32.1 C
Athens
Δευτέρα, 26 Ιουλίου, 2021
- Advertisement -

ΘΕΜΑ: Μήπως το επόμενο μαχητικό της Τουρκίας δεν είναι F-35A/B αλλά Su-35/34;

- Advertisement -

 

Πολλά έχουν γραφτεί για την Τουρκία, το F-35 και τους S-400. Για μια ακόμη φορά θα πούμε πως είμασταν οι πρώτοι που ανακινήσαμε το θέμα, βλέποντας πως η προμήθεια S-400 και F-35 δεν είναι συμβατή.
Το θέμα όμως είναι πως η Τουρκία ξεφεύγει πλέον από το πλαίσιο της ήπιας περιφερειακής δύναμης, και εξελίσσεται σε μια κανονική υπερδύναμη χωρίς πυρηνικά όπλα. Μια υπερδύναμη, δεν έχει ανάγκη τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, έτσι μπορεί πολύ εύκολα να ανεξαρτητοποιηθεί όπως είχε κάνει η Γαλλία στο παρελθόν. Συνεπώς, όπως και η Κίνα, μπορεί να αγοράζει όπλα από όπου της “κάνει κέφι”. Και φυσικά, αυτό μέχρι την στιγμή που θα μπορεί να κατασκευάζει τα πάντα η ίδια.
Ερχόμαστε τώρα στο πλέον σημαντικό αμυντικό θέμα για το 2018, ίσως παγκοσμίως, την παραλαβή F-35A από ένα κράτος που καθυβρίζει τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τη Δύση-ΝΑΤΟ πρωί, μεσημέρι και βράδυ. Όπως έχουμε γράψει και παλαιότερα, οι ΗΠΑ δεν κοιτούν τον Ερντογάν, αλλά την Τουρκία. Σήμερα είναι ο Ερντογάν, αύριο θα είναι κάποιος άλλος, και δεν επιθυμούν η προσωπική κόντρα με έναν άνθρωπο να πλήξει τις διμερείς σχέσεις των χωρών. Ούτε φυσικά να απωλέσουν την Τουρκία από την σφαίρα επιρροής τους (την χαμένη θα πει κάποιος…).

Τα F-35 λοιπόν θα παραδοθούν κανονικά στις ΗΠΑ, θα μείνουν φυσικά σε αμερικανικό έδαφος, και θα ξεκινήσει η προγραμματισμένη εκπαίδευση δυο τούρκων χειριστών στον τύπο. Θεωρητικά μιλώντας, τα πρώτα τουρκικά F-35 θα προσγειωθούν σε τουρκικό αεροδρόμιο το 2019, κάπου μετά το καλοκαίρι ή λίγο πριν το τέλος του χρόνου (εξαρτάται από το αναθεωρημένο Χ/Δ).
Έχουμε γράψει επίσης ότι F-35A στα χέρια της Τουρκίας, είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για το Ισραήλ. H Τουρκία με τις νεο-οθωμανικές φιλοδοξίες της, επιθυμεί να ηγηθεί του αντι-ισραηλινού μπλοκ, ελπίζοντας να συσπειρώσει γύρω της τους Άραβες. Συνεπώς είμαστε σίγουροι πως και το Ισραήλ δεν αισθάνεται “άνετα” με τα τουρκικά F-35, όχι όμως τόσο ώστενα ενεργοποιηθεί το ισραηλινό λόμπι στην Ουάσιγκτον κατά της παράδοσης των F-35. Το ελληνικό και αρμενικό λόμπι κάνουν ότι μπορούν, αλλά η δύναμή τους είναι κλάσμα της επιρροής του ισραηλινού. Και τα τρία λόμπι βέβαια μαζί θα τα κατάφερναν…
Φέτος όμως η κοινοπραξία θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Lockheed Martin για το επόμενο LOT αεροσκαφών. Θεωρητικά η Τουρκία θα πρέπει να προσθέσει κι άλλα στην παραγγελία της, προκειμένου να φτάσει κάποια στιγμή στον θεωρητικό αριθμό των 100 F-35A. Κάτι τέτοιο όμως δεν προβλέπεται να γίνει, καθώς ήδη υπάρχουν διαρροές από τουρκικής πλευράς πως “να περιμένουμε να γίνει φθηνότερο το αεροσκάφος”.

Αν οι Τούρκοι σκεφτόντουσαν λογικά, από τη στιγμή που η Ελλάδα δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει ΝΜΑ, θα σταματούσαν την προμήθεια του F-35A, και θα κατεύθυναν ποσά ανάπτυξης στο TF-X. Όμως, τελείως αδηφάγα, διαδίδουν πως θα πάρουν 100 F-35A συν αριθμό (περίπου 16) F-35B, συν θα αναπτύξουν το TF-X! Κάτι τέτοιο οικονομικά είναι αδύνατο, και είναι ηλίου φαεινότερο πως δύσκολα η Τουρκία θα παραγγείλει περισσότερα F-35. Καθώς ΛΟΤΤΟ και Τζόκερ δεν υπάρχει σε επίπεδο χώρας, το σοφότερο που έχει να κάνει ο Ερντογάν είναι να χρηματοδοτήσει το TF-X.
Άλλωστε το F-35A μοιάζει εξαιρετικά “εξαρτημένο” από τις ΗΠΑ και την μητρική εταιρεία, πολύ περισσότερο από κάθε άλλο μαχητικό. Το ALIS δε, έχει την κακή συνήθεια να στέλνει δεδομένα χρήσης στην εταιρεία, πράγμα πολύ καλό αν υπηρετεί σε Μοίρα της USAF, αλλά πολύ κακό αν υπηρετεί σε Μοίρα της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας. Η χρήση του F-35 δεν είναι τόσο “απλή”, κι αυτό φαίνεται από το υψηλό κόστος χρήσης ανά ώρα πτήσης. Οι Τούρκοι έχουν μια “αλλεργία” στο να επιθυμούν τους πηγαίους κωδικούς των συστημάτων που χρησιμοποιούν, και προφανώς δεν θα πάρουν κάτι περισσότερο από το manual στην περίπτωση του F-35.
 

H Lockheed βέβαια έχει προσπαθήσει να κάνει τον πελάτη ευτυχισμένο, ενσωματώνοντας για παράδειγμα τον πύραυλο SOM-J στο αεροσκάφος, και μάλιστα έχει υποσχεθεί πως θα προωθήσει το όπλο εμπορικά μαζί με το F-35. Μέχρι στιγμής κανείς χρήστης F-35 δεν έχει παραγγείλει το όπλο, αν και είναι πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο.
Σε όλα αυτά, ας βάλουμε στην εξίσωση τα “σφαξίματα” ΗΠΑ-Τουρκίας και τα “κολλητηλίκια” Ρωσίας-Τουρκίας. Άλλωστε οι Πούτιν και Ερντογάν μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό, έχουν κοινή λογική και κοινές αξίες, και μοιάζουν να αναπτύσσουν και εξαιρετική σχέση. Ο Ερντογάν δεν φαίνεται να τα πάει καλά με τον Τραμπ, ενώ ο Πομπέο έχει ξεκαθαρίσει τι πιστεύει για τους Τούρκους.

 
Αν και έχουμε ήδη υποθέσει πως η Τουρκία θα παραλάβει φέτος F-35, δεν βάζουμε το χέρι μας στην φωτιά για το θέμα. Θεωρούμε δε απίθανο να παραγγείλει άμεσα περισσότερα F-35Α, εκτός κι αν αλλάξει κάτι δραματικά στην σημερινή κατάσταση. Πιθανότατα να τους ενδιαφέρουν τα πολύ πιο ακριβά F-35B, αλλά και πάλι δεν γνωρίζουμε αν κι αυτή η παραγγελία θα προχωρήσει. Σημειώνουμε πως η τουρκική λίρα κατρακυλά στις διεθνείς αγορές, και η αγοραστική δύναμη των Τούρκων έχει μειωθεί πολλαπλάσια από την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων με 8 χρόνια κρίσης. Εμάς μας έσωσε το “σκληρό” ευρώ, η Τουρκία δεν έχει όμως ισχυρό νόμισμα και αναγκάζεται να το υποτιμά.
Συνεπώς, η Τουρκία θα μείνει με τα προσφάτως εκσυγχρονισμένα F-16 της, καθώς και τα όποια F-35, ΑΝ κι όταν τα παραλάβει. Οι υποχρεώσεις της στη Μέση Ανατολή θεριεύουν, και έχει καταφέρει να έχει τα πιο ρευστά σύνορα στον κόσμο. Σήμερα τα παραβιάζει αυτή προς τα έξω, με εισβολές σε Συρία και Βόρειο Ιράκ, αύριο κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει.

To TF-X, αν τα καταφέρει, θα είναι έτοιμο για παραγγελία το νωρίτερο το 2030, και επίσης κανείς δεν ξέρει τι αεροσκάφος θα είναι, και κατά πόσο θα είναι εξαρτώμενο από τη Δύση (κινητήρες). Συνεπώς θα υπάρξει ένα πολύ μεγάλο κενό μεταξύ των F-16, και του TF-X, που μάλλον δεν θα το καλύψει, κατά τα φαινόμενα, το F-35.
Και το χειρότερο για την Τουρκία, από την άλλη μεριά του Αιγαίου η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα έχει τα F-16V (ΥΕΘΑ θέλοντος και ΥΠΟΙΟ επιτρέποντος) με AESA SABR, προηγμένο κόκπιτ, νέα όπλα (dream on), ανώτερο IFF και Link 16. Αν δε έχουμε προβεί και σε περιορισμένο εκσυγχρονισμό στα Mirage 2000-5Mk2 στα πρότυπα των ΗΑΕ, και υπάρχει στο οπλοστάσιο και Meteor, τότε ακόμη και στην ακροθαλασσιά του Αιγαίου να τοποθετηθούν οι S-400, η αεροπορική υπεροχή θα ανήκει στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Δεν βάζουμε στην εξίσωση πως αργά ή γρήγορα σαν Ελλάδα θα πάμε και για ΝΜΑ, οπότε στο στόλο θα προστεθούν κάαααααααποια στιγμή και F-35 ή Rafale ή Typhoon ή κάτι άλλο.
 

Με τις σχέσεις Τουρκίας-Δύσης να χειροτερεύουν συνεχώς, και έχοντας ήδη ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου με την αγορά των S-400, τότε η επιλογή ενός ρωσικού μαχητικού δεν μοιάζει και τόσο μακρυνή για την Τουρκία. Αν το σκεφτεί κάποιος χωρίς “αγκυλώσεις”, τότε η επιλογή του Su-35S/Su-34 είναι μια απολύτως λογική επιλογή. Η αγορά των αξιόπιστων Su-35 θα έδινε άμεσα στην Τουρκική Αεροπορία ένα μαχητικό αεροπορικής υπεροχής, που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τα ελληνικά F-16V/Mirage 2000-5Mk2, και ο συνδυασμός τους με τους S-400 θα δημιουργούσε ένα εξαιρετικό πλέγμα αεράμυνας πάνω από την τουρκική ενδοχώρα.
Επίσης, οι Ρώσοι θα ήταν απόλυτα δεκτικοί στην ενσωμάτωση τουρκικών όπλων, όπως οι νέοι πύραυλοι αέρος-αέρος, τα έξυπνα όπλα κοκ.

Φυσικά η αγορά Su-35 θα ήταν ίσως ο χείμαρος που θα ξεχύλιζε το ποτήρι, και κατά πάσα πιθανότατα η χώρα θα βρισκόταν τελείως εκτός ΝΑΤΟ, αλλά ας είμαστε ρεαλιστές. Θυμίζει τα τελευταία 2 χρόνια η Τουρκία χώρα μέλος του ΝΑΤΟ; Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ κάνει κάποιες “φιλότιμες” προσπάθειες, αλλά η Τουρκία έχει το στυλάκι “και χάρη σας κάνω που παραμένω στο ΝΑΤΟ”.
Η ανάγκη για άμεση αγορά αεροσκαφών θα γίνει πιεστική στην περίπτωση που για κάποιον “μαγικό” λόγο τα F-35A δεν φτάσουν ποτέ σε τουρκικό έδαφος. Τότε η Τουρκία θα βρεθεί σε ένα εξαιρετικό έλλειμα ισχύος απέναντι στην Ελλάδα αλλά και τις υπόλοιπες αμυντικές της υποχρεώσεις. Φυσικά θα μπορούσε να “παίξει” η αγορά κάποιου άλλου δυτικού μαχητικού, με επικρατέστερο το Typhoon, αλλά και πάλι τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στις σχέσεις της με τη Δύση θα κάνουν αυτή την επιλογή εξίσου δύσκολη.
 

H Τουρκία φέρεται σα να είναι υπερδύναμη, το λέμε και το ξαναλέμε. Αυτός είναι και ο λόγος που παράγει δικά της οπλικά συστήματα. Η Ρωσία δεν έχει κανένα πρόβλημα να πουλήσει σε κάποια άλλη περιφερειακή ή μη υπερδύναμη, αυτός είναι και ο λόγος που Κίνα και Ινδία αγοράζουν χωρίς περιορισμούς από τους Ρώσους. Συνεπώς η Τουρκία θα είχε “άνετη” πρόσβαση” στα Su-35, και γιατί όχι άλλωστε!
Η σύγκλιση Ρωσίας και Τουρκίας θεωρούμε πως δεν είναι πρόσκαιρη. Η προσάρτηση της Κριμαίας, που επέφερε αλλαγή συνόρων είναι κάτι που η Τουρκία το χαιρετίζει. Άλλωστε, αν η Διεθνής Κοινότητα της φερόταν το ίδιο με τη Ρωσία, τώρα θα προσαρτούσε τα Κατεχόμενα, ενώ θα την άνοιγε και η όρεξη για “άλλες πατρίδες της καρδιάς” του Ερντογάν.
Τέλος θα πρέπει να σημειώσουμε το γεγονός ότι το τουρκικό TF-X θυμίζει αρκετά το Su-57. Καθώς πολλές χώρες έχουν ξεκινήσει να φτιάχνουν μαχητικά 5ης γενιάς, αλλά μόνο δυο το έχουν καταφέρει, μήπως θα είχε περισσότερη αξία για την Τουρκία η πρόσδεση στο “άρμα” του Su-57 (αντί TF-X), και με το Su-35 σαν ενδιάμεση λύση;
Μάριος Δημητρίου

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Προβοκάτωρ

Σ.Μπέρια, τέτοιο σενάριο ούτε στα υπόγεια της NKVD δεν γράφονταν..

Theo

Ανεξάρτητα των αποφάσεων γεωπολιτικού περιεχομένου, η Τουρκία δεν έχει τα φράγκα για 100 F35. Ούτε και τα Su 35 θα της έρθουν πολύ φθηνά. Αλλά εμάς δεν μας πέφτει λόγος, τα λεφτά τους ας τα κάνουν και διαστημόπλοια.

p270

ευσεβής πόθοι και τιποτα άλλο θα τα πάρουν μια χαρά η Αμερικανοί αποκλείεται να χάσουν τέτοιο σύμμαχο τα έχουν ξανακάνει οι τουρκοι αυτά τα καμώματα

kkalev

“Σημειώνουμε πως η τουρκική λίρα κατρακυλά στις διεθνείς αγορές, και η αγοραστική δύναμη των Τούρκων έχει μειωθεί πολλαπλάσια από την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων με 8 χρόνια κρίσης”
Λυπάμαι αλλά αυτό που γράφετε απλά δεν ισχύει.
Αμοιβή ανά εργαζόμενο σε Ευρώ (από Ameco):
Ελλάδα
2007: 24,9
2017: 21,5
Τουρκία
2007: 10,1
2017: 13,4
Δηλαδή η αμοιβή ανά εργαζόμενο πήγε από το 40% της Ελληνικής στο 60%.τη στιγμή που η Τουρκία έχει σχεδόν 7 φορές περισσότερους εργαζόμενους από την Ελλάδα.

CKfurious

Στο άρθρο δίνετε υπερβολική αξια στο συνδυασμό F16/SABRA.
Με το υπάρχον οπλοστάσιο AMRAAM /B-C7 με No escape zone 20-40 km
το F16/V9 μπορεί άνετα να αντιμετωπίσει το F16/SABR ιδιαιτερα με LINK16/MESA
Η καινούργια έκδοση -D έχει διπλάσιο nez + αλλα το κόστος είναι 3 mil/ unit
Για τα M2000-5: το max range του υπάρχον RDY είναι περίπου στο μισό του max range του METEOR οποτε μάλλον δεν αξίζει η απόκτηση τους
Οι γείτονες και σύμμαχοι έχουν ήδη παραγγείλει AMRRAAM -D και μάλλον δεν θα χάσουν τον ύπνο τους για ιδιαιτερα εάν έχουν 20-30 F35

Nikolas K

Εγω πιστευω οτι αν η Τουρκια απεμπλεκοταν απο το ΝΑΤΟ και κατα συνεπεια απο την Δυση, τοτε αυτο θα ηταν προς τεραστιο ωφελος μας, διοτι οι αμερικανευρωπαιοι θα ειχαν ως συμφερον την στηριξη του αμεσα γειτνιαζοντος με την Τουρκια, δηλαδη ημων…και F35 με διευκολυνσεις θα παιρναμε και ο,τι αλλο θα θελαμε, αρκει να το εκμεταλλευοταν η διπλωματια μας.
Ομως, το να επελθει ρηξη με το ΝΑΤΟ μου φαινεται δυσκολο για την Τουρκια , ετσι οπως μας εχει συνηθισει με την εξαιρετικη της διπλωματια τουλαχιστον.Πως ομως συμβιβαζονται S400 και F35;Πως θα εκδιωχνοταν ενας εταιρος που χρηματοδοτησε το F35; Ετσι ευκολα μπορει να γινει κατι τετοιο; Εκτος κι αν οι Αμερικανοι τελικα δωσουν μια υποβαθμισμενη εκδοση αυτου του αεροπλανου στην Τουρκια και φυσικα αποφυγουν να της πουλησουν τα 100 που τελικα θελει.

photographix

#1. Οτι παιρνει η Τουρκια δεν επιστρεφει ποτε, γιατι παιρνει απο εκει που δεν υπαρχει αποφασιστικοτητα απο κανεναν για να την διωξει πισω. (Η Τουρκια παιζει στυγνα και ρεαλιστικα, παντοτε, το παιχνιδι του χρηματος και των συμφεροντων. Δυσκολευομαστε να το συλλαβουμε γιατι αν ειχαμε κατανοησει τον μηχανισμο του ρεαλισμου και του ορθολογισμου και του πως δουλευουν τα πραγματα, εδω και δεκαετιες δεν θα ημασταν η Ελλαδα και οι Ελληνες που ολοι μας ξερουμε.) Οτι αρπαξει απο Συρια και Ιρακ θα μεινει για παντα τουρκικο εδαφος. (βλεπε Κυπρος)
#2. Οι εμπορικες, τεχνολογικες, σχεσεις τουρκιας και Γερμανιας- ΗΠΑ θα παραμεινουν λειτουργικες εξυπηρετωντας αμοιβαια συμφεροντα. Και το TFX θα την βοηθησουν να φτιαξει και τα F35 της θα παρει (και ας ειναι 30 και οχι 100)
#3. Η Τουρκια ξερει πολυ καλα οτι δεν κινδυνευει απο την Ελλαδα, δεν νομιζω την απασχολει η αεροπορικη υπεροχη εναντι της ελλαδας, α/φη Αεροπορικης υπεροχης δεν νομιζω αξιολογουνται ως αναγκαιοτητα για την τουρκια ακομη. Και το προσωπικο της δεν νομιζω αξιολογει ως risk safe την προμηθεια Su-35/34 και του αναλογου οπλισμου. Σε περιπτωση που η τουρκια αποφασισει να επιτεθει, πιστευω αισθανεται αρκετη ως εχει για να επιτυχει τους στοχους χωρις την αρωγη αφους της κατηγοριας Su-35/34. Επισης πιστευω τα πλεονεκτηματα που της προσφερει η κατοχη F35 δεν συγκρινονται με αυτα της κατοχης Su-35/34 αντι F-35, γλυκαινοντας την σφοδρα,και επειδη νιωθει οτι μπορει να εχει F-35 Θα καταφερει με τον εναν η τον αλλο τροπο να το αποκτησει
Πολυ χλωμο το βλεπω να ανακατευτει με Sukhoi η Τουρκια

Greg

Δηλαδή εκεί πού λέγαμε δέν θά τούς τά δώσουν, τώρα λέμε δέν θά τά πάρουν;

sotbak

τέτοιο “πελάτη” – για να το πω κομψά – δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουν οι Δυτικοί να τους φύγει……μην πλάθουμε φαντασιώσεις…..

tsimuha

Ακομη περιμενω το Super Etendard vs F-35 αλλα που τετοια τυχη.

Π.Α

” Άλλωστε οι Πούτιν και Ερντογάν μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό, έχουν κοινή λογική και κοινές αξίες, και μοιάζουν να αναπτύσσουν και εξαιρετική σχέση.”
Τα θελετε και τα γραφετε αυτα τα αρθρα; καπου εκει σταματησα να το διαβαζω…

ikaros

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έδινα περισσότερες πιθανότητες να επιλεγεί (ως ενδιάμεση λύση δηλ) το JF-17. Ήδη υπάρχει συνεργασία για ενσωμάτωση υποσυστημάτων όπως του aselpod και με κόστος $30-40εκ. μπορεί να αποκτηθεί σε μεγάλους αριθμούς.

KN(the original)

Αυτό που μόλις γράψατε έτσι και το διαβάσουν στο State Department και στο πεντάγωνο θα βλέπουν εφιάλτες για μερικούς μήνες τουλάχιστον. Ούτε για αστείο δεν θέλουν να μπούν τέτοιες ιδέες στα μυαλά των Τούρκων. Απο την άλλη μια τέτοια εξέλιξη θα έκανε τη Μόσχα να κηρύξει εθνική εορτή, καθώς θα πετύχαινε αυτο που προσπαθεί εδώ και τουλάχιστον 2 αιώνες.

ksr ksr

ειχα γραψει απο καιρο για αγορα PAK-FA …………

IK

Η Τουρκια ανηκε, ανηκει και θα ανηκει στον διαχρονικο σχεδιασμο των Ηνωμενων Πολιτειων και δεν προκειται ποτε να διαρραγουν οι σχεσεις τους.
Στην ζυγαρια αξιας η Τουρκια αξιζει 20χ σε σχεση με την Ελλαδα στα ματια των ΗΠΑ.
Η μονη κινηση που εχει νοημα ειναι να παραγειλλει και η Ελλαδα S-400 (να μη πω και καμια 40 Su-35). Ο λογος ειναι απλος, Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν μπορουν να μας πουν τιποτα, εφοσον αφηνουν την Τουρκια να κανει το ιδιο.
Επισης, η μονη λυση ειναι leasing Ραφαλ μεχρι την αποκτηση ΝΜΑ.

Zipo's

Όποτε μπαίνω στο site, βλέπω φάτσα κάρτα ρεπορτάζ για δοκιμή τουρκικού πυραύλου-ατρακτιδίου-UAV-τεθωρακισμένου-κορβέτας κλπ. ΤΩΡΑ μαθαίνω και για “προτιμήσεις” και “επιλογές” ανάμεσα σε 35 και… 35. Ε λοιπόν, ΕΙΣΑΣΤΕ ΤΟΥΡΚΟΦΙΛΟΙ !!!! Δε μπορείτε, δηλαδή, να γράψετε π.χ. για τη κατασκευή, στην Ελλάδα, βιδών που χρησιμοποιούνται στα Steyr………τι να πω……..

ivychris

…και δεν γράψατε και όλη τη συνέχεια, ότι δλδ στη βάση του Incirlik έχουν απομείνει πλέον ορισμένα τανκερς τα οποία, απ’ ότι γράφεται…, θα πάρουν κι αυτά την άγουσα.
Έτοιμη η βάση για τα Sukhoi.
Και μη πιστεύει κανείς ότι ο κοντός δεν θα τα έχει ήδη προτείνει.
Η αγωνία αυξάνεται για τη Ρωσία με την αποχώρηση της Ινδίας από το FGFA και θα πρόκειται για swingers party…αφού η Ινδία λένε, εκτός των Super Hornets Advanced, έχει ζητήσει ενημέρωση και για 120 F-35 A/B.
Απομένουν τα πυρηνικά & το TPY-2 να δούμε που θα καταλήξουν.
Άραγε ο “γελαστούλης” τι επόπτευσε στην Ήπειρο.

kafes_filtrou

το άρθρο στέκει άλλα μόνο σε περίπτωση που φύγει από το νατο η τουρκια ,γερμανια και Αμερική κυρίως δεν πρόκειται να την αφήσουν να φύγει ίσος όμως κάνουν κάτι για να διώξουν τον ερντογαν καθώς τους έχει γίνει πρόβλημα.. τα F-35 θα τα πάρουν απλός πιθανολογώ πως δεν θα είναι 100 καθώς είναι πολλά και μπορεί να έχουν το πρώτο χτύπημα στο τσεπάκι τους άλλα για το τελευταίο μειώνονται οι πιθανότητες κατά πολύ

Dinos72

“Η προσάρτηση της Κριμαίας, που επέφερε αλλαγή συνόρων είναι κάτι που η Τουρκία το χαιρετίζει.”…..
Η κριση στην Κριμαία ηταν ισως απο τις λίγες κόντρες Τουρκιας / Ρωσιας. Οι Τούρκοι εχουν εξαιρετικές σχεσεις με τους Ουκρανους. Ατυχης η αναφορα του παραδειγματος του άρθρου.

Alex

Η Τουρκία αν βλέπει πως ΄χάνει το παιχνίδι όχι 100 F35 θα παραγγείλει αλλά 300… Όπως λένε και οι φίλοι μας show me the money.. Πάντως θα ήθελα πραγματικά να πάρουν ρωσικά συστήματα ώστε να εξαλειφθεί μια για πάντα από την Ελλάδα αυτή η Ρωσολαγνεία.. 70% δημοφιλία στην Ρωσία ο Πούτιν 70% και στην Ελλάδα..

Δημήτρης Τριανταφύλλου

Τα έχω γράψει πολλές φορές για την οικονομία της τουρκίας και επιβεβαιώνομαι. Το γλέντι για την τουρκία θα αρχίσει τώρα τουλάχιστον με την Ευρώπη. Η Γερμανία μόλις πριν μια εβδομάδα απόκτησε κυβέρνηση. Με το δεδομένο της Κριμαίας, αν δεν αποχωρήσουν σύντομα από το Αφριν, θα υπ´αρξουν κυρώσεις τουλάχιστον από την ΕΕ, με την όλη κατάσταση πόσο θα μπορέσει να αντέξει όχι μόνο η λίρα αλλά και η τουρκία σαν κράτος;
Σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να κάνουν ηρωική εξαγωγή της κρίσης στην περιοχή για να μπουν στο παιχνίδι ζητώντας χρήματα. Η Κύπρος είναι το σημείο που θα εξάγουν την κρίση και έχουν θέμα με την ΑΟΖ. Η άμυνα της Κύπρου, να μην το συζητάμε, η Ελλάδα είναι μακριά, το Ισραήλ δεν θα έχει δικαίωμα να αντιδράσει, η Αγγλία βγαίνει εκτός ΕΕ οπότε ίσως και να την συμφέρει σαν ένα ακόμα διαπραγματευτικό χαρτί, και η ΕΕ δεν έχει καθορίσει αν τα σύνορά της είναι ενιαία και αδιαπραγμάτευτα.
Η Κύπρος είναι ιδανική γιατί συνδύαζει μικρής κλιμακας επιχείρηση, με μικρότερο ρίσκο σε σχέση με την Ελλάδα, και μεγάλο διαπραγματευτικό αντίκτυπο στην κίνηση της, ενώ μπορεί να φανεί και σαν εσωτερική κόντρα ανάμεσα στο ψευτοκράτος και την Κυπριακή Δημοκρατία, όπου η τουρκία απλά θα κάνει ότι και το 1974.
Το κακό ειναι πως αυτοί γνωρίζουν τι θα κάνουν, και οι Αμερικανοί υποψιάζονται, και οι κινήσεις με τον 6o στόλο και το αρματαγωγό θέλουν να περάσουν ένα μήνυμα.
Αυτό με τις δυσλειτουργίες του GPS στην περιοχή, μπορεί και να μην είναι τυχαίο.

Paliouras

Αδυνατα ολα αυτα…οι ΗΠΑ εχουν “χτισει’ την Τουρκια…νομιζω πως τωρα την εξωθουν σε συρραξη με το Ιραν…για αυτο γινεται οτι γινεται

Stefanos.K

Η Τουρκία με ερντογαν στην προεδρία θα δει οπλικά συστήματά και ιδιαίτερα ( F 35 ) από North America μόνο σε μακετών.
Δεν θέλουν να των βλέπουν και να των ακούσουν και η δυο πολιτικές δύναμης Ρεπουμπλικάνοι και δημοκρατική. Για τους Αμερικανούς είναι Καμμένο χαρτί. Τελειωμένος.

γεράκι

δυστυχώς δεν είναι ένα ρεαλιστικό άρθρο :/

efstathios

το κλειδι ειναι οι εκλογες του 2019 στη γειτονικη χωρα μεχρι τοτε ολοι κανουν υπομονη κ δουλευουν για να κερδιθει η εξουσια απο δυτικοφιλους κ να ξαναεπιστρεψει στην δυση η χωρα αν επικρατησει ο σουλτανος θα οξυνθουν ακομα περισσοτερο οι σχεσεις κ ολα τα ενδεχομενα ειναι ανοιχτα

Pavlos

Ενα κράτος μπορει να καθυβρίζει τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τη Δύση-ΝΑΤΟ πρωί, μεσημέρι και βράδυ,αλλα αυτο δεν σημαινει οτι δεν θα παρει F-35 (και ισως και Su-34/35), και s400.
Τα συμφεροντα των κρατων δεν οδηγουνται απο την καθυβριση, και τις λεκτικες θεσεις αλλα απο τις ενεργειες που απτονται την οικονομικη και γεοπολιτικη ισχυ.Ο Ερντογαν ειχε επισκεφθει κισσιγκερ, για οποιον θυμαται.
Οι Αμερικανοι, επικεντρωνονται σε Ειρηνικο, εγκαταλειπουν Κουρδους και αφηνουν σε περιοχη το Ισραηλ και τοποτηρητη την Τουρκια.
Αυτο το [μυστικο] γνωριζουν νωριτερα οι Τουρκοι, γιαυτο εκβιαζουν, και ζητουν τα παντα.
Γι αυτο ο τουρκος αγοραζει ρωσικα οπλα, χωρις στην ουσια να μπορουν να τον μπλοκαρουν, αιχμαλωτιζει τους στρατιωτικους μας και το Νατο λεει βρειτετ τα κλπ
Διοτι εχουν προαποφασιστει οι ρολοι στην περιοχη, και ο Τουρκος ζητα πριν την Αμερικανικη αποχωριση, οσο μπορει περισσοτερα για να ειναι χωροφυλακας, ακομη και σε βαρος του Ισραηλ.
ΓΙΑ το ρολο της Τουρκιας δειτε http://www.voria.gr/article/i-tourkia-ine-anerchomeni-dinami-an-de-thixi-to-amerikaniko-simferon
Επισης δειτε το Τα αμερικανικά σχέδια για την Αν. Μεσόγειο και την Ελλάδα ,”…οι εξελίξεις αναμένονται εντός του επόμενου τριμήνου για όλες τις στρατηγικού χαρακτήρα εκκρεμότητες. Το χειρότερο σε μία τέτοια περίπτωση είναι να σε χρησιμοποιούν και εσύ να νομίζεις ότι σε στηρίζουν….” http://www.athensvoice.gr/politics/427988_ta-amerikanika-shedia-gia-tin-mesogeio-kai-tin-ellada
Το τι πρεπει να κανουμε μονοι μας αμεσα εξοπλιστικα, ειναι το ζητουμενο, και οχι να συζηταμε τι οπλο θα αποκτησει ο Τουρκος.
Η γνωμη μου, ως εχουν τα πραγματα, και με τον Τουρκο να πηγαινει το γεοτρυπανο μεσα στην ΑΟΖ, δανεισμο ραφαλε εξοπλισμενων και παραγγελια νεωτερης εκδοσης, και βελτιωση του λογισμικου των mirage ειναι το λιγοτερο-, ανταλακτικα και οτιδηποτε μπορει να αποκτηθει ετοιμο.

IoannisK

Δεν γνωρίζω αν θα χαλάσουν οι σχέσεις Τουρκίας – Δύσης και αν θα πάρει Su-35, F-35 ή Tie Fighters.
Αυτό που με προβληματίζει είναι πως κάθε φορά συνδέουμε την εξωτερική πολιτική της με τον εκάστοτε Πρωθυπουργό – Πρόεδρο που βρίσκεται την δεδομένη στιγμή στην εξουσία ή αν το κεμαλικό κατεστημένο κερδίζει έδαφος έναντι των Ισλαμιστών και το αντίθετο.
Αυτό είναι μια καθαρά Ελληνική οπτική.
Η Τουρκία έχει εδώ και δεκαετίες παγιωμένη σκέψη και ακολουθεί συγκεκριμένο σχέδιο.
Τώρα ο Ερντογάν είναι κακός.
Να μας θυμήσω πριν λίγα χρόνια μας άσκούσε μια παράξενη γοητεία γιατί τα έβαλε με τους Κεμαλιστές, το Ισραήλ, και έκανε το οικονομικό θαύμα στη χώρα του (βγήκε από την επιτήρηση του ταμείου για να χρεωθεί στους άραβες και να το παίξει νέος Σαλαντίν) .
Θα μπω στον κόπο να αναφέρω κάποια ονόματα.
Ετζεβίτ (τρεις φορές αριστερά), Γιλμάζ, Γκιουλ, Ντεμιρέλ, Οζάλ και βέβαια η αγαπημένη μας Τσιλέρ (που γύρναγε με τη μαντίλα όπου υπήρχε μουσουλμάνος και παρίστανε τη μάνα του λόχου παρέα με τη συγχωρεμένη Μπεναζίρ).
Ποιά η διαφορά τους σε σχέση με τον Ερντογάν, αλλά και σε σχέση με τις δικτατορίες κατά τα “διαλείματα” της Τουρκικής “Δημοκρατίας”;
Αποψή μου. ΚΑΜΙΑ (ανελευθερία, απειλές, εισβολές -Κύπρο ΚΑΙ Ιρακ ΚΑΙ Ιμια- στην ημερίσια διάταξη του κάθε πολιτικού).
Το μόνο σίγουρο είναι ότι πάντοτε εμείς επενδύαμε στο εκάστοτε πολιτικό σύστημα της γείτονας ή στον εκάστοτε πολιτικό ότι ΘΑ φέρει μια διαφορετική προσέγγιση και στο τέλος ΠΑΝΤΑ κάτι χάναμε, ή για να το θέσω καλύτερα δεν πέρναμε τίποτα για αυτά που δείναμε, και πάντα μα πάντα σαν δικαιολογία άκουγα την αηδία ότι πρέπει να κατανοήσουμε την “ιδιεταιρότητα” της Τουρκικής κοινωνίας (λες και όλες οι κοινωνίες έφτασαν στο 2000 αλλά αυτοί έμειναν στο 1800 και τους βλέπουμε σαν κάτι ρετρό και ωραίο).
Η Τουρκία μπορεί (αν και το βλέπω από χλωμό έως νεκρό) να φύγει από το ΝΑΤΟ, όμως πάντα θα έχει μια ειδική σχέση με τη Δύση.
Μην ξεχνάμε ότι και το Ιράν έχει και αυτό μια ειδική σχέση με τη Δύση ακόμα και στην μετά την Σάχη εποχή (το Σανταμ φάγανε -ωραίο παλικάρι κι αυτός- όχι τους Μουλάδες και Αραβική “Άνοιξη” έγινε παντού ΕΚΤΟΣ από το Ιράν).
Αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς είναι να αλλάξουμε νοοτροπία ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Ά και να μη ξεχάσω όλα αυτά γίνανε τα τελευταία σαρανταπέντε χρόνια στην γείτονα (όχι και πάρα πολύ παλιά δήλαδη).
Ας ετοιμαζόμαστε να δούμε τι μας περιμένει τα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια και ας ελπίσουμε να μην φανούμε κατώτεροι των περιστάσεων (…αν και δεν το βλέπω).

Spyros

Αν φύγει η Τουρκία απο το ΝΑΤΟ, χάνεται απο τη δύση η πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα, μαζί με την μεγαλύτερη σε έκταση μουσουλμανική χώρα, στα όρια Ευρώπης – Αφρικής – Ασίας.
Αποκλείεται να γίνει κάτι τέτοιο.
Το ερώτημα είναι τι [άλλο] είναι διατεθειμένο να δεχτεί το ΝΑΤΟ (και οι ΗΠΑ) απο τη Τουρκία; Πχ να πάρουν Su-34/35 και να παραμείνουν στο ΝΑΤΟ;

Aslan

μακρά ιστορία σύντομη? χρήματα χρήματα

Em.Ti

Η Τουρκία είναι διαχρονικός και πιστός σύμμαχος του ΝΑΤΟ και θα παραμείνει έτσι. Το ότι γλεντούν τη Δύση είναι γιατί μπορούν.
Όντως, μπορεί να μην καταφέρουν να αναπτύξουν το TF-X ή να πάρουν 100 F-35, αλλά το κόστος για την αγορά του Su-35 και οποιουδήποτε άλλου α/φους από τη Ρωσία είναι μεγάλο. Και επίσης, μπορεί να κάνουν τα τσαλιμάκια στη Δύση, αλλά την χρειάζονται τη Δύση και το ΝΑΤΟ.

George

Φοβάμαι ότι όχι μόνο πρέπει να συνωμοτήσει το δικό μας αλλά κι όλα τα // σύμπαντα για να γίνουν αυτά…..
Είναι άραγε αντιληπτό ότι η Τουρκία είναι η 13η οικονομική δύναμη στον πλανήτη μπροστά από τη Ν. Κορέα και λίγο πίσω από την Ιταλία σε ppp terms?
Μπορεί να μας την σπάνε και να μας εκνευρίζουν αλλά οι άνθρωποι είναι σοβαροί…..
Όταν φτιάξουμε ένα (1) νέο εργοστάσιο, έστω που να φτιάχνει κομπόστες, να το ξαναδούμε!

kkalev

Αγαπητή Πτήση. Οι παρεξηγήσεις συμβαίνουν όταν άλλα γράφετε και άλλα απαντάτε. Οι μισθοί και το ΑΕΠ είναι αγοραστική δύναμη, το χρέος δεν είναι.
Το πραγματικό ΑΕΠ ανά κάτοικο έπεσε 19% στα 8 χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα όπως και η πραγματική αμοιβή ανά εργαζόμενο. Στην Τουρκία τα αντίστοιχα μεγέθη αυξάνονται κάθε χρόνο όλα αυτά τα χρόνια.
Αφού θέλετε να πιάσουμε μόνο τα τελευταία δύο χρόνια για την Τουρκία και να μετράμε σε δολάρια, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ μειώθηκε 10% το διάστημα ’15-’17 ενώ με όρους PPP (πάλι σε δολάρια) αυξήθηκε 6%. Τον όρο “πολλαπλάσια” πού τον είδατε λοιπόν;
Με τη λογική σας φαντάζομαι θα συμφωνήσουμε ότι ο κάθε Γερμανός είχε απώλεια 14% της αγοραστικής του δύναμης το 2015 λόγω της υποτίμησης του Ευρώ (τόσο μειώθηκε το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Γερμανίας εκφρασμένο σε δολάρια). Όπως καταλαβαίνετε με κατάλληλη επιλογή νομίσματος και χρονικού παραθύρου ο καθένας μπορεί να υποστηρίξει αυτό που τον βολεύει πολύ εύκολα.

Weasel

Προσωπικά θεωρώ, όπως και η πλειοψηφία εδώ, ανέφικτο να παραγγελθούν απο τους γείτονες Ρωσικά Μ/Α για τους λόγους που αναφέρθησαν.Βέβαια καλό θα είναι να έχουμε υπ οψιν μας πως ως καλοί διαπραγματευτές που είναι μάλλον εχουν προχωρήσει στην υιοθέτηση μιας νέας στάσης συνεργασίας με τη δύση και το ΝΑΤΟ.Μιλώ για μια <<υβριδική>> στάση όπου θα είναι με το ενα πόδι στο ΝΑΤΟ και με το ‘αλλο στη Ρωσία.
Το ζήτημα πάντως για μένα είναι εμείς τι μπορούμε να κάνουμε γιατί με βάση τα σημερινά δεδομένα στο εγγύς μέλλον δε θα μπορούμε να προβάλουμε δυνατή αποτρεπτική ισχύ απέναντί τους .

κυων

πολυ καλο αρθρο κ πολυ καλογραμμενο…χωρις πολεμικες κραυγες κ εμβατηρια αλλων sites
…ευχαριστουμε

dimitrov

Το άρθρο είναι βγαλμένο από τα ωραιότερα μου όνειρα. Φι35 γιόκ για τους αγαρηνούς, πάνε σε διάφορα ρούσικα κι ο ακμαίος κυρ Φώτης υπογράφει βάιπερ, γκογουιντ, βάιπερ, ύδρες-ΜΕΚΟ200ΗΝ, τορπίλες, εκσυγχρονισμούς τανκς, αρλη μπερκ και ΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩ τι ηδονή …. τα αγαπημένα μου ΦΙ35. Μέσα σε αυτή την πανδαισία κατακεραυνώνω Κωστάκη Σημίτη και Κωστάκη Καραμανλή που δεν μπήκαμε από τότε στο πρόγραμμα. Το άρθρο ήδη προκαλεί έντονη συζήτηση, έχει βάση και κυρίως έχει κάνει “ζημιά” σε όσους θένε ν’αγοράσουμε ρούσικα.

DEAD KENNEDYS

Πιο σιγουρο ειναι να παρουν f-35 και patriot ή καποιο αλλο α/α μεγαλου βεληνεκους απο χωρα της Δυσης…παρα su-35 και s-400…
Οπότε προσωπικα θεωρω…πως θα γινει το πρωτο.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Φρεγάτες κλάσης “ΥΔΡΑ”: Οι απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού 

Αν και ο ΕΜΖ (Εκσυγχρονισμός Μέσου Ζωής) των Φ/Γ τύπου ΜΕΚΟ 200HN έχει περάσει στη σκιά του κυρίου προγράμματος προμήθειας νέων φρεγατών πολλαπλών ρόλων...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΕΚΤΑΚΤΟ: Το Αμερικανικό Κονγκρέσο ετοιμάζει εμπάργκο στην Τουρκία σχετικά με εξαρτήματα...

11
 Οι Αντιπρόσωποι της Κάτω Βουλής των ΗΠΑ (Βουλή των Αντιπροσώπων) Cicilline και Bilirakis, ετοιμάζουν ένα σχέδιο Νόμου, που αφορά και τα δυο κόμματα (διακομματικό...
- Advertisement -
Card image

July#13 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 July 2015 #350

Αγορά
- Advertisement -
Card image

May #12 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49

Related News

Λίβανος: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον πλουσιότερο άνθρωπο της χώρας

Ο Πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν έδωσε σήμερα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον πρώην πρωθυπουργό Νατζίμπ Μικάτι, αφού οι δύο προκάτοχοί του δεν κατάφεραν...

Συνάντηση Μητσοτάκη-Αναστασιάδη αύριο στην Αθήνα

Αύριο και ώρα 18:30 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.Η επίσκεψη του...

Τέταρτη κορβέτα Avante 2200 για τη Σαουδική Αραβία

Στις 24 Ιουλίου έγινε στις εγκαταστάσεις της Navantia η καθέλκυση της τέταρτης κορβέτας Avante 2200 για τη Σαουδική Αραβία.Σύμφωνα με το «Monch», η τέταρτη...