- Advertisement -

Ιρακινά F-16 επιδεικνύουν το 2020 πυραύλους αέρος-αέρος μέσης ακτίνας … ΑΙΜ-7Μ Sparrow! Οι λόγοι που οι Αιγύπτιοι αγόρασαν Rafale και MiG-29 σε μια εικόνα

- Advertisement -

Η Ιρακινή Αεροπορία έχει αποδεσμεύσει μια σειρά από εικόνες που δείχνουν μαχητικά F-16IQ να πετούν με προηγμένα ατρακτίδια στόχευσης Sniper και… ξεπερασμένους πυραύλους αέρος-αέρος AIM-7 Sparrow.
Οι τελευταίοι εξοπλίζουν τα ιρακινά F-16, γιατί δεν έχει επιτραπεί από τις ΗΠΑ η εξαγωγή του AIM-120 AMRAAM. Έτσι, επειδή φαίνεται αδύνατο για μια αραβική χώρα να στραφεί στη μοναδική σύγχρονη εναλλακτική, τον ισραηλινό πύραυλο αέρος-αέρος Derby, οι Ιρακινοί κατέληξαν στον πολύ λιγότερο ικανό Sparrow.

Το Ιράκ εξέφρασε για πρώτη φορά πρόθεση αγοράς του F-16 το 2008 και δύο χρόνια μετά έστειλε επίσημο αίτημα στις ΗΠΑ. Μέχρι το τέλος του 2011 το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε εγκρίνει την πιθανή πώληση 36 F-16IQ (24 μονοθέσια, 12 διθέσια) και στο συνολικό πακέτο συμπεριλαμβανόταν ποσότητα πυραύλων AIM-7M-F1/H Sparrow. Στο ίδιο πακέτο υπήρχε επίσης αριθμός σύγχρονων κατευθυνόμενων βομβών, ατρακτίδια στόχευσης Sniper και αναγνώρισης DB-110.

Ένα από τα λιγοστά παραδείγματα του συνδυασμού F-16/AIM-7 εξακολουθεί να αποτελεί επίσης η Αίγυπτος. Αν και η ίδια έχει έναν από τους μεγαλύτερους στόλους F-16 στον κόσμο, η καχυποψία μεταξύ Ουάσινγκτον και Καΐρου, αλλά κυρίως οι ισραηλινές πιέσεις προς την αμερικανική πλευρά, δεν έχουν επιτρέψει την εξαγωγή του AMRAAM στη χώρα των Φαραώ.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
blackpeteg
blackpeteg (@blackpeteg)
4 months ago

Αυτά να τα βλέπουν οι υπέρμαχοι της LM και των “δοκιμασμένων” λύσεων των πέρα του Ατλαντικού. Εδώ αναφέρεται μόνο ένα παράδειγμα των περιορισμών που επιβάλλονται – να μην αναφερθούμε σε άλλους πιο κρίσιμους.
Συνεπώς, η “ετοιμη” λύση δεν σημαίνει πως πληρώνεις για αποτέλεσμα. Ιδίως με τους φίλους των ΗΠΑ.

chikichiki
Trusted Member
chikichiki (@chikichiki)
4 months ago
Reply to  blackpeteg

Η Ελλάδα δεν υπόκειται σε τέτοιας έκτασης περιορισμούς.

Raptor001
Member
Raptor001 (@raptor001)
4 months ago
Reply to  blackpeteg

Μας βάζεις στο ίδιο καλάθι με χώρες με ασταθές πολιτικό υπόβαθρο, που σήμερα ανήκουν στην δύση, που όμως δεν θέλουν και πολύ να δώσουν τα πάντα στην ανατολή… Για φαντάσου ΙΡΑΚ με F-35… γελάνε και οι πέτρες μόνο στην ιδέα. Δεν πιστεύω ότι η Ελλάδα ανήκει εκεί, και αν κάτι δεν το έχουμε πάρει δεν το έχουμε πάρει γιατί στην ουσία εμείς δεν το θέλαμε πραγματικά.
Δεν μπορώ να πιστέψω τορπίλες ευτελούς αξίας να μην τις παίρνουμε, γιατί απλά δεν μας αφήνουν… Μάλλον εμείς δεν τις θέλουμε…

x-m
Noble Member
x-m (@x-m)
4 months ago
Reply to  Raptor001

Δηλαδή οι Scalp ήταν η βασική μας επιλογή; ❓

Raptor001
Member
Raptor001 (@raptor001)
4 months ago
Reply to  x-m

Μόνη μας βγάλαμε τα μάτια μας τότε… Έχει μεγάλη διαφορά να πεις αγοράζω 60 F-16 από το αγοράζω 60 F-16 με τα όπλα που θέλω, αλλιώς γεια σας… Θα δούλευε η LM για σένα και θα έπαιρνες αυτό που ήθελες… Έχεις την εντύπωση ότι οι Γάλλοι θα σου έδιναν Scalp αν δεν αγόραζες 15 Mirage 2000-5 στην τιμή των 30 F-16…. ??? (η έστω αναβάθμισης πάνω κάτω τα ίδια ζητούσαν με τα νέα Mirage)….

Konstantinos_Zikidis
Trusted Member
Konstantinos_Zikidis (@konstantinos_zikidis)
4 months ago
Reply to  Raptor001

Στην τιμή των Block 52+ στην ΡΧΙΙΙ βεβαίως δεν συμπεριλαμβανόταν ο κινητήρας, ο οποίος αγοράστηκε μέσω άλλης σύμβασης… Τουλάχιστον όμως αυτός παρεδόθη μαζί με το αεροπλάνο, εν αντιθέσει με το σύστημα αυτοπροστασίας ASPIS II, το οποίο επίσης προμηθευτήκαμε μέσω άλλης σύμβασης και τοποθετήθηκε επί των Α/Φ το καλοκαίρι του 2018…. Μην συγκρίνετε λοιπόν ανόμοια πράγματα και μην διασπείρετε μύθους.

CKfurious
Active Member
CKfurious (@ckfurious)
4 months ago

T$oxa – $boko$ era

Raptor001
Member
Raptor001 (@raptor001)
4 months ago

Και για πιο λόγο αγαπητέ αντί της μίας σύμβασης (που κάνουν όλες οι χώρες μαζί με τα όπλα) εμείς κάναμε για το κάθε τι ξεχωριστά ???? αν το σκεφτείς λίγο ίσως και το καταλάβεις…
Η εκτός αν ζεις σε άλλη χώρα και δεν έχεις πάρει πρέφα το παραμικρό….

Raptor001
Member
Raptor001 (@raptor001)
4 months ago

https://www.ptisidiastima.com/everything-about-mirage-2000-modernization/
“Το τελικό κόστος και επίλογος” διάβασε σε παρακαλώ, από το παραπάνω άρθρο της ΠΤΗΣΗΣ. Για να καταλάβεις τι εστί Γάλλοι… Η αν βαριέσαι, θέλουν 57.000.000 ΕΥΡΩ για την αναβάθμιση κάθε αεροσκάφους MIRAGE2000EGM, χωρίς AESA/LINK/Σκοπευτικό Κάσκας…
Η Κινητήρες πρόσθεσαν $203.000.000 στο κόστος των F-16 του 1999.
ΥΓ. Δεν έχω κανένα όφελος (ούτε όρεξη) για την διασπορά μύθων όπως μου καταλογίσατε, και αν κάνω κάπου λάθος, ζήτω συγνώμη σε όλους σας.
ΥΓ2. με την άδεια της ΠΤΗΣΗΣ η έγκριση του παραπάνω συνδέσμου..

Konstantinos_Zikidis
Trusted Member
Konstantinos_Zikidis (@konstantinos_zikidis)
4 months ago
Reply to  Raptor001

Αγαπητέ, θα με συγχωρήσετε κι εμένα για τον απότομο τόνο του σχολίου μου, αλλά το Μ2000-5 δεν ήταν σε διπλάσια τιμή από τα Block 52+ της ΡΧΙΙΙ. Μάλιστα, η άποψή μου είναι ότι το 52+ υστερούσε στα περισσότερα χαρακτηριστικά σε σχέση με το -5, το οποίο ήταν ουσιαστικά εφάμιλλο του αρκετά μεταγενέστερου 52+ Adv. Όσον αφορά το κόστος της ενδεχόμενης αναβάθμισης των 16 Μ2000 σε -5, αν και δεν έχω επίσημη ενημέρωση (ήμουν μέλος της σχετικής επιτροπής του ΓΕΑ αλλά η οικονομική προσφορά συζητήθηκε σε υψηλότερο επίπεδο), εκτιμώ ότι είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό που είχε αναφέρει η Πτήση. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να συγκριθεί με την ανάλογη αναβάθμιση των F-16, καθώς περιλαμβάνει (μεταξύ πολλών άλλων) το σύστημα αυτοπροστασίας καθώς και το σύστημα άφεσης των ΑΜ-39, ενώ από την άλλη δεν προσφέρει AESA. Πιο συγκεκριμένα, η άποψή μου είναι αναλυτικά διατυπωμένη στο άρθρο που υποδείξατε, στο ακόλουθο σχόλιο και στην επακόλουθη συζήτηση: https://www.ptisidiastima.com/everything-about-mirage-2000-modernization/#comment-49678

Scalp_eg
Trusted Member
Scalp_eg (@scalp_eg)
4 months ago

Κάποια στιγμή κύριε Ζηκιδη θα πρέπει να μας αποκαλυψετε για να τελειώνει και το παραμύθι των αμερικανολαγνων, πως η πολεμική αεροπορία έμεινε χωρίς σοβαρό αντιπλοικο και χωρίς σοβαρό χερσαίας κρούσης στα 154 F 16, και τα περιμένει όλα από τα 24 μιραζ 2000 5 με τους σκαλπ και τα 20 μιραζ 2000 με τους εξοσετ? Τόσο. Ανόητο και λάθος σχεδιασμό έκαναν οι επιτελείς της αεροπορίας μας? Η μήπως ποτέ δεν από δεσμεύτηκαν αντίστοιχα αμερικανικά? Ευκαιρία να τους κλείσετε το στόμα μια για πάντα.

chikichiki
Trusted Member
chikichiki (@chikichiki)
4 months ago
Reply to  Scalp_eg

Καλύτερο θα ήταν να μας αποκαλύψεις εσύ από που προκύπτουν όλα αυτά τα αυθαίρετα συμπεράσματα. Πχ, τι γνωρίζεις ώστε να παραθέτεις ως γεγονός το ότι “η ΠΑ έμεινε χωρίς σοβαρό αντιπλοϊκο για τα F-16”; Έχεις κάποια πληροφόρηση, ή απλά εικάζεις; Δηλαδή το σενάριο ότι απλά έτυχε να βολευτούμε με AM-39 στα Μιράζ, τους οποίους ήδη είχαμε σε υπηρεσία στο ΠΝ, δεν παίζει; Τι πιθανότητες δίνεις να μη μας είχε αποδεσμευτεί AGM-84 όταν α) έχουν αποδεσμευτεί από καιρό R/UGM-84, β) υπάρχει η γνωστή φωτογραφία του ελληνικού F-16 με AGM-84, και γ) υπήρχαν κι εναλλακτικοί προμηθευτές (Penguin); Για τον πύραυλο χερσαίας κρούσης, πόσες φορές θα πούμε ότι α) μπορούσε να αποκτηθεί κι από μη αμερικάνικες πηγές (αλλά ΚΑΙ από αμερικάνικες, αν αγοράζαμε ό,τι και η Τουρκία), β) ο JASSM ζητήθηκε πριν ολοκληρωθεί η ανάπτυξή του, γ) η κρούση μακράς εμβέλειας δεν αποτέλεσε κριτήριο στην αγορά των M2000, τουλάχιστον στην αρχική αγορά; Υπάρχει περίπτωση να παρέχεις ποτέ απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα (κατά προτίμηση με πηγές), ή θα συνεχίσεις να παριστάνεις ότι δεν υπάρχουν ελπίζοντας πως κάποιος άλλος θα τους “κλείσει τα στόματα”;

Konstantinos_Zikidis
Trusted Member
Konstantinos_Zikidis (@konstantinos_zikidis)
4 months ago
Reply to  Scalp_eg

Αγαπητέ Scalp_eg με φέρνετε σε δύσκολη θέση… προφανώς, δεν μπορώ να αποδεχθώ ότι έκαναν λάθος σχεδιασμό οι επιτελείς της ΠΑ. Πέραν τούτου, εκτός από το ότι διαθέτουμε κυρίως αμερικανικό εξοπλισμό, θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι το μεγαλύτερο μέρος των αεροπορικών μας βάσεων έχει γίνει με αμερικανική χρηματοδότηση, μέσω ΝΑΤΟ ή απευθείας (μιλάω για μισό αιώνα και πριν).
Εάν έχετε δει παλαιότερα σχόλιά μου, πάντα δίνω προτεραιότητα στο κύριο όπλο μας, το F-16. Να το θέσω διαφορετικά: εάν μου έλεγαν “αγόρι μου, έχουμε 100 ‘μύρια για την υποστήριξη όλης της ΠΑ, κάνε ό,τι καταλαβαίνεις”, προφανώς θα τα διοχέτευα κυρίως στα F-16 και στα όπλα τους.
Από κει και πέρα, είναι γνωστό ότι έχω αναλάβει (κι εγώ) το ρόλο του δικηγόρου του διαβόλου, δηλ. των Γάλλων, στο πλαίσιο μίας εποικοδομητικής διαδικτυακής συζήτησης. Δεν δουλεύω όμως για τη Γαλλία, δουλεύω για την Ελλάδα. Δεν δουλεύω βέβαια ούτε για τις ΗΠΑ. Οπότε οφείλω να είμαι (και θεωρώ ότι είμαι, στο βαθμό του δυνατού) αντικειμενικός. Έτσι, είναι γνωστό ότι οι Γάλλοι έχουν πολύ λιγότερους περιορισμούς, όσον αφορά την πώληση αμυντικού υλικού. Τα γαλλικά όπλα είναι ικανότατα, ακόμα και αν ο Burned διατεινόταν ότι ήταν ακριβά στην συντήρηση τους.
Για το θέμα των αντιπλοϊκών αμερικανικών πυραύλων δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε την μικρή λεπτομέρεια ότι ανήκουν στην Boeing, την αντίπαλη (όσον αφορά την ΠΑ) της γνωστής και μη εξαιρετέας κατασκευάστριας των F-16. Όσο για τους εξελιγμένους αμερικανικούς α-ε, όντως φαίνεται ότι δεν μας τους αποδεσμεύουν. Καλώς λοιπόν κι εμείς έχουμε αναζητήσει άλλες λύσεις…

Scalp_eg
Trusted Member
Scalp_eg (@scalp_eg)
4 months ago

Οπότε επιβεβαιώνετε πλήρως και εσεις οτι δεν μας αποδεσμευθηκε ποτε αερος εδαφους (τζαζμ) και στους αντιπλοικους (χάρπουν) λόγω και ενδοαμερικανικης κοντρας το αποτελεσμα παλι το ιδιο, και απο κει δεν είδαμε προκοπή.
Ούτε ένας ταπεινος (σλάμ-ι-ερ)
Τερμα η συζήτηση για μενα ας κανουν οτι μπουρδοανάλυση
θέλουν οι αμερικανολάτρες για να κανουν το ασπρο μαυρο επιβεβαιώθηκα απόλυτα, τα αμερικανικα αξιολογα οπλα δεν μας αποδεσμευτηκαν ποτε,
και το 80-85% της αεροποριας μας (φ-16) είναι στην ουσια αοπλα για χερσαια και ναυτικη κρουση.
Οταν εχεις τετοιους συμμαχους τι τους θελεις τους εχθρους?

chikichiki
Trusted Member
chikichiki (@chikichiki)
4 months ago
Reply to  Scalp_eg

Scalp_eg Scalp_eg “Για το θέμα των αντιπλοϊκών αμερικανικών πυραύλων…”
“Όσο για τους εξελιγμένους αμερικανικούς α-ε…”
Το “για” και το “όσο για” έχουν σκόπιμα διαχωριστεί από το συντάκτη, και αναφέρονται σε χωριστές κατηγορίες όπλων. Το “για” αφορά τους αντιπλοϊκούς. Το “όσο για” αφορά τους cruise. Το πρώτο στηρίζεται σε μια θεωρία της ενδοαμερικανικής κόντρας, η οποία έχει και τον αντίλογό της. AGM-84 (και απλοί και SLAM), και άλλα όπλα της Boeing (JDAM) βρίσκονται εδώ και πολλά χρόνια πάνω σε F-16 (τελευταία ανακοίνωση προμήθειας οι AGM-84 για τα F-16 του Μαρόκου), χωρίς προβλήματα ούτε πιστοποιήσεων ούτε αποδεσμεύσεων ούτε κοντρών. Για το δε δεύτερο, λυπάμαι που κάνεις πως δεν διαβάζεις τις απαντήσεις μου.
Αλλά εντάξει, τέρμα η συζήτηση για σένα. Συνέχισε να νομίζεις πως διέπονται από αμερικανολαγνεία όσοι σου λένε να μην εμπιστεύεσαι τους Γάλλους γιατί…φοβούνται ότι θα βοηθήσουν τους Αμερικάνους εναντίον σου. Με τέτοιους Αμερικανολάγνους….τι τους θες τους αντικειμενικούς?
Και δυο μπουρδοαναλύσεις ακόμη: παλιό τεύχος της Π&Δ (Πτήση ελπίζω πως ο σύνδεσμος αυτός δεν είναι πειρατικός!), όπου αναφέρεται ρητά ως υποψηφιότητα για την ΠΑ ο AGM-84D: http://library.techlink.gr/ptisi/article.asp?mag=2&issue=163&article=4155 . Υποψήφιο βλήμα που δεν αποδεσμεύεται, δεν έχουν δει ως τώρα τα μάτια μου. Τελικά η αμερικανοφιλία πάει πολύ πίσω…
Και μια δεύτερη μπουρδοανάλυση, η οποία προκαλεί ερωτήματα για το αν ενέκριναν οι ΗΠΑ την πώληση των SCALP: https://www.defensenews.com/global/europe/2018/03/09/missile-sale-from-france-to-egypt-depends-on-us-permission-dassault-head-says/ Δε πειράζει όμως, κάνε εσύ σοβαρές αναλύσεις, που πιστεύεις πως η κρούση διεξάγεται με πυραύλους πλεύσης. Βλάκες όλος ο πλανήτης που διατηρούν μόνο μικρά αποθέματα τέτοιων όπλων. Ξέρει ο Air Marshal scalp eg.comment image

Konstantinos_Zikidis
Trusted Member
Konstantinos_Zikidis (@konstantinos_zikidis)
4 months ago
Reply to  Scalp_eg

Νομίζω ότι είστε λίγο υπερβολικός. Δεν θα έλεγα ότι τα F-16 μας είναι άοπλα για αποστολές α-ε, καθώς διαθέτουμε JDAM και JSOW. Ο JASSM φαίνεται ότι δεν ήταν έτοιμος όταν έγινε η σύμβαση με τα Adv. Επίσης, διαφαίνεται ότι ίσως θα έχουμε θετικές εξελίξεις επί του θέματος: https://defencereview.gr/polemiki-aeroporia-exelixeis-gia-ta-n/
Το θέμα όμως δεν είναι πλέον τι μπορούν να μας πουλήσουν οι Αμερικανοί ή οι Γάλλοι (μην ξεχνάτε ότι κάθε σύγχρονο όπλο μεγάλης εμβελείας θέλει 1-2 εκατ. $) αλλά τι μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας. Οι απέναντι έχουν κατασκευάσει ήδη εκατοντάδες SOM, ενώ συνεχίζουν την εξέλιξή του. Επίσης, αναπτύσσουν τον ATMACA αλλά και όπλα ανάλογα της JDAM, καθώς και πυραύλους α-α. Εμείς; Εμείς φροντίσαμε να κυνηγήσουμε έναν παλαιότερο συνάδελφο που πριν από μερικές δεκαετίες ανέπτυξε μία βόμβα laser στο ΕΤΗΜ…

Antonis_Loukas
Noble Member
Antonis_Loukas (@antonis_loukas)
4 months ago

Μη ξεχνάμε και τα κόστη των falcon up/star που απαίτησαν στη πορεία, τα ‘φθηνά’ f-16… Χώρια την απουσία τους από την ενεργό υπηρεσία, κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των εργασιών αυτών…

Jimmy
Noble Member
Jimmy (@jimmy)
4 months ago

Μεγαλο προβλημα αυτο των αμερικανικων οπλων. Τα οπλα που αποδεσμευουν σε ολους εκτος των πολυ κοντινων συμμαχων ειναι της πλακας. Το ιδιο προβλημα εχουμε κι εμεις ως ενα βαθμο . Αντιθετα οι Γαλλοι μποροι να ειναι λιγο πιο ακριβοι αλλα αποδεσμευουν -σχεδον- τα παντα

chikichiki
Trusted Member
chikichiki (@chikichiki)
4 months ago
Reply to  Jimmy

Δηλαδή οτιδήποτε έχει πάρει η Ελλάδα έως τώρα από ΗΠΑ είναι “της πλάκας”; Και στον αντίποδα το μόνο που έχουμε να δείξουμε είναι…οι πύραυλοι πλεύσης; Να τρελαθούμε τώρα ή μετά; Μήπως μερικοί να συνειδητοποιήσουν πως μερικοί πύραυλοι μεγάλης εμβέλειας δεν κερδίζουν πολέμους ή ανατρέπουν ισορροπίες μόνοι τους;

Raptor001
Member
Raptor001 (@raptor001)
4 months ago
Reply to  chikichiki

Επειδή μας έδωσαν SCALP, τους έχουμε κάνει θεούς… όντως τραγικό…. (λες και είναι κανα deth star από το star wars).
το “Λίγο πιο ακριβοί” μου άρεσε…
το αναλογία 1 προς 2 στην τιμή (στην καλύτερη) δεν είναι…. λίγο….

Voiceofreason
Member
Voiceofreason (@voiceofreason)
4 months ago
Reply to  Jimmy

¨Εκτός των πολύ κοντινών συμμάχων¨, πολύ εύστοχη έκφραση φίλε μου. Γιατί να μη είμαστε εμείς μέσα στους πολύ κοντινούς συμμάχους; Μήπως γιατί ακολουθούμε την πολιτική του ¨παίζω σε πολλά ταμπλό¨; Και που μας οδήγησε αυτή η πολιτική όλα αυτά τα χρόνια; Οι Ισραηλινοί παίζουν μόνο με αυτούς στην εξωτερική πολιτική, χωρίς να έχουν κόψει σχέσεις με τους υπόλοιπους.
Τόμαχωκ μόνο οι Βρετανοί έχουν.

Spyros
Active Member
Spyros (@spyros)
4 months ago

Τουλάχιστον έχουν τα SNIPER.

Georgios
Georgios (@georgios-2)
4 months ago
Reply to  Spyros

Spyros Spyros θα τα είχαμε και εμείς εάν είχαμε φράγκα. Εδώ φρεγάτες δεν έχουμε, το Sniper μας πείραξε… 😥 Τουλάχιστον έχουμε τα υποδεέστερα Litening. Κάτι είναι και αυτό στη συνολική κατάντια. Καλυπτόμαστε. :beg:

epampapas
Trusted Member
epampapas (@epampapas)
4 months ago

Χαίρομαι που ακολουθήσατε την προτροπή μου και ερευνήσατε το θέμα.
Με τα αιγυπτιακά SCALP και την άρνηση εξαγωγής λόγω των αμερικανικών εξαρτημάτων μάθαμε τελικά τι έγινε; Κάποια στιγμή είχε ακουστεί ότι η Γαλλία τα αντικατέστησε με εγχώρια.

Alternative
Alternative
4 months ago

Είναι απλά και ξεκάθαρα τα πράγματα στη δική μας περίπτωση! Διαχρονικά όλες οι επίσημες τοποθετήσεις από τον εκάστοτε Αμερικανό πρόεδρο, τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, μέχρι και τον τελευταίο υπάλληλο της αμερικανικής πρεσβείας, είναι υπέρ της διατήρησης των ισορροπιών στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Άρα δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεσμεύσουν στρατιωτικό υλικό, το οποίο θα γείρει την πλάστιγγα προς την πλευρά μας.
1ο Ερώτημα: Γιατί να συνεχίζουμε να αγοράζουμε όπλα, που δεν κάνουν τη διαφορά, όταν υπάρχουν άλλοι (π.χ. Γάλλοι) που μας δίνουν καλύτερα;
Η (δική μου) απάντηση είναι: Όσο δεν έχουμε το σθένος να σταθούμε μόνοι απέναντι στους ‘’απέναντι’’, θα αγοράζουμε κυρίως αμερικανικά όπλα, γιατί μαζί με τα όπλα αγοράζουμε και προστασία. Ελπίζουμε, δηλαδή, ότι ακόμα και αν δε μπορέσουμε από μόνοι μας να διατηρήσουμε την ισορροπία στην περιοχή μας, θα επέμβουν και θα την επιβάλλουν εκείνοι.
2ο Ερώτημα: Έστω ότι οι σύμμαχοι μας Αμερικανοί αποδειχτούν φερέγγυοι (όχι όπως με τους Κούρδους) και παρέμβουν για να διατηρηθεί η ισορροπία. Ποιος καθορίζει αυτή την ισορροπία; Είμαστε σίγουροι ότι θέλουμε μια ισορροπία όπως την έχει αυτή τη στιγμή στο μυαλό του ο Trump;

Gunner
Noble Member
Gunner (@gunner)
4 months ago
Reply to  Alternative

Αν θέλουν οι ΗΠΑ να μην πάρεις όπλα που κάνουν την διαφορά από την Γαλλία, Γερμανία κτλ, δεν θα τα πάρεις, τόσο απλά.

chikichiki
Trusted Member
chikichiki (@chikichiki)
4 months ago
Reply to  Alternative

1ο ερώτημα: Υπό ιδανικές συνθήκες, μια χώρα λειτουργεί στα εξοπλιστικά της καθαρά αξιοκρατικά. Δηλαδή αν ένα γαλλικό σύστημα είναι ανώτερο από ένα αμερικάνικο, πολύ απλά αγοράζεται το γαλλικό. Αν πάλι είναι ανώτερο το αμερικάνικο σε άλλη περίπτωση, αποκτάται το αμερικάνικο. Εφόσον και οι 2 χώρες είναι αρκούντως συμβατές με τις υφιστάμενες υποδομές των ΕΔ, δεν υπάρχει κανένας λόγος να σνομπάρεται η μία ή η άλλη. Αρκεί η πολιτική ηγεσία να επιτρέπει στο στράτευμα να επιλέγει εξοπλισμό αξιοκρατικά. Έτσι αν ένα γαλλικό οπλικό σύστημα “κάνει τη διαφορά”, επόμενο είναι αυτό να εντοπιστεί από τους τεχνοκράτες των ΕΔ και να αποκτηθεί.
2ο ερώτημα: Οι Αμερικάνοι καθορίζουν αυτή την ισορροπία και όχι καθόλου σίγουρο δεν είναι πως θέλουμε ό,τι έχει στο μυαλό του (στο ποιο του;;…) ο Δονάλδος.

Georgios
Georgios (@georgios-2)
4 months ago
Reply to  chikichiki

chikichiki chikichiki υπάρχει και η σχέση τιμής-απόδοσης. ❓

chikichiki
Trusted Member
chikichiki (@chikichiki)
4 months ago
Reply to  Georgios

…Η οποία εντάσσεται ως κριτήριο στο πλαίσιο της αξιοκρατίας…έλεος…

ikaros
ikaros (@ikaros)
4 months ago

Ο τίτλος ΅Οι λόγοι που οι Αιγύπτιοι αγόρασαν Rafale και MiG-29 σε μια εικόνα΅ είναι κάπως παραπλανητικός όταν όπως σωστά λέτε η Αίγυπτος έχει από τους μεγαλύτερους χρήστες F-16 (220 παρακαλώ). Ο κύριος λόγος είναι η διαφοροποίηση των προμηθειών καθώς και από που προέρχονται τα κονδύλια. Είναι γνωστό πχ ότι η αγορά των Rafale έγινε με χρηματοδότηση της Σ. Αραβίας. Επίσης ο κύριος λόγος της προμήθειας των Su-35 είναι αντίδραση στην άρνηση των ΗΠΑ να τους πουλήσουν F-35 (ναι τα θέλουν και ας τους βάλουν AIM-7, άραγε χωράνε εσωτερικά…)

Scalp_eg
Trusted Member
Scalp_eg (@scalp_eg)
4 months ago

Να δούμε τι μας πούνε τώρα οι βαμμένοι αμερικανόφιλοι του σαιτ, που το πάνε “τσικι τσικι” κάθε φορά ότι τα πάντα μας αποδεσμέυει η αμερική, και αποδομούν συνέχεια τα ευρωπαικα οπλα έναντι των αμερικάνικων. Ενώ είναι και πολύ πιο ακριβά όταν αποδεσμεύεονται.
(βλέπε χάρπουν μαρόκου). Αλήθεια ποιος μας εγγυάται ότι αν χτίσουμε αντιαεροπορικες φρεγάτες με ΜΚ 41 θα μας αποδεσμευτουν SM-2? Δεν ανατρέπονται οι ισορροπίες με την τουρκία που τόσο δεν θέλουν να στεναχωρήσουν?

chikichiki
Trusted Member
chikichiki (@chikichiki)
4 months ago
Reply to  Scalp_eg

Δυστυχώς η ροπή προς την αξιοκρατία και στην εφοδιαστική αυτάρκεια παρερμηνεύεται λυσσαλέα ως αμερικανοφιλία ένεκα ενός απίστευτου πολιτικού οπαδισμού ο οποίος βασίζεται στην αφελή πεποίθηση πως επειδή κάποιος πουλά όπλα χωρίς αναστολές, είναι περισσότερο αξιόπιστος από τους άλλους. Ένα όνειρο που εύχομαι να μην αποδείξει τη σαθρότητά του έμπρακτα. Η θέση των τσικιτσίκηδων, είναι πάρα πολύ απλή: παίρνεις ΠΑΝΤΑ το καλύτερο σύστημα, ΑΠ’ΟΠΟΥ κι αν είναι (επομένως αν δε στο δίνουν οι Αμερικάνοι, απλά απευθύνεσαι στον πρώτο που θα σου δώσει το πλησιέστερο αντίστοιχο…από που πήρε η Ελλάδα αντιπλοϊκούς όταν ο Χαρπούν ήταν ακόμη…σε δοκιμές; Από που πήρε υ/β όταν οι ΗΠΑ το’χαν ρίξει στα πυρηνοκίνητα; Από που πήραμε τα Μιράζ F1, στα οποία η ΠΑ κατέληξε ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΑ;), και φροντίζεις ΕΣΥ να ελαχιστοποιήσεις την εξάρτηση από τους πολιτικά ελεγχόμενους κατασκευαστές συγκεντρώνοντας μεγάλα αποθέματα όπλων και ανταλλακτικών κι εφαρμόζοντας αν χρειαστεί μέχρι και αντίστροφη μηχανική για να εξασφαλίσεις τη μεγαλύτερη δυνατή ανοσία σε εμπάργκο. Είναι η μόνη βιώσιμη λύση, απείρως πιο σίγουρη από την αφελέστατη εναπόθεση ελπίδων στα βίτσια του εκάστοτε διπρόσωπου νταβατζή. Αν αυτό το απλό concept πέφτει πολύ “βαρύ”, τι να πω.

Scalp_eg
Trusted Member
Scalp_eg (@scalp_eg)
4 months ago
Reply to  chikichiki

Προσωπικα έχω το γνωθι σ ευατον και ξερω οτι είμαι τερμα ευρωπαιστης και γαλλοφιλος. Προσπαθω (το κατα δυναμη) ομως να δω και πιο αντικειμενικα και εχω υποστηριξει και απειρες φορες εκσυχρονισμους που η λοκχιντ περνει και λεφτα νταβατσιλιδικα,
εφοσον καλυπτουν επιχειρισιακες μας αναγκες. Ακομα και τον κουβα εχω ανεχθει να αγοράσουμε έναντι του φοβερού ραφαλ. Το να πάρουμε LCS αντι για Belharra ομως δεν μου κάνει και πολύ αξιοκρατικο, και κυριως επιχειρησιακα ειναι τραγικό.
O ελληνισμος εχει 2 κρατη (ελλάδα, κυπρος) στην ευρωπαικη ενωση με δικαιωμα βετο παρα το μικρο τους μέγεθος, οποτε δεν ανηκουμε στην ευρωπη ΕΙΜΑΣΤΕ η ευρωπη. Η ευρωπη μας εσωσε απειρες φορες οικονομικα μας στηριζει και στην πανδημια με δεκαδες δις, έχουμε κερδισει 150 δις τουλαχιστον σε 40 χρονια παραμονης στην ευρωπη (οχι τα δανεια)
και ειναι απλα εξωφρενικο να υποστηριζει καποιος οτι οι αμερικανοι πρεπει να περνουν το 90% των εξοπλιστικων χρηματων της ελλαδας με χρηματα που ενιοτε προκυπτουν και απο ευρωπαικο δανεισμο.
Και το κυριοτερο ειναι στρατηγικα οπλα (Scalp) αυτα που δεν μας αποδεσμευουν οι αμερικανοι.
Ενας καταμερισμος 50-50 αντε 60-40 αμερικανικων Vs ευρωπαικων εξοπλιστικων χρηματων θα ηταν το ελαχιστο λογικο.
Κανονικα θα επρεπε να είναι 80-20 υπερ των ευρωπαικων και πιστευω τις επομενες 10ετιες εκει θα οδηγηθουμε προς μεγάλη λυπη των εκπροσωπων της αμερικανικης πρεσβειας και της λοκχιντ

chikichiki
Trusted Member
chikichiki (@chikichiki)
4 months ago
Reply to  Scalp_eg

Η παραδοχή της προκατάληψης δεν αποτελεί συγχωροχάρτι ούτε ενισχύει την ορθότητα των κρίσεων σου.
Το πλάνο MMSC δεν υποστηρίχθηκε παρά από λίγους σχολιαστές. Η Π&Δ έγραψε λίγα άρθρα εξετάζοντας την επιλογή, ως όφειλε από τη στιγμή που αυτή θεωρητικά υπήρχε. Εκτός κι αν έπρεπε η Π&Δ να παριστάνει πως η προσφορά δεν έγινε, μη τυχόν κακοχαρακτηριστεί. Εγώ συγκεκριμένα την απέρριψα από την πρώτη στιγμή ως κωμική.
Πολλά λόγια για να μου πεις ότι δέχεσαι να ρισκάρεις τις ζωές των στρατιωτικών μας και την απώλεια εθνικών εδαφών για να κάνεις χάρες. Για πολλοστή φορά, τα πολιτικά χατίρια εξυπηρετούνται με πολιτικά ανταλλάγματα, όχι με στρατιωτικά. Τέλος. Είμαστε ο μόνος λαός στον πλανήτη που πιστεύει αυτή τη χαζομάρα. Κι αν φοβάσαι μη μας πετάξουν έξω, κοίτα την Πολωνία…
Ξέρεις τι είναι πιο εξωφρενικό όμως; Να ισχυρίζεται κανείς ότι στο αδυσώπητο, ψυχρό περιβάλλον της αξιοκρατίας πρέπει να υπάρχουν…ποσοστώσεις. Είναι τα όπλα που αγοράζουμε τα καλύτερα στην κατηγορία τους για τις απαιτήσεις μας, ναι ή όχι; Αυτή η ερώτηση και καμία άλλη. Αν αυτό οδηγεί σε 100% ΗΠΑ ή 150% Γαλλία, είναι αδιάφορο. Σημασία έχει το αν πήραμε αυτό που μας συμφέρει τεχνικοοικονομικά. Κι εκεί τελειώνουν όλα.
Τα “στρατηγικά” (οι μόνοι στρατηγικοί πύραυλοι πλεύσης είναι αυτοί με πυρηνικές κεφαλές) όπλα μπορούν να αποκτηθούν από ΗΠΑ (SLAM-ER, F-16), Ευρώπη (KEPD 350 F/A-18 -που θα είχαμε αν δεν ήταν το ΠΑΣΟΚ-, Naval/Joint Strike Missile – F-16), Ισραήλ (Delilah, Popeye – F-16). Η Γαλλία δεν έχει αποκλειστικότητα.

Voiceofreason
Member
Voiceofreason (@voiceofreason)
4 months ago
Reply to  Scalp_eg

Χάθηκες φίλε. Πού ήσουν;
Το ότι είσαι ευρωπαιστής και γαλλόφιλος δικαίωμά σου. Αυτό όμως δε σου δίνει το δικαίωμα ούτε να μειώνεις αλλά ούτε και να βάζεις ταμπέλες στον κάθε ένα που έχει μία διαφορετική άποψη από τη δική σου. Κάθε φορά όταν αναφέρεσαι στην Γαλλία δείχνεις μία έχθρα προς του υπολοίπους χωρίς να σε έχει προκαλέσει κανένας. Είσαι επιθετικός.
Οι άνθρωποι του σαίτ που μας φιλοξενεί, πράγματι αναφέρουν διάφορα σενάρια όπως όλοι μας για τα εξοπλιστικά προγράμματα, αλλά αυτά είναι σενάρια. Υποθέσεις κάνουμε όλοι μας μήπως και βρούμε κάποια λύση για την άμυνα της χώρας μας, που βρίσκετε σε κακό χάλι.
Οι Γάλλοι για να ξέρεις είναι ένας περήφανος λαός και αρκετά φιλελεύθερος στη σκέψη του. Δε νομίζω ότι η δική τους ιδιοσυγκρασία ταιριάζει με αυτή που εσύ προβάλεις.
¨Ακομα και τον κουβα εχω ανεχθει να αγοράσουμε έναντι του φοβερού ραφαλ.¨ Ανήκεις σε κάποιο κέντρο αποφάσεων στο οποίο εσύ δέχτηκες να αγοράσουμε το F35; Μήπως μπέρδεψες τον σχολιασμό που κάνουμε εδώ ως υποχρέωση και δέσμευση από τους πραγματικούς υπευθύνους – στρατιωτική και πολιτική ηγεσία- των σχολίων και των προτάσεών μας; Νομίζεις ότι εμείς αποτελούμε κέντρο αποφάσεων;
Ο ¨κουβάς¨πάντως έχει ένα μεγάλο αριθμό παραγγελιών από χώρες εκτός ΗΠΑ.
Ισραήλ 75
Αυστραλία 100
Βέλγιο 34
Δανία 27
Ιταλία 75
Ιαπωνία 147
Ολλανδία 46
Νορβηγία 52
Πολωνία 32
Ν. Κορέα 60
Σινγκαπούρη 12
Μ. Βρετανία 138
Σύνολο χωρίς τους Τούρκους 798 αεροσκάφη.
Προφανώς οι αεροπορίες όλων αυτών των κρατών δεν ήξεραν, τους κορόιδεψαν. Μπορεί εσύ να ξέρεις καλύτερα.
Θα μου πεις ένα παράδειγμα πότε χρησιμοποιήσαμε εμείς ή η Κύπρος το βέτο;
Μήπως όταν ανοίξαμε το δρόμο στην Αλβανία για τις προενταξιακές διαπραγματεύσεις;
Μήπως όταν κατοχυρώθηκε η Συνθήκη Σένγκεν;
Μήπως όταν δώθηκε ευνοικό καθεστώς στην Τουρκία για τις συναλλαγές της με την ΕΕ;
Πότε έγινε αυτό;
Τους scalp το 1990 με την άδεια των Αμερικανών τους πήραμε. Αυτοί υπέγραψαν, αυτοί που δε μας πάνε. Και οι Αιγύπτιοι και τους scalp και τους meteor με την άδεια των Αμερικανών τους πήρανε. Έπειτα η Παρλί – η φίλη σου- έδωσε εντολή στην Airbus να δρομολογήσουν την έρευνα και την κατασκευή των αντίστοιχων αμερικανικών εξαρτημάτων. Το πότε θα γίνει κανείς δεν ξέρει.
Και επειδή με τα οικονομικά δεν το χεις, το πακέτο Ντελόρ και τα τρία ΠΕΠ που μέχρι τώρα διαχειριστήκαμε είναι και από δικά μας χρήματα.
Και όσο για τα δάνεια που πήραμε εν μέσω της κρίσης, την επιστροφή των υπερκερδών 7 δις περίπου, ακόμα την περιμένουμε. Πες το Μακρόν να μας τα επιστρέψει και θα αγοράσουμε από αυτόν.
Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφέρω ότι με κυνήγι μαγισσών διάλογο δε μπορείς να κάνεις. Και επειδή βλέπω γνωρίζεις τα τεχνικά καλύτερα από όλους, μάλλον αδικείσαι φίλε μου.

Nikolaos
Noble Member
Nikolaos (@nikolaos)
4 months ago
Reply to  Scalp_eg

Λίγα πήρε η Ευρώπη; Σύστημα εκπομπής σήματος έγχρωμης τηλεόρασης SECAM από Γαλλία το 1979 (PAL ήταν τουναντίον το παγκόσμιο στάνταρντ), τηλεφωνικό δίκτυο SIEMENS τη δεκαετία του ’90, ο νέος διεθνής Αερολιμένας Αθηνών στη Hochtief Γερμανίας (μικρογραφία και budget έκδοση του σχεδίου της ιδίας για το München-Franz Josef Strauß), το μετρό Αθηνών στη Γαλλία, το μετρό Θεσσαλονίκης στην Ιταλία, η Ψυττάλεια σε γερμανικό οίκο μεγάλης φήμης, τα 15 περιφερειακά αεροδρόμια στη Fraport. Όλος ο εξοπλισμός των νοσοκομείων (αξονικοί/μαγνητικοί τομογράφοι κλπ) είναι SIEMENS. Δεν είναι μόνο οι αμυντικές προμήθειες!
Από κει και πέρα, όταν το ευρωπαϊκό υλικό είναι το διεθνές στάνταρντ και το επιχειρησιακά επαρκές, έχει προτιμηθεί από την Ελλάδα (Combattante, Leopard, Type 209/214, Kortenaer).
Όταν ΔΕΝ είναι καλό και ταυτόχρονα ως ΞΕΝΗ προς το εν υπηρεσία τεχνικό πρότυπο (εν προκειμένω για το ΠΝ: ολλανδογαλλικοί αισθητήρες με αμερικανικά όπλα) τεχνολογία επιβαρύνει υπέρμετρα το σύστημα εκπαίδευσης, τεχνικής υποστήριξης και εφοδιαστικής αλυσίδας (π.χ. [email protected]), ΓΙΑΤΙ να προτιμηθεί???
Οι Γάλλοι δεν έχουν φήμη για τα πλοία, έχουν αποσύρει και οι ίδιοι προ δεκαετιών τις δικές τους πατέντες (π.χ. τα τεράστια πλοία αεράμυνας κλάσεως Suffren με μακράς ακτίνας γαλλικούς πυραύλους SAM Masurca, ή τον εκτοξευτή ανθυποβρυχιακών πυραύλων Malafon) και τα έχουν αντικαταστήσει με πολύ υποδεέστερα στις προδιαγραφές αμερικάνικα όπλα (FFG Cassard με Mk.13/SM-1MR) … Γιατί??? Μα γιατί προφανώς είναι λύσεις με αστρονομικό μοναδιαίο κόστος, λόγω έλλειψης εξαγωγών και επιμερισμού του κόστους R&D σε ελάχιστα κομμάτια. Τα οποία μετά, λόγω οργής των νομοθετικών σωμάτων για τη σπατάλη, μένουν ανεξέλικτα και απαξιώνονται.
Άλλο ζήτημα εδώ ότι οι ΗΠΑ παράγουν μόνο ωκεάνια πλοία.
Τα σωστά πλοία για την Ελλάδα είναι κλάσεις όπως De Zeven Provincien, F124 κλπ., άριστος συγκερασμός μεγέθους, επιχειρησιακών δυνατοτήτων και κόστους χρήσεως και επανδρώσεως. Σε τρεις μονάδες βέβαια, και από κει και πέρα έναν ικανό αριθμό απλούστερων (αλλά όχι μικρότερων), φ/γ γενικών καθηκόντων, στο στυλ των Μ ή Type 23 … Αλλά πού χρήματα βέβαια …

Raptor001
Member
Raptor001 (@raptor001)
4 months ago
Reply to  Scalp_eg

Τέρμα Γαλλόφιλε και Ευρωπαιστή…. διάβασε ελάχιστα από τον ρόλο της Γαλλίας στην Μικρασιατική καταστροφή….
“Η Τουρκία με ηγέτη τον Κεμάλ Ατατούρκ καταφέρνει να συνθηκολογήσει μετά την Γαλλία, Ρωσία και με την Ιταλία και να επιτύχει την προμήθεια του Τουρκικού στρατού με πολεμικό υλικό από τις προαναφερόμενες χώρες.
Την άνοιξη του 1921, ο Ελληνικός στρατός, ύστερα από στρατιωτικό συμβούλιο, αποφάσισε προέλαση προς την Άγκυρα και κατέλαβε καίρια στρατηγικά σημεία (Εσκί-Σεχίρ & Αφιόν-Καραχισάρ), χωρίς όμως να καταφέρει να εξαλείψει την τουρκική απειλή. Με το πέρασμα του χρόνου η εκστρατεία εξελίχθηκε οικονομικά δυσβάσταχτη για το Ελληνικό κράτος αφού κόστιζε 8.000.000 δραχμές ημερησίως. Ο Κεμάλ ως αρχιστράτηγος του τουρκικού στρατού με μυστική συμφωνία με τους Γάλλους (Συνθήκη της Αγκύρας, 20 Οκτωβρίου του 1921) ακύρωσε τη συνθήκη των Σεβρών, ενώ παράλληλα οι Γάλλοι εγκατέλειψαν την Κιλικία[8] αφήνοντας άφθονο πολεμικό υλικό στα χέρια των Τούρκων. Στις 5 Απριλίου η Ιταλία εκκένωσε την περιοχή της Εφέσου, την οποία και κατέλαβε ο ελληνικός στρατός. Η προέλαση του ελληνικού στρατού τερματίστηκε στην ατυχή Μάχη στο Σαγγάριο τον Αύγουστο του 1921. Από εκεί μας πήρε και μας σήκωσε, δεν χρειάζεται συνέχεια……”
Αυτά για τους ΓΑΛΛΟΥΣ τους φίλους μας…
ΥΓ… Αν έχεις τέτοιους φίλους… Μην φοβάσαι τους εχθρούς…. περίμενε εσύ να σε σώσει η Ευρώπη…. Κάπως έτσι περιμέναμε και το 1453….

chikichiki
Trusted Member
chikichiki (@chikichiki)
4 months ago

Είναι παράξενο αλλά λογικό. Οι Αμερικάνοι δεν περίμεναν μέχρι την εμφάνιση του ΙΚ και την πιο “ανοιχτή” πλέον διείσδυση του Ιράν για να συνειδητοποιήσουν ότι οι Ιρακινοί έχουν μια κάποια ροπή προς…μη συμπαθείς στις ΗΠΑ δυνάμεις. Δεδομένης και της έλλειψης πειστικής αεροπορικής απειλής, θα ήταν απίθανο να επιτρέψουν εξαγωγή AMRAAM σ’αυτούς που κινδυνεύουν να βγουν πιο Ιρανοί κι απ’τους ίδιους τους Ιρανούς.
Όσο για την Αίγυπτο, τις προάλλες απάντησα σε σχόλιο με δικό σας σύνδεσμο που μιλούσε για άδεια των ΗΠΑ για εξαγωγή Meteor. Άρα αυτοί οι περιορισμοί ίσως έχουν αρθεί.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Τι ρόλο έπαιξε η πολεμική αναμέτρηση Ελλάδας-Άξονος στην τελική έκβαση του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου;

Ο δρόμος προς τον 2ο ΠΠ – Πρελούδιο Θα μπορούσαμε να πούμε πως ο 2ος ΠΠ έγινε για το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών που είχε αφήσει ανοιχτούς...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Τα Mirage 2000-5Mk2 επιστρέφουν στον αέρα, σύντομα οι διαθεσιμότητες στο 100%

33
 Όπως αποκάλυψη προχτές και ο ΥΕΘΑ στη Βουλή, η 114 ΠΜ έχει γίνει αποδέκτης ποσοτήτων κρίσιμων ανταλλακτικών για τα μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000-5Mk2. H...
- Advertisement -
Card image

October 2020

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 November 2015 #354

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 October 2015 #353

Αγορά

Related News

Ημερήσια Διαταγή Αρχηγού ΓΕΕΘΑ για την Εθνική Εορτή της 28ης Οκτωβρίου

Αξιωματικοί, Ανθυπασπιστές, Υπαξιωματικοί, Στρατιώτες, Ναύτες, Σμηνίτες, Εθνοφύλακες και Πολιτικό Προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων,Η 28η Οκτωβρίου του 1940 υπήρξε η ημέρα έναρξης ενός πολέμου. Ενός...

Η Άγκυρα κάλεσε για εξηγήσεις τον Γάλλο επιτετραμμένο για το σκίτσο στο Charlie Hebdo

ΑΠΕ-ΜΠΕΗ Τουρκία κάλεσε σήμερα για εξηγήσεις τον Γάλλο επιτετραμμένο σχετικά με το σκίτσο που δημοσίευσε η εβδομαδιαία σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo, έγινε γνωστό από...

Βόρεια Κορέα: Στρατιώτες ανατινάχθηκαν από τις νάρκες που έβαζαν

Η διαταγή του «Υπέρτατου Ηγέτη» ήταν σαφής –σφραγίστε τα σύνορα με την Κίνα. Όμως η επιχείρηση ναρκοθέτησης της μεθορίου στην βόρεια επαρχία Χαμγκεόν οδήγησε...