- Advertisement -

ΑΠΟΨΗ: Απόκτηση F-35B και αλλαγή δόγματος η καλύτερη λύση για την Πολεμική Αεροπορία;

- Advertisement -

Το περιοδικό και η ιστοσελίδα έχει ασχοληθεί πολλές φορές με το F-35, είτε απλά σαν αναφορά στο πρόγραμμα JSF, είτε με το πρόβλημα που θα αποτελέσουν τα τουρκικά F-35 για την Ισορροπία Δυνάμεων πάνω από Αιγαίο. Φυσικά αντίθετα με άλλους έχουμε τηρήσει τα προσχήματα, και ποτέ δεν έχουμε ζητήσει την αγορά F-35 “εδώ και τώρα”, παρουσιάζοντας όλες (μα όλες) τις εναλλακτικές λύσεις. Πιστεύουμε ακράδαντα πως οι αναγνώστες μας πρέπει να είναι ενημερωμένοι κι όχι τρομοκρατημένοι (από τα F-35).

«Και γιατί δεν παίρνουμε F-35 μάστορα;»


To F-35 είναι πράγματι το μέλλον των μαχητικών αεροσκαφών. Ίσως κανένα άλλο αεροσκάφος στην ιστορία δεν έχει υποσχεθεί τόσα πολλά, αλλά και δεν έχει αμφισβητηθεί τόσο πολύ. Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ασκήσει δριμεία κριτική ενάντια στο μαχητικό, αλλά τελικά το μόνο που κατάφερε ήταν να πετύχει την αγορά μερικών δεκάδων μαχητικών F/A-18 BlockIII. Κανείς δεν θα τολμούσε να σκεφτεί την πιθανότητα να σταματήσει το πρόγραμμα ενός μαχητικού που θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος της Δυτικής Πολεμικής Μηχανής.

 
Ο λόγος είναι απλός. Το αεροσκάφος είναι stealth, πολύ πιο “stealth”  από το F-117, και ας πούμε τόσο stealth όσο το F-22 (ας μην μείνουμε σε λεπτομέρειες περί RCS, που ούτως ή άλλως είναι απόρρητες). Κι όλα αυτά με τις πολεμικές ικανότητες ενός F-16, και την τιμή ενός F-15. “Being stealth” είναι η μόνη λύση για να αντιμετωπιστούν τα άλματα αντιαεροπορικών συστημάτων όπως το S-400 (και αντιστοίχων κινεζικών), ενώ πλέον τους επίσης ικανούς S-300  τους έχει αποκτήσει και ο πιο μικρός σε ισχύ εχθρός των ΗΠΑ. Αντί λοιπόν οι ΗΠΑ να “μπλέκουν” σε ατέρμονες αποστολές SEAD υπό την πίεση της εχθρικής αεροπορίας, ανέπτυξαν το F-35 που μπορεί να κάνει “πάρτι” με την εχθρική αεράμυνα, και να πλήττει τις εχθρικές αντιαεροπορικές πυροβολαρχίες με χαμηλού κόστους έξυπνα όπλα αντί για πανάκριβους και σχετικά αναποτελεσματικούς πυραύλους αντιραντάρ.
Το ότι είναι stealth δεν σημαίνει ότι εκεί εξαντλούνται οι ικανότητες του μαχητικού. Το αεροσκάφος είναι απόλυτα ψηφιακό, κι έχει έναν από τους ικανότερους υπολογιστές που πέταξαν ποτέ σε μαχητικό αεροσκάφος. Η ικανότητα να κάνει “fusion” τις πληροφορίες που φτάνουν από τους αισθητήρες, το κορυφαίο AESA APG-81, το DIAS, το σύστημα επικοινωνιών, μπορεί να δημιουργεί μια απόλυτα κατανοητή εικόνα του περιβάλλοντος μάχης, των απειλών, των στόχων, των ευκαιριών κοκ. Το F-35 θεωρείται κορυφαίο στον τομέα Fusion, και όλα τα υπόλοιπα μαχητικά προσπαθούν μέσω αναβαθμίσεων να πλησιάσουν τις επιδόσεις του στον τομέα. Αυτή την στιγμή, αντίστοιχες ή έστω παραπλήσιες δυνατότητες fusion έχει μόνο το F/A-18 BlockIII, και πιθανότατα θα έχουν οι τελευταίες εκδόσεις των Rafale, Typhoon, F-15QA, Gripen E, και F-16V. Η ικανότητα fusion του αεροσκάφους θεωρείται ισάξια ή και σημαντικότερη της δυνατότητας stealth πτήσης από πολλούς!

Κάπου εδώ φτάνουν στο τέλος οι μοναδικές δυνατότητες του υπερσύγχρονου μαχητικού. Ή μήπως όχι; υπάρχει κάτι άλλο, που μόνο το F-35 μπορεί να κάνει; Ναι, και για την ακρίβεια μπορεί να το κάνει η έκδοση F-35B, και είναι η μοναδική στον κόσμο δυνατότητα STOVL, Short Take Off/Vertical Landing. Το F-35B μπορεί να απογειώνεται από πολύ μικρούς διαδρόμους, και μπορεί να προσγειώνεται κάθετα. Σιγά το πράγμα θα πει κάποιος, το ίδιο κάνει και το Harrier εδώ και δεκαετίες. Ναι το κάνει απλά με μια διαφορά, τεράστια. Είναι υποηχητικό με περιορισμένες δυνατότητες ελιγμών για να αντιμετωπίσει ένα σύγχρονο μαχητικό. Το F-35B είναι υπερηχητικό, και έχει όλες τις δυνατότητες των F-35A/C στην εναέρια μάχη. Απλά υπολείπεται στην ακτίνα δράσης, καθώς έχει λιγότερο καύσιμο στις δεξαμενές του.

Ελληνικά F-35 vs Τουρκικών F-35. Ποιος θα είναι ο νικητής;


Την πιθανότητα αγοράς F-35 από την Ελλάδα σαν απάντηση στα F-35 της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας είναι κάτι που το έχουμε αναλύσει και μάλιστα πολλές φορές. Όταν οι “αναλυτές” πρότειναν την απαξίωση ενός πολυάριθμου στόλου F-16 προκειμένου να αγοράσουμε 6-8 F-35A, εμείς είμασταν εκεί να δίνουμε την πλήρη και έγκυρη ενημέρωση που έπρεπε. Θέλουμε να πιστεύουμε πως οι αναγνώστες μας είναι πλήρως πλέον καλοί γνωστές του θέματος. Μαγικές λύσεις για την απειλή των τουρκικών F-35A δεν υπάρχουν. Χρειάζεται μια ισχυρή πολεμική μηχανή, μια δύναμη που θα “ακυρώσει” τα όποια πλεονεκτήματα των F-35A της “ειρηνοποιού” Τουρκίας.

ΘΕΜΑ: Κι αν δεν πάρει τελικά η Τουρκία τα F-35A, λύθηκε το πρόβλημά μας;


Τα τουρκικά F-35A δεν έχουν να δείξουν σαν απειλή κάτι περισσότερο από αυτά που έχουν να δείξουν οι BORA, Yildirim, και οι εκτοξευόμενοι από F-16/F-4E SOM-A/B1/B2. Μαζί με τα F-35A (ή και χωρίς αυτά) μπορούν να εξαπολύσουν μια αιφνιδιαστική επίθεση εναντίον των ελληνικών αεροδρομίων και να καταστρέψουν την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία στο έδαφος. Η πληθώρα των μέσων της ΤΗΚ επιτρέπει να πληγούν οι περισσότεροι ελληνικοί στρατιωτικοί στόχοι μέσα σε λίγες ώρες, αποστερώντας από την Ελληνική Στρατιωτική Διοίκηση την δυνατότητα αντεπίθεσης. Χωρίς ΠΑ, και φυσικά τις συστοιχίες Patriot και HAWK τα πάντα θα είναι ανυπεράσπιστα. O Στόλος, οι επιλαρχίες Leo2HEL, τα MLRS/PzH2000, οι παράκτιες συστοιχίες ΜΜ40, οι δυνάμεις πρώτης γραμμής. Όπως έχουμε πει αυτό δεν θα συμβεί, αλλά σίγουρα θα επιχειρηθεί από τους “φίλους και γείτονες”.

Αν χρειαστεί να πολεμήσουμε, θα κερδίσουμε κύριε Ερντογάν


Φυσικά η ΠΑ θα έχει στείλει τα αεροσκάφη σε “διασπορά” ώρες πριν την επίθεση, ενώ οι Yildirim/BORA δεν είναι σίγουρο ότι μπορούν να πετύχουν ένα shelter. Αλλά από την στιγμή που η χώρα μας είναι σε άμυνα, και ο επιτιθέμενος είναι αυτός που θα επιλέξει την στιγμή της σύγκρουσης, είναι προφανές πως έχουμε πρόβλημα. Η λύση της Σουηδίας είναι μια καλή ιδέα, αλλά η χώρα μας δεν είναι η τεράστια Σουηδία, με τα ατελείωτα δάση και τους μεγάλους, ευθείς δρόμους κρυμμένους στην βλάστηση. Το τοπίο είναι μεσογειακό, και το δόγμα της Αεροπορίας μας προέβλεπε την απευθείας αντιπαράθεση με ένα ισχυρό αντίπαλο. Άλλωστε, ας μην γελιόμαστε, η Αεροπορία μας θα συγκρουστεί στα “ίσια” με τον αντίπαλο, ο οποίος προβλέπεται να “πονέσει” σε κάθε ενδεχόμενο σενάριο. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως το πρόβλημα της ταυτόχρονης κρούσης με F-35, F-16/SOM, Yildirim, BORA κοκ δεν υφίσταται. Για να κάνεις ένα αγώνα πυγμαχίας, ακόμη κι αν αφήσεις τον αντίπαλο να επιτεθεί πρώτος, πρέπει να μην πέσεις knock out τα πρώτα δευτερόλεπτα. Τι μπορεί να γίνει;
Ακόμη κι αν η ΠΑ αντέξει κι επιβιώσει του πρώτου πλήγματος, θα πρέπει να εκτελέσει κατά γράμμα τις αποστολές που τις έχουν ανατεθεί. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει αμέσως μετά να ανταποδώσει τα ίσα, πλήττοντας στρατιωτικούς στόχους στην εχθρική ενδοχώρα. Πως όμως να συμβεί αυτό, από την στιγμή που οι Τούρκοι θα έχουν ενισχύσει την αεράμυνά τους με S-400, ή άλλο αντίστοιχο οπλικό σύστημα. Οι εποχές που τα τουρκικά αεροδρόμια προστατεύονταν από πυροβόλα Bofors και κάποιους λίγους Rapier (που θα τους έτρωγαν για πρωινό τα Α-7Η με Mk-20 Rockeye πριν “γλεντήσουν” τους υπόλοιπους στόχους) έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Η Τουρκία έχει ενισχύσει ασύμμετρα της αεράμυνά της, και ένα αεροσκάφος επιπέδου F-35 είναι ίσως η μόνη επιλογή για διείσδυση. Προσέξτε, μιλάμε για κρούση, όχι για αντιμετώπιση των τουρκικών F-35, είναι μια διαφορά που πρέπει να γίνει κατανοητή.

H Ιαπωνία θα αντικαταστήσει τα F-15 με F-35B STOVL, και οι ομοιότητες με το ελληνικό πρόβλημα!


Εδώ κάπου μπαίνει το F-35B. To F-35B είναι ένα “κλασικό” F-35, με μικρότερη ακτίνα δράσης αλλά ικανότητα επιχειρήσεων από σχεδόν… παντού. Αρκεί φυσικά να υπάρχει η απαραίτητη υποδομή. Μιας και η χώρα μας δεν έχει σαν δόγμα το προληπτικό πλήγμα, μήπως είναι η επιλογή του F-35B που θα μπορεί να δώσει λύσεις στους Επιτελείς της ΠΑ;
Καταρχάς πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι στα τρία πλεονεκτήματά του, stealth, Fusion KAI STOVL. Κατά δεύτερο, πρέπει να εντοπίσουμε τα μειονεκτήματά του, μιλάμε για υψηλότερο κόστος (τουλάχιστον +20 ως 30%), αλλά και μικρότερη ακτίνα δράσης, που σημαίνει μικρότερες δυνατότητες σε αποστολές διείσδυσης. Το F-35B φέρει μόλις τα 2/3 του καυσίμου του F-35A, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό. Πόσο όμως μπορεί να επηρεάσουν αυτά τα δυο μειονεκτήματα την Ελλάδα;

Τόκιο και Σεούλ ολοταχώς προς F-35B


Καταρχάς σε ό,τι αφορά το κόστος, αυτό θα αποκλιμακωθεί. Όταν φυσικά τα F-35A φτάσει τα 80 εκ. δολάρια, το F-35B θα είναι ελάχιστα κάτω από τα 100. Αλλά ας είμαστε ρεαλιστές, σήμερα η Ελλάδα δεν μπορεί να αγοράσει 20 αεροσκάφη, είτε αυτά είναι F-35A είτε F-35B. Οποιαδήποτε συζήτηση είναι πράγματι εκτός -οικονομικής- πραγματικότητας. Το όλο ΘΕΜΑ έχει να κάνει με το όταν η χώρα μας θα έχει πραγματικά αποφασίσει να προβεί σε αγορά ΝΜΑ, και αυτό το θέμα αποκτήσει δυναμική μεγαλύτερη από τις συντάξεις και τα επιδόματα. Τότε, το κόστος του +20% στην Fly Away τιμή των αεροσκαφών θα είναι πραγματικά μικρό μπροστά στα οφέλη του STOVL F-35B.
Τώρα, η ακτίνα δράσης θα πρέπει να μας προβληματίσει, καθώς το F-35B δεν μπορεί να φέρει εξωτερικές δεξαμενές καυσίμου, και να χάσει την ικανότητα stealth, τουλάχιστον τις πρώτες ώρες του πολέμου. Αλλά ας σκεφτούμε το πόσο κοντά στον εχθρό μπορούν να μεταφερθούν οι βάσεις απογείωσης, ή ακόμη καλύτερα, επιστροφής και ανεφοδιασμού. Τίποτα δεν απαγορεύει στο F-35B να προσγειωθεί σε Λέσβο, Κω, Ικαρία, Ρόδο ή ακόμη και Καστελόριζο, επιχειρώντας από πρόχειρα κατασκευασμένα κλιμάκια ανεφοδιασμού.
Εδώ πρέπει να επανέλθουμε σε κάποια ακόμη πλεονεκτήματα του F-35B. Καταρχάς το F-35B μπορεί να επιχειρήσει από μικρά ελικοπτεροφόρα, που υπάρχουν σε σχετική ποικιλία μεταχειρισμένα, ή μπορούν ακόμη και να κατασκευαστούν με χαμηλό κόστος. Στην περιοχή μας δε, θα μπορούσαν να επιχειρήσουν, έστω και με μικρές μετατροπές, και από τα Αιγυπτιακά ελικοπτεροφόρα, κάνοντας την Ανατολική Μεσόγειο μια αφιλόξενη περιοχή για την Τουρκία.

Ισραηλινό ενδιαφέρον για F-35B;


Θα πρέπει κλείνοντας να πούμε πως την περίπτωση προμήθειας F-35B την έχει εξετάσει η Ιαπωνία, το Ισραήλ, η Νότια Κορέα και η Αυστραλία. Το δε Ηνωμένο Βασίλειο έχει αποφασίσει να αγοράσει μόνο F-35B για την αντικατάσταση των Harrier GR7 και των Tornado IDS! Σε ότι αφορά εμάς, σε περίπτωση που η χώρα μας αποφασίσει κάποια στιγμή να συμμετέχει σε διεθνείς επιχειρήσεις, στα πλαίσια του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ ή της ΕΕ, τότε τα F-35B θα μπορούν πολύ άνετα να επιχειρήσουν από αμερικανικά, γαλλικά, βρετανικά αεροπλανοφόρα, κάνοντας την την Ελλάδα έναν υψηλής αξίας σύμμαχο στις πιθανές επιχειρήσεις.
Και τέλος, το F-35B έχει ένα ακόμη πολύ σημαντικό πλεονέκτημα. Όταν στο απώτερο μέλλον, αναπτυχθεί τεχνολογία anti stealth, τα F-35B θα συνεχίσουν να είναι τα μοναδικά υπερηχητικά αεροσκάφη STOVL σε υπηρεσία. Έτσι η οποία επένδυση έχει κάνει η ΠΑ σε τέτοιου είδους αεροσκάφη θα συνεχίσει να είναι future proof!
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στο ΘΕΜΑ σήμερα, όπως και τα υπόλοιπα, παρουσιάζουμε ΜΙΑ ΑΠΟΨΗ, κι όχι την τελεσίδικη “απόφαση” του περιοδικού για το ποιο αεροσκάφος είναι το καλύτερο για ΝΜΑ. Η Πολεμική Αεροπορία σίγουρα γνωρίζει πολύ καλύτερα τις ανάγκες της. Δεν κάνουμε διαφήμιση, παραθέτουμε παραμέτρους, προκειμένου να πυροδοτήσουμε έναν δημιουργικό διάλογο.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -

131 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
131 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Scalp_eg

Πωληση και των 16αριων block 50 μαζι με τα μπλοκ 30, συνολο 70 αεροσκαφη μαζι με τα απαρτια των 52+
θα πιασουν 1 και πλεον δις. Αγορα με αυτα απο την boeing 15-20 το λιγοτερο F18 Growler που θα τυφλωνουν ολο το αιγαιο και τα παραλια της μικρας ασιας.
Αποκτηση απο γαλλια των mirage 2000-5F (τουλαχιστον 25) ωστε να εχουμε συνολο
50 φορεις scalp και mica (στον αερα)
Τριπλασιασμος των scalp (να αγορασουμε αλλους 200) ωστε να εχουμε σαρωτικο 2ο χτυπημα στις
υποδομες της τουρκιας
85 F16 viper, 50 mirage 2000-5, και 20 growler να τυφλωνουν τα παντα

sotbak

δεν ακούγεται άσχημα

aris32

το growler θα μας απασχολησει να εισαι σιγουρος

tallyhogr

Θα εχεις εξαιρετικα λιγα αεροσκάφη και θα εχεις προσθέσει και εναν ακομα τυπο για υποστηριξη. Οι αριθμοί έχουν σημασία μεγάλη και ήδη ξύνουμε πάτο. Μερικές εξτρα παρατηρησεις:
1) Σχετικά με το τυφλωμα του αιγαίου, το κάνεις και απο σταθμούς εδάφους.
2) Ναι, τα stand off weapons οπως οι SCALP κλπ ειναι βολικά, αλλα ειναι ακριβά, χρειάζεται κάπως να εχεις δυνατότητα στοχοποιήσης, δεν ειναι σίγουρο οτι θα λειτουργησουν ικανοποιητικα οταν τους ζητηθει, δεν φέρουν και τοσο μεγάλη κεφαλή να πεις οτι και να αστοχησει λιγο ζημιά πάλι θα γίνει. Γενικά αμα δεν εχεις την ευχαιρια να τα κατασκευαζεις εσυ στους αριθμους και με το κοστος που θελεις, δυσκολα θα κανεις την διαφορα. Η Τουρκια ομως μπορει και θα το κανει.
3) Τα υπολοιπα 25+ Mirage ποση ζωη να εχουν ακομα? Σε τι τιμη θα μας τα δώσουν επίσης? Γιατι να μην εκσυγχρονίσω με τα λεφτά αυτά τα υπολοιπα Φ16 και να πιστοποιησω πανω τους τον Scalp?

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Χώρες που έχουν κάνει αγορά ή αγορές (4 όπως η Ελλάδα) μαχητικών F-16 μετά πάνε ή θα πάνε για το F-35 και όχι για το F-18E που για αυτό ενδιαφέρονται χώρες που έχουν τα παλαιότερα F/A-18 Hornet. (π.χ Κουβέιτ, Αυστραλία, Καναδάς) Την Π.Α δεν την συμφέρει αγορά λιγότερων από 40 μαχητικών ενός τύπου. Αν είναι να αγοράσει 20 Growler, ή 20 Tornado IDS που έγραφες πριν λίγες ημέρες, τότε πάει, θα διαλυθεί ,,το μαγαζί,,.
Άραγε αυτοί που δεν έχουν Growler δεν θα μπορούν να κάνουν παρεμβολές στον αντίπαλο….??
Δεν μπορεί να γίνει αγορά και άλλων SCALP. Οικονομικοί οι λόγοι.

mandrakoukos

Σοβαρέψου!
Δεν τυφλώνεις τα πάντα, τυφλώεις στόχους που θέλουν και ξέρυν οι ΗΠΑ-όχι στ΄χους των ΗΠΑ
Ποιος σου είπε ότι θα πιάσουν 1 δις? Βρήκες πελάτη? Πήρες άδεια από τις ΗΠΑ να πουλήσες και να κάνεις χαλάστρα στη L-M?
Mirage-200-5F δεν ρίχνουν Scalp
Ούτε όλα τα 2000-5ΜΚ2 ρίχνουν SCALP
Τον Scalp τον καταρρίπτεις και με Stinger, πολλώ δε μάλλον με άλλα μέσα.
Καλή χώνεψη

Stmts

Η Lockheed Martin προτείνει το σχέδιο του μη επανδρωμένου UAV MQ-25 για την παροχή υπηρεσιών εναέριου ανεφοδιασμού στα μαχητικά της αμερικανικής Αεροπορίας.Ο συνδιασμός τους με F35B θα ήταν φονικός στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο.

Icarus

Εγω εχω ακουσει για επιλογη ΝΜΑ το 21′ ισχυει κατι τετοιο?

sotbak

Η LM μας έχει προγραμματισμένους (1η παραγγελία) για το 2030 (για το Φ-35 εννοείται)

Antonis_Loukas

Μόνο εγώ στραβώνω με τέτοιες ειδήσεις; Τι θα πει, μας έχει προγραμματισμένους; Είμαστε στο πρόγραμμα ή μήπως έχουμε συμφωνήσει τίποτε; Επειδή τη βολεύει αυτή μήπως;

chikichiki

Μπορεί να είναι αποτέλεσμα σπασμένου τηλεφώνου, εγώ θυμάμαι ότι “απλά” θεωρούν πως αν γίνει παραγγελία θα γίνει κάπου τότε (αν και μπορεί κι εγώ να θυμάμαι λάθος)

sotbak

xaxax!!! προφανώς και τη βολεύει, αλλά ίσως βολεύει και μας γιατί η τιμή ανά μονάδα θα είναι κατά πολύ χαμηλότερη τότε και ίσως και το block πιο εξελιγμένο

Fingolfin

Εξαιρετικά τα F35, αλλά για αργότερα. Ας πάρουμε αρκετά μεταχειρισμένα mirage απο τη Γαλλία και να τα αναβαθμίσουμε όλα σε επίπεδο mk3 (talios, meteor, κτλ) με κόστος κοντά στα 800 εκατομμύρια για 50-60 μαχητικά και μετά ας έρθουν τα F35B.

sotbak

έτσι κάπως μας βλέπω…..για αργότερα….έχει ο θεός που λέει και ο σοφός λαός

Spyros

Μήπως πρώτα να εξετάζαμε τι χρειάζεται για να συνεχίσουν να πετάνε τα Μιράζ που έχουμε; Και να ξαναρχίσουν να πετούν όσα έχουμε που ΔΕΝ πετούν;

Antonis_Loukas

Αν θέλουμε επιβίωση μετά από πρώτο πλήγμα και κατόπιν ανταπόδοση, το κάνουμε ευκολότερα(μεγαλύτερη διασπορά, λιγότερες υποδομές και μικρότερο κόστος απόκτησης-συντήρησης) και ταχύτερα(χρόνος αντίδρασης και προσβολής στόχων), με SRBM/MRBM’s και MRL’sχαμηλού CEP. Ας βολέψουμε τις δικές μας ανάγκες, με τους λιγοστούς πόρους που έχουμε και μετά κοιτάμε να εξυπηρετήσουμε το γνωστό… συνδικάτο… Άλλωστε, δεν είδα καμιά ιδιαίτερη αλληλεγγύη προς τη χώρα μας τόσα χρόνια…

sotbak

καλά το πας

Scalp_eg

Ποιος θα μας πουλησει μεσαιου βεληνεκους βαλιστικους?
Σε ποσα χρονια θα μπορουσαμε να αναπτυξουμε μονοι μας?
Η πιο αμεσες λυσεις μηπως ειναι ο τριπλασιασμος των scalp και των atacms
και η αυξηση των φορεων τους? mirage, mlrs
Εχεις απολυτο δικιο για τη Lockheed

Antonis_Loukas

Για να προβοκαρω λίγο, το θέμα δεν είναι ποιος θα μας πουλήσει, αλλά το σε ποιους θα απευθυνθούμε… Φυσιολογικά και για να συνεχίσουμε να είμαστε καλά παιδιά, έχουμε Ισραήλ με Lora, Αμερική με εκτεταμένου βεληνεκούς atacms και κάπου εκεί τελειώνουμε… Αν είχαμε @, θα μπορούσαμε να πάμε από Ρωσία (ss-26), Κίνα (DF-11/12/15), έως Ουκρανία (Grom-2). Φυσικά, υπάρχουν και συστήματα σαν το SY-400, όπως και πύραυλοι πλεύσης κατά στόχων ξηράς, εκτοξευομενοι τόσο από το έδαφος, όσο και από πλοία.

LuckyLuke

Η μόνη ρεαλιστική λύση είναι:
1. Αναβάθμιση – αύξηση της εμβέλειας των MLRS στα 280 km.
2. Προμήθεια περισσότερων Scalp EG.

Antonis_Loukas

Το θέμα είναι, ότι οι scalp θα χρειαστούν περισσότερους φορείς και οι ATACMS ακόμη και εκτεταμένου βεληνεκούς(280km) δεν προσφέρουν το βεληνεκές που απαιτείται(μεγάλο βάθος Τουρκίας) ώστε να υποκαταστήσουν α/φη κρούσης. Άλλωστε, η Τουρκία, ήδη έχει(ή επισήμως πρόκειται να βάλει σε υπηρεσία) τέτοιους πυραύλους και κάνει βήματα για μεγαλύτερα βεληνεκή. Τι αποτροπή θα εξασφαλίσουμε, με δυνατότητα προσβολής στα 280 km από MLRS και από λιγοστούς φορείς(που ζήτημα είναι να επιβιώσουν μια χούφτα α/φη σε ένα πρώτο πλήγμα) στα 500+; Οι απέναντι, θα μας έχουν κάνει σουρωτήρι…

chikichiki

Ο λόγος που σας φαίνεται ελκυστική η λύση των βαλλιστικών πυραύλων θεωρώ πως δεν είναι περισσότερο επίκαιρος τώρα από ότι ήταν οποιαδήποτε άλλη στιγμή του παρελθόντος. Νομίζω πως σας κεντρίζει το ενδιαφέρον η ασύμμετρη φύση τους, όμως αυτό δεν ταιριάζει απαραίτητα τώρα στην κατάστασή μας περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στιγμή, για οποιαδήποτε άλλη χώρα που σκέφτηκε ή έπραξε την ένταξη τέτοιων όπλων στον πολεμικό της σχεδιασμό. Και σε αυτό ακριβώς το μήκος κύματος, ποτέ καμία χώρα που σχεδίαζε ουσιαστική αποτροπή δε βασίστηκε εν πολλοίς ή πόσο μάλλον ολοκληρωτικά σε βαλλιστικούς πυραύλους/πυραυλικό πυροβολικό για να την επιτύχει. Πάντα οι βαλλιστικοί πύραυλοι λειτουργούσαν και λειτουργούν στο πλαίσιο ενός συμβατικού διακλαδικού σχήματος, και όχι ανεξάρτητα με το ρόλο κρούσης (τακτικής, επιχειρησιακής ή στρατηγικής) ως αποκλειστικό τους προνόμιο. Υπό αυτή τη συνθήκη, ακόμα κι αν προχωρούσαμε σε τέτοια αγορά, αυτό δε θα αναιρούσε τη συνεχώς μειούμενη αποτελεσματικότητα των μέσων της ΠΑ η οποία θα έπρεπε αργά ή γρήγορα να αντιμετωπιστεί ούτως ή άλλως, κι εδώ που τα λέμε η ανάγκη ABM λόγω των σχετικών εξελίξεων στην Τουρκία θα παρέμενε ακάλυπτη. Για συνδικάτα και αγαπητικούς δε ξέρω, αλλά η ΠΑ θα χρειάζεται ότι η ΠΑ θα χρειάζεται, και αν αυτό λέγεται VLO με ενοποιημένους αισθητήρες (είτε CTOL είτε STOL είτε VTOL είτε CATOBAR είτε RATO) και στους αγαπητικούς θα πάμε και θα πούμε κι ευχαριστώ. Άλλωστε, οι Σαουδικές Αραβίες από όποιον και να προμηθευτούν, πάντα καταλήγουν κι εξυπηρετούν “συνδικάτα” ανεξαρτήτως της σημαίας που αυτά φορούν.

stepa

….καταλαβαινω το πνευμα του συντακτη, ομως σαφως μιλαμε για μια υποθεση εργασιας παρα για μια συζητηση πραγματικης βασης.Και δεν ειναι μονο το οικονομικο θεμα, αλλα πλεον και το χρονικο κενο που μεσολαβει ακομα κι αν τα παραγγελναμε σημερα….δυστυχως τα περιθωρια επιλογων μαλλον ειναι στενα και πιο λογικο μου φανταζει ενα σεναριο αμμεσης ενισχυσης, των δυνατοτητων εγκαιρης προειδοποιησης, ,οπλων μακρου πληγματος, ακομα και βαλλιστικων σαν αντισταθμισμα και αποτροπη, η αναπτυξη μιας διασυνδεδεμενης πολυεπιπεδης Α/Α , η δημιουργια επιτελους μιας ισχυρης ικανοτητας αναληψης επιχειρησεων μεσω UCAV η δυνατοτητες διασπορας μονιμης των αεροπορικων δυναμεων μας κοκ…..ανεξαρτητα απο ολα τα παραπανω η ΠΑ εχει πιστευω την ικανοτητα να αξιολογησει και να προτεινει τις πλεον ενδεδειγμενες λυσεις, το θεμα ειναι αν εχει και η εκαστοτε πολιτικη ηγεσια την θεληση να υποστηριξει αυτες τις προτασεις η απλα θα το ρισκαρει …..
Σε οτι αφορα τωρα την υποθεση εργασιας σε αλλες εποχες η με διαφορετικες συνθηκες θα ειχε ενδιαφερον, αλλα καλυτερα να μην θυμομαστε τις εποχες οπου ακουγονταν “διαμαντια” του τυπου “και γιατι δεν παιρνουμε Σουηδικα αφη καθετης απογειωσης ρε μαστορα…..”

Nicolas

Ρηξικέλευθο αρθρο!Αλλα θα θελα να δω και ενα που να εστιαζει στο hardening των δομων καθως και τα κοστη τς. Ν α κανω τν αρχη χωρις να μαι ειδικος:
1ο βημα: shelters α/φ σε βουνα οπως στη Ταιβαν, Αλβανια παλιότερα και Ελβετία αντιστοιχα υπογειοποιηση διοικησεων και σε μικροτερους σχηματισμους στα προτυπα του ΕΚΑΕ και των αμυντικων δομων γενικοτερα,
2ο βημα: Υποδομες πχ κινητοι πυργοι ελεγχου ραδιοβοηθηματα και σχεδιασμος εξαρχης αυτοκινητοδρομων αεροδιαδρομων οπως ειχε αναφερθει για την Κυπρο, την Πολωνια κτλ ακομα και c-130 πετουν ετσι
3ο βημα περισσοτερη εκπαιδευση και αποκτηση νεων μεσων ταχειας επισκευης αεροδιαδρομων, redundancy σε ολα με διατηρηση δομων σε πολιτικα αεροδρομια και κατηργημενες σμηναρχιες
4ο: ανταποδοτικο πυρ απο στερια θαλασσα και αερα με high low mix: 30-40 f-35 με πυραυλους κρουζ να ανοιγουν τρυπες στν αεραμυνα του αντιπαλου, βαλλιστικοι πυραυλοι φτηνοι μαζικοι και ας μν ειναι τελειοι για ολα τα υπολοιπα, autonomous submunitions αλα harpy , atacms αναβαθμισμενοι και εμπλουτισμενοι σε αριθμο και μορφη (πχ ABSM)για κρουση σε στερια καιθαλασσα πλας ενας νεος σχετικα απλος και φθηνος αντιπλοικος πυραυλος για επιθεσεις κορεσμου. Ισως οτι αφορα απλες αλλα μαζικες αγορες πυραυλων να μπορει να καλυφθει και απο συμπραξη των ελληνικων αμυντικων εταιριων

sotbak

good

sotbak

Καλό το άρθρο, αλλά μάλλον εξακολουθώ να θεωρώ το Φ-35Α την καλύτερη λύση για τα δικά μας δεδομένα και για ένα και μόνο σκοπό: Ισχυρά στοχευμένα πλήγματα σε υψηλής στρατηγικής αξίας στόχους βαθιά στην εχθρική ενδοχώρα. Η Ικαρία και η Λέσβος την ώρα εκείνη θα βάλλονται από τα παράλια της Ιωνίας με διάφορα μέσα & δεν ξέρω αν θα είναι η καλύτερη λύση για προσγείωση/ανεφοδιασμό Φ-35Β. Καλύτερα air refueling όπως όλες οι σοβαρές χώρες.

agnostosependytis

Πολύ σωστό το επιχείρημα, αλλά αν υπάρχουν S-400 και F-35 των αντίπαλων, που θα πετάει το ιπτάμενο τάνκερ? Αυτό είναι μια δύσκολη εξίσωση (και όχι μόνο για τα τάνκερ αλλά και για τα Erieye και για τα P3, τα τελευταία μάλλον θα τα έχουν για πρωινό).

sotbak

στο air refueling δεν λαμβάνονται όλα τα απαιτούμενα μέτρα Α/Α προστασίας για να γίνει με ασφάλεια;

G-164g ag-cat

Η πιο σωστή λύση είναι μία 4-δα από F5 (Εφ πέντε) σε κάθε νησί. Λίγο στελθ (μικρό RCS), λίγο εύκολη απογείωση από μικρό αεροδιάδρομο και το Αιγαίο μου!

sotbak

χαχαχ!!! μας πας λίγο πίσω, αλλά ποτέ δεν ξέρει κανείς… Θυμάμαι που οι ιπτάμενοι των Φ-5 χαρακτήριζαν τα Φ-16 όταν πρωτοήρθαν Φ-5 με ραντάρ και εξηγούσαν πως με 2 Φ-5 σε αερομαχία κλειστή με 1 τουρκικό Φ-16 κάναν την αναχαίτιση χωρίς ελπίδα για τον Τούρκο να “γλυτώσει”

Chrisgk1

Χαχαχα, εγώ πάλι λέω F-104 Link-16 και AMRAAM ντι ή METEOR τα ξαμολάς στη στρατόσφαιρα και… ποιος τον είδε τον Παναή!!!!!!

sotbak

χαχαχαχ!!!!! μαζί σου!!!!

Desert_Falcon

Με πατε πισω καμια 30αρια χρονια που λεγαμε για Harrier…

Konstantinos_Zikidis

Η ιδέα αξιοποίησης του F-35B από τα πολλά και διάφορα νησάκια μας είναι πολύ σοβαρή. Αναμφισβήτητα το F-35B (θα) είναι ένα πολύ σημαντικό οπλικό σύστημα (όταν αντιμετωπιστούν τα πολλά και διάφορα θεματάκια), ενώ η περιορισμένη ακτίνα δράσης μάλλον μας αφήνει αδιάφορους, λόγω της γεωγραφίας μας.
Από την άλλη, ας μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για τυπικό φορτίο 2 JDAM ανά Α/Φ. Δεν μιλάμε και για ατομικές βόμβες… Επίσης, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το πολύ υψηλό κόστος προμήθειας, σημαντικά υψηλότερο από το F-35A. Ακούγονται φωνές ότι και οι Άγγλοι το ξανασκέφτονται για τα Β και σίγουρα για τον αριθμό και το χρονοδιάγραμμα προμηθειών. Πάντως, όταν έδωσα δύο διαλέξεις στο ΗΒ μερικούς μήνες πριν επί θεμάτων έγκαιρης προειδοποίησης και αντιμετώπισης απειλών στελθ, κάποιοι με άκουγαν με μεγάλη προσοχή…
Δυστυχώς όμως, πολύ φοβάμαι ότι όλα αυτά θα έπρεπε να τα είχαμε σκεφτεί πριν από 15 ή ακόμα και 20 χρόνια. Θα έπρεπε να είχαμε εξετάσει όλες τις παραμέτρους έγκαιρα, ώστε σε περίπτωση θετικής αντιμετώπισης να είχαμε τα ανάλογα βιομηχανικά οφέλη, όπως οι γείτονες και σύμμαχοι εξ ανατολών. Έχω υποστηρίξει επανειλημμένως ότι το θέμα δεν είναι μόνο στρατιωτικό αλλά και βιομηχανικό, πράγμα το οποίο σημαίνει θέσεις εργασίας, τεχνογνωσία, αυξημένη αυτάρκεια, μείωση εξαγόμενου συναλλάγματος και ενδεχομένως κέρδος, εάν υπήρχε ανάλογη εθνική στρατηγική.
Καλώς ή κακώς, τω καιρώ εκείνω ασχολούμασταν με το Ευρωμαχητικό. Εάν δεν κάνω λάθος, επί Σημίτη δύο φορές το ΚΥΣΕΑ είχε αποφασίσει την προμήθεια 60+30 Τυφώνων. Καλώς ή κακώς, δεν μπορώ να το κρίνω, προφανώς δεν έχω όλα τα στοιχεία. Και μετά άλλαξαν τα πράγματα, και όλα εξετάσθηκαν από το μηδέν. Και δεν προχώρησε η αγορά των Τυφώνων. Και μας κράταγε μούτρα η Άνγκελα.
Τώρα όμως (15 χρόνια αργότερα) τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Τα κονδύλια για τις ΕΔ (φαίνεται να) είναι εξαιρετικά περιορισμένα. Και δεν είναι μόνο η ΠΑ που έχει ανάγκες. Η οποία ΠΑ είναι υπεύθυνη για την αεράμυνα, έναντι των άλλων Κλάδων. Και πως θα δει και θα αντιμετωπίσει βαλλιστικούς πυραύλους/πυραύλους cruise/οπλισμένα UAV/loitering munitions; Αυτά αποτελούν υπάρχουσες απειλές και όχι μελλοντικές. Έναντι των οποίων οποιοδήποτε Α/Φ, π.χ. F-16 απλό ή αναβαθμισμένο, F-35A ή Β, ή ακόμα και F-22 ή S-57 (για να το κάνω λύσσα) δεν μπορεί να κάνει και πολλά.
Άρα χρειαζόμαστε και κάτι άλλο.
Εδώ λοιπόν θα μου επιτρέψετε να παραπέμψω ακόμα μια φορά στην πρόσφατη παρουσίασή μου με θέμα “Έγκαιρη προειδοποίηση και αντιμετώπιση δυσδιάκριτων απειλών (stealth), πυραύλων και UAV”, στο Συνέδριο “Defence & Security State of the Art Technology”, που διοργάνωσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.) και ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Ικάρων (Σ.Α.Σ.Ι.), στις 3 και 4 Μαΐου 2018 στο Πολεμικό Μουσείο:
https://www.researchgate.net/publication/325854898_Early_Warning_Against_Stealth_Aircraft_Missiles_and_Unmanned_Aerial_Vehicles
ή εναλλακτικά:
https://www.youtube.com/watch?v=RLp9Hl19ytg&feature=youtu.be
Δεν ισχυρίζομαι ότι λύθηκε το πρόβλημα. Όμως νομίζω ότι εξετάσθηκαν ορισμένα θέματα υψηλής προτεραιότητας. Μάλλον υψηλότερης από την απόκτηση νέων Α/Φ. Και δη του F-35B…

Genesis

Από το εξαιρετικό σχόλιο επιτρέψτε μου να απομονώσω την παρακάτω παράγραφο:
“…Δυστυχώς όμως, πολύ φοβάμαι ότι όλα αυτά θα έπρεπε να τα είχαμε σκεφτεί πριν από 15 ή ακόμα και 20 χρόνια. Θα έπρεπε να είχαμε εξετάσει όλες τις παραμέτρους έγκαιρα, ώστε σε περίπτωση θετικής αντιμετώπισης να είχαμε τα ανάλογα βιομηχανικά οφέλη, όπως οι γείτονες και σύμμαχοι εξ ανατολών. Έχω υποστηρίξει επανειλημμένως ότι το θέμα δεν είναι μόνο στρατιωτικό αλλά και βιομηχανικό, πράγμα το οποίο σημαίνει θέσεις εργασίας, τεχνογνωσία, αυξημένη αυτάρκεια, μείωση εξαγόμενου συναλλάγματος και ενδεχομένως κέρδος, εάν υπήρχε ανάλογη εθνική στρατηγική….”
Νομίζω ότι σπάνια περιγράφεται τόσο συμπυκνωμένα και τόσο εύστοχα το πρόβλημα της Ελλάδας διαχρονικά.
Χρειάζεται μία συνολική στροφή “κουλτούρας” στην διαχείριση του θέματος και αυτό πρέπει να γίνει ταυτόχρονα και σε συνδυασμό με όλους του άλλους τομείς της δημόσιας ζωής της χώρας που λειτουργούν με την ίδια (και χειρότερη) αποσπασματική, περιστασιακή και μικροκομματική λογική.
Το ότι δεν το κάνουμε μέχρι τώρα δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε και δεν πρέπει να ξεκινήσουμε από τώρα.
Επίσης, εφόσον πράγματι υπάρξει μία τέτοια στροφή εκτιμώ ότι τα αποτελέσματα θα έχουν σύντομα εκθετική μορφή που είναι δύσκολο να δούμε / προβλέψουμε από τώρα καθώς θα αλλάζει συνεχώς η δυναμική θέση της χώρας οικονομικά και γεωπολιτικά.

Bob Batons

Για τα Eurofighter είχαμε μία επί Σημίτη το 1999 και μία -πιο σοβαρή γιατί ανακοινώθηκε από τον τότε πρωθυπουργό- επί Καραμανλή το 2006 επιχειρήσει να τα αποκτήσουμε. Η τελευταία το 2006, ήταν μέσα στα πλαίσια του περίφημου εξοπλιστικού προγράμματος των 22 δισ. που είχε ανακοινωθεί τότε. Αργότερα ο Καραμανλής έκανε πίσω και η Μέρκελ σε μία συνάντηση των Ευρωπαίων πρωθυπουργών δεν του μιλούσε γιατί ο Καραμανλής της είχε υποσχεθεί προφορικά σε προηγούμενη συνάντηση ότι η Ελλάδα θα προχωρούσε στην αγορά.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Πράγματι επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή υπήρχε σχέδιο να αγοραστούν 30 Γιουροφάιτερ.
Σε ότι αφορά τον Σημίτη είμαι σίγουρος ότι θα τα αγόραζε τα 60 Γιουροφάιτερ αν δεν προέκυπταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Η οικονομία δεν μπορούσε να σηκώσει και τα δύο.
Μάλιστα η αγορά των 60 Γιουροφάιτερ θα ήταν η ακριβότερη αγορά από συστάσεως του ελληνικού κράτους. Το κάθε ένα θα κόστιζε 30 δις δραχμές. 1,8 τρις δραχμές σύνολο που να θυμάμαι καλά θα έπρεπε τα μισά λεφτά να δοθούν ως προκαταβολή.

Shadowfax

60+30 οπτιον καπου στα 5 δις…

Bob Batons

60 + 30 είχε ανακοινωθεί επίσημα στο εξοπλιστικό του 2006. Πάντως αυτές οι συγκρίσεις που κάνουμε, έτσι σκέτες δε λένε τίποτα. Αν παίρναμε πχ. Rafale, πόσο θα μας κόστιζε; Η οποιοδήποτε άλλο α/ε σ’ αυτή την κατηγορία.

Shadowfax

Aς γυρισουμε λοιπον στο 2007 στο μαροκο…
Η λοκχιντ προσφερε 36 F16 για κατι λιγοτερο απο 2 δις…
Η Γαλλια 18 ραφαλ για 3,22δις…
Για μιραζ 2000 εχεις εικονα απο την δικη μας προμηθεια…

Konstantinos_Zikidis

@ Shadowfax
Τα πράγματα δεν νομίζω ότι ήταν ακριβώς όπως λέτε.
Εάν δεν κάνω λάθος, η αρχική προσφορά των ΗΠΑ ήταν για 36 μεταχειρισμένα F-16 (+ όπλα) για 2,4 δισ. δολ. Τελικά όμως, το Μαρόκο αγόρασε 24 καινούργια F-16 (+ ανταλλακτικά και υπηρεσίες, χωρίς όπλα) με τιμή που ανήλθε στα 2,4 δισ. δολ.: http://www.lefigaro.fr/flash-eco/2011/08/04/97002-20110804FILWWW00397-le-maroc-prend-livraison-de-ses-f-16.php
http://www.lematindz.net/news/4981-le-maroc-receptionne-son-premier-lot-de-f-16.html
Η προσφορά των Γάλλων παρουσίασε διάφορες διακυμάνσεις αλλά η τελική προσφορά φαίνεται ότι ήταν περίπου 2,1 δισ. ευρώ για 18 Rafale + ανταλλακτικά + υπηρεσίες υποστήριξης: https://www.lesechos.fr/19/10/2007/LesEchos/20029-079-ECH_echec-du-rafale-au-maroc—un-gachis-franco-francais.htm# Η διαφορά στην τιμή ήταν σημαντική, λόγω της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου, η οποία ευνοούσε σαφώς τα F-16.
Οι Γάλλοι το φέρουν βαρέως, γιατί ήταν σίγουροι για την προμήθεια. Για να τους βοηθήσουν να το ξεπεράσουν, τελικά οι Μαροκινοί αγόρασαν μία FREMM μισό δισ. ευρώ… Pas mal…

Shadowfax

Χιλια συγνωμη αλλα δυστυχως απο γαλλικα ειμαι κουμπουρας…
Για τα φ16 ειναι οπως τα λες…
Η Γαλλική πλευρά είχε υποβάλλει δυο προτάσεις στο Μαρόκο, μια για 18 μαχητικά αεροσκάφη Rafale προς 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια, και μια ακόμα για 24 Rafale προς 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια…
Πεντε πανω πεντε κατω δεν θα χαλασουμε τις καρδιες μας… Μια εικονα να εχει ο Bob για τιμες του 2007 και ευχαριστω για την επισημανση…

agnostosependytis

Από παλιά, προσωπική, ταπεινή μου άποψη πολύ παλιά ήταν ότι η Ελλάδα με τόσα νησιά θα έπρεπε να είχε πάρει μερικά Harrier. Όχι να αποτελέσουν τον κορμό της ΠΑ, αλλά ακριβώς με την ικανότητά τους να προσγειώνονται στα νησιά ή ακόμη και η πιθανότητα να προσγειωθούν σε κανένα τάνκερ/φορτηγό πλοίο μεσοπέλαγα ήταν ένα τρομερό όπλο.
Έκτοτε το Χάριερ ξεπεράστηκε, αλλά όντως το F-35B θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο. Λεφτά για να κάνουμε κορμό από F-35 στην ΠΑ δεν έχουμε και δεν θα έχουμε, και έτσι για χρόνια τα F-16 (V?) θα αποτελούν τον κορμό. Ωστόσο ο θανάσιμος εχθρός για αυτά και για τον σκοπό που είναι να αποτελέσουν είναι οι S400, άρα μερικά κομμάτια θα τα χρειαζόμασταν για τα S400 και τα ραντάρ τους. Έπειτα μπορεί να χρησιμεύσουν ως πολλαπλασιαστές ισχύος των F-16 (ή τα F-16 ως πολλαπλασιαστές ισχύος των F-35, καλύπτοντας το πρόβλημα του μικρού τους αριθμού.
Επίσης η αγορά τους δεν λύνει το θέμα της αεροπορικής κυριαρχίας καθώς τα F35 ναι μεν λόγω του στελθ έχουν καλές επιδόσεις, αλλά το πανηγύρι δεν θα κρατήσει για πάντα, χρειάζονται και αεροπορικές επιδόσεις.
Οπότε θα έλεγα ναι σε παραγγελίες ενός αριθμού F-35, όχι όμως στα υστερικά επίπεδα της Τουρκίας, στα μοντέλα που θα πέσουν οι τιμές τους και π.χ. το 1/3 να είναι τα Β.
Από την άλλη θα πρέπει να κοιτάμε συνέχεια το θέμα της αμυντικής ολοκλήρωσης της ΕΕ, ίως εκεί προκύψουν πιο μεγάλες συζητήσεις του τύπου η ΕΕ χρειάζεται ένα pool Χ αριθμού F-35Α, Ψ αριθμού F-35B, Ω αριθμού Eurofighter και ενός αριθμού Rafale (σιγά βέβαια οι ΕΕ μην πει για F-35 αλλά το θέμα είναι ότι μπορεί να πει συνολικές ανάγκες για την ΕΕ και να τις μοιράσει σε κράτη μέλη.
Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να παίρναμε τα F-35B σε επίπεδο ΕΕ, και για τα A και Eurofighter/Rafale να αφήναμε Γερμανία/Γαλλία.
Μπορεί αυτό με την αμυντική ολοκλήρωση της ΕΕ να το λέμε και να γελάμε εδώ και πολλά χρόνια, όμως μοιάζει να το έχουν πάρει πια πολύ ζεστά και να προχωρά με αλματώδη (σε σχέση με το παρελθόν) βήματα.

Nikos Paraskevas

Διασπορά θα κάνουν και οι άλλοι και έχουν πολλά α/δια πιθανούς στόχους και επειδή έχουν μεγαλύτερο γεωγραφικό “βάθος” μπορούν να κρατάνε αεροσκάφη εκτός εμβέλειας δικών μας όπλων ενώ την ίδια στιγμή εκείνοι θα μπορούν να επιτεθούν σε εμάς γιατί έχουν δυνατότητα εναέριου ανεφοδιασμού.
Βέβαια το να μπορέσουμε να τους σπρώξουμε πίσω γεωγραφικά μειώνει τους ρυθμούς εξόδων τους αλλά δε λύνει το πρόβλημα μας.
Οπότε γιατί να μην λύσουμε και εμείς το πρόβλημα όπως και εκείνοι; Δηλαδή F-35, πυραύλους cruise σε μεγαλύτερους αριθμούς με δυνατότητα βολής από περισσότερα μέσα (αν χάσουμε τα λιγοστά -5 χαθήκαμε) και κάποιο βαλλιστικό μέσο που τόσο οι Ρώσοι όσο και οι Ισραηλινοί θα χαιρόντουσαν να μας δώσουν στην περίπτωση που οι αμερικάνοι δεν δείξουν την ίδια προθυμία ή δεν έχουν το αντίστοιχο σύστημα.

Shadowfax

Γιατι το ταμειο ειναι μειον…

Peronosporos

Μετά από όλα τα προηγούμενα ενδιαφέροντα σχόλια δεν γίνεται να μην συνειδητοποιήσει κανείς την πλήρη απουσία, μεσοπρόθεσμου έστω, εξοπλιστικού σχεδιασμού, με κίνδυνο την ολική ανατροπή των συσχετισμών σε μια περιοχή που μυρίζει μπαρούτι..
Ο εξοπλισμός μας με ένα νέο μαχητικό αεροσκάφος V γενιας είναι κτ το επιτακτικό… περισσότερο επιτακτικό όμως είναι η διαμόρφωση ενός οδικού χάρτη με ορίζοντα εικοσαετίας θέτοντας επί τάπητος όλες τις εξοπλιστικές ανάγκες της χώρας μας.

Shadowfax

Αυτα γινονται σε αλλες χωρες…
Εδω δεν ξερουμς καθε φορα αν η εκαστοτε κυβερνηση θα εξαντλησει 4ετια… για 20ετια θα μιλαμε?

Chris

Ή μάλλον ξέρουμε ότι σίγουρα δε θα την εξαντλήσει. Όλες (σχεδόν;) οι εκλογές στην Ελλάδα ήταν πρόωρες και μάλλον καταχρηστικά καθώς δεν συνέτρεχαν εθνικοί λόγοι όπως προέβλεπε το Σϋνταγμα. Γενικά η αυτοαπαξίωση των θεσμών και η υποταγή τους στην κομματική σκοπιμότητα με κάθε ευκαιρία πρέπει να σταματήσει να είναι το εθνικό μας σπορ.

Spirit

Ας πάρουμε Φ-35Α και τα τοποθετούμε στην Ανδραβίδα ή τον Άραξο… υπερβολικό το σενάριο με τα Β, πρώτα προέχει η είσοδο σε υπηρεσία νέων ραντάρ AESA L και UHF band.

Nikos Paraskevas

Για να το πούμε λίγο διαφορετικά, σημασία έχει να έχουμε πολλαπλές επιλογές, ένα μείγμα μέσων το οποίο καλείται να καθορίσει η στρατιωτική μας ηγεσία πιο ακριβώς θα είναι και που θα καθιστά πιο αξιόπιστη την αποτροπή.
Αντεπιχείρημα στο F-35B θα μπορούσε να είναι συνεπώς F-35A σε διασπορά για deep strike μαζί με α/φη ανεφοδιασμού, ή/και σε συνδυασμό με F-35B (μια ντουζίνα πόση ζημιά θα μπορούσε να κάνει?), λιγότερα F-35 γενικότερα και cruise από υποβρύχια (όπως τα ισραηλινά Dolphin, second strike του “φτωχού” με συμβατικές κεφαλές φυσικά) ή κινητές βάσεις εκτόξευσης iskander ή όποιου αντίστοιχου τύπου δυτικό βλήμα (και να τους βάλεις να κυνηγάνε οι απέναντι όπως οι αμερικάνοι τα scud σα ψήλους στα άχυρα) και πολλαπλές πλατφόρμες εκτόξευσης stealth cruise από legacy πλατφόρμες (M-2000,F-16 Block 40).
Κάτι ακόμα σημαντικό. Πως θα μας πιάσουν στον ύπνο οι απέναντι για να γίνει το απευκταίο; Υπάρχει περίπτωση να το πετύχουν ακόμα και με το F-35; Και αν ναι πως και γιατί; Και πως θα μπορούσαμε να προστατευθούμε; Τελικά ίσως πιο φτηνή λύση για την αποτροπή του πρώτου πλήγματος είναι η επένδυση στην έγκαιρη προειδοποίηση;
Προσωπική γνώμη θεωρώ αδύνατο στις μέρες μας μια πλευρά να ετοιμαστεί για πόλεμο έστω και με την κάλυψη μιας μεγάλης άσκησης και η άλλη να μη το καταλάβει.
Αυτό θα συμβεί μόνο αν κάποιο κράτος βαρέσει διάλυση όπως εμείς με την χούντα και τον Καραμανλή το 74 κατά την διάρκεια των οποίων οι τούρκοι έκαναν τις επιχειρήσεις Αττίλα 1 και 2 και ειδικά με τον 2 χάσαμε ένα μεγάλο μέρος της Κύπρου στον ύπνο για να κρατήσουν κάποιοι … καρέκλες. Σε τέτοιες περιπτώσεις ότι μέσα και να έχεις…

sotbak

“Τελικά ίσως πιο φτηνή λύση για την αποτροπή του πρώτου πλήγματος είναι η επένδυση στην έγκαιρη προειδοποίηση;”
Μα φυσικά, το 1ο πράγμα είναι η αναβάθμιση των επίγειων ραντάρ και είναι χαμηλού αναλογικά κόστους.
Μετά βλέπουμε πόσα Φ-35 ή Growler ή ό,τι άλλο μας χρειάζεται…

Yannis

Υπάρχει ένα όπλο ακαταμάχητο κατά της Τουρκικής αεροπορίας. Λέγεται “Διευθέτηση Κυπριακού και από κοινού οριοθέτηση ΑΟΖ με Τουρκία, Κύπρο και Αίγυπτο”. Ακόμη και αν υπάρχει πετρέλαιο μεταξύ Κύπρου και Καστελόριζου, σε καμία περίπτωση δεν ισοσκελιζει το κόστος ενός πολέμου.

Yannis

Αυτό δε σημαίνει ότι δε χρειάζεται η ενίσχυση της Αεροπορίας. Η ανθρώπινη φύση είναι αυτή που είναι. Αλλά τουλάχιστον μπορούμε να περιορίσουμε δραστικά τις πιθανότητες πολέμου με με ειλικρινά μικρό κόστος. Στην Κύπρο ήταν μαξιμαλιστες τη δεκαετία του 60 και να το έπαθαν.

aris32

στο ιδιο μηκος κυματος γιατι δεν εξεταζουμε το f35c ;. που εχει μεγαλυτερη εμβελεια απο το φ35α και β μοντελα . εχει καλυτερες επιδοσεις σαν αεροσκαφος μιας και εχει μεγαλυτερες πτερυγες . ειναι φτιαγμενο για το ναυτικο της αμερικης και οποτε αντεχει στις συνθηκες της θαλασσας . και μπορουμε να το στειλουμε να συμμετεχει σε νατοικες επιχειρησεις σε αμερικανικα ή γαλλικα αεροπλανοφορα !! δεν νομιζω πως το φ35β μας δινει το πλεονεκτημα . εξαλλου πιστευω οτι ακομα και στο θεμα συντηρησης θα απαιτει περισσοτερες εργατοωρες απο οτι ενα φ35α .
πιστευω οτι το φ35β φτιαχτηκε για 2 λογους για τους χρηστες χαριερ και για οσους σκεφτονταν να αγορασουν ενα μικρο αεροπλανοφορο και για τους πεζοναυτες . πραγματικα αν δεν υπηρχε η απαιτηση για αντικατασταση του χαριερ το φ35 θα ηταν διαφορετικο μαχητικο . αυτην την στιγμη ο μονος κλαδος που πραγματικα κανει αλμα προοδου και τεχνολογικα και σαν επιδοσεις απο αυτο που ειχε ειναι οι πεζοναυτες απο χαριερ πανε στα φ35 και οσες αεροποριες χρησιμοποιησαν χαριερ . βλεπε αγγλια . καμια σχεση τα αεροπλανοφορα και οι επιδοσεις τους με χαριερ σε συγκριση με φ35β . αντιθετα το πν της αμερικης εχει θεμα με το φ35c . ναι μεν αλμα τεχνολογικη σε σχεση με το φ18 αλλα δεν καλυπτει καποιες αναγκες οπως της εναεριας υπεροχης που εχει απαιτησει πλεον .
νομιζω πως στην ελληνικη πραγματικοτητα το φ35 αρχικα εχει θεση για 30-40 αεροσκαφοι (μια ενισχυμενη μοιρα ή 2 μοιρες ) με σκοπο την βαθια κρουση . τωρα αυτην την στιγμη και για τα επομενα χρονια απαιτει αεροσκαφος εναεριας υπεροχης.

sotbak

F-35c….. εκεί να δεις κόστος ανά μονάδα!!!!!

aris32

υποθετικα μιλαμε . αν ειναι να δωσουμε τα 100εκατομυρια ανα αεροσκαφος για το φ35β γιατι δεν παμε στο f35c που και μεγαλυτερη εμβελεια εχει και καλυτερα πτητικα χαρακτηριστικα εχει λογω των μεγαλυτερων πτερυγων που διαθετει . εξαλλου η ΠΑ εχει εξαιρετικες σχεσεις με την ναυτικη αεροπορια των ΗΠΑ . εξαλλου εμεις αεροσκαφοι εναεριου ανεφοδιασμου δεν προκειται να αποκτησουμε . παντα θεωρητικα

Konstantinos_Zikidis

Τον Δεκ. 2012 γράφαμε: “Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2013 για την USAF, το κόστος του οπλικού συστήματος F-35A ξεπερνά τα 197 εκατ. USD ανά μονάδα για το οικονομικό έτος 2012, ενώ το αντίστοιχο κόστος για τις εκδόσεις B και C ανέρχεται σε 237 εκατ. USD περίπου.”
https://www.researchgate.net/publication/234111818_Aeroskaphe_Chameles_Parateresimotetas_Stealth_Meros_B_Antimetopise (σελ. 60 του περιοδικού)
Αν και τα κόστη αυτά δεν είναι αντιπροσωπευτικά, καθώς αναφέρονται σε πολύ χαμηλό αριθμό παραγωγής, δίνουν μία εικόνα του κόστους οπλικού συστήματος, ενώ διαφαίνεται ότι το κόστος του B είναι ανάλογο του C, και σε κάθε περίπτωση πολύ μεγαλύτερο από αυτό του Α.
Επισημαίνεται ότι αυτή ήταν μάλλον η τελευταία φορά που γινόταν λόγος για “κόστος οπλικού συστήματος” (weapon system cost). Έκτοτε, η LM αναφέρεται μόνο στο “flyaway cost”, το οποίο θα μπορούσε να αποδοθεί ως “κόστος παραγωγής” και είναι σαφώς χαμηλότερο, αφού δεν περιλαμβάνει κόστη R&D, προώθησης του προϊόντος και πολλά άλλα. Μάλιστα η αναφορά που είχαμε χρησιμοποιήσει τότε δεν είναι πλέον αναρτημένη (ευτυχώς κράτησα το σχετικό pdf 😉 ).

Em.Ti

Είναι ενδιαφέρουσα σαν σκέψη, είναι άλλωστε κάτι που συζητούσαμε εδώ και χρόνια για το ενδεχόμενο αγοράς AV-8 για χρήση από τα νησιά μας. Το F-35Β είναι προφανώς μια (κατά πολύ) βελτιωμένη υπόθεση εργασίας.
Ενδεχομένως σε 15-20 χρόνια που θα μας απασχολήσει σοβαρά η προμήθεια των F-35 για την αντικατάσταση των F-16V να εξετάσουμε την πιθανότητα προμήθειας F-35A και F-35B.

ThanosD

30 Φ-35 β χ110 εκ 3,3 δις
65 πιλοτοι χ150 ωρες ανα ετος 10000ώρες χ70000=700 εκ ευρω ετησίως (κοστος πτησης)
Κόστος δεκαετίας (εκτός προμηθειας)=7-8 δις ευρω .+ 0,6 αναπλήρωση απωλείων.
+ 1 δις ευρω για πιθανη αναβάθμιση
Τελικά γι ατην πρωτη δεκαετία μαζι με την προμήθεια 11-12 δις δολλ .
(1,1 δις ανα έτος)
Απο διαθεσιμα γνωστα στοιχεία

Shadowfax

Καπως ετσι σκεφτονταν και οι προηγουμενοι και τα φορτωναν στους επομενους…
Ειχαν μαλιστα και την φαεινη ιδεα να τα πανε μεσω swap απο κατι γερμανικες τραπεζες…
Τα αποτελεσματα τα βλεπουμε…

sotbak

xaxaxaxaxaxax!!!!!!!!!!!!!!!! πολύ καλό

Konstantinos_Zikidis

Λαμβάνοντας υπόψη την προέγκριση των ΗΠΑ για την ενδεχόμενη προμήθεια και αρχική υποστήριξη 34 F-35A για το Βέλγιο, ύψους 6,5 δισ. δολ. (https://www.ptisidiastima.com/34-f-35a-for-belgium/ ), το ανάλογο κόστος για τα Β θα είναι σαφώς μεγαλύτερο. Για λόγους υπολογισμού, μπορούμε να θεωρήσουμε ότι το κόστος προμήθειας Α/Φ, εξοπλισμού και αρχικής υποστήριξης των 34 F-35A ισούται χονδρικά με αυτό των 30 F-35B.
Όσο για το κόστος ώρας πτήσεως, μία σχετικά αξιόπιστη αναφορά το υπολογίζει στα 42.200 δολ. (https://www.flightglobal.com/news/articles/f-35a-cost-and-readiness-data-improves-in-2015-as-fl-421499/ ), ενώ άλλες (γαλλικές…) εκτιμήσεις το ανεβάζουν πάνω από 60.000 δολ. (https://www.linkedin.com/pulse/us-air-force-report-confirms-exorbitant-f35-hour-flight-fabrice-wolf/ ). Για λόγους υπολογισμού, μπορούμε να θεωρήσουμε ότι το κόστος ώρας πτήσεως θα ισούται προσεγγιστικά με 40.000 δολ.
Εάν θεωρήσουμε ότι θα έχουμε 60 Ιπταμένους και ότι ο καθένας θα πρέπει να πετάει 150 ώρες ανά έτος κατ’ ελάχιστον (αν και το ελάχιστο κατά ΝΑΤΟ είναι 180 ώρες πτήσεως ανά έτος), έχουμε τα ακόλουθα:
Προμήθεια 30 Α/Φ F-35B μαζί με συναφή εξοπλισμό και αρχική υποστήριξη: 6,5 δισ. δολ.
Κόστος ώρας πτήσεως (προσεγγιστικά): 40.000 δολ.
60 Ιπτάμενοι x 150 ώρες ανά έτος x 40.000 δολ.= 360 εκ. δολ. ανά έτος
Κόστος εκμετάλλευσης για 10 έτη: 3,6 δισ. δολ.
Συνολικό κόστος προμήθειας 30 Α/Φ F-35B και χρήσης για 10 έτη: πάνω από 10 δισ. δολ.
(ο ανωτέρω υπολογισμός θα πρέπει να θεωρηθεί ως το κατώτερο όριο, ενώ δεν έχει ληφθεί υπόψη αναπλήρωση απωλειών ή πιθανή αναβάθμιση)

Shadowfax

Aυτα θα περιλαμβανει η προμηθεια… Φυσικα ολα μεσα απο διαγωνισμο…
http://www.dsca.mil/major-arms-sales/belgium-f-35-joint-strike-fighter-aircraft

Paliouras

Στα 40 F-35A που θα πρεπει -κατα την γνωμη μου παντα- να παρουμε (ξερω με τα λογια χτιζω ανωγεια και κατωγεια) ΧΩΡΑΝΕ ΑΝΕΤΑ επιπλεον 12 stovl μοντελα…τα οποία θα “ελλιμενιζονται” μαζι με τα υπολοιπα σε ασφαλεις βασεις Δ.Ελλαδας, και σε περίπτωση επεισοδίου θα μπορουν να λαμβανουν θεση στα προωθημενα τους σημεια.
Το λεω αυτο γιατι οντως δινουν προσθετα χαρακτηριστικα και αρα λυσεις στην ΠΑ. Και αυτο θα επρεπε να αναζητουμε…γενικως…να εχουμε το υλικο που θα μπορει να υποστηριξει πολλα διαφορετικα σεναρια…
Μεσες ακρες το τηρουμε, αλλιως τα Φαντομ δεν θα ειχαν κρατηθει μαχιμα μεχρι τωρα…
Παντως πιο ρεαλιστικο σεναριο για την προσεχη πενταετια ειναι να “σκουπιζαμε” καποια μεταχειρισμενα μοντελα ανωτερης τεχνολογιας απο τα παλια δικα μας (F-4, bl.30, EGM), για μερικο εκσυγχρονισμο του στολου, παραλληλα με την αναβαθμιση των F-16 για να ειμαστε σε καλυτερη κατασταση μεχρι οι συνθηκες να επιτρεψουν την αγορα ΝΜΑ.

Shadowfax

Το να συγκρινεις την συντηρηση του φαντομ με το F35 ειναι σαν να συγκρινεις αυτη του Χιουι με τα NH90…

sotbak

ισορροπημένη θέση που με βρίσκει σύμφωνο, αλλά εξακολουθώ να είμαι επιφυλακτικός για την αποτελεσματικότητα λίγων stovl…

Paliouras

Πχ κριση τυπου Ιμια….αρχιζον και μαζευονται στολοι σιγα σιγα αναμεσα στα νησια του Αιγαιου…τα stovl μετακινουνται υπο την καλυψη του χαμηλου rcs τους σε αεροδρομια μικρα μικρων νησιων σε ετοιμοτητα.
Οταν και εαν κανει το “λαθος” τουρκικο πλοιο να μπει σε χωρικα υδατα (και εφοσον υπαρχει εντολη για πυρ)…μπορουν σε λιγα λεπτα να εχουν εξαπολυσει αιφνιδιαστικη επιθεση.
Θα μου πεις το ιδιο μπορουν να κανουν και τα “Α” απο τον Αραξο….σε ποση ωρα ομως?
Εδω μπορις να επεμβεις πριν ερθει σε θεση βολης των στοχων του…

sotbak

οκ

Κapoios Αllos (@Kapoiosmpla)

Αναρωτιέμαι πόσα αεροδρόμια μπορούμε να κατασκευάσουμε σε νησιά που σήμερα δεν διαθέτουν με το κόστος αγοράς και κυρίως συντήρησης 15 F-35B (3-4 δις Ευρώ…;).
Για παράδειγμα το Αεροδρόμιο που θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται σύντομα στην Ίο έχει προϋπολογισμό περί τα 18 εκ. ευρώ τα οποία συμπεριλαμβάνουν την αγορά οικοπέδου. Φυσικά στην περίπτωση των αεροδρομίων τα οφέλη για το κράτος και τις τοπικές κοινωνίες είναι πολλαπλά (ακόμα και στην ακραία περίπτωση που δεν γίνει πόλεμος… ) ενώ ακόμα και αυτά τα λίγα χρήματα θα αποσβεστούν από τη χρήση του…

Nicolas

ακριβως!!!

Neilos

Η Ελλάδα δεν έχει δεύτερο βρακί να αλλάξει και συζητάμε για F35 κι αν θα είναι A,B or C.
Δεν ξέρουμε τι να πρωτοδιαλέξουμε βρε αδερφέ… Κάνετε φιλότιμες προσπάθειες εκεί στην Πτήση να μας διασκεδάζετε εν μέσω θέρους αλλά εις μάτην, προτιμούμε το Μουνδιάλ!
Κύριοι είμαστε ο ορισμός του failed state όπως επαναλαμβάνει στανικά και ο πανούργος Ερντογάν με ανύπαρκτη ηγεσία, μηδενική στρατηγική, διαλυμένη οικονομία που συντηρείται στην εντατική απο τον τουρισμό, δημογραφικό σε ελεύθερη πτώση και συζητάμε για αεροσκάφη που κοστίζουν 80μύρια έκαστο άνευ κλιματιστικού και Cd player;;;
Και ποιός θα οργανώσει και δρομολογήσει την πραγμάτωση ενός τέτοιου σχεδίου; Το γνωστό πανικόβλητο πολιτικό σύστημα που υπογράφει ότι χαρτί του βάλουν κάτω από την μύτη του…
Μνημόνιο στην νιοστή με τερατώδη πλεονάσματα;… Φέρτε το, το υπογράφουμε στο γόνατο..
Μνημόνιο παραχώρησης Μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας; Φέρτο κι αυτό το υπογράφουμε, no problem!
Μνημόνιο επανεισδοχής μεταναστών/προσφύγων και μετατροπής της χώρας σε μόνιμο στρατόπεδο συγκέντρωσης; Φέρτο το υπογράφουμε…, why not?
Η εποχή των μνημονίων δεν λήγει οσονούπω όπως παπαγαλίζει η κυβερνητική προπαγάνδα, αλλά μόλις επανεκινεί για τα θέματα που θα καθορίσουν το μέλλον του ελλαδικού κράτους και του πληθυσμού του και σαν εδαφική επικράτεια και σαν πολιτειακή υπόσταση.
Όπως με μνημόνιο διευθετήθηκε το Σκοπιανό ανοίγοντας τον δρόμο μελλοντικά για ΜΙΑ, ΕΝΙΑΙΑ και ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ Μακεδονία με εθνοτικό και γλωσσικό αυτοπροσδιορισμό (που φυσικά θα προκύψει με την προσάρτηση της Νότιας μακεδονίας) έτσι θα διευθετηθεί και το θέμα της Τσαμουριάς και των Αλβανικών διεκδικήσεων στην Ήπειρο σε στεριά και ΑΟΖ, και νομοτελειακά κάπως έτσι θα έρθει και το Μέγα Μνημόνιο με την φίλη Τουρκία για την διευθέτηση των θεμάτων Δ.Θράκης & Αιγαίου.
Σταματήστε λοιπόν να γράφετε παρακινητικά άρθρα υπερ νέων εξοπλισμών και άρα νέων οικονομικών θυσιών γιατι πολυ απλά δεν χρειάζονται αλλά και γιατί έχουμε γονατίσει από τους φόρους!
Όπως είπε και ο μέγας Μπαλάφας: “θα το ρισκάρουμε”!
Ακόμα κι αν φτάσουν οι οχτροί στην κοίτη του Κηφισού το ελλαδικό πολιτικό σύστημα όπως το ξέρουμε και το εμπιστευόμαστε δεν πρόκειται Ποτέ μα Ποτέ να σηκώσει το γάντι.
Δεν χρειάζεται να πέσουν ντουφεκιές για όλα όσα μπορούν να διευθετηθούν με υπογραφές…

Chris

Δυστυχώς κάπως έτσι είναι τα πράγματα

ivychris

φαίνεται ξεκάθαρα ότι έχεις ξεφύγει από τη διατροφική μόδα του σανού και επιλέγεις πατροπαράδοτες συνταγές πρδ μπριζολάκια πανσέτες στα κάρβουνα…

Thras

Μπράβο για το σχόλιο. Αν δεν είμαστε αποφασισμένοι να πολεμήσουμε για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, όλα τα υπόλοιπα δεν έχουν νόημα. Απλά η ΠΤΗΣΗ θεωρεί δεδομένο ότι θα πολεμήσουμε…

teo

Νομίζω ότι τα f35Α έχουν δυνατότητες ελιγμών έως 9g ενώ τα Β και C έως 7.5g… αρα για μας το φθηνότερο Α είναι και καλύτερο.. κάποια στιγμή το stealth θα αρχίσει να αντιμετωπίζεται οπότε θα μείνουμε με αεροσκάφη μειωμένων δυνατοτήτων..
Σε άλλο άρθρο διαβάζω ότι ξεκινάει η full παραγωγή της ατράκτου , αν φθάσει το f35 στα 80 εκατ. δεν έχει νόημα να μιλαμε για εισαγωγή άλλων νέων τύπων.
Κατά την άποψη μου είναι λάθος ακόμα και η αναβάθμιση σε f16V.. θα μπορούσαμε με ανάλογα λεφτά να φέρουμε 50αρια και 52αρια σε 52+Adv και να προμηθευτούμε μια μικρή μοίρα f16V (πχ 10 με 12). Αν συνδυάζοταν με πώληση των 30αριων θα προσθέταμε ακόμα περίπου 10 f16V.

aris32

εχεις λαθος . περιορισμενο ηταν το οριο των g στις αρχικες εκδοσεις με τα αρχικα software πλεον σε ολα τα μοντελα το οριο των g ειναι στα 9 . τα φ16v ειναι το μοναδικο αεροσκαφος 4++ γενιας που μπορουμε να εχουμε . και στο αμεσο μελλον προβλεπω να αγορασουμε και αλλους αριθμους .

Dimitris

Αφού μιλάμε υποθετικά, ας παραθέσω ένα ακραίο σενάριο. Ένα βλήμα πλεύσης μακράς ακτίνας εκτοξευόμενο από υποβρύχια είναι η μόνη μη ανασχέσιμη και σχετικά χαμηλού κόστους επιλογή. Μήπως θα έπρεπε να εξετάσουμε προμήθεια από Ισραήλ των υποβρύχια εκτοξευόμενων Popeye;

ThitsosIII

από ω το πάμε, από κει το πάμε, πάλι στο Ισραήλ καταλήγουμε….

Στέφανος

Καμία απολύτως αντίρρηση για τις δυνατότητες του αεροσκάφους. Fusion, Stealth, κάθετη προσγείωση/απογείωση. Το ερώτημα που ετέθει απο παράγοντες της γείτονος (ή -αν θέλετε- απο τους νέους της “φίλους”) είναι απείρως πιο σοβαρό. Και εξηγώ. Η χρήση του F-35 θα καθορίζεται απο απο την ελληνική στρατιωτική ηγεσία ή θα μπορούν οι υπερατλαντικοί μας σύμμαχοι να επεμβαίνουν “πυροσβεστικά” και ανάλογα με το συμφέρον τους να ενεργοποιούν ή να απενεργοποιούν χαρακτηστικά αυτής της ομολογουμένως τεχνολογικά εξαίσιας πλατφόρμας πολέμου; Γιατί, αν για να αμυνθούμε σε επίθεση της γείτονος περιμένουμε το πράσινο φως του Κονγκρέσου, του ΝΑΤΟ και του ΟΗΕ, καταλαβαίνεται οτι η “αγορά” του F35 παραδίδει ουσιαστικά τον εναέριο χώρο της χώρας. Όταν κι αν η γείτονα επιλέξει να επιτεθεί, να είστε βέβαιοι πως θα τα έχει βρει μια χαρά με το “διεθνή παράγοντα”, θα έχει αποκαταστήσει τις σημερινές διαταραγμένες σχέσεις της με τα λόμπι και θα αποτελεί ένα σημαντικότατο σύμμαχο και εταίρο των αμερικανονατοικών μας συμμάχων, κατέχουσα πάντα (κι ας μην το ξεχνάμε ποτέ αυτό) δεσπόζουσα θέση στους στρατηγικούς γεωπολιτικούς σχεδιασμούς της Δύσης. Η χρήση του F-35 απο την Ελλάδα (κι ενδεχόμενα αντίστοιχα απο την Τουρκία) θα αποφασίζεται στην Ελλάδα (ή αντίστοιχα στην Τουρκία) ή θα υπάρχει δικαίωμα τεχνολογικής αρνησικηρίας απο τους κατασκευαστές που θα ορίζουν και τα πλαίσια χρήσης του; Με βάση την πρόσφατη ιστορία, θεωρώ απείρως σημαντικότερο να απαντηθεί αυτό το ερώτημα πρώτιστα και κατόπιν να αναλυθούν δυνατότητες fussion, stealth κλπ, κλπ. Σημειώστε πως δεν ανήκω στους γραφικούς που ζητούν…Su35. Θεωρώ όμως πως οι ελληνικοί ουρανοί θα παραμείνουν Ελληνικοί, εαν κρίσιμες αποφάσεις λαμβάνονται στο ΑΤΑ, και όχι στο Κονγκρέσο ή στις Βρυξέλες. Δεν θα αντιπρότεινα, εαν δεν διασφαλίζεται η δέουσα πολιτική αυτονομία, σαφώς την επιλογή Su. Θα ένιωθα όμως πιο ασφαλής αν πέρναμε μερικά καινούργια Vipers που δεν θα δίναμε λογαριασμό σε κανένα σχετικά με το που και κυρίως το πως θα τα χρησιμοποιούσαμε σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης.

Βκ

Πιστεύω ότι με την αγορά 20 rafale f4 μαζί με meteor και άλλα 20 f16v επιπρόσθετα θα είμαστε εντάξει για τα επόμενα χρόνια!!

Shadowfax

Ta 20 ραφαλ στοιχιζουν οσο και τα F35, μην σου πω και παραπανω…

sotbak

δυστυχώς θα συμφωνήσω…

Stamatis Rapanakis

Να κάνω μια χαζή παρατήρηση… Ένα αερόστατο με καλάθι (το μυαλό μου πάει στο Tethered Aerostat Radar System) κάνει από 40.000 € και πάνω. Πόσο δύσκολο είναι να φτιάξουμε ένα αερόστατο – πλατφόρμα radar προκειμένου να μπορέσουμε να πειραματιστούμε με τεχνολογίες anti-stealth.
Θα μπορούσε μια ελληνική εταιρία να αναπτύξει ένα αερόστατο “ειδικών προδιαγραφών” με περιορισμένο κόστος (ας είναι και στα πλαίσια Ευρωπαϊκού Έργου για να παρακολουθούμε την αποδημία των πουλιών). Μια άλλη εταιρία (με εξειδίκευση στα ηλεκτρονικά) να αρχίσει να κάνει μετρήσεις.
Μήπως θα πρέπει να σκεφτούμε λίγο out of the box και να μην βασιζόμαστε σε έτοιμες λύσεις… Στην τελική ποιός θα σου πουλήσει τεχνολογία που να εντοπίζει το F-35 και σε ποιά τιμή…

lexandreas

Και εγώ έχασα 3 κιλά σε 3 μέρες μένοντας σπίτι!!! Ακολούθησα το σύστημα ¨γαστρεντερίτιδα¨. εγγυημένα αποτελέσματα. Τώρα που θα πιάσω και το στοίχημα θα πάρω και ένα F-35B να χάσω και τα ύπολοιπα κιλά διά της φυγοκέντρου!!

LuckyLuke

Θα βάλουμε ένα arduino-radar πάνω σε ένα αερόστατο (alibaba.com). Θα ψάξουμε για κάνα ΕΣΠΑ και κάτι θα βγεί…

sotbak

παιδιά μη ζορίζεστε βρέθηκε το αντίδοτο για τα Φ-35. Πάμε για ύπνο τώρα….
https://www.defence-point.gr/news/vera-ng-ena-endiaferon-systima-rantar-pithano-meros-tis-lysis-gia-ta-f-35a

Babis_UK

Καλα τα F35 αλλα αποτελουν πολυτελεια για στρατους του εχουν λυσει τα βασικα προβληματα τους. Σαν φορεας οπλων για χτυπημα ανταποδωσης εχει πολυ κακο price for value αφου μεταφερουν μονο 2 βομβες των 1000 κιλων εκαστο..
Οπως αναφερθηκε απ τον Κωνσταντινο Ζηκιδη το κοστος για 35 τεμαχια F-35 μαζι με την υποστήριξη και χρηση σε ευρος 10ετιας προσεγγιζει τα 10 δις
Με το 10% αυτου του κοστους αποκτουμε πολλες 100αδες βαλιστικους και crouz με βεληνεκη απο 100 μεχρι 1000 χλμ και κλεινει οριστικα το θεμα της ανταποδωσης. Τους πρωτους ιδανικα εγχωριας σχεδιασης/παραγωγης για να μην υπαρχουν περιορισμοι στο μεγιστο βεληνεκές. Το εκαναν οι Γερμανοι πριν 75 χρονια, το κανει ο Kim με 10 εμπαργκο στο κεφαλι εμεις γιατι δεν μπορουμε?
Αλλες ακομα μεγαλυτερες προτεραιότητες ειναι
Αναβαθμιση του συστηματος έγκαιρης προειδοποίησης με προσθηκη ρανταρ UHF/L-Band στο δικτυο αεραμυνας.
Ιδανικα οι προσθηκες πρεπει να ειναι ενα εγχωριας σχεδιασης πολυστατικο δικτυο ρανταρ με πολλους φθηνους αναλωσιμους εκπομπους και λιγους αριθμητικα “αορατους” δεκτες που δεν μπορουν να εντοπιστουν απ τον εχθρο αλλα αποκαλυπτουν απο μη καλυπτομενες γωνιες καθε stealth μαχητικο
Αναβαθμιση της πυραυλικης αντιεροπορικης αμυνας σε πολυζωνικη οσο αναφορα τη θεση και το βεληνεκές και πληρη διασυνδεση με το δικτυο αεραμυνας
Αν τα κανουμε ολα αυτα και μας εχουν μείνει λεφτα αφηνω στους εθνοπατερες να διαλεξουν τον τυπο (Α,Β,C) και το χρωμα του F-35

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Kαι τα μια 45αριά F-117 έφεραν από 2 βόμβες το 1991 στο Ιράκ αλλά χτύπησαν το 47% των στρατηγικών στόχων του εξαφανίζοντας το. 2 βόμβες θα φέρουν στην 1η ημέρα του πολέμου. Μετά θα αλλάζει το οπλικό φορτίο τους ενώ μπορούν να φέρουν και διάφορα άλλα όπλα. (AIM-120, NSM, κτλ)
Έχουμε υπογράψει συνθήκη να μην έχουμε βαλλιστικούς πυραύλους με βλεηνεκές μεγαλύτερο των 300 χλμ. Λεφτά σε βαλλιστικούς πυραύλους έριχναν και ρίχνουν χώρες όπως το Ιράκ του Σαντάμ Χουσεΐν, η Βόρεια Κορέα του Κιμ, η Λιβύη του Καντάφι που ήξεραν και ξέρουν πως δεν είχαν/έχουν πιθανότητες να κάνουν κάτι με την αεροπορία τους.
O πόλεμος στο Ιράκ το 1991 έδειξε ότι η αεροπορία παίζει καταλυτικό (ξέρεις τι σημαίνει αυτό ??) ρόλο στον πόλεμο. Και όχι το να εκτοξεύεις Σκουντ ή άλλους βαλλιστικούς πυραύλους για να νικήσεις….

seb

Οι Σκούντ ούτε γήπεδο δεν μπορούν να χτυπήσουν.
Πέρασαν 30 χρόνια εξέλιξης από τότε.

Antonis_Loukas

Συνέχισε να γράφεις αρλουμπες…. Τι ακρίβεια είχαν οι scud του Ιράκ και τι έχουν πχ οι SS-26, που σημειωτέον, το όχημα φορέας ρίχνει 2 βλήματα αντί ενός; Με βαλλιστικούς μόνο, προφανώς και δεν κερδίζεις πόλεμο. Εμείς, αεροπορία έχουμε… Οι βαλλιστικοί, θα μας εξασφάλιζαν αποτροπή και οικονομία (αφού θα γλυτωναμε από αγορά f-35). Η ΠΑ μπορεί να το θέλει απεγνωσμένα(με τόσες φουρνιές αμερικανοτραφων στελεχών, για να μη πω βαρύτερα λόγια…, δεν μου κάνει έκπληξη), αλλά με αυτό, ούτε θα μας κερδίσει το πόλεμο, ούτε θα φέρει εις πέρας τη βασική της αποστολή, δηλαδή τη κατανικηση της αντίπαλης ΠΑ… Άρα, η ΠΑ, εξασφαλίζει 0 αποτροπή με την αγορά αυτού του α/φους. Τα όποια κονδύλια, θα πρέπει να διοχετεύουν σε συστήματα που προσφέρουν ΑΠΟΤΡΟΠΗ και όχι κάλυψη στα κόμπλεξ ορισμένων.

Thras

Oi Scoud είναι ένα απόλυτα παρωχημένο σύστημα που απο μία αεάμυνα σαν την ελληνική δεν θα πέρναγαν ποτέ, εκτός αν εκτοξεύονταν σε δεκάδες ανα στόχο.
Προφανώς δεν εννοούμε να πάρουμε τεχνολογικά απολιθώματα που προσεγγίζουν τον μισό αιώνα, αλλά σύγχρονες ρουκέτες για MLRS/ATACMS II ή στρατηγικά βλήματα cruise αεροεκτοξευόμενα/ υποβρύχια,επιφανείας κλπ.

sotbak

δεν ακούγεται άσχημα αλλά προηγείται η αναβάθμιση των επίγειων ραντάρ

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Tα F-35B κατά κύριο λόγο απευθύνονται σε χώρες που έχουν η θα έχουν αεροπλανοφόρα και μεγάλα αποβατικά πλοία. (η ελικοπτεροφόρα) Πέρα των χωρών που έχουν σήμερα AV-8 (Ισπανία, Ιταλία) και που αποκτήσουν στο μέλλον το F-35B προσωπικά δεν αποκλείω να δούμε πλην της Τουρκίας (για το LHD Anadolu) να το αγοράζουν και οι Ιάπωνες και νοτιο-κορεάτες.
Σε ότι αφορά άλλες χώρες που δεν έχουν αεροπλανοφόρα, έχουν δείξει ενδιαφέρον για αυτό το Ισραήλ και η Τάιβαν που και οι δύο έχουν την έγνοια μην πληγούν τα αεροδρόμια τους από αιφνιδιαστική πυραυλική επίθεση.
Αν θυμάμαι καλά κανείς ειδικά για το Ισραήλ η υπόθεση ενός STOVL μαχητικού είχε τεθεί από πολύ παλιά. Στον πόλεμο του Γιομ Κιππούρ το 1973 οι άραβες είχαν εκτοξεύσει κάποιους Frog-7 που είχαν πλήξει ένα ισραηλινό αεροδρόμιο. (αν θυμάμαι καλά το Ramat David) Μετά τον πόλεμο ο επόμενος ισραηλινός Α/ΓΕΑ David Ivri ήταν υπέρ του συνδιασμού AV-8 / F-14 για τα επόμενα ΝΜΑ της ισραηλινής Π.Α. Η προτίμηση του στο AV-8 είχε να κάνει με το να έχει η ισραηλινή Π.Α ένα τέτοιο μαχητικό που να μην χρειάζεται διαδρόμους από-προσγείωσης, στην περίπτωση που αυτοί θα έχουν καταστραφεί από αιφνιδιαστικό πλήγμα από τους άραβες.
Τελικά όμως επιλέγει ο συνδιασμός F-15 / F-16. (δύο λόγοι υπέρ του F-15 ήταν ότι το F-14 ήταν μόνο αναχαιτιστικό και πιο ακριβό)
Σε ότι αφορά την νησιωτική Ταιβάν έχει μεγάλη έγνοια ότι από απέναντι την σημάδευαν 1200 κινέζικοι βαλλιστικοί πύραυλοι που μετά αυξήθηκαν σε 1600 ενώ τώρα πιθανόν αν έχουν γίνει περισσότεροι. Προσωπικά αν ήμουν ισραηλινός ή ταιβανέζος θα έκανα επανάσταση προκειμένου να καταφέρω να έχω τουλάχιστον 40 F-35B στο οπλοστάσιο μου.
Παλαιά (δεκαετίες ΄80 και΄90) για την δική μας περίπτωση εξέταζα διάφορα σενάρια. Ένα από αυτά ήταν η αγορά Sea Harrier ειδικά για να επιχειρούν από ακριτικά νησιά για να αναχαιτίζονται πιο γρήγορα (σε καιρό ειρήνης) τα τουρκικά αεροπλάνα. Ένα ακόμη σημαντικό ότι δεν θα είχαμε τον πονοκέφαλο του τι θα γινόταν αν οι τούρκοι μας κατάστρεφαν τους διαδρόμους από-προσγείωσης με αιφνιδιαστική αεροπορική-πυραυλική επίθεση.
Γνώμη μου για τώρα ότι το F-35B είναι πολύ καλή λύση για την Π.Α. Αλλά δεν αισιοδοξώ πως θα αγοραστεί γιατί είναι πιο ακριβό από το F-35A και επειδή ξέρω πως γίνονται οι αγορές στην Ελλάδα.
Εδώ π.χ όταν για μια 15αριά χρόνια δεν έχουν αγοραστεί ακόμη τα απολύτως απαραίτητα Link-16 για τα -αρχικά- 60 F-16 Block-52+ και δεν αγοράστηκε ούτε ένας από τους 120 πυραύλους IRIS-T (για να μην γράψω για άλλους πιο ακριβούς πυραύλους) που ήθελε η Π.Α για τα τελευταία 30 F-16 που αγοράστηκαν, (αυτά του Αράξου) περιμένει κανείς ότι θα επιλεγεί ένας τύπος αεροπλάνου που θα είναι κατά 30% ακριβότερο από αυτό που θα υπάρχει διαθέσιμο (F-35A) προς επιλογή ??
Για το τέλος. Ενημερωτικά πριν 2-3 χρόνια η αγορά 40 F-35A θα μας κόστιζε 6 δις δολάρια. Τότε η τιμή του fly away ήταν 100 εκατ. δολ. ενώ ήταν να πέσει στα 80 εκατ. δολ. το 2018.

Shadowfax

Ειπαμε, στο Βελγιο η προταση ειναι για 192εκ το κομματι σημερα…

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Aποκλείεται να κοστίζει τόσο το κάθε ένα. Προφανώς διαιρείς την τελική τιμή με τα αεροπλάνα που θέλει να αγοράσει το Βέλγιο.

Shadowfax

Αν ξερεις κατι παραπανω απο το αρμοδιο υπουργειο των ΗΠΑ μου λες…
http://www.dsca.mil/major-arms-sales/belgium-f-35-joint-strike-fighter-aircraft
To τι περιλαμβανει μπορεις να το διαβασεις…
και αν προλαβα να διαβασω και σωστα δεν περιλαμβανει οπλα…

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Στην 2η παράγραφο πέρα τα 34 αεροπλάνα περιλαμβάνεται ένα κατεβατό με τα παρελκόμενα τους. Και τελειώνει γράφοντας total estimated cost και όχι cost για τα αεροπλάνα μόνο.

Shadowfax

Γιατι μονο τα αεροπλανα θα παρεις?
Τα παρελκομενα δεν τα θες?

Γιώργος70

Υπολογισμός μου με κόστος για ΗΠΑ σε $ 2017 οχι 2012
2500 F -35 x 8000 ωρες service life 1.5 τρισ 2017$ ($945 δις ΒΥ2012)ολα τα άμεσα κόστη
περιπου 75 000 η ώρα -περιλαμβανει την αγορά
600 εκατ $ ανα F-35 στις 8000 ωρες.
στην ελλάδα με 300 ωρες το χρόνο 300 *75000=22.5 εκατ $ ανά F-35 το χρονο
34 F-35 34*22.5= 750 εκατ $ το χρόνο.
34 F-35 34* 600 εκατ =20 δις $ ή 8000/300 27 χρόνια συνολικό κόστος.
Το ελληνικο κόστος προφανώς θα ειναι μεγαλύτερο των ΗΠΑ.
Λογικά
η Ελλάδα θα αγοράσει 34 F-35 μόνο αν
– η τουρκία βγει απο το νατο
-και η ΗΠΑ κατασκευάσουν βάσεις στην Ελλάδα για τα δικά τους F-35
-και χρηματοδοτήσουν την αγορά
-και φυσικά χρησιμοποιούν τις αμερικανικές υποδομές!!!
Παράλογα
Η ΗΠΑ για πολιτικούς λόγους -να ρίξει τους ισλαμιστές μπορεί
Είτε να παραχωρήσει στην ελλάδα τα τουρκικά F-35
ή να μην αναβαθμίσει τα πρώτα F-35 με 2000 ωρες και να τα παραχωρήσει συμβολικά στην ελλάδα για να ακυρώσει τους s400 κτλπ….

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

H Eλλάδα θα αγοράσει F-35 όπως και να έχει. Ποιες βάσεις να κατασκευάσουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα για τα δικά τους F-35 ?? Aυτό δεν θα γίνει ούτε σε 500 χρόνια…
Πως να παραχωρήσει στην Ελλάδα τα F-35 της Τουρκίας ?? Αν δεν πληρώσουμε κάποια δις δεν θα δούμε F-35. Παραχωρήσεις F-35 , και F-35 υπό την μορφή δωρεάν στρατιωτικής βοήθεια αλά Ισραήλ είναι όνειρα θερινής νυκτός.

sotbak

σωστός νομίζω

darede

Καλό υποθετικό σενάριο αλλά εγώ θα βάλω καλύτερο. Πως θα αντιμετωπιστεί το LHD των τούρκων με f-35b πάνω;

Shadowfax

Mε συγχρονες τορπιλες…

Spirit

Όπως όλα τα πλοία, με επίθεση κορεσμού 10+ exoset και υποβρυχίως

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Shadowfax Shadowfax
Όπως έγραψα πιο πάνω πριν 2-3 χρόνια η αγορά 40 F-35A θα μας κόστιζε 6 δις δολάρια. Τιμή fly away για το F-35A ήταν τα 100 εκατ. δολάρια. Οπότε 4 δις θα κόστιζαν τα αεροπλάνα και άλλα 2 δις τα παρελκόμενα.

sotbak

κάπου εκεί βγαίνει το κόστος. Τολμώ να πω ότι δεν είναι τόσο τραγικό αν επιμεριστεί σε μία 10ετία, αφού η προμήθεια προφανώς θα υλοποιείται σταδιακά. Αν θέλουμε βέβαια να είμαστε αεροπορία με ικανά μέσα στον 21ο αιώνα……

Shadowfax

Στον υπνο σου… To κοστος αγορας F35 ειναι αυτο του Βελγιου ΣΗΜΕΡΑ (με οτι περιλαμβανει η προταση)…
μου φερνεις στο μυαλο λοιπον τις “καλες” εποχες του ’80 οπου προμηθευτηκε η Ελλαδα 40 F16 πληρωνοντας μονο αεροσκαφος και κινητηρα… Να σου υπενθυμησω πως παλι εισαγαμε εναν νεο τυπο αεροσκαφους οπως και με τα F35 οπως λες…
Αποτελεσμα? Η ελληνική πλευρά σύναψε τα επόμενα χρόνια ξεχωριστές συμβάσεις για ανταλλακτικά αρχικής υποστήριξης, εξοπλισμό συντήρησης, εξομοιωτή πτήσης, δεν εγκρίθηκε και δεν υλοποιήθηκε πλήρη προμήθεια εξοπλισμού συντήρησης / επισκευών εργοστασιακού επιπέδου και πολλα αλλα “ασυλληπτα” εκτοξευοντας το κοστος στα ουρανια…
Τωρα για ολα αυτα που λες για περασμα απο 4++ μαχητικο σε F35 και μονοδρομους, θα σου πω απλα οτι καλο ειναι το αεροπλανο που κανει καλα την δουλεια του… Δεδομενης παντα της οικονομιας που ειναι στην εντατικη οπως σωστα διαβασα… Αν λοιπον η ΠΑ αεροπορια κρινει πως χρειαζεται προσθηκη σε αριθμους και θελει επιπλεον βαιπερ σε low cost αγορα με αναβαθμηση επιγειων μεσων, που θα βγουν κατα 10αδες λυσεις ομοιως low cost, μια και το στελθ ειναι παγκοσμιο προβλημα, so be it…
δεν ειναι δυνατον να ξανακαταληγουμε στις λυσεις Καγιεν εν ετη 2018 και μετα να ψαχνουμε πως θα συντηρησουμε/ αξιοποιησουμε ενα τετοιο μαχητικο…
Και ουτε και ειναι η Τουρκια Ιρακ να φορτωνεις 2 βομβες σε F117 και να καταστρeφουν το 47% των στρατηγικών στόχων… Συγκεντρωσου…

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

20 τουρκικά F-35 , 40 βόμβες JDAM να ρίξουν σε στόχους μας , η ζημιά δεν θα είναι μικρή. Κάθε άλλο.
Όταν η τουρκίο αγοράζει μαχητικά στελθ εμείς δεν γίνεται να συνεχίσουμε με αγορά F-16V.
Είναι σαν να αγόραζε το 1988 η Τουρκία F-16 και εμείς να συνεχίζαμε να παραγγέλνουμε Mirage F-1 και Φάντομ,
Σε ότι αφορά το κόστος των F-35 του Βελγίου δεν σημαίνει ότι το κάθε αεροπλάνο κοστίζει 192 εκατ. ευρώ. Τόσο κοστίζει η αγορά που πέρα των αεροπλάνων συμπεριλαμβάνει και άλλα πράγματα που ακριβώς δεν ξέρουμε πόσα είναι αυτά και πόσο κοστίζει το κάθε ένα. (π.χ το trainer center)

Shadowfax

Το εξηγει εξαιρετικα ακριβως απο κατω ο αγαπητος κ. Konstantinos Zikidis αναλυτικα ξανα… Αν και παλι δεν μπορεις να το καταλαβεις γιατι ΔΕΝ μπορουμε και ΔΕΝ χρειαζεται να μπουμε σε μια περιπετεια που λεγετε F35 δεν μπορω να βοηθησω περαιτερω…
Το κοστος αλλη μια φορα θα σου πω πως ειναι εκει περιπου, η Τουρκια ΔΕΝ εχει στελθ μαχητικα, και η Ελλαδα ΔΕΝ εχει την πολυτελεια να τα προμηθευτει…

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

H Eλλάδα θα προμηθευτεί F-35A μετά από αρκετά χρόνια. Η Λόκχιντ μας υπολογίζει μεταξύ 2033-2035. Τώρα και να θέλουμε να αγοράσουμε έστω 20 F-16V αυτό είναι άπιαστο όνειρο. Πόσο μάλλον για κάποιο αισθητά ακριβότερο μαχητικό.

Shadowfax

Τωρα αρχιζεις να μπαινεις στο κλιμα…
Φυσικα μετα απο 20-30 χρονια δεν ξερει κανεις τι θα εχει γινει, και για τι μαχητικα θα μιλαμε, τι αλλες λυσεις θα υπαρχουν και παει λεγοντας…
Επιπλεον βαιπερ για τα επομενα χρονια δεν ειναι απιαστο ονειρο…
Δυσκολο το λες, απιαστο οχι…
Και παλι θα εξαρτηθει απο τις αναγκες της ΠΑ και τις προθεσεις των απεναντι…

ivychris

Ο τρις πτωχευμένος… Τραμπ “δήθεν” παραπονιόταν για την ακριβή τιμή του F-35 και προέτρεψε το Ναυτικό να παραγγείλει νέα F/A-18E/F Block III Super Hornets, δλδ με την ενέργεια αυτή βοήθησε να διατηρηθεί η υψηλή τιμή του F-35, ενώ στην αντίστροφη περίπτωση όπου αυτές οι παραγγελίες θα κατευθύνονταν σε περισσότερα F-35 προς αντικατάσταση των αποσυρόμενων 136 F/A-18A-D Hornets, θα συμπίεζαν έτι περαιτέρω το κόστος του Α/φους.
Αλλά είπαμε ο άνθρωπος ξέρει τα πάντα… αλλά με χαμηλό IQ

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Tην 1η φορά το 1994 που πήγα στην Αμερική εκεί ένας φίλος που μας πήγε βόλτα όταν περάσαμε έξω από τον ουρανοξύστη του Τραμπ στο Μανχάταν μας είπε ,,να ο ουρανοξύστης του Τραμπ,, Τον ρωτήσαμε ,,ποιος είναι αυτός ??,, Μας απάντησε πως είναι κάποιος πολύ πλούσιος που είναι διάσημος ειδικά για την πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία του. Και πρόσθεσε πως τα βρήκε μεν έτοιμα από τον πατέρα του αλλά τα αβγάτισε και έγινε πολύ πιο πλούσιος.
Ερώτηση. Αν είχε χαμηλό IQ θα κατάφερνε να κρατήσει ότι βρήκε από τον πατέρα του και μετά να γινόταν πολύ πιο πλούσιος ?? Λέω τώρα εγώ…
Ο άνθρωπος δεν είναι κάνας ανεπάγγλετος που επειδή έχει ένα ,,βαρύ,, όνομα κατάφερε να γίνει κάτι στην πολιτική.
Είναι πετυχημένος ο άνθρωπος…

ivychris

το κριτήριο της επιτυχίας στη ζωή ενός ανθρώπου δεν είναι το αν έχει αποκτήσει χρήματα, αλλά ο τρόπος που έχει χρησιμοποιήσει.
Και ο Εσκομπαρ στο Μεξικο, χρήματα είχε άρα επιτυχημένος ήταν με αυτή τη λογική.
Ο συγκεκριμένος έχει πτωχεύσει τρις κατα τη διάρκεια της επιχειρηματικής του ζωής και αν ζούσε σε άλλη χώρα θα ήταν πιθανώς άστεγος…
Σε πιθανή χειραψία μαζί του, διατηρεί κάποιος ελάχιστη πιθανότητα να του λείπει νύχι, όταν οι περισσότεροι θα ψάχνουν τα δάχτυλά τους.
Ο οδηγός του επί 25 χρόνια τον μήνυσε επειδή δεν του έδωσε αύξηση και οι υποψήφιοι φοιτητές στο δήθεν “πανεπιστήμιό” του προέβησαν σε αγωγές για να πάρουν τις προκαταβολές πίσω.
Για πες μου ένα “επιεική” χαρακτηρισμό”?
Η επιχειρηματικότητα στο μεγαλείο της

George

Καλά, εκεί στη ΠΔ δε μπορεί κανείς να δει το προφανές, πως το F-35 είναι ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ; Δε χτυπάνε σαν τεράστια καμπάνα όλες οι ειδήσεις (που πρώτη η ΠΔ δημοσιεύει) για χαμηλές διαθεσιμότητες, για καθηλώσεις αεροσκαφών για γελοίους λόγους, για υποσυστήματα που βγάζουν όλη την ώρα bugs, το αφάνταστο κόστος του αεροπλάνου, το ότι όταν το πήγαν σε επίδειξη απέδειξε πως δεν έστριβε και δεν επιτάχυνε; Το αεροπλάνο λέει το άρθρο-άποψη είναι stealth. Από την άλλη, λέει και πως το RCS είναι απόρρητο. Τότε πώς ξέρει ότι είναι stealth; Ακόμα κι αν είναι stealth ομως, δεν είναι ανησυχητικό το πόσο περίπλοκο είναι;
Μακάρι να τα πάρει η ΤΗΚ ΟΛΑ τα F-35. Θα καταλήξει όλο το προσωπικό της αεροπορίας να είναι μονίμως μπροστά από οθόνες υπολογιστών προσπαθώντας να καταλάβουν τι φταίει και δε γίνεται να πετάξει το αεροπλάνο, θα τη βγάζουν συνέχεια σε σεμινάρια να μάθουν, όχι νέες τακτικές, ή ελιγμούς, αλλά νέες “ενημερώσεις”, εκδόσεις λογισμικού, bug fixes και τα σχετικά. Θα είναι κάθε μέρα οι πτέραρχοι στο τηλέφωνο να μαλώνουν με τη Lockheed, γιατί το ALIS καθηλώνει αεροπλάνα χωρίς λόγο και γιατί κάνουν 30 μήνες να έρθουν τα ανταλλακτικά. Η χώρα θα ξοδέψει αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια μόνο για να διαλύσει την αεροπορία της. Και αν οι Αμερικάνοι Πεζοναύτες πέτυχαν διαθεσιμότητα 40%, πολύ αμφιβάλλω αν η ΤΗΚ θα πετύχει έστω και 20%, οπότε και η ΠΑ αν τα αγοράσει, κάπου εκεί θα πιάσει.

sotbak

μας βολεύει μια τέτοια διαθεσιμότητα γιατί θα είναι τρύπα στο νερό η προμήθεια, αν τα Α/Φ είναι συνεχώς καθηλωμένα. Είναι όμως όντως έτσι;;; ή με την πορεία/εξέλιξη της παραγωγής όλα τα μικροζητήματα θα διορθωθούν και θα είναι αξιόπλοα; Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στην αυτοκινητοβιομηχανία σε κάθε νέο προϊόν, στη συνέχεια όμως βελτιώνονται …..

Thras

Δεν λαμβάνεις υπόψη σου ότι ακόμα το αεροσκάφος δεν έχει μπεί σε πλήρη παραγωγή και παρουσιάζει/επιλύει παιδικές ασθένειες.
Εννοείται ότι δεν πρέπει να το προμηθευτούμε άμεσα. Όταν όμως λύσει τα προβλήματα αυτά και μπεί σε κανονική παραγωγή (με παράλληλη πτώση της τιμής μονάδας) τότε θα αποτελεί πολύ καλή επιλογή.

Konstantinos_Zikidis

Σε προηγούμενο σχόλιό μου στην παρούσα ανάρτηση και με βάση τη συλλογιστική του φίλου Τ.Δ, υπολόγισα το κόστος προμήθειας 30 Α/Φ F-35B και χρήσης τους για 10 έτη σε ποσό άνω των 10 δισ. δολ.: https://www.ptisidiastima.com/is-f35b-most-suitable-for-greece/comment-page-1/#comment-83624
Δηλαδή πάνω από 8,5 δισ. ευρώ, με την τρέχουσα ισοτιμία. Και φυσικά, η πληρωμή θα είναι ιδιαίτερα εμπροσθοβαρής: τα 2/3 αφορούν το κόστος προμήθειας (που θα πρέπει να καταβληθεί στην αρχή) και το 1/3 το κόστος υποστήριξης (το οποίο μπορεί να κατανεμηθεί χρονικά στα 10 χρόνια χρήσης).
Οποιοσδήποτε γνωρίζει έστω και λίγο τί συμβαίνει στην παρούσα φάση στις ΕΔ και στη χώρα εν γένει, αντιλαμβάνεται ότι οποιαδήποτε συζήτηση επί του θέματος μάλλον στερείται νοήματος… Για λόγους σύγκρισης να υπενθυμίσω τις δυσκολίες και δυστοκίες υπογραφής του προγράμματος αναβάθμισης των F-16, ύψους της τάξης των 1,2 δισ. ευρώ, για το οποίο υπήρχε μάλιστα πλήρης διακομματική συναίνεση…
Για όσους δεν το έπιασαν: 1,2 δισ. << 8,5 δισ. !
Όσον αφορά την ενδεχόμενη δωρεάν παραχώρηση από τις ΗΠΑ, εδώ θα πρέπει να επικαλεστώ την ρήση του Στρατηγού Κωσταράκου, ο οποίος συνέδεσε ευθέως την προσμονή για δωρεάν βοήθεια από τις ΗΠΑ με την πίστη στον Άγιο Βασίλη…
Επομένως, όσο καλό κι αν είναι το F-35A/B/C, όσο κι αν είναι stealth, διαθέτει εξελιγμένο sensor fusion, ισχυρό ραντάρ, ικανά ηλεκτρο-οπτικά συστήματα κλπ, η συζήτηση δεν γνωρίζω εάν μας αφορά.
Ας κάνουμε τώρα την “εις άτοπον απαγωγή”, ως υπόθεση εργασίας, ότι προχωρούσαμε στην προμήθεια 30 F-35B (όχι ότι έχει σημασία η έκδοση, απλά για να είμαστε εντός θέματος). Αυτό σημαίνει βέβαια ότι όλα τα υπόλοιπα προγράμματα ΣΞ – ΠΝ – ΠΑ “παγώνουν” (ποιες φρεγάτες;;;), συμπεριλαμβανομένων και των όποιων συμβάσεων υποστήριξης…
Λαμβάνοντας υπόψη τις χαμηλές διαθεσιμότητες που παρουσιάζει το USMC, δεν θα πρέπει να αναμένουμε σε καμμία περίπτωση να έχουμε πάνω από 20 Α/Φ διαθέσιμα, σε σύνολο 30 Α/Φ (αν και πολύ φοβάμαι ότι διαθεσιμότητα της τάξης του 65% είναι εξαιρετικά αισιόδοξη).
Πιστεύει κανείς ότι 20 εν ενεργεία Α/Φ, όσο ικανά κι αν είναι, θα αλλάξουν την κατάσταση;
Αξίζει να χρεώσουμε τα εγγόνια μας (δεν μιλάμε πλέον για τα παιδιά μας, αυτά είναι ήδη υπερχρεωμένα) με 10 δισ. δολ./8,5 δισ. ευρώ για αυτά τα 20 Α/Φ;
[Και έτσι επιβεβαιώνεται η ρήση του κ. Α/ΓΕΑ, αναφορικά με τα 30 F-35A που έχουν παραγγείλει οι σύμμαχοι: “Δεν με προβληματίζουν τα είκοσι F-35 που θα έχει η τουρκική Αεροπορία μετά από δέκα χρόνια. Αν θα τα έχει.”]
Κι εγώ θα ήθελα να ήμασταν μέσα στο μεγαλύτερο πρόγραμμα της αμυντικής αεροναυπηγικής. Γίνεται; Αξίζει;
Για να μην φανώ δογματικός, αφήνω τους αναγνώστες να απαντήσουν στα ανωτέρω ρητορικά ερωτήματα…

ptisidiastima

Συμφωνούμε απόλυτα…

sotbak

Aν και είμαι επιφυλακτικός ως προς τα stovl, οπότε με τα ίδια λεφτά μιλάμε για 40 (;) Φ-35Α, 10 δισ δολ. κατανεμημένα σε δόσεις σε βάθος 10ετίας μας δίνουν τα εξής οφέλη:
1) Γνώση του ίδιου όπλου με τα τουρκικά που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε.
2) Ισοδύναμο για: α) αποτελεσματική διείσδυση στην εχθρική ενδοχώρα για στοχευμένα πλήγματα στις στρατηγικές υποδομές του αντιπάλου, κάτι που χρειαζόμαστε άνευ ετέρου, εκτός αν μας αρκούν τα Μιράζ ή θα στραφούμε σε βαλλιστικούς που κι αυτό κόστος έχει, αλλά και β) για αποτρεπτική ισχύ (αυτονόητο). Πάντως χρειαζόμαστε το ισοδύναμο για να έχουμε αξιώσεις, αλλιώς παίζουν μόνοι τους…….
3) Τεχνογνωσία & συμμετοχή στη χρήση τεχνολογικά προηγμένου οπλικού συστήματος που τουλάχιστον θεωρητικά στα χαρτιά (δεν το έχουμε δει στην πράξη ακόμη στο Αιγαίο) έχει υπέρτερες δυνατότητες σε σχέση με ανταγωνιστικά υποψήφια για την ΠΑ (ραφάλ, τυφώνες) και όταν λέω υπέρτερες εννοώ τους αισθητήρες.
Όλα τα παραπάνω είναι αναγκαία για να συνεχίσουμε να είμαστε ελεύθεροι, διότι η ανεξαρτησία είναι ατομική υπόθεση κάθε έθνους και δεν παρέχεται από δανειστές ή τρίτους συμμάχους (αυτονόητο). Εξάλλου, αντίστοιχο ποσό θα πρέπει να διαθέσουμε είτε αγοράσουμε ραφάλ είτε κάποιο άλλο 4,5/4,75 ή 5ης γενιάς Α/Φ είτε ακόμη αν αρκεστούμε σε κάποια συμπληρωματικά growler, όπως αναφέρθηκε σε σχετική ανάρτηση στο μπλογκ, για να καλύψουμε το κενό στην αντιμετώπιση της απειλής. Και κλείνω σημειώνοντας ότι πρέπει αναγκαστικά – αν θέλουμε να επιβιώσουμε ως προς την τουρκική απειλή – να ακολουθήσουμε τα βήματα του κράτους του Ισραήλ: αν και έχουν πολυάριθμους αντιπάλους/εχθρούς, διατηρώντας τις ένοπλες δυνάμεις τους σε τόσο προηγμένο επίπεδο ως προς τα οπλικά συστήματα αλλά και την ετοιμότητα/εκπαίδευση κλπ. κατορθώνουν αυτό που κατορθώνουν όλα αυτά τα έτη …..

Stamatis Rapanakis

Έφαγα κάποια ώρα για να διαβάζω για παθητικά ραντάρ και σχετικές προσπάθειες (HEMPAS κλπ). Κατέληξα στα συμπεράσματα:
1. Υπάρχουν ήδη (και αναπτύσσονται συστήματα ραντάρ) με πολύ αξιόλογες επιδόσεις εντοπισμού stealth στόχων. Γενικότερα η Π.Α., εάν και όταν το θελήσει, θα μπορούσε να αναβαθμίσει το ΣΑΕ και να αμυνθεί αποτελεσματικά στις νέες απειλές. Όπως έχει αναφερθεί είναι #1 προτεραιότητα η αναβάθμιση του ΣΑΕ.
2. Η ανάπτυξη ενός αντίστοιχου “ελληνικού”συστήματος είναι μη ρεαλιστική καθότι οι τεχνολογικές προκλήσεις είναι τεράστιες και απαιτούνται υψηλά ποσά R&D και χρόνος, που δεν υπάρχει.
Είναι σημαντικό η χώρα να προσελκύει επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας. Ελπίζω σε καλύτερες ημέρες στο μέτωπο της οικονομίας.

sotbak

συμφωνώ. Πρώτα πρέπει να ξεκινήσουμε από την αναβάθμιση του ΣΑΕ

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Αν και αποκλείω για οικονομικούς λόγους να πάρουμε το 30% ακριβότερο F-35B αντί του F-35A θα ρωτήσω να μάθω αν υπάρχουν έστω κάποιες πιθανότητες για αγορά F-35B και μετά θα γράψω εδώ την απάντηση από κάποιους επιτελείς από το ΓΕΑ.

sotbak

περιμένουμε με ενδιαφέρον

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Σημερινή τιμή fly-away του F-35A , 85 εκατομμύρια δολάρια. (πληροφορία από Ντένις)

sotbak

85 εκ.$ Χ 40 Α/Φ = 3.400.000$ + τα όπλα τους + 2δισ€ για 4 belhara + 1 δισ€ για αναβάθμιση ΣΑΕ κλπ. + νέο ΤΟΜΑ (500 εκ€;) + συμπληρωματικά LEO ή Αμπραμς (;). Θέλουμε 10 δισ€ σε βάθος 10ετίας μόνο για νέους εξοπλισμούς αν θέλουμε να μείνουμε ελεύθεροι.
10 δισ€ / 11 εκ. πληθυσμός = 909,09 € / πολίτη στη δεκαετία, άρα 90€/χρόνο. Δεν είναι τόσο τραγικό αν θέλουμε να μείνουμε ελεύθεροι.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Για την κάλυψη των αναγκών μας χρειαζόμαστε άμεσα 17 δις ευρώ.
Σε ότι αφορά τις Μπελαρά η κάθε μία μαζί με τον οπλισμό της θα κοστίσει 750+ εκατ. ευρώ.
Είναι απίθανο να αγοραστούν νέα ΤΟΜΑ. Ο Ε.Σ εδώ και χρόνια έχει βάλει στο μάτι μεταχειρισμένα Bradley (230) όπως και AAV-7 (75) και LAV-25. (100)

Konstantinos_Zikidis

https://www.reuters.com/article/us-italy-defence-f35/italy-says-wont-buy-more-f-35-fighter-jets-may-cut-existing-order-idUSKBN1JW28M?ref=hvper.com&utm_source=hvper.com&utm_medium=website
Τώρα εάν υποθέσω ότι οι Ιταλοί διάβασαν τα σχόλιά μου στην παρούσα ανάρτηση θα είμαι υπερβολικός;;;
😉

Thras

χαχαχαχα!

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Λοιπόν. Τι έμαθα από επιτελάρχη του ΓΕΑ για το θέμα των F-35B.
Είπε κατηγορηματικά ότι ,,ΔΕΝ τα χρειαζόμαστε,,. Πως αυτά τα αεροπλάνα είναι για χώρες που έχουν αεροπλανοφόρα. (Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία κ.α) Ότι εμείς ξέροντας πως η τουρκική αεροπορία θα αγοράσει 100 F-35Α, πρέπει στην πορεία έχοντας το χ χρηματικό ποσό να αγοράσουμε όσα περισσότερα αντίστοιχα μαχητικά (F-35A) μπορούμε, και όχι να αγοράσουμε λιγότερα. (F-35B/C)
Mόνο για τα αεροπλάνα. Έχοντας π.χ ένα ποσό της τάξης των 6 δις δολ. και με υποθετική τιμή 100 εκατ. δολ για το F-35A, 130 εκατ. δολ. για το F-35B (είναι 30% ακριβότερο του -Α) και 200 εκατ. δολ,. για το F-35C (οι τιμές είναι σε όλα στρογγυλοποιημένες) θα μπορούμε να αγοράσουμε 60 F-35A ή 46 F-35B ή 30 F-35C.
Το λογικό είναι να αγοράσουμε 60 F-35A και όχι 14 λιγότερα αεροπλάνα. (δηλαδή 46 F-35B) Πρέπει λέει να έχουμε δύναμη. Επίσης πως το F-35B θα είναι πιο ακριβό στην συντήρηση (θα θέλουμε περισσότερα ανταλλακτικά) με ότι αυτό συνεπάγεται για τα οικονομικά της αεροπορίας μας.
Το θέμα του τι θα κάνουμε αν χτυπηθούν αιφνιδιαστικά οι διάδρομοι από-προσγείωσης λέει πως θα επιλυθεί με στρώση μεταλλικών επιφανειών (τα έχω δει, δεν θυμάμαι πως τα λένε) στον διάδρομο, πως τα αεροπλάνα θα απογειωθούν και προσγειωθούν και από τους τροχόδρομους.
Ένα άλλο θέμα που έθιξα είναι οι απογειώσεις και προσγειώσεις μαχητικών αεροπλάνων από τμήματα των εθνικών οδών και του είπα πως στο ίντερνετ βλέπω βιντεάκια από τέτοιες απογειώσεις και προσγειώσεις σε πρόσφατες ασκήσεις άλλων χωρών. (π.χ Λευκορωσία, Τάιβαν κ.α) Τον ρώτησα γιατί εμείς δεν κάνουμε παρόμοιες ασκήσεις με προσγειώσεις και απογειώσεις μαχητικών από εθνικές οδούς. Απάντησε πως δεν το κάνουμε για λόγους ασφαλείας. (χρειάζεται και υποδομή με hook κ.α…) Και πως σε περίοδο επιχειρήσεων οι εθνικές οδοί θα χρησιμοποιηθούν για προσγειώσεις μαχητικών αεροπλάνων. Οι απογειώσεις θα γίνονται από τα αεροδρόμια. (όπου από εκεί θα φορτωθεί το αεροπλάνο με καύσιμα και όπλα)
Συζητώντας για αεροπορικές επιχειρήσεις τόνισε πως είναι κρίσιμα τα πρώτα 40 λεπτά των επιχειρήσεων. Οπότε εκεί ξαναγύρισε η κουβέντα στο ότι πρέπει να έχουμε δύναμη. (βλέπε περισσότερα μαχητικά αεροπλάνα…)
Καλύτερα με τα ίδια λεφτά αγορά 60 F-35A παρά 46 F-35B….

Yanis83

Οι τελευταίες εξελίξεις από τα πολέμικά μέτωπα στη γειτονιά μας δείχνουν ότι σε ένα κορεσμένο από αισθητήρες και μέσα περιβάλλον όπως το Αιγαίο όπου δεκάδες τουρκικά drone θα ψάχνουν για στόχους ευκαιρίας σε όλη τη μεθώριο και τα νησιά μη εντοπίσιμα…η προσγείωση και εξυπηρέτηση ενός F35B σε κάποιο νησί και σε χώρο που έχει προσημειωθεί από τις μυστικές υπηρεσίες του αντιπάλου είναι εξόχως επικίνδυνη…είναι κρίμα να χαθούν 100εκ από έναν MAM-L

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Να “σκοτώσουμε” τις LCS Freedom και τις MMSC κατά το Forbes ή κάποιοι να μάθουν τις Αρχές της Σωστής Ενημέρωσης;

Κυκλοφορεί τις τελευταίες μέρες ένα άρθρο από το Forbes.com, που «θάβει» κυριολεκτικά την έκδοση Freedom των LCS (Littoral Combat Ship) και βέβαια -δικαιολογημένα- έχει...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Littoral Combat Ship Freedom Class, το πλοίο που πάνω του...

89
του Βασίλη Παπακώστα (από την έντυπη ΠΤΗΣΗ)Σκοπός του παρόντος άρθρου δεν είναι η πλήρης παρουσίαση της κλάσης Freedom LCS-1, τόσο επειδή αυτή έχει γίνει...
- Advertisement -
Card image

November 2020 #006

Αγορά 3.99 $
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 July 2015 #350

Αγορά $
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 August 2015 #351

Αγορά $

Related News

Όταν ο COVID-19 έπληξε την TLP και την ελληνική αποστολή της 330Μ

Αναφορικά με την ελληνική αεροπορική αποστολή στην τρέχουσα σειρά δραστηριότητας στη μεγαλύτερη εκπαιδευτική δραστηριότητα του ΝΑΤΟ, το πρόγραμμα Tactical Leadership Program (TLP), στην Αεροπορική...

Να “σκοτώσουμε” τις LCS Freedom και τις MMSC κατά το Forbes ή κάποιοι να μάθουν τις Αρχές της Σωστής Ενημέρωσης;

Κυκλοφορεί τις τελευταίες μέρες ένα άρθρο από το Forbes.com, που «θάβει» κυριολεκτικά την έκδοση Freedom των LCS (Littoral Combat Ship) και βέβαια -δικαιολογημένα- έχει...

To US Navy προμηθεύεται ποσότητες ηχοσημαντήρων

Γράφει ο Ηρακλής ΜαρδύρηςTo ναυτικό των ΗΠΑ προχώρησε στα τέλη Οκτωβρίου σε τμηματική παραγγελία ηχοσημαντήρων αξίας $71,8 εκ.Το καλοκαίρι του 2019 το ναυτικό ανακοίνωσε...