Το υπουργείο άμυνας του Ισραήλ έδωσε το «πράσινο φως» για την παραγωγή «εκατοντάδων» τροχοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων Eitan.

Το νέο όχημα, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά την 1η Αυγούστου 2016, προορίζεται να αντικαταστήσει ή καλύτερα να βοηθήσει στη διαδικασία αντικατάστασης των αειθαλών M113. Σύμφωνα με τους «Times of Israel», η απόφαση πάρθηκε στις 11 Μαρτίου 2018.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνεται στο πενταετές πρόγραμμα Gideon, που στοχεύει στην αναβάθμιση των δυνατοτήτων του Ισραηλινού Στρατού. Το Eitan θα αρχίσει να αντικαθιστά το M113 από το 2020. Το Eitan μπορεί να εξοπλιστεί με πυροβόλο των 30mm-40mm.

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Άραγε θα μπορούσαμε κι εμείς? Πόσο πάει το μαλλί για το παραπάνω όχημα? Και τι δυνατότητες έχει?

    • 3εκ γυμνό αναφέρεται σε κάποια σάιτ το μισό κόστος από το namer όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν

  2. Τα specs του συγκεκριμένου οχήματος καθώς επίσης όποια πληροφορία υπάρχει για το επιχειρησιακό πλαίσιο που προβλέπεται να δράσει (θα έπρεπε να) έχουν πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τον ΕΣ. Εξίσου ενδιαφέρον θα είχε και μια σύγκριση με το Namer ως προς τους εν λόγω τομείς.
    Σίγουρα η εμπλοκή του IDF σε επιχειρήσεις όπου υπάρχει (τουλάχιστον υποτυπώδες) οδικό δίκτυο ίσως να είναι ένας λόγος καθώς εκεί, από άποψη κατανάλωσης καυσίμου θα υπάρχει όφελος σε σχέση με τα Μ113 κ.α. Για να δούμε…

    Πάντως είναι ξεκάθαρο πως για τον IDF το βαρύ ερπυστριοφόρο ΤΟΜΠ θα παραμείνει για δεκαετίες ακόμα στο προσκήνιο. Άλλωστε, οχήματα όπως το Boxer των 33+ τόνων είναι εξ ορισμού πιο δυσκίνητο από αντίστοιχο ερπυστριοφόρο.

Comments are closed.