Γιατί το Ισραήλ επιμένει στο F-15IA;

0
5350
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η Ισραηλινή Αεροπορία βρίσκεται στο μέσο σημαντικών προσπαθειών να υιοθετήσει δυνατότητες προσανατολισμένες στην αντιμετώπιση της Συρίας και του Ιράν. Σύμφωνα με το «Aviation Week», αυτό είναι που οδήγησε κατά κύριο λόγο το Τελ Αβίβ στην επιλογή του F-15IA και την αναβάθμιση των διαθέσιμων F-15.

 

Το Ισραήλ θεωρεί ότι απειλείται από τις δύο χώρες, ιδιαίτερα το Ιράν το οποίο είναι όμως 1.000km μακριά. Έτσι η Ισραηλινή Αεροπορία χρειάζεται διαφορετικές πλατφόρμες για κάθε περιοχή – ένα αεροσκάφος ικανό να μεταφέρει μεγάλο οπλικό φορτίο και να πλήττει στόχους σε μικρή απόσταση από την ισραηλινή επικράτεια και ένα άλλο που μπορεί να πετάξει σε μεγάλες αποστάσεις, στερώντας την ικανότητα έγκαιρης προειδοποίησης του αντιπάλου και προετοιμάζοντας το έδαφος για τα αεροσκάφη κρούσης.

 

Από το 2016, το Ισραήλ είναι απασχολημένο με την αναβάθμιση των μαχητικών F-15I, στο επίκεντρο της οποίας είναι η επιλογή του ραντάρ AESA APG-82(V)1 προς αντικατάσταση του APG-70. Η αλλαγή του ραντάρ δεν έχει ακόμη συμβεί. Γιατί όμως το Ισραήλ επενδύει στο F-15; Σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους, στο αεροσκάφος μπορούν να εγκατασταθούν ισραηλινά υποσυστήματα και όπλα δίχως περιορισμό, κάτι που δεν ισχύει στο F-35I. Επιπλέον, σε εξέλιξη είναι πρόγραμμα αναβάθμισης των μεταχειρισμένων μαχητικών F-15D που αποκτήθηκαν τα τελευταία έτη από τις ΗΠΑ.

 

Ενώ δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές οι λεπτομέρειες για την ακριβή διαμόρφωση των F-15IA, οι πληροφορίες τονίζουν ότι θα είναι μία σχεδίαση παρόμοια με το F-15 Eagle 2040C, που έχει αγορασθεί από το Κατάρ και δύναται να φέρει πρόσθετους πυραύλους. Το F-15 Eagle 2040C θα μεταφέρει επίσης ένα ειδικό ατρακτίδιο επικοινωνιών για τη μετάδοση και λήψη δεδομένων σε / από άλλα αεροσκάφη σε κρυπτογραφημένη μορφή. Το 2040C θα διαθέτει το ραντάρ AN/APG-63(V)3 AESA και σύστημα IRST. Μετά την προμήθεια των F-15IA, δεν αποκλείεται η αγορά άλλων 25 F-35I.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •