Αναβαθμίζονται τα IRST21

7
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

Η Lockheed Martin πρόκειται να αναβαθμίσει τους αισθητήρες IRST21 που φέρουν τα F/A-18E/F Super Hornet. Για το σκοπό αυτό ανέλαβε δύο συμβόλαια από την Boeing.

 

Οι συμβάσεις περιλαμβάνουν την ανάπτυξη νεότερου λογισμικού και την παράδοση πρωτοτύπων, εργασίες συνολικής αξίας $100 εκατομμυρίων.

 

Το IRST21 φέρεται στην κεντρική εξωτερική δεξαμενή καυσίμου. Το σύστημα ανιχνεύει και ιχνηλατεί εναέρια ίχνη επιτρέποντας στους πιλότους να αναγνωρίζουν εχθρικούς σχηματισμούς αεροσκαφών σε μεγαλύτερες αποστάσεις.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
DangerJetExhaust
Member
DangerJetExhaust

Μπαίνει σε F-16;

chikichiki
Guest
chikichiki

Νομίζω ότι το Legion Pod του F-16 τον ίδιο αισθητήρα IRST χρησιμοποιεί, απλά εκεί είναι σε ατρακτίδιο και όχι σε δεξαμενή καυσίμων.

Γιάννης Μ.
Guest
Γιάννης Μ.

Καλό το ερώτημα, αλλά ακόμα καλύτερο είναι το αν θα μπορούσε, χωρίς κοστοβόρες μετατροπές, να ενσωματωθεί στη δομή των F-16, για να απευθερωθούν πυλώνες μεταφοράς φορτίου και να αποφευχθεί η επιλογή των ατρακτιδίων, όπως έγινε στα F-16E/F Block 60 των ΗΑΕ. Εκεί, όμως χρησιμοποιήθηκε το AESA APG-80 και όχι το APG-83 και ενδεχομένως τα φυσικά/ηλεκτρικά χαρακτηριστικά του πρώτου, να επέτρεψαν την ενσωμάτωση του αισθητήρα, μπροστά από το cockpit, κάτι που ίσως να μη γίνεται με το δεύτερο, το οποίο προτείνεται για την ΠΑ. Όχι ότι έχουμε τα φράγκα να αποκτήσουμε IRST21 σε ατρακτίδιο ή ενσωματωμένο, απλά κουβέντα να γίνεται…

Spyros
Member
Spyros

Δεν ξέρω τι δυνατότητες έχει ο ηλεκτρο-οπτικός αισθητήρας των Blk60, αλλά με προβληματίζουν κάποιες εικόνες, όπως πχ αυτή: http://2.bp.blogspot.com/-fHmiLmiNEkM/U2NkDlP36YI/AAAAAAAA8ng/Egm0aFDIB1I/s1600/36_Block31_60_971AFA_080910_0125_1267828237_4195.JPG Εδώ έχουμε ένα μαχητικό που αν και έχει το εν λόγω σύστημα στο ρύγχος, φέρει και SNIPER για καλύτερη εικόνα, μάλλον κυρίως στόχων εδάφους αν και το SNIPER έχει και A/A ρόλο. Επίσης φαίνεται εδώ πως το APG-80 μάλλον έχει μικρότερο κώνο απο το APG-68 ή to APG-83. Το τελευταίο χρησιμοποιεί την ίδια βάση στήριξης και τον ίδιο δι-ηλεκτρικό κώνο με τα μηχανικής σάρωσης (APG-66/68). Το 80άρι μοιάζει να έχει μεταθέσει τη βάση προς τα εμπρός, με το ραντάρ σε αντίστοιχα… Read more »

Flight and Space
Admin
Famed Member

Το APG-80 πιθανότατα να υστερεί σε σχέση με το APG-83, καθώς το τελευταίο έχει αντλήσει τεχνολογία από το νεώτερο APG-81. Όπως σωστά παρατηρείται υπάρχουν διαφοροποιήσεις στην διάμετρο (πολύ σημαντικό). Το IRST πιθανότατα να είναι το IRST21, και συνεπώς χρειάζεται και το SNIPER. To SNIPER έχει λειτουργία Α2Α σε συνεργασία με το ραντάρ, δεν κάνει αυτόματη έρευνα.

Spyros
Member
Spyros

Ευχαριστώ για τις πληροφορίες.

Spyros
Member
Spyros

Ενδιαφέρον, ευχαριστώ.