Διπλή ρωσική άσκηση με Iskander, προάγγελος της αποχώρησης από την INF;

1
895
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες που έγιναν διαθέσιμες από το ImageSat Intl., η Ρωσία φαίνεται να προχώρησε πρόσφατα σε ασκήσεις με το πυραυλικό σύστημα Iskander. Οι δυο ασκήσεις, έλαβαν χώρα στα κοντά στα σύνορα με Ουκρανία και σε αυτά της Κίνας και της Μογγολίας.

Δεν φαίνεται να υπήρξε εκτόξευση βλημάτων Iskander, αλλά μόνο ανάπτυξη των συστημάτων.

Η Συνθήκη INF (Intermediate-Range Nuclear Forces) που υπεγράφη στις 8 Δεκεμβρίου 1987 από τον Πρόεδρο Ρήγκαν και τον Σοβιετικό ομόλογό του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ απαγόρευε την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων με βεληνεκές από 500 έως 5.500 χλμ, οδηγώντας ουσιαστικά στην εξάλειψη πυρηνικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς όπως τους αμερικανικους Pershing 2 και τους σοβιετικούς SS-20 Saber (РСД-10 ‘Пионер’) από την Ευρώπη. Ήταν μια συμφωνία ιστορικής σημασίας και δικαίως χαρακτηρίσθηκε τότε ως ακρογωνιαίος λίθος στρατηγικής σταθερότητας.

Οι ΗΠΑ και το NATO, θεωρούν ότι η Ρωσία έχει αναπτύξει και θέσει σε υπηρεσία ένα πυραυλικό σύστημα, το 9M729, που παραβιάζει την Συνθήκη INF και θέτει σημαντικούς κινδύνους στην Ευρω-Ατλαντική ασφάλεια. Στηρίζουμε τα ευρήματα των ΗΠΑ ότι η Ρωσία ουσιωδώς παραβιάζει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της Συνθήκης INF.

Όσον αφορά τον 9K720 Iskander, επισήμως το βεληνεκές του δεν υπερβαίνει τα 499 χλμ που αποτελούν το “όριο” της INF για βαλλιστικά βλήματα εδάφους-εδάφους. Ωστόσο έχουν διατυπωθεί ανησυχίες πως ο Iskander, είτε ήδη έχει την δυνατότητα να “χτυπήσει” σε αποστάσεις των 500 χλμ, είτε θα την αποκτήσει σύντομα. Ο Iskander μπορεί να εξοπλιστεί με πυρηνική κεφαλή.

 

Διαβάστε επίσης

Ποια είναι η Συνθήκη INF και γιατί απειλεί να αποσύρει τις ΗΠΑ από αυτήν ο Πρόεδρος Τραμπ

Deepstrike, το αντίπαλο δέος του Iskander και του Yildirim II και η χρήση του ως όπλο αποτροπής από την Ελλάδα


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
airman
Guest
airman

Αμεσα αγορα ρουκετων για 40ΜΛΡΣ χ4 χ3= 500 ντηπστραικ ΡΕΥΘΟΝ ακτινας 500 κμ για καταστροφη στοχων στην μικρα ασια και απελευθερωση των Φ16 και Μ2000 μας για εναεριο κυνηγι.