12.8 C
Athens
Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου, 2021
- Advertisement -

Πρέσβης του Ισραήλ: Φίλη χώρα η Ελλάδα, τώρα συνεργαζόμαστε σε άμυνα, ενέργεια και σε Μέση Ανατολή

- Advertisement -

«Πολύ καλές» χαρακτηρίζει ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Γιόσι Αμράνι, τις προοπτικές των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων, αποδίδοντας τα εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση για τις προσπάθειες να εμβαθύνει τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών και εξαίροντας τη σημασία της συνεργασίας στο πλαίσιο ευρύτερων πρωτοβουλιών, με τη συμμετοχή και άλλων χωρών.

«Είμαι πολύ αισιόδοξος για τη μεταξύ μας σχέση και σίγουρα θα έδινα τα εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση για τις προσπάθειές της να εντείνει, να ενισχύσει, να εμβαθύνει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Αμράνι, επισημαίνοντας πως βλέπει σημαντική πρόοδο σε όλες τις πτυχές της διμερούς σχέσης αλλά και ευρύτερα, σε επίπεδο -για παράδειγμα- της τριμερούς συνεργασίας. «Η Ελλάδα είναι μια φίλη χώρα, μια γειτονική χώρα», τονίζει, επισημαίνοντας πως «βλέπουμε με την ίδια ματιά πολλά θέματα κι αν στο παρελθόν το επίκεντρο της σχέσης ήταν η άμυνα και οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, βλέπουμε τώρα μια εντατικοποίηση των ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών».

Ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα αναφέρθηκε ακόμη στην παράδοση κοινών στρατιωτικών ασκήσεων του Ισραήλ με την Ελλάδα και με άλλες χώρες, φέρνοντας ως παράδειγμα την Ανδραβίδα ή την πρόσφατη κοινή συμμετοχή στην άσκηση «ΝΕΜΕΣΙΣ 2021» στην Κύπρο και υπογραμμίζει τον ρόλο της χώρας μας στην προώθηση της ειρήνης, της ευημερίας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

«Ήμασταν εκεί (σ.σ. στην άσκηση στην Κύπρο), ήσασταν εκεί, οι Αιγύπτιοι ήταν εκεί. Απλώς φανταστείτε ότι, μέσω αυτής της ελληνικής συμμαχίας που προωθείτε, οι χώρες αισθάνονται άνετα να συνεργάζονται μεταξύ τους. Και δεν χρειάζεται να αναφερθώ ονομαστικά στις χώρες. Βλέπω, λοιπόν, μια τεράστια συμβολή της Ελλάδας και των καλών επαφών της με το Ισραήλ και με τις αραβικές χώρες, για να φέρει περισσότερη ισορροπία, ασφάλεια και ευημερία στην περιοχή», τονίζει.

Χαρακτηρίζει «win-win» την πολύ στενή σχέση της χώρας μας με τον αραβικό κόσμο, υπογραμμίζοντας πως «αυτό είναι καλό για την Ελλάδα, είναι καλό για τον αραβικό κόσμο και είναι καλό για το Ισραήλ» και συμπληρώνει: «Πιστεύω ότι μέσω της συνεργασίας με την Ελλάδα μπορούμε να επιτύχουμε ένα επίπεδο περιφερειακής συνεργασίας, όπως με το EMGF (East Mediterranean Gas Forum). Το EMGF είναι ένα περιφερειακό φόρουμ για το φυσικό αέριο, πολύ δημοφιλές από χώρες που δεν είναι απαραίτητα μεσογειακές, οι οποίες “χτυπούν την πόρτα” και επιθυμούν να γίνουν δεκτές στο EMGF. Πρόκειται για μια άμεση επένδυση στη στρατηγική σημασία μιας χώρας».

Ειδικότερα για τον τομέα της ενέργειας, ο Ισραηλινός πρέσβης υπογραμμίζει ότι «η ενεργειακή ανεξαρτησία για οποιαδήποτε χώρα ή η ενεργειακή ποικιλομορφία είναι προς το συμφέρον της εθνικής ασφάλειας». «Η περιφερειακή συνεργασία για το φυσικό αέριο και την ενέργεια, το EMGF, επιτρέπει στην Ευρώπη να διαφοροποιήσει τους πόρους της», λέει και εξηγεί: «Επιτρέπει στην Ευρώπη να ενισχύσει τις σχέσεις με τις μεσογειακές χώρες, την Αίγυπτο και το Ισραήλ, και δίνει στην Ελλάδα ένα σημαντικό μοχλό διαφοροποίησης της οικονομίας της ώστε να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας και να αποτελέσει σημείο εισόδου στην Ευρώπη για την ενέργεια της Μεσογείου».

Ο Ισραηλινός πρέσβης κάνει, επίσης, ιδιαίτερη μνεία στις «Συμφωνίες του Αβραάμ» (The Abraham Accords), «μια στρατηγική “αλλαγή παιχνιδιού” (game changer) για το Ισραήλ», όπως λέει, σκιαγραφώντας την ευρύτερη εικόνα για το πώς «άνοιξαν την πόρτα» για στενότερη συνεργασία.

«Οι “Συμφωνίες του Αβραάμ” άνοιξαν την πόρτα για μια στενή σχέση που έχουμε με ορισμένες από τις χώρες του Κόλπου. Είναι ένα τεράστιο δυναμικό για το Ισραήλ, είναι ένα τεράστιο δυναμικό για τον (Αραβικό) Κόλπο, είναι ένα τεράστιο δυναμικό για την περιοχή. Βλέπουμε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν να προχωρούν και να εντείνουν τη σχέση τους με το Ισραήλ σε όλα τα πεδία. Δεν πρέπει να αγνοούμε τα οικονομικά συμφέροντα μιας χώρας, όπως τα ΗΑΕ, στο Ισραήλ. Η ανταλλαγή επισκέψεων τους τελευταίους μήνες είναι πολύ εντυπωσιακή και το ίδιο θα ήταν και ο αριθμός των διμερών συμφωνιών που έχουν υπογραφεί», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Αμράνι, ο οποίος επισημαίνει το ενδιαφέρον των ΗΑΕ για ένα από τα μεγάλα λιμάνια του Ισραήλ, το λιμάνι της Χάιφα, τη στενή συνεργασία της αραβικής χώρας με την Ελλάδα, αλλά και τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα ΗΑΕ στρατηγικά και οικονομικά στο Ισραήλ, στην Ελλάδα και σε άμεση συμβολή σε μια πιο σταθερή περιοχή.

Ερωτηθείς εάν είναι αισιόδοξος για την έναρξη των εργασιών για την ανέγερση του Μουσείου του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη το αμέσως επόμενο διάστημα, ο Ισραηλινός πρέσβης είπε πως «υπάρχει καλή θέληση» από τα εμπλεκόμενα μέρη, εκτιμώντας πως «είναι θέμα μηνών να δούμε να γίνονται εργασίες».

«Το να είσαι Εβραίος, σημαίνει να μην χάνεις ποτέ την ελπίδα και το να είσαι Ισραηλινός σημαίνει ότι πιστεύεις στα θαύματα. Δεν θα εγκατέλειπα λοιπόν την ελπίδα και πιστεύω στα θαύματα. Νομίζω ότι υπάρχει καλή θέληση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αμράνι και πρόσθεσε: «Θα ξεκινήσω λέγοντας ότι υπάρχει ανάγκη για ένα Μνημείο Ολοκαυτώματος, ένα Μουσείο Ολοκαυτώματος στην Ελλάδα, και μάλιστα πουθενά αλλού αλλά στη Θεσσαλονίκη. Γιατί αυτό είναι το κέντρο της εβραϊκής ζωής για εκατοντάδες χρόνια και η τραγωδία του Ολοκαυτώματος είναι φριχτή οπουδήποτε, αλλά και εδώ. Υπάρχει καλή θέληση εκ μέρους του δημάρχου (Θεσσαλονίκης) και του προέδρου της Εβραϊκής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και του ΚΙΣΕ κ. Σαλτιέλ. Υπάρχει καλή θέληση εκ μέρους της κυβέρνησης.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Αντί για 6 επιπλέον Rafale, ας αγοράσουμε μία ακόμη FDI HN

Πέρυσι το Μάιο, είχαμε ταράξει τα νερά της αμυντικής τότε αρθρογραφίας με ένα Out Of The Box (με πολλά Out of The Box..., αλλά...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις: Καλά τα νέα όπλα αλλά ας πούμε και...

4
Κρίνοντας από τα σχόλια των εκλεκτών φίλων της ιστοσελίδας μας, διαπιστώνουμε πως οι πρόσφατες σημαντικές αγορές οπλικών συστημάτων, έχουν προκαλέσει ένα δικαιολογημένο κλίμα ευφορίας...
- Advertisement -
Card image

December_019 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 6 Δεκεμβρίου 1917: “Halifax explosion”, ημέρα αποκάλυψης

2
Πάνω από 1.900 άνθρωποι σκοτώνονται και 9.000 τραυματίζονται από έκρηξη πλοίου μεταφοράς πυρομαχικών στο Χάλιφαξ της Νέας Σκωτίας. Μεγάλο μέρος της πόλης καταστράφηκε (1.640...
- Advertisement -
Card image

November_018 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

October_17 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49

Related News

Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις: Καλά τα νέα όπλα αλλά ας πούμε και μερικές αλήθειες που “πονάνε”

Κρίνοντας από τα σχόλια των εκλεκτών φίλων της ιστοσελίδας μας, διαπιστώνουμε πως οι πρόσφατες σημαντικές αγορές οπλικών συστημάτων, έχουν προκαλέσει ένα δικαιολογημένο κλίμα ευφορίας...

Νέο webinar της ΠΤΗΣΗΣ στις 8 Δεκεμβρίου: Μη επανδρωμένα αεροσκάφη, η ελληνική παράμετρος!

Το τρίτο κατά σειρά webinar μας πλησιάζει! Μετά το αρχικό για την ελληνική προσπάθεια αγοράς νέων φρεγατών και το δεύτερο για τον ανθυποβρυχιακό πόλεμο,...

Στην Ινδία ο Πούτιν για να βάλει “φρένο” στην αμερικανική επιρροή

Η Ινδία και η Ρωσία έχουν διαχρονικά καλές σχέσεις, οι οποίες έχουν ενισχυθεί και με τις πολυπληθείς αγορές εξοπλισμών από το Νέο Δελχί από...