Έχουν περάσει σχεδόν δυο χρόνια από τις πρώτες αναφορές σε δυτικά ΜΜΕ για την ύπαρξη αυτοσχέδιων μη επανδρωμένων αεροσκαφών στα χέρια των τζιχαντιστών του ISIS που χρησιμοποιούνται σε πολεμικές αποστολές στη Συρία. Μια νέα εικόνα που κυκλοφόρησε πριν μερικές ώρες, δείχνει ένα τέτοιο drone που καταρρίφθηκε από μαχητές του SDF που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ και αποτελούν την αιχμή του δόρατος στη μάχη κατά του ISIS.

Η πρώτη επιβεβαιωμένη αναφορά χρήσης drone από τους τζιχαντιστές σε πολεμική αποστολή, ήταν στις 2 Οκτωβρίου 2016, όταν ένα μικρό αερόχημα εξοπλισμένο με εκρηκτικά, χρησιμοποιήθηκε για να εξοντώσει δυο Κούρδους Πεσμεργκά στο Ιρακινό Κουρδιστάν.

Έκτοτε ανακαλύφθηκαν πολλά πρόχειρα εργαστήρια κατασκευής τέτοιων drones στα εδάφη που ανακαταλήφθηκαν από το SDF, αποδεικνύοντας πως ακόμη και με πενιχρά μέσα, η κατασκευή τέτοιων όπλων είναι εφικτή και μπορεί να έχει πραγματική αξία στο πεδίο της μάχης με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την επίθεση εναντίον της αεροπορικής βάσης Hmeimim και της ναυτικής στην Tartus που έλαβαν χώρα τη νύχτα της 5 προς 6 Ιανουαρίου 2018 (δείτε περισσότερα εδώ).

Η φωτογραφία που κυκλοφόρησε τις τελευταίες ώρες, δείχνει ένα drone των τζιχαντιστών που καταρρίφθηκε από δυνάμεις του SDF στην επαρχία Ντέιρ αλ-Ζορ

 

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Οκ μετά τους επαγγελματίες μακελάρηδες σφαγείς, έχουν και αεροναυπηγούς…

  2. Τι κρίμα, δεν υπάρχει καθόλου χιούμορ. Κανονικά επρεπε να φωτογραφίσουν ένα διαλυμένο χαλάκι εξώπορτας (από αυτά που γράφουν και «welcome») και η λεζάντα να γράφει πως πρόκειται για «αυτοσχέδιο ιπτάμενο χαλί» που καταρρίφθηκε…

Comments are closed.