Πολιτικό αεροσκάφος δέχθηκε πυρά από το Ισραήλ στα σύνορα με την Συρία

0
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Οι Δυνάμεις Αυτοάμυνας του Ισραήλ (IDF) ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη ότι οι δυνάμεις τους στα Υψώματα του Γκολάν επιτέθηκαν κατά λάθος σε πολιτικό αεροσκάφος το οποίο αναγνωρίστηκε εσφαλμένα ως συριακό στρατιωτικό αεροσκάφος που παραβίαζε τον ισραηλινό εναέριο χώρο.

Δεν προσδιορίστηκε ο τύπος, ούτε τυχόν αριθμός επιβαινόντων, όμως τονίστηκε ότι «Φαινόταν ότι αποτελούσε πραγματική απειλή και του επιτεθήκαμε». Το αεροπλάνο φέρεται να χτυπήθηκε από σφαίρες αλλά κανείς από τους επιβάτες δεν τραυματίστηκε.

Ο ισραηλινός Στρατός πάντως το χαρακτήρισε ως «σοβαρό περιστατικό» και δεσμεύθηκε στην ανακοίνωση ότι θα κάνει διορθωτικές κινήσεις από την εμπειρία που αποκομίστηκε (lessons learnt).

Iσραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν αντιφατικές υποθέσεις σχετικά με την φύση του αεροσκάφους, π.χ. η ιστοσελίδα Isreal Times το προσδιόρισε ως αεροσκάφος αεροψεκασμού, ενώ η εφημερίδα Yedioth Ahronoth υποστήριξε ότι το αεροσκάφος πραγματοποιούσε αεροφωτογράφηση.

 

Στην περιοχή του Ισραήλ οι αποστάσεις είναι πολύ μικρές, τα χρονικά περιθώρια αντίδρασης εξίσου πολύ μικρά, ενώ αντίθετα οι πραγματικές επιθέσεις σε κατοικημένες περιοχές του Ισραήλ σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Έτσι πολλές φορές οι χειριστές αεράμυνας προτιμούν να μην το ρισκάρουν παρά να χρεωθούν μία αποτυχημένη βάρδια με νεκρούς πολίτες στο έδαφος.

Έχουν υπάρξει εξάλλου περιπτώσεις ανάλωσης πύραυλου Patriot ακόμα και για κατάρριψη UAV…

Ισραηλινός Στρατός εκτόξευσε πύραυλο Patriot εναντίον UAV εντός του συριακού εναέριου χώρου!


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •