Ισραηλινό ενδιαφέρον για F-35B;

9
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=FXyTvvM8EjU]

Σύμφωνα με το FlightGlobal το Ισραήλ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την πιθανότητα απόκτησης της έκδοσης STOVL του JSF στο πλαίσιο της ανάγκης αντικατάστασης των παλαιότερων F-15 που διαθέτει, κάποια από τα οποία μπήκαν σε υπηρεσία το 1976.

Στον ρόλο της κρούσης η ισραηλινή αεροπορία αγοράζει ήδη 50 F-35A αλλά έχει εκπεφρασμένες ανάγκες για 75. Οι διαπραγματεύσεις αφορούν την πιθανότητα τα υπόλοιπα 25 αεροσκάφη να είναι της έκδοσης F-35B. Εναλλακτικά η IAF εξετάζει την περίπτωση απόκτησης μιας προηγμένης έκδοσης του F-15.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Kgeorge
Member
Kgeorge

Γιατί όμως? Θα πάρουν αεροπλανοφόρο?

Mitsos_Mantzos
Member
Mitsos_Mantzos

Μόνο που σκέφτεσαι το f-35b και την εξελιγμένη έκδοση των F15, και αμέσως μετά κοιτάξεις στην τσέπη σου, λείπουν λεφτά.

jim_97
Guest
jim_97

Και γιατί προτιμούν το F-35B από το Α? Σκέφτονται για κανένα μικρό αεροπλανοφόρο ή για επιχειρήσεις από πρόχειρες βάσεις και διαδρόμους που έχουν υποστεί ζημιά?

Flight and Space
Admin
Famed Member

Μήπως πλωτές εξέδρες εξόρυξης φυσικού αερίου;

Spyros
Member
Spyros

Επιχειρησιακή ευελιξία.

Επίσης, το Ισραήλ είναι μικρή χώρα, οπότε και το μόνο θέμα που έχουν τα Β (εμβέλεια) μάλλον δε τους προβληματίζει, δεδομένου πως δεν είναι αυτό το μαχητικό με το οποίο θα έκαναν επιχειρήσεις βαθιάς διείσδυσης.

Kostas
Member
Kostas

Φημολογείται ότι το Ισραήλ θα ανεφοδιάζει τα Φ35Β κατευθείαν από υποβρύχια. Συγκεκριμένα τα Φ35 θα αιωρούνται και θα συνδέονται με ειδικό probe που θα σηκώνει το υποβρύχιο.

Jomasprot
Member
Jomasprot

Το διάβασα και εγώ και αδυνατώ να κατανοήσω τα κίνητρα του ισραηλινού ενδιαφέροντος. Γιατί να αγοράσουν το F-35B, που είναι (αυτή τη στιγμή) 20% ακριβότερο του F-35A και με μικρότερη ποσότητα καυσίμων, άρα μικρότερη εμβέλεια; Η πιθανή εξήγηση ότι θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες V/STOL του αεροσκάφους για χρήση από προκεχωρημένες / πρόχειρες εγκαταστάσεις, νομίζω ότι δεν ευσταθεί, αφενός λόγω της μικρής έκτασης της χώρας και της έλλειψης στρατηγικού βάθους, αφετέρου γιατί κατά το ισραηλινό αμυντικό δόγμα θεωρείται αδιανόητη οποιαδήποτε πιθανότητα προσβολής από τον εχθρό αμυντικών εγκαταστάσεων (και πολύ περισσότερο αεροπορικών βάσεων) εντός του εθνικού εδάφους. Έχετε κάποια άλλη… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ

Μετά τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ ο ισραηλινός Α/ΓΕΑ David Ivri προτιμούσε ένα συνδιασμό μαχητικών F-14 Tomcat και AV-8 Harrier. Ήθελε τα Harrier γιατί στον πόλεμο του ΄73 οι άραβες είχαν εκτοξεύσει πυραύλους εδάφους-εδάφους σε ισραηλινά αεροδρόμια και ο Ivri είχε τότε την έγνοια τι θα γίνει στο μέλλον αν οι άραβες πλήξουν αιφνιδιαστικά τα ισραηλινά αεροδρόμια με Frog και Scud. Τελικά ο συνδιασμός μαχητικών που αγόρασαν ήταν ο F-15/F-16 που πιστεύω αυτός πρέπει να ήταν και για την ελληνική Π.Α. Να είχαμε εδώ και πολλά χρόνια μόνο αυτά. Π.χ 40 F-15C/D και 120 F-16C/D. Τώρα για τον ίδιο λόγο… Read more »

Προβοκάτωρ
Guest
Προβοκάτωρ

Άμα είναι τζάμπα..