Ισραηλινά F-15I βομβάρδισαν ιρανικούς στόχους στη Συρία “μεταμφιεσμένα” σε F-15E της USAF;

19
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

Σύμφωνα με χτεσινό ρεπορτάζ του NBC , στις 29 Απριλίου 2018 ισραηλινά αεροσκάφη μπήκαν στον συριακό εναέριο χώρο και έπληξαν, ως συνήθως κάνουν θέσεις του Ιράν και την φιλοιρανικής οργάνωσης Χεζμπολά. Οι θέσεις ήταν στο Χαλέπι και την Χάμα, αρκετά μακρυά από τα σύνορα Συρίας-Ισραήλ, και βαθιά μέσα στην “εχθρική περιοχή”. Το δε Χαλέπι θα μπορούσαμε να πούμε πως βρίσκεται υπό την ρωσική αντιαεροπορική ομπρέλα της Χμεϊμίμ (και των S-400).

Με το θέμα ασχολήθηκε και το TheDrive, που έκανε μια εκτεταμμένη ανάλυση του περιστατικού. Όπως διασταύρωσε από διάφορες πηγές, το Ισραήλ έπληξε στόχους με χρήση τριών F-15I Ra’am και με χρήση όπλων GBU-39 SDB και πυραύλων cruise Delilah. Αν και οι τελευταίοι έχουν ακτίνα δράσης τα 250 χιλιόμετρα, οι GBU-39 ακόμη κι αν αφεθούν από μεγάλο ύψος δεν μπορούν να ξεπεράσουν τα 60 χιλιόμετρα. Συνεπώς τα F-15I πλησίασαν αρκετά κοντά στους στόχους, προκαλώντας την συριακή αεράμυνα. Πως συνέβη αυτό;

Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές που επικαλείται το NBC αλλά και το TheDrive, τα ισραηλικά αεροσκάφη χρησιμοποίησαν κωδικούς αμερικανικών F-15E στο transponder τους. Έτσι στην συριακή αεράμυνα φάνηκε πως ήταν αμερικανικά F-15E. Τα ισραηλινά αεροσκάφη πέταξαν μέσω Ιορδανίας και Ιράκ, και μπήκαν στο συριακό εναέριο χώρο από βορειοανατολικά, βομβάρδισαν, ανεφοδιάστηκαν πάνω από Ιράκ και επέστρεψαν στο Ισραήλ από την ίδια διαδρομή.

https://twitter.com/WaelAlRussi/status/991305800172867584

Την είδηση μετέφερε πρώτος ο “δικός” μας Babak Taghvee, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες που είχε από την περιοχή.

Τώρα, αν έχει γίνει αυτό, γεννιούνται μερικά ερωτήματα. Καταρχάς οι ΗΠΑ έχουν ένα εκτεταμμένο δίκτυο εναέριας και επίγειας παρακολούθησης της περιοχής, και αποκλείεται να μην είδαν τα ισραηλικά F-15I, ότι κι αν εξέπεμπε το transponder τους. Ακόμη κι αν αυτό συνέβη στην μετάβαση προς το στόχο, αποκλείεται να μην κατάλαβαν τίποτα στην επιστροφή. Συνεπώς, με κάποιον τρόπο θα πρέπει να ήταν ενημερωμένοι.

Μετά, ακόμη κι αν οι Ισραηλινοί κατάφεραν να εξαπατήσουν την συριακή αεράμυνα με τα transponder, δεν μπορούμε να καταλάβουμε πως κατάφεραν να εξαπατήσουν και τους Ρώσους. Συνεπώς, ή οι Ρώσοι δεν τους είδαν, με ότι σημαίνει αυτό για την αεράμυνα της περιοχής, ή τους είδαν αλλά δεν έκαναν τίποτα (όπως να ειδοποιήσουν τους Σύριους).

To TheDrive αναρωτιέται πως οι Ισραηλινοί δεν μπήκαν στην Συρία μέσω του τουρκικού εναέριου χώρου, κάτι που είχαν κάνει το 2007 όταν βομβάρδισαν τον πυρηνικό αντιδραστήρα της Συρίας στο Ντέιρ Ελ Ζορ. Βέβαια 11 χρόνια μετά οι εποχές είναι διαφορετικές, Ισραήλ και Τουρκία είναι εχθροί και η Τουρκία έχει καταρρίψει οτιδήποτε παραβιάζει τον εναέριο χώρο της.

Πάντως η κρούση τόσο βαθιά μέσα στην Συρία με “συμβατικά” βομβαρδιστικά γεννά συνεχώς ερωτήματα.Η πλήρη αδράνεια της συριακής αεράμυνας (αυτής που λίγες μέρες πριν ισχυρίστηκε πως κατέρριψε πυραύλους cruise με …SA-3) δεν δικαιολογείται. Οι Ισραηλινοί προφανώς και εξαπέλυσαν ένα κύμα ηλεκτρονικού πολέμου από κάθε μέσο, αλλά αναλυτές πιστεύουν πως κάποιον ρόλο πιθανά έπαιξαν και τα νέα F-35I.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
thelinuxgk
Guest

Οι GBU-39 έχουν βεληνεκές που φτάνει τα 60 χιλιόμετρα ή 60 μίλια?

JohnnyB ftw
Guest
JohnnyB ftw

Τα F-35Ι έχουν τις απόλυτες προδιαγραφές για τέτοιου τύπου επιδρομές.

zipo's
Guest
zipo's

Η IAF έχει ξεφύγει !!! Την ίδια στιγμή, κάποιοι άλλοι “παλεύουν” να εκσυγχρονίσουν τα μαχητικά τους…

Makis
Guest
Makis

Είναι άξια θαυμασμού η ευρηματικότητα, η φαντασία, η τόλμη και η αποφασιστικότητα της IAF!

Nikolaos
Member
Nikolaos

Μιλάμε για ανθρώπους που δεν αφήνουν τίποτε στην τύχη, οι πληροφορίες και μόνο που απαιτούνται για το σχεδιασμό μιας τέτοιας αποστολής (με πολλές πιθανότητες κάτι να στραβώσει, εμπλοκή υπερδυνάμεων κλπ) είναι περισσότερες από όσες μπορεί να συγκεντρώσει ΝΑΤΟϊκή σοβαρή χώρα … Προσπαθώ να φαντασθώ τι αποτέλεσμα είναι σε θέση να επιφέρουν σε all-out-war …
Εμείς, αλήθεια, τι κάνουμε σε επίπεδο αυτοπροστασίας των μέσων (άρα και των ανθρώπων μας); Τα ε/π, πλην Απάτσι, εξακολουθούν να είναι απροστάτευτα; Τα μεγαγωγικά επίσης; Τα Φάντομ έχουν RWR & jammers που λειτουργούν;

chikichiki
Member
chikichiki

Αυτές οι εικασίες αν αληθεύουν είναι πολύ σοβαρές, ακόμα και για το Ισραήλ.

chikichiki
Member
chikichiki

(Συγγνώμη αν το προηγούμενο σχόλιό μου μπήκε ως απάντηση σε εσάς, έγινε κατά λάθος)

Diogenis
Member
Diogenis

Ειναι αξιο απορειας η σταση των Ρωσων Ιορδανων ,Ιρακινων .Απλα οι Αμερικανοι για να μην φανουν εναντι των Ιρανων .ΥΓ ενταξει τα μαχητικα ααλα το τανκερ πως να το κρυψεις ,θεαττο παιζουν σε βαρος αμαχων

ΚΤ
Guest
ΚΤ

Στην Αμερική, λίγοι άνθρωποι θα σε εμπιστευτούν, εκτός αν είσαι αυθάδης.

Νόρμαν Μέιλερ, 1923-2007, Αμερικανός συγγραφέας

Συμφωνώ με τον Nikolaos, τίποτα δεν θα επιβιώση από μεταφορικά μέχρι ελικόπτερα. Ολα στόχοι σκοποβολής. Το Γαύδος είναι πάλι μάχιμο καί αόπλο όπως θέλουν και απαιτούν οι σύμμαχοι; Εγινε επισκευή;

Tango.Alpha
Member
Tango.Alpha

Με το πλήρωμα και την ηγεσία που εποπτεύει το πλήρωμα και EXOCET/HARPOON να του βάλεις πάλι οι Τούρκοι θα το έχουν για πλάκα. Και εξακολουθώ να λέω ότι στο video που δόθηκε στη δημοσιότητα δείχνει ένα πλήρωμα που αντιδρά όπως ο σκύλος του Ρανταπλάν – η αντίδραση έρχεται στα τελευταία δευτερόλεπτα κι όχι όταν το επερχόμενο σκάφος είναι ακόμα μακριά.
Αντε να σταματήσουμε να καταπίνουμε αμάσητη την προπαγάνδα της Πρώτης Φοράς Αριστερά.

kakaouskia
Member
kakaouskia

Καλησπέρα
Νομίζω παρεξηγήθηκε ο ρόλος των Ρώσων στη περιοχή. Δεν πρόκειται να αναλάβουν δράση εκτός αν κινδυνεύουν άμεσα.

Από την άλλη, αν κατάλαβαν ότι οι στόχοι ήταν αποθήκες πυρομαχικών, αποκλείεται το γεγονός να άφησαν την επίθεση να εξελιχθεί για να παρατηρήσουν τις επιδόσεις του όλου πακέτου και τις τακτικές, ειδικά αν όπως φημολογείται συμμετείχαν και Φ-35;

Αν ήμουν στη θέση των Ρώσων και εντόπιζα τα Φ-35, απλώς θα έσκαζα. Άστους να βαράνε Ιρανούς και σια, σιγά μην προδώσω ότι μπορώ να ανιχνεύω αποτελεσματικά στελθ αεροπλάνα.

Zipo's
Guest
Zipo's

Αυτούς άστους, “κατέρριψαν” τη συντριπτική πλειοψηφία των ΝΑΤΟικών πυραύλων……

Nikolas K
Guest
Nikolas K

Οι Ισραηλινοι δεν παιζονται σε τετοιου ειδους επιθεσεις και μπραβο τους. Αν στη θεση μας ηταν αυτοι, τωρα οι Τουρκοι θα μας εγλυφαν σαν σκυλακια, οι δε δυο στρατιωτικοι (μας) θα ηταν προ μηνων στα σπιτια τους…

Phantomlord
Member
Phantomlord

Τα αντιαεροπορικά των Σύρων πρέπει να είναι συγκεντρωμένα νότια κοντά στην Δαμασκό. (εκεί που έγιναν και οι πυραυλικές επιθέσεις. Οι Ισραηλινοί έχασαν ήδη ένα F-16 τους εκεί, γι αυτό σωστά παρέκαμψαν την περιοχή από άλλο δρομολόγιο πολύ πιο ασφαλές.

jimeta
Guest
jimeta

ISRAEL = (Συνεπεια , Αξιοπιστία , Αποτελεσματικότης). Δεν έχετε παρά να μας μιμηθείτε !!!

Απλά πράματα.

Tango.Alpha
Member
Tango.Alpha

jimeta το ζήτημα είναι να μιμηθούμε όλο το πακέτο (νοοτροπία, εκπαίδευση κλπ) κι όχι μόνο τα τυπικά.

jimeta
Guest
jimeta

Φυσικά εννοείται όλο το πακέτο προς μίμηση φίλε Tango Alpha,αλλά για τα επόμενα 100 χρόνια να υπα΄ρχουμε σαν εθνος το μόνο που μιμούμαστε είναι η μόδα στα μαλλιά στα μούσια και τα τατουάζ,αυτό μας καίει.

Διογενης
Guest
Διογενης

Χωρις την ανοχη των Ρωσων , των Ιορδανων, την στηριξη των ΗΠΑ δεν γινοταν τιποτα αυτη ειναι η αληθεια θα περνουσαν ετσι μαχητικα διπλα απο την βαση των αμερικανων !!! Ειπαμε το μακρυ χερι των αμερικανων εναντι των Ιρανων ….. Απλα θεατρο παιζουν στο γεωπολιτικο παιχνιδη της περιοχης και την πληρωνουν οι αμαχοι ….