Πύραυλοι Iris-T για τα εκσυγχρονισμένα F-5E/F

3
2986
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 31
  •  
  •  

Η Βασιλική Αεροπορία της Ταϊλάνδης πρόκειται να εξοπλίσει τα προς εκσυγχρονισμό μαχητικά της F-5E/F με πυραύλους αέρος-αέρος μικρής εμβέλειας IRIS-T, κατόπιν υπογραφής σχετικής συμφωνίας με την γερμανική εταιρεία Diehl Defense που ηγείται της κοινοπραξίας που τους κατασκευάζει.

Ο συγκεκριμένος πύραυλος δεν είναι κάτι νέο για την Αεροπορία της χώρας καθώς η Μπανγκόκ έχει προμηθευτεί το όπλο και για τα καινούρια της μαχητικά Saab Gripen και στην συνέχεια και για τα αμερικανικά F-16 που διαθέτει.

Με τον τρόπο αυτό, όπως σημειώνει η Diehl Defense σε ανακοίνωσή της, μετά την ολοκλήρωση του πύραυλου και στα F-5E/F, ο IRIS-T θα γίνει το στάνταρ όπλο αερομαχίας της Βασιλικής Αεροπορίας της Ταϊλάνδης.

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του FlightGlobal, η Ταϊλάνδη διαθέτει ακόμα 30 μαχητικά F-5E και τέσσερα εκπαιδευτικά B / F, ηλικίας μεταξύ 30 και 40 ετών. Επίσης σε υπηρεσία με την Αεροπορία της Ταϊλάνδης είναι ακόμα 53 μαχητικά αεροσκάφη F-16A/B και 11 Gripen JAS-39C/D.

F-16B της Ταϊλάνδης με Iris-T στα ακροπτερύγια

Από τα F-5, 14 περνάνε από ένα περιορισμένο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού από την ισραηλινή εταιρεία Elbit, στα πλαίσια του οποίου θα αποκτήσουν νέο ραντάρ και τέσσερα από αυτά κι επιπλέον δυνατότητες κι εξοπλισμό, όπως έχουμε αναφέρει ήδη αναλυτικά.

Η επίτευξη ομοιοτυπίας είναι σίγουρα ένας σημαντικός παράγοντας, παρόλο που η λογική θα υπαγόρευε την προμήθεια ισραηλινών όπλων όπως ο Python 5 για τον εξοπλισμό των αεροσκαφών, ώστε να υπάρχει η μέγιστη δυνατή ολοκλήρωση και συνεργασία με τα ηλεκτρονικά του αεροσκάφους.

Υπενθυμίζεται ότι στην παραγωγή του εν λόγω πύραυλου συμμετέχει και η χώρα μας σε ένα ποσοστό μέσω της IDS.


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 31
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Manolis
Guest
manolis

Παντα, μα παντα, ανεξαρτητα απο τα ηλεκτρονικα του το ομορφο μαχητικο της Νορθροπ θα επισκιαζεται απο την μικρη του αυτονομια και την περιορισμενη ικανοτητα μεταφορας οπλων. Ειδικα μια χωρα σαν την Ταιλανδη , με μεγαλη εκταση και αναγκη υπερασπισης εκτεταμενων θαλασσιων περιοχων, θα χρειαζοταν ενα πραγματικο δικινητηριο μαχητικο με αυξημενη εμβελεια. Το προσπαθουν παντως, οφειλουμε να το αναγνωρισουμε.

Γιώργος
Guest
Γιώργος

Όταν λέτε Πτήση ότι το Python ολοκληρώνεται καλύτερα με τα ηλεκτρονικά του σκάφους υπονοείτε ότι πιθανόν να μη μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον πλήρη φάκελο εμπλοκής των Iris-T?