Ήταν το περασμένο Μάρτιο όταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε επίσημα την ύπαρξη μιας αυτόνομης τορπίλης που θα μπορούσε να εξοπλιστεί με πανίσχυρη πυρηνική κεφαλή και να προκαλέσει καταστροφές αποκαλυπτικών διαστάσεων κατά οποιουδήποτε εχθρικού στόχου. Τα ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν τις τελευταίες ώρες πως ο βασικός εξοπλισμός της νέας «υπερτορπίλης», δηλαδή η πυρηνική της κεφαλή που μπορεί να έχει την εξωπραγματική ισχύ των 100 μεγατόνων, είναι έτοιμη για τοποθέτηση στο νέο όπλο.

Η πρώτη δημόσια αναφορά σχετικά με το Kanyon έγινε τον Σεπτέμβριο του 2015 και επικαλούταν πηγές του Πεντάγωνου. Στις 10 Νοεμβρίου του ίδιου έτους, ο ρώσικος τηλεοπτικός σταθμός NTV  έδειξε ένα έγγραφο του νέου όπλου στο χέρι ενός Ρώσου στρατηγού κατά τη διάρκεια μιας έκθεσης στην οποία ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατήγγειλε την αμερικανική επιθετικότητα. Πολλοί τότε έκαναν λόγο για εσκεμμένη «διαρροή».

Οι νεότερες πληροφορίες προέρχονται από «ανώνυμη πηγή» του ρωσικού υπουργείου άμυνας που συχνά επικαλούνται τα ΜΜΕ της χώρας, χωρίς να δίνονται περαιτέρω πληροφορίες, πέρα των ήδη γνωστών, δηλαδή πως η τορπίλη θα είναι πυρηνοκίνητη, θα έχει ταχύτητα 130 χλμ/ώρα και μέγιστο βάθος πλεύσης το ένα χιλιόμετρο.

Το περασμένο Μάρτιο όταν και δημιουργήθηκε θόρυβος από τα λεγόμενα Πούτιν, πολλά δυτικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για το απόλυτο όπλο καταστροφής που μπορεί να πυροδοτηθεί στα ανοικτά των αμερικανικών ακτών και να προκαλέσει τσουνάμι ύψους 100 μέτρων που όχι μόνο θα σάρωνε τα πάντα στο πέρασμά του, αλλά θα καθιστούσε μεγάλες εκτάσεις μη κατοικίσημες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το βέβαιο είναι πως οι Ρώσοι εργάζονται πάνω σε κάποιο σχέδιο υποβρύχιου όπλου, όπως είχαν κάνει και στο παρελθόν, αλλά εκτός από τους ίδιους, ουδείς μπορεί να είναι σε θέση να γνωρίζει την ακριβή εξέλιξη του προγράμματος. Το αμερικανικό Πεντάγωνο ωστόσο, φαίνεται πως δίνει τη δέουσα προσοχή σε τυχόν κινδύνους που μπορεί να προκαλέσει η τορπίλη Kanyon-6 σε περίπτωση που η ύπαρξή της επιβεβαιωθεί.