24.8 C
Athens
Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΠΟΨΕΙΣ Μήπως το νέο τουρκικό μαχητικό TF-X θα είναι τελικά το ... Su-57...

Μήπως το νέο τουρκικό μαχητικό TF-X θα είναι τελικά το … Su-57 “Erdoganski”;

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

Πριν ακριβώς ένα χρόνο, η ΠΤΗΣΗ έκανε ένα “αιρετικό” δημοσίευμα. Πρώτη δημοσίευσε την άποψη πως η Τουρκία δεν μπορεί να παραλάβει και F-35 και S-400. Όσοι μας διαβάζουν από τα τέλη Νοεμβρίου του 2016, όταν το παλιό μας blog έγινε ένα δυναμικό site, θα θυμούνται πως κάναμε αρκετές “προβλέψεις” που πέφταμε συνήθως μέσα. Το δημοσίευμα, που άπειρα μέσα στην Ελλάδα προσπάθησαν να το κάνουν “αποκλειστικό” δημοσιεύτηκε πέρσι τον Απρίλιο του 2017. Για όσους θέλουν να δουν τι έλεγε η ΠΤΗΣΗ πριν ένα έτος, όταν κάποιοι πρότειναν αγορές Su-35 και S-400 για την Ελλάδα ελέω Ξανθού Γένους και προβλέψεις γερόντων, είχαμε προβλέψει, ίσως με δολοφονική ακρίβεια, τι επρόκειτο να συμβεί, και τι προβλήματα θα δημιουργούσε η προμήθεια πυραύλων S-400 στην Τουρκία, ας διαβάσουν το τότε δημοσίευμά μας εδώ.

Πριν λίγο καιρό, κι ενώ οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο, κάναμε και μια άλλη πρόβλεψη, βασισμένη όχι σε “προφητείες”, αλλά στην κοινή λογική. Ουσιαστικά προβλέψαμε την ανάγκη αγοράς ρωσικών μαχητικών Su-35 και ίσως Su-34, σε κάλυψη των αναγκών της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας μέχρι την εισαγωγή σε υπηρεσία του TF-X. Φυσικά οι απανταχού Έλληνες φίλοι της Ρωσίας ανατρίχιασαν, αλλά το άρθρο βασίστηκε στην λογική. Η Ρωσία είναι αυτή την στιγμή ένας εξαιρετικός σύμμαχος για την Άγκυρα, και με συμφέροντα που συμπλέουν. Αν τα F-35 δεν βαφτούν ποτέ με τουρκικά εθνόσημα, τότε η THK θα πρέπει να αποκτήσει ένα μαχητικό ισάξιο των ελληνικών F-16V. Και μιας και η Δύση δεν “παίζει”, το Su-35 είναι η μόνη λύση. Δυστυχώς, σε πείσμα πολλών παραγωγών σανού, 1+1 κάνει πάντα 2. Το άρθρο μας μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.

Καθώς θεωρούμε πως οι περισσότεροι αναγνώστες μας μπαίνουν στην ιστοσελίδα μας προκειμένου να διαβάσουν πραγματικές ειδήσεις, αλλά και αναλύσεις υψηλού επιπέδου, κι όχι τα τετριμμένα άρθρα (για όλα φταίνε οι “κσένοι”), σήμερα αποφασίσαμε να σας μεταφέρουμε ένα θέμα που συζητά εδώ και αρκετό καιρό το επιτελείο μας. Όπως και τα δυο  προηγούμενα, θεωρείται κι αυτό αιρετικό, αλλά βασίζεται στην λογική. Θεωρούμε όμως πως είναι κάτι που πρέπει να μοιραστούμε μαζί σας. Όπως συνήθως, εξηγούμαστε…

Σε περίπτωση που ο -ούτως ή άλλως σκληροπυρηνικός- νέος ΥΠΕΞ των ΗΠΑ δεν καταφέρει να πείσει τους Τούρκους να μην αγοράσουν τους ρωσικούς S-400, αυτό αυτομάτως θα σημαίνει πολλά για τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας. Η αγορά S-400 δεν έχει να κάνει τόσο με την εμπορική διάσταση του προβλήματος, και την μη αγορά Patriot ή MEADS από την Τουρκία. Η αμερικανική οικονομία και η αμυντική βιομηχανία των ΗΠΑ μια χαρά μπορεί να επιβιώσει και χωρίς μια τουρκική παραγγελία. Οι Patriot/MEADS και ανάλογα συστήματα πουλάνε σαν ζεστό ψωμί, γεμίζοντας τα ταμεία των αμερικανικών εταιρειών, και το στήθος του Τραμπ από περηφάνεια. Συνεπώς το επιχείρημα των “εμπόρων του θανάτου” ΗΠΑ δεν “παίζει”.

Αυτό που μάλλον “παίζει” είναι ο κίνδυνος το κορυφαίο όπλο της Δύσης, το F-35 να εκτεθεί σε ρωσικά “μάτια”. Η ύπαρξη S-400 σε τουρκικό έδαφος σημαίνει ότι θα υπάρχει σε μόνιμη βάση και για πολλά χρόνια εγκατεστημένο ένα ρωσικό επιτελείο μέσα στην τουρκική διοίκηση αεράμυνας. Εκεί οι Ρώσοι θα πρέπει να διασυνδέσουν τους S-400 με τα τουρκικά ραντάρ, με τα AWACS της Τουρκίας και όλους τους αισθητήρες της τουρκικής αεράμυνας. Δεν θα σταματήσουν όμως εκεί.

Όλα τα τουρκικά (και ελληνικά, ιταλικά, ισπανικά κοκ) ραντάρ διασυνδέονται με το ΝΑΤΟ, και δίνουν μάλιστα εικόνα στα περιφερειακά στρατηγεία. Έτσι το ΝΑΤΟ έχει σε πραγματικό χρόνο εικόνα του τι συμβαίνει στον εναέριο χώρο της Συμμαχίας (κι όχι μόνο φυσικά). Μπορεί κανείς να καταλάβει τι σημαίνει να έρθουν Ρώσοι τεχνικοί (που δεν θα είναι ηλεκτρολόγοι αλλαγής πρίζας, αλλά στελέχη με εξαιρετικά προσόντα και ικανότητες) σε επαφή με συστήματα του ΝΑΤΟ, κλειδιά επικοινωνιών και μεταβίβασης δεδομένων. Η σκέψη και μόνο μπορεί να κάνει τους ΝΑΤΟϊκούς στρατηγούς να πάθουν εγκεφαλικό, έμφραγμα ή και αποπληξία.

Ακόμη κι αν η Συμμαχία λάβει τις απαραίτητες “διαβεβαιώσεις” από τους Τούρκους πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, οι τεχνικοί του ΝΑΤΟ δεν έχουν την ίδια άποψη. Ακόμη και μια “κλεφτή” ματιά στο που μπορούν να φτάνουν τα “μάτια” του ΝΑΤΟ, και τα όρια των τεχνικών τους δυνατοτήτων, μπορεί να είναι καταστροφικό για τις ικανότητες αποτροπής της Συμμαχίας. Η πιθανότητα να μην γίνει διασύνδεση S-400 και συστήματος αεράμυνας της Τουρκίας, σημαίνει πως σε μια πιθανή σύρραξη με την Ελλάδα, το πιθανότερο είναι οι S-400 να καταρρίψουν περισσότερα τουρκικά παρά ελληνικά μαχητικά. Συνεπώς, κάτι πρέπει να γίνει, μια σύνδεση ανώτερη του Link11B των ελληνικών S-300 και ισάξια των Link16. Γιατί αλλιώς, αν περιμένουν οι Τούρκοι να επιβεβαιώσουν στόχους φωνητικά, οι SCALP EG/JSOW κοκ θα έχουν κάνει τους χώρους εκτόξευσης των S-400, οικόπεδο.

Ακόμη κι αν το ΝΑΤΟ “αποδεχτεί” την ένταξη των ρωσικών S-400 στην τουρκική αεράμυνα, σημαίνει πως την ίδια περίοδο που οι S-400 θα αναπτύσσονται στην Τουρκία, θα παραδίδονται και τα F-35. Αυτό σημαίνει πως τα F-35, που θα πρέπει να συνεκπαιδεύονται με τουρκικά μαχητικά και την αεράμυνα, θα δίνουν ένα στίγμα, μια ένδειξη, μια ηλεκτρονική υπογραφή (ίσως μόνο από το ραντάρ τους) όποια κι αν είναι αυτή, στα ραντάρ των S-400. Αυτή, όποια κι αν είναι (ή δεν είναι), θα καταχωρείται σε μια βιβλιοθήκη απειλών. Και φυσικά θα την βλέπουν οι Ρώσοι τεχνικοί σύμβουλοι θα χρειάζονται για να μπει σε υπηρεσία ένα σύστημα σαν το S-400.

Στις δυο τελευταίες παραγράφους αναλύσαμε τις τεχνικές δυσκολίες αγοράς των S-400, και δεν αναφέρουμε καν, υπό το πρίσμα της περαιτέρω σύσφιξης των ρωσο-τουρκικών σχέσεων να ξεκινήσουν οι κοινές ρωσο-τουρκικές ασκήσεις και μαχητικά F-35A  να βρεθούν κάτω από χώρο ελεγχόμενο από ρωσικά ραντάρ. Όλα τα παραπάνω είναι ενδεχόμενα που η Δύση δεν μπορεί να παραβλέψει. Συνεπώς η ακύρωση ή έστω καθυστέρηση στην παραλαβή των F-35 είναι προ των πυλών για την Τουρκία.

Αν τώρα όλα αυτά προχωρήσουν, τότε αργά ή γρήγορα οι σχέσεις Τουρκίας με ΗΠΑ-ΕΕ θα επιδεινωθούν ραγδαία, και αργά ή γρήγορα το “άτυπο” εμπάργκο που υπάρχει αυτή την στιγμή προς της Τουρκία (για όσους δεν έχουν ενημερωθεί, υπάρχει πράγματι ένα άτυπο εμπάργκο όπλων και κρίσιμων υποσυστημάτων για την Τουρκία από τις ΗΠΑ και την ΕΕ). Τότε αργά αλλά σταθερά τα F-16 θα αντιμετωπίζουν προβλήματα, η λύση των Su-35 θα είναι μονόδρομος, και το TF-X θα βρεθεί χωρίς κρίσιμα υποσυστήματα (κυρίως κινητήρες).

Από την πλευρά τους οι Ρώσοι, έχουν την τεχνολογία (σχεδόν) αλλά στερούνται ισχυρής χρηματοδότησης για την ανάπτυξη του νέου τους μαχητικού PAK-FA ή Su-57. Αυτός είναι και ο λόγος που έβαλαν στο “παιχνίδι” τους Ινδούς, οι οποίοι όμως αποχώρησαν όταν συνειδητοποίησαν πως το Su-57 δεν είναι το υπερμαχητικό που τους υποσχέθηκαν οι Ρώσοι. Επίσης το αεροσκάφος δεν είχε σαφές business plan ανάπτυξης, συνεπώς η εξέλιξή του χανόταν σε επίσης ασαφή χρονοδιαγράμματα. Τέλος, μπορεί το σχήμα του να προϊδέαζε, αλλά οι αναφορές έλεγαν πως τελικά δεν είναι και τόσο 5ης γενιάς. Κοινώς, το αεροσκάφος ήταν όμορφο μεν, ορατό κατά μεγάλο μέρος στα ραντάρ δε.

Με την ίδια λογική, Rafale, F/A-18E/F, ακόμη και οι τελευταίες εκδόσεις των F-15SA, F-16V και Typhoon, έχουν πολύ χαμηλότερο ίχνος στα ραντάρ λόγω AESA και άλλων προβλέψεων. Αλλά δεν μπορεί κανείς να τα πει stealth (ίσως κανείς εκτός από τον Τραμπ, που το είπε για το F/A-18). Κάτι τέτοιο όμως δεν θα ενοχλούσε ιδιαιτέρως την Τουρκία, αρκεί να κατάφερνε να φτιάξει ένα αεροσκάφος που θα είχε τους πηγαίους κωδικούς, θα έβαζε τα δικά της όπλα, και θα το εξέλισσε ακριβώς όπως ήθελε.

Το ίδιο ακριβώς έκανε και με το επιθετικό ελικόπτερο Τ-129 ΑΤΑΚ. Αγόρασε το ιταλικό σχέδιο του Mangusta, παρά το γεγονός ότι ήταν πολύ κατώτερο όλων των άλλων σχεδιάσεων, και μπόρεσε να το εξελίξει όπως ακριβώς ήθελε. Έτσι έχει τώρα ένα δικό της ελικόπτερο, με δικά της όπλα, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιεί κατά το δοκούν χωρίς να δίνει αναφορά σε κανένα. Αν λοιπόν οι Ρώσοι είναι διατεθιμένοι να δώσουν το Su-57 στην Τουρκία, με τους πηγαίους κωδικούς, και τα σχέδια κατασκευής των AL-41, τότε αν το καλοσκεφτεί κάποιος θα ήταν μια κατάσταση win-win για Ρωσία και Τουρκία.

Η Τουρκία θα έφερνε τα χρήματα (που θα ήταν αρκετά, καθώς θα αθροίζονταν τα χρήματα της προμήθειας των F-35, αλλά και της ανάπτυξης του TF-X), αλλά και των προηγμένων τουρκικών ηλεκτρονικών (ASELSAN κοκ), όπως ραντάρ AESA, συστήματα αυτοπροστασίας και ηλεκτρονικού πολέμου, συστήματα μεταφοράς δεδομένων, ηλεκτρο-οπτικά, ενώ οι Ρώσοι θα έφερναν εμπειρά δεκαετιών στην αεροδυναμική, τεχνολογία υλικών και φυσικά κινητήρες. Η Τουρκία είναι ο ιδανικός εταίρος για την Ρωσία στην ανάπτυξη του Su-57 στην θέση της Ινδίας που αποχώρησε. Στην τελική θα μπορούσε να αναπτύξει και μια “δυτικοποιημένη” έκδοση με κινητήρες Rolls-Royce EJ200 και να είναι όλοι “ευχαριστημένοι”!

H Τουρκία θέλει να αναπτύξει ένα μαχητικό αεροσκάφος 5ης ή έστω 4,75 γενιάς, και να το δει να πετάει μέχρι το 2023 (ημέρα που ιδρύθηκε το σύγχρονο τουρκικό κράτος). Θέλει δηλαδή να κάνει κάτι που πολύ πιο προηγμένες χώρες, με πολύ μεγαλύτερο ΑΕΠ χρειάστηκαν διπλάσιο, τριπλάσιο ή περισσότερο χρόνο. Θέλει δε να το έχει ετοιμοπόλεμο μέχρι το τέλος της επόμενης δεκαετίας. Όσα χρήματα κι αν ρίξει -όλως τυχαίως- το Κατάρ, και πάλι θα είναι πολύ δύσκολο να το καταφέρει η τουρκική αμυντική βιομηχανία, με την παρούσα της κατάσταση. Συνεπώς η λύση της υιοθέτησης του Su-57 είναι η μόνη λύση για ένα αεροσκάφος στα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί.

Η περίπτωση της Τουρκίας, με την χώρα να ισορροπεί μεταξύ Ανατολής και Δύσης έχει κουράσει τους Δυτικούς. Ο Ερντογάν θα πρέπει να διαλέξει μεταξύ των δυο, καθώς η ανοχή της Δύσης να τον βλέπει να πατάει μεταξύ δυο βαρκών έχει τελειώσει. Το Ινσιρλίκ δεν έχει πια ιδιαίτερη επιχειρησιακή αξία, από τη στιγμή που οι ΗΠΑ έχουν βάσεις σε Ιράκ, Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ. Αυτό που έχει σημασία είναι η Ανατολική Μεσόγειος και τα αποθέματα φυσικού αερίου. Αν η Τουρκία διαλέξει Δύση, σημαίνει ότι αγοράζει όλο το “πακέτο”, F-35, Patriot, NATO. Αν διαλέξει Ανατολή, τότε πάμε σε S-400, Su-35 και ένα τουρκοποιημένο Su-57 που θα το λέει TF-X ή Su-57TR, και η Δύση θα του δώσει το παρατσούκλι “Erdoganski”…


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

51 ΣΧΟΛΙΑ

51 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Pagoboy

Ετσι ακριβως…και οσοι πουνε παραμύθια θα διαψευστούν

Headache

Πολύ εύστοχα είχατε νωρίς παρατηρήσει ότι το S400 & F35 ζευγάρι δεν ταιριάζει. Αλλά θεωρώ ότι οι Ρώσοι δεν θα εμπιστευθούν ποτέ (τλχστν τόσο γρήγορα) τους Τούρκους. Και πιστεύω ακόμα και εάν το έκαναν δεν θα δώσουν όλο το “πακέτο” στους Τούρκους. Χθες επίσης δικαιολογήθηκαν δημόσια, ότι ζήτησαν ισοδύναμο των S400 από τη Δύση και δεν το πήραν και ότι περιμένουν αντιπρόταση. https://sputniknews.com/military/201711131059036229-russia-turkey-nato-s400/ Αν και διπλωματικά θα ήταν χοντρό φάουλ, μπορεί και να σταθμίσουν μια στρίβειν δια του αρραβώνος επαναπροσέγγιση με το ΝΑΤΟ με αντάλαγματα που μπορεί ήδη να έχουν πέσει στο “τραπέζι”. Απλά δεν μπορώ να σκεφτώ την αντίδραση… Read more »

TGD

Ας κάνουν δωράκι μια συστοιχία στην Κύπρο! Ή και μόνο να πουν ότι θα το κάνουν 😎

@

Αν και τραβηγμένο απο τα αυτιά ολο αυτό με πολύ καλή τεκμηρίωση βέβαια, ας μην ξεχνάμε τον παζαριώτη τούρκο που φτάνει τα πράγματα στα άκρα κ μετά δηθεν κάνει πίσω.Βέβαια μπορεί να δούμε κ s400 κ αγορά patriot και f35 …μην σας φανεί παράξενο με το ισραηλ ο τουρκος φιλαρακια κ όσο και αν έτριξε τα δόντια ο αμερικανός (που σιγά μην φοβήθηκαν οι τουρκοι) στο τέλος όλα καλά κ ο ψωριάρης (gr) στην απεξω…

India Software

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ έκανε πρόσφατα δήλωση και είπε ότι είναι εθνική υπόθεση της Τουρκίας οι S400. Θα βρουν τρόπο να το διασυνδέσουν Ρώσοι το έφτιαξαν όχι εξωγήινοι. Την υπογραφή του F35 την ξέρουν οι Ρώσοι δεν περιμένουν τους Τούρκους, αλλά το stealth βασίζεται σε νόμους τους φυσικής (την βαφή RAM δεν θα την έχει η εξαγωγική εκδοσή) που δεν μπορούν να παρακαμφτούν. Επίσης είναι διαφορετικό πράγμα η κυβέρνηση μιας χωράς με μια πολυεθνική εταιρία ιδιωτικού δικαίου που έχει την έδρα της στην χώρα αυτή. Η Τουρκία έχει σχέσεις με την LM, με τις ΗΠΑ έχουν πρόσκαιρες διαφορές για… Read more »

Em.Ti

Τη βαφή RAM, τουλάχιστον από τις φωτογραφίες, φαίνεται ότι την φέρουν όλα. Ακόμα κι έτσι όμως, είναι και άλλα στοιχεία του F-35 (υπογραφή ραντάρ κλπ) που ενδιαφέρουν τους Ρούσκι. Σε κάθε περίπτωση, το να δίνεις ένα από τα καλύτερα νέα όπλα σου στον αντίπαλο δεν είναι και η καλύτερη πρακτική. Υπό αυτή την έννοια, με την παρούσα κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολο να “πατήσουν” Τουρκία τα F-35, όσο το πρόγραμμα των S400 συνεχίζεται κανονικά. Μην ξεχνάτε ότι είναι και άλλα θέματα που ταλανίζουν τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, το πρόγραμμα των S400 είναι ίσως η ιδανικότερη αφορμή. Στο τελευταίο ερώτημα που θέτετε, η… Read more »

edern99

Δεν θα ήθελα να έχουμε τουρκικά Su-57 πέναντι σε ελληνικά f-16V… δυστυχώς είναι πολύ ανώτερο το Su-57, κι ας μην είναι ακριβώς ό,τι διαφημίζει η Ρωσία. (βασικά είναι άλλης γενιάς αεροσκάφος, είναι λίγο άδικη η σύγκριση).

Nick Delhanidis

Aν γινει κατι τετοιο, οταν θα γινει, θα εχουμε και F35 κατα πασα πιθανοτητα, και amraam – D, το λιγοτερο, δεν θα ελεγα οτι με προβληματιζουν ουτε τα SU35 ουτε τα 57 απεναντι σε ΠΑ με V και ΝΜΑ (ελπιζω και 2000-5 mk3) Αυτο που αξιζει προσοχης ειναι οτι πλεον σταδιακα μαλλον εμεις θα ειμαστε αυτοι που θα εχουμε δουλεια να κανουμε στην καταστρωση στρατηγικων αντιμετωπισης πλειαδας μη οικειων συστηματων (θα αντιστραφουν οι ρολοι) – θα εχουμε να κανουμε με (αγνωστα, καινουρια) τουρκικα συστηματα σε καθε επιπεδο

NickKoliopoulos

Αγαπητή πτήση To Su-57 Erdoganski είναι ένα πολλά υποσχόμενο στα χαρτιά τουλάχιστον αεροσκάφος. Το γεγονός όμως ότι μια χώρα όπως η Ινδία η οποία δεν φείδεται δισεκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να αποκτήσει τα οπλικά συστήματα που θέλει απέρριψε τελικά το σκάφος, για οποίο έχει ήδη επενδύσει χρήματα θα μπορούσε να σημαίνει τα εξής: 1)Οι Ρώσοι αρνήθηκαν να μεταφέρουν σημαντική τεχνογνωσία στην Ινδία για την κατασκευή του SU-57, παρόλο που διαθέτει ήδη τεχνογνωσία για την κατασκευή του SU-30MKI εδώ και καιρό 2) Οι Ινδοί θεωρούν ότι τελικά δεν θα ολοκληρωθεί το αεροσκάφος, όχι τουλάχιστον πριν περάσει καιρός και δαπανηθούν αρκετά ακόμη χρήματα… Read more »

KN

Δεν νομίζω πως αν συμβεί ποτέ αυτό, οι Ρώσοι θα δώσουν το su57 στη Τουρκία. Ίσως μια εκτουρκισμένη έκδοση με Τουρκικά υποσυστήματα όπως γράφει και στο άρθρο με τη βοήθεια της Aselsan και λοιπόν εταιριών. Όσον αφορά το θέμα su57 και Ινδία, παραθέτω ενα άρθρο που εξηγεί απο τη ρωσική πλευρά γιατί «στράβωσε» η δουλειά :

https://www.google.com.hk/amp/s/www.rbth.com/document/5ae0464a85600a6505186bdc/amp

Κάποιοι μπορεί να το χαρακτηρίσουν προπαγάνδα αλλά δεν ειναι κακό να ακούσουμε και την άλλη πλευρά.

ivychris

Άλλες επιπτώσεις έχει το εμπαργκο όπλων & συστημάτων και άλλο οι κυρώσεις.
Στη 1η περίπτωση έχει η τουρκία κάποια δυσκολία προμήθειας ανταλλακτικών που δεν κατασκευάζει εγχώρια, στη 2η όμως περίπτωση πρέπει να ξεχάσει τα $, € και τους κινητήρες Rolls Royce ή EJ200…

moumouza

Ισως στους περισσότερους ακούγεται θετικό το σενάριο να βρεθούν οι Τούρκοι εκτός δυτικής επιρροής και να γίνει αποκλειστικά η Ελλάδα ο αντιπρόσωπος των ΝΑΤΟικων δυνάμεων στην ανατολική μεσόγειο.
Με τρομάζει όμως το ενδεχόμενο σε μια δεκαετία, η περιοχή εκτόνωσης ενός νέου ψυχρού πολέμου να είναι το Αιγαίο, με Ελλάδα και Τουρκία τους εκπροσώπους Δυσης και Ρωσίας αντίστοιχα.
Μπορεί να είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά και πάλι, μήπως τόσες δεκαετίες τα χειρότερα έχουν αποφευχθεί επειδή, κατά κάποιον τρόπο, και οι 2 χώρες βρισκόμαστε στο ίδιο στρατόπεδο;

Δημητρης

Δεν εχεις αδικο ..

sotbak

δεν νομίζω ότι οι Τούρκοι θα φτάσουν εκεί τα πράγματα, είναι πολύ πιο έξυπνοι από όσο νομίζουμε. Θα πάρουν τα ανταλλάγματα που ζητούν ή μέρος αυτών και θα καθίσουν στο “μαντρί”. Το σενάριο αυτό για να υλοποιηθεί σημαίνει ότι θα έχει διασπασθεί η αγγλοσαξονική κορυφαία εδώ και αιώνες γεωπολιτική αρχή περικύκλωσης της Ρωσίας και ελέγχου των θαλασσίων οδών από το δυτικό παράγοντα….

ivychris

η τουρκία δεν εξασκεί έλεγχο των θαλασσίων οδών στη Μεσόγειο, παρά μόνο το δίαυλο του Βοσπόρου. Η Ελλάδα από την άλλη, εξασκεί έλεγχο της εξόδου των Δαρδανελλίων (Λήμνος) και την νότια κατεύθυνση (στενό Λέρου) & την ΝΑ έξοδο (στενό Κυθήρων-Μαλέα). Επίσης ελέγχει την έξοδο της Αδριατικής καθώς και την είσοδο/έξοδο της διώρυγας Σουέζ. Η τουρκία δεν έχει καμμια σημασία για το ΝΑΤΟ αν χανόταν η Ελλάδα και δεν είναι ισοδύναμο με το αντίστροφο. Όσον αφορά το θέμα του ποστ, όντως η τουρκία έχει μεγάλα υπαρξιακά προβλήματα να αντιμετωπίσει που προέκυψαν από τον εθνικιστικό κομπλεξισμό του Ερντογαν. Τα προβλήματα των S-400,… Read more »

PROMAXOS1

Έξοχη η γεωπολιτική παρατήρηση, την οποία υποστηρίζω με θέρμη εδώ και 20 χρόνια, με βάση τα άρθρα των Ι. Λούκα και Ι. Μάζη στην πάλαι ποτέ “Γεωπολιτική” και σε διάφορες άλλες περιστάσεις. Συμπυκνώνονται στη φράση “Για τη Δύση η Ελλάδα χωρίς την Τουρκία μαζί είναι το πλέον προκεχωρημένο και μοναδικό οχυρό για τον έλεγχο της Rimland στην περιοχή της Αν.Μεσογείου. Η Τουρκία αν βρίσκεται στο δυτικό στρατόπεδο δίνει στρατηγικό βάθος και εύρος στον έλεγχο αυτό και αποτελεί καρφί στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας, όμως η Τουρκία χωρίς την Ελλάδα αποτελεί μη υπερασπίσιμη νησίδα”. Δηλαδή, η Τουρκία έχει γίνει στο μυαλό… Read more »

George K.

Πάντως αν ανατρέξουμε στο πρόσφατο παρελθόν μάλλον εμείς είμαστε οι χαμένοι, και ας είμαστε στο ίδιο στρατόπεδο.

Ellinokyprios

Εξαιρετικό το άρθρο σας, και έχετε απόλυτο δίκιο για την πραγματική ενημέρωση!
Ο τίτλος του άρθρου επίσης πολύ καλός, μάλιστα σκέφτηκα ότι έμοιαζε και λίγο ‘πρωταπριλιάτικος!’
Αστείο μεν αλλά το «Erdoganski» αρχίζει να γίνεται μια κωμικοτραγική, κατά την γνώμη μου, πραγματικότητα!

Παῦλος Πιτσελᾶς

Μαλλων θα συνεχισει να κινειται σε 2 ταμπλο, και να δινεται και στους 2, και να ζητα ανταλαγματα.

Αν οι Ρωσοι το δινουν στους Τουρκους χωρις μηχανες, γιατι να ”επιτρεψουν” οι Αμερικανοι στους Βρετανους να δωσουν τους κινητηρες?.
Επειτα αν η Τουρκια συμπαραγωγος στο F-35, αλλαξει στρατοπεδο εκ των πραγματων Νατοικη τεχνολογια θα παει στην Ρωσια, αν δεν εχει ηδη παει.
Να δω μετα τα χαμογελα των προεδρων Lokheed Martin και Nothrop που εμπιστευτηκαν τον Τουρκο.

Αλλα το να παρει το αεροσκαφος, με τη μορφη που το πηραν και οι Ινδοι, κατι τετοιο δεν αποκλειεται.

Giorgos_T

Υπάρχει, υποθετικά και στο μέλλον πάντα, πιθανότητα να μην επιθυμούν οι Αμερικάνοι μια ενδεχόμενη πώληση F-35 ούτε και σε εμάς , εάν οι Τούρκοι τελικά εγκαταστήσουν τους S400, λόγω γειτνίασης και χωρικής εγγύτητας;

Ενδέχεται δηλαδή η εγκατάσταση των S400 στην Τουρκία να αποτελέσει φόβητρο αναφορικά με την ειδική μελέτη και αποκάλυψη αδυναμιών του αεροσκάφους, σε περίπτωση μελλοντικής δικής μας προμήθειας f-35, λόγω της ιδιαίτερης κατάστασης στο Αιγαίο;

chikichiki

Εφόσον μας θεωρούν στοιχειωδώς αξιόπιστους συμμάχους, δε βλέπω το λόγο αυτό να αποτελέσει αιτία άρνησης. Άλλωστε, και το Ισραήλ επιχειρεί με F-35 δίπλα σε ένα πραγματικό εργαστήρι IADS.

Κώστας

Λετε να παιξει τετοια πουτινια το ξανθο γενος;

chikichiki

Πιθανό το ενδεχόμενο που προτείνετε, αλλά κατά τη γνώμη μου μάλλον απόμακρο. Δελεαστικό όμως για τον Τσάρο, δε μπορώ να πω.

sotbak

δε νομίζω να είμαστε τόσο τυχεροί και οι Τούρκοι να βρεθούν με ρωσικό Α/Φ….

thelinuxgk

Μακάρι να πάρουν ρωσικά αεροσκάφη, πολύ πιο εύκολος αντίπαλος για εμάς από τα F-35. Επίσης οι δυτικοί ίσως δεν δώσουν πολύ σημασία για τα S-400, η αγορά όμως ρωσικού μαχητικού θα σημαίνει ότι η Τουρκία είναι εκτός ΝΑΤΟ και τότε ακολουθεί μεγάλο πανυγήρι… αλλά φοβάμαι πως δεν θα είμαστε τόσο τυχεροί

Evros

Μπορουν απλα να παρουν πρώτα τα f 35 και μετα πανε για τα s400. Οι Τουρκοι απλα κανουν διπλωματία

Δημητρης

Και τι νομιζεις οτι οι υπολοιποι ειναι τοσο χαζοι?

Uncle George

Δεν είμαι απόλυτα σχετικός με το αντικείμενο, γι αυτό και η απορία μου μπορεί να είναι “λανθασμένη”…

Η Τουρκία δεν είναι συμπαραγωγός του F-35, κοινώς “μέτοχος” στην “εταιρία”? Συνεπώς κατά πόσο είναι ρεαλιστικά εφικτό να “απορρίψεις” τον ίδιο τον μέτοχο, από μία προμήθεια?

x-m

Τα F-35 δεν θα τα πάρουν όλα στις 22/4//2022, οπότε στις 23/4 /2022 μπορούν να πάνε χαλαρά στο δίπλα μαγαζί και να ψωνίσουν S-400.

x-m

Το σχόλιο….Evros Evros

ivychris

στη τουρκία το εμπαργκο είναι άτυπο και με το που θα παραληφθούν τα πρώτα συστήματα S-400, θα οριστικοποιηθεί επίσημα υπό μορφή κυρώσεων. Δεν έχει καμμια σημασία που είναι συμπαραγωγός, αφού στο MOU των αρχικών εταίρων του F-35 αναφέρεται συγκεκριμένα η δυνατότητα των ΗΠΑ να “εκτελέσουν” εν ψυχρώ, όποιον με τις κινήσεις του απειλεί την Αμερικανική ασφάλεια, με την ευρύτερη έννοια του όρου… Ακόμη και τώρα που μιλάμε, μόλις προχθές ανακοινώθηκε από DSCA επιπρόσθετη αμοιβή μέσω FMS κονδυλίων ποσού για το Lot32 των AMRAAM που έχει παραγγείλει η τουρκία, μεταξύ άλλων… Οι Αμερικανοί προχωρούν ως να μη συμβαίνει τίποτε. Έχουν ενημερώσει… Read more »

Antonis_Loukas

Το γεγονός πως δεν κάνουν ούτε τα στοιχειώδη(πχ πάγωμα πώλησης AIM-120), με κάνει απαισιόδοξο για εμπάργκο ή/και κυρώσεις. Δηλαδή, θα υπήρχε πιο έμπρακτη απόδειξη ότι έχουν διάθεση να το τραβήξουν και να μην αφήσουν τη Τουρκία να κάνει ότι θέλει; Τώρα, είναι μόνο λόγια… Μόνο σε εμάς ξέρουν να τρίζουν τα δόντια με πράξεις…

Iomar

Καλησπέρα,

Εξαιρετικό άρθρο,

Εξαιρετικό.

Το μόνο στο οποίο έχω μια ένσταση είναι στο να τοποθετηθούν οι EJ200 στο Su-57.

Μπορεί να συναρμολογούνται και εν μέρει κατασκευάζονται από την Rolls Royce, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Eurojet είναι κοινοπραξία στην οποία συμμετέχουν και οι υπόλοιπες χώρες που χρηματοδότησαν την ανάπτυψη του Eurofighter, κατά συνέπεια ένα – πολύ – μεγάλο μέρος των υποσυστημάτων του κατασκευάζεται στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες..

Άρα, εάν το εμπάργκο μετατραπεί σε επίσημο, δεν βλέπω με ποιο τρόπο θα εξαχθούν οι συγκεκριμένοι κινητήρες.

Spyros

Φίλτατε, οι μόνοι που ξεπερνούν τον Πούτιν σε… πουτινιές, είναι οι Άγγλοι. Αιώνες τώρα.

sotbak

σωστό…..

Nick Delhanidis

Στην περιπτωση ErdoPAK-FA λογικα τα μαζευει και η BAe απο την Τουρκια? Το 2023 ειναι σαν βιομηχανικη ημερομηνια για τετοια προτζεκτ ας πουμε η επομενη βδομαδα, δεν υπαρχει περιπτωση ΒΑe και τουρκικη βιομηχανια να πεταξουν πρωτοτυπο σε αυτο το deadline. Moνη περιπτωση σεναριο παρομοιο με των Mangusta. Αλλα να μπει το su57 σε αυτο το σεναριο ακομη και οταν το δω θα μου παρει καποιο χρονο να το πιστεψω….

Em.Ti

Αν όντως πέσουν οι υπογραφές, το ’23 πετάει και ένα από τα υπάρχοντα πρωτότυπα του Su-57 με τούρκικα εθνόσημα. Σιγά μην καταλάβει κανείς τη διαφορά, άλλωστε αεροδυναμικά δεν αναμένεται να υπάρχουν σημαντικές διαφορές.

dimitrov

Οκ ο Βλαδίμηρος ψάχνει για κορόιδα. Αν ο σουλτάνος είναι ο κατάλληλος με γεια του με χαρά του.
Τα συλλυπητήρια μου στους λάτρεις του ξανθού γένους. Το χιλιάρμενο δεν θα κατέβει για τους Ρωμιούς.
Κι ένα μπράβο στον τσάρο που άρπαξε την Τουρκία από την δύση. Επίσης αυτό με τους EJ200 δείχνει καλή βρεταννική αρπαχτή. Σα να λέμε ρόβερ με χόντα κινητήρες.

sotbak

πάντως ο Κ-series κινητήρας της ρόβερ/χόντα έκαιγε φλάντζα κεφαλής σαν τον άνεμο….χαχαχαχαχαχ!!!!

Nick Delhanidis

O τσιμουχας πρεπει να ξερει επ’αυτου

dimitrov

Γιαπωνέζικο κόλπο …. να βγει η “βρώμα” και να πάρεις σιβίκ … που ήταν και κόπυ πάστε του ρόβερ. Πονηροίοίοίοί ….. οι σαμουράηδες.

Hocus Pocus

Εγώ πάλι νομίζω πως η Τουρκία είναι μεν δεμένη στο άρμα του ΝΑΤΟ… ΑΛΛΑ αυτή τη στιγμή ο Ερντογάν, ο οποίος αντιλαμβάνεται το στρατηγικό ρόλο της χώρας του, εκμεταλλεύεται στο έπακρο τη διεθνή συγκυρία (Συρία) και παίζει σε διπλό ταμπλό, γεγονός που προς το παρόν εξυπηρετεί τη Ρωσία στο παιχνίδι της εναντίον των ΗΠΑ. Επί της ουσίας κερδισμένοι είναι οι Ρώσοι που αναζητούν ένα σύμμαχο, έστω και πρόσκαιρο (;), εναντίον των ΗΠΑ στην περιοχή και βέβαια η Τουρκία που ως πολύφερνη νύφη δέχεται… προτάσεις. Το ακραίο σενάριο της βίαιης ανατροπής του Ερντογάν δοκιμάστηκε και απέτυχε και δεν μπορεί να ξαναδοκιμαστεί… Read more »

Magic The Gathering

Η απόπειρα πραξικοπήματος είχε κυρίως εσωτερικά αίτια (τσακώνονται για την μοιρασιά). ΗΠΑ και Ρωσία θέλουν να χτυπήσουν την Ευρώπη με το ισλάμ (η πύλη εισόδου είμαστε εμείς) γι’ αυτό φορτώνουν την Τουρκία στο φουλ. Για δεν το καταλαβαίνεται και παρασύρεστε από θεατρικές ενέργειες που γίνονται για κάλυψη ;

Hocus Pocus

Τι συμφέρον έχουν οι ΗΠΑ από το “να χτυπήσουν την Ευρώπη με το Ισλάμ”;

Comp

Όπως το καταλαβαίνω μάλλον εννοεί ότι ισχυροποιείται το δολάριο έναντι του ευρώ.

loki

Μονο θετικο για την Τουρκια θα ηταν αυτο. Και πολυ μαλιστα

adtakhs

Αν γίνουν όσα λέτε, και η Τουρκία μπορέσει να προμηθευτεί S-400 και SU-57 , η μόνη χαμένη θα είναι η Ελλάδα. Θεωρώ πως τα F16 VIPER δεν έχουν τύχη απέναντι σε ένα τέτοιο υπερόπλο όπως το SU-57. Ακόμα και F35 να καταφέρουμε να προμηθευτούμε, δεν θα καταφέρουμε τίποτα απέναντι στο SU-57. Το SU-57 είναι απ`όσο έχω διαβάσει ένα αεροσκάφος φτιαγμένο για air to air superiority και σε ένα τέτοιο περιβάλλον το F35 δεν μπορεί να σταθεί απεναντί του. Όταν ταυτόχρονα η τουρκία θα έχει και S-400 να δημιουργούν ασφυκτικό περιβάλλον σε τυχόν Ελληνικά F35, το παιχνίδι θα είναι χαμένο για… Read more »

Iomar

Καλησπέρα,

Ξέχασα να σχολιάσω το σημαντικότερο σημείο του άρθρου:

“Δυστυχώς, σε πείσμα πολλών παραγωγών σανού, 1+1 κάνει πάντα 2.”

Μάλλον δεν γνωρίσατε κανένα από τους δικούς μας.

Εὐάγγελος Γκέκας

Ἀναφορικῶς πρὸς τὴν ἐμμέσως πλὴν σαφῶς εἰρωνικὴ φράσι τοῦ ἄρθρου σας «ελέω Ξανθού Γένους και προβλέψεις γερόντων», οἱ Γέροντες οὐδέποτε εἶπαν ὅτι τὸ ξανθὸ γένος θὰ μᾶς συνδράμει ἐπειδὴ μᾶς άγαπᾶ. Ἀντιθέτως, ὁ Ὅσιος Παΐσιος καὶ ἄλλοι διευκρίνισαν ὅτι θὰ μᾶς βοηθήσουν ἄθελά τους, ἐπειδὴ θὰ τὸ ἐπιτάσσουν τὰ συμφέροντά τους κατὰ τὴν δεδομένη χρονικὴ στιγμή. Ἐπίσης, οἱ Ἅγιοι οὐδέποτε ἔδωσαν συγκεκριμένο χρόνο οὔτε ἀνέφεραν ἐὰν κατὰ τὸ μεσοδιάστημα ἡ Ρωσία θὰ εἶναι ἐχθρικὴ ἤ φιλικὴ ἔναντι τῆς Τουρκίας. Ἐὰν τώρα κάποιοι ἔχουν Θεὸ τὸν ἐαυτό τους καὶ δὲν πιστεύουν στὶς προρρήσεις τῶν Ἁγίων ἤ «ἐρμηνεύουν» τὶς προρρήσεις σύμφωνα μὲ… Read more »

thodoris korko

Αγαπητή Πτήση, Παρατηρώ ότι κάπως συχνά αναφέρεστε στους Γέροντες και στις προφητείες, με τρόπο απαξιωτικό και προσβλητικό θα έλεγα. “και προβλέψεις γερόντων…., κάναμε και μια άλλη πρόβλεψη, βασισμένη όχι σε «προφητείες» κλπ. Ας αφήσουμε τους Γέροντες (άλλους στους ουρανούς και άλλους στα κελιά τους) να κάνουν τις προσευχές τους και ας ασχοληθούμε με αυτά που είναι το αντικείμενο των (εξαιρετικών κατά τα άλλα) άρθρων σας. Εξάλλου το αντικείμενο των προφητειών και του έργου των Γερόντων είναι “υπέρ” τις διανοίας και της λογικής. Όχι δεν είμαι παπάς, είμαι αναγνώστης σας για πάνω από 35 χρόνια σας (Από το πρώτο σας περιοδικό).… Read more »

Μαρίνος

”Συνεπώς, κάτι πρέπει να γίνει, μια σύνδεση ανώτερη του Link11B των ελληνικών S-300…”

Που είδατε αυτήν τη διασύνδεση;

Το Σχόλιο της Ημέρας

Εδώ κυρώσεις, εκεί κυρώσεις, που είναι οι κυρώσεις; 

Η επιβολή ή όχι κυρώσεων στην Τουρκία είναι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν την ΕΕ στο υψηλότερο επίπεδο. Δεν θα ήταν υπερβολή...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Μα γιατί να πάμε σε διάλογο κύριε; Πάμε απευθείας σε πόλεμο,...

121
 Αμέσως μετά την αποχώρηση του Oruc Reis, και την επιστροφή του στην Αττάλεια, είναι προφανές πως κάτι έχει αλλάξει στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας....
Card image

ΠΤΗΣΗ September 2020

Αγορά 4.49
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 November 2016 #366

Αγορά 2.29
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 March #370

Αγορά 2.29

Related News

Εδώ κυρώσεις, εκεί κυρώσεις, που είναι οι κυρώσεις; 

Η επιβολή ή όχι κυρώσεων στην Τουρκία είναι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν την ΕΕ στο υψηλότερο επίπεδο. Δεν θα ήταν υπερβολή...

Τηλεφωνική επικοινωνία Κυρ. Μητσοτάκη με τον Ν. Αναστασιάδη

ΑΠΕ-ΜΠΕΤηλεφωνική επικοινωνία είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.Αντικείμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας των δυο ηγετών ήταν ο συντονισμός...

Η επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών Ελλάδας-Τουρκίας και οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας στην ατζέντα της τηλεδιάσκεψης Μέρκελ-Μισέλ-Ερντογάν

«Διαφορετικές πτυχές των διμερών σχέσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας» και «η επανέναρξη των απευθείας διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της...

Στην Ελλάδα ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΑΕ, συζήτησε την περαιτέρω αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας

Διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα έκανε στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων (Α/ΓΕΕΔ) των ΗΑΕ, Lieutenant General Hamad Mohammed...

ΥΠΕΞ: Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν τη διεξαγωγή του 61ου γύρου Διερευνητικών Επαφών, στην Κωνσταντινούπολη

ΑΠΕ-ΜΠΕΗ Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν τη διεξαγωγή του 61ου γύρου Διερευνητικών Επαφών, στην Κωνσταντινούπολη, προσεχώς, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών σχετικά...
- Advertisement -