23.3 C
Athens
Παρασκευή, 10 Ιουλίου, 2020
Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΔΙΕΘΝΗ "IRINI": Όνομα Ελλάδας και στήριξη για την επιχείρηση ναυτικής επιτήρησης της Ευρωπαϊκής...

“IRINI”: Όνομα Ελλάδας και στήριξη για την επιχείρηση ναυτικής επιτήρησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λιβύη

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Με απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χθες (31 Μαρτίου 2020) σηματοδοτείται η έναρξη της κοινής επιχείρησης εφαρμογής του εμπάργκο όπλων στην αντιμαχόμενη Λιβύη. H επιχείρηση φέρει το όνομα “IRINI” με σαφή αναφορά στο ελληνικό όνομα “ειρήνη” και σηματοδοτεί το τέλος της επιχείρησης “SOPHIA”, της αποστολής ναυτικής περιπολίας στα όρια των λιβυκών χωρικών υδάτων από πλοία της Ε.Ε. για την αποτροπή προσφυγικού και μεταναστευτικού κύματος από τη χώρα προς την Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε σε μια νέα ναυτική αποστολή για τον έλεγχο του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη

Η επιχείρηση “ΙRINI” θα κινηθεί στο ίδιο πνεύμα με τη “SOPHIA” αλλά με στόχο όχι πλέον την αναχαίτιση μεταναστών από τις λιβυκές ακτές αλλά τον αποκλεισμό του λαθρεμπορίου όπλων από πλοία κινούμενα προς τη Λιβύη κατ’εφαρμογή της απόφασης 2292 (του 2016) του ΟΗΕ.

Φορέας της επιχείρησης θα είναι η ναυτική δύναμη Μεσογείου EUNAVFOR MED υπό τη διοίκηση του Ιταλού ναυάρχου Fabio Agostini με έδρα τη Ρώμη. Εκτός από την κύρια αποστολή της, την περιπολία και αποτροπή κίνησης ύποπτων πλοίων που επιχειρούν να σπάσουν τον αποκλεισμό, η “IRINI” περιλαμβάνει και μια σειρά δευτερεύοντες στόχους:

  • Τον έλεγχο λαθρεμπορίου πετρελαίου από τη Λιβύη που χρηματοδοτεί πολεμικούς σκοπούς.
  • Την εκπαίδευση της ακτοφυλακής και της ναυτικής δύναμης της κυβέρνησης της Λιβύης ώστε να αναλάβει τους ρόλους αυτούς εν καιρώ.
  • Την εξάρθρωση των δικτύων λαθρεμπορίας και διακίνησης ανθρώπων (λαθραίας μετανάστευσης) δια της συλλογής πληροφοριών.

Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα θέλει να βοηθήσει με εναέρια και πλωτά μέσα στη Λιβύη

Τα μέσα για την επιχείρηση (πλοία, αεροσκάφη, Μη-Επανδρωμένα Οχήματα, δορυφόροι) παρέχονται από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. που συμμετέχουν στην Επιτροπής Πολιτικής και Ασφάλειας (ΕΠΑ), η οποία θα έχει και τον στρατηγικό έλεγχο της επιχείρησης.

Ο διοικητής επιχειρήσεων της ναυτικής δύναμης EUNAVFOR MED, ναύαρχος Fabio Agostini, που είχε διατελέσει επικεφαλής και της επιχείρησης “SOPHIA”

Οι στόχοι της επιχείρησης τέθηκαν στο συνέδριο του Βερολίνου τον περασμένο Ιανουάριο με τα κράτη-μέλη να δεσμεύονται να σεβαστούν πλήρως τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (1970 του 2011, 2292 του 2016, 2473 του 2019) για το εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη. Με την έναρξη της επιχείρησης “IRINI” η επιχείρηση “SOPHIA” παύει οριστικά.

Ας σημειωθεί πως η Ελλάδα αποτελεί κρίσιμο συστατικό της επιχείρησης, αφού όχι μόνον σκοπεύει να συμμετάσχει στην επιχείρηση με εναέρια και ναυτικά μέσα αλλά δέχτηκε κατά τις διαπραγματεύσεις και την αποβίβαση (disembarkation) λαθρομεταναστών που μπορεί να εντοπιστούν και να διασωθούν από μέσα της EUNAVFOR MED σε κάποιο ελληνικό λιμάνι ή χώρο προσωρινής κράτησης. Ο όρος ήταν απαραίτητος καθώς ούτε η Ιταλία ούτε η Μάλτα δέχτηκαν κάτι τέτοιο. Η αποδοχή του όρου από την Αθήνα κρύβει την ανησυχία της για τις τουρκικές κινήσεις στην Λιβύη και την κυοφορούμενη τουρκο-λιβυκή συμφωνία που παραβιάζει τα ελληνικά δικαιώματα στην ΑΟΖ.

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν είναι μέρος του προβλήματος στη Λιβύη αλλά μέρος της λύσης

Πηγή


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  
- Advertisement -

13 ΣΧΟΛΙΑ

13 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Chris

Η τελευταία παράγραφος είναι πολύ κρίσιμη. Οι λαθρομετανάστες από Λιβύη είχαν ως προορισμό τους Μάλτα και Ιταλία. Τώρα εμείς τους δώσαμε κίνητρα και τα εργαλεία για να έρθουν Ελλάδα. Το μέρος θα είναι μάλλον η Κρήτη. Ιταλία και Μάλτα ξεφορτώθηκαν το λαθρομεταναστευτικό και το φορτωθήκαμε εμείς. Έπρεπε να επιμείνουμε για την επαναπροώθηση τους στη Λιβύη και τη δημιουργία δομών εκεί αν χρειαζόταν. Ο “χώρος προσωρινής κράτησης” είναι προφανώς ευφημισμός γιατί αν δεν δεχτεί καμία χώρα να τους προωθήσουμε εκεί τι θα τους κάνουμε; Όμως όπως έχουν επισημάνει αναλυτές η επικράτηση Χάφταρ δεν συνεπάγεται αυτόματα ακύρωση του συμφώνου, ειδικά αν ο… Read more »

SAAB

Η αποδοχή της αποβίβασης των λαθρομεταναστών που κατευθύνονται στην Μάλτα και την Ιταλία γινεται διότι ανησυχούμε για τις τουρκικές κινήσεις στην Λιβύη και την κυοφορούμενη τουρκο-λιβυκή συμφωνία που παραβιάζει τα ελληνικά δικαιώματα στην ΑΟΖ.
Άρα η Ελληνική φρεγάτα θα καταναλώνει τόνους πετρελαίου για να μεταφέρει τους λάθρο από την Λιβύη. Τι σόι συμφωνείες είναι αυτές; Γιατί τα πολεμικά να μην τους γυρίζουν πίσω στην Λιβύη; Πρέπει ντε καλά και σώνει να έρθουν ευρώπη;

Δηλαδή, τώρα που θα πέρνουμε τους λαθρομετανάστες που προορίζονται για Ιταλία, Μάλτα θα πάψουμε ν’ ανησυχούμε για την Τουρκία. Θα κάτσει στ’ αυγά της.

‘Ο της παραφροσύνης!

Observer

Το πας για ψάρεμα με τουφέκι και μετά να πυροβολείς τη βάρκα ενώ έχεις ξανοιχτεί είναι παραφροσύνη? 😎

KaizerAmstelVonLagerS

Δεν παμε καλα… -Την εκπαίδευση της ακτοφυλακής και της ναυτικής δύναμης της κυβέρνησης της Λιβύης ώστε να αναλάβει τους ρόλους αυτούς εν καιρώ. Ποιας κυβερνησης; Του Χαφταρ η του αλλου που τον στηριζει η Τουρκια; Γιατι αν εκπαιδευουμε τους Τουρκοφιλους….τοτε τι υποστηριζουμε τελικα; -αλλά δέχτηκε κατά τις διαπραγματεύσεις και την αποβίβαση (disembarkation) λαθρομεταναστών που μπορεί να εντοπιστούν και να διασωθούν από μέσα της EUNAVFOR MED σε κάποιο ελληνικό λιμάνι ή χώρο προσωρινής κράτησης. Ο όρος ήταν απαραίτητος καθώς ούτε η Ιταλία ούτε η Μάλτα δέχτηκαν κάτι τέτοιο. Δηλαδη και θα συμμετασχουμε με μεσα,και θα εκπαιδευσουμε τους ναυταιους της αδιευκρινιστης Λυβικης… Read more »

Tango.Alpha

Κάθε μέρα που περνά συνειδητοποιώ ότι το να κλείσουμε ουσιαστικά και αποτελεσματικά τα θαλάσσια σύνορα (με τη συμβολή των ενόπλων δυνάμεων ως δύναμη αποτροπής κι όχι υπηρεσία καλωσορίσματος και φιλοξενίας) είναι λίγο πιο απίθανο από το να πάρει ελληνική ομάδα της επαρχίας το Champions League όταν ξαναγίνει. Το πριμ των 2.000 € για τις οικειοθελείς επιστροφές, οι συνεχιζόμενες υποδοχές λαθρομεταναστών στα νησιά, η υποδοχή όλων όσων θα ανοιχτούν από τις λιβυκές ακτές (και όσων το μάθουν) είναι η καλύτερη καμπάνια για να γιγαντωθούν οι αφίξεις όχι τουριστών αλλά λαθρομεταναστών που μόνο κόστος και προβλήματα δημιουργούν – να θυμίσω το κρούσμα… Read more »

GK21

Βρε καλη μου ΠΤΗΣΗ,και εγω τα ιδια πραγματα με τον κυριο εγραψα πανω-κατω.Γιατι μου ριξατε ακυρο????? 😥 😥 😥

KaizerAmstelVonLagerS

Ξερεις τι πιστευω;…Δεν ειναι τοσο θεμα της Πτησης…οσο θεμα ενος moderator και του τροπου που επιλεγει τι θα περασει η οχι.

Αλλα εδω δεν το σκεφτηκε καλα…Ποιος ριχνει ακυρο στον Chuck Norris;

chikichiki

“Την εκπαίδευση της ακτοφυλακής και της ναυτικής δύναμης της κυβέρνησης της Λιβύης ώστε να αναλάβει τους ρόλους αυτούς εν καιρώ.”

Δηλαδή, βοηθάμε στην αποστολή που θα διδάξει στις δυνάμεις του Σαρατζ πως να τηρούν εμπάργκο κατά του εαυτού τους (και του Χαφτάρ);

Ted

ΞΥΠΝΑΤΕ ! Αντί επιτέλους να πούμε μπράβο, αρχίζουμε την γκρίνια Η πραγματικότητα είναι ότι η Ελληνική κυβέρνηση μόλις τώρα άρχισε να εργαλιοποιεί το προσφυγικό και πολύ καλά κάνει Στο πλαίσιο αυτό και η παρούσα συμφωνία. Τι είναι σημαντικότερο ? Να κτίσουμε γερές συμμαχίες και να κτυπήσουμε την Τουρκία εκεί που πονάει ? Ή να γλυτώσουμε, εάν γλυτώσουμε, μερικές εκατοντάδες λαθρό ? Ο ναυτικός αποκλεισμός δεν θα είναι για πάντα Είναι μήνυμα ! Ο Χαφτάρ βρίσκεται έξω από την Τρίπολη Κάθε είδηση, κάθε διεθνής αλλαγή, μπορεί να επηρεάσει την έκβαση του πολέμου Με τον αποκλεισμό περνάει το μήνυμα ότι οι μέρες… Read more »

G...

στις πρόνοιες της επιχειρήσεως είναι η μη αντιπαράθεση με ξένα πολεμικά πλοία, στην περίπτωση που αυτά συνοδεύουν εμπορικά πλοία και αντιδράσουν σε απόπειρα νηοψίας του εμπορικού από τα πλοία της ΕΕ. Μια τρυπα στο νερο καταφερε η κυβερνηση. Ο τουρκος θα συνοδευει τα εμπορικα του ανενοχλητος και εμεις θα κουβαλαμε λαθρομεταναστες.

Antonis_Loukas

Ερώτηση προς ΠΤΗΣΗ… Περιλαμβάνεται στις πρόνοιες της επιχειρήσεως η μη αντιπαράθεση με ξένα πολεμικά πλοία, στην περίπτωση που αυτά συνοδεύουν εμπορικά πλοία και αντιδράσουν σε απόπειρα νηοψίας του εμπορικού από τα πλοία της ΕΕ;;; Αν θυμάμαι καλά, πάγια πρακτική της Τουρκίας είναι, η συνοδεία πλοίων που μεταφέρουν οπλισμο/εφόδια… Τι θα γίνει λοιπόν σε μία τέτοια ‘συνάντηση’; Επίσης, ποιο ακριβώς ΠΝ/Ακτοφυλακή της Λιβύης θα εκπαιδεύσουμε; Τα ανύπαρκτα του Σάρατζ ή τα μη αναγνωρισμένα του Χάφταρ;

chikichiki

Όταν αναφέρθηκε πάντως το περιστατικό με την απομάκρυνση του τουρκικού φορτηγού πλοίου υποτίθεται πως ήταν και μια τουρκική φρεγάτα στην περιοχή.

Antonis_Loukas

Ναι, έχεις δίκιο. Άλλαξε πορεία και επέστρεψε Τουρκία συνοδευόμενο(προφανώς δεν άφησε να γίνει νηοψία…). Αν δεν αλλάξει πορεία στο μέλλον, ένα αντίστοιχο πλοίο που πάλι θα συνοδεύεται, τι ακριβώς θα συμβεί; Θα γίνει νηοψία; Θα το αφήσει η Τουρκία αυτό; Αν η Τουρκία(δηλαδή το πολεμικό της), δεν κάνει πίσω, τότε τι γίνεται; Λεπτομέρειες θα μου πεις και θα έχεις πάλι δίκιο, αλλά αυτές είναι που κρίνουν το αν η επιχείρηση αυτή είναι για τα μάτια του κόσμου ή όχι… Επίσης, αυτή η λεπτομέρεια, είναι που φανερώνει τη διάθεση(ή μη) των Ευρωπαίων(αλλά εμμέσως και του ΟΗΕ/Διεθνούς Παράγοντα), να βάλουν φρένο ή… Read more »

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αντιτορπιλικά 8.000 τόνων, κορβέτες 1.000 τόνων, ή [email protected]/MMSC των 4.000 τόνων για το ΠΝ; Κι όμως το δίλημμα είναι ίδιο με το F-16 vs...

 Η παρουσίαση της ελαφριάς κορβέτας ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ από την ΟΝΕΧ (ή καλύτερη, η συμφωνία για την με άδεια κατασκευή της στην Ελλάδα), και τα άρθρα...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Τι έγινε στη Λιβύη; Ποιοι βομβάρδισαν τους τουρκικούς MIM-23 HAWK, τι...

185
 Την περασμένη Κυριακή, η μέρα ξεκίνησε το πρωί με μια "περίεργη" είδηση. Τουρκικές δυνάμεις στη Λιβύη έγιναν στόχος αεροπορικής (!) επιδρομής, στην αεροπορική βάση...
Card image

ΠΤΗΣΗ July 2020

Αγορά 3.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 October 2015 #353

Αγορά $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 April #395

Αγορά 3.99 $

Related News

Ανανέωση της 32ας Ταξιαρχίας Πεζοναυτών. Προς μια Ελληνική Αμφίβια Εκστρατευτική Δύναμη

Η οργάνωση των Ελλήνων Πεζοναυτών δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα από την εποχή της δημιουργίας τους, το 1967 (32ο Σύνταγμα Πεζοναυτών). Πρόκειται για ένα ελαφρύ...

Μεγάλες αεροναυτικές ασκήσεις των ΗΠΑ στη Νότια Κινεζική Θάλασσα εν μέσω εντάσεων

Ενώ η ένταση στα σύνορα Ινδίας-Κίνας συνεχίζονται, οι ΗΠΑ πραγματοποιούν μεγάλες αεροναυτικές ασκήσεις στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικών ωκεανών. Οι ομάδες αεροπλανοφόρων των USS Nimitz (CVN...

ΥΠΕΘΑ: Το ταξίδι Παναγιωτόπουλου αναβλήθηκε προσωρινά κατόπιν συμφωνίας με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας

Από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας διευκρινίζεται ότι ύστερα από συνεννόηση με το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας συμφωνήθηκε προσωρινή αναβολή της επισκέψεως του υπουργού Εθνικής Αμύνης...

Σε πλήρη εξέλιξη η κατασκευή του πρωτότυπου του KF-X – το είπαν και το έκαναν οι Κορεάτες! (Εικόνα)

Στη δημοσιότητα δόθηκε μία υψηλής ανάλυσης φωτογραφία που απεικονίζει το εμπρόσθιο μέρος του πρωτότυπου αεροσκάφους του προγράμματος ανάπτυξης KF-X από την κατασκευάστρια εταιρεία Korea...

Κοινή αεροναυτική άσκηση Κύπρου, Ελλάδας, Γαλλίας και Ιταλίας στην Κύπρο (Βίντεο)

Την Τετάρτη 8 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε αεροναυτική άσκηση στη θαλάσσια περιοχή νότια της Λεμεσού, με τη συμμετοχή ναυτικών μονάδων από την Κύπρο, την Ελλάδα, τη...
- Advertisement -