίεργος να δω μέχρι που θα ακουστούν οι κραυγές των Άγγλων που θα τους πνίγει το δίκιο τους…

chriss8
Member
Noble Member
chriss8

Κύριοι σχολιαστές, αν σας πληροφορήσω ότι η Ρωσία συναίνεσε στο εμπάργκο (για τους δικούς της λόγους) θα αλλάζατε τα σχόλια σας;

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Ιστορίες παλιές όσο και η ανθρωπότητα … ΄Οταν οι Άγγλοι κάποτε έπιασαν (όψιμος 18ος αιώνας) τον μέγα Γάλλο θαλασσοπόρο και πειρατή (με κρατική άδεια, απέδιδε ποσοστό της λείας στο γαλλικό Δημόσιο …) Surcouf, που τους είχε ρημάξει στον Ινδικό Ωκεανό, ο Άγγλος άρχισε να τον ψέλνει: “Εμείς αγωνιζόμαστε για την τιμή και την αξιοπρέπεια, συ για τα χρήματα!” … Ατάραχος ο θρύλος των θαλασσών απάντησε: “Σωστά! Ο καθείς αγωνίζεται γι’ αυτό που του λείπει!”. Υποτίθεται βέβαια ότι στην εποχή μας έχουμε θεσμούς της διεθνούς κοινωνίας, με ορισμένες αρμοδιότητες, και εντός αυτών έχουν επιβληθεί τα σχετικά μέτρα … Δίκαια ή άδικα… Read more »

kakaouskia
Guest
kakaouskia

Καλημέρα Δυστυχώς οι αυτοί θεσμοί έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα, ξεκινώντας από τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου, μετά τα όπλα μαζικής καταστροφής του Σαντάμ, οι δικαιολογίες για την Λιβύη κτλ. Όλοι κάποιας ηλικίας θυμόμαστε την κοπελιά που κλαίγοντας έλεγε για βρέφη και θερμοκοιτίδες και αποδείκτικαν όλα ψέματα (αλήθεια, τι έγινε αυτή; Την κάλεσαν έστω σε απολογία, μια συγνώμη βρε αδελφέ τα Ην. Έθνη;) Το άρθρο λέει “Το δεξαμενόπλοιο, που επιχειρούσε υπό λιβανική εταιρεία, ήταν ύποπτο ότι μεταφέρει αργό πετρέλαιο από το Ιράν στη Συρία κατά παράβαση των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.” Το πρόβλημα που βλέπω εγώ εδώ είναι ότι αντίθετα με ένα… Read more »

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

α) Τι το επιλήψιμο έγινε στον Α’ Πόλεμο του Κόλπου; Έπρεπε να ανεχθούμε ένα κράτος (δεν είναι θέμα αν η κυβέρνησή του είναι δικτατορική ή δημοκρατική) να καταλύσει την πολιτική ύπαρξη και ανεξαρτησία ενός μικρότερου κράτους, και να το προσαρτήσει στην επικράτεια του, εξανδραποδίζοντας τον πληθυσμό του; Δηλώνω εκ προοιμίου ότι δεν θα ακούσω αντίλογο για Κύπρο κλπ, διότι ως γνωστόν “εν τη παρανομία ουκ ισότης”, θεμελιώδης διαχρονική και οικουμενική αρχή του δικαίου. β) Ο Β’ Πόλεμος του Κόλπου δεν έγινε σε εκτέλεση απόφασης διεθνών θεσμών, αλλά με πρωτοβουλία δύο εθνών και σύμπραξη ολίγων συνοδοιπόρων. γ) Η υπόθεση της Λιβύης… Read more »

Observer
Guest
Observer

Τα είπες όλα. Να κάνω και μια πρόβλεψη. Το UK προσεχώς πιο μικρό…….