22.2 C
Athens
Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΛΛΑΔΑ Υπάρχει θέμα εκσυγχρονισμού των ελληνικών Mirage 2000-5Mk2;

Υπάρχει θέμα εκσυγχρονισμού των ελληνικών Mirage 2000-5Mk2;

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

Cockpit Mirage 2000-5Mk2

Δημοσιεύματα στον ελληνικό τύπο φέρνουν στην επιφάνεια ένα κάπως “ενδιαφέρον” αν όχι “απρόσμενο” νέο. Σύμφωνα λοιπόν με διαφορετικά δημοσιεύματα σε δυο διαφορετικές εφημερίδες, έχει προκύψει θέμα εκσυγχρονισμού των ελληνικών Mirage 2000-5Mk2!

Έτσι πρώτη η εφημερίδα Deal News την περασμένη Παρασκευή, αλλά και το Πρώτο Θέμα σήμερα έχουν δημοσιεύματα που μεταξύ άλλων μιλούν για εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών Mirage 2000-5Mk2 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Αν και τα δημοσιεύματα αυτά δεν επιβεβαιώνονται, πλην ορισμένων δημοσιοποιημένων επαφών της ΓΔΑΑΕ με την κατασκευάστρια εταιρεία Dassault, εντούτοις ο ο εκσυγχρονισμός των Mirage 2000-5Mk2 είναι μια από τις καλύτερες επενδύσεις που αξίζει να κάνει η ΠΑ σήμερα.

Πρώτοι εδώ έχουμε γράψει για την πιθανή αξία ενός εκσυγχρονισμού, που θα γίνει στα πρότυπα των ΗΑΕ. Το άρθρο μας, με τίτλο “Αιρετικό ΘΕΜΑ: Εκσυγχρονισμός των Mirage 2000-5Mk2 της ΠΑ στα πρότυπα των ΗΑΕ;” στις 17 Δεκεμβρίου τόνιζε την ανάγκη ενός περιορισμένου και χαμηλού κόστους εκσυγχρονισμού των Dash 5 στα πρότυπα του εκσυγχρονισμού που θα κάνουν τα ΗΑΕ. Ο τελευταίος θα γίνει με εγκατάσταση του ραντάρ RDY-3. To πιο ενδιαφέρον όμως είναι πως πιθανολογείται, αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί, η προσθήκη δυνατότητας βολής του προηγμένου πυραύλου Meteor, ο οποίος είναι πραγματικά game chenger για το Αιγαίο. To θέμα της εισαγωγής του Meteor σε ελληνική υπηρεσία μέσω της πιθανής ενσωμάτωσης στα Mirage 2000-9 των ΗΑΕ είχαμε θίξει αρκετά νωρίτερα εδώ.

Με τυπικό φόρτο αναχαίτισης…

Το πρόβλημα είναι πως η Πολεμική Αεροπορία δυσκολεύτηκε παραπάνω από αρκετά προκειμένου να καταφέρει να βρει τα 1,5 δις δολάρια για τον εκσυγχρονισμό των F-16C/D σε F-16V. Το ότι εξασφαλίστηκαν με τον έναν ή το άλλον τρόπο αυτά τα κονδύλια είναι πραγματικός άθλος, και πρέπει να συγχαρούμε όσους ήταν πίσω από αυτόν. Που θα βρεθούν όμως τα χρήματα ΚΑΙ για τον εκσυγχρονισμό των Mirage 2000-5Mk2; Σύμφωνα με την Deal News η συμφωνία αυτή θα γίνει, μαζί με αρκετές άλλες μέχρι τον Σεπτέμβρη. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι τότε πλέον η Ελλάδα θα βρίσκεται εκτός Μνημονίων, και θα έχει την δυνατότητα μικρών δημοσιονομικών “σπαταλών” για αμυντικούς σκοπούς, γιατί καλή η δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά πρέπει και να υπάρχει ολόκληρη η χώρα για να την αξιποιήσει! Και τα δυο έντυπα μιλούν για κόστος κάτω των 300 εκ. ευρώ, και μάλιστα το ένα το προσδιορίζει τα 265 εκ. ευρώ. Ποσό απόλυτα λογικό, μέχρι και υψηλό, καθώς τα πολύ περισσότερα Μ2000 των ΗΑΕ θα εκσυγχρονιστούν ανάλογα χρήματα. Προφανώς η ΠΑ, ΑΝ ισχύει το νέο, θα θέλει να εντάξει και κάποιο πρόγραμμα FOS μέσα στην σύμβαση για τα αεροσκάφη.

Οι φρουροί του Αιγαίου

Και τα δυο έντυπα μιλούν, με διαφορετικό τρόπο βέβαια, για αγορά προηγμένων βλημάτων για τα Μ2000, αλλά και για εκσυγχρονισμό αυτών. Έτσι υπάρχουν αναφορές για εκσυγχρονισμό (προφανώς εργοστασιακή συντήρηση) των Exocet/ SCALP EG, αλλά και για συμπλήρωση των πολεμικών αποθεμάτων με νέες αγορές (προφανώς MICA ER/IR).

Το τι ακριβώς θα συμβεί είναι κάτι που θα το μάθουμε ελπίζουμε το ερχόμενο χρονικό διάστημα. Η αλήθεια είναι πως η ΠΑ δεν είχε σε υψηλή προτεραιότητα το πρόγραμμα της αναβάθμισης των Mirage 2000-5Mk2 (για να μην πούμε ότι δεν το είχε καθόλου), και περισσότερο έχει ασχοληθεί με τον εκσυγχρονισμό των Mirage 2000EGM/BGM που πλέον έχουν αρκετά προβλήματα υποστήριξης των παλαιών συστημάτων που φέρουν.

Ελληνικό Mirage 2000-5Mk2 φορτωμένο με SCALP EG, πυραύλους MICA IR και ER

Πιθανή αναβάθμιση των Mirage 2000-5Mk2 με νέα συστήματα, όμοια με αυτά της Ινδίας και των ΗΑΕ, θα κάνει δυνατή την υποστήριξη του αεροσκάφους τις ερχόμενες δεκαετίες, και θα επιτρέψει τα Μ2000 να πλαισιώσουν τα F-16V με σημαντικές αξιώσεις. Αν δε, τα Mirage 2000-5Mk3 (;) καταφέρουν να οπλιστούν με τον “εξωτικό” Meteor, σε συνδυασμό φυσικά με ένα Link 16 (που φέρουν τα Mirage 2000-5F της Armee De L’Air) θα είναι πραγματικά ένα μαχητικό που θα κάνει την διαφορά. Η δυνατότητα βολής των SCALP EG και των Exocet επίσης θα κάνουν την μικρή δύναμη των 24 αεροσκαφών υπερπολύτιμη για την ΠΑ.

Η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί και δεν ξέρουμε αν όντως μιλάμε για εκσυγχρονισμό ή υπογραφή σύμβασης FOS, αν και τα δυο δημοσιεύματα ήταν σαφή. Ειδικά η Deal News μιλούσε για radar RDY-3, νέο υπολογιστή και HOTAS. Σε κάθε περίπτωση παραμένουμε προσεκτικοί και σας μεταφέρουμε την πληροφορία με επιφύλαξη. Ίσως ο εκσυγχρονισμός είναι αποτέλεσμα της ελληνο-γαλλικής προσέγγισης. Αν ισχύει αυτό, ελπίζουμε να δούμε περισσότερα αποτελέσματα ελληνογαλλικής φιλίας! Και για να το πούμε και να μην “σκάσουμε”, θέλουμε άμεσα τα Mirage 2000-5F της Γαλλικής Αεροπορίας με ελληνικά εθνόσημα σε αντικατάσταση των Mirage 2000EGM (πείτε μας και γαλλόφιλους, δεν μας νοιάζει)!

φωτογραφίες: Εκπρόσωπος τύπου Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

94 ΣΧΟΛΙΑ

94 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Παῦλος Πιτσελᾶς

Τα σχολια περισσευουν, ευχομαστε τα ιδια.

Μονο μια διευκρινιση, υπαρχει περιπωση αν δεν αποσυρθουν τα παλαια, αν αντικατασταθουν με ηλεκτρονικα απο -5, η κατι τετοιο δεν υφισταται.

Και κατα ποσο ειναι ευκολο και το σκοστος επιτρεπτο για να αποκτησουν και τα παλαιοτερα link 16, παντα σε περιπτωση που δεν αποσυρθουν, και αν μπορουν να φερουν meteor ως φορεις και να τον κατευθυνουν τα -5 σε μικτο σχηματισμο.

Gunner

Από το να φορτωθούμε άχρηστα πλοία, ο εκσυγχρονισμός των Μ2000-5ΜΚ2 και η απόκτηση ως αντισταθμιστικό των Μ2000-5F αλλά και μερικών Μ2000D είναι πολύ καλύτερη εναλλακτική. Αν μάλιστα συνδυαστεί με την απόκτηση Meteor, θα μιλάμε για κοσμογονικές αλλαγές.

Fingolfin

Μακάρι όλα να έρθουν στην ίδια διαμόρφωση (mk3).

Νικος

Τουλάχιστον τα – 5mk2 πρέπει να γίνουν 40 για να αξίζει να επενδύσουμε σε όπλα κ ανθρώπινο δυναμικό.. Το λάθος έγινε στην αρχή που αντί να μετατρέψουν 40 μιραζ σε – 5mk2 αγοράστηκαν 10 καινούργια με 60 εκ το καθένα κ ξεμηναμε..

aris32

M2000-5F ναι M2000D οχι

Νικος

Μα τι συγκρίνεις;; πλοία με αεροπλανα;

dimitrov

Αναφέρετε στην επιδραση των χρημάτων στην άμυνα της χώρας συνολικά υποθέτω. Αν έχω αυτά τα λεφτά καλύτερα να τα βάλω εκεί από εκεί.

Νικος

Κ έτσι να το δεις.. Έχεις δει στον χάρτη πόση θάλασσα έχουμε; Στην αν. Μεσόγειο θα στείλεις αεροπλάνα; ;Η Ελλάδα χρειάζεται δυνατό ναυτικό πιο πολύ απ την αεροπορια

dimitrov

Κι έτσι να το δω τα αεροπλάνα είναι σημαντικότερα παντού και γενικά.
Παπορια χωρίς αεροπλάνα δεν πάνε πουθενά.
Το ανάποδο συμβαίνει. Επίσης μαζί συμβαίνει.
Η επιλογή που εννοεί ο φίλος είναι τι ποσότητα ισχύος αποκτώ με δεδομένο πόσο χρημάτων. Αυτό εξηγώ. Τα υπόλοιπα θα τα βρουν οι ειδικοί. Εμείς απλά σταυροκοπιομαστε.

Scalp_eg

Πρεπει να βρουμε αλλα τοσα τουλαχιστον ωστε να εχουμε 50 ομοτυπα, τα πιο πολλα θα ειναι τα γαλλικα 5f και ισως μερικα 2000-9 απο τους εμιριδες, οποτε και το κοστος αναβαθμισης απο τα 265 θα παει στα 500 Τα λεφτα βγαινουν απο την πωληση 26-27 δεκαεξαριων μπλοκ 30 (ας μεινουν μονο 5-6 για εκπαιδευτικα) και 8 μπλοκ 50 που θα εχουν ελλειμα απο απαρτια για να γινουν πλας, και 50+ απαρτια απο τα απλα 52αρια. Η ελληνικη αεροπορια το 2028 85 F16 viper 30 F16 50 advanced+ 50 Mirage 2000-5 mk3 που θα ριχνουν meteor και mica ng στην αναχαιτιση… Read more »

Κωνσταντινος Κλαδιανος

Η ΠΑ πρεπει να είναι και θα είναι κοντα στα 200+ μαχητικα και βλεπω ότι δεν εχετε μεσα το ΝΜΑ, το ΝΜΑ πρεπει να είναι ο κυριος σκοπος μας και μπραβο στον ΥΠΕΘΑ που μιλα για κουμπαρα ΝΜΑ ισως, για αρχη, από μπλοκ30.

Giorgos tsagaris

@tagg
Ως γνωστον τα -30 με 2,4 εκατ$/α/φος ανακατασκευαζονατι δομικα (12000 ωρες) και πετανε για δεκαετιες ακομη.(Να θυμησω οτι θα εχουμε απαρτια απο τα -52+)να φανε και οι κοτες.)

Chris

Έστω και με το σενάριο των 50 2000-5 αναρωτιέμαι αν αρκούν οι 90 Scalp να μας εξασφαλίσουν αρκετή αποτροπή

aris32

με 40 αεροπλανα φορτωμενα με 1 σκαλπ και 2 mica-ir σε μια επιδρομη καταστρεφεις 2 αεροπορικες βασεις . δεν το λες και ασχημο ;;; φτανει το αποθεμα για 2 επιδρομες . αλλα σιγουρα χρειαζεται να αυξηθει ο αριθμος

Chris

Ενδιαφέρον. Ή ίσως απόκτηση του αντίστοιχου όπλου για το ναυτικό ή το Viper αποτελέσει επιπλέον πειστικό επιχείρημα στο φιλικό διάλογο που διεξάγεται με τη γείτονα και σύμμαχο χώρα.

aris32

φυσικα με scalp naval εστω και απο 2 φρεγατες με εμβελεια 1000 χιλιομετρα χτυπας στοχους ακομα αν ειναι η φρεγατα ειναι σε αποστολη στο Ιονιο . εννοειται οτι πρεπει τα εκσυχρονισμενα φ16 να παρουν νεα οπλα stand off . αν μας αφησουν να τα αγορασουμε η Αμερικη . αν δεν μας αφησουν να τα αγορασουμε η μονη λυση ειναι η εκπαιδευση να στελνουμε τα αεροπλανα μας χαμηλα ( ειμαστε πλεον απο τις λιγες χωρες που εκπαιδευομαστε σε αυτες τις αποστολες ) να χτυπουν στοχους ακριβειας με αλλα οπλα . η λογικη λεει οτι ο αμερικανος δεν θα μας δωσει jassm… Read more »

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΚΚΑΒΑΣ

Μακάρι…..να χαμογελάσουμε και εμείς οι Γαλλόφιλοι…..

thelinuxgk

Αν η ΠΑ αποκτούσε μερικά Mirage 2000-5F της Γαλλικής Αεροπορίας θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα F-4 και τα Mirage 2000EGM/BGM. Θα ήταν πολύτιμη ενίσχυση, διαφορετικά ο στόλος μαχητικών θα πέσει κάτω από τα 150 μαχητικά σε μερικά χρόνια. Θα μας τα πουλήσουν όμως οι Γάλλοι? ίσως τα χρειάζονται, δεν ξέρουμε ποιο θα είναι και το κόστος, αλλά μακάρι να τα πάρει η ΠΑ.

Scalp_eg

GOOGLE TRANSLATE Η Κολομβιανή Πολεμική Αεροπορία βρίσκεται στα πρόθυρα να αγοράσει έως και τα 18 πρώην Γαλλικά Πολεμικά Αεροσκάφη Dassault Mirage 2000-5Fs, σύμφωνα με πηγές στο Παρίσι και την Μπογκοτά. Η προσφορά φαίνεται να είναι μια απάντηση στα οξέα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Fuerza Aérea Colombiana (FAC) μετά το μικρό αεροσκάφος του αεροσκάφους Kfir της Israel Aerospace Industries (IAI), που είχε τεθεί στη γη την περασμένη εβδομάδα. Η γείωση ήταν το αποτέλεσμα μιας μη θανατηφόρου σύγκρουσης ενός Kfir στις 31 Δεκεμβρίου, προφανώς λόγω δυσλειτουργίας του κινητήρα. Τα τελευταία χρόνια, χάθηκαν λιγότερα από πέντε Kfirs. Ακριβώς γύρω στο νέο έτος, οι… Read more »

Manolis

Καλο το GOOGLE, δε λεω, αλλα διαβασε και τιποτα φρεσκο, πχ το τελευταιο αρθρο της Πτησης για την FAC (κολομβιανη αεροπορια) και τα KFIR της που συνεχιζει να αναβαθμιζει…

ssppyy

Σίγουρα είναι τα Μ2000-5ΜΚ2 και όχι τα Mirage 2000EGM/BGM στα πρότυπα του μαροκινού προγράμματος όπως εδώ:

https://www.viadiplomacy.gr/lisi-pou-epanexetazi-polemiki-aeroporia-eksigchronismos-ton-mirage-2000egmbgm/

Nick Delhanidis

Ενδιαφερον

Spirit

Εγώ αυτό υποψιάζομαι αλλά μακάρι να κάνω λάθος, όπως και να έχει καλό και αυτό.

Giorgos tsagaris

@ ssppyy
Μακαρι αδερφε.
Και εγω αυτο πιστευω.
Eχει πιο πολυ νοημα.
Επειδη εγινε αναποδα η επιλογη α/φων στο προγραμμα ”Νικηφορος” (τα ADv+ αντι για τα -50 λογω κοστους) δε σημαινει οτι πρεπει να επαναληφθει και με τα Γαλλικα.
Το να αλλαξεις ενα ρανταρ RDY-2 σε -3 τοσο συντομα ειναι σφαλμα αναλογο με αυτο της αλλαγης
του V9 στα ADv με ΑΕSA.

Aν παραμεινουν 24 τα -5 (και εφοσον φορεσουνε Μετεορ) αντι να τα φορτωσουμε ΚΑΙ με Εξοσσετ θα πρεπει να τα αποφορτισουμε περνωντας τους Scalp στα EGM…

FOX

Συμφωνώ για RDY-3 σε αυτή την φάση δεν έχει νόημα να είναι προτεραιότητα…
Αυτό που προέχει είναι να εξασφαλίσθουυν τα 5F, πιστοποίηση όπλων, αναβάθμιση του ηλεκτρονικού συστήματος αυτοπροστασίας, επιπλέον όπλα.

Spyros

Πολύ καλό νέο (αν ισχύει, οψόμεθα, ελπίζω να μην είναι τρολιά του ΥΦΕΘΑ πάλι) αλλά αυτό το “τον Σεπτέμβριο θα έχουμε βγει απο τα μνημόνια” τι το θέλατε; ΟΚ τότε δεν θα έχουμε πια λαμβάνειν χρήμα, οι δανειακές μας υποχρεώσεις δεν τελειώνουν, επειδή το λένε μερικοί στους ‘πιστούς’ τους…

Mirage

αντε να τα “φτιαξουμε” τα κουκλια να πετανε μεχρι 5000 μ.χ. να τα καμαρωνουμε. ΔΕΛΤΑΠΤΕΡΥΓΑ ΜΟΝΟ!!!

Nick Delhanidis

ΗOTAS ή σκοπευτικο κασκας? Δεν νομιζω τα 2000 να μην εχουν ΗΟΤΑS ….

Giorgos tsagaris

@ Nick Delhanidis
Ολο και πιο πολυ ”φωτογραφιζονται” τα EGM…

IliasSkaltsas

Μακάρι, μακάρι, πέφτουν πολλά μαζί και να δούμε τι θα προκάνουμε, να βάλουμε κι εμείς χεράκι?

Ameinias

33 -5F + 12 -5 του Κατάρ + 24 δικά μας = 69 , εκσυγχρονίζουμε και 6 από τα δικά μας σε Mk-3 … συμφωνία με τους Γάλλους για Rafale sad (special antistealth edition) , από το 2022 …και voila με 1 δις € (σε βάθος δεκαετίας 100 εκ το χρόνο είναι – 90 δις € ετησίως μας κοστίζει το ψευτορωμεικο) … 75 αεροσκάφη που θα τα χρησιμοποιήσουμε για μια εικοσαετία τουλάχιστον με Meteor, Scalp κλπ… 85 viper , 30 -50… και το Rafale κερασάκι στα μέσα της δεκαετίας, σε ρόλο εναέριας υπεροχής… οκ, εκεί είναι άλλος ο λογαριασμός, αλλά… Read more »

Tango.Alpha

Αν δε βγει να το πει ο ΑνΥΠΕΘΑ σε πρωινή εκπομπή μετά από μια νύκτα ξυδοκατάνυξης (κατά την κόρη του) εγώ δεν το πιστεύω. Πάντως για τα κονδύλια αρκεί να κοπεί το μέρισμα από το αιματοβαμμένο πλεόνασμα που δίνεται σε φοροφυγάδες, γύφτους και άμυαλους συνταξιούχους που με την ψήφο τους το 2015 μας έφεραν σε αυτό τη θέση.

stpanos

Μάλιστα…. δηλαδή πριν το 2015 που ψήφιζαν οι σώφρονες και οι μυαλωμένοι ήταν όλα τέλεια και η οικονομική εξαθλίωση του ελληνικού λαού έγινε από το 2015 και μετά, αφήστε στην άκρη τα κομματικά σας τις ιδεοληψίες τις επιλεκτικές μνήμες σας και τα συχωροχάρτια σας σε ένα σάπιο μεταπολιτευτικό πολιτικό σύστημα γεμάτο παθογένειες…. και με τους τωρινούς μέσα για να είμαι ακριβοδίκαιος.

Tango.Alpha

Θα θελα να αποφύγω την πολιτική ανάλυση οπότε θα το κάνω σε πρακτικό επίπεδο. Οι άμυαλοι συνταξιούχοι πίστεψαν ότι κάποιος θα πάει στη τρόικα θα πάει δε θα σας δώσουμε αυτά που σας χρωστάμε αλλά δώστε μας άλλα Χ δις ευρώ για να δώσουμε σε συνταξιούχους 45 χρονών και η τρόικα θα έδινε τα χρήματα.
Αυτό στα βιβλία μου μεταφέρει την ευθύνη στους συνταξιούχους που πίστεψαν αβάσιμες υποσχέσεις και θα ήταν ωραίο να πληρώσουν για τα λάθη τους – και μπορώ να σας αναφέρω αρκετά ακόμα. Οσο για το μερίδιο ευθυνών είναι μεγάλη κουβέντα.

stpanos

Tην χρεοκοπία και την τρόικα ποιες πολιτικές μας την επέβαλαν κύριε? Αλλά όπως είπατε εθελοτυφλώντας αυτό το μερίδιο ευθυνών είναι μια μεγάλη κουβέντα, που προφανέστατα όμως αποφεύγετε μετά βδελυγμίας να αναφερθείτε και να σχολιάσετε διότι δεν εξυπηρετεί τις εκάστοτε ιδεοληψίες. Η ψήφος του ελληνικού λαού στους τωρινούς ανίκανους και ανόητους κυβερνόντες ήταν ψήφος απελπισίας αγαπητέ, σε άλλες περιπτώσεις τιμωριτικός, τα κίνητρα όμως δεν φαίνεται να σας απασχολούν ιδιαίτερα γιατί πριν το 2015 όλα για εσάς ήταν ρόδινα. Στην Ελλάδα έχουμε σοβαρό πρόβλημα με την πραγματικότητα και τον ρεαλισμό δεν μας αρέσει σαν λαός ούτε η πραγματικότητα ούτε ο ρεαλισμός, δυσκολευόμαστε… Read more »

ivychris

τιμωριτικός δεν ξέρω αν ήταν, αλλά σίγουρα ήταν αυτοτιμωριτικός σε σημείο μαζοχισμού

Fingolfin

Την χρεωκοπία απο την τρόικα την έφερε μια επεκτατική πολιτική που ακολουθούσε η χώρα για χρόνια (μεγάλα ελλείματα-υψηλή ανάπτυξη) παρά το ήδη υψηλό δημόσιο χρέος της και η οποία συνέπεσε με μία παγκόσμια οικονομική κρίση μεγάλου μεγέθους. Τα πολιτικά κόμματα δεν κατάλαβαν το μέγεθος της κρίσης, δεν την αντιμετώπισαν εγκαίρως και οι πολίτες δεν κατάλαβαν τίποτα γενικότερα. Κατα τη γνώμη μου, αν δεν εφαρμόζεις αντικυκλική οικονομική πολιτική αυτά παθαίνεις.

Βέβαια φθηνά την γλιτώσαμε το 2015 όπου ευτυχώς δε βιώσαμε ανεξέλεγκτη χρεωκοπία. Γιατί στην Ελλάδα πρέπει να βάλεις το χέρι σου μέσα στο καυτό νερό για να καταλάβεις πως θα καείς.

Spirit

Η ενίσχυση με Γαλλικά Mirage ειναι πιο σύντομη ενίσχυση που θα έχουν πετύχει ποτέ οι ένοπλες δυνάμεις στην ιστορία τους. Αν συνδυαστεί μάλιστα μάλιστα με έναν εκσυγχρονισμό με πιστοποιήσει όλων των όπλων και ενσωμάτωση Meteοr μιλάμε και τεράστια ενίσχυση της ΠΑ. Για το RDY-3 δεν είμαι υπέρμαχος μιας και δεν προσφέρουν τίποτα ιδιαίτερο, πιο σημαντικό είναι ένα IR-Pod για τον μελλοντικό MICA IR NG (+50% εμβέλεια). Ραντάρ μόνο αν μιλάμε για: https://www.ptisidiastima.com/thales-aesa-tejas/

Konstantinos_Zikidis

Ας μην ονειρευόμαστε νέα μαχητικά αεροσκάφη, τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον. Ο σκοπός είναι να πετάνε αυτά που έχουμε, παλαιότερα ή πιο καινούργια, με υψηλό βαθμό διαθεσιμότητας. Το αυτόν ισχύει και διά τους πυραύλους. No money, no honey. Επίσης, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η ενδεχόμενη αναβάθμιση των Μ2000 σε -5 θα πρέπει να συγκριθεί με την προμήθεια νέων Α/Φ και ό,τι αυτό συνεπάγεται από άποψη κόστους (και όχι με την ανάλογη αναβάθμιση που προβλεπόταν στην σύμβαση 026Γ/00 της προμήθειας των Μ2000-5, τιμολογημένη σε τιμές του 1999). Επί τούτων, παραπέμπω σε συναφές σχόλιό μου στο παρόν ιστολόγιο: https://www.ptisidiastima.com/everything-about-mirage-2000-modernization/#comment-49951 Και για όποιον… Read more »

dimitrov

Εγώ δεν κατανοώ πως έχει προκύψει ο εκσυγχρονισμός των Μ2000EGM/BGM. Ο αρθρογράφος το λέει ξεκάθαρα, Μιλάμε για -5Μκ2 σε κάτι άλλο(Μκ3?) με ένα ποσό περί τα 300εκ. Αν θυμάμαι καλά – που θυμάμαι – η ίδια η ΠΑ είχε κάνει προχωρημένες επαφές και είχε ζητήσει τιμές για τα παραπάνω α/φη. Μάλιστα τα ποσά και οι λεπτομέρειες είχαν αναλυθεί τόσο στην Π&Δ όσο και στην ΕΑ&Τ. Τα τεύχη είναι σχετικά πρόσφατα. Θα μπορούσε να μας κατατοπίσει πάλι το φιλόξενο περιοδικό. Με αυτά τα νούμερα η ΠΑ τεκμηρίωσε την απόφαση να μην προχωρήσει με τα Μ2000EGM/BGM αλλά μόνο με τα F-16. Οι… Read more »

Konstantinos_Zikidis

Δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα αναβάθμισης των -5, ούτε έχει εξεταστεί από την ΠΑ, εξ όσων γνωρίζω τουλάχιστον. Να αναβαθμιστούν σε ποιο στάνταρ; Το θέμα ξεκίνησε από τα Μ2000-9 των ΗΑΕ, τα οποία είναι πολύ κοντά στα δικά μας -5 (καθώς ουσιαστικά προέρχονται από τα -9). Έτσι, τον Νοέμβριο του 2017 τα ΗΑΕ ανακοίνωσαν ότι σχεδίαζαν κάποια αναβάθμιση των -9 τους (“plans to order an upgrade”): https://www.defensenews.com/digital-show-dailies/dubai-air-show/2017/11/14/dassault-to-modernize-uaes-mirage-fleet-for-a-reported-350m/ Δεν ήταν όμως ξεκάθαρο τί θα περιελάμβανε η εν λόγω αναβάθμιση, ενώ δεν είμαι σίγουρος εάν υπεγράφη τελικά η σύμβαση. Ίδωμεν. Το θέμα που εξετάστηκε από την ΠΑ είναι η ενδεχόμενη αναβάθμιση των… Read more »

dimitrov

Υποτίθεται πως τα -9 θα τα έκαναν κάτι άλλο. Που θα έριχνε και μετεορ.
Κι εμείς θα επωφελούμασταν από αυτό και θα κάναμε τα -5 το κάτι άλλο των ΗΑΕ που θα έριχνε και μετεορ.
Και η οικονομική διαφορά θα πήγαινε στο δεκαρικο ανά ΤΜΧ περίπου κι άλλα τόσα για όπλα.
Τεσπά οψομεθα. Μπερδεμένα πράγματα αλλά κάτι κινείται.

Spirit

Πριν μιλήσουμε για εκσυγχρονισμό των παλιότερων (αν ισχύει τελικά αυτό το σενάριο), προτιμότερο θα ήταν να βολιδοσκοπήσουμε τα 5F των Γάλλων.
Λέγεται ότι τα δικά μας EGM έχουν περισσότερο ωφέλιμο χρόνο ζωής, αλλά όλα αυτά πρέπει να μπουν στην ζυγαριά και να μετρηθούν, 37 Mirage 2000-5F δεν είναι αμελητέα ποσότητα στο ισοζύγιο ισχύος.
Πριν υπογράψουμε για Belharra πρέπει να τους πατήσουμε τον κάλο.-
Προσωπικά επιμένω ότι ένα IR-POD και ο MICA IR NG ακόμα και απέναντι στο F-35 δεν θα είναι αμελητέα ποσότητα.

Spirit

Δεν θα είναι αμελητέα ποσότητα.σε συνδυασμό με το ICMS Mk.3 που ξέχασα να αναφέρω παραπάνω…

jimdenin

Επειδή αναφέρεται η περίπτωση της Κολομβίας με τα 2000-5f από αναγνώστη, εκείνη η ιστορία προχωρησε εν τέλει; Υπήρξε αν θυμάμαι καλά πριν καμιά πενταετία

FOX

Τα Mirage 2000-5F είναι σίγουρα μεγάλη επιτυχία αν έρθουν… αν και νομίζω ότι ειναι ευσεβείς πόθοι για εμάς που σχολιάζουμε.

tsimuha

Υποτιθεται οτι το κοστος ειναι γυρω στα 300 εκ. ευρω.
Οταν ενας mica κοστιζει 1,5+ εκ ευρω αναλογικα ενας meteor θα κοστιζει τα διπλασια , δηλαδη 3 εκ. ευρω.
Αν παρουμε 100 meteor ( για 25 αεροπλανα ) θελουμε αλλα 300 εκ. ευρω, συνολο 600 εκ.
Λιγο δυσκολο να βρεθουν αυτα τα χρηματα, καθως πρωτα θα πρεπει να επαναπιστοποιηθουν τα ηδη υπαρχοντα οπλα, να αγοραστουν ανταλλακτικα για τα αεροπλανα, να ερθουν σε πτητικη κατασταση αυτα που δεν πετανε κλπ.Η αμυνα ειναι πολυ ακριβο σπορ.

tsimuha

Aρα θα παρουμε το πολυ 10-12 κομματια.

aris32

στην ιδανικη περιπτωση που γινει ο εκσυχρονισμος και πιστοποιηθει ο μετεορ . πιο καλα μου ερχεται η αγορα 40-50 μετεορ και αγορα mica ng και επαναπιστοποιηση των παλιων mica . ο μετεορ θα πρεπει να χρησιμοποιηθει σαν οπλο ειδικων στοχων οπως αναφερθηκε . εξαλλου τα μ2000 θα εχουν μια διαταξη με 2 μικα και 2 μετεορ και μια εξωτερικη δεξαμενη καυσιμων . οπως ηταν με τους s530d προ ετων . καμια σχεση με την διαταξη Mica οπου ενα μ2000 παιρνει 3 εξωτερικες δεξαμενες και 6 mica .

CKfurious

Το METEOR κοστίζει μάλλον τα διπλάσια από αυτά που γραφεις
Ψάξε ποσα πληρώνουν οι άραβες
επιπλέον το range του είναι μεγαλύτερο από το max detection range των RDY3
για να το εκμεταλλευτείς πλήρως θέλεις νέο radar AESA
κατά τη γνώμη μου το μονο που αξίζει να διευρευνηθεί είναι
η απόκτηση 12-16 μεταχειρισμένων -5F και ο μερικώς εκσυχρονισμός τους
προς αντικατάσταση των EGM

Spirit

Εγώ και τα 35-37 5F ειναι ευκαιρία και δύσκολα κάθεται να την βρούμε, παράλληλα αποσύρουμε τα παλαιότερα και τα F-4.

CKfurious

Τα -5F έχουν αρκετές ώρες πτήσεως
Είχε γράψει η ΠΤΉΣΗ για αυτά
Επιπλέον έχουν υψηλό κόστος χρήσης
Θέλουμε ένα μικρό αριθμό να αντικαταστήσουν τα 16-17 EGM ώστε από την όλη επένδυση στα M2000 να μην μείνουν μονο τα 24 -5
Επιπλέον σε ρολο A-G δεν έχουμε τα ανάλογα όπλα

Em.Ti

Μιλάμε τελείως υποθετικά, αλλά η λογική του Meteor σε α/φος με RDY-3 είναι η ζεύξη με Link 16 ώστε να λάβει τα στοιχεία από άλλους φορείς. Αν έχει Link 16 ο φορέας, δεν χρειάζεται να “βλέπει” τον στόχο το ραντάρ του.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Όταν πέρασαν 5 χρόνια για να αγοραστούν τακάκια για τα φρένα των Μιράζ άραγε πόσα χρόνια θα περάσουν για να αποφασιστεί η αγορά Meteor για αυτά ??
Ένας πανάκριβος πύραυλος, που δεν τον έχουμε καν στο οπλοστάσιο μας για να πούμε άντε να αγοράσουμε ακόμη χ αριθμό και για τα Μιράζ. (που τότε θα είναι 20+ χρονών)

dimitrov

Μάλλον δεν βγαίνουν τα κουκιά για φρεγάδες και “γλείφουμε” τους Γάλλους με τρόπο οικονομικότερο αλλά ουσιαστικό. Και για τους 2. Τουτέστιν θα δουν και θα πιάσουν(το σημαντικότερο) φράγκα από εμάς. Όσο για τα δικά τους τάληρα … αν είναι έξυπνοι θα το κάνουν. Πόσο να μας φάνε με 24 -5μκ2? Ενώ αν μας “δώσουν” καμιά 25αριά τάληρα θα έχουν να τρώνε 20 χρόνια ακόμα επί μεγαλύτερης βάσης. Σε κάθε περίπτωση – κι από τη στγμή που έγινε τότε η κίνηση για τα Μ2000 – ήταν έγκλημα που δεν έγινε εκσυγχρονισμός όλων των Μ2000. Ακόμα χειρότερο που τα φράγκα πήγαν σε… Read more »

Greg

Καινούργιο γαϊτανάκι. Νά ‘χουμε ν’ ασχολούμαστε.

Spyros

Μια ερώτηση (πέραν του ρεαλιστικού, έτσι μιας και τα όνειρα είναι τζάμπα):

Αν τα -5MkII αναβαθμιστούν στο πρότυπο της αναβάθμισης των Mirage 2000-9 των ΗΑΕ (με RDY-3 κτλ), αυτό δεν σημαίνει πως θα γίνει ΤΕΧΝΙΚΑ εφικτή η αναβάθμιση και των EGM/BGM στο ίδιο πρότυπο, με ένα πρόγραμμα αντίστοιχο του (πανάκριβου) της Ινδίας;

Αντιλαμβάνομαι πως έτσι θα έμπαινε θέμα πιστοποίησης των Exocet στα “νεα” αεροσκάφη.

Fingolfin

Με την αναβάθμιση αυτή θα μπορούν να φέρουν:

α) 2 scalp έκαστο, μαζί με 4 mica

β) 6 mica ή εναλλακτικά 4 mica + 2 meteor.

Αν κάνω λάθος ας με διορθώσει κάποιος παρακαλώ.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Δεν υπάρχει Mirage-2000 που να φέρει 2 Scalp. Και ούτε θα υπάρξει…

tsimuha

Nα υποθεσω οτι δεν αντεχει το φτερο τετοιο βαρος.

tallyhogr

Τα 2000-5 ειναι 25 μολις μαχητικά… (ή και λιγοτερα λογω ατυχηματων). Δεν κάνουν ιδιαιτερη διαφορά. Αν ειναι ομως να αναβαθμιστουν τα -5 και απάρτια τους (πχ το ρανταρ) να μπορεσουν να εγκατασταθουν στα EGM-BGM ωστε να αποκτησουν και αυτά μια νέα ζωή (ή εστω κάπως να συμπληρώσουμε αριθμο μαχητικών πχ απο αποσυρομενα γαλλικα).. ωστε να έχουμε ενα συνολο 50 αξιομαχων μαχητικών, τοτε ναι, έχει νόημα. Οι αναβαθμισεις πρεπει παντα συνοδευονται απο αριθμούς για να υπάρχει νοημα. Ηταν λαθος που δεν αναβαθμιστηκαν τοτε ολα. Μπορει να διορθωθει εν μέρη ακομα και σήμερα. Τα μαχητικα ειναι ακριβά και δεν εχουμε πολυτελεια να… Read more »

tallyhogr

καλα ναι, φυσικα και δεν ειναι plug and play… απλα οτι μπορει να γινει, οτι μπορει να εγκατασταθει στα παλαιοτερα με καποιο ρεαλιστικο κοστος, να γινει.

ivychris

αναβάθμιση χωρίς Link-16 & χωρίς παθητικούς IR αισθητήρες, ακόμη και σε Pods (Damocles.Talios,Areos) ?
Που είναι η δικτύωση και η διασύνδεση που είναι ζήτημα επιβίωσης?
Σε κατάσταση “σιγής εκπομπών” θα είναι τυφλά τα Mirage ή στο έδαφος?

aris32

το θεμα ειναι οτι η μονη σοβαρη αναβαθμιση και εφικτη που μπορει να γινει στην ΠΑ ειναι τα μ2000-5f . το συνολο των αεροσκαφων ειναι 32 οποτε καλυπτει 2 μοιρες ή μια ενισχυμενη μοιρα . αν δεν συνδυαστουν με ενα προγραμμα αναβαθμισης οπως λεγεται τοτε θα εχουμε 56 μ2000-5 ιδιας διαμορφωσης . η ουσια ειναι οτι πρεπει να καταλαβουμε οτι τα κουκια για νεα αεροπλανα – μαλλον νεα ειδουν αεροπλανου – δεν φτανουν . το μονο που μπορουμε ειναι αναβαθμιση των υφισταμενων αεροσκαφων και αγορα μεταχειρισμενων ή νεων ιδιου τυπου (f16v) . ιδανικο σεναριο 85 f`16v 70 f16m6 56 μ2000-5… Read more »

Mirage

H ταπεινη μου γνωμη ειναι να ξεχασουμε οτιδηποτε λεγεται για φρεγατες και να προσηλωθουμε στην οσο το δυνατον μεγαλύτερη ισχυροποιηση της αεροποριας. Με ολο το σεβασμο προς τους υπολοιπους ενδοξους κλαδους των ενοπλων δυναμεων, μια πανισχυρη αεροπορια δεν εχει αντιπαλο. Αυτος που ειναι πιο ψηλα εχει το πανω χερι που λεμε. Παλια οι ανθρωποι εφτιαχναν καστρα ή εναλλακτικα επιαναν τα υψωματα για να εχουν το πλεονεκτημα του υψους σε σχεση με τον αντιπαλο. Το αεροπλανο ειναι το καστρο του σημερα και πιστευω πως οσο ισχυροι κι αν ειναι οι υπολοιποι κλαδοι δεν μπορουν να αντιταχθουν με αξιώσεις σε μια ιπταμενη… Read more »

Γ.Μ.

Αν ένα τέτοιο πρόγραμμα συνδυαζόταν με: 1) απόκτηση των 12 Mirage 2000-5 των Καταριανών (τα οποία είναι πολύ πιο κοντά στα ελληνικά Dash-5 απ’ ότι τα γαλλικά Mirage 2000-5F που είναι και πολύ παλαιότερα καθώς προέρχονται από αναβάθμιση απλών “C” και δεν έχουν και διθέσια) ιδανικά μαζί με τα όπλα τους -με την επικείμενη έλευση τριών νέων τύπων στο οπλοστάσιο του Κατάρ, η απόσυρσή τους λογικά θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη εντός της επόμενης 2-3τίας, 2) πιστοποίηση του Exocet και του ASTAC στα Dash-5, 3) απόσυρση των Mirage 2000EGM3/BGM3 ώστε να δημιουργηθεί ένα απόθεμα σε κινητήρες και ανταλλακτικά μηχανικών μερών… Read more »

tsimuha

Οσο υπαρχει Ταναγρα θα υπαρχουν και γαλλικα αεροπλανα.

Γ.Μ.

Θα το δω αντιστρόφως αγαπητέ μου tsimuha: αν δεν υπάρχουν αεροπλάνα (ή αν υπάρχουν αλλά δεν πετούν….), δεν θα υπάρχει και Τανάγρα για πολύ… Ας το καταλάβουν αυτό μερικοί εντός αλλά και εκτός συνόρων για να πράξουν τα δέοντα, καθώς αυτό θα είναι προς το συμφέρον όλων…. Όπως λέει και αξιότιμος κ. Ζηκίδης πιο πάνω, ας μην ονειρευόμαστε (και ονειρεύονται οι πωλητές) νέα αεροσκάφη προς το παρόν, αλλά ας δούμε πρωτίστως πώς θα κρατήσουμε αξιόμαχα τα υπάρχοντα, αποκαθιστώντας και εξασφαλίζοντας καλές διαθεσιμότητες, εφαρμόζοντας εγκαίρως μικρά αλλά στοχευμένα προγράμματα εκσυγχρονισμού και ομογενοποίησης του υλικού και -εάν και εφόσον αυτό είναι εφικτό-… Read more »

x-m

‘Ενα ενδεχομένως μικρό πρόβλημα (πέρα απο τα χρήματα που ΔΕΝ έχουμε): οι καταριανοί είναι κώλος-βρακί με τους απέναντι και δεν θα τους λείψουν τα λεφτά μας.

Γ.Μ.

Βεβαίως και έχουν στενότατες σχέσεις με τους Τούρκους, αλλά και με την Ελλάδα βρίσκονται σε ισχύ συγκεκριμένα προγράμματα στρατιωτικής συνεργασίας (βλ. συνεκπαιδεύσεις, επιμόρφωση στελεχών του Στρατού του Κατάρ στην Αλεξανδρούπολη). Θέλω να πω πως το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Ούτε και η Τουρκία μπορεί να παρέμβει έτσι απλά για να εμποδίσει μια δυνητική διμερή συμφωνία σε επίπεδο κυβερνήσεων. Το θέμα της έλλειψης χρηματοδότησης είναι επίσης προφανές και καθοριστικό. Από την άλλη πλευρά όμως, αν τίθεται το θέμα της εξεύρεσης μερικών δεκάδων εκατομμυρίων για τον εκσυγχρονισμό/υποστήριξη των Mirage 2000EGM3/BGM3, προφανώς αυτά (εάν και όποτε βρεθούν) θα ήταν απείρως προτιμότερο να… Read more »

Manolis

Ακριβοι γαλλικοι τενεκεδες. Ζω για να δω την Ταναγρα να απογειωνει Αετους: http://www.bobsyouruncle.net/images/LoadoutF15E.jpg

Manolis

Δεν θα υπαρξει ομοιοτυπια φιλε ΓΜ ακομα και με τα καταριανα. Θα θελουν ICMS 2000MK.3, το Totem των EGM δεν εχει ιδια διασυνδεση με τα ψηφιακα -5Μκ2 και μαλλον ουτε με τα Καταριανα -9ρια (τα EGM ειναι “αναλογικα”) η οθονη HDD μπορει να ταιριαζει σε …F-16 (ειναι αμερικανικης κατασκευης, χρησιμοποιηθηκε σε εκσυγχρονισμο F-15) αλλα μαλλον οχι σε Μιραζ. Πρακτικα μονο οι κινητήρες με το FADEC πρεπει να ειναι κανονικα εναλλαξιμοι ως ολοκληρο υποσυστημα.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Mην περιμένει κανείς αγορά Meteor για τα M-2000-5. Eδώ δεν μπορούσαν να βρουν λεφτά για να επαναπιστοποιήσουν 80 Μagic-2 για τα Μ-2000EGM.(4 Μάτζικ για κάθε Μιράζ) Για να μην πετάνε με μοναδικό οπλισμό τα πυροβόλα τους…
Σενάρια να έχουμε 50-60 Μ-2000-5 ή 9 είναι ουτοπικά. Στην καλύτερη περίπτωση να -και αν..- αγοραστούν 10-15 Μ-2000-5 για να συμπληρώσουμε 2 Μοίρες -5.
Μελλοντική οροφή 200 μαχητικά για την Π.Α είναι ευφάνταστο σενάριο. Η χώρα δεν μπορεί να συντηρήσει οικονομικά τόσα μαχητικά. Αν το 2040 καταφέρουμε να έχουμε μία αεροπορία με 80-85 F-16V και 40 F-35A θα πρέπει να είμαστε πολύ ικανοποιημένοι.

tallyhogr

Γιάννη, αν στηριχτουμε σε 80-85 F16 και 40 F35… γενικα αν δεν μπορουμε να συντηρησουμε 250 μαχητικα ως οροφη… κάλλιστα μπορουμε να παραδώσουμε την χώρα απο τώρα. Μιλώ σε συσχετισμό με την εξ ανατολών απειλή.

Θα πρεπει να βρεθει τρόπος. Οι αριθμοι μετράνε.

Νικος

Σαν αεροσκάφος το μιραζ είναι χειρότερο απ το φ16 κ αρκετά πιο ακριβό.. Κ γενικά η πολητυπια κοστίζει στην Π. Α. . ΑΛΛΑ ΤΑ Όπλα που μας δίνουν οι Γάλλοι κάνουν την διαφορά διότι δεν μας τα δίνουν οι Αμερικανοί. Παντός με όποιο κόστος πρέπει να γίνουν τουλάχιστον 40 τα μιραζ 2005 για να αξίζει οποία επένδυση σε οπλα

aris32

χειροτερο δεν ειναι . εχει καλυτερο συστημα αυτοπροστασιας καλυτερο ρανταρ και οι Γαλλοι μας τα δινουν ολα τα οπλα . το κακο με το μιραζ ειναι η νοοτροπια της γαλλιας σε οτι αφορα τα αεροπλανα . θελουν να πουλησουν ραφαλ και το μιραλ το εχουν παρατησει . σε οτι αφορα την συντηρηση απο οτι εχω διαβασει ειχαμε αγορασει τα μηχανηματα για την συντηρηση των μ2000 οποτε αν εμεις δεν τα χρησιμοποιουμε ειναι δικο μας φταιξιμο .

Spirit

Τι ακριβώς ουτοπικό σενάριο σου κάνει να αγοραστούν 37 5F και να αποσυρθούν F-4 και Mirage EGM?
Η χώρα μια χαρά μπορεί να τα συντηρήσει αφού μειώνεται συνολικά ο αριθμός των ήδη υπαρχόντων και στην τελική ας κόψουν από αλλού όχι από τα μαχητικά.
Εχεις βάλει κασέτα, δεν μπορεί, δεν είναι δυνατόν, ουτοπικό αδύνατο, ξεκόλλα.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

To πόσα μαχητικά αντέχει να συντηρήσει η χώρα πρέπει να σας το πουν πολλών εδώ μέσα από το ΓΕΑ για να σταματήσετε να λέτε διάφορα για τα επόμενα 20 χρόνια… Πάμε παρακάτω. Χρειάστηκαν 5 χρόνια για να αγοραστούν τακάκια για τα φρένα των Μιράζ, χρειάστηκαν 8 χρόνια για να αγοραστούν 12 υπερ-ελαφρά ελικοφόρα αεροπλάνα. Για να αγοραστούν 37 Μ-2000-5 πόσα χρόνια θα χρειαστούν ?? Απλά τα πράγματα. Οι πιθανότητες να αγοράσουμε 10-15 είναι 10%. Πιθανότητες 90% είναι να μείνουμε με τα 24 που έχουμε μέχρι όσο πάνε. Ενώ το σενάριο για Μέτεορ είναι σε κουβέντα να βρισκόμαστε. Όταν δε το… Read more »

Giorgos tsagaris

Aυτο με τα τακακια εχει κουρασει…(και σιγουρα ανηκει στο παρελθον).

Giorgos tsagaris

Θα γελανε..γιατι ως γνωστον η φτωχεια (οπως και η σκλαβεια αλλωστε) θελουνε καλοπεραση…
Τα λεμε στο Amele Taburları (αμελέ ταμπουρού)…

Em.Ti

Ελπίζω μόνο να μην ετοιμάζει η Π.Α. στελέχη για μετάβαση στη Γαλλία και το πρόγραμμα ακυρωθεί από συνέντευξη τύπου. Δεν ξέρω, με τόσα που βλέπουμε αυτές τις μέρες…

Νικος

Πρέπει να αναβαθμίσουν όλα τα φ16 έστω κ με απαρτία ηλεκτρονικών που θα βγούνε απ τα νεότερα μπλοκ.. Κ επίσης τα μιραζ 2005 mk2 πρέπει να γίνουν 40..κ αποσύρσεις όλα τα υπολοιπα

ssppyy

Η αναβάθμιση θα αφορά τα Mirage 2000EGM/BGM , τα 2005 mk2 δεν χρειάζονται. Τα -5F η Γαλλία θα τα λιώσει μέχρι να μπουν σε υπηρεσία τα Rafale F4 το 2023, οπότε η εισαγωγή τους δεν θα συμφέρει λόγω του τέλους των όρων πτήσης τους . Μέχρι τότε βέβαια θα έχουμε πάρει τα πρώτα F16V. Μέχρι το 2022-23 θα έχουμε καταλήξει στο Νέο Μαχητικό το F35. Σταδιακή απόσυρση F-4 το 2023-25. Εισαγωγή 20-25 F35 ως το 2025-27. Το Rafale F4 θα επιλεγεί για 20-40 μαχητικά το 2025 και εισαγωγή το 2027-2029. Σταδιακή απόσυρση Mirage 2000EGM/BGM από το 2027 και το ρόλο… Read more »

Paliouras

2 good 2 b true…
Με Vipers, F-35 & Rafale εχεις Αεροπορια…
αλλα το θεμα ειναι…ΠΩΣ?

Spirit

Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί θα είναι λιωμένα, ίσα-ίσα τα δικά μας μαχητικά έχουν κάνει επιφυλακές, σκληρές αερομαχίες με πολλά G στο Αιγαίο. Οι Γάλλοι με φροντίδα και proderm του φέρονται, επίσης πολλά από C που αναβαθμίστηκαν σε 5F ίσως και νεότερη σειρά από τα EGM
Μιλάμε για άμεση είσοδο σε υπηρεσία όχι το 2023 για F5, αν μου βρεις καλύτερη άμεση ενίσχυση για τις ΕΔ πάω πάσο μεσιέ.

phantomakis

Ας φροντισουν να πετανε ολα τα mirage που εχουμε και μετα να μιλαμε για αναβαθμισεις… Απλά τα πραγματα.

Το Σχόλιο της Ημέρας

Εδώ κυρώσεις, εκεί κυρώσεις, που είναι οι κυρώσεις; 

Η επιβολή ή όχι κυρώσεων στην Τουρκία είναι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν την ΕΕ στο υψηλότερο επίπεδο. Δεν θα ήταν υπερβολή...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ: Με Meteor τα ελληνικά Rafale, ο απόλυτος Α/Α πύραυλος της...

15
 Τον τελευταίο καιρό, οι θετικές ειδήσεις στο χώρο των αμυντικών προμηθειών, έχουν αρχίσει να πολλαπλασιάζονται. Μια ακόμη επιβεβαίωση της ορμητικότητας με την οποία έχει...
Card image

ΠΤΗΣΗ September 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Οκτώβριος #401

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 June 2014 #337

Αγορά

Related News

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ: Με Meteor τα ελληνικά Rafale, ο απόλυτος Α/Α πύραυλος της Δύσης στα χέρια των Ελλήνων πιλότων

 Τον τελευταίο καιρό, οι θετικές ειδήσεις στο χώρο των αμυντικών προμηθειών, έχουν αρχίσει να πολλαπλασιάζονται. Μια ακόμη επιβεβαίωση της ορμητικότητας με την οποία έχει...

Battle of Britain @ 80 Flypast: Τρία Spits και ένα Hurricane πάνω από το Λονδίνο (βίντεο)

Ο βόμβος τεσσάρων Merlin, τόσο γνώριμος σε όσους έζησαν την επική εκείνη μάχη η οποία 80 χρόνια πριν έσωσε την Βρετανία, αντήχησε βαρύς πάνω...

Τηλεφωνική επικοινωνία Κυρ. Μητσοτάκη με τον Ν. Αναστασιάδη

ΑΠΕ-ΜΠΕΤηλεφωνική επικοινωνία είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.Αντικείμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας των δυο ηγετών ήταν ο συντονισμός...

Η επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών Ελλάδας-Τουρκίας και οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας στην ατζέντα της τηλεδιάσκεψης Μέρκελ-Μισέλ-Ερντογάν

«Διαφορετικές πτυχές των διμερών σχέσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας» και «η επανέναρξη των απευθείας διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της...

Στην Ελλάδα ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΑΕ, συζήτησε την περαιτέρω αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας

Διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα έκανε στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων (Α/ΓΕΕΔ) των ΗΑΕ, Lieutenant General Hamad Mohammed...
- Advertisement -