ΑΠΟΨΗ: Απόκτηση F-35B και αλλαγή δόγματος η καλύτερη λύση για την Πολεμική Αεροπορία;

131
BF-1, Flt 608, Squadron Leader Andy Edgell, VMX-1 & VMFA-211 CQ on board USS America.
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Το περιοδικό και η ιστοσελίδα έχει ασχοληθεί πολλές φορές με το F-35, είτε απλά σαν αναφορά στο πρόγραμμα JSF, είτε με το πρόβλημα που θα αποτελέσουν τα τουρκικά F-35 για την Ισορροπία Δυνάμεων πάνω από Αιγαίο. Φυσικά αντίθετα με άλλους έχουμε τηρήσει τα προσχήματα, και ποτέ δεν έχουμε ζητήσει την αγορά F-35 “εδώ και τώρα”, παρουσιάζοντας όλες (μα όλες) τις εναλλακτικές λύσεις. Πιστεύουμε ακράδαντα πως οι αναγνώστες μας πρέπει να είναι ενημερωμένοι κι όχι τρομοκρατημένοι (από τα F-35).

«Και γιατί δεν παίρνουμε F-35 μάστορα;»

To F-35 είναι πράγματι το μέλλον των μαχητικών αεροσκαφών. Ίσως κανένα άλλο αεροσκάφος στην ιστορία δεν έχει υποσχεθεί τόσα πολλά, αλλά και δεν έχει αμφισβητηθεί τόσο πολύ. Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ασκήσει δριμεία κριτική ενάντια στο μαχητικό, αλλά τελικά το μόνο που κατάφερε ήταν να πετύχει την αγορά μερικών δεκάδων μαχητικών F/A-18 BlockIII. Κανείς δεν θα τολμούσε να σκεφτεί την πιθανότητα να σταματήσει το πρόγραμμα ενός μαχητικού που θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος της Δυτικής Πολεμικής Μηχανής.

 

Ο λόγος είναι απλός. Το αεροσκάφος είναι stealth, πολύ πιο “stealth”  από το F-117, και ας πούμε τόσο stealth όσο το F-22 (ας μην μείνουμε σε λεπτομέρειες περί RCS, που ούτως ή άλλως είναι απόρρητες). Κι όλα αυτά με τις πολεμικές ικανότητες ενός F-16, και την τιμή ενός F-15. “Being stealth” είναι η μόνη λύση για να αντιμετωπιστούν τα άλματα αντιαεροπορικών συστημάτων όπως το S-400 (και αντιστοίχων κινεζικών), ενώ πλέον τους επίσης ικανούς S-300  τους έχει αποκτήσει και ο πιο μικρός σε ισχύ εχθρός των ΗΠΑ. Αντί λοιπόν οι ΗΠΑ να “μπλέκουν” σε ατέρμονες αποστολές SEAD υπό την πίεση της εχθρικής αεροπορίας, ανέπτυξαν το F-35 που μπορεί να κάνει “πάρτι” με την εχθρική αεράμυνα, και να πλήττει τις εχθρικές αντιαεροπορικές πυροβολαρχίες με χαμηλού κόστους έξυπνα όπλα αντί για πανάκριβους και σχετικά αναποτελεσματικούς πυραύλους αντιραντάρ.

Το ότι είναι stealth δεν σημαίνει ότι εκεί εξαντλούνται οι ικανότητες του μαχητικού. Το αεροσκάφος είναι απόλυτα ψηφιακό, κι έχει έναν από τους ικανότερους υπολογιστές που πέταξαν ποτέ σε μαχητικό αεροσκάφος. Η ικανότητα να κάνει “fusion” τις πληροφορίες που φτάνουν από τους αισθητήρες, το κορυφαίο AESA APG-81, το DIAS, το σύστημα επικοινωνιών, μπορεί να δημιουργεί μια απόλυτα κατανοητή εικόνα του περιβάλλοντος μάχης, των απειλών, των στόχων, των ευκαιριών κοκ. Το F-35 θεωρείται κορυφαίο στον τομέα Fusion, και όλα τα υπόλοιπα μαχητικά προσπαθούν μέσω αναβαθμίσεων να πλησιάσουν τις επιδόσεις του στον τομέα. Αυτή την στιγμή, αντίστοιχες ή έστω παραπλήσιες δυνατότητες fusion έχει μόνο το F/A-18 BlockIII, και πιθανότατα θα έχουν οι τελευταίες εκδόσεις των Rafale, Typhoon, F-15QA, Gripen E, και F-16V. Η ικανότητα fusion του αεροσκάφους θεωρείται ισάξια ή και σημαντικότερη της δυνατότητας stealth πτήσης από πολλούς!

Κάπου εδώ φτάνουν στο τέλος οι μοναδικές δυνατότητες του υπερσύγχρονου μαχητικού. Ή μήπως όχι; υπάρχει κάτι άλλο, που μόνο το F-35 μπορεί να κάνει; Ναι, και για την ακρίβεια μπορεί να το κάνει η έκδοση F-35B, και είναι η μοναδική στον κόσμο δυνατότητα STOVL, Short Take Off/Vertical Landing. Το F-35B μπορεί να απογειώνεται από πολύ μικρούς διαδρόμους, και μπορεί να προσγειώνεται κάθετα. Σιγά το πράγμα θα πει κάποιος, το ίδιο κάνει και το Harrier εδώ και δεκαετίες. Ναι το κάνει απλά με μια διαφορά, τεράστια. Είναι υποηχητικό με περιορισμένες δυνατότητες ελιγμών για να αντιμετωπίσει ένα σύγχρονο μαχητικό. Το F-35B είναι υπερηχητικό, και έχει όλες τις δυνατότητες των F-35A/C στην εναέρια μάχη. Απλά υπολείπεται στην ακτίνα δράσης, καθώς έχει λιγότερο καύσιμο στις δεξαμενές του.

Ελληνικά F-35 vs Τουρκικών F-35. Ποιος θα είναι ο νικητής;

Την πιθανότητα αγοράς F-35 από την Ελλάδα σαν απάντηση στα F-35 της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας είναι κάτι που το έχουμε αναλύσει και μάλιστα πολλές φορές. Όταν οι “αναλυτές” πρότειναν την απαξίωση ενός πολυάριθμου στόλου F-16 προκειμένου να αγοράσουμε 6-8 F-35A, εμείς είμασταν εκεί να δίνουμε την πλήρη και έγκυρη ενημέρωση που έπρεπε. Θέλουμε να πιστεύουμε πως οι αναγνώστες μας είναι πλήρως πλέον καλοί γνωστές του θέματος. Μαγικές λύσεις για την απειλή των τουρκικών F-35A δεν υπάρχουν. Χρειάζεται μια ισχυρή πολεμική μηχανή, μια δύναμη που θα “ακυρώσει” τα όποια πλεονεκτήματα των F-35A της “ειρηνοποιού” Τουρκίας.

ΘΕΜΑ: Κι αν δεν πάρει τελικά η Τουρκία τα F-35A, λύθηκε το πρόβλημά μας;

Τα τουρκικά F-35A δεν έχουν να δείξουν σαν απειλή κάτι περισσότερο από αυτά που έχουν να δείξουν οι BORA, Yildirim, και οι εκτοξευόμενοι από F-16/F-4E SOM-A/B1/B2. Μαζί με τα F-35A (ή και χωρίς αυτά) μπορούν να εξαπολύσουν μια αιφνιδιαστική επίθεση εναντίον των ελληνικών αεροδρομίων και να καταστρέψουν την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία στο έδαφος. Η πληθώρα των μέσων της ΤΗΚ επιτρέπει να πληγούν οι περισσότεροι ελληνικοί στρατιωτικοί στόχοι μέσα σε λίγες ώρες, αποστερώντας από την Ελληνική Στρατιωτική Διοίκηση την δυνατότητα αντεπίθεσης. Χωρίς ΠΑ, και φυσικά τις συστοιχίες Patriot και HAWK τα πάντα θα είναι ανυπεράσπιστα. O Στόλος, οι επιλαρχίες Leo2HEL, τα MLRS/PzH2000, οι παράκτιες συστοιχίες ΜΜ40, οι δυνάμεις πρώτης γραμμής. Όπως έχουμε πει αυτό δεν θα συμβεί, αλλά σίγουρα θα επιχειρηθεί από τους “φίλους και γείτονες”.

Αν χρειαστεί να πολεμήσουμε, θα κερδίσουμε κύριε Ερντογάν

Φυσικά η ΠΑ θα έχει στείλει τα αεροσκάφη σε “διασπορά” ώρες πριν την επίθεση, ενώ οι Yildirim/BORA δεν είναι σίγουρο ότι μπορούν να πετύχουν ένα shelter. Αλλά από την στιγμή που η χώρα μας είναι σε άμυνα, και ο επιτιθέμενος είναι αυτός που θα επιλέξει την στιγμή της σύγκρουσης, είναι προφανές πως έχουμε πρόβλημα. Η λύση της Σουηδίας είναι μια καλή ιδέα, αλλά η χώρα μας δεν είναι η τεράστια Σουηδία, με τα ατελείωτα δάση και τους μεγάλους, ευθείς δρόμους κρυμμένους στην βλάστηση. Το τοπίο είναι μεσογειακό, και το δόγμα της Αεροπορίας μας προέβλεπε την απευθείας αντιπαράθεση με ένα ισχυρό αντίπαλο. Άλλωστε, ας μην γελιόμαστε, η Αεροπορία μας θα συγκρουστεί στα “ίσια” με τον αντίπαλο, ο οποίος προβλέπεται να “πονέσει” σε κάθε ενδεχόμενο σενάριο. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως το πρόβλημα της ταυτόχρονης κρούσης με F-35, F-16/SOM, Yildirim, BORA κοκ δεν υφίσταται. Για να κάνεις ένα αγώνα πυγμαχίας, ακόμη κι αν αφήσεις τον αντίπαλο να επιτεθεί πρώτος, πρέπει να μην πέσεις knock out τα πρώτα δευτερόλεπτα. Τι μπορεί να γίνει;

Ακόμη κι αν η ΠΑ αντέξει κι επιβιώσει του πρώτου πλήγματος, θα πρέπει να εκτελέσει κατά γράμμα τις αποστολές που τις έχουν ανατεθεί. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει αμέσως μετά να ανταποδώσει τα ίσα, πλήττοντας στρατιωτικούς στόχους στην εχθρική ενδοχώρα. Πως όμως να συμβεί αυτό, από την στιγμή που οι Τούρκοι θα έχουν ενισχύσει την αεράμυνά τους με S-400, ή άλλο αντίστοιχο οπλικό σύστημα. Οι εποχές που τα τουρκικά αεροδρόμια προστατεύονταν από πυροβόλα Bofors και κάποιους λίγους Rapier (που θα τους έτρωγαν για πρωινό τα Α-7Η με Mk-20 Rockeye πριν “γλεντήσουν” τους υπόλοιπους στόχους) έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Η Τουρκία έχει ενισχύσει ασύμμετρα της αεράμυνά της, και ένα αεροσκάφος επιπέδου F-35 είναι ίσως η μόνη επιλογή για διείσδυση. Προσέξτε, μιλάμε για κρούση, όχι για αντιμετώπιση των τουρκικών F-35, είναι μια διαφορά που πρέπει να γίνει κατανοητή.

H Ιαπωνία θα αντικαταστήσει τα F-15 με F-35B STOVL, και οι ομοιότητες με το ελληνικό πρόβλημα!

Εδώ κάπου μπαίνει το F-35B. To F-35B είναι ένα “κλασικό” F-35, με μικρότερη ακτίνα δράσης αλλά ικανότητα επιχειρήσεων από σχεδόν… παντού. Αρκεί φυσικά να υπάρχει η απαραίτητη υποδομή. Μιας και η χώρα μας δεν έχει σαν δόγμα το προληπτικό πλήγμα, μήπως είναι η επιλογή του F-35B που θα μπορεί να δώσει λύσεις στους Επιτελείς της ΠΑ;

Καταρχάς πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι στα τρία πλεονεκτήματά του, stealth, Fusion KAI STOVL. Κατά δεύτερο, πρέπει να εντοπίσουμε τα μειονεκτήματά του, μιλάμε για υψηλότερο κόστος (τουλάχιστον +20 ως 30%), αλλά και μικρότερη ακτίνα δράσης, που σημαίνει μικρότερες δυνατότητες σε αποστολές διείσδυσης. Το F-35B φέρει μόλις τα 2/3 του καυσίμου του F-35A, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό. Πόσο όμως μπορεί να επηρεάσουν αυτά τα δυο μειονεκτήματα την Ελλάδα;

Τόκιο και Σεούλ ολοταχώς προς F-35B

Καταρχάς σε ό,τι αφορά το κόστος, αυτό θα αποκλιμακωθεί. Όταν φυσικά τα F-35A φτάσει τα 80 εκ. δολάρια, το F-35B θα είναι ελάχιστα κάτω από τα 100. Αλλά ας είμαστε ρεαλιστές, σήμερα η Ελλάδα δεν μπορεί να αγοράσει 20 αεροσκάφη, είτε αυτά είναι F-35A είτε F-35B. Οποιαδήποτε συζήτηση είναι πράγματι εκτός -οικονομικής- πραγματικότητας. Το όλο ΘΕΜΑ έχει να κάνει με το όταν η χώρα μας θα έχει πραγματικά αποφασίσει να προβεί σε αγορά ΝΜΑ, και αυτό το θέμα αποκτήσει δυναμική μεγαλύτερη από τις συντάξεις και τα επιδόματα. Τότε, το κόστος του +20% στην Fly Away τιμή των αεροσκαφών θα είναι πραγματικά μικρό μπροστά στα οφέλη του STOVL F-35B.

Τώρα, η ακτίνα δράσης θα πρέπει να μας προβληματίσει, καθώς το F-35B δεν μπορεί να φέρει εξωτερικές δεξαμενές καυσίμου, και να χάσει την ικανότητα stealth, τουλάχιστον τις πρώτες ώρες του πολέμου. Αλλά ας σκεφτούμε το πόσο κοντά στον εχθρό μπορούν να μεταφερθούν οι βάσεις απογείωσης, ή ακόμη καλύτερα, επιστροφής και ανεφοδιασμού. Τίποτα δεν απαγορεύει στο F-35B να προσγειωθεί σε Λέσβο, Κω, Ικαρία, Ρόδο ή ακόμη και Καστελόριζο, επιχειρώντας από πρόχειρα κατασκευασμένα κλιμάκια ανεφοδιασμού.

Εδώ πρέπει να επανέλθουμε σε κάποια ακόμη πλεονεκτήματα του F-35B. Καταρχάς το F-35B μπορεί να επιχειρήσει από μικρά ελικοπτεροφόρα, που υπάρχουν σε σχετική ποικιλία μεταχειρισμένα, ή μπορούν ακόμη και να κατασκευαστούν με χαμηλό κόστος. Στην περιοχή μας δε, θα μπορούσαν να επιχειρήσουν, έστω και με μικρές μετατροπές, και από τα Αιγυπτιακά ελικοπτεροφόρα, κάνοντας την Ανατολική Μεσόγειο μια αφιλόξενη περιοχή για την Τουρκία.

Ισραηλινό ενδιαφέρον για F-35B;

Θα πρέπει κλείνοντας να πούμε πως την περίπτωση προμήθειας F-35B την έχει εξετάσει η Ιαπωνία, το Ισραήλ, η Νότια Κορέα και η Αυστραλία. Το δε Ηνωμένο Βασίλειο έχει αποφασίσει να αγοράσει μόνο F-35B για την αντικατάσταση των Harrier GR7 και των Tornado IDS! Σε ότι αφορά εμάς, σε περίπτωση που η χώρα μας αποφασίσει κάποια στιγμή να συμμετέχει σε διεθνείς επιχειρήσεις, στα πλαίσια του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ ή της ΕΕ, τότε τα F-35B θα μπορούν πολύ άνετα να επιχειρήσουν από αμερικανικά, γαλλικά, βρετανικά αεροπλανοφόρα, κάνοντας την την Ελλάδα έναν υψηλής αξίας σύμμαχο στις πιθανές επιχειρήσεις.

Και τέλος, το F-35B έχει ένα ακόμη πολύ σημαντικό πλεονέκτημα. Όταν στο απώτερο μέλλον, αναπτυχθεί τεχνολογία anti stealth, τα F-35B θα συνεχίσουν να είναι τα μοναδικά υπερηχητικά αεροσκάφη STOVL σε υπηρεσία. Έτσι η οποία επένδυση έχει κάνει η ΠΑ σε τέτοιου είδους αεροσκάφη θα συνεχίσει να είναι future proof!

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στο ΘΕΜΑ σήμερα, όπως και τα υπόλοιπα, παρουσιάζουμε ΜΙΑ ΑΠΟΨΗ, κι όχι την τελεσίδικη “απόφαση” του περιοδικού για το ποιο αεροσκάφος είναι το καλύτερο για ΝΜΑ. Η Πολεμική Αεροπορία σίγουρα γνωρίζει πολύ καλύτερα τις ανάγκες της. Δεν κάνουμε διαφήμιση, παραθέτουμε παραμέτρους, προκειμένου να πυροδοτήσουμε έναν δημιουργικό διάλογο.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Scalp_eg
Member
Scalp_eg

Πωληση και των 16αριων block 50 μαζι με τα μπλοκ 30, συνολο 70 αεροσκαφη μαζι με τα απαρτια των 52+ θα πιασουν 1 και πλεον δις. Αγορα με αυτα απο την boeing 15-20 το λιγοτερο F18 Growler που θα τυφλωνουν ολο το αιγαιο και τα παραλια της μικρας ασιας. Αποκτηση απο γαλλια των mirage 2000-5F (τουλαχιστον 25) ωστε να εχουμε συνολο 50 φορεις scalp και mica (στον αερα) Τριπλασιασμος των scalp (να αγορασουμε αλλους 200) ωστε να εχουμε σαρωτικο 2ο χτυπημα στις υποδομες της τουρκιας 85 F16 viper, 50 mirage 2000-5, και 20 growler να τυφλωνουν τα παντα

sotbak
Member
sotbak

δεν ακούγεται άσχημα

aris32
Member
aris32

το growler θα μας απασχολησει να εισαι σιγουρος

tallyhogr
Guest
tallyhogr

Θα εχεις εξαιρετικα λιγα αεροσκάφη και θα εχεις προσθέσει και εναν ακομα τυπο για υποστηριξη. Οι αριθμοί έχουν σημασία μεγάλη και ήδη ξύνουμε πάτο. Μερικές εξτρα παρατηρησεις: 1) Σχετικά με το τυφλωμα του αιγαίου, το κάνεις και απο σταθμούς εδάφους. 2) Ναι, τα stand off weapons οπως οι SCALP κλπ ειναι βολικά, αλλα ειναι ακριβά, χρειάζεται κάπως να εχεις δυνατότητα στοχοποιήσης, δεν ειναι σίγουρο οτι θα λειτουργησουν ικανοποιητικα οταν τους ζητηθει, δεν φέρουν και τοσο μεγάλη κεφαλή να πεις οτι και να αστοχησει λιγο ζημιά πάλι θα γίνει. Γενικά αμα δεν εχεις την ευχαιρια να τα κατασκευαζεις εσυ στους αριθμους… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Χώρες που έχουν κάνει αγορά ή αγορές (4 όπως η Ελλάδα) μαχητικών F-16 μετά πάνε ή θα πάνε για το F-35 και όχι για το F-18E που για αυτό ενδιαφέρονται χώρες που έχουν τα παλαιότερα F/A-18 Hornet. (π.χ Κουβέιτ, Αυστραλία, Καναδάς) Την Π.Α δεν την συμφέρει αγορά λιγότερων από 40 μαχητικών ενός τύπου. Αν είναι να αγοράσει 20 Growler, ή 20 Tornado IDS που έγραφες πριν λίγες ημέρες, τότε πάει, θα διαλυθεί ,,το μαγαζί,,.
Άραγε αυτοί που δεν έχουν Growler δεν θα μπορούν να κάνουν παρεμβολές στον αντίπαλο….??
Δεν μπορεί να γίνει αγορά και άλλων SCALP. Οικονομικοί οι λόγοι.

mandrakoukos
Guest
mandrakoukos

Σοβαρέψου!
Δεν τυφλώνεις τα πάντα, τυφλώεις στόχους που θέλουν και ξέρυν οι ΗΠΑ-όχι στ΄χους των ΗΠΑ
Ποιος σου είπε ότι θα πιάσουν 1 δις? Βρήκες πελάτη? Πήρες άδεια από τις ΗΠΑ να πουλήσες και να κάνεις χαλάστρα στη L-M?
Mirage-200-5F δεν ρίχνουν Scalp
Ούτε όλα τα 2000-5ΜΚ2 ρίχνουν SCALP
Τον Scalp τον καταρρίπτεις και με Stinger, πολλώ δε μάλλον με άλλα μέσα.
Καλή χώνεψη

Stmts
Guest
Stmts

Η Lockheed Martin προτείνει το σχέδιο του μη επανδρωμένου UAV MQ-25 για την παροχή υπηρεσιών εναέριου ανεφοδιασμού στα μαχητικά της αμερικανικής Αεροπορίας.Ο συνδιασμός τους με F35B θα ήταν φονικός στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο.

Icarus
Guest
Icarus

Εγω εχω ακουσει για επιλογη ΝΜΑ το 21′ ισχυει κατι τετοιο?

sotbak
Member
sotbak

Η LM μας έχει προγραμματισμένους (1η παραγγελία) για το 2030 (για το Φ-35 εννοείται)

Antonis_Loukas
Member
Antonis_Loukas

Μόνο εγώ στραβώνω με τέτοιες ειδήσεις; Τι θα πει, μας έχει προγραμματισμένους; Είμαστε στο πρόγραμμα ή μήπως έχουμε συμφωνήσει τίποτε; Επειδή τη βολεύει αυτή μήπως;

chikichiki
Guest
chikichiki

Μπορεί να είναι αποτέλεσμα σπασμένου τηλεφώνου, εγώ θυμάμαι ότι “απλά” θεωρούν πως αν γίνει παραγγελία θα γίνει κάπου τότε (αν και μπορεί κι εγώ να θυμάμαι λάθος)

sotbak
Member
sotbak

xaxax!!! προφανώς και τη βολεύει, αλλά ίσως βολεύει και μας γιατί η τιμή ανά μονάδα θα είναι κατά πολύ χαμηλότερη τότε και ίσως και το block πιο εξελιγμένο

Fingolfin
Member
Fingolfin

Εξαιρετικά τα F35, αλλά για αργότερα. Ας πάρουμε αρκετά μεταχειρισμένα mirage απο τη Γαλλία και να τα αναβαθμίσουμε όλα σε επίπεδο mk3 (talios, meteor, κτλ) με κόστος κοντά στα 800 εκατομμύρια για 50-60 μαχητικά και μετά ας έρθουν τα F35B.

sotbak
Member
sotbak

έτσι κάπως μας βλέπω…..για αργότερα….έχει ο θεός που λέει και ο σοφός λαός

Spyros
Member
Spyros

Μήπως πρώτα να εξετάζαμε τι χρειάζεται για να συνεχίσουν να πετάνε τα Μιράζ που έχουμε; Και να ξαναρχίσουν να πετούν όσα έχουμε που ΔΕΝ πετούν;

Antonis_Loukas
Member
Antonis_Loukas

Αν θέλουμε επιβίωση μετά από πρώτο πλήγμα και κατόπιν ανταπόδοση, το κάνουμε ευκολότερα(μεγαλύτερη διασπορά, λιγότερες υποδομές και μικρότερο κόστος απόκτησης-συντήρησης) και ταχύτερα(χρόνος αντίδρασης και προσβολής στόχων), με SRBM/MRBM’s και MRL’sχαμηλού CEP. Ας βολέψουμε τις δικές μας ανάγκες, με τους λιγοστούς πόρους που έχουμε και μετά κοιτάμε να εξυπηρετήσουμε το γνωστό… συνδικάτο… Άλλωστε, δεν είδα καμιά ιδιαίτερη αλληλεγγύη προς τη χώρα μας τόσα χρόνια…

sotbak
Member
sotbak

καλά το πας

Scalp_eg
Member
Scalp_eg

Ποιος θα μας πουλησει μεσαιου βεληνεκους βαλιστικους?
Σε ποσα χρονια θα μπορουσαμε να αναπτυξουμε μονοι μας?
Η πιο αμεσες λυσεις μηπως ειναι ο τριπλασιασμος των scalp και των atacms
και η αυξηση των φορεων τους? mirage, mlrs
Εχεις απολυτο δικιο για τη Lockheed

Antonis_Loukas
Member
Antonis_Loukas

Για να προβοκαρω λίγο, το θέμα δεν είναι ποιος θα μας πουλήσει, αλλά το σε ποιους θα απευθυνθούμε… Φυσιολογικά και για να συνεχίσουμε να είμαστε καλά παιδιά, έχουμε Ισραήλ με Lora, Αμερική με εκτεταμένου βεληνεκούς atacms και κάπου εκεί τελειώνουμε… Αν είχαμε @, θα μπορούσαμε να πάμε από Ρωσία (ss-26), Κίνα (DF-11/12/15), έως Ουκρανία (Grom-2). Φυσικά, υπάρχουν και συστήματα σαν το SY-400, όπως και πύραυλοι πλεύσης κατά στόχων ξηράς, εκτοξευομενοι τόσο από το έδαφος, όσο και από πλοία.

LuckyLuke
Member
LuckyLuke

Η μόνη ρεαλιστική λύση είναι:

1. Αναβάθμιση – αύξηση της εμβέλειας των MLRS στα 280 km.
2. Προμήθεια περισσότερων Scalp EG.

Antonis_Loukas
Member
Antonis_Loukas

Το θέμα είναι, ότι οι scalp θα χρειαστούν περισσότερους φορείς και οι ATACMS ακόμη και εκτεταμένου βεληνεκούς(280km) δεν προσφέρουν το βεληνεκές που απαιτείται(μεγάλο βάθος Τουρκίας) ώστε να υποκαταστήσουν α/φη κρούσης. Άλλωστε, η Τουρκία, ήδη έχει(ή επισήμως πρόκειται να βάλει σε υπηρεσία) τέτοιους πυραύλους και κάνει βήματα για μεγαλύτερα βεληνεκή. Τι αποτροπή θα εξασφαλίσουμε, με δυνατότητα προσβολής στα 280 km από MLRS και από λιγοστούς φορείς(που ζήτημα είναι να επιβιώσουν μια χούφτα α/φη σε ένα πρώτο πλήγμα) στα 500+; Οι απέναντι, θα μας έχουν κάνει σουρωτήρι…

chikichiki
Guest
chikichiki

Ο λόγος που σας φαίνεται ελκυστική η λύση των βαλλιστικών πυραύλων θεωρώ πως δεν είναι περισσότερο επίκαιρος τώρα από ότι ήταν οποιαδήποτε άλλη στιγμή του παρελθόντος. Νομίζω πως σας κεντρίζει το ενδιαφέρον η ασύμμετρη φύση τους, όμως αυτό δεν ταιριάζει απαραίτητα τώρα στην κατάστασή μας περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στιγμή, για οποιαδήποτε άλλη χώρα που σκέφτηκε ή έπραξε την ένταξη τέτοιων όπλων στον πολεμικό της σχεδιασμό. Και σε αυτό ακριβώς το μήκος κύματος, ποτέ καμία χώρα που σχεδίαζε ουσιαστική αποτροπή δε βασίστηκε εν πολλοίς ή πόσο μάλλον ολοκληρωτικά σε βαλλιστικούς πυραύλους/πυραυλικό πυροβολικό για να την επιτύχει. Πάντα οι βαλλιστικοί πύραυλοι… Read more »

stepa
Guest
stepa

….καταλαβαινω το πνευμα του συντακτη, ομως σαφως μιλαμε για μια υποθεση εργασιας παρα για μια συζητηση πραγματικης βασης.Και δεν ειναι μονο το οικονομικο θεμα, αλλα πλεον και το χρονικο κενο που μεσολαβει ακομα κι αν τα παραγγελναμε σημερα….δυστυχως τα περιθωρια επιλογων μαλλον ειναι στενα και πιο λογικο μου φανταζει ενα σεναριο αμμεσης ενισχυσης, των δυνατοτητων εγκαιρης προειδοποιησης, ,οπλων μακρου πληγματος, ακομα και βαλλιστικων σαν αντισταθμισμα και αποτροπη, η αναπτυξη μιας διασυνδεδεμενης πολυεπιπεδης Α/Α , η δημιουργια επιτελους μιας ισχυρης ικανοτητας αναληψης επιχειρησεων μεσω UCAV η δυνατοτητες διασπορας μονιμης των αεροπορικων δυναμεων μας κοκ…..ανεξαρτητα απο ολα τα παραπανω η ΠΑ εχει… Read more »

nicolas
Guest
nicolas

Ρηξικέλευθο αρθρο!Αλλα θα θελα να δω και ενα που να εστιαζει στο hardening των δομων καθως και τα κοστη τς. Ν α κανω τν αρχη χωρις να μαι ειδικος: 1ο βημα: shelters α/φ σε βουνα οπως στη Ταιβαν, Αλβανια παλιότερα και Ελβετία αντιστοιχα υπογειοποιηση διοικησεων και σε μικροτερους σχηματισμους στα προτυπα του ΕΚΑΕ και των αμυντικων δομων γενικοτερα, 2ο βημα: Υποδομες πχ κινητοι πυργοι ελεγχου ραδιοβοηθηματα και σχεδιασμος εξαρχης αυτοκινητοδρομων αεροδιαδρομων οπως ειχε αναφερθει για την Κυπρο, την Πολωνια κτλ ακομα και c-130 πετουν ετσι 3ο βημα περισσοτερη εκπαιδευση και αποκτηση νεων μεσων ταχειας επισκευης αεροδιαδρομων, redundancy σε ολα με… Read more »

sotbak
Member
sotbak

good

sotbak
Member
sotbak

Καλό το άρθρο, αλλά μάλλον εξακολουθώ να θεωρώ το Φ-35Α την καλύτερη λύση για τα δικά μας δεδομένα και για ένα και μόνο σκοπό: Ισχυρά στοχευμένα πλήγματα σε υψηλής στρατηγικής αξίας στόχους βαθιά στην εχθρική ενδοχώρα. Η Ικαρία και η Λέσβος την ώρα εκείνη θα βάλλονται από τα παράλια της Ιωνίας με διάφορα μέσα & δεν ξέρω αν θα είναι η καλύτερη λύση για προσγείωση/ανεφοδιασμό Φ-35Β. Καλύτερα air refueling όπως όλες οι σοβαρές χώρες.

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

Πολύ σωστό το επιχείρημα, αλλά αν υπάρχουν S-400 και F-35 των αντίπαλων, που θα πετάει το ιπτάμενο τάνκερ? Αυτό είναι μια δύσκολη εξίσωση (και όχι μόνο για τα τάνκερ αλλά και για τα Erieye και για τα P3, τα τελευταία μάλλον θα τα έχουν για πρωινό).

sotbak
Member
sotbak

στο air refueling δεν λαμβάνονται όλα τα απαιτούμενα μέτρα Α/Α προστασίας για να γίνει με ασφάλεια;

G-164g ag-cat
Guest
G-164g ag-cat

Η πιο σωστή λύση είναι μία 4-δα από F5 (Εφ πέντε) σε κάθε νησί. Λίγο στελθ (μικρό RCS), λίγο εύκολη απογείωση από μικρό αεροδιάδρομο και το Αιγαίο μου!

sotbak
Member
sotbak

χαχαχ!!! μας πας λίγο πίσω, αλλά ποτέ δεν ξέρει κανείς… Θυμάμαι που οι ιπτάμενοι των Φ-5 χαρακτήριζαν τα Φ-16 όταν πρωτοήρθαν Φ-5 με ραντάρ και εξηγούσαν πως με 2 Φ-5 σε αερομαχία κλειστή με 1 τουρκικό Φ-16 κάναν την αναχαίτιση χωρίς ελπίδα για τον Τούρκο να “γλυτώσει”

Chrisgk1
Member

Χαχαχα, εγώ πάλι λέω F-104 Link-16 και AMRAAM ντι ή METEOR τα ξαμολάς στη στρατόσφαιρα και… ποιος τον είδε τον Παναή!!!!!!

sotbak
Member
sotbak

χαχαχαχ!!!!! μαζί σου!!!!

Desert_Falcon
Member
Desert_Falcon

Με πατε πισω καμια 30αρια χρονια που λεγαμε για Harrier…

Konstantinos_Zikidis
Member

Η ιδέα αξιοποίησης του F-35B από τα πολλά και διάφορα νησάκια μας είναι πολύ σοβαρή. Αναμφισβήτητα το F-35B (θα) είναι ένα πολύ σημαντικό οπλικό σύστημα (όταν αντιμετωπιστούν τα πολλά και διάφορα θεματάκια), ενώ η περιορισμένη ακτίνα δράσης μάλλον μας αφήνει αδιάφορους, λόγω της γεωγραφίας μας. Από την άλλη, ας μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για τυπικό φορτίο 2 JDAM ανά Α/Φ. Δεν μιλάμε και για ατομικές βόμβες… Επίσης, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το πολύ υψηλό κόστος προμήθειας, σημαντικά υψηλότερο από το F-35A. Ακούγονται φωνές ότι και οι Άγγλοι το ξανασκέφτονται για τα Β και σίγουρα για τον αριθμό και το… Read more »

Genesis
Member
Genesis

Από το εξαιρετικό σχόλιο επιτρέψτε μου να απομονώσω την παρακάτω παράγραφο: “…Δυστυχώς όμως, πολύ φοβάμαι ότι όλα αυτά θα έπρεπε να τα είχαμε σκεφτεί πριν από 15 ή ακόμα και 20 χρόνια. Θα έπρεπε να είχαμε εξετάσει όλες τις παραμέτρους έγκαιρα, ώστε σε περίπτωση θετικής αντιμετώπισης να είχαμε τα ανάλογα βιομηχανικά οφέλη, όπως οι γείτονες και σύμμαχοι εξ ανατολών. Έχω υποστηρίξει επανειλημμένως ότι το θέμα δεν είναι μόνο στρατιωτικό αλλά και βιομηχανικό, πράγμα το οποίο σημαίνει θέσεις εργασίας, τεχνογνωσία, αυξημένη αυτάρκεια, μείωση εξαγόμενου συναλλάγματος και ενδεχομένως κέρδος, εάν υπήρχε ανάλογη εθνική στρατηγική….” Νομίζω ότι σπάνια περιγράφεται τόσο συμπυκνωμένα και τόσο… Read more »

Bob Batons
Guest
Bob Batons

Για τα Eurofighter είχαμε μία επί Σημίτη το 1999 και μία -πιο σοβαρή γιατί ανακοινώθηκε από τον τότε πρωθυπουργό- επί Καραμανλή το 2006 επιχειρήσει να τα αποκτήσουμε. Η τελευταία το 2006, ήταν μέσα στα πλαίσια του περίφημου εξοπλιστικού προγράμματος των 22 δισ. που είχε ανακοινωθεί τότε. Αργότερα ο Καραμανλής έκανε πίσω και η Μέρκελ σε μία συνάντηση των Ευρωπαίων πρωθυπουργών δεν του μιλούσε γιατί ο Καραμανλής της είχε υποσχεθεί προφορικά σε προηγούμενη συνάντηση ότι η Ελλάδα θα προχωρούσε στην αγορά.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Πράγματι επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή υπήρχε σχέδιο να αγοραστούν 30 Γιουροφάιτερ.
Σε ότι αφορά τον Σημίτη είμαι σίγουρος ότι θα τα αγόραζε τα 60 Γιουροφάιτερ αν δεν προέκυπταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Η οικονομία δεν μπορούσε να σηκώσει και τα δύο.
Μάλιστα η αγορά των 60 Γιουροφάιτερ θα ήταν η ακριβότερη αγορά από συστάσεως του ελληνικού κράτους. Το κάθε ένα θα κόστιζε 30 δις δραχμές. 1,8 τρις δραχμές σύνολο που να θυμάμαι καλά θα έπρεπε τα μισά λεφτά να δοθούν ως προκαταβολή.

Shadowfax
Member
Shadowfax

60+30 οπτιον καπου στα 5 δις…

Bob Batons
Guest
Bob Batons

60 + 30 είχε ανακοινωθεί επίσημα στο εξοπλιστικό του 2006. Πάντως αυτές οι συγκρίσεις που κάνουμε, έτσι σκέτες δε λένε τίποτα. Αν παίρναμε πχ. Rafale, πόσο θα μας κόστιζε; Η οποιοδήποτε άλλο α/ε σ’ αυτή την κατηγορία.

Shadowfax
Member
Shadowfax

Aς γυρισουμε λοιπον στο 2007 στο μαροκο…
Η λοκχιντ προσφερε 36 F16 για κατι λιγοτερο απο 2 δις…
Η Γαλλια 18 ραφαλ για 3,22δις…
Για μιραζ 2000 εχεις εικονα απο την δικη μας προμηθεια…

Konstantinos_Zikidis
Member

@ Shadowfax Τα πράγματα δεν νομίζω ότι ήταν ακριβώς όπως λέτε. Εάν δεν κάνω λάθος, η αρχική προσφορά των ΗΠΑ ήταν για 36 μεταχειρισμένα F-16 (+ όπλα) για 2,4 δισ. δολ. Τελικά όμως, το Μαρόκο αγόρασε 24 καινούργια F-16 (+ ανταλλακτικά και υπηρεσίες, χωρίς όπλα) με τιμή που ανήλθε στα 2,4 δισ. δολ.: http://www.lefigaro.fr/flash-eco/2011/08/04/97002-20110804FILWWW00397-le-maroc-prend-livraison-de-ses-f-16.php http://www.lematindz.net/news/4981-le-maroc-receptionne-son-premier-lot-de-f-16.html Η προσφορά των Γάλλων παρουσίασε διάφορες διακυμάνσεις αλλά η τελική προσφορά φαίνεται ότι ήταν περίπου 2,1 δισ. ευρώ για 18 Rafale + ανταλλακτικά + υπηρεσίες υποστήριξης: https://www.lesechos.fr/19/10/2007/LesEchos/20029-079-ECH_echec-du-rafale-au-maroc—un-gachis-franco-francais.htm# Η διαφορά στην τιμή ήταν σημαντική, λόγω της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου, η οποία ευνοούσε σαφώς τα F-16. Οι Γάλλοι… Read more »

Shadowfax
Member
Shadowfax

Χιλια συγνωμη αλλα δυστυχως απο γαλλικα ειμαι κουμπουρας…
Για τα φ16 ειναι οπως τα λες…
Η Γαλλική πλευρά είχε υποβάλλει δυο προτάσεις στο Μαρόκο, μια για 18 μαχητικά αεροσκάφη Rafale προς 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια, και μια ακόμα για 24 Rafale προς 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια…
Πεντε πανω πεντε κατω δεν θα χαλασουμε τις καρδιες μας… Μια εικονα να εχει ο Bob για τιμες του 2007 και ευχαριστω για την επισημανση…

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

Από παλιά, προσωπική, ταπεινή μου άποψη πολύ παλιά ήταν ότι η Ελλάδα με τόσα νησιά θα έπρεπε να είχε πάρει μερικά Harrier. Όχι να αποτελέσουν τον κορμό της ΠΑ, αλλά ακριβώς με την ικανότητά τους να προσγειώνονται στα νησιά ή ακόμη και η πιθανότητα να προσγειωθούν σε κανένα τάνκερ/φορτηγό πλοίο μεσοπέλαγα ήταν ένα τρομερό όπλο. Έκτοτε το Χάριερ ξεπεράστηκε, αλλά όντως το F-35B θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο. Λεφτά για να κάνουμε κορμό από F-35 στην ΠΑ δεν έχουμε και δεν θα έχουμε, και έτσι για χρόνια τα F-16 (V?) θα αποτελούν τον κορμό. Ωστόσο ο θανάσιμος εχθρός για αυτά και… Read more »

Nikos Paraskevas
Guest
Nikos Paraskevas

Διασπορά θα κάνουν και οι άλλοι και έχουν πολλά α/δια πιθανούς στόχους και επειδή έχουν μεγαλύτερο γεωγραφικό “βάθος” μπορούν να κρατάνε αεροσκάφη εκτός εμβέλειας δικών μας όπλων ενώ την ίδια στιγμή εκείνοι θα μπορούν να επιτεθούν σε εμάς γιατί έχουν δυνατότητα εναέριου ανεφοδιασμού. Βέβαια το να μπορέσουμε να τους σπρώξουμε πίσω γεωγραφικά μειώνει τους ρυθμούς εξόδων τους αλλά δε λύνει το πρόβλημα μας. Οπότε γιατί να μην λύσουμε και εμείς το πρόβλημα όπως και εκείνοι; Δηλαδή F-35, πυραύλους cruise σε μεγαλύτερους αριθμούς με δυνατότητα βολής από περισσότερα μέσα (αν χάσουμε τα λιγοστά -5 χαθήκαμε) και κάποιο βαλλιστικό μέσο που τόσο… Read more »

Shadowfax
Member
Shadowfax

Γιατι το ταμειο ειναι μειον…

Peronosporos
Guest
Peronosporos

Μετά από όλα τα προηγούμενα ενδιαφέροντα σχόλια δεν γίνεται να μην συνειδητοποιήσει κανείς την πλήρη απουσία, μεσοπρόθεσμου έστω, εξοπλιστικού σχεδιασμού, με κίνδυνο την ολική ανατροπή των συσχετισμών σε μια περιοχή που μυρίζει μπαρούτι..
Ο εξοπλισμός μας με ένα νέο μαχητικό αεροσκάφος V γενιας είναι κτ το επιτακτικό… περισσότερο επιτακτικό όμως είναι η διαμόρφωση ενός οδικού χάρτη με ορίζοντα εικοσαετίας θέτοντας επί τάπητος όλες τις εξοπλιστικές ανάγκες της χώρας μας.

Shadowfax
Member
Shadowfax

Αυτα γινονται σε αλλες χωρες…
Εδω δεν ξερουμς καθε φορα αν η εκαστοτε κυβερνηση θα εξαντλησει 4ετια… για 20ετια θα μιλαμε?

Chris
Member
Chris

Ή μάλλον ξέρουμε ότι σίγουρα δε θα την εξαντλήσει. Όλες (σχεδόν;) οι εκλογές στην Ελλάδα ήταν πρόωρες και μάλλον καταχρηστικά καθώς δεν συνέτρεχαν εθνικοί λόγοι όπως προέβλεπε το Σϋνταγμα. Γενικά η αυτοαπαξίωση των θεσμών και η υποταγή τους στην κομματική σκοπιμότητα με κάθε ευκαιρία πρέπει να σταματήσει να είναι το εθνικό μας σπορ.

Spirit
Guest
Spirit

Ας πάρουμε Φ-35Α και τα τοποθετούμε στην Ανδραβίδα ή τον Άραξο… υπερβολικό το σενάριο με τα Β, πρώτα προέχει η είσοδο σε υπηρεσία νέων ραντάρ AESA L και UHF band.

Nikos Paraskevas
Guest
Nikos Paraskevas

Για να το πούμε λίγο διαφορετικά, σημασία έχει να έχουμε πολλαπλές επιλογές, ένα μείγμα μέσων το οποίο καλείται να καθορίσει η στρατιωτική μας ηγεσία πιο ακριβώς θα είναι και που θα καθιστά πιο αξιόπιστη την αποτροπή. Αντεπιχείρημα στο F-35B θα μπορούσε να είναι συνεπώς F-35A σε διασπορά για deep strike μαζί με α/φη ανεφοδιασμού, ή/και σε συνδυασμό με F-35B (μια ντουζίνα πόση ζημιά θα μπορούσε να κάνει?), λιγότερα F-35 γενικότερα και cruise από υποβρύχια (όπως τα ισραηλινά Dolphin, second strike του “φτωχού” με συμβατικές κεφαλές φυσικά) ή κινητές βάσεις εκτόξευσης iskander ή όποιου αντίστοιχου τύπου δυτικό βλήμα (και να τους… Read more »

sotbak
Member
sotbak

“Τελικά ίσως πιο φτηνή λύση για την αποτροπή του πρώτου πλήγματος είναι η επένδυση στην έγκαιρη προειδοποίηση;”

Μα φυσικά, το 1ο πράγμα είναι η αναβάθμιση των επίγειων ραντάρ και είναι χαμηλού αναλογικά κόστους.

Μετά βλέπουμε πόσα Φ-35 ή Growler ή ό,τι άλλο μας χρειάζεται…

Yannis
Member
Yannis

Υπάρχει ένα όπλο ακαταμάχητο κατά της Τουρκικής αεροπορίας. Λέγεται “Διευθέτηση Κυπριακού και από κοινού οριοθέτηση ΑΟΖ με Τουρκία, Κύπρο και Αίγυπτο”. Ακόμη και αν υπάρχει πετρέλαιο μεταξύ Κύπρου και Καστελόριζου, σε καμία περίπτωση δεν ισοσκελιζει το κόστος ενός πολέμου.

Yannis
Member
Yannis

Αυτό δε σημαίνει ότι δε χρειάζεται η ενίσχυση της Αεροπορίας. Η ανθρώπινη φύση είναι αυτή που είναι. Αλλά τουλάχιστον μπορούμε να περιορίσουμε δραστικά τις πιθανότητες πολέμου με με ειλικρινά μικρό κόστος. Στην Κύπρο ήταν μαξιμαλιστες τη δεκαετία του 60 και να το έπαθαν.

aris32
Member
aris32

στο ιδιο μηκος κυματος γιατι δεν εξεταζουμε το f35c ;. που εχει μεγαλυτερη εμβελεια απο το φ35α και β μοντελα . εχει καλυτερες επιδοσεις σαν αεροσκαφος μιας και εχει μεγαλυτερες πτερυγες . ειναι φτιαγμενο για το ναυτικο της αμερικης και οποτε αντεχει στις συνθηκες της θαλασσας . και μπορουμε να το στειλουμε να συμμετεχει σε νατοικες επιχειρησεις σε αμερικανικα ή γαλλικα αεροπλανοφορα !! δεν νομιζω πως το φ35β μας δινει το πλεονεκτημα . εξαλλου πιστευω οτι ακομα και στο θεμα συντηρησης θα απαιτει περισσοτερες εργατοωρες απο οτι ενα φ35α . πιστευω οτι το φ35β φτιαχτηκε για 2 λογους για τους… Read more »

sotbak
Member
sotbak

F-35c….. εκεί να δεις κόστος ανά μονάδα!!!!!

aris32
Member
aris32

υποθετικα μιλαμε . αν ειναι να δωσουμε τα 100εκατομυρια ανα αεροσκαφος για το φ35β γιατι δεν παμε στο f35c που και μεγαλυτερη εμβελεια εχει και καλυτερα πτητικα χαρακτηριστικα εχει λογω των μεγαλυτερων πτερυγων που διαθετει . εξαλλου η ΠΑ εχει εξαιρετικες σχεσεις με την ναυτικη αεροπορια των ΗΠΑ . εξαλλου εμεις αεροσκαφοι εναεριου ανεφοδιασμου δεν προκειται να αποκτησουμε . παντα θεωρητικα

Konstantinos_Zikidis
Member

Τον Δεκ. 2012 γράφαμε: “Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2013 για την USAF, το κόστος του οπλικού συστήματος F-35A ξεπερνά τα 197 εκατ. USD ανά μονάδα για το οικονομικό έτος 2012, ενώ το αντίστοιχο κόστος για τις εκδόσεις B και C ανέρχεται σε 237 εκατ. USD περίπου.” https://www.researchgate.net/publication/234111818_Aeroskaphe_Chameles_Parateresimotetas_Stealth_Meros_B_Antimetopise (σελ. 60 του περιοδικού) Αν και τα κόστη αυτά δεν είναι αντιπροσωπευτικά, καθώς αναφέρονται σε πολύ χαμηλό αριθμό παραγωγής, δίνουν μία εικόνα του κόστους οπλικού συστήματος, ενώ διαφαίνεται ότι το κόστος του B είναι ανάλογο του C, και σε κάθε περίπτωση πολύ μεγαλύτερο από αυτό του Α. Επισημαίνεται ότι αυτή ήταν μάλλον… Read more »

Em.Ti
Member
Em.Ti

Είναι ενδιαφέρουσα σαν σκέψη, είναι άλλωστε κάτι που συζητούσαμε εδώ και χρόνια για το ενδεχόμενο αγοράς AV-8 για χρήση από τα νησιά μας. Το F-35Β είναι προφανώς μια (κατά πολύ) βελτιωμένη υπόθεση εργασίας.

Ενδεχομένως σε 15-20 χρόνια που θα μας απασχολήσει σοβαρά η προμήθεια των F-35 για την αντικατάσταση των F-16V να εξετάσουμε την πιθανότητα προμήθειας F-35A και F-35B.

ThanosD
Member
ThanosD

30 Φ-35 β χ110 εκ 3,3 δις
65 πιλοτοι χ150 ωρες ανα ετος 10000ώρες χ70000=700 εκ ευρω ετησίως (κοστος πτησης)
Κόστος δεκαετίας (εκτός προμηθειας)=7-8 δις ευρω .+ 0,6 αναπλήρωση απωλείων.
+ 1 δις ευρω για πιθανη αναβάθμιση
Τελικά γι ατην πρωτη δεκαετία μαζι με την προμήθεια 11-12 δις δολλ .
(1,1 δις ανα έτος)
Απο διαθεσιμα γνωστα στοιχεία

Shadowfax
Member
Shadowfax

Καπως ετσι σκεφτονταν και οι προηγουμενοι και τα φορτωναν στους επομενους…
Ειχαν μαλιστα και την φαεινη ιδεα να τα πανε μεσω swap απο κατι γερμανικες τραπεζες…
Τα αποτελεσματα τα βλεπουμε…

sotbak
Member
sotbak

xaxaxaxaxaxax!!!!!!!!!!!!!!!! πολύ καλό

Konstantinos_Zikidis
Member

Λαμβάνοντας υπόψη την προέγκριση των ΗΠΑ για την ενδεχόμενη προμήθεια και αρχική υποστήριξη 34 F-35A για το Βέλγιο, ύψους 6,5 δισ. δολ. (https://www.ptisidiastima.com/34-f-35a-for-belgium/ ), το ανάλογο κόστος για τα Β θα είναι σαφώς μεγαλύτερο. Για λόγους υπολογισμού, μπορούμε να θεωρήσουμε ότι το κόστος προμήθειας Α/Φ, εξοπλισμού και αρχικής υποστήριξης των 34 F-35A ισούται χονδρικά με αυτό των 30 F-35B. Όσο για το κόστος ώρας πτήσεως, μία σχετικά αξιόπιστη αναφορά το υπολογίζει στα 42.200 δολ. (https://www.flightglobal.com/news/articles/f-35a-cost-and-readiness-data-improves-in-2015-as-fl-421499/ ), ενώ άλλες (γαλλικές…) εκτιμήσεις το ανεβάζουν πάνω από 60.000 δολ. (https://www.linkedin.com/pulse/us-air-force-report-confirms-exorbitant-f35-hour-flight-fabrice-wolf/ ). Για λόγους υπολογισμού, μπορούμε να θεωρήσουμε ότι το κόστος ώρας πτήσεως θα… Read more »

Shadowfax
Member
Shadowfax

Aυτα θα περιλαμβανει η προμηθεια… Φυσικα ολα μεσα απο διαγωνισμο…
http://www.dsca.mil/major-arms-sales/belgium-f-35-joint-strike-fighter-aircraft

Paliouras
Member
Paliouras

Στα 40 F-35A που θα πρεπει -κατα την γνωμη μου παντα- να παρουμε (ξερω με τα λογια χτιζω ανωγεια και κατωγεια) ΧΩΡΑΝΕ ΑΝΕΤΑ επιπλεον 12 stovl μοντελα…τα οποία θα “ελλιμενιζονται” μαζι με τα υπολοιπα σε ασφαλεις βασεις Δ.Ελλαδας, και σε περίπτωση επεισοδίου θα μπορουν να λαμβανουν θεση στα προωθημενα τους σημεια. Το λεω αυτο γιατι οντως δινουν προσθετα χαρακτηριστικα και αρα λυσεις στην ΠΑ. Και αυτο θα επρεπε να αναζητουμε…γενικως…να εχουμε το υλικο που θα μπορει να υποστηριξει πολλα διαφορετικα σεναρια… Μεσες ακρες το τηρουμε, αλλιως τα Φαντομ δεν θα ειχαν κρατηθει μαχιμα μεχρι τωρα… Παντως πιο ρεαλιστικο σεναριο για… Read more »

Shadowfax
Member
Shadowfax

Το να συγκρινεις την συντηρηση του φαντομ με το F35 ειναι σαν να συγκρινεις αυτη του Χιουι με τα NH90…

sotbak
Member
sotbak

ισορροπημένη θέση που με βρίσκει σύμφωνο, αλλά εξακολουθώ να είμαι επιφυλακτικός για την αποτελεσματικότητα λίγων stovl…

Paliouras
Member
Paliouras

Πχ κριση τυπου Ιμια….αρχιζον και μαζευονται στολοι σιγα σιγα αναμεσα στα νησια του Αιγαιου…τα stovl μετακινουνται υπο την καλυψη του χαμηλου rcs τους σε αεροδρομια μικρα μικρων νησιων σε ετοιμοτητα.
Οταν και εαν κανει το “λαθος” τουρκικο πλοιο να μπει σε χωρικα υδατα (και εφοσον υπαρχει εντολη για πυρ)…μπορουν σε λιγα λεπτα να εχουν εξαπολυσει αιφνιδιαστικη επιθεση.
Θα μου πεις το ιδιο μπορουν να κανουν και τα “Α” απο τον Αραξο….σε ποση ωρα ομως?
Εδω μπορις να επεμβεις πριν ερθει σε θεση βολης των στοχων του…

sotbak
Member
sotbak

οκ

Κapoios Αllos (@Kapoiosmpla)
Guest

Αναρωτιέμαι πόσα αεροδρόμια μπορούμε να κατασκευάσουμε σε νησιά που σήμερα δεν διαθέτουν με το κόστος αγοράς και κυρίως συντήρησης 15 F-35B (3-4 δις Ευρώ…;).

Για παράδειγμα το Αεροδρόμιο που θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται σύντομα στην Ίο έχει προϋπολογισμό περί τα 18 εκ. ευρώ τα οποία συμπεριλαμβάνουν την αγορά οικοπέδου. Φυσικά στην περίπτωση των αεροδρομίων τα οφέλη για το κράτος και τις τοπικές κοινωνίες είναι πολλαπλά (ακόμα και στην ακραία περίπτωση που δεν γίνει πόλεμος… ) ενώ ακόμα και αυτά τα λίγα χρήματα θα αποσβεστούν από τη χρήση του…

nicolas
Guest
nicolas

ακριβως!!!

Νείλος
Guest
Νείλος

Η Ελλάδα δεν έχει δεύτερο βρακί να αλλάξει και συζητάμε για F35 κι αν θα είναι A,B or C. Δεν ξέρουμε τι να πρωτοδιαλέξουμε βρε αδερφέ… Κάνετε φιλότιμες προσπάθειες εκεί στην Πτήση να μας διασκεδάζετε εν μέσω θέρους αλλά εις μάτην, προτιμούμε το Μουνδιάλ! Κύριοι είμαστε ο ορισμός του failed state όπως επαναλαμβάνει στανικά και ο πανούργος Ερντογάν με ανύπαρκτη ηγεσία, μηδενική στρατηγική, διαλυμένη οικονομία που συντηρείται στην εντατική απο τον τουρισμό, δημογραφικό σε ελεύθερη πτώση και συζητάμε για αεροσκάφη που κοστίζουν 80μύρια έκαστο άνευ κλιματιστικού και Cd player;;; Και ποιός θα οργανώσει και δρομολογήσει την πραγμάτωση ενός τέτοιου σχεδίου;… Read more »

Chris
Member
Chris

Δυστυχώς κάπως έτσι είναι τα πράγματα

ivychris
Guest
ivychris

φαίνεται ξεκάθαρα ότι έχεις ξεφύγει από τη διατροφική μόδα του σανού και επιλέγεις πατροπαράδοτες συνταγές πρδ μπριζολάκια πανσέτες στα κάρβουνα…

Thras
Member
Thras

Μπράβο για το σχόλιο. Αν δεν είμαστε αποφασισμένοι να πολεμήσουμε για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, όλα τα υπόλοιπα δεν έχουν νόημα. Απλά η ΠΤΗΣΗ θεωρεί δεδομένο ότι θα πολεμήσουμε…

teo
Member
teo

Νομίζω ότι τα f35Α έχουν δυνατότητες ελιγμών έως 9g ενώ τα Β και C έως 7.5g… αρα για μας το φθηνότερο Α είναι και καλύτερο.. κάποια στιγμή το stealth θα αρχίσει να αντιμετωπίζεται οπότε θα μείνουμε με αεροσκάφη μειωμένων δυνατοτήτων.. Σε άλλο άρθρο διαβάζω ότι ξεκινάει η full παραγωγή της ατράκτου , αν φθάσει το f35 στα 80 εκατ. δεν έχει νόημα να μιλαμε για εισαγωγή άλλων νέων τύπων. Κατά την άποψη μου είναι λάθος ακόμα και η αναβάθμιση σε f16V.. θα μπορούσαμε με ανάλογα λεφτά να φέρουμε 50αρια και 52αρια σε 52+Adv και να προμηθευτούμε μια μικρή μοίρα f16V… Read more »

aris32
Member
aris32

εχεις λαθος . περιορισμενο ηταν το οριο των g στις αρχικες εκδοσεις με τα αρχικα software πλεον σε ολα τα μοντελα το οριο των g ειναι στα 9 . τα φ16v ειναι το μοναδικο αεροσκαφος 4++ γενιας που μπορουμε να εχουμε . και στο αμεσο μελλον προβλεπω να αγορασουμε και αλλους αριθμους .

Dimitris
Member
Dimitris

Αφού μιλάμε υποθετικά, ας παραθέσω ένα ακραίο σενάριο. Ένα βλήμα πλεύσης μακράς ακτίνας εκτοξευόμενο από υποβρύχια είναι η μόνη μη ανασχέσιμη και σχετικά χαμηλού κόστους επιλογή. Μήπως θα έπρεπε να εξετάσουμε προμήθεια από Ισραήλ των υποβρύχια εκτοξευόμενων Popeye;

ThitsosIII
Guest
ThitsosIII

από ω το πάμε, από κει το πάμε, πάλι στο Ισραήλ καταλήγουμε….

Στέφανος
Guest
Στέφανος

Καμία απολύτως αντίρρηση για τις δυνατότητες του αεροσκάφους. Fusion, Stealth, κάθετη προσγείωση/απογείωση. Το ερώτημα που ετέθει απο παράγοντες της γείτονος (ή -αν θέλετε- απο τους νέους της “φίλους”) είναι απείρως πιο σοβαρό. Και εξηγώ. Η χρήση του F-35 θα καθορίζεται απο απο την ελληνική στρατιωτική ηγεσία ή θα μπορούν οι υπερατλαντικοί μας σύμμαχοι να επεμβαίνουν “πυροσβεστικά” και ανάλογα με το συμφέρον τους να ενεργοποιούν ή να απενεργοποιούν χαρακτηστικά αυτής της ομολογουμένως τεχνολογικά εξαίσιας πλατφόρμας πολέμου; Γιατί, αν για να αμυνθούμε σε επίθεση της γείτονος περιμένουμε το πράσινο φως του Κονγκρέσου, του ΝΑΤΟ και του ΟΗΕ, καταλαβαίνεται οτι η “αγορά” του… Read more »

Βκ
Guest
Βκ

Πιστεύω ότι με την αγορά 20 rafale f4 μαζί με meteor και άλλα 20 f16v επιπρόσθετα θα είμαστε εντάξει για τα επόμενα χρόνια!!

Shadowfax
Member
Shadowfax

Ta 20 ραφαλ στοιχιζουν οσο και τα F35, μην σου πω και παραπανω…

sotbak
Member
sotbak

δυστυχώς θα συμφωνήσω…

Stamatis Rapanakis
Guest
Stamatis Rapanakis

Να κάνω μια χαζή παρατήρηση… Ένα αερόστατο με καλάθι (το μυαλό μου πάει στο Tethered Aerostat Radar System) κάνει από 40.000 € και πάνω. Πόσο δύσκολο είναι να φτιάξουμε ένα αερόστατο – πλατφόρμα radar προκειμένου να μπορέσουμε να πειραματιστούμε με τεχνολογίες anti-stealth. Θα μπορούσε μια ελληνική εταιρία να αναπτύξει ένα αερόστατο “ειδικών προδιαγραφών” με περιορισμένο κόστος (ας είναι και στα πλαίσια Ευρωπαϊκού Έργου για να παρακολουθούμε την αποδημία των πουλιών). Μια άλλη εταιρία (με εξειδίκευση στα ηλεκτρονικά) να αρχίσει να κάνει μετρήσεις. Μήπως θα πρέπει να σκεφτούμε λίγο out of the box και να μην βασιζόμαστε σε έτοιμες λύσεις… Στην… Read more »

lexandreas
Guest
lexandreas

Και εγώ έχασα 3 κιλά σε 3 μέρες μένοντας σπίτι!!! Ακολούθησα το σύστημα ¨γαστρεντερίτιδα¨. εγγυημένα αποτελέσματα. Τώρα που θα πιάσω και το στοίχημα θα πάρω και ένα F-35B να χάσω και τα ύπολοιπα κιλά διά της φυγοκέντρου!!

LuckyLuke
Member
LuckyLuke

Θα βάλουμε ένα arduino-radar πάνω σε ένα αερόστατο (alibaba.com). Θα ψάξουμε για κάνα ΕΣΠΑ και κάτι θα βγεί…

sotbak
Member
sotbak

παιδιά μη ζορίζεστε βρέθηκε το αντίδοτο για τα Φ-35. Πάμε για ύπνο τώρα….

https://www.defence-point.gr/news/vera-ng-ena-endiaferon-systima-rantar-pithano-meros-tis-lysis-gia-ta-f-35a

Babis_UK
Member
Babis_UK

Καλα τα F35 αλλα αποτελουν πολυτελεια για στρατους του εχουν λυσει τα βασικα προβληματα τους. Σαν φορεας οπλων για χτυπημα ανταποδωσης εχει πολυ κακο price for value αφου μεταφερουν μονο 2 βομβες των 1000 κιλων εκαστο.. Οπως αναφερθηκε απ τον Κωνσταντινο Ζηκιδη το κοστος για 35 τεμαχια F-35 μαζι με την υποστήριξη και χρηση σε ευρος 10ετιας προσεγγιζει τα 10 δις Με το 10% αυτου του κοστους αποκτουμε πολλες 100αδες βαλιστικους και crouz με βεληνεκη απο 100 μεχρι 1000 χλμ και κλεινει οριστικα το θεμα της ανταποδωσης. Τους πρωτους ιδανικα εγχωριας σχεδιασης/παραγωγης για να μην υπαρχουν περιορισμοι στο μεγιστο βεληνεκές.… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Kαι τα μια 45αριά F-117 έφεραν από 2 βόμβες το 1991 στο Ιράκ αλλά χτύπησαν το 47% των στρατηγικών στόχων του εξαφανίζοντας το. 2 βόμβες θα φέρουν στην 1η ημέρα του πολέμου. Μετά θα αλλάζει το οπλικό φορτίο τους ενώ μπορούν να φέρουν και διάφορα άλλα όπλα. (AIM-120, NSM, κτλ) Έχουμε υπογράψει συνθήκη να μην έχουμε βαλλιστικούς πυραύλους με βλεηνεκές μεγαλύτερο των 300 χλμ. Λεφτά σε βαλλιστικούς πυραύλους έριχναν και ρίχνουν χώρες όπως το Ιράκ του Σαντάμ Χουσεΐν, η Βόρεια Κορέα του Κιμ, η Λιβύη του Καντάφι που ήξεραν και ξέρουν πως δεν είχαν/έχουν πιθανότητες να κάνουν κάτι με την… Read more »

SEB
Guest
SEB

Οι Σκούντ ούτε γήπεδο δεν μπορούν να χτυπήσουν.
Πέρασαν 30 χρόνια εξέλιξης από τότε.

Antonis_Loukas
Member
Antonis_Loukas

Συνέχισε να γράφεις αρλουμπες…. Τι ακρίβεια είχαν οι scud του Ιράκ και τι έχουν πχ οι SS-26, που σημειωτέον, το όχημα φορέας ρίχνει 2 βλήματα αντί ενός; Με βαλλιστικούς μόνο, προφανώς και δεν κερδίζεις πόλεμο. Εμείς, αεροπορία έχουμε… Οι βαλλιστικοί, θα μας εξασφάλιζαν αποτροπή και οικονομία (αφού θα γλυτωναμε από αγορά f-35). Η ΠΑ μπορεί να το θέλει απεγνωσμένα(με τόσες φουρνιές αμερικανοτραφων στελεχών, για να μη πω βαρύτερα λόγια…, δεν μου κάνει έκπληξη), αλλά με αυτό, ούτε θα μας κερδίσει το πόλεμο, ούτε θα φέρει εις πέρας τη βασική της αποστολή, δηλαδή τη κατανικηση της αντίπαλης ΠΑ… Άρα, η ΠΑ,… Read more »

Thras
Member
Thras

Oi Scoud είναι ένα απόλυτα παρωχημένο σύστημα που απο μία αεάμυνα σαν την ελληνική δεν θα πέρναγαν ποτέ, εκτός αν εκτοξεύονταν σε δεκάδες ανα στόχο.

Προφανώς δεν εννοούμε να πάρουμε τεχνολογικά απολιθώματα που προσεγγίζουν τον μισό αιώνα, αλλά σύγχρονες ρουκέτες για MLRS/ATACMS II ή στρατηγικά βλήματα cruise αεροεκτοξευόμενα/ υποβρύχια,επιφανείας κλπ.

sotbak
Member
sotbak

δεν ακούγεται άσχημα αλλά προηγείται η αναβάθμιση των επίγειων ραντάρ

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Tα F-35B κατά κύριο λόγο απευθύνονται σε χώρες που έχουν η θα έχουν αεροπλανοφόρα και μεγάλα αποβατικά πλοία. (η ελικοπτεροφόρα) Πέρα των χωρών που έχουν σήμερα AV-8 (Ισπανία, Ιταλία) και που αποκτήσουν στο μέλλον το F-35B προσωπικά δεν αποκλείω να δούμε πλην της Τουρκίας (για το LHD Anadolu) να το αγοράζουν και οι Ιάπωνες και νοτιο-κορεάτες. Σε ότι αφορά άλλες χώρες που δεν έχουν αεροπλανοφόρα, έχουν δείξει ενδιαφέρον για αυτό το Ισραήλ και η Τάιβαν που και οι δύο έχουν την έγνοια μην πληγούν τα αεροδρόμια τους από αιφνιδιαστική πυραυλική επίθεση. Αν θυμάμαι καλά κανείς ειδικά για το Ισραήλ η… Read more »

Shadowfax
Member
Shadowfax

Ειπαμε, στο Βελγιο η προταση ειναι για 192εκ το κομματι σημερα…

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Aποκλείεται να κοστίζει τόσο το κάθε ένα. Προφανώς διαιρείς την τελική τιμή με τα αεροπλάνα που θέλει να αγοράσει το Βέλγιο.

Shadowfax
Member
Shadowfax

Αν ξερεις κατι παραπανω απο το αρμοδιο υπουργειο των ΗΠΑ μου λες…
http://www.dsca.mil/major-arms-sales/belgium-f-35-joint-strike-fighter-aircraft
To τι περιλαμβανει μπορεις να το διαβασεις…
και αν προλαβα να διαβασω και σωστα δεν περιλαμβανει οπλα…

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Στην 2η παράγραφο πέρα τα 34 αεροπλάνα περιλαμβάνεται ένα κατεβατό με τα παρελκόμενα τους. Και τελειώνει γράφοντας total estimated cost και όχι cost για τα αεροπλάνα μόνο.

Shadowfax
Member
Shadowfax

Γιατι μονο τα αεροπλανα θα παρεις?
Τα παρελκομενα δεν τα θες?

Γιώργος70
Guest
Γιώργος70

Υπολογισμός μου με κόστος για ΗΠΑ σε $ 2017 οχι 2012 2500 F -35 x 8000 ωρες service life 1.5 τρισ 2017$ ($945 δις ΒΥ2012)ολα τα άμεσα κόστη περιπου 75 000 η ώρα -περιλαμβανει την αγορά 600 εκατ $ ανα F-35 στις 8000 ωρες. στην ελλάδα με 300 ωρες το χρόνο 300 *75000=22.5 εκατ $ ανά F-35 το χρονο 34 F-35 34*22.5= 750 εκατ $ το χρόνο. 34 F-35 34* 600 εκατ =20 δις $ ή 8000/300 27 χρόνια συνολικό κόστος. Το ελληνικο κόστος προφανώς θα ειναι μεγαλύτερο των ΗΠΑ. Λογικά η Ελλάδα θα αγοράσει 34 F-35 μόνο αν –… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

H Eλλάδα θα αγοράσει F-35 όπως και να έχει. Ποιες βάσεις να κατασκευάσουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα για τα δικά τους F-35 ?? Aυτό δεν θα γίνει ούτε σε 500 χρόνια…
Πως να παραχωρήσει στην Ελλάδα τα F-35 της Τουρκίας ?? Αν δεν πληρώσουμε κάποια δις δεν θα δούμε F-35. Παραχωρήσεις F-35 , και F-35 υπό την μορφή δωρεάν στρατιωτικής βοήθεια αλά Ισραήλ είναι όνειρα θερινής νυκτός.

sotbak
Member
sotbak

σωστός νομίζω

darede
Guest
darede

Καλό υποθετικό σενάριο αλλά εγώ θα βάλω καλύτερο. Πως θα αντιμετωπιστεί το LHD των τούρκων με f-35b πάνω;

Shadowfax
Member
Shadowfax

Mε συγχρονες τορπιλες…

Spirit
Guest
Spirit

Όπως όλα τα πλοία, με επίθεση κορεσμού 10+ exoset και υποβρυχίως

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

ShadowfaxShadowfax
Όπως έγραψα πιο πάνω πριν 2-3 χρόνια η αγορά 40 F-35A θα μας κόστιζε 6 δις δολάρια. Τιμή fly away για το F-35A ήταν τα 100 εκατ. δολάρια. Οπότε 4 δις θα κόστιζαν τα αεροπλάνα και άλλα 2 δις τα παρελκόμενα.

sotbak
Member
sotbak

κάπου εκεί βγαίνει το κόστος. Τολμώ να πω ότι δεν είναι τόσο τραγικό αν επιμεριστεί σε μία 10ετία, αφού η προμήθεια προφανώς θα υλοποιείται σταδιακά. Αν θέλουμε βέβαια να είμαστε αεροπορία με ικανά μέσα στον 21ο αιώνα……

Shadowfax
Member
Shadowfax

Στον υπνο σου… To κοστος αγορας F35 ειναι αυτο του Βελγιου ΣΗΜΕΡΑ (με οτι περιλαμβανει η προταση)… μου φερνεις στο μυαλο λοιπον τις “καλες” εποχες του ’80 οπου προμηθευτηκε η Ελλαδα 40 F16 πληρωνοντας μονο αεροσκαφος και κινητηρα… Να σου υπενθυμησω πως παλι εισαγαμε εναν νεο τυπο αεροσκαφους οπως και με τα F35 οπως λες… Αποτελεσμα? Η ελληνική πλευρά σύναψε τα επόμενα χρόνια ξεχωριστές συμβάσεις για ανταλλακτικά αρχικής υποστήριξης, εξοπλισμό συντήρησης, εξομοιωτή πτήσης, δεν εγκρίθηκε και δεν υλοποιήθηκε πλήρη προμήθεια εξοπλισμού συντήρησης / επισκευών εργοστασιακού επιπέδου και πολλα αλλα “ασυλληπτα” εκτοξευοντας το κοστος στα ουρανια… Τωρα για ολα αυτα που… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

20 τουρκικά F-35 , 40 βόμβες JDAM να ρίξουν σε στόχους μας , η ζημιά δεν θα είναι μικρή. Κάθε άλλο.
Όταν η τουρκίο αγοράζει μαχητικά στελθ εμείς δεν γίνεται να συνεχίσουμε με αγορά F-16V.
Είναι σαν να αγόραζε το 1988 η Τουρκία F-16 και εμείς να συνεχίζαμε να παραγγέλνουμε Mirage F-1 και Φάντομ,
Σε ότι αφορά το κόστος των F-35 του Βελγίου δεν σημαίνει ότι το κάθε αεροπλάνο κοστίζει 192 εκατ. ευρώ. Τόσο κοστίζει η αγορά που πέρα των αεροπλάνων συμπεριλαμβάνει και άλλα πράγματα που ακριβώς δεν ξέρουμε πόσα είναι αυτά και πόσο κοστίζει το κάθε ένα. (π.χ το trainer center)

Shadowfax
Member
Shadowfax

Το εξηγει εξαιρετικα ακριβως απο κατω ο αγαπητος κ. Konstantinos Zikidis αναλυτικα ξανα… Αν και παλι δεν μπορεις να το καταλαβεις γιατι ΔΕΝ μπορουμε και ΔΕΝ χρειαζεται να μπουμε σε μια περιπετεια που λεγετε F35 δεν μπορω να βοηθησω περαιτερω…
Το κοστος αλλη μια φορα θα σου πω πως ειναι εκει περιπου, η Τουρκια ΔΕΝ εχει στελθ μαχητικα, και η Ελλαδα ΔΕΝ εχει την πολυτελεια να τα προμηθευτει…

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

H Eλλάδα θα προμηθευτεί F-35A μετά από αρκετά χρόνια. Η Λόκχιντ μας υπολογίζει μεταξύ 2033-2035. Τώρα και να θέλουμε να αγοράσουμε έστω 20 F-16V αυτό είναι άπιαστο όνειρο. Πόσο μάλλον για κάποιο αισθητά ακριβότερο μαχητικό.

Shadowfax
Member
Shadowfax

Τωρα αρχιζεις να μπαινεις στο κλιμα…
Φυσικα μετα απο 20-30 χρονια δεν ξερει κανεις τι θα εχει γινει, και για τι μαχητικα θα μιλαμε, τι αλλες λυσεις θα υπαρχουν και παει λεγοντας…
Επιπλεον βαιπερ για τα επομενα χρονια δεν ειναι απιαστο ονειρο…
Δυσκολο το λες, απιαστο οχι…
Και παλι θα εξαρτηθει απο τις αναγκες της ΠΑ και τις προθεσεις των απεναντι…

ivychris
Guest
ivychris

Ο τρις πτωχευμένος… Τραμπ “δήθεν” παραπονιόταν για την ακριβή τιμή του F-35 και προέτρεψε το Ναυτικό να παραγγείλει νέα F/A-18E/F Block III Super Hornets, δλδ με την ενέργεια αυτή βοήθησε να διατηρηθεί η υψηλή τιμή του F-35, ενώ στην αντίστροφη περίπτωση όπου αυτές οι παραγγελίες θα κατευθύνονταν σε περισσότερα F-35 προς αντικατάσταση των αποσυρόμενων 136 F/A-18A-D Hornets, θα συμπίεζαν έτι περαιτέρω το κόστος του Α/φους.
Αλλά είπαμε ο άνθρωπος ξέρει τα πάντα… αλλά με χαμηλό IQ

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Tην 1η φορά το 1994 που πήγα στην Αμερική εκεί ένας φίλος που μας πήγε βόλτα όταν περάσαμε έξω από τον ουρανοξύστη του Τραμπ στο Μανχάταν μας είπε ,,να ο ουρανοξύστης του Τραμπ,, Τον ρωτήσαμε ,,ποιος είναι αυτός ??,, Μας απάντησε πως είναι κάποιος πολύ πλούσιος που είναι διάσημος ειδικά για την πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία του. Και πρόσθεσε πως τα βρήκε μεν έτοιμα από τον πατέρα του αλλά τα αβγάτισε και έγινε πολύ πιο πλούσιος. Ερώτηση. Αν είχε χαμηλό IQ θα κατάφερνε να κρατήσει ότι βρήκε από τον πατέρα του και μετά να γινόταν πολύ πιο πλούσιος ?? Λέω… Read more »

ivychris
Guest
ivychris

το κριτήριο της επιτυχίας στη ζωή ενός ανθρώπου δεν είναι το αν έχει αποκτήσει χρήματα, αλλά ο τρόπος που έχει χρησιμοποιήσει. Και ο Εσκομπαρ στο Μεξικο, χρήματα είχε άρα επιτυχημένος ήταν με αυτή τη λογική. Ο συγκεκριμένος έχει πτωχεύσει τρις κατα τη διάρκεια της επιχειρηματικής του ζωής και αν ζούσε σε άλλη χώρα θα ήταν πιθανώς άστεγος… Σε πιθανή χειραψία μαζί του, διατηρεί κάποιος ελάχιστη πιθανότητα να του λείπει νύχι, όταν οι περισσότεροι θα ψάχνουν τα δάχτυλά τους. Ο οδηγός του επί 25 χρόνια τον μήνυσε επειδή δεν του έδωσε αύξηση και οι υποψήφιοι φοιτητές στο δήθεν “πανεπιστήμιό” του προέβησαν… Read more »

George
Guest
George

Καλά, εκεί στη ΠΔ δε μπορεί κανείς να δει το προφανές, πως το F-35 είναι ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ; Δε χτυπάνε σαν τεράστια καμπάνα όλες οι ειδήσεις (που πρώτη η ΠΔ δημοσιεύει) για χαμηλές διαθεσιμότητες, για καθηλώσεις αεροσκαφών για γελοίους λόγους, για υποσυστήματα που βγάζουν όλη την ώρα bugs, το αφάνταστο κόστος του αεροπλάνου, το ότι όταν το πήγαν σε επίδειξη απέδειξε πως δεν έστριβε και δεν επιτάχυνε; Το αεροπλάνο λέει το άρθρο-άποψη είναι stealth. Από την άλλη, λέει και πως το RCS είναι απόρρητο. Τότε πώς ξέρει ότι είναι stealth; Ακόμα κι αν είναι stealth ομως, δεν είναι ανησυχητικό το πόσο περίπλοκο… Read more »

sotbak
Member
sotbak

μας βολεύει μια τέτοια διαθεσιμότητα γιατί θα είναι τρύπα στο νερό η προμήθεια, αν τα Α/Φ είναι συνεχώς καθηλωμένα. Είναι όμως όντως έτσι;;; ή με την πορεία/εξέλιξη της παραγωγής όλα τα μικροζητήματα θα διορθωθούν και θα είναι αξιόπλοα; Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στην αυτοκινητοβιομηχανία σε κάθε νέο προϊόν, στη συνέχεια όμως βελτιώνονται …..

Thras
Member
Thras

Δεν λαμβάνεις υπόψη σου ότι ακόμα το αεροσκάφος δεν έχει μπεί σε πλήρη παραγωγή και παρουσιάζει/επιλύει παιδικές ασθένειες.

Εννοείται ότι δεν πρέπει να το προμηθευτούμε άμεσα. Όταν όμως λύσει τα προβλήματα αυτά και μπεί σε κανονική παραγωγή (με παράλληλη πτώση της τιμής μονάδας) τότε θα αποτελεί πολύ καλή επιλογή.

Konstantinos_Zikidis
Member

Σε προηγούμενο σχόλιό μου στην παρούσα ανάρτηση και με βάση τη συλλογιστική του φίλου Τ.Δ, υπολόγισα το κόστος προμήθειας 30 Α/Φ F-35B και χρήσης τους για 10 έτη σε ποσό άνω των 10 δισ. δολ.: https://www.ptisidiastima.com/is-f35b-most-suitable-for-greece/comment-page-1/#comment-83624 Δηλαδή πάνω από 8,5 δισ. ευρώ, με την τρέχουσα ισοτιμία. Και φυσικά, η πληρωμή θα είναι ιδιαίτερα εμπροσθοβαρής: τα 2/3 αφορούν το κόστος προμήθειας (που θα πρέπει να καταβληθεί στην αρχή) και το 1/3 το κόστος υποστήριξης (το οποίο μπορεί να κατανεμηθεί χρονικά στα 10 χρόνια χρήσης). Οποιοσδήποτε γνωρίζει έστω και λίγο τί συμβαίνει στην παρούσα φάση στις ΕΔ και στη χώρα εν γένει,… Read more »

sotbak
Member
sotbak

Aν και είμαι επιφυλακτικός ως προς τα stovl, οπότε με τα ίδια λεφτά μιλάμε για 40 (;) Φ-35Α, 10 δισ δολ. κατανεμημένα σε δόσεις σε βάθος 10ετίας μας δίνουν τα εξής οφέλη: 1) Γνώση του ίδιου όπλου με τα τουρκικά που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε. 2) Ισοδύναμο για: α) αποτελεσματική διείσδυση στην εχθρική ενδοχώρα για στοχευμένα πλήγματα στις στρατηγικές υποδομές του αντιπάλου, κάτι που χρειαζόμαστε άνευ ετέρου, εκτός αν μας αρκούν τα Μιράζ ή θα στραφούμε σε βαλλιστικούς που κι αυτό κόστος έχει, αλλά και β) για αποτρεπτική ισχύ (αυτονόητο). Πάντως χρειαζόμαστε το ισοδύναμο για να έχουμε αξιώσεις, αλλιώς παίζουν… Read more »

Stamatis Rapanakis
Guest
Stamatis Rapanakis

Έφαγα κάποια ώρα για να διαβάζω για παθητικά ραντάρ και σχετικές προσπάθειες (HEMPAS κλπ). Κατέληξα στα συμπεράσματα: 1. Υπάρχουν ήδη (και αναπτύσσονται συστήματα ραντάρ) με πολύ αξιόλογες επιδόσεις εντοπισμού stealth στόχων. Γενικότερα η Π.Α., εάν και όταν το θελήσει, θα μπορούσε να αναβαθμίσει το ΣΑΕ και να αμυνθεί αποτελεσματικά στις νέες απειλές. Όπως έχει αναφερθεί είναι #1 προτεραιότητα η αναβάθμιση του ΣΑΕ. 2. Η ανάπτυξη ενός αντίστοιχου “ελληνικού”συστήματος είναι μη ρεαλιστική καθότι οι τεχνολογικές προκλήσεις είναι τεράστιες και απαιτούνται υψηλά ποσά R&D και χρόνος, που δεν υπάρχει. Είναι σημαντικό η χώρα να προσελκύει επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας. Ελπίζω σε καλύτερες ημέρες… Read more »

sotbak
Member
sotbak

συμφωνώ. Πρώτα πρέπει να ξεκινήσουμε από την αναβάθμιση του ΣΑΕ

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Αν και αποκλείω για οικονομικούς λόγους να πάρουμε το 30% ακριβότερο F-35B αντί του F-35A θα ρωτήσω να μάθω αν υπάρχουν έστω κάποιες πιθανότητες για αγορά F-35B και μετά θα γράψω εδώ την απάντηση από κάποιους επιτελείς από το ΓΕΑ.

sotbak
Member
sotbak

περιμένουμε με ενδιαφέρον

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Σημερινή τιμή fly-away του F-35A , 85 εκατομμύρια δολάρια. (πληροφορία από Ντένις)

sotbak
Member
sotbak

85 εκ.$ Χ 40 Α/Φ = 3.400.000$ + τα όπλα τους + 2δισ€ για 4 belhara + 1 δισ€ για αναβάθμιση ΣΑΕ κλπ. + νέο ΤΟΜΑ (500 εκ€;) + συμπληρωματικά LEO ή Αμπραμς (;). Θέλουμε 10 δισ€ σε βάθος 10ετίας μόνο για νέους εξοπλισμούς αν θέλουμε να μείνουμε ελεύθεροι.

10 δισ€ / 11 εκ. πληθυσμός = 909,09 € / πολίτη στη δεκαετία, άρα 90€/χρόνο. Δεν είναι τόσο τραγικό αν θέλουμε να μείνουμε ελεύθεροι.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Για την κάλυψη των αναγκών μας χρειαζόμαστε άμεσα 17 δις ευρώ.
Σε ότι αφορά τις Μπελαρά η κάθε μία μαζί με τον οπλισμό της θα κοστίσει 750+ εκατ. ευρώ.
Είναι απίθανο να αγοραστούν νέα ΤΟΜΑ. Ο Ε.Σ εδώ και χρόνια έχει βάλει στο μάτι μεταχειρισμένα Bradley (230) όπως και AAV-7 (75) και LAV-25. (100)

Konstantinos_Zikidis
Member

https://www.reuters.com/article/us-italy-defence-f35/italy-says-wont-buy-more-f-35-fighter-jets-may-cut-existing-order-idUSKBN1JW28M?ref=hvper.com&utm_source=hvper.com&utm_medium=website

Τώρα εάν υποθέσω ότι οι Ιταλοί διάβασαν τα σχόλιά μου στην παρούσα ανάρτηση θα είμαι υπερβολικός;;;
wink

Thras
Member
Thras

χαχαχαχα!

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Λοιπόν. Τι έμαθα από επιτελάρχη του ΓΕΑ για το θέμα των F-35B. Είπε κατηγορηματικά ότι ,,ΔΕΝ τα χρειαζόμαστε,,. Πως αυτά τα αεροπλάνα είναι για χώρες που έχουν αεροπλανοφόρα. (Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία κ.α) Ότι εμείς ξέροντας πως η τουρκική αεροπορία θα αγοράσει 100 F-35Α, πρέπει στην πορεία έχοντας το χ χρηματικό ποσό να αγοράσουμε όσα περισσότερα αντίστοιχα μαχητικά (F-35A) μπορούμε, και όχι να αγοράσουμε λιγότερα. (F-35B/C) Mόνο για τα αεροπλάνα. Έχοντας π.χ ένα ποσό της τάξης των 6 δις δολ. και με υποθετική τιμή 100 εκατ. δολ για το F-35A, 130 εκατ. δολ. για το F-35B (είναι 30% ακριβότερο του -Α)… Read more »

trackback

[…] Πτήση και Διάστημα […]