20.8 C
Athens
Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΠΟΨΕΙΣ Μήπως η επόμενη στρατιωτική απειλή για την ΕΕ δεν είναι η Ρωσία...

Μήπως η επόμενη στρατιωτική απειλή για την ΕΕ δεν είναι η Ρωσία αλλά η Τουρκία;

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

Η απειλή της ρωσικής “αρκούδας” ήταν ένας λόγος για να “ξυπνήσουν” τα ευρωπαϊκά επιτελεία. Μετά την ουκρανική κρίση, την κατάληψη της Κριμαίας από τα “πράσινα ανθρωπάκια”, τις πτήσεις Tupolev Tu-95/Tu-160 πάνω από τον Ατλαντικό μέχρι και την Ισπανία, τα υποβρύχια που αποκαλύφτηκαν ανοιχτά της Σουηδίας, όλα αυτά δείχνουν πως η Ρωσία προσπαθεί να γίνει και πάλι στρατιωτικά μια Σοβιετική Ένωση.

Κάπου εκεί οι δυτικοί αναλυτές συνειδητοποίησαν πως οι Ρώσοι συνεχίζουν να διαθέτουν χιλιάδες άρματα μάχης Τ-72/Τ-80/Τ-90, αυτοκινούμενα πυροβόλα, ΤΟΜΑ, επιθετικά ελικόπτερα, και φυσικά τις απαραίτητες ανθρώπινες δυνάμεις για να επανδρώσουν όλα αυτά τα όπλα. Φυσικά τα δυτικά επιτελεία θορυβήθηκαν, συνειδητοποίησαν πως οι Ένοπλες Δυνάμεις της ΕΕ είναι υποτυπώδεις μπροστά στην Ρωσική Αρκούδα, αλλά το αποτέλεσμα; μηδέν. Ανησυχία στα Επιτελεία, τα περισσότερα αναφέρουν πως οι ρωσικες τεθωρακισμένες μεραρχίες θα φτάσουν στις Βρυξέλλες σε ελάχιστο χρόνο, οι Βαλτικές Χώρες θα καταληφθούν σε λίγες ώρες κοκ.

Από την άλλη η διαθεσιμότητα των βασικών μέσων των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων είναι περίπου στο 30%, των γαλλικών στο 40%, ενώ Βέλγιο και Ολλανδία παλεύουν να καταφέρουν να στείλουν εναλλάξ μια μοίρα F-16AM  στην Ιορδανία για να πολεμήσουν το ISIS. Μοίρα είπαμε; κάντε το Σμήνος. Εξαίρεση φυσικά το Ηνωμένο Βασίλειο, που πουλάει τις φρεγάτες και το ελικοπτεροφόρο του με λίγα χρόνια σε υπηρεσία, κανιβαλίζει Typhoon, αλλά κατά τα λοιπά έχει δυο αεροπλανοφόρα με F-35B. A, και το βασικότερο, λίαν συντόμως θα βρίσκεται εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ισπανία και Ιταλία προφανώς έχουν τα ίδια προβλήματα με τους παραπάνω, αλλά δεν το βάζουν κάτω. Η Ιταλία παρά τα τεράστια οικονομικά προβλήματα προχωρά σε μια μεγάλη δύναμη F-35A/B, η Ισπανία μάλλον το σκέφτεται. Απλά η Ιταλία πρέπει να είναι έτοιμη να καλύψει το κενό της Βρετανίας στην Ένωση, ενώ βρίσκεται αρκετά πιο κοντά σε πραγματικά “επικίνδυνες” περιοχές.

Ξεχνώντας προσωρινά την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν δείχνει ιδιαίτερα “αγχωμένη” για την Ρωσία. Δεν ισχύει αυτό για την Πολωνία φυσικά, και άλλες χώρες του Πρώην Ανατολικού Μπλοκ, αλλά η οικονομική δυνατότητα αυτών των χωρών είναι μάλλον περιορισμένη. Τι συμβαίνει όμως; μήπως τελικά η Ρωσία δεν είναι άμεση απειλή;

Ίσως και να είναι, αλλά αυτή την στιγμή δεν αποτελεί και τον φοβερό κίνδυνο που αναφέρουν τα ευρωπαϊκά επιτελεία. Η οικονομική ευρωστία της Ρωσίας έχει πληγεί τραγικά από την πτώση της τιμής του πετρελαίου, η ικανότητά της να διεξάγει εκτεταμμένους πολέμους πιθανότατα έχει υπερεκτιμηθεί.

Τα τρομερά Su-35S μπαίνουν πράγματι σε υπηρεσία, αλλά είναι λίγα και πανάκριβα, ενώ δεν υπερέχουν των Typhoon/Rafale. Γιαυτό και συμπληρώνονται από τα Su-30SM. Τα Su-57 περισσότερο φοβίζουν με τις διαδόσεις του Sputnik, παρά με την επιχειρησιακή τους ετοιμότητα που χάνεται κάπου στα μέσα της επόμενης 10ετίας. Τα πλοία του Ρωσικού Ναυτικού συνεχίζουν να παθαίνουν καταστροφικές βλάβες, ενώ δεν προβλέπεται να αποκτήσει αεροπλανοφόρο ούτε τώρα ούτε στο απώτερο μέλλον, την στιγμή που αποκτά μέχρι και η … Τουρκία. Τα αντίτυπα του Armata, μπορούν να πολεμήσουν στον Άρη σύμφωνα με τα κρατικά ΜΜΕ της χώρας, αλλά μάλλον δεν θα πολεμήσουν αλλιώς, γιατί είναι τόσα λίγα, κι επίσης ακριβά που καλού κακού εκσυγχρονίζονται τα Τ-72/Τ-90.

Δεν θέλουμε να μειώσουμε την ικανότητα των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, απλά φαίνεται πως τελικά η απειλή δεν είναι τόσο μεγάλη. Ίσως να είναι και η πυρηνική ικανότητα της Γαλλίας που αυξάνει την ευρωπαϊκή αυτοπεποίθηση, αλλά μάλλον είναι όσα αναφέρουμε παραπάνω.

H τουρκική σχολή ναυτικών δοκίμων, σε διαφήμισή της έχει το F-35B να απονηώνεται από το TCG Anadolu…

Η κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ έφερε για μια ακόμη φορά αντιμέτωπη της ΕΕ και την Τουρκία. Και λέμε μια ακόμη γιατί εκτός από τις στρατιωτικές απειλές εναντίον εταιρείας της Ιταλίας, της ΕΝΙ, είχαν κάνει και εναντίον της Γαλλίας παλαιότερα στην ίδια περιοχή. Η Τουρκία αρνείται το δικαίωμα της Κύπρου στα αποθέματα υδρογονανθράκων στην περιοχή, αν δεν τους μοιραστεί με το Ψευδοκράτος. Το πρόβλημα είναι πως τις τελευταίες συνομιλίες τις δυναμίτισαν οι ίδιοι οι Τούρκοι, προφανώς ελπίζοντας με την ανώτερη στρατιωτική τους ισχύ να λάβουν την μερίδα του λέοντος. Έχουν προφανώς αποδείξει πως προτιμούν την διπλωματία των όπλων από αυτή των λόγων και του διεθνούς δικαίου.

Εδώ όμως πρέπει να πούμε πως τα αποθέματα φυσικού αερίου της Κύπρου, αλλά και της Ελλάδος, είναι αποθέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι δυο χώρες, μέλη μιας ευρύτερης γεωπολιτικής και οικονομικής ένωσης, θα αξιοποιήσουν τα αποθέματα και υπέρ της Ένωσης. Συνεπώς, οι πολεμικές πράξεις (όπως αυτές εναντίον του Saipem 1200) εναντίον της Κύπρου, είναι εναντίον της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ έχουν στραφεί προς τις Βαλτικές Χώρες, που θεωρούν πως είναι -λίγο ως πολύ- μικρές “μπουκίτσες” για την Ρωσική Αρκούδα. Μήπως όμως η ΕΕ θα πρέπει να δείξει ενδιαφέρον για τα τεκτενόμενα στην Κύπρο; Κι όμως δείχνει, και μάλιστα μεγάλο.

Σε αντίθεση με μερικούς αντιευρωπαϊστές και τα όσα διαδίδουν, είναι σαφές πως η ΕΕ στηρίζει τις προσπάθειες Ελλάδας και Κύπρου. Θεωρεί όμως πως η Τουρκία μπορεί να αντιμετωπιστεί με όρους ευρωπαϊκούς. Αν διακοπούν οι εμπορικοί δεσμοί ΕΕ-Τουρκίας, η αλήθεια είναι πως η Τουρκία θα χάσει ένα τεράστιο κομμάτι του ΑΕΠ της. Αλλά το ισλαμικό “άνοιγμα” του Ερντογάν, προσπαθεί να προετοιμάσει την τουρκική οικονομία γιαυτό ακριβώς το ενδεχόμενο. Φυσικά οι ισλαμικές χώρες δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την ΕΕ σαν εμπορικό εταίρο της Τουρκίας, αλλά ποιος ξέρει;

Αν συγκρίνει κανείς τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς Ρωσίας-Τουρκίας, θα δούμε κατά πάσα πιθανότητα πως η Τουρκία αργά ή γρήγορα θα τους ξεπεράσει. Για παράδειγμα, ενώ η Ρωσία έχει παραγγείλει 100 Armata, η Τουρκία έχει παραγγείλει 250 Altay κι αυτά είναι η πρώτη φάση, καθώς σκέφτεται να φτάσει τα 1500. Αθροιστικά, 1500 Leo2A6/A7 δεν έχει η ΕΕ συνολικά! Σχεδιάζει δικό της αεροσκάφος, το TF-X  το οποίο θεωρητικά θα είναι αντίστοιχο του Su-57, σε λίγα χρόνια θα πλέει τουρκικό αεροπλανοφόρο στα νερά της Μεσογείου (πιθανόν και δεύτερο) κι όχι μόνο και πάει λέγοντας.

Αν λοιπόν χρειαστεί η ΕΕ να προστατεύσει το νοτιοανατολικό της άκρο, μπορεί; αν η Ελλάδα (διότι η Κύπρος στρατιωτικά είναι σχεδόν ανύπαρκτη σε σύγκριση με την Τουρκία, όσο η Εσθονία σε σχέση με την Ρωσία), δεν καταφέρει να περιορίσει στρατιωτικά την Τουρκία, τότε ποιος θα το κάνει; Ποιος θα προστατεύσει τα ευρωπαϊκά κοιτάσματα υδρογοναθράκων που υπάρχουν στην ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ;

Αυτό που θέλουμε να πούμε είναι πως η επόμενη μεγάλη ευρωπαϊκή πρόκληση να μην σχετίζεται με τη Ρωσία, αλλά με την Τουρκία. Εμείς απλά έχουμε την ατυχία να είμαστε οι πρώτοι που θα προκληθούμε…


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

32 ΣΧΟΛΙΑ

32 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Saridakis

Αγαπητοί κύριοι εάν η Ευρώπη πραγματικά ανησυχούσε για την συμπεριφορά της Τουρκίας και υποστηριζε ουσιαστικά Ελλάδα και Κύπρο, θα μπορούσε πολύ απλά να απαγορεύσει στις εταιρείες της συνεργασία και μεταφορά τεχνολογίας στην τουρκική πολεμική βιομηχανία! Ενδεικτικά Altay -γερμανικός κινητήρας και σύστημα μετάδοσης, ελικοπτεροφορο-ισπανική σχεδίαση, TFX- βρετανική εμπλοκή σε σχεδίαση και κινητήρα. ….

Καυτή Πιπεριά

Εξαιρετικό το άρθρο της πτήσης, η Τουρκία εξοπλίζεται και αυτό δεν αλλάζει. Το ζήτημα είναι τι κάνει η Ελλάδα; Θα το παίξει σαν την Κύπρο που λέει εγώ δεν έχω πλοία , δεν έχω άρματα ελάτε να με σώσετε.. ή θα κάνει κάτι;
Θα αγοράσει η Ελλάδα Περιπολικά ανοικτής Θαλάσσης τουλάχιστον να διασφαλίζει ότι έχει; Θα επεκτείνει τα όριά της;

Spyros

Εξαιρετικά ενδιαφέρον, αλλά διορθώστε αυτό:
«Τα Su-57 περισσότερο φοβίζουν με τις διαδόσεις του Sputnik, παρά με την επιχειρησιακή τους ετοιμότητα που χάνεται κάπου στα μέσα του ΕΠΟΜΕΝΟΥ αιώνα.»

tsimuha

Δηλαδη δεν θα μας παρουν τα σπιτια και τα ζα μας οι κοκκινοι;

Larisaios

Aπό ποτε είναι κόκκινος ο Πούτιν;

tsimuha

Το κοκκινοι ειναι γενικη ονομασια του ξανθου γενους, λες κοκκινοι και ξερεις με ποιους εχεις να κανεις.

Spyros

Και οι Τούρκοι κόκκινοι είναι και μας μπερδεύεις…

tsimuha

Οι original κοκκινοι ειναι οπλισμενοι με κονσερβοκουτια απο beluga haviar.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Μήπως έτσι και οικονομάει και ελέγχει τον κατασκευαστικό στρατιωτικό οίστρο της Τουρκίας;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Νότια της Κρήτης με Γερμανικό σκάφος η Τουρκία κάνει έρευνες. Η Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία εξοπλίζουν την Τουρκία είτε έμμεσα (υποσυστήματα τουρκικών όπλων) είτε άμεσα (ολόκληρα οπλικά συστήματα). Η Τουρκία τα έχει βάλει σχεδόν με όλους, απο την Ρωσία και τις ΗΠΑ έως την μισή ΕΕ και το Ισραήλ, για τους γείτονες της δεν αναφέρομαι. Αυτό που βλέπω είναι μία παράνοια, απο την μία έχουμε μία χώρα που έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια και απο την άλλη να την εξοπλίζουν με υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα (S-400, F-35 κτλ) Αν συνεχίσει΄έτσι η Τουρκία και αν συνεχίσουν έτσι να την εξοπλίζουν οι… Read more »

George

Δεν​ είναι και τόσο παρανοϊκή η κατάσταση, γιατί έχει ξαναγίνει: είχαν στα όπα όπα το Σαντάμ, τον εξόπλισαν σαν αστακό και μετά τρεχαν και δε φτάναν. Δυστυχώς, σε αυτό το σενάριο, εμάς μας αναλογεί ο ρόλος του Κουβεϊτ.

tsimuha

Και δεν χαιρεσαι, θα μας ελευθερωσουν οι αμερικανοι, αφου πρωτα σβησουν την Τουρκια απο τον χαρτη.

DEAD KENNEDYS

Θα συμφωνησω με την αναλυση του αρθρου…εν μερη…
Μηπως το Νατο (ΗΠΑ) εγκατεστησε πρωτιστως τη λεγομενη αντιπυραυλικη ασπιδα σε Πολωνια και Ρουμανια…προκαλωντας τους Ρωσους;
Περισσοτερες πιθανοτητες υπαρχουν να χτυπησει η Τουρκια την ΕΕ (Κυπρος, Ελλαδα)…παρα η Ρωσια…!

ikaros

Το άρθρο σε κάποια σημεία του είναι αρκετά αυστηρό για τις δυνατότητες της Ρωσία και εκ διαμέτρου ελαστικό για τις δυνατότητες της Τουρκίας. Δεν γίνετε από την μία να λέτε ότι το Su-57 χάνεται κάπου στα μέσα του επόμενου αιώνα (που έχει ξεκινήσει πτήσεις-δοκιμές εδώ και κάποια χρόνια), ενώ το τούρκικο που δεν είναι ακόμα έτοιμο ούτε σε 3D μοντέλο να το βλέπεται έτοιμο και καλύτερο από το Su-57. Ούτε το Altay που ψάχνουν να του βρουν κινητήρα-κιβώτιο (καθώς και ποια τούρκικη ΕΛΒΟ θα αναλάβει την 1η παρτίδα των 250…) θα είναι καλύτερο από το Armata. Μπορεί και να είναι… Read more »

Άρης

Κάποτε ο Οζάλ είχε πει στους τούρκους που φεύγουν για Ε.Ε, ” κάντε πολλά παιδιά, οι ευρωπαίοι δεν κάνουν….θα τους πάρουμε χωρίς να πέσει σφαίρα…”. Αν αναλογιστεί κανείς τα εκατομμύρια τούρκων και πλέον άλλων ισλαμιστών το καταφέρανε. Γιατί ανησυχούν για τα όπλα όταν έχουν στρατό στην Ε.Ε εν υπνώση;;;;

ThanosD

Η Τουρκία βρυχάται ,αλλα δεν ειναι το λιοντάρι..που θα επιβάλλει νεους όρους.Το 85% των ενόπλων δυνάμεων ειναι εξαιρετικά εκετεθειμένο ακόμη και σε ένα άτυπο εμπάργκο..Τα βασικα προβλήματα ειναι δύο Το πρώτο ο απειλούμενος διαμελισμός της,και το δεύτερο, η ισχυροποίηση Κύπρου και Ελλαδας λογω εκμετάλλευσης υδρογοναθρακων και φυσικού αερίου.Έπιπλεν χωρίς δικές της πηγές φθηνων καυσιμων,δεν μπορει να περάσει στο club των ισχυρών κρατών.Σήμερα πολεμάς δια αντιπροσώπων ,αρκει ένας αφανης εξοπλισμος των Κούρδων και μια ατυπη υποσχεση απο τη Ε.Ε και τις ΗΠΑ ,και δημιουργεις ένα μετωπο μες την Tουρκία που μπορεί να καίει για χρόνια .Ειναι ευάλωτη ιδιαίτερα και πολυ στριμωγμένη… Read more »

Mitsos_Mantzos

Ρε παιδιά μην λέμε οτι θέλουμε. Πια Ευρώπη θα πάει κόντρα στην Τουρκία για χάρη της Ελλάδας; Καταρχάς πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα, ποιος κάνει κουμάντο στην Ευρώπη; Αδιαμφισβήτητα η Γερμανία, (υπάρχει κάποιος που δεν συμφωνεί η που νομίζει ότι όλοι μαζί παίρνουμε τις αποφάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση;) Ωραία αφού οι Γερμανοί κάνουν κουμάντο στην Ευρώπη πρέπει να δούμε την ψυχοσύνθεση του Γερμανού, η ψυχοσυνθεση του γερμανού είναι η ίδια με τους κυβερνώντες τους, διλαδι πολιτικούς της, γιατί και αυτοί άνθρωποι είναι δεν ήρθαν από άλλο πλανήτη. Και θα σου εξηγήσω με ένα απλό παράδειγμα τι είναι ο Γερμανός σε… Read more »

a turkish guide

Why do you always trust the EU? Do not you trust yourself? If you face a problem ”we are the EU” and you say they will protect us. You seem to trust the eu rather than yourself. Ohh okey you are EU and NATO and they will protect you against everything 😉 Dear neighbours, Have nice days…

agnostosependytis

Well dear neighbour or Greek troll, the difference is civilisation. When Turkey bankrupt and its currency totally vaporised, which happened with Greece being at its economical and political high, Greece injected moneys to Turkey to help, while assisted Turkey to obtain lots of privileges in the EU, becoming defacto an EU member in terms of provileges and benefits, without any obligation that the EU states have. After that, Turkey saw an extreme economic progress because it could sell to EU all its goods without border tarrifs (to the expense of Greek and other countries products), and exactly due to this… Read more »

milman

Αυτό που κάνει την μεγάλη διαφορά τα τελευταία 2-3 χρόνια είναι ότι οι Αμερικάνοι έχουν στην ουσία “αποχώρηση” από την Ευρώπη ,για πολλούς λόγους,με κυριότερο ότι φαίνεται έχουν λύση όλα τα ενεργειακά τους θέματα χάρις το σχιστολιθικό πετρέλαιο(αν και με κάποια οικολογικά προβλήματα) .Είναι ενδεικτικό ότι η τιμή της βενζίνης στης ΗΠΑ αυτήν την εποχή(2/18) είναι περίπου 0,60 λεπτά του ευρώ,αν λάβουμε υπόψιν και το βοιωτικό επίπεδο είναι σαν είχε η βενζίνη στην Ελλάδα 0,20. Υπό αυτές της συνθήκες το ενδιαφέρων τους για περιοχές κοντά στην Ευρώπη η στην ίδια την ευρωπη είναι περιορισμένο,βεβαία για αυτούς η Ευρώπη είναι η… Read more »

Nikolaos

http://www.tovima.gr/world/article/?aid=946044 Προοπτική επιστράτευσης στην Τουρκία. Φυσικά δεν χρειάζεται για την Αφρίν. Αρχίζει η ψυχολογική προπαρασκευή του πληθυσμού τους για πόλεμο. Οι ψυχολογικές επιχειρήσεις κατά της Ελλάδος/Κύπρου είναι ήδη σε πλήρη ένταση και εξέλιξη, εμβολισμοί πλοίων, ασκήσεις διάβασης ποταμού στις οποίες προσδίδεται στοχευμένη δημοσιότητα και ρητώς συσχετίζονται με την Ελλάδα, βίντεο με το βανάκι με ραντάρ απέναντι από τα Ίμια και τα ΠΑΘ/κανονιοφόρους τους, και πολλά άλλα. Ακόμη και στο μπλογκ εδώ εμφανίστηκαν, με τρεις διαφορετικές γραμμές (φιλία, τζιχάντ, θριαμβολογία), προφανώς από κάποιο τρολ φάκτορυ σαν του ξανθού στο Λένινγκραντ, γιατί οι Τούρκοι που γνωρίζω δεν τολμούν ούτε σχόλιο για …… Read more »

Ναυρίνο χωρίς Λογγίνο Χέυδεν

Καταπληκτικό άρθρο. Ρεαλιστικό και ανεξάρτητο χωρίς ίχνος ρωσικής υποταγής ή επηρεασμού. Ελπίζω το επόμενο επεισόδιο να αναλύει το μελλοντικό αλλά αναπόφευκτό σενάριο που οι νέες δυνάμεις του άξονα του κακού Ρωσία Τουρκία ή Πούτιν-Ερντογάν θα εισβάλλουν αιφνιδιαστικά στην Ευρώπη και τις δυνατότητες πολιτικής και στρατιωτικής αποτροπής που θα πρέπει να εφαρμόσουν η Κομισιόν και το ΝΑΤΟ.

x-m

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουν επιδοθεί σε ράλυ εξοπλισμών, και αντικειμενικά ως χώρα έχουμε πρόβλημα. Νομίζω όμως ότι απλώνουν τα πόδια τους πιο μακριά απο εκεί που φτάνει το πάπλωμα τους. Δεν είναι η οικονομία τους αντίστοιχης δυναμικής. Η ανάπτυξη τους βασίζεται στον κατασκευαστικό τομέα και στην κατανάλωση (μη μου πείτε ότι δεν σας θυμίζει κάτι !!) και αρκούν δυο υποβαθμισούλες απο διεθνείς οίκους για να αρχίσουν να τρέχουν και να μην φτάνουν. Δεν αναιρείται το γεγονός ότι εμείς κοιμόμαστε όρθιοι αλλά δεν έχουν προϋποθέσεις καλύτερες τις Ρωσίας.

agnostosependytis

Για να γίνει κάποιος περιφερειακή υπερδύναμη, πρέπει να είναι υπερδύναμη πρώτα οικονομικά και μετά στρατιωτικά. Η Τουρκία σίγουρα δεν είναι το πρώτο και επί του παρόντος απέχει παρασάγγας από το δεύτερο. Η Τουρκία οικονομικά είναι στην άκρη ενός τεράστιου γκρεμού/λ’ακου που έσκαψε ο ίδιος ο σουλτάνος για να μακροημερεύση. Η πρόσφατη ιστορία της οικονομίας της Τουρκίας είχε ως εξής: 2001-2005 Η οικονομία της Τουρκίας καταρρέει, 1 δολλάριο κανει περίπου ενάμιση εκατομύριο τουρκικές λίρες, οι λίρες δεν κάνουν ούτε για χαρτοπετσέτες. Υποτιμάται δραστικά το νόμισμα και εκδίδεται η Νέα Τουρκική λίρα όπου μία νέα κάνει όσο ένα εκατομμύριο παλιές. Πέφτουν όλοι… Read more »

kkalev

Νομίζω κάπου φτιάχνουμε μία αφήγηση που απέχει από την πραγματικότητα. Τα περισσότερα στοιχεία είναι άμεσα διαθέσιμα στο WEO του ΔΝΤ: http://www.imf.org/external/pubs/ft/weo/2017/01/weodata/weorept.aspx?pr.x=68&pr.y=16&sy=2000&ey=2022&scsm=1&ssd=1&sort=country&ds=.&br=1&c=186&s=NGDPD%2CNID_NGDP%2CGGXONLB_NGDP%2CGGXWDG_NGDP%2CBCA%2CBCA_NGDPD&grp=0&a= Η Τουρκία είχε 200 δις $ ΑΕΠ το 2001 ενώ το 2018 θα έχει 830 δις $ (πράγματι με μεγάλες αλλαγές από χρονιά σε χρονιά λόγω ισοτιμίας). Για το πού βρίσκεται η Ελλάδα μην το συζητήσουμε. Το πρωτογενές ισοζύγιο είναι σταθερά θετικό με εξαίρεση το 2016-18 που έφτασε το.. 1,3% του ΑΕΠ πρωτογενές έλλειμμα ενώ το δημόσιο χρέος θα είναι 30% φέτος. Το εξωτερικό έλλειμμα από τα 75 δις $ του 2011 θα είναι 38 δις $ φέτος (ή… Read more »

MUSTAFA

KKALEV GOOD ANSWER 🙂

Gunner

Ούτε η Τουρκία ούτε η Ρωσία είναι στρατιωτικές απειλές για την ΕΕ. Μην παίζετε το παιχνιδάκι των ΗΠΑ και των Άγγλων κύριοι του περιοδικού σε ότι έχει να κάνει με την Ρωσία. Σε ότι έχει να κάνει με την Τουρκία, δεν τους ενδιαφέρει καθόλου αν θα επιτεθούν στην Ελλάδα και την Κύπρο για τα ενεργειακά.

chikichiki

Θα διαφωνήσω. Τα όποια κοιτάσματα της περιοχής (δε μας λες και KSA, μας λες;) δεν ενδιαφέρουν τόσο την Ευρώπη ώστε να μπει σε ψυχρό πόλεμο με μια χώρα που είναι γεωγραφικά μακριά από όλους εκτός από εμάς κι έχει έντονη παρουσία εντός της ίδιας, και κάνει και μπίζνες. Και η κυβέρνηση έκανε δηλώσεις προσπαθώντας να θυμίσει ότι είμαστε το “σύνορο της ΕΕ”, αλλά είναι ξεκάθαρο πόσο…αφοδεύτηκαν για το σύνορό τους. Για ενωμένη Ευρώπη δυστυχώς μιλάνε μόνο όταν τους συμφέρει, και η μερίδα που ονειρεύεται ευρωπαϊκές ΕΔ απέχει ακόμα πολύ από την υλοποίηση του ονείρου της. Όρεξη είχε τώρα ο Γερμανός… Read more »

PTDI

Όποιος έχει διαβάσει την περίφημη “παγίδα του Θουκυδίδη” ίσως θα καταλάβει ότι ο Ερντογάν βλέποντας την μελλοντική άνοδο της Ελλάδας-Κύπρου γεωπολιτικά & γεωστρατηγικά μέσω της μελλοντικής εξόρυξης των κοιτασμάτων, θέλει να προλάβει. Τί να προλάβει? προφανώς την απομόνωση της Τουρκίας οπότε ένα πιθανό πρώτο πολεμικό χτύπημα πριν σηκώσουν κεφάλι στις δύο χώρες και εισβολή στα εδάφη τους φαντάζει περισσότερο από πιθανό τον τελευταίο καιρό. Δυστυχώς ο Θουκυδίδης έχει επαληθευτεί στο παρελθόν πολλές φορές. Μην ξεχνάμε ότι οι Αμερικανοί τον έχουν Ευαγγέλιο και συνεχίζουν να τον αναλύουν. Προφανώς ο Ερντογάν προσπαθεί να τον εφαρμόσει. Ίδωμεν….

Em.Ti

Το πρόβλημα είναι ότι η Ε.Ε. είναι σημαντικότατος εμπορικός έταιρος για την Τουρκία. Δηλαδή, και η Τουρκία χρειάζεται την αγορά της Ε.Ε. αλλά και η Ε.Ε. χρειάζεται την φτηνή παραγωγή της Τουρκίας. Επίσης, η Τουρκία συνεργάζεται σε πολλούς τομείς με ευρωπαϊκές εταιρίες. Τέτοιοι δεσμοί δεν σπάζουν από τη μία μέρα στην άλλη. Μην ξεχνάμε επίσης, ότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες (με πρώτη τη Γερμανία) η τουρκική μειονότητα είναι σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού. Τέλος, η Ε.Ε. δεν είναι (και έχει αποδειχτεί πολλάκις αυτό) μια αρραγής ένωση. Είναι ένα συνοθύλευμα κρατών που αποφασίζουν μεν συλλογικά, αλλά το κάθε κράτος έχει διαφορετικές επιδιώξεις.… Read more »

Nick Delhanidis

Οπως λεω συνεχως, ανατολη και δυση θα κληθουν να αντιμετωπισουν το τερας που δημιουργησαν (και ποσως με ενδιαφερει για αυτους, το θεμα ειναι οτι η ελλαδα θα ειναι το πρωτο μαξιλαρι που θα αναλωθει). Απο την συσπειρωση ισλαμιστων και τζιχαντιστων και (εξτρεμιστων και μη) μουσουλμανων γυρω της μεχρι την λογιστικη / οικονομικη / υλικη αυτονομια της. Εχει καιρο για να φτασει εκει, αλλα οδευει ολοταχως και σταθερα. Και δεν βλεπω καμμια αναφορα στο γεγονος οτι εμπρακτα ψαχνοταν για πυρηνικο προγραμμα απο τις εποχες που ηταν ακομη ξυπολητη, δεν θελω να ξερω ποσο μπορει να το επιτυχει τωρα και τι προοδους… Read more »

Το Σχόλιο της Ημέρας

Karel Doorman ή M class για το ΠΝ, ίσως η καλύτερη και εκσυγχρονισμένη “ενδιάμεση λύση” που υπάρχει αυτή τη στιγμή, αλλά και η...

 Οι φίλοι μας αναγνώστες θυμούνται όλες τις παρουσιάσεις που έχουμε κάνει σε πλοία που πιθανόν να ενδιέφεραν το ΠΝ. Βλέποντας αρκετά νωρίς πως το...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Τα 6 ελληνικά Rafale F3-R νέας κατασκευής θα έρθουν το 2022

29
Τα 6 ελληνικά μαχητικά Rafale F3-R νέας κατασκευής θα φτάσουν στη χώρα μας το 2022, σύμφωνα με τον Γάλλο δημοσιογράφο Vincent Lamigeon.https://twitter.com/VincentLamigeon/status/1306206249361510400Όπως επισημαίνει ο...
Card image

ΠΤΗΣΗ September 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 December 2015 #355

Αγορά
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 May

Αγορά 3.99

Related News

Πότε θα είναι έτοιμος ο διάδοχος των ολλανδικών φρεγατών LCF;

Το Ολλανδικό Ναυτικό θα μπορούσε να εντάξει σε υπηρεσία το πρώτο από τα πλοία που θα αντικαταστήσουν τις φρεγάτες Α/Α Άμυνας Περιοχής LCF το...

Οι ΗΠΑ αναπτύσσουν (ξανά) τεθωρακισμένα Bradley στη Συρία

Οι ΗΠΑ έχουν ενισχύσει τη στρατιωτική τους παρουσία στην ανατολική Συρία με ραντάρ Sentinel και τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ) M2A2 Bradley, ο Διεθνής Συνασπισμός...

Γυμνάσια των Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ουκρανία

Φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο μέσω του Twitter αποκαλύπτουν αεροσκάφη της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων της Αεροπορίας των ΗΠΑ (U.S. Air Force Special Operations Command)...

Η Αργεντινή δημιουργεί εθνικό ταμείο για την Άμυνα

Στις 16 Σεπτεμβρίου η Αργεντινή υπέρψηφισε νόμο για τη δημιουργία εθνικού ταμείου Άμυνας, για να χρηματοδοτήσει την προσπάθεια επανεξοπλισμού των στρατιωτικών της δυνάμεων.Σύμφωνα με...

Διαγωνισμός Ουλαμών Αρμάτων στην Ξάνθη με συμμετοχή αμερικανικών αρμάτων Μ1 Abrams

Από την Δευτέρα 14 έως την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020, πραγματοποιήθηκε ο Διαγωνισμός Ουλαμών Αρμάτων των Μονάδων Τεθωρακισμένων που διαθέτουν άρματα LEO2 (A4 και...
- Advertisement -