18.1 C
Athens
Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021
- Advertisement -

ΘΕΜΑ: Μήπως το επόμενο μαχητικό της Τουρκίας δεν είναι F-35A/B αλλά Su-35/34;

- Advertisement -

 

Πολλά έχουν γραφτεί για την Τουρκία, το F-35 και τους S-400. Για μια ακόμη φορά θα πούμε πως είμασταν οι πρώτοι που ανακινήσαμε το θέμα, βλέποντας πως η προμήθεια S-400 και F-35 δεν είναι συμβατή.
Το θέμα όμως είναι πως η Τουρκία ξεφεύγει πλέον από το πλαίσιο της ήπιας περιφερειακής δύναμης, και εξελίσσεται σε μια κανονική υπερδύναμη χωρίς πυρηνικά όπλα. Μια υπερδύναμη, δεν έχει ανάγκη τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, έτσι μπορεί πολύ εύκολα να ανεξαρτητοποιηθεί όπως είχε κάνει η Γαλλία στο παρελθόν. Συνεπώς, όπως και η Κίνα, μπορεί να αγοράζει όπλα από όπου της “κάνει κέφι”. Και φυσικά, αυτό μέχρι την στιγμή που θα μπορεί να κατασκευάζει τα πάντα η ίδια.
Ερχόμαστε τώρα στο πλέον σημαντικό αμυντικό θέμα για το 2018, ίσως παγκοσμίως, την παραλαβή F-35A από ένα κράτος που καθυβρίζει τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τη Δύση-ΝΑΤΟ πρωί, μεσημέρι και βράδυ. Όπως έχουμε γράψει και παλαιότερα, οι ΗΠΑ δεν κοιτούν τον Ερντογάν, αλλά την Τουρκία. Σήμερα είναι ο Ερντογάν, αύριο θα είναι κάποιος άλλος, και δεν επιθυμούν η προσωπική κόντρα με έναν άνθρωπο να πλήξει τις διμερείς σχέσεις των χωρών. Ούτε φυσικά να απωλέσουν την Τουρκία από την σφαίρα επιρροής τους (την χαμένη θα πει κάποιος…).

Τα F-35 λοιπόν θα παραδοθούν κανονικά στις ΗΠΑ, θα μείνουν φυσικά σε αμερικανικό έδαφος, και θα ξεκινήσει η προγραμματισμένη εκπαίδευση δυο τούρκων χειριστών στον τύπο. Θεωρητικά μιλώντας, τα πρώτα τουρκικά F-35 θα προσγειωθούν σε τουρκικό αεροδρόμιο το 2019, κάπου μετά το καλοκαίρι ή λίγο πριν το τέλος του χρόνου (εξαρτάται από το αναθεωρημένο Χ/Δ).
Έχουμε γράψει επίσης ότι F-35A στα χέρια της Τουρκίας, είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για το Ισραήλ. H Τουρκία με τις νεο-οθωμανικές φιλοδοξίες της, επιθυμεί να ηγηθεί του αντι-ισραηλινού μπλοκ, ελπίζοντας να συσπειρώσει γύρω της τους Άραβες. Συνεπώς είμαστε σίγουροι πως και το Ισραήλ δεν αισθάνεται “άνετα” με τα τουρκικά F-35, όχι όμως τόσο ώστενα ενεργοποιηθεί το ισραηλινό λόμπι στην Ουάσιγκτον κατά της παράδοσης των F-35. Το ελληνικό και αρμενικό λόμπι κάνουν ότι μπορούν, αλλά η δύναμή τους είναι κλάσμα της επιρροής του ισραηλινού. Και τα τρία λόμπι βέβαια μαζί θα τα κατάφερναν…
Φέτος όμως η κοινοπραξία θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Lockheed Martin για το επόμενο LOT αεροσκαφών. Θεωρητικά η Τουρκία θα πρέπει να προσθέσει κι άλλα στην παραγγελία της, προκειμένου να φτάσει κάποια στιγμή στον θεωρητικό αριθμό των 100 F-35A. Κάτι τέτοιο όμως δεν προβλέπεται να γίνει, καθώς ήδη υπάρχουν διαρροές από τουρκικής πλευράς πως “να περιμένουμε να γίνει φθηνότερο το αεροσκάφος”.

Αν οι Τούρκοι σκεφτόντουσαν λογικά, από τη στιγμή που η Ελλάδα δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει ΝΜΑ, θα σταματούσαν την προμήθεια του F-35A, και θα κατεύθυναν ποσά ανάπτυξης στο TF-X. Όμως, τελείως αδηφάγα, διαδίδουν πως θα πάρουν 100 F-35A συν αριθμό (περίπου 16) F-35B, συν θα αναπτύξουν το TF-X! Κάτι τέτοιο οικονομικά είναι αδύνατο, και είναι ηλίου φαεινότερο πως δύσκολα η Τουρκία θα παραγγείλει περισσότερα F-35. Καθώς ΛΟΤΤΟ και Τζόκερ δεν υπάρχει σε επίπεδο χώρας, το σοφότερο που έχει να κάνει ο Ερντογάν είναι να χρηματοδοτήσει το TF-X.
Άλλωστε το F-35A μοιάζει εξαιρετικά “εξαρτημένο” από τις ΗΠΑ και την μητρική εταιρεία, πολύ περισσότερο από κάθε άλλο μαχητικό. Το ALIS δε, έχει την κακή συνήθεια να στέλνει δεδομένα χρήσης στην εταιρεία, πράγμα πολύ καλό αν υπηρετεί σε Μοίρα της USAF, αλλά πολύ κακό αν υπηρετεί σε Μοίρα της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας. Η χρήση του F-35 δεν είναι τόσο “απλή”, κι αυτό φαίνεται από το υψηλό κόστος χρήσης ανά ώρα πτήσης. Οι Τούρκοι έχουν μια “αλλεργία” στο να επιθυμούν τους πηγαίους κωδικούς των συστημάτων που χρησιμοποιούν, και προφανώς δεν θα πάρουν κάτι περισσότερο από το manual στην περίπτωση του F-35.
 

H Lockheed βέβαια έχει προσπαθήσει να κάνει τον πελάτη ευτυχισμένο, ενσωματώνοντας για παράδειγμα τον πύραυλο SOM-J στο αεροσκάφος, και μάλιστα έχει υποσχεθεί πως θα προωθήσει το όπλο εμπορικά μαζί με το F-35. Μέχρι στιγμής κανείς χρήστης F-35 δεν έχει παραγγείλει το όπλο, αν και είναι πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο.
Σε όλα αυτά, ας βάλουμε στην εξίσωση τα “σφαξίματα” ΗΠΑ-Τουρκίας και τα “κολλητηλίκια” Ρωσίας-Τουρκίας. Άλλωστε οι Πούτιν και Ερντογάν μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό, έχουν κοινή λογική και κοινές αξίες, και μοιάζουν να αναπτύσσουν και εξαιρετική σχέση. Ο Ερντογάν δεν φαίνεται να τα πάει καλά με τον Τραμπ, ενώ ο Πομπέο έχει ξεκαθαρίσει τι πιστεύει για τους Τούρκους.

 
Αν και έχουμε ήδη υποθέσει πως η Τουρκία θα παραλάβει φέτος F-35, δεν βάζουμε το χέρι μας στην φωτιά για το θέμα. Θεωρούμε δε απίθανο να παραγγείλει άμεσα περισσότερα F-35Α, εκτός κι αν αλλάξει κάτι δραματικά στην σημερινή κατάσταση. Πιθανότατα να τους ενδιαφέρουν τα πολύ πιο ακριβά F-35B, αλλά και πάλι δεν γνωρίζουμε αν κι αυτή η παραγγελία θα προχωρήσει. Σημειώνουμε πως η τουρκική λίρα κατρακυλά στις διεθνείς αγορές, και η αγοραστική δύναμη των Τούρκων έχει μειωθεί πολλαπλάσια από την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων με 8 χρόνια κρίσης. Εμάς μας έσωσε το “σκληρό” ευρώ, η Τουρκία δεν έχει όμως ισχυρό νόμισμα και αναγκάζεται να το υποτιμά.
Συνεπώς, η Τουρκία θα μείνει με τα προσφάτως εκσυγχρονισμένα F-16 της, καθώς και τα όποια F-35, ΑΝ κι όταν τα παραλάβει. Οι υποχρεώσεις της στη Μέση Ανατολή θεριεύουν, και έχει καταφέρει να έχει τα πιο ρευστά σύνορα στον κόσμο. Σήμερα τα παραβιάζει αυτή προς τα έξω, με εισβολές σε Συρία και Βόρειο Ιράκ, αύριο κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει.

To TF-X, αν τα καταφέρει, θα είναι έτοιμο για παραγγελία το νωρίτερο το 2030, και επίσης κανείς δεν ξέρει τι αεροσκάφος θα είναι, και κατά πόσο θα είναι εξαρτώμενο από τη Δύση (κινητήρες). Συνεπώς θα υπάρξει ένα πολύ μεγάλο κενό μεταξύ των F-16, και του TF-X, που μάλλον δεν θα το καλύψει, κατά τα φαινόμενα, το F-35.
Και το χειρότερο για την Τουρκία, από την άλλη μεριά του Αιγαίου η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα έχει τα F-16V (ΥΕΘΑ θέλοντος και ΥΠΟΙΟ επιτρέποντος) με AESA SABR, προηγμένο κόκπιτ, νέα όπλα (dream on), ανώτερο IFF και Link 16. Αν δε έχουμε προβεί και σε περιορισμένο εκσυγχρονισμό στα Mirage 2000-5Mk2 στα πρότυπα των ΗΑΕ, και υπάρχει στο οπλοστάσιο και Meteor, τότε ακόμη και στην ακροθαλασσιά του Αιγαίου να τοποθετηθούν οι S-400, η αεροπορική υπεροχή θα ανήκει στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Δεν βάζουμε στην εξίσωση πως αργά ή γρήγορα σαν Ελλάδα θα πάμε και για ΝΜΑ, οπότε στο στόλο θα προστεθούν κάαααααααποια στιγμή και F-35 ή Rafale ή Typhoon ή κάτι άλλο.
 

Με τις σχέσεις Τουρκίας-Δύσης να χειροτερεύουν συνεχώς, και έχοντας ήδη ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου με την αγορά των S-400, τότε η επιλογή ενός ρωσικού μαχητικού δεν μοιάζει και τόσο μακρυνή για την Τουρκία. Αν το σκεφτεί κάποιος χωρίς “αγκυλώσεις”, τότε η επιλογή του Su-35S/Su-34 είναι μια απολύτως λογική επιλογή. Η αγορά των αξιόπιστων Su-35 θα έδινε άμεσα στην Τουρκική Αεροπορία ένα μαχητικό αεροπορικής υπεροχής, που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τα ελληνικά F-16V/Mirage 2000-5Mk2, και ο συνδυασμός τους με τους S-400 θα δημιουργούσε ένα εξαιρετικό πλέγμα αεράμυνας πάνω από την τουρκική ενδοχώρα.
Επίσης, οι Ρώσοι θα ήταν απόλυτα δεκτικοί στην ενσωμάτωση τουρκικών όπλων, όπως οι νέοι πύραυλοι αέρος-αέρος, τα έξυπνα όπλα κοκ.

Φυσικά η αγορά Su-35 θα ήταν ίσως ο χείμαρος που θα ξεχύλιζε το ποτήρι, και κατά πάσα πιθανότατα η χώρα θα βρισκόταν τελείως εκτός ΝΑΤΟ, αλλά ας είμαστε ρεαλιστές. Θυμίζει τα τελευταία 2 χρόνια η Τουρκία χώρα μέλος του ΝΑΤΟ; Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ κάνει κάποιες “φιλότιμες” προσπάθειες, αλλά η Τουρκία έχει το στυλάκι “και χάρη σας κάνω που παραμένω στο ΝΑΤΟ”.
Η ανάγκη για άμεση αγορά αεροσκαφών θα γίνει πιεστική στην περίπτωση που για κάποιον “μαγικό” λόγο τα F-35A δεν φτάσουν ποτέ σε τουρκικό έδαφος. Τότε η Τουρκία θα βρεθεί σε ένα εξαιρετικό έλλειμα ισχύος απέναντι στην Ελλάδα αλλά και τις υπόλοιπες αμυντικές της υποχρεώσεις. Φυσικά θα μπορούσε να “παίξει” η αγορά κάποιου άλλου δυτικού μαχητικού, με επικρατέστερο το Typhoon, αλλά και πάλι τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στις σχέσεις της με τη Δύση θα κάνουν αυτή την επιλογή εξίσου δύσκολη.
 

H Τουρκία φέρεται σα να είναι υπερδύναμη, το λέμε και το ξαναλέμε. Αυτός είναι και ο λόγος που παράγει δικά της οπλικά συστήματα. Η Ρωσία δεν έχει κανένα πρόβλημα να πουλήσει σε κάποια άλλη περιφερειακή ή μη υπερδύναμη, αυτός είναι και ο λόγος που Κίνα και Ινδία αγοράζουν χωρίς περιορισμούς από τους Ρώσους. Συνεπώς η Τουρκία θα είχε “άνετη” πρόσβαση” στα Su-35, και γιατί όχι άλλωστε!
Η σύγκλιση Ρωσίας και Τουρκίας θεωρούμε πως δεν είναι πρόσκαιρη. Η προσάρτηση της Κριμαίας, που επέφερε αλλαγή συνόρων είναι κάτι που η Τουρκία το χαιρετίζει. Άλλωστε, αν η Διεθνής Κοινότητα της φερόταν το ίδιο με τη Ρωσία, τώρα θα προσαρτούσε τα Κατεχόμενα, ενώ θα την άνοιγε και η όρεξη για “άλλες πατρίδες της καρδιάς” του Ερντογάν.
Τέλος θα πρέπει να σημειώσουμε το γεγονός ότι το τουρκικό TF-X θυμίζει αρκετά το Su-57. Καθώς πολλές χώρες έχουν ξεκινήσει να φτιάχνουν μαχητικά 5ης γενιάς, αλλά μόνο δυο το έχουν καταφέρει, μήπως θα είχε περισσότερη αξία για την Τουρκία η πρόσδεση στο “άρμα” του Su-57 (αντί TF-X), και με το Su-35 σαν ενδιάμεση λύση;
Μάριος Δημητρίου

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Προβοκάτωρ

Σ.Μπέρια, τέτοιο σενάριο ούτε στα υπόγεια της NKVD δεν γράφονταν..

Ανεξάρτητα των αποφάσεων γεωπολιτικού περιεχομένου, η Τουρκία δεν έχει τα φράγκα για 100 F35. Ούτε και τα Su 35 θα της έρθουν πολύ φθηνά. Αλλά εμάς δεν μας πέφτει λόγος, τα λεφτά τους ας τα κάνουν και διαστημόπλοια.

ευσεβής πόθοι και τιποτα άλλο θα τα πάρουν μια χαρά η Αμερικανοί αποκλείεται να χάσουν τέτοιο σύμμαχο τα έχουν ξανακάνει οι τουρκοι αυτά τα καμώματα

Πότε;

Αν ρωτάς εμένα ψάξε λίγο στο μακρυνο αλλά και σχετικό παρελθόν και θα δεις τι νάζια έχουν κάνει σε όλους αλλά στο τέλος πήραν ότι ήθελαν δυστυχώς για εμάς είναι μάστορες σε αυτό και δυστυχώς εμείς δεν έχουμε τους κατάλληλους ανθρώπους να εκμεταλλευτούμε τις στιγμές αυτές όχι μόνο τώρα αλλά παντα

Αλλο τα ναζια (βλ εμπαργκο βασεων και προσβασης στο 2ο πολεμο του κολπου ) και αλλο ευθεια αντιπαραθεση στα συνφεροντα των ΗΠΑ ( βλ εμπορικοι οδοι και ενεργειακα) Ειναι παρα πολλα τα λεφτα !!! Εχει ενα δικιο η Τουρκια και αντιδρα γιατι βλεπει να ερχεται ο διαμελισμος της (Κουρδικο) εστω κ μακροπροθεσμα

“Σημειώνουμε πως η τουρκική λίρα κατρακυλά στις διεθνείς αγορές, και η αγοραστική δύναμη των Τούρκων έχει μειωθεί πολλαπλάσια από την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων με 8 χρόνια κρίσης”
Λυπάμαι αλλά αυτό που γράφετε απλά δεν ισχύει.
Αμοιβή ανά εργαζόμενο σε Ευρώ (από Ameco):
Ελλάδα
2007: 24,9
2017: 21,5
Τουρκία
2007: 10,1
2017: 13,4
Δηλαδή η αμοιβή ανά εργαζόμενο πήγε από το 40% της Ελληνικής στο 60%.τη στιγμή που η Τουρκία έχει σχεδόν 7 φορές περισσότερους εργαζόμενους από την Ελλάδα.

όχι μόνο ισχύει, αλλά εις τον κύβο…
το ότι έχει περισσότερους εργαζόμενους δεν αναιρεί το γεγονός του μικρότερου κατά κεφαλήν εισοδήματος, χωρίς φυσικά να συμπεριλαμβάνουμε ότι ο πληθωρισμός στην τουρκία τρέχει με 10%+ ετησίως τα τελευταία 3 χρόνια το οποίο δουλεύει compoundly…

Μάλλον πρέπει να ξαναδιαβάσεις τότε τι έγραψε η Πτήση καθώς και το γεγονός ότι τα νούμερα που ανάρτησα είναι σε Ευρώ.
Η αγοραστική δύναμη (ως μισθός) του κάθε Έλληνα ΕΠΕΣΕ τη δεκαετία ’07-’17 ενώ του κάθε Τούρκου ΑΥΞΗΘΗΚΕ στο ίδιο διάστημα. Και για τους δύο η αγοραστική δύναμη μετράται σε Ευρώ.

αυξήθηκε ονομαστικά…So what?
γράφεις:
“Αμοιβή ανά εργαζόμενο σε Ευρώ (από Ameco):
Ελλάδα
2007: 24,9
2017: 21,5
Τουρκία
2007: 10,1
2017: 13,4..”
και σου απαντώ ότι ο πληθωρισμός στη τουρκία είναι 10%+ & στην Ελλάδα είναι τα τελευταία χρόνια αρνητικός ή πέριξ του μηδενός
ποιος έχει μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη???
ECON101, 1 chapter

Για 5η φορά, οι αμοιβές που ανάρτησα είναι ΣΕ ΕΥΡΩ και για Ελλάδα ΚΑΙ για Τουρκία.
Ανάγνωση 101

Προκειμένου να μην γίνονται παρεξηγήσεις. Αυτό που γράψαμε είναι το εξής απλό. Οι αγορές από το εξωτερικό και για τις δυο χώρες, γίνονται σε δολλάρια, όχι ευρώ. Εμείς έχουμε ευρώ, οι γείτονες τη λίρα τους. Εμείς κάναμε εσωτερική υποτίμηση και επίσης μειώθηκε το ΑΕΠ κατά περίπου 25%. Άντίστοιχα μειώθηκαν και οι μισθοί (ας πούμε). Στην περίπτωσή τους, με πιο ευάλωτο νόμισμα, παίρνουν τα ίδια σε τουρκικές λίρες, αλλά από το εξωτερικό μπορούν να αγοράσουν λιγότερα από εμάς. Μην δείτε τις αυξήσεις μισθών, και του ΑΕΠ, δείτε αύξηση χρέους. Και μην παίρνετε σαν σημείο αναφορά την διάρκεια της δικής μας κρίσης, αλλά τις υποτιμήσεις τους τα δυο τελευταία χρόνια. Αυτός είναι ο δικός τους κίνδυνος, και είναι μη αμελητέος.

Αγοραστική δύναμη λέει η “Π”, αμοιβές παραθέτετε εσείς. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο.
Η αύξηση των αμοιβών (και μάλιστα δεν διευκρινίζεται αν είναι πραγματικές ή αποπληθωρισμένες …) δεν αποκλείει τη ραγδαία πτώση της αγοραστικής δύναμης αν ο πληθωρισμός κατατρώγει τα εισοδήματα, ή αν η διολίσθηση του εθνικού νομίσματος αυξάνει κατακόρυφα το κόστος των εισαγομένων προϊόντων … Τα έχουμε δει κι εδώ με τον διαβόητο Αρσένη, το 1981-85 ….

ρε παιδιά έλεος. Αμοιβές ΣΕ ΕΥΡΩ ανάρτησα και για τις δυο χώρες. Ο Τούρκος είδε αύξηση της αμοιβής του σε Ευρώ την τελευταία δεκαετία (το οποίο σημαίνει προφανώς ότι λαμβάνω υπόψη την ισοτιμία, σε λίρες η αντίστοιχη αμοιβή τριπλασιάστηκε) ενώ ο Έλληνας είδε μείωση της αμοιβής του.
Από αυτό σίγουρα εγώ δεν είδα ότι “η αγοραστική δύναμη των Τούρκων έχει μειωθεί πολλαπλάσια από την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων” που αναφέρει η Πτήση.

agnostosependytis

Η αλήθεια είναι στην μέση, και αν καταλαβαίνω καλά αυτό που θέλει να πει ο συν-σχολιαστής είναι (πολύ λαικά και με υποθετικά νούμερα χάριν παραδείγματος την διαφορά μισθού σε ευρώ και αγοραστικής δύναμης):
Ελλάδα
2007: 24,9 ενοίκιο σπιτιού 1.000, αγοράζει 24,9 ενοίκια
2017: 21,5 ενοίκιο σπιτιού 500, αγοράζει 43 ενοίκια
Τουρκία
2007: 10,1 ενοίκιο σπιτιού 500 αγοράζει 20 ενοίκια
2017: 13,4 ενοίκιο σπιτιού 1.000 αγοράζει 13,4 ενοίκια.
Τ νούμερα δεν είναι πραγματικά, αλλά ήθελα να δείξω ότι μπορεί να ανεβαίνει ο μισθός σε ίδιο νόμισμα και να πέφτει η αγοραστική δύναμη και το αντίθετο.
Η ανωτέρω τάση, με διαφορετικά νούμερα και ποσοστά όμως υπάρχει, γιατί ο επίσημος πληθωρισμός τρέχει τρελλά, και αυτός δε τοπικό νόμισμα, αν προσθέσεις και την υποτίμηση, τρέχει πολύ πιο γρήγορα από την αύξηση των μισθών τους. Δεν είναι τυχαίο ότι όλο και πιο πολλοί πάνε διακοπές Ελλάδα, αφού αρχίζει να είναι σε ξενοδοχεία σε ορισμένες περιπτώσεις πιο φτηνή από την Τουρκία (ειδικά στο Upmarket).
Στην Ελλάδα η τάση είναι αντίθετη, έτσι αν και μειώνεται ο μισθός, η αγοραστική δύναμη του πολίτη συγκρατείται.

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ αμοιβή ανά εργαζόμενο το διάστημα 2007-2017 ΜΕΙΩΘΗΚΕ 18% στην Ελλάδα και ΑΥΞΗΘΗΚΕ 45% στην Τουρκία (με χρήση του αποπληθωριστή της ιδιωτικής κατανάλωσης για τον υπολογισμό των πραγματικών μεγεθών). Προφανώς αυτά τα μεγέθη είναι σε εθνικό νόμισμα γιατί ΕΤΣΙ υπολογίζουμε πραγματικά μεγέθη.
Την ίδια περίοδο η αμοιβή ανά εργαζόμενο ΣΕ ΕΥΡΩ ΜΕΙΩΘΗΚΕ 14% στην Ελλάδα και ΑΥΞΗΘΗΚΕ 33% στην Τουρκία δηλαδή το τι μπορεί να αγοράσει με Ευρώ (πχ εισαγωγές) ο Τούρκος αυξήθηκε ενώ του Έλληνα μειώθηκε.
Εν τέλει η ονομαστική αμοιβή ανά εργαζόμενο στην Τουρκία αυξήθηκε πολύ παραπάνω από ότι αυξήθηκε είτε ο πληθωρισμός, είτε υποτιμήθηκε το νόμισμα.
Συνεχίστε κάποιοι να προσπαθείτε να κάνετε το άσπρο μαύρο.

Γλυκούλη μην εξάπτεσε. Η Π&Δ λέει το προφανές. Η λίρα πίπτει(?) και οι Τούρκοι αγοράζουν σε ντόλλαρς. Και δεν αναφέρομαι σε ωά Τουρκίας(οι λίρες κάνουν άρα σύμφωνα με την άποψη σου ο Τούρκος μπορεί να φάει περισσότερα) αλλά σε τεχνολογία. Όταν πάνε να αγοράσουν λοιπόν από τον Βλαδίμηρο θα αγοράσουν σε ντόλλαρς. Ούτε σε ρούβλια, ούτε σε καπίκια ούτε σε λίρες τούρκικες. Αν πραγμάτι η λίρα έχει υποτιμηθεί δις σε σχέση με το ντόλλαρ τα πράγματα χειροτερεύουν για τους γείτονες όταν θένε να αγοράσουν αεροπλάνα και βαπόρια από τους φίλους τους παλιούς (ευρώ,ντόλλαρ) ή τους καιούργιους(Βλαδίμηρο). Αντίθετα βέβαια άμα θένε να πουλήσουν παπόρια ή ότι άλλο σε διάφορους φίλους τους το προϊόν γίνεται ελκυστικότερο. Ο Ινδονήσιος ας πούμε θα δώσει λιγότερα ντόλλαρς για να αγοράσει από τον γείτονα κορβέτες μπουγιούκχανούμμπελιαντάμπαμπαντάμ.
Κι εκεί είναι το πραγματικό πρόβλημα για την Ελλάδα. Και ως κράτος αλλά κυρίως ως κοινωνία.
Φιλούθκια.

Στο άρθρο δίνετε υπερβολική αξια στο συνδυασμό F16/SABRA.
Με το υπάρχον οπλοστάσιο AMRAAM /B-C7 με No escape zone 20-40 km
το F16/V9 μπορεί άνετα να αντιμετωπίσει το F16/SABR ιδιαιτερα με LINK16/MESA
Η καινούργια έκδοση -D έχει διπλάσιο nez + αλλα το κόστος είναι 3 mil/ unit
Για τα M2000-5: το max range του υπάρχον RDY είναι περίπου στο μισό του max range του METEOR οποτε μάλλον δεν αξίζει η απόκτηση τους
Οι γείτονες και σύμμαχοι έχουν ήδη παραγγείλει AMRRAAM -D και μάλλον δεν θα χάσουν τον ύπνο τους για ιδιαιτερα εάν έχουν 20-30 F35

Nikolas K

Εγω πιστευω οτι αν η Τουρκια απεμπλεκοταν απο το ΝΑΤΟ και κατα συνεπεια απο την Δυση, τοτε αυτο θα ηταν προς τεραστιο ωφελος μας, διοτι οι αμερικανευρωπαιοι θα ειχαν ως συμφερον την στηριξη του αμεσα γειτνιαζοντος με την Τουρκια, δηλαδη ημων…και F35 με διευκολυνσεις θα παιρναμε και ο,τι αλλο θα θελαμε, αρκει να το εκμεταλλευοταν η διπλωματια μας.
Ομως, το να επελθει ρηξη με το ΝΑΤΟ μου φαινεται δυσκολο για την Τουρκια , ετσι οπως μας εχει συνηθισει με την εξαιρετικη της διπλωματια τουλαχιστον.Πως ομως συμβιβαζονται S400 και F35;Πως θα εκδιωχνοταν ενας εταιρος που χρηματοδοτησε το F35; Ετσι ευκολα μπορει να γινει κατι τετοιο; Εκτος κι αν οι Αμερικανοι τελικα δωσουν μια υποβαθμισμενη εκδοση αυτου του αεροπλανου στην Τουρκια και φυσικα αποφυγουν να της πουλησουν τα 100 που τελικα θελει.

Συμφωνώ. Μην ξεχνάμε ότι η στρατηγική θέση της Τουρκίας ξαλάσπωσε την Αμερική στην κρίση της Κούβας. Παρομοίως, έπαιξε σπουδαίο ρόλο στους δύο πολέμους του κόλπου, και παίζει σημαντικό ρόλο σε ολόκληρη την εμπλοκή των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή μετά την 9/11. Δεν αφήνεις τέτοιον εταίρο. Και καλά θα ήταν να έβγαινε από το ΝΑΤΟ και να παρέμενε ουδέτερη (κάτι σαν την Γιουγκοσλαβία του Τίτο). Αλλά εδώ πάει να προσχωρήσει στην άλλη πλευρά. Άρα από 1-0, πάς όχι στο 0-0, αλλά στο 0-1.
Επίσης συμφωνώ με το light F-35 – κάτι σαν ένα άτυπο F-35/79

#1. Οτι παιρνει η Τουρκια δεν επιστρεφει ποτε, γιατι παιρνει απο εκει που δεν υπαρχει αποφασιστικοτητα απο κανεναν για να την διωξει πισω. (Η Τουρκια παιζει στυγνα και ρεαλιστικα, παντοτε, το παιχνιδι του χρηματος και των συμφεροντων. Δυσκολευομαστε να το συλλαβουμε γιατι αν ειχαμε κατανοησει τον μηχανισμο του ρεαλισμου και του ορθολογισμου και του πως δουλευουν τα πραγματα, εδω και δεκαετιες δεν θα ημασταν η Ελλαδα και οι Ελληνες που ολοι μας ξερουμε.) Οτι αρπαξει απο Συρια και Ιρακ θα μεινει για παντα τουρκικο εδαφος. (βλεπε Κυπρος)
#2. Οι εμπορικες, τεχνολογικες, σχεσεις τουρκιας και Γερμανιας- ΗΠΑ θα παραμεινουν λειτουργικες εξυπηρετωντας αμοιβαια συμφεροντα. Και το TFX θα την βοηθησουν να φτιαξει και τα F35 της θα παρει (και ας ειναι 30 και οχι 100)
#3. Η Τουρκια ξερει πολυ καλα οτι δεν κινδυνευει απο την Ελλαδα, δεν νομιζω την απασχολει η αεροπορικη υπεροχη εναντι της ελλαδας, α/φη Αεροπορικης υπεροχης δεν νομιζω αξιολογουνται ως αναγκαιοτητα για την τουρκια ακομη. Και το προσωπικο της δεν νομιζω αξιολογει ως risk safe την προμηθεια Su-35/34 και του αναλογου οπλισμου. Σε περιπτωση που η τουρκια αποφασισει να επιτεθει, πιστευω αισθανεται αρκετη ως εχει για να επιτυχει τους στοχους χωρις την αρωγη αφους της κατηγοριας Su-35/34. Επισης πιστευω τα πλεονεκτηματα που της προσφερει η κατοχη F35 δεν συγκρινονται με αυτα της κατοχης Su-35/34 αντι F-35, γλυκαινοντας την σφοδρα,και επειδη νιωθει οτι μπορει να εχει F-35 Θα καταφερει με τον εναν η τον αλλο τροπο να το αποκτησει
Πολυ χλωμο το βλεπω να ανακατευτει με Sukhoi η Τουρκια

Πράγματι η Τουρκία αισθάνεται αρκετή ως έχει για να επιτύχει τους στόχους της. Με στρατεύσιμες κλάσεις της τάξης του 1.000.000 (!) ετησίως, μπορεί να αισθάνεται γίγας.

Δηλαδή εκεί πού λέγαμε δέν θά τούς τά δώσουν, τώρα λέμε δέν θά τά πάρουν;

τέτοιο “πελάτη” – για να το πω κομψά – δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουν οι Δυτικοί να τους φύγει……μην πλάθουμε φαντασιώσεις…..

Τα χρονια του λιπους και εμεις ειμασταν τετοιος πελατης και τα δις πεφτανε βροχη . Αλλα ολοι μας σφαλιαριζανε, οπως και τωρα. Το ποσα δις δινεις και ποσο καλος πελατης εισαι ειναι μονο η μια παραμετρος

Και ο Σανταμ καποτε ηταν ο καλυτερος πελατης…..

tsimuha

Ακομη περιμενω το Super Etendard vs F-35 αλλα που τετοια τυχη.

Π.Α

” Άλλωστε οι Πούτιν και Ερντογάν μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό, έχουν κοινή λογική και κοινές αξίες, και μοιάζουν να αναπτύσσουν και εξαιρετική σχέση.”
Τα θελετε και τα γραφετε αυτα τα αρθρα; καπου εκει σταματησα να το διαβαζω…

Κακώς, χάσατε μια συναρπαστική συνέχεια

+1

Γι΄αυτό αγαπάμε Βλαδίμηρο κι Ερντογάν. Αν και βέβαια τρώνε και οι 2 την σκόνη του Κιμ …….

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έδινα περισσότερες πιθανότητες να επιλεγεί (ως ενδιάμεση λύση δηλ) το JF-17. Ήδη υπάρχει συνεργασία για ενσωμάτωση υποσυστημάτων όπως του aselpod και με κόστος $30-40εκ. μπορεί να αποκτηθεί σε μεγάλους αριθμούς.

Το J17 δεν εχει να προσφερει κατι στην Τουρκια. Εκτος εαν οι Τουρκοι θελησουν ΚΑΙ ενα φθηνο μαχητικο για περιοχες και δουλειες που ακομα και το F-16 ειναι overkill, και παλι το οικονομικο ισοζυγιο (κοστος κτησης και χρησης Vs αποτελεσματος) δεν θα ενθαρρυνε κατι τετοιο. Για τετοιες περιπτωσεις θα εχουν ετσι και αλλιως την εξοπλισμενη εκδοση του LIFT που φιλοδοξουν να κατασκευασουν.

KN(the original)

Αυτό που μόλις γράψατε έτσι και το διαβάσουν στο State Department και στο πεντάγωνο θα βλέπουν εφιάλτες για μερικούς μήνες τουλάχιστον. Ούτε για αστείο δεν θέλουν να μπούν τέτοιες ιδέες στα μυαλά των Τούρκων. Απο την άλλη μια τέτοια εξέλιξη θα έκανε τη Μόσχα να κηρύξει εθνική εορτή, καθώς θα πετύχαινε αυτο που προσπαθεί εδώ και τουλάχιστον 2 αιώνες.

ksr ksr

ειχα γραψει απο καιρο για αγορα PAK-FA …………

IK

Η Τουρκια ανηκε, ανηκει και θα ανηκει στον διαχρονικο σχεδιασμο των Ηνωμενων Πολιτειων και δεν προκειται ποτε να διαρραγουν οι σχεσεις τους.
Στην ζυγαρια αξιας η Τουρκια αξιζει 20χ σε σχεση με την Ελλαδα στα ματια των ΗΠΑ.
Η μονη κινηση που εχει νοημα ειναι να παραγειλλει και η Ελλαδα S-400 (να μη πω και καμια 40 Su-35). Ο λογος ειναι απλος, Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν μπορουν να μας πουν τιποτα, εφοσον αφηνουν την Τουρκια να κανει το ιδιο.
Επισης, η μονη λυση ειναι leasing Ραφαλ μεχρι την αποκτηση ΝΜΑ.

“Η Τουρκια ανηκε, ανηκει και θα ανηκει στον διαχρονικο σχεδιασμο των Ηνωμενων Πολιτειων και δεν προκειται ποτε να διαρραγουν οι σχεσεις τους.”
To ίδιο έλεγαν καποτε και για το Ιράν. Και η ιστορία επαναλαμβάνεται. Αν ο Ερντογάν μείνει λίγα χρόνια ακόμα στην εξουσία η απομάκρυνση της Τουρκίας από τη Δύση θα είναι μη αναστρέψιμη.

Ακριβως ουτε τοτε μπορουσαν να δεχθουν οι ΗΠΑ οτι δεν μπορουν να κρατησουν ενα συμμαχο.

Zipo's

Όποτε μπαίνω στο site, βλέπω φάτσα κάρτα ρεπορτάζ για δοκιμή τουρκικού πυραύλου-ατρακτιδίου-UAV-τεθωρακισμένου-κορβέτας κλπ. ΤΩΡΑ μαθαίνω και για “προτιμήσεις” και “επιλογές” ανάμεσα σε 35 και… 35. Ε λοιπόν, ΕΙΣΑΣΤΕ ΤΟΥΡΚΟΦΙΛΟΙ !!!! Δε μπορείτε, δηλαδή, να γράψετε π.χ. για τη κατασκευή, στην Ελλάδα, βιδών που χρησιμοποιούνται στα Steyr………τι να πω……..

…και δεν γράψατε και όλη τη συνέχεια, ότι δλδ στη βάση του Incirlik έχουν απομείνει πλέον ορισμένα τανκερς τα οποία, απ’ ότι γράφεται…, θα πάρουν κι αυτά την άγουσα.
Έτοιμη η βάση για τα Sukhoi.
Και μη πιστεύει κανείς ότι ο κοντός δεν θα τα έχει ήδη προτείνει.
Η αγωνία αυξάνεται για τη Ρωσία με την αποχώρηση της Ινδίας από το FGFA και θα πρόκειται για swingers party…αφού η Ινδία λένε, εκτός των Super Hornets Advanced, έχει ζητήσει ενημέρωση και για 120 F-35 A/B.
Απομένουν τα πυρηνικά & το TPY-2 να δούμε που θα καταλήξουν.
Άραγε ο “γελαστούλης” τι επόπτευσε στην Ήπειρο.

kafes_filtrou

το άρθρο στέκει άλλα μόνο σε περίπτωση που φύγει από το νατο η τουρκια ,γερμανια και Αμερική κυρίως δεν πρόκειται να την αφήσουν να φύγει ίσος όμως κάνουν κάτι για να διώξουν τον ερντογαν καθώς τους έχει γίνει πρόβλημα.. τα F-35 θα τα πάρουν απλός πιθανολογώ πως δεν θα είναι 100 καθώς είναι πολλά και μπορεί να έχουν το πρώτο χτύπημα στο τσεπάκι τους άλλα για το τελευταίο μειώνονται οι πιθανότητες κατά πολύ

Εδώ δεν αφησαν εμάς να φύγουμε από το ευρω

Dinos72

“Η προσάρτηση της Κριμαίας, που επέφερε αλλαγή συνόρων είναι κάτι που η Τουρκία το χαιρετίζει.”…..
Η κριση στην Κριμαία ηταν ισως απο τις λίγες κόντρες Τουρκιας / Ρωσιας. Οι Τούρκοι εχουν εξαιρετικές σχεσεις με τους Ουκρανους. Ατυχης η αναφορα του παραδειγματος του άρθρου.

Σωστή παρατήρηση, ΌΜΩς κατ’ αναλογία οι ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία αντιστοιχούν με της Τουρκίας στην Κύπρο….

Η Τουρκία αν βλέπει πως ΄χάνει το παιχνίδι όχι 100 F35 θα παραγγείλει αλλά 300… Όπως λένε και οι φίλοι μας show me the money.. Πάντως θα ήθελα πραγματικά να πάρουν ρωσικά συστήματα ώστε να εξαλειφθεί μια για πάντα από την Ελλάδα αυτή η Ρωσολαγνεία.. 70% δημοφιλία στην Ρωσία ο Πούτιν 70% και στην Ελλάδα..

Βεβαίως alex, ότι θέλει ο πελάτης (=Τουρκία=”συνέταιρος” στο F-35 3ου βαθμού [μία ωραία ιδέα είναι να πάμε εμείς με τα λεφτά που δεν έχουμε και να γίνουμε 2ου]) Κανένα πρόβλημα. Θα της παραδοθούν κανονικότατα. Απλά δε θα επιτραπεί και 600 τεμάχια να παραγγείλουν, να φύγουν από τις Η.Π.Α. ,εκτιμώ, όσο είναι ο Ερντογάν στα πράματα.

Εννοώ τα F-35 τους, θα παραδοθούν κανονικά, θα πετούν από Τούρκους χειριστές και θα έχουν πάνω τους τα Τουρκικά εθνόσημα, θα τα πετάνε όλα όποτε θέλουν, θα εκπαιδεύουν και άλλους χειριστές εάν το επιθυμούν αλλά δε θα δοθεί άδεια να φύγουν από τη χώρα δηλαδή τις Η.Π.Α όσο είναι στην ηγεσία ο Ερντογάν.
Όλα τα παραπάνω, φυσικά, αποτελούν μία καθαρά προσωπική εκτίμηση.
Ζητώ συγγνώμη για τις δύο συνεχόμενες αναρτήσεις μου αλλά έκρινα ότι η πρώτη χρειαζόταν περεταίρω επεξήγηση.

Μην ζητάτε συγνώμη, χαρά μας όλοι οι αναγνώστες μας να έχουν άποψη και να την εκφράζουν

Τα έχω γράψει πολλές φορές για την οικονομία της τουρκίας και επιβεβαιώνομαι. Το γλέντι για την τουρκία θα αρχίσει τώρα τουλάχιστον με την Ευρώπη. Η Γερμανία μόλις πριν μια εβδομάδα απόκτησε κυβέρνηση. Με το δεδομένο της Κριμαίας, αν δεν αποχωρήσουν σύντομα από το Αφριν, θα υπ´αρξουν κυρώσεις τουλάχιστον από την ΕΕ, με την όλη κατάσταση πόσο θα μπορέσει να αντέξει όχι μόνο η λίρα αλλά και η τουρκία σαν κράτος;
Σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να κάνουν ηρωική εξαγωγή της κρίσης στην περιοχή για να μπουν στο παιχνίδι ζητώντας χρήματα. Η Κύπρος είναι το σημείο που θα εξάγουν την κρίση και έχουν θέμα με την ΑΟΖ. Η άμυνα της Κύπρου, να μην το συζητάμε, η Ελλάδα είναι μακριά, το Ισραήλ δεν θα έχει δικαίωμα να αντιδράσει, η Αγγλία βγαίνει εκτός ΕΕ οπότε ίσως και να την συμφέρει σαν ένα ακόμα διαπραγματευτικό χαρτί, και η ΕΕ δεν έχει καθορίσει αν τα σύνορά της είναι ενιαία και αδιαπραγμάτευτα.
Η Κύπρος είναι ιδανική γιατί συνδύαζει μικρής κλιμακας επιχείρηση, με μικρότερο ρίσκο σε σχέση με την Ελλάδα, και μεγάλο διαπραγματευτικό αντίκτυπο στην κίνηση της, ενώ μπορεί να φανεί και σαν εσωτερική κόντρα ανάμεσα στο ψευτοκράτος και την Κυπριακή Δημοκρατία, όπου η τουρκία απλά θα κάνει ότι και το 1974.
Το κακό ειναι πως αυτοί γνωρίζουν τι θα κάνουν, και οι Αμερικανοί υποψιάζονται, και οι κινήσεις με τον 6o στόλο και το αρματαγωγό θέλουν να περάσουν ένα μήνυμα.
Αυτό με τις δυσλειτουργίες του GPS στην περιοχή, μπορεί και να μην είναι τυχαίο.

agnostosependytis

Γιατί η ΕΕ να κάνει κυρώσεις στην Τουρκία λόγω κατοχής/προσάρτησης του Αφρίν κατ’ αναλογία της Κριμαίας? Αφού δεν έχει κυρώσεις για κατοχή της Κύπρου (που είναι και έδαφος της ΕΕ) κατ’ αναλογία της Κριμαίας, θα το κάνει για το Αφρίν? Και αν προκύψει έκπληξη και το κάνει για την Αφρίν, εμείς γιατί δεν το ζητήσαμε για την Κύπρο?
Ανέκαθεν έλεγα ότι η Ελλάδα έπρεπε να μπλοκάρει εξαρχής όλες τις προσπάθειες για κυρώσεις στην Ρωσία και να πει ότι άρει το βέτο μόνο αφού επιβληθούν οι ίδιες και χειρότερες κυρώσεις για την κατοχή της Κύπρου

Αδυνατα ολα αυτα…οι ΗΠΑ εχουν “χτισει’ την Τουρκια…νομιζω πως τωρα την εξωθουν σε συρραξη με το Ιραν…για αυτο γινεται οτι γινεται

Από τις δεκάδες αναλύσεις & δημοσιεύσεις άρθρων στον Αμερικανικό ηλεκτρονικό & έντυπο τύπο, τουλάχιστον από την αρχή του χρόνου ή καλύτερα από το περιστατικό με τους μπράβους του Ερντογαν στην Ουάσιγκτον, μια μόνο μια προκύπτει υποστηρικτική της υπάρχουσας σχέσης ΗΠΑ, ΝΑΤΟ-τουρκίας, (χωρίς να συμπεριλάβω τα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά μέσα), άρθρων δημοσιογράφων, lobbyists, think-tanks, ινστιτούτων, καθηγητών διεθνών σχέσεων, ακόμη και πολιτικών στη Γερουσία & στη Βουλή Αντιπροσωπων.
Αυτή τη μια, την διάβασα σήμερα γραμμένη από τον πρώην πρέσβη… των ΗΠΑ στην τουρκία (2010-2012) James Jeffrey , πρώην αναπ/τή Συμβούλου Εθνικής ασφαλείας του G.W.Bush κι νυν μέλους του Defense Policy Board του DoD Mattis, o οποίος διαφημίζεται και από το CEFTUS (Center for turkish studies) του ΗΒ.
Ευνόητο η αξιοπιστία του να είναι περιορισμένη.
Από το tovima.gr διαβάσαμε πρόσφατα το επίσημο αίτημα των ΗΠΑ προς την Ελληνική κυβέρνηση για νέα Αμερικανική βάση σε αντικατάσταση της βάσης του Ιντσιρλικ, αίτημα που παρέδωσε ο Αναπληρωτής ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στην πρόσφατη επίσκεψη του.
Να δούμε τι αποφάσεις θα παρθούν και αν τελικά προχωρήσουν σε συμφωνία, καθώς και αν υπάρξουν έμπρακτα ανταλλάγματα.(όχι όπως προσφάτως της συμφωνίας της Σούδας, αλλά όπως της κυβέρνησης Μητσοτάκη…για όσους γνωρίζουν).
Σφίγγουν οι κ@λοI και άρχισε τα τηλέφωνα ο Ερντογαν…
τίποτε δεν είναι αδύνατο στη πολιτική

Η Τουρκία με ερντογαν στην προεδρία θα δει οπλικά συστήματά και ιδιαίτερα ( F 35 ) από North America μόνο σε μακετών.
Δεν θέλουν να των βλέπουν και να των ακούσουν και η δυο πολιτικές δύναμης Ρεπουμπλικάνοι και δημοκρατική. Για τους Αμερικανούς είναι Καμμένο χαρτί. Τελειωμένος.

γεράκι

δυστυχώς δεν είναι ένα ρεαλιστικό άρθρο :/

efstathios

το κλειδι ειναι οι εκλογες του 2019 στη γειτονικη χωρα μεχρι τοτε ολοι κανουν υπομονη κ δουλευουν για να κερδιθει η εξουσια απο δυτικοφιλους κ να ξαναεπιστρεψει στην δυση η χωρα αν επικρατησει ο σουλτανος θα οξυνθουν ακομα περισσοτερο οι σχεσεις κ ολα τα ενδεχομενα ειναι ανοιχτα

οι δυτικοφιλοι/κεμαλιστες κλπ εν τω μεταξυ ισως ειναι πιο επικινδυνοι για εμας απο τους τωρινους .

Ποιός πιστεύει ότι σε ένα τέτοιο καθεστώς θα γίνου εκλογές και όχι “εκλογές”; Από τον πρώτο γύρο θα βγει ο Ερντογάν

Ενα κράτος μπορει να καθυβρίζει τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τη Δύση-ΝΑΤΟ πρωί, μεσημέρι και βράδυ,αλλα αυτο δεν σημαινει οτι δεν θα παρει F-35 (και ισως και Su-34/35), και s400.
Τα συμφεροντα των κρατων δεν οδηγουνται απο την καθυβριση, και τις λεκτικες θεσεις αλλα απο τις ενεργειες που απτονται την οικονομικη και γεοπολιτικη ισχυ.Ο Ερντογαν ειχε επισκεφθει κισσιγκερ, για οποιον θυμαται.
Οι Αμερικανοι, επικεντρωνονται σε Ειρηνικο, εγκαταλειπουν Κουρδους και αφηνουν σε περιοχη το Ισραηλ και τοποτηρητη την Τουρκια.
Αυτο το [μυστικο] γνωριζουν νωριτερα οι Τουρκοι, γιαυτο εκβιαζουν, και ζητουν τα παντα.
Γι αυτο ο τουρκος αγοραζει ρωσικα οπλα, χωρις στην ουσια να μπορουν να τον μπλοκαρουν, αιχμαλωτιζει τους στρατιωτικους μας και το Νατο λεει βρειτετ τα κλπ
Διοτι εχουν προαποφασιστει οι ρολοι στην περιοχη, και ο Τουρκος ζητα πριν την Αμερικανικη αποχωριση, οσο μπορει περισσοτερα για να ειναι χωροφυλακας, ακομη και σε βαρος του Ισραηλ.
ΓΙΑ το ρολο της Τουρκιας δειτε http://www.voria.gr/article/i-tourkia-ine-anerchomeni-dinami-an-de-thixi-to-amerikaniko-simferon
Επισης δειτε το Τα αμερικανικά σχέδια για την Αν. Μεσόγειο και την Ελλάδα ,”…οι εξελίξεις αναμένονται εντός του επόμενου τριμήνου για όλες τις στρατηγικού χαρακτήρα εκκρεμότητες. Το χειρότερο σε μία τέτοια περίπτωση είναι να σε χρησιμοποιούν και εσύ να νομίζεις ότι σε στηρίζουν….” http://www.athensvoice.gr/politics/427988_ta-amerikanika-shedia-gia-tin-mesogeio-kai-tin-ellada
Το τι πρεπει να κανουμε μονοι μας αμεσα εξοπλιστικα, ειναι το ζητουμενο, και οχι να συζηταμε τι οπλο θα αποκτησει ο Τουρκος.
Η γνωμη μου, ως εχουν τα πραγματα, και με τον Τουρκο να πηγαινει το γεοτρυπανο μεσα στην ΑΟΖ, δανεισμο ραφαλε εξοπλισμενων και παραγγελια νεωτερης εκδοσης, και βελτιωση του λογισμικου των mirage ειναι το λιγοτερο-, ανταλακτικα και οτιδηποτε μπορει να αποκτηθει ετοιμο.

Συγνώμη γιά τήν παρέμβαση, αλλά άν, όπως λές, “έχουν προαποφασιστεί οί ρόλοι στήν περιοχή”, τότε τί νόημα έχει η τελευταία σου παράγραφος περί εξοπλισμών; Πιστεύεις θά μάς αφήσουν νά δημιουργήσουμε εμπόδια στήν εφαρμογή τών σχεδίων τους;

Αγαπητε φιλε, το τι προαποφασιζουν οι αλλοι, δεν σημαινει οτι εμεις πρεπει να καθησουμε με σταυρωμενα χερια να περιμενουμε το τελος.
Το θεμα δεν ειναι αν θα μας αφησουν να δημιουργησουμε, αλλα το τι κανουμε εμεις ωστε να δημιουργησουμε εμποδια στην εφαρμογη των σχεδιων αυτων.
Το να προτεινω εδω λυσεις, ειναι χρησιμο αραγε? οκ Δινεις επιπλεον αγκυροβολια στην Ρωσια, βαζεις στα ενεργειακα και τους Ρωσους μαζι με τους Αμερικανους, και παιρνεις ετοιμα οπλα που αμεσα αλλαζουν τους συσχετισμους με την Τουρκια, χωρις να απειλεις οτι θα βγεις απο το Νατο, οπως κανει η Τουρκια.
Δεν ειπα οτι αυτο που περιγραφω ειναι το ορθοτερο, αυτη ειναι η αποψη μου, αλλα αυτη ειναι η ερωτηση που πρεπει να απαντησει η ηγεσια μιας χωρας.

Δεν γνωρίζω αν θα χαλάσουν οι σχέσεις Τουρκίας – Δύσης και αν θα πάρει Su-35, F-35 ή Tie Fighters.
Αυτό που με προβληματίζει είναι πως κάθε φορά συνδέουμε την εξωτερική πολιτική της με τον εκάστοτε Πρωθυπουργό – Πρόεδρο που βρίσκεται την δεδομένη στιγμή στην εξουσία ή αν το κεμαλικό κατεστημένο κερδίζει έδαφος έναντι των Ισλαμιστών και το αντίθετο.
Αυτό είναι μια καθαρά Ελληνική οπτική.
Η Τουρκία έχει εδώ και δεκαετίες παγιωμένη σκέψη και ακολουθεί συγκεκριμένο σχέδιο.
Τώρα ο Ερντογάν είναι κακός.
Να μας θυμήσω πριν λίγα χρόνια μας άσκούσε μια παράξενη γοητεία γιατί τα έβαλε με τους Κεμαλιστές, το Ισραήλ, και έκανε το οικονομικό θαύμα στη χώρα του (βγήκε από την επιτήρηση του ταμείου για να χρεωθεί στους άραβες και να το παίξει νέος Σαλαντίν) .
Θα μπω στον κόπο να αναφέρω κάποια ονόματα.
Ετζεβίτ (τρεις φορές αριστερά), Γιλμάζ, Γκιουλ, Ντεμιρέλ, Οζάλ και βέβαια η αγαπημένη μας Τσιλέρ (που γύρναγε με τη μαντίλα όπου υπήρχε μουσουλμάνος και παρίστανε τη μάνα του λόχου παρέα με τη συγχωρεμένη Μπεναζίρ).
Ποιά η διαφορά τους σε σχέση με τον Ερντογάν, αλλά και σε σχέση με τις δικτατορίες κατά τα “διαλείματα” της Τουρκικής “Δημοκρατίας”;
Αποψή μου. ΚΑΜΙΑ (ανελευθερία, απειλές, εισβολές -Κύπρο ΚΑΙ Ιρακ ΚΑΙ Ιμια- στην ημερίσια διάταξη του κάθε πολιτικού).
Το μόνο σίγουρο είναι ότι πάντοτε εμείς επενδύαμε στο εκάστοτε πολιτικό σύστημα της γείτονας ή στον εκάστοτε πολιτικό ότι ΘΑ φέρει μια διαφορετική προσέγγιση και στο τέλος ΠΑΝΤΑ κάτι χάναμε, ή για να το θέσω καλύτερα δεν πέρναμε τίποτα για αυτά που δείναμε, και πάντα μα πάντα σαν δικαιολογία άκουγα την αηδία ότι πρέπει να κατανοήσουμε την “ιδιεταιρότητα” της Τουρκικής κοινωνίας (λες και όλες οι κοινωνίες έφτασαν στο 2000 αλλά αυτοί έμειναν στο 1800 και τους βλέπουμε σαν κάτι ρετρό και ωραίο).
Η Τουρκία μπορεί (αν και το βλέπω από χλωμό έως νεκρό) να φύγει από το ΝΑΤΟ, όμως πάντα θα έχει μια ειδική σχέση με τη Δύση.
Μην ξεχνάμε ότι και το Ιράν έχει και αυτό μια ειδική σχέση με τη Δύση ακόμα και στην μετά την Σάχη εποχή (το Σανταμ φάγανε -ωραίο παλικάρι κι αυτός- όχι τους Μουλάδες και Αραβική “Άνοιξη” έγινε παντού ΕΚΤΟΣ από το Ιράν).
Αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς είναι να αλλάξουμε νοοτροπία ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ.
Ά και να μη ξεχάσω όλα αυτά γίνανε τα τελευταία σαρανταπέντε χρόνια στην γείτονα (όχι και πάρα πολύ παλιά δήλαδη).
Ας ετοιμαζόμαστε να δούμε τι μας περιμένει τα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια και ας ελπίσουμε να μην φανούμε κατώτεροι των περιστάσεων (…αν και δεν το βλέπω).

Αν φύγει η Τουρκία απο το ΝΑΤΟ, χάνεται απο τη δύση η πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα, μαζί με την μεγαλύτερη σε έκταση μουσουλμανική χώρα, στα όρια Ευρώπης – Αφρικής – Ασίας.
Αποκλείεται να γίνει κάτι τέτοιο.
Το ερώτημα είναι τι [άλλο] είναι διατεθειμένο να δεχτεί το ΝΑΤΟ (και οι ΗΠΑ) απο τη Τουρκία; Πχ να πάρουν Su-34/35 και να παραμείνουν στο ΝΑΤΟ;

Χανει τη προσβαση δια θαλασσης αλλα φροντισε να την αποκτιση δια ξηρας(βαλκανια,Ρουμανια) Μακαρι να παραγγειλει Su……

Δεν βάζεις/βγάζεις φρεγάτες και υποβρύχια στη Μαύρη Θάλασσα μέσω Ρουμανίας.
Όσο για παραγγελία Su… πιθανότερο θεωρώ, ΑΝ γίνει κάτι τέτοιο, να παραμείνουν οι Τούρκοι στο ΝΑΤΟ.

Η ναυσιπλοΐα στα Στενά ρυθμίζεται από τη συνθήκη του Μοντρέ. Αυτό που μπορεί να αλλάξει είναι το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ δε θα έχει κάποιο μέλος του να εφαρμόζει τυχόν αποφάσεις του στα Στενά.
Αυτό όμως έχει και μία θετική ανάγνωση για την Ελλάδα. Το Αρχιπέλαγος του Αιγαίου, ιδιαίτερα μετά από επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας ασκεί έλεγχο στην ναυσιπλοΐα από και προς την Μαύρη Θάλασσα (για αυτό και ο έλεγχος του περιορίζει τη στρατηγική σημασία των Στενών). Μία Τουρκία εκτός ΝΑΤΟ αναβαθμίζει αυτόματα τη σημασία του Αιγαίου για την άσκηση ελέγχου στις κινήσεις του Ρωσικού Στόλου.

Η συνθήκη του Μοντρέ είναι ευνοϊκή για την Ελλάδα αλλά δεν εφαρμόζεται εδώ και …δεκαετίες και ξεκινώ από το πιο΄απλό. Το ξέρετε ότι τα στενά έχουν ειδικό καθεστώς και χαρακτηρίζονται διεθνή τουρκικά στενά; Ποιος το χρησιμοποιεί αυτό;; καμία χώρα…..ουσιαστικά τα έχουμε παραδώσει, δεν εφαρμόζουμε το Μοντρέ. Διαβάστε να δείτε τι προβλέπει …..

μακρά ιστορία σύντομη? χρήματα χρήματα

Τα πιο πολλα χρηματα δεν ειναι στα οπλα αλλα στους εμπορικους οδους και εκει μπαινει εμποδιο η Τουρκια Αρα….

Η Τουρκία είναι διαχρονικός και πιστός σύμμαχος του ΝΑΤΟ και θα παραμείνει έτσι. Το ότι γλεντούν τη Δύση είναι γιατί μπορούν.
Όντως, μπορεί να μην καταφέρουν να αναπτύξουν το TF-X ή να πάρουν 100 F-35, αλλά το κόστος για την αγορά του Su-35 και οποιουδήποτε άλλου α/φους από τη Ρωσία είναι μεγάλο. Και επίσης, μπορεί να κάνουν τα τσαλιμάκια στη Δύση, αλλά την χρειάζονται τη Δύση και το ΝΑΤΟ.

Φοβάμαι ότι όχι μόνο πρέπει να συνωμοτήσει το δικό μας αλλά κι όλα τα // σύμπαντα για να γίνουν αυτά…..
Είναι άραγε αντιληπτό ότι η Τουρκία είναι η 13η οικονομική δύναμη στον πλανήτη μπροστά από τη Ν. Κορέα και λίγο πίσω από την Ιταλία σε ppp terms?
Μπορεί να μας την σπάνε και να μας εκνευρίζουν αλλά οι άνθρωποι είναι σοβαροί…..
Όταν φτιάξουμε ένα (1) νέο εργοστάσιο, έστω που να φτιάχνει κομπόστες, να το ξαναδούμε!

Αγαπητή Πτήση. Οι παρεξηγήσεις συμβαίνουν όταν άλλα γράφετε και άλλα απαντάτε. Οι μισθοί και το ΑΕΠ είναι αγοραστική δύναμη, το χρέος δεν είναι.
Το πραγματικό ΑΕΠ ανά κάτοικο έπεσε 19% στα 8 χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα όπως και η πραγματική αμοιβή ανά εργαζόμενο. Στην Τουρκία τα αντίστοιχα μεγέθη αυξάνονται κάθε χρόνο όλα αυτά τα χρόνια.
Αφού θέλετε να πιάσουμε μόνο τα τελευταία δύο χρόνια για την Τουρκία και να μετράμε σε δολάρια, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ μειώθηκε 10% το διάστημα ’15-’17 ενώ με όρους PPP (πάλι σε δολάρια) αυξήθηκε 6%. Τον όρο “πολλαπλάσια” πού τον είδατε λοιπόν;
Με τη λογική σας φαντάζομαι θα συμφωνήσουμε ότι ο κάθε Γερμανός είχε απώλεια 14% της αγοραστικής του δύναμης το 2015 λόγω της υποτίμησης του Ευρώ (τόσο μειώθηκε το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Γερμανίας εκφρασμένο σε δολάρια). Όπως καταλαβαίνετε με κατάλληλη επιλογή νομίσματος και χρονικού παραθύρου ο καθένας μπορεί να υποστηρίξει αυτό που τον βολεύει πολύ εύκολα.

Προσωπικά θεωρώ, όπως και η πλειοψηφία εδώ, ανέφικτο να παραγγελθούν απο τους γείτονες Ρωσικά Μ/Α για τους λόγους που αναφέρθησαν.Βέβαια καλό θα είναι να έχουμε υπ οψιν μας πως ως καλοί διαπραγματευτές που είναι μάλλον εχουν προχωρήσει στην υιοθέτηση μιας νέας στάσης συνεργασίας με τη δύση και το ΝΑΤΟ.Μιλώ για μια <<υβριδική>> στάση όπου θα είναι με το ενα πόδι στο ΝΑΤΟ και με το ‘αλλο στη Ρωσία.
Το ζήτημα πάντως για μένα είναι εμείς τι μπορούμε να κάνουμε γιατί με βάση τα σημερινά δεδομένα στο εγγύς μέλλον δε θα μπορούμε να προβάλουμε δυνατή αποτρεπτική ισχύ απέναντί τους .

κυων

πολυ καλο αρθρο κ πολυ καλογραμμενο…χωρις πολεμικες κραυγες κ εμβατηρια αλλων sites
…ευχαριστουμε

Το άρθρο είναι βγαλμένο από τα ωραιότερα μου όνειρα. Φι35 γιόκ για τους αγαρηνούς, πάνε σε διάφορα ρούσικα κι ο ακμαίος κυρ Φώτης υπογράφει βάιπερ, γκογουιντ, βάιπερ, ύδρες-ΜΕΚΟ200ΗΝ, τορπίλες, εκσυγχρονισμούς τανκς, αρλη μπερκ και ΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩ τι ηδονή …. τα αγαπημένα μου ΦΙ35. Μέσα σε αυτή την πανδαισία κατακεραυνώνω Κωστάκη Σημίτη και Κωστάκη Καραμανλή που δεν μπήκαμε από τότε στο πρόγραμμα. Το άρθρο ήδη προκαλεί έντονη συζήτηση, έχει βάση και κυρίως έχει κάνει “ζημιά” σε όσους θένε ν’αγοράσουμε ρούσικα.

DEAD KENNEDYS

Πιο σιγουρο ειναι να παρουν f-35 και patriot ή καποιο αλλο α/α μεγαλου βεληνεκους απο χωρα της Δυσης…παρα su-35 και s-400…
Οπότε προσωπικα θεωρω…πως θα γινει το πρωτο.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΞΕΛΙΞΗ: Η ΠΑ οπλίζει τα νέα της F-16V, έτοιμη για αγορές AGM-84L Harpoon II, AARGM, Spice, ατρακτιδίων σκόπευσης

Η νέα νοοτροπία της ΠΑ, όπως αυτή αποτυπώνεται στις συμβάσεις για τα μαχητικά της Rafale, είναι έτοιμη να εμφανιστεί και στο πρόγραμμα των F-16V....

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Φρεγάτες για το ΠΝ: Σκληρός Ανταγωνισμός, το ΠΝ θα πάρει αυτό...

202
 Με προηγούμενό μας άρθρο με λεπτομέρειες της ολλανδικής πρότασης για φρεγάτες κλάσης Sigma 11515 HN στο ΠΝ, η ΠΤΗΣΗ συνεχίζει τα στοχευμένα ρεπορτάζ στις...
- Advertisement -

January #008

Αγορά 4.49
- Advertisement -

ΠΤΗΣΗ 2019 Ιούνιος #397

Αγορά 4.49
- Advertisement -

ΠΤΗΣΗ 2015 August 2015 #351

Αγορά

Related News

Βουλή: Το ν/σ για τα Rafale εισάγεται με τη διαδικασία του «επείγοντος» στην αρμόδια επιτροπή

ΑΠΕ-ΜΠΕ.Στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής 'Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων εισάγεται σήμερα με την κοινοβουλευτική διαδικασία του «επείγοντος» το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας για την απόκτηση...

ΕΞΕΛΙΞΗ: Η ΠΑ οπλίζει τα νέα της F-16V, έτοιμη για αγορές AGM-84L Harpoon II, AARGM, Spice, ατρακτιδίων σκόπευσης

Η νέα νοοτροπία της ΠΑ, όπως αυτή αποτυπώνεται στις συμβάσεις για τα μαχητικά της Rafale, είναι έτοιμη να εμφανιστεί και στο πρόγραμμα των F-16V....

ΕΞΕΛΙΞΗ: Ο Ελληνικός Στρατός προχωρά σε περιορισμένη αναβάθμιση των ηλεκτροπτικών οδήγησης των Leopard 1A5

Όπως ανακοινώθηκε στον ιστότοπο του συστήματος "Διαύγεια", η Ανωτάτη Στρατιωτική Διοίκηση Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ) προκήρυξε διαγωνισμό για την αξιολόγηση και τροποποίηση 190 παθητικών περισκοπίων...