Τα πυραυλάκια του Iron Man… φτιάχνονται στη Νότια Κορέα!

3
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

H νοτιοκορεάτικη εταιρεία LIG Nex1 παρουσίασε πρόσφατα μία μίνι έκδοση αντιαρματικού πυραύλου καθώς κι ένα νέο πύραυλο που πιο πολύ μοιάζει με μαρκαδόρο… Ο μίνι έκδοση είναι στο διαμέτρημα των 40 χλστ, αντί για 70 που είναι το πλήρες διαμέτρημα του πυραύλου. Αναπτύχθηκε ανεξάρτητα από την εταιρεία και παρουσιάστηκε στην διεθνή έκθεση IDEX 2019.

Η μίνι έκδοση του πυραύλου αυτού προτείνεται στη Σαουδική Αραβία, η οποία χρησιμοποιεί ήδη τον κλασικό αντιαρματικό Raybolt της ίδιας εταιρείας. Η μίνι έκδοση θεωρείται ιδανική για την εμπλοκλή στόχων μικρής αξίας, όπως όπως μία μοτοσικλέτα.

Ο πυραύλος αυτός λοιπόν των 40 χιλιοστών ζυγίζει 2 κιλά και έχει βεληνεκές 2 χιλιομέτρων. Βάλλεται από έναν εκτοξευτή βομβίδων M320 που μπορεί να προσαρτηθεί στο ατομικό τυφέκιο του στρατιώτη και χρησιμοποιεί καθοδήγηση υπέρυθρων. Σύμφωνα με αναφορές στον διεθνή τύπο, η Σαουδική Αραβία θα ήθελε ως επιλογή και καθοδήγηση ημιενεργού λέιζερ (SALH).

Για σύγκριση, ο πλήρους μεγέθους (διαμέτρημα 70 χλστ) πύραυλος Raybolt:

Από τεχνολογικής απόψεως, ο συγκεκριμένος πύραυλος είναι μια μικροσκοπική έκδοση της καθοδηγούμενης ρουκέτας 70 χλστ, Poniard. Η εμβέλειά του είναι άγνωστη

Η εταιρεία ελπίζει ότι ο κάθε πύραυλος μπορεί να φτάσει να κοστίζει λιγότερο από 20.000 δολάρια σε περίπτωση μαζικής παραγωγής. Όσον αφορά τις Ένοπλες Δυνάμεις της Νότιας Κορέας πάντως, θεωρείται δύσκολο να υιοθετούσαν τον πύραυλο αυτό έστω για να βοηθήσουν την εταιρεία ως αρχικός πελάτης. Εάν το έκαναν, πιθανότατα θα περιορίζονταν για χρήση από ειδικές δυνάμεις και από drone.

Το πιο ενδιαφέρον όμως και συνάμα πιο μυστηριώδες είναι το μικροσκοπικό πυραυλάκι άγνωστου διαμετρήματος και λοιπών στοιχείων.

Φέρει την εύλωττη ονομασία «μικροσκοπικό έξυπνο πυρομαχικό» το οποίο παρουσιάστηκε πρόσφατα κατά τη διάρκεια ενός Σεμιναρίου Άμυνας Τεχνολογίας. Δεν υπάρχουν πολλές διαθέσιμες πληροφορίες για αυτό το σύστημα.

Παρόλαυτά, η εικόνα του φέρνει στο νου αυθόρμητα την αντίστοιχη σκηνή από την γνωστή ταινία Iron Man, όπου το πυραυλάκι αυτό βγαίνει μέσα από μία καταπακτή στο χέρι του σούπερ-ήρωα και διαλύει ολοσχερώς ένα M1 Abrams…

Είναι ομολογουμένως εκπληκτικό το πώς η πρόοδος της τεχνολογίας έχει επιτρέψει την σμίκρυνση σε τέτοιον βαθμό όλων των κρίσιμων υποσυστημάτων ενός πυραύλου, από την πολεμική του κεφαλή μέχρι τον αισθητήρα καθοδήγησης και τον κινητήρα του.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
observer
Guest
observer

Θέλετε να μας πείτε ότι ο Τόνυ Σταρκ επιλέγει Κορεάτικα προϊόντα?

jim40
Member
Noble Member
jim40

Αυτοί οι μικροί πύραυλοι θα ήταν καλοί για τον εξοπλισμό μικρών ντρόουν